Veliki brat upoznaje Big Tech: Dopis otkriva da vojni špijuni mogu jednostavno kupiti lične podatke novcem od poreza – ne treba im nalog

Vojni spijuni pristup informacijama
3 komentara

Korištenje informacija o pametnim telefonima kupljenih od posrednika podataka omogućilo je američkoj Odbrambeno-obavještajnoj agenciji da špijunira ljude bez naloga, uključujući neke Amerikance, priznala je DIA u dopisu senatoru, koji je sada objavljen u javnosti.

Obavještajna agencija za odbranu fokusira se na strane prijetnje, ali je tokom posljednje dvije i po godine najmanje pet puta tražila praćenje američkih građana, koristeći podatke o mobilnim telefonima koje su prikupili i prodali komercijalni brokeri, navodi se u neklasifikovanom dopisu poslatom Senatoru Ron Wydenu (D-Oregon).

Za taj određeni vremenski okvir zaslužna je odluka Vrhovnog suda SAD u predmetu Carpenter protiv Sjedinjenih Država od juna 2018. godine, kojom je utvrđeno da vlada mora dobiti nalog za dobijanje podataka o lokaciji korisnika mobilnih telefona. Međutim, DIA „ne provodi Carpenterovu odluku da zahtjeva sudski nalog kojim se odobrava kupovina ili upotreba komercijalno dostupnih podataka u obavještajne svrhe“, izvjestio je u petak New York Times, pozivajući se na dopis Wydenu.

Proizvođači mnogih aplikacija za pametne telefone mogu i evidentiraju lokacije korisnika, koje se često prodaju posrednicima – a oni ih, pak, preprodaju oglašivačima, kao i policiji i špijunima.

U možda najpoznatijem primjeru, Vice je u novembru izvijestio da je Američka komanda za specijalne operacije (USSOCOM) koristila sredstva za kupovinu podataka o korisnicima MuslimPro, aplikacije za raspored molitve koju je preuzelo oko 100 miliona ljudi.

DIA nije identifikovala od kojih brokera kupuje podatke, rekavši samo da su brokeri prodavali masovne zapise koji nisu odvajali Amerikance od stranaca. Umjesto toga, vojni špijuni filtriraju zapise koji se „čine“ na američkom tlu i smještaju ih u zasebnu bazu podataka, otkriva Wydenov dopis. Toj bazi podataka može se pristupiti samo uz posebno odobrenje i do sada je dodjeljeno pet puta u „ovlaštene svrhe“.

Dopis je nastao kao odgovor na upit koji je poslao Chris Soghoian, Wydenov pomoćnik za privatnost i sajber-bezbjednost, koji je ranije radio u Američkoj uniji za građanske slobode (ACLU) kao glavni tehnolog.

Wyden je zainteresovan za ovu temu jer je predložio dodatne mjere zaštite privatnosti Amerikanaca, za koje se senator iz Oregona nada da će biti uključene u predstojeće zakonodavstvo koje oživljava nekoliko odredbi PATRIOT zakona.

Prethodni pokušaj da se to učini zaustavljen je u podijeljenom Kongresu djelimično zbog prigovora predsjednika Donalda Trumpa, koji je naveo zloupotrebu FISA naloga za špijuniranje njegove kampanje zahtjevajući promjene – koje ni demokrate ni njegovi republikanci nisu bili spremni da učine. Demokrate sada imaju tanku većinu i u Domu i u Senatu, kao i u predsjedništvu.

Big Techinformaciješpijuniveliki bratvojni špijuni
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Franjo
3 godine prije

Za to smo si sami krivi

Bosanac
3 godine prije

Daš milju maraka za “smart” telefon, kojim te poslije prate u HQ. Ako poslije tužiš te koji te prate, mogu i tebe osudit kao saučesnika 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI