Izraelska špijunska mreža razotkrivena

Vojni spijuni pristup informacijama
19 komentara

Iransko ministarstvo obavještajnih službi u subotu je tvrdilo da je uhapsilo “mrežu agenata” iz Izraela koji su navodno pripremali “sabotažne i terorističke operacije”. Hapšenja su objavljena nekoliko sati nakon što je Izrael rekao da su njegovi agenti ispitali iranskog vojnog zvaničnika na iranskoj teritoriji.

Navodni špijuni “bili su u kontaktu sa agentima špijunsko-terorističke organizacije Mossad”, objavila je iranska novinska agencija Tasnim, pozivajući se na nacionalnu obavještajnu agenciju Izraela. Agenti su navodno ušli u zemlju iz regiona Kurdistana i pronađeni su kod komunikacijske opreme i eksploziva.

Izraelci su navodno sarađivali sa Narodnom organizacijom mudžahedina Irana, militantnom grupom koja se protivi vladavini ajatolaha Alija Hameneija.

Ured izraelskog premijera, koji nadgleda Mossad, odbio je komentirati kada ga je kontaktirao Jerusalem Post.

Dok su izraelski zvaničnici šutjeli o navodnim hapšenjima, oni su tvrdili da su sami pobijedili u špijunaži. Ranije u subotu, Iran International je izvijestio da su Mossadovi agenti koji rade unutar Irana uspjeli ispitati višeg člana Korpusa garde islamske revolucije. Video snimci navodnog ispitivanja pokazuju da vojni zvaničnik priznaje prebacivanje oružja u Siriju, Irak, Liban i Jemen.

Iran International je televizijska stanica u vlasništvu Saudijske Arabije i vrlo je kritična prema iranskoj vladi. Mreža je izvijestila da se slično ispitivanje odvijalo u junu, ali iranski državni mediji okrivljuju za otmicu i ispitivanje neimenovane Irance, a ne Izraelce.

Iran i Izrael redovno se međusobno optužuju za špijunažu, a obje nacije često tvrde da su hvatale špijune jedne druge. Ako je vjerovati ovim izvještajima, iranske i izraelske obavještajne agencije značajno su ugrozile međusobnu sigurnost.

Iran je u lipnju tvrdio da je uhvatio tri Mossadova agenta “zadaćenih za ubistvo nuklearnih naučnika”, dok je Izrael u januaru rekao da je razbio pretežno ženski iranski špijunski lanac koji je prikupljao štetne informacije o izraelskim političarima, kao i fotografirao vojne baze i Mossadov štab.

iranIZRAELšpijuni
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Mosad je uzvratio tako sto je pohapsio jevreje po Kijevu sto su radili za Rusiju.

Emiliano Zapata
1 godina prije

Sad su gotovi!

Dokurčilomi
1 godina prije

Da? I? Iran prebacuje oružje u Siriju. Pa i Ameri prebacuju oružje u Siriju i to glavosjecima.

gargamel.
1 godina prije

Kad su Zidovi u pitanju nista pod znake navoda ili u tekstu navesti navodno. Njihovo zlo ne bi stalo ni u 20 enciklopedija.

Lenko
1 godina prije

Samo priprema terena za jao, plač i škrgut zubi.

Max
1 godina prije

Veliki uspjeh Iranskih tajnih službi nakon što je Izrael ubio ugledne znanstvenike i časnike što je pokazalo da ima jaku mrežu doušnika unutar Irana.

Vojni analitičar
1 godina prije

Legedne o nevjerojatnoj efikasnosti Mossada su samo priče za djecu. Mossad je najprecijenjenija obavještajna služba na svijetu. To je jedina služba koju su baš sve zapadne službe konstantno pomagale, snabdijevale obavještajnim podacima i svom mogućom tehnološkom i logističkom pomoći. A kada god bi operacije Mossada bile razotkrivene i njihovi agenti raskrinkani i identificirani, što i nije bila nekakva posebna rijetkost, u tom slučaju se to sve pod hitno pomelo pod tepih, uhvaćeni agenti Mossada su puštani i nastupakla je potpuna medijska blokada bilo kakvih informacija o tome. Mossad i Izrael nikad nisu snosili nikave posljedice čak i kad su bili uhvaćeni na djelu, Ta kombinacija obilne pomoći i podrške zapadnih obavještajnih službi i praktično imuniteta koje je Mossad uživao i uživa u slučaju da je uhvaćen u nekoj od svojih brojnih svinjarija stvorili su o Mossadu sliku kao o nekakvoj superiornoj obavještajnoj službi koja je bolja od ostalih. Istina, mora… Čitaj više »

Lucija, prva
1 godina prije

Ledeni, vidi ovo:

“…premijer Izraela je naložio delegaciji pravnika da bude spremna da otputuje u Moskvu čim dobije rusko odobrenje za razgovore i da uloži sve napore u rešavanje tog problema.

Mediji su preneli da je Mistarstvo pravde Rusije zatražilo od suda u Moskvi ZATVARANJE JEVREJSKE AGENCIJE, zbog navodnog kršenja ruskih zakona.”

Lucija, prva
1 godina prije

“pretežno ženski iranski špijunski lanac koji je prikupljao štetne informacije o izraelskim političarima, kao i fotografirao vojne baze i Mossadov štab.”
???

Eruj
1 godina prije

Sve 5 za vijesti , malo me smeta pravopis tipa pohapsili . Ipak smo na logičnom.hr .

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI