Big Tech može i želi cenzurirati svakoga: YouTube privremeno obrisao istaknuti ljevičarski informativni kanal Novara Media, što je izazvalo nezadovoljstvo

Youtube cenzura
7 komentara

YouTube je izbrisao Novara Media – ljevičarski kanal za vijesti i komentare – sa svoje platforme, prije nego što je nedugo nakon toga povukao potez. Konzervativci, koji su već navikli na Big Tech cenzuru, nisu bili iznenađeni.

“Jutros je YouTube kanal Novara Media obrisan bez upozorenja ili objašnjenja”, tveetala je Novara u utorak.

“Novara Media je među 50 najgledanijih kanala vijesti i politike u Ujedinjenom Kraljevstvu”, nastavlja se u priopćenju. “Imamo važnu ulogu javnog servisa i redovito prikazujemo intervjue s političarima, aktivistima za ljudska prava, znanstvenicima i aktivistima iz cijelog svijeta. Regulira nas IMPRESS u Velikoj Britaniji.”

Kanal je vraćen oko dva sata kasnije, ali je već nastalo veliko nezadovoljstvo. Ljevičari, uključujući i sjedeće laburističke zastupnike, bili su užasnuti nečim što su mislili da predstavlja očitu cenzuru. “Neodgovorni tehnološki divovi ne bi trebali moći cenzurirati regulirano novinarstvo”, tweetao je urednik Novare Ash Sarkar. “To je tako jednostavno.”

Ipak, za one s desne strane, vijest je došla s dozom ironije. Sarkar ima pomiješane stavove o postojanju takozvane “kulture poništavanja”, naizmjenično opisujući taj fenomen kao izmišljeni, primjer društvene pravde na djelu, “način demoniziranja procesa promjene kulture”, kao i stvarnu cenzuru glasova koji se ne slažu. Budući da je njezina vlastita prodajna mjesta očito ukinuta, desničari su je podsjetili da će oni koji se zalažu za cenzuru neizbježno postati njezine žrtve.

“Big Tech može i ĆE cenzurirati svakoga, bez obzira na vaše društveno-političke percepcije moralne superiornosti”, napisao je komentator Dominique Samuels.

YouTube je dugo bio optužen da cenzurira desničarske kanale i kreatore, a širu industriju tehnologije i društvenih medija mnogi smatraju pristranom protiv konzervativaca. Ipak, ljevičarski mediji – od kojih su neki s ponosom podržavali cenzuru desničarskih glasova – također su se ukinuli, što sugerira da se tehnološki divovi općenito ne gledaju na to čija misao je protiv establišmenta.

Tijekom pandemije koronavirusa, sve glavne platforme pojačale su svoje napore cenzure, usredotočujući se uglavnom na takozvane “dezinformacije” oko virusa i cjepiva. YouTube je zabranio sav “štetni sadržaj cjepiva” i uveo “politiku o medicinskim dezinformacijama o Covidu-19”, koja postavlja širok raspon zabranjenih tema u vezi s koronavirusom. Platforma za dijeljenje videa, podružnica Googlea, zabranila je dva RT-ova kanala na njemačkom jeziku zbog navodnog kršenja ove politike, izbrisala je video koji je na vrhu ljestvice repera Brysona Greya protiv Joea Bidena zbog navodnog širenja “medicinskih dezinformacija” i privremeno suspendirala račun sjedećeg američkog senatora zbog preispitivanja učinkovitosti platnenih maski.

Suzbijanje cenzure nije ograničeno na YouTube. Twitter je ovog tjedna cenzurirao dva američka kongresmena, jer su transrodnu admiralku Rachel Levine nazvali “muškarcem”, a Facebook – koji već uvelike ograničava takozvani “govor mržnje” i “dezinformacije u vezi sa zdravljem” – suočava se s pozivima na dodatnu cenzuru od strane ”zviždačica” kao što je Frances Haugen i zastupnika koji podržavaju njezine zahtjeve u pogledu dodatnog reguliranja izražavanja na platformi.

Big TechCenzuracjepivoNovara MediavakcinaYouTube
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Polonije
2 godine prije

Kapitalisticki realizam je nova forma kapitalizma upakovanog u moderni feudo-materijalizam. Jedino bitno u tom novom poretku je finansijski aspekt bez razmatranja da li je to eticno ili ne. Predvodnik kapitalistickog realizma je korupcija (dokaz tome je wikileaks, pandora i panama papers). Danas se samo prati i trci samo za profitom bez odgovornosti. Sve ima svoju cijenu, pa i sloboda. To je kapitalisticki realizam. Nema etike, nema morala, nema odgovornosti, pravila su ona ko ih kupi i ko ima materijalnu moc. Sta ocekivati od medija? Onaj ko redovno uplacuje da se reklamira indirektno te posjeduje jer finansijski postajes ovisan o njemu. Pustiti drugu stranu da tvrdi dokazima protiv tvog zlatnog sponzora na tvom kanalu, portalu, mediju, tv, radiju ili bilo cemu direktno utice na tvoje poslovanje. Zamislite imate radio stanicu, svaki dan vam lijeze 1000EUR za reklamu Tefal tava da ih pustate svaki sat. Trebate nakon 2 godine prenijeti inforamciju da… Čitaj više »

Ljevicar Rotschild
2 godine prije

Ajoooooj budala. Yubito može izbrisati čak i ljevičarske kanale nakon – što ih je već sve obrisao. Desničarski kanali su jako rijetko brisani – uglavnom kad su otišli predaleko i napisali koju istinu, ili glasno rekli što ne smiju. Lijevičarski su odavno svi izbrisani – zbog pisanja istine. Neki su se provukli a neki ponovo pokrenuli pa ih evo opet brišu. Ništa nova.
Jeli se sječate ono kad je ugašen ludi Alex Jones, a isti dan je ugašeno 3000 ili 4000 lijevičarskih kanala. Jedino se o jadnom cenzuriranom Alex Jonesu pisalo.

2 godine prije

PROPAGANDA ne ide bez CENZURE…

To su dva lica istog “shekela”…

Dakle, sada nakon skoro 2 godine nevidjene Gebelsovske Cenzure – jasno je da je po srijedi paralelno i Gebelsovska Propaganda...

Samo idiot geopolitike” i taliban pseudonauke (inace urodjeni “daltonist” za sve oko njega u Rotschildovoj pecini tzv “Sistemu”...) – to jos nije u stanju vidjeti…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI