Njemački špijuni vjeruju da bi Rusija uskoro mogla zauzeti Donbas

Rusija-Ruski vojnici
10 komentara

Ruske trupe bi uskoro mogle oteti ostatak regiona Donbasa od ukrajinskih snaga, upozorila je njemačka strana obavještajna agencija BND, prema izvještaju magazina Der Spiegel.

Taj berlinski medij citirao je nedavne povjerljive brifinge BND-a u kojima se navodi da se agencija “boji da bi ukrajinski otpor mogao biti slomljen u narednih četiri do pet sedmica”.

“Analitičari BND-a su primijetili da, iako se Rusi kreću mnogo sporije nego što su to činili na početku rata, oni su u mogućnosti da svaki dan osvajaju male dijelove teritorije”, kaže Der Spiegel.

BND smatra da je moguće da bi Putinove trupe mogle staviti pod svoju kontrolu sav Donbas do avgusta.

U izvještaju se dalje navodi da čini “ogromnu razliku” u situaciji na bojnom polju kada se isporučuje teže njemačko oružje.

Ruske snage su stalno napredovale u Donbasu, približavajući se gradu Severodonjecku i potiskujući ukrajinske trupe na zapad.

Govoreći uoči sastanka s njemačkom ministricom odbrane Christine Lambrecht u petak, Ruslan Stefanchuk, predsjedavajući ukrajinskog parlamenta, rekao je da će “isporuka Ukrajini najsavremenije opreme” i brzo donošenje odluka o tom pitanju donijeti “zajedničku pobjedu” nad Rusija bliže.

Moskva je više puta upozoravala Zapad da ne “pumpa” Ukrajinu oružjem, tvrdeći da će to samo produžiti sukob.

Rusija je napala susjednu državu krajem februara, nakon neuspjeha Ukrajine da implementira uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014. godine, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve. Protokoli uz njemačko i francusko posredovanje osmišljeni su kako bi otcijepljenim regijama dali poseban status unutar ukrajinske države.

Kremlj je od tada tražio da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a predvođenom SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dvije republike.

Donbassrusijašpijuniukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

“Vrlo dobri špijuni!”
Svaki normalan čovijek na svijetu zna, da Ukrajina tog rata ne može dobiti!
Rusi izvode operaciju sa jednim okom na NATO, zato uopšte ne upotrebljavaju pune snage!
A tu je i briga o narodu, infrastrukturi, koja če narodu trebati i nakon završetka operacije..
Jer, taj narod je Ruska manjina…

eks
1 godina prije

Zapadne psihopate već počinju shvatati da ne mogu dobiti Ruse , ali njihove marionete moraju i dalje trubiti o uspesima NATO Ukrajinaca. Pitanje je samo kolikoUkrajinaca mora poginuti, da bi apetiti zapadnih psihopata bili zadovoljeni. Svo zlo dolazi od Londona i Vašingtona.

Max
1 godina prije

“Stručnjaci BND a baš i nisu neki stručnjaci jer to svatko vidi, Rusi u Donbasu ciljano pokreću jedinice pokreću raketno topničke udare i zauzmu sve što hoće doduše nakon vrlo jakog otpora ali nebitnog jer ih ne zaustavlja.

jupiter
1 godina prije

da li neko moze razlozno da objasni kako se to oslobadja donbas ako vec postoji DNR i LNR godinama i kako to da ukri drze 30% severodonjetska koji je potpuno zauzet od Rusije,DNR I Kadirovih……pitam za druga…

Babbage
1 godina prije

Najdrazi su mi MSM i sluzbeni narativ. Ugrajina uzgubi 20% teritorija ali u svim medijima samo sta nisu dobili rat, sad kad su isluzili svrsi sa rashodovanjem starog oruzija i nabijanjem duga e sad gube rat. Mozak na OFF

tuf
1 godina prije

BND ima proračun od milijardu eura i ovo je njihov maksimum intelektualnog kapaciteta? Pritom još i ubacujući krivu procjenu da količinski malene isporuke njemačkog oružja mogu napraviti “ogromnu razliku”? Bože, na kakve sve šarlatane ode novac poreznih obveznika…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI