fbpx

OTKRIĆE: Novorođenčad već imaju ideju kako funkcioniraju brojevi

Beba - pogled

Prema najnovijem istraživanju, čini se da novorođenčad imaju osnovno znanje o brojevima, što dokazuje da se vjerojatno radi o urođenoj sposobnosti.

Većina nas vizualizira naše misli u prostoru. Bez obzira o čemu razmišljali, svi mi kartografiramo podatke u prostornom kontinuumu. Isto vrijedi i za brojeve. U zapadnim kulturama osobe misle da se brojevi povećavaju linearno s lijeve na desnu stranu, dok u arapskom i hebrejskom svijetu vrijedi pravilo s desna na lijevo.

Kako bi razumjela i otkrila je li ovo shvaćanje urođeno ili određeno jezikom, znanstvenica Rosa Rugani s Univerziteta Padova je posvetila pažnju mentalnoj shemi novorođenčadi starosne dobi od 12 do 117 sati.

Znanstvenici Ruganijevog tima su prezentirali svakoj bebi seriju slika u kojima su bijeli kvadrati sadržavali određeni broj manjih crnih kvadrata (4, 12 i 36). Nakon što su se bebe adaptirale na broj 12, spontano su broj 4 smještale na lijevu stranu, a broj 36 na desnu. Isti broj 12 je povezan s lijevom stranom, ako je prije njega prikazan broj 36, a u slučaju da je prethodno prikazan broj 4, broj 12 su smještali na desnu stranu.

Ponašanje beba je analizirano putem sustava Eye-tracker, a koji je pratio pogled beba u momentu prikazivanja slike. Bebe su ovisno o prikazanoj slici, usmjeravale pogled lijevo ili desno.

Opservacije novorođenčadi iz Padove pokazuju da se vjerojatno radi o urođenoj sposobnosti beba. Studija je napravljena samo s djecom iz Italije. Postavlja se pitanje kako bi reagirala djeca iz Izraela ili iz arapskih država, te utječe li kultura na ovu interesantnu sposobnost novorođenčadi?

Izvor: BioRxiv

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
8 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta
3 godine prije

Uskoro će napraviti istraživanje koje će “dokazati” da bebe podržavaju prava transrodnih osoba, ekonomskih migranata i osuđuju Putinovu politiku prema Ukrajini. 🙂

Bobi
Gost
Bobi
3 godine prije
Reply to  Iza_horizonta

Odi na dnevno.hr, podtema planetx, naslov Tajni razgovor iz 1969.
Bila je poveznica na Logicno medju ovim reklamama

kdk
Gost
kdk
3 godine prije

“…je posvetila pažnju mentalnoj shemi novorođenčadi starosne dobi od 12 do 117 sati…”

Možda nisam dovoljno upućen ali nisam siguran koliko bebači uopće vide u toj starosnoj dobi (prva 2 tjedna razaznaju konture samo onoga što im je pred nosom).

A lerik
Gost
A lerik
3 godine prije

Tekst koji počinje s ‘najnovije znanstveno istraživanje’ u pravilu zavrjeđuje tek kantu za smeće. Svakodnevno nas vrli transmiteri tuđih zamisli o onomu što bismo mi morali misliti maltretiraju pod firmom znanstvenih istraživanja. Danas ne postoji ni jedna tvrdnja, ni jedna zamisao koja se ne bi mogla ‘znanstveno dokazati’. I zanimljivo… Pročitaj više »

Piretis
Gost
Piretis
3 godine prije
Reply to  A lerik

@A lerik- U prvom dijelu si u pravu. Fakat, kad bi se “najnovija znanstvena istraživanja” mogla u praksi primijeniti (tj kad bi postala znanost) daleko bismo dogurali. Ta istražianja služe da nas zabave i ništa drugo. Ali u drugom dijelu si u krivu. U nekom širem kontekstu, mi stvarno jesmo… Pročitaj više »

Hari1
Gost
Hari1
3 godine prije
Reply to  A lerik

Ova istraživanja u prvom redu služe kao pokušaj razumijevanja načina funkcioniranja čovjeka. Oni kojima je cilj kontrola ljudi su očito jako zainteresirani za takvo nešto. Treba također primijetiti da se radi o eksperimentima na jako maloj djeci. Čovjek je mali u odnosu na Boga i taj se odnos ne mijenja,… Pročitaj više »

Shumadinac
Gost
Shumadinac
3 godine prije

Nisam baš siguran da se radi o urođenoj sposobnosti (kolega kdk je odlično primetio). Spremam jedan tekst posle koga možda bude malo jasnije.

Anarho
Anarho
3 godine prije
Reply to  Shumadinac

Beba ne moze imati urodjenu predstavu o brojevima, kao sto ne moze imati urodjeno shvacanje jezika. Toga se tek treba nauciti. Za to je potrebno savladati logiku pre svega. Ono sto jeste urodjeno jest predispozicija za razvoj logickog razmisljanja zbog razvijenog neokorteksa. Ovo istrazivanje dokazuje samo da bebe imaju vec… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik