fbpx

Izraelci se spremaju za novi talas „iranskih“ hakerskih napada

Iran i Izrael - Hakiranje

Nekoliko stotina izraelskih web stranica sistematski je hakovano prošle nedelje od strane hakera sa Bliskog Istoka koji su obilježili Dan Qudsa, dan protesta zbog Izraelske okupacije Jerusalema. Prije toga, izraelski i iranski hakeri učestvovali su u međusobnim napadima na infrastrukturu jednih i drugih, ciljajući luke i komunalne ustanove.

Šef izraelske nacionalne direkcije za kibernetičku sigurnost Yigal Unna pozvao je svoje sunarodnjake da se pripreme za novi talas hakerskih napada upozorivši da bi kriminalne aktivnosti mogle ciljati ne samo na internet infrastrukturu i podatke, već i na kritične usluge za održavanje života, kao što su vodovodne usluge.

“Cyber zima dolazi i dolazi brže nego što sam čak i sumnjao … Nivo napada će vjerovatno postati sofisticiraniji i smrtonosniji”, upozorio je Unna, govoreći na konferenciji za tehnološku sigurnost u četvrtak, njegove komentare su citirali izraelski mediji.

„Svi ćemo pamtiti ovaj prošli mjesec, maj 2020. godine, kao prekretnicu u istoriji modernog ratovanja … Ono sa čim smo se suočili ovdje u Izraelu je pokušaj napada – sinhronizovani i organizovani napad (ciljanje na vodnu infrastrukturu) …

Da su negativci uspjeli u njihovoj namjeri, sada bi smo bili suočeni, usred koronavirusne krize, sa vrlo velikom štetom civilnom stanovništvu i nedostatkom vode, pa čak i gorim od toga,“ rekao je Unna, pomenuvši prošlomjesečni pokušaj hakerskog napada na šest komunalnih objekata.

Izrael sumnja da Iran stoji iza napada na vodovodne objekte i navodno je 9. maja „u odgovoru“ izveo masovni kibernetički napad na glavnu iransku luku Shahid Rajaee, privremeno oborivši računarske sisteme luke. Vlasti obje zemlje od tada tvrde da su napadi napravili ograničenu štetu. Nijedna nacija nije priznala da hakuje drugu.

Komentarišući propali aprilski napad na komunalne sisteme, Unna je tvrdio da je „prvi put“ da su izraelske službe za kibernetičku sigurnost vidjele „nešto takvo sa ciljem da nanese štetu stvarnom životu, a ne IT-u, a ne podacima, što je po sebi prilično ozbiljno. u savremenom svijetu. ”

Cyber car je upozorio da su njegove snage „sada usred priprema za narednu fazu koja će doći, jer će na kraju doći“. „Sada smo to uspjeli ublažiti i prevazići, ali bojim se da je to samo znak prvog velikog napada nove ere, na humanitarne ciljeve “, rekao je.

Poznato je da Mossad izvodi kibernetičke napade na kritičnu iransku infrastrukturu, od 2010. godine, kada je krtica, u napadu sabotaže, instalirala zloglasni program Stuknet u iranskoj nuklearnoj elektrani Natanz. Vjeruje se da su u operaciji učestvovali Mossad, CIA i holandska obavještajna služba.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
12 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Borik
Gost
Borik
10 mjeseci prije

Ako se zna odakle dolaze napadi i ako se zna da su sastavni dio državnog terorizma, onda jednostavno tu zemlju isključiti sa interneta na par godina, neka hakeri malo beru pistaćije.

Kaj ti
Gost
Kaj ti
10 mjeseci prije
Reply to  Borik

Izklopit zidove iz interneta? !?! Jesi ti lud hitlericu mali. Anisemista jedan.

Borik
Gost
Borik
10 mjeseci prije
Reply to  Kaj ti

“Anisemista jedan.”

Štrukle delam, kaj ne? Budem si i koji gemišt popil, kaj ne?

Kora
Gost
Kora
10 mjeseci prije
Reply to  Borik

@guest_427864 Iz ove priče proizlaze dva bitna zaključka: Prvo, Iranci su već više puta dali do znanja da se, unatoč svim i svačijim pokušajima, nikako ne daju “isključiti iz igre” niti im pada napamet samoinicijativno ju napustiti. Štoviše, njihov ostanak u igri pa čak i nametanje novih pravila igre ustvari jest jedino što je sigurno i trajno. Drugo, Izraelci također znaju da Iranci nikamo ne idu niti će “plesati” kako cionisti žele. Zato neprekidno i kmeče o svojoj “ugroženosti” već i uslijed samog spomena Irana i Iranaca. Međutim, kada ti se strategija obrane počne svoditi na to da glumiš žrtvu… Pročitaj više »

Borik
Gost
Borik
10 mjeseci prije
Reply to  Kora

Kora
Ja sam sve svoje ratove “izgubio i dobio” samo stvar perspektive.
izrael je usa baza.
Iran i izrael plešu tango jedan oko drugoga i hvataju što povoljnije pozicije za nekakv veliki obračun koji se nikad neće dogoditi, jer bi oboje izgubili. Zato i igraju asimetrično. To je jedino što mogu. Ako bude velikgo obračuna izmeđ njih onda će to biti u sjeni nekog puno većeg događaja prema kojemu će njihov izgledati kao razvodnjeni čaj.
Njihova ljubav, njihova sudbina.

Kora
Gost
Kora
10 mjeseci prije
Reply to  Borik

@guest_427901 Vi svakako imate pravo na svoju perspektivu. Međutim, moja je drugačija od Vaše jer sam Katolkinja. To znači da imam čvrst i pouzdan orijentir koji ne ostavlja prostor za relativizam kakvom Vi pribjegavate ovisno o prilici i ciljevima. Što se tiče sukoba Irana i Izraela, ne mislim da se nikada neće ili ne može dogoditi, ali slažem se s Vama oko toga da ako/kad se dogodi doista neće biti tek jedan u nizu, nego dio puno većeg događaja… kao što su to u prošlosti već i bili neki važni (tzv. povijesni) sukobi. Isto tako, ako/kad do tog sukoba dođe,… Pročitaj više »

Borik
Gost
Borik
10 mjeseci prije
Reply to  Kora

Kora
Omnipotentini nas je stvorio na svoju sliku i priliku, svakoga različitog a opet sličnog, drago mi je zbog vaših identiteta i nadam se da vam je ugodno sa njima kao i meni sa mojima.
Osobno ne priželjkujem sukob nikakve vrste, kako među pojedincima, tako ni među entitetima koji mi jesu ili nisu bliski po svojim dominantnim obilježjima.
Osobno baštinim kulturno nasljeđe naroda kojem pripadam i koje prenosim na potomstvo.

Tko će biti poražen u eventualnom sukobu između dviije navedene države -naroda ne želim ni razmišljati. Samo sam siguran da bi bilo jao pobjeđenima, bez obzira iz koje perspektive gledali.

Kora
Gost
Kora
10 mjeseci prije
Reply to  Borik

@guest_428092

Kako rekoh, ako/kad do intenzivnijeg sukoba dođe, ishod će biti apsolutna kapitulacija cionizma. “Jao pobijeđenima” itekako se uklapa u tu priču.

Sam
Gost
Sam
10 mjeseci prije
Reply to  Borik

Zasto ne vidim svoje ime ili nik prilikom slanja komentara kao ni druge ?
Da nisam sta propustio ili se moram ponovo registrovati,ili sta…..

Draguljće
Gost
Draguljće
10 mjeseci prije

Oj izraelci jabuke vam gorke, Iranci hebu vam djevojke.
Nema veze samo da broj Iranaca raste.

Max
Member
Max
10 mjeseci prije

Zatio jadni Izraelci nikog ne napadaju.. Ironija.

Mali
Gost
Mali
10 mjeseci prije

Ne znam tko te plaća ‘novinaru’ Filipoviću ali nemoj molim te iznositi više komentare na aktualna stanja kod nas i u svijetu, eto, molim te!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik