Američki supervizor medija ocjenjuje Big Tech prosječnom ocjenom ‘F’ zbog suzbijanja slobodnog govora

Big Tech ocjena F
6 komentara

Posljednjih godina, američki nadzorni organi su primijetili porast učestalosti cenzure od strane tehnoloških giganata iz Silicijumske doline nad njihovim korisnicima u oblasti slobode govora u vezi sa političkim pitanjima i, posebno, informacija o pandemiji COVID-19.

U trećem kvartalu 2021, Big Tech cenzura je postala još značajnija, izvijestio je u utorak News Busters američkog Centra za istraživanje medija, dajući kompanijama koje kontrolišu velike društvene medije prosječnu ojcenu „F“ za njihovu politiku.

Prema izvještaju, cenzura je posebno zabrinjavajuća jer platforme „nisu imale mnogo dalje da padnu od svojih patetičnih rezultata u drugom kvartalu“. Na Google, Twitteru i Facebooku sloboda na mreži je nastavila da opada. I u ovom kvartalu je ponovo došlo do masovne cenzure konzervativnih informacija.

Ovo dolazi usred brojnih izvještaja i optužbi da Big Tech kompanije mijenjaju svoje algoritme i zadržavaju širenje informacija koje su u suprotnosti sa narativom mejnstrim medija.

Negativne ocjene Silicijumske doline

Supervizor organizacija detaljno ispituje glavne događaje i preduzete mjere na osnovu kojih su kompanije ocijenjene u ovom istraživanju.

Supervizor je podsjetio da je Zek Vorhis, bivši viši softverski inžinjer Googlea, u svojoj novoj knjizi tvrdio da je Google promijenio svoj algoritam vijiesti kako bi ciljao bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Takođe tokom ovog kvartala, The Wall Street Journal je započeo svoje istraživanje „Facebook Files“, koje je proizvelo priče zasnovane na internim dokumentima Facebooka koje su štetile sajtu. Inicijativa je počela otkrivanjem da Facebook ima „VIP listu” ljudi čiji se sadržaj ne prati tako rigorozno kao onaj drugih korisnika.

Pored toga, prema najnovijem Twitter izvještaju o transparentnosti, objavljenom u julu, kompanija je izbrisala otprilike 4 miliona tvitova za samo šest mjeseci prošle godine.

Između septembra 2020. i avgusta 2021. Twitter je preduzeo mjere protiv preko 11 miliona naloga za sadržaj u vezi sa COVIDOM-19, prema kompaniji. Takođe je pokušao da spriječi dijeljenje Project Veritas, blokiranog na platformi, video snimaka zaposlenih u kompaniji Johnson & Johnson koji daju negativne primjedbe o vakcini kompanije protiv COVIDA-19, navodi CensorTrack.org.

Štaviše, u ovom kvartalu, izvršni direktor Meta Mark Zakerberg priznao je da je sa njegove platforme obrisano više od 20 miliona postova u vezi sa COVIDOM-19. Youtube je zabranio najmanje milion video snimaka zbog takozvanih „opasnih informacija“ u vezi sa COVIDOM-19, uključujući i jednog od senatora Rend Paula koji govori o maskama.

„Od februara 2020. uklonili smo preko milion video snimaka koji se odnose na opasne informacije o koronavirusu, kao što su lažni lijekovi ili tvrdnje o prevari“, navela je kompanija u objavi na blogu u avgustu.

Prema izvještaju, nevjerovatno, Amazonove ocjene su malo porasle. Platforma je bila jedina koja je poboljšala svoje ocjene u ovom kvartalu, posebno zato što je navodno odbila da poklekne suočena sa pritiscima i svojih zaposlenih i ljevičarskih političara da uklone knjige koje se bave problemima transrodnih osoba. Prema izvještajima, platforma je takođe poništila odluku da odbije oglase za kritičku knjigu o Black lives Matter.

TikTok se prvi put pojavio na listi ovog kvartala, zasluživši D u Online Freedom. U izvještaju za ovaj kvartal, TikTok je zauzeo mjesto Applea. TikTok je premašio 1 milijardu aktivnih korisnika mjesečno i cenzuriše sve veću količinu sadržaja.

Surpervizo je primijetio da je generalno, pojačana cenzura dobila povoljnu ocjenu za izvještavanje u centralnim informativnim emisijama. U večernjim vijestima mreže, procenzurske priče i pominjanja nadmašili su one koji se zalažu za slobodu govora 12 prema 0. Veliki dio fokusa je bio na mrežnoj podršci kampanji predsjednika Joea Bidena za ograničavanje materijala o COVIDU-19.

Prema studiji, oko 20 % mrežnih večernjih vijesti o cenzuri Big Techa koje su istraživane za ovaj izvještaj bile su neutralne. Nijedan od tekstova navodno nije zagovarao slobodu govora, na osnovu analize vijesti na večernjim vijestima ABC, CBS i NBC.

Alternativni mediji još uvijek suviše beznačajni za procjenu

Konzervativci širom SAD kritikovali su Big Tech platforme zbog “cenzure i suzbijanja” slobodnog izražavanja na mreži, što je podstaklo njihov egzodus da kreiraju sopstvene platforme.

Parler, Rumble, Gab, GETTR, FreeTalk i CloutHub su među alternativnim platformama koje su odgovorile izazovu, a neki tvrde da podržavaju vrijednosti slobode govora. Big Tech je blokirao i pokušao da ugasi bar jednu od novih alternativnih platformi, čak i nakon što su neke od poznatijih firmi, kao što su Parler i Gab, počele da napreduju.

Naročito u januaru, nakon haosa u Kapitolu 6. januara, Amazon Web Services, provajder servera i hostinga, prestao je da pruža svoje usluge za aplikaciju Parler, koja je optužena da je primarna platforma koju su koristile Trumpove pristalice, koji su provalili u Kapitol, za koordinaciju njihove akcije. Aplikacija je preuzeta sa Google Play i Apple App Store, dva najpopularnija onlajn tržišta.

Međutim, kasnije tokom godine, aplikaciji su vraćena sva prava na svim platformama i još uvijek je dostupna za preuzimanje.

Supervizor je primijetio da, pošto su ove alternativne platforme tako nove, nema mnogo podataka o tome kako upravljaju sadržajem. Trumpov savjetnik Jasson Miller je 1. jula najavio početak GETTR.

Štaviše, i Telegram i Rumble postaju sve popularnija mjesta za postavljanje kontroverznog sadržaja kako bi se izbjeglo blokiranje, kao i za izvještavanje o cenzuri na drugim platformama.

Big TechCenzuraCovidMedijisloboda govora
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Samo istina
2 godine prije

Ministar zdravstva se nije cijepio

tihobl
2 godine prije

A sta cemo sa onima sto odvode Bajdena od mikrofona kad mu neko postavi pitanje za koje nije pripreman? Da li je i to cenzura?

Poznavalac prilika
2 godine prije

Budimo realni, sigurno preko 95% “sadržaja” koje korisnici stavljaju na pravilnije je reći antidruštvene mreže su smeće ili su barem potpuno nebitne, nezanimljive i nepotrebne i samo zatrpavaju ono što je korisno i informativno. Ali tzv. “društvene” mreže su svojom politikom direktan krivac za to. Jer, najprije su navlačile korisnike da objavljuju sve i svašta samo da nabiju broj korisnika, a tim ei svoje vlastite profite. Ono što smo dobili je gomila smeća jer, objektivno velika većina tih korisnika i nema Bog zna što ozbiljno i pametno priopćiti urbi et orbi. Ali problem sa cenzurom nije u tome da se samo cenzurira, nego što se cenzurira. Dok se naprimjer notorne blesavoće, koje uvelike zatupljuje ljude, a posebno mlade puštaju bez ikakve kontrole i kriterija, cenzurira se samo ono što vladajuće režimske strukture, u koje spadaju i same “društvene mreže”, smatraju da ugrožava njihove interese i agende. Vi danas na tim… Čitaj više »

onaj najglu...Dalton
2 godine prije

Kako vas nije sramota slikati se u ogledalu s iPhone 10…
Kad je Apple izbacio iPhone 13.
I novu krpicu za čišćenje…
Nisam ni ja najgori u selu.
Skucat ću već negdje 20 funti za tu krpicu…

P.S.
Apgrejdao sam navigaciju na Garminu…
Sad neki muški glas…
”Za 100 metara skrenite desno… i to je tu negdi”.

Max
2 godine prije

Tako i treba

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI