Izraelci se spremaju za novi talas „iranskih“ hakerskih napada

Iran i Izrael - Hakiranje
12 komentara

Nekoliko stotina izraelskih web stranica sistematski je hakovano prošle nedelje od strane hakera sa Bliskog Istoka koji su obilježili Dan Qudsa, dan protesta zbog Izraelske okupacije Jerusalema. Prije toga, izraelski i iranski hakeri učestvovali su u međusobnim napadima na infrastrukturu jednih i drugih, ciljajući luke i komunalne ustanove.

Šef izraelske nacionalne direkcije za kibernetičku sigurnost Yigal Unna pozvao je svoje sunarodnjake da se pripreme za novi talas hakerskih napada upozorivši da bi kriminalne aktivnosti mogle ciljati ne samo na internet infrastrukturu i podatke, već i na kritične usluge za održavanje života, kao što su vodovodne usluge.

“Cyber zima dolazi i dolazi brže nego što sam čak i sumnjao … Nivo napada će vjerovatno postati sofisticiraniji i smrtonosniji”, upozorio je Unna, govoreći na konferenciji za tehnološku sigurnost u četvrtak, njegove komentare su citirali izraelski mediji.

„Svi ćemo pamtiti ovaj prošli mjesec, maj 2020. godine, kao prekretnicu u istoriji modernog ratovanja … Ono sa čim smo se suočili ovdje u Izraelu je pokušaj napada – sinhronizovani i organizovani napad (ciljanje na vodnu infrastrukturu) …

Da su negativci uspjeli u njihovoj namjeri, sada bi smo bili suočeni, usred koronavirusne krize, sa vrlo velikom štetom civilnom stanovništvu i nedostatkom vode, pa čak i gorim od toga,“ rekao je Unna, pomenuvši prošlomjesečni pokušaj hakerskog napada na šest komunalnih objekata.

Izrael sumnja da Iran stoji iza napada na vodovodne objekte i navodno je 9. maja „u odgovoru“ izveo masovni kibernetički napad na glavnu iransku luku Shahid Rajaee, privremeno oborivši računarske sisteme luke. Vlasti obje zemlje od tada tvrde da su napadi napravili ograničenu štetu. Nijedna nacija nije priznala da hakuje drugu.

Komentarišući propali aprilski napad na komunalne sisteme, Unna je tvrdio da je „prvi put“ da su izraelske službe za kibernetičku sigurnost vidjele „nešto takvo sa ciljem da nanese štetu stvarnom životu, a ne IT-u, a ne podacima, što je po sebi prilično ozbiljno. u savremenom svijetu. ”

Cyber car je upozorio da su njegove snage „sada usred priprema za narednu fazu koja će doći, jer će na kraju doći“. „Sada smo to uspjeli ublažiti i prevazići, ali bojim se da je to samo znak prvog velikog napada nove ere, na humanitarne ciljeve “, rekao je.

Poznato je da Mossad izvodi kibernetičke napade na kritičnu iransku infrastrukturu, od 2010. godine, kada je krtica, u napadu sabotaže, instalirala zloglasni program Stuknet u iranskoj nuklearnoj elektrani Natanz. Vjeruje se da su u operaciji učestvovali Mossad, CIA i holandska obavještajna služba.

Cyber napadiCyber ratovanjeiranIZRAEL
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Borik
3 godine prije

Ako se zna odakle dolaze napadi i ako se zna da su sastavni dio državnog terorizma, onda jednostavno tu zemlju isključiti sa interneta na par godina, neka hakeri malo beru pistaćije.

Draguljće
3 godine prije

Oj izraelci jabuke vam gorke, Iranci hebu vam djevojke.
Nema veze samo da broj Iranaca raste.

Max
3 godine prije

Zatio jadni Izraelci nikog ne napadaju.. Ironija.

Mali
3 godine prije

Ne znam tko te plaća ‘novinaru’ Filipoviću ali nemoj molim te iznositi više komentare na aktualna stanja kod nas i u svijetu, eto, molim te!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI