Nove optužbe protiv “Ruskih hackera”

Navodni ruski hakeri
11 komentara
RT.COM, Washington Post: Optužbe protiv ruskih hackera odnose se na proboj sigurnosti električne mreže

Postrojenje u američkoj državi Vermont oglasilo je alarm nakon pronalaska malicioznog koda na prijenosnom kompjuteru. FBI i DHS (Department of Homeland Security, američki Odjel za domovinsku sigurnost) izdali su zajedničko saopćenje u kojem softverski kod pokušavaju pripisati ruskim hackerima, tvrdeći da se radi o napadu na pojedine građane i američke institucije, uključujući političke organizacije.

Državne sigurnosne agencije su prikazale i uzorak malicioznog koda, navodno korišten u operaciji Grizzly Steppe, kako zu nazvali navodni pokušaj napada na američke pojedince i infrastrukturu.

Burlington Electric, kompanija sa sjedištem u američkoj državi Vermont, saopćila je da je kod pronašla tokom skeniranja jednog kompanijskog prijenosnog kompjutera, koji nije bio povezan s mrežom. Sadržaj saopćenja, među ostalim, govori da se pristupilo brzom skeniranju svih kompjutera u sistemima kompanije, s ciljem pronalaženja karakterističnih dijelova koda. Također, navodi se da kompanija surađuje sa saveznim službenicima u traženju porijekla opasnog koda, i sprečavanju budućih pokušaja infiltracije.

Američki informatički stručnjaci, koji su analizirali kod i druge dokaze objavljene od strane američkih vlasti, nisu sigurni da dokazi imaju veze s Rusima općenito, naročito ne s ruskom Vladom. U zaključku svog izvještaja, wordfence navodi: “Uzorak PHP software koda koji je prikazala američka vlada, nazvan P.A.S. verzije 3.1.0, pribavljiv je na internetu. Autori s website-a koji tvrde da su ga izumili, tvrde da su Ukrajinci. Također, kod je nekoliko verzija iza posljednje verzije 4.1.1b. Razumno bi bilo pretpostaviti da su ruski obavještajni operativci razvili vlastiti alat, ili bar koristili posljednju verziju iz tuđih izvora (nadajući se većoj vjerojatnosti da kod ‘premosti’ zaštitu, op. autora)”.

Washington Post je situaciju iskoristio da prenese vatrene i histerične optužbe protiv Rusije, od strane guvernera Vermota, Petera Shumlina, naravno, pripadnika Demokratske stranke. Prema Washington Postu, Shumlin je “pozvao federalne službenike da provedu potpunu istragu o incidentu, i poduzmu mjere, kojima bi osigurali da se ovo više nikada ne ponovi”.

Također, Shumlin je rekao:

“Stanovnici Vermonta i svi Amerikanci bi trebali biti uzbunjeni i bijesni zbog toga što jedan od vodećih svjetskih nasilnika, Vladimir Putin, pokušava probiti sustave naše električne mreže, u koje se pouzdajemo da nam osiguraju kvalitetu života, privrednu aktivnost, zdravlje i sigurnost. Ovaj događaj treba naglasiti hitnu potrebu da federalna vlada energično istraži i privede kraju ovakve vrste ruskih spletki.”

Besmislenost podizanja buke sasvim je nejasna iz bar dva razloga: prvo, nije jasno zašto bi Rusi kod ubacili na kompjuter koji nije bio povezan s mrežom, i drugo, kakve bi političke, vojne ili bilo kakve druge koristi Rusi imali od upada u električnu mrežu Sjedinjenih Država. Postoji i vjerojatnije objašnjenje, sramota oko Obaminih poteza otežavanja primopredaje vlasti. Opravdanje za te globalno osuđivane poteze vjerojatno se pokušava pronaći izazivanjem histerije oko “nadirućih Rusa”.

 

 

Burlington ElectricDemokratska strankaDHSFBIGrizzly SteppePeter ShumlinVermontWashington PostWordfence
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
shumadinac
7 godine prije

Kada pogledamo ovaj događaj, pa Obamin “diplomatski potez”, razne Trumpove izjave… nešto pada u oči – Establišment ostavlja utisak potpune konfuzije.
Ako je tačno da je u toku “zamena establišmenta” (a svi su izgledi da jeste) onda ulazimo u vrlo opasan period. Stari Establišment je još uvek na vlasti a potpuno je izgubio kompas i “neki elementi” sasvim lako mogu da se odluče na vrlo radikalne mere do polovine januara. Ali ti krugovi vlasti neće nestati preko noći, Trumpu će trebati bar godina dana da izvrši zamenu ili bar da prevede na svoju stranu i za to vreme treba očekivati bar jedan ozbiljniji pokušaj “vraćanja na staro”.

Srećna nam svima Nova 2017. – sreća je ono što će nam biti najpotrebnije.

rodoljub
7 godine prije

@shumadinac. Stari establisment i snage koje stoje iza njega nastavice da rovare iz “podzemlja”, jer oni su potomci gangstera. Tramp ce imati stalno probleme sa tim “ljudskim otpadom” , posebno iz razloga sto je CIA prepuna tog sljama, a CIA je “majstor” za smisljanje podlosti, podvala i podmetanja .

Anonimac
7 godine prije

The Washington Post has been exposed again as nothing more than a liberal propaganda machine after admitting that their own story about the alleged “Russian hacking” of a Vermont utility was a total fraud: “Editor’s Note: An earlier version of this story incorrectly said that Russian hackers had penetrated the U.S. electric grid.”

Anonimac
7 godine prije

Danas mi je muka i bolujem od zatvora. Sigurno je Putin kriv za to!

hiber
7 godine prije

Ruski hakeri su samo najnoviji zločinci iz Putinove radionice zla.

jale
7 godine prije

Je li sad vidite svi kako počinju ratovi koje su vodile ili vode USA? Lažnim optužbama.

subaru
7 godine prije

Isti stvor huška zemljane na ratove ima 5 milenija kako je aterirao na nju.

Moksi
7 godine prije

Kaže mi frend da ne sumnja da iza kvara na njegovom frižideru baš uoči nove godine stoje također ruski hakeri. Htjeli su mu očito pokvariti Novu godinu tako da mora piti mlaku pivu i vino. Ali frend se snašao i zafrknuo ruske hakere. Pošto je tih dana vanjska temperatura bila oko idealnih 4°C, piće je stavio na balkon i svi smo uživali u rashlađenom piću, a ruski hakeri su plakali i bili nesretni jer ih je nadmudrio.

Gogijard
7 godine prije

Shumdinac, šta si ono obećavao da ćeš napravit ako ne pobjedi Hillary?

jale
7 godine prije

A ko fol u Americi ne fali luđaka koji bi to uradili. Osim toga, smrdi mi jer u nekim medijskim člancima stoji da je “virus” uočen skeniranjem kompjutora izoliranog od interneta. E da i šiptari vole hakirati a voda im ne ide baš na Trumpov mlin, pa Tajči već pjeva patetične žalopojke i podsjeća na vjekovno albansko-rusko bratstvo i prijateljstvo. Pa podsjeća Putina kako su onomad pomagali braći Rusima da u SFR Jugoslaviju preko albanskih vrleti ubace grupice agitatora, špijuna i provokatora Staljinovog kejdžibija koje su već od završetka IIWW radile na poticanju albanskog nacionalizma i separatizma na Kosmetu.

jale
7 godine prije

Ovo su ozbiljne optužbe i ozbiljno na njih treba reagovati. Treba tužiti sve medije koji u militantne propagandne svrhe šire paranoju prema Rusima. Vode se logikom da što gledatelj ili čitatelj prvo vidi ili pročita da će mu to svakako ostati u podsvjesti tako da nikakav demant poslije ne vrijedi. Mislim da takav princip utiče nasve manje i manje ljudi. Prosto, ljudi su oguglali, a oni ne mijenjaju taktiku i kad potroše propagandne adute ostaće samo puste laži.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI