SAD ignoriraju hakerske napade države klijenta, žali se Rusija

Haker
1 komentar

Zapadne zemlje odbijaju poduzeti mjere protiv ukrajinskih računalnih korisnika koji stoje iza niza kibernetičkih napada, tvrdi jedan od najviših diplomata Moskve, tvrdeći da Washington zatvara oči pred tim pitanjem.

U priopćenju objavljenom u srijedu, glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova osudila je nalaze istrage koju su provele agencije EU-a Europol i Eurojust. Istraga, osmišljena za hvatanje i uhićenje online ransomware grupa, otkrila je da je bilo najmanje 2000 žrtava u 71 zemlji u najmanje jednoj operaciji organizacije za kibernetički kriminal.

Prema riječima dužnosnika, pogođene su tvrtke u SAD-u, Velikoj Britaniji, Francuskoj i drugim zapadnim državama. Ukupna nastala šteta iznosila je nevjerojatnih 120 milijuna dolara, a za grupe se navodi da djeluju najmanje od 2019.

“Ali gdje su izjave zapadnih partnera o ‘ukrajinskim hakerima’ i napadima koje su oni izveli?” upitala je Zaharova.

“Gdje su prijetnje sankcijama za “višegodišnji neuspjeh Kijeva u borbi protiv IT zločina koji su navodno počinjeni s državnog teritorija uz dopuštanje službi nacionalne sigurnosti?”, dodala je, ponavljajući osudu Washingtona navodnog ruskog hakiranja.

Zaharova je osudila šutnju Bijele kuće o nalazima, s obzirom na to da je FBI bio uključen u zajedničke misije provođenja zakona, sarkastično predlažući da “možda američki obavještajci nisu imali pojma o postojanju neruskih hakera?”

Ranije ovog mjeseca, FBI je jednog Rusa stavio na svoju tjeralicu nakon što je navodno organizirao napade ransomwarea vrijedne milijune dolara na brojne žrtve, kao i na tvrtke i vladine subjekte.

Američko ministarstvo pravosuđa također je objavilo optužbe protiv ukrajinskog državljanina za niz kibernetičkih zločina. Dotični je optužen da stoji iza srpanjskog hakiranja američke softverske tvrtke Kaseya.

Cyber-sigurnost je ključno područje fokusa američkih izaslanika otkako je predsjednik Joe Biden preuzeo dužnost. Navodi se da su predstavnici Moskve i Washingtona održali četiri kruga rasprava o tom pitanju do srpnja. Ranije ove godine, Biden je zamolio svog kolegu, predsjednika Vladimira Putina, da “poduzme akciju” protiv kibernetičkih kriminalaca koji se nalaze na ruskom teritoriju.

Hakerkibernetički napadirusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 godine prije

Da Ukrosi

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI