SAD odgovorile na rusko hapšenje ransomware hakera

Haker
5 komentara

Bidenova administracija je saopštila da je jedan od osumnjičenih hakera uhapšenih u Rusiji kriv za napad na kolonijalni gasovod.

Bidenova administracija je “zadovoljna” što je Rusija uhapsila nekoliko osumnjičenih hakera, uključujući i jednog koji je navodno odgovoran za ransomware napad koji je doveo do nestašice goriva tokom jedne sedmice prošle godine.

Visoki zvaničnik administracije, u razgovoru sa novinarima u petak, rekao je da je Moskva obavijestila Washington o hapšenjima i da je jedna od uključenih osoba odgovorna za napad u maju 2021. koji je ciljao kolonijalni gasovod.

„Želim da budem vrlo jasan: po našem mišljenju, ovo nije povezano sa onim što se dešava sa Rusijom i Ukrajinom. Ne govorim o vladinim motivima, ali mi smo zadovoljni ovim početnim akcijama”, rekao je neimenovani zvaničnik, prenosi Axios.

SAD optužuju Rusiju da planira „invaziju“ na Ukrajinu već nekoliko sedmica, a Moskva odbacuje optužbe kao „lažne vijesti“.

Ranije u petak, ruska Federalna služba bezbjednosti (FSB) saopštila je da je sprovela racije u tri regiona – Moskvi, Sankt Peterburgu i Lipecku – ciljajući na osumnjičene hakere, nakon što je od američkih vlasti dobila obavještenje o njihovim navodnim kriminalnim aktivnostima.

Uhapšeni muškarci su navodno bili članovi REvila, hakerske grupe specijalizovane za ransomware napade, a okrivljeni su za napad u junu 2021. na konglomerat za preradu mesa JBS i američku IT platformu za upravljanje Kaseya u julu.

Napad na Colonial Pipeline je prvobitno bio pripisan drugoj grupi, nazvanoj Dark Side. Kompanija, koja vodi gasovod koji snabdjeva gorivom veći dio južne i istočne SAD, prekinula je operacije na nekoliko dana u maju 2021. godine, nakon što je ransomware napad uticao na njenu automatizovanu uslugu fakturisanja.

Nedjeljni prekid u snabdijevanju prouzrokovao je nestašicu goriva u nekoliko država i u Wash pipeline ingtonu. Generalni direktor kompanije Colonial Joseph Blount kasnije je priznao da je platio 4,4 miliona dolara otkupnine hakerima, rekavši da je to „prava stvar za zemlju“.

Sljedećeg mjeseca, FBI je takođe okrivio Dark Side za napad, hvaleći se da je zaplijenio oko 2,3 miliona dolara u bitkoinima sa njihovih računa.

HakerRansomwarerusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

hakeri koji napadaju mesnu i naftnu industriju..to mora da je zaba schwab osobno,iz podruma u davosu.jbt,kako nas prave debilima.hvala.

Max
2 godine prije

Baš od nas rade budale.

Vanja
2 godine prije

Koje su budale ti Rusi.

DJ Krmak
2 godine prije

Najgore što im se može dogoditi je da im ponude da rade za Rusiju, mislim za vlast.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI