fbpx

OTKRIĆE: Novorođenčad već imaju ideju kako funkcioniraju brojevi

Beba - pogled

Prema najnovijem istraživanju, čini se da novorođenčad imaju osnovno znanje o brojevima, što dokazuje da se vjerojatno radi o urođenoj sposobnosti.

Većina nas vizualizira naše misli u prostoru. Bez obzira o čemu razmišljali, svi mi kartografiramo podatke u prostornom kontinuumu. Isto vrijedi i za brojeve. U zapadnim kulturama osobe misle da se brojevi povećavaju linearno s lijeve na desnu stranu, dok u arapskom i hebrejskom svijetu vrijedi pravilo s desna na lijevo.

Kako bi razumjela i otkrila je li ovo shvaćanje urođeno ili određeno jezikom, znanstvenica Rosa Rugani s Univerziteta Padova je posvetila pažnju mentalnoj shemi novorođenčadi starosne dobi od 12 do 117 sati.

Znanstvenici Ruganijevog tima su prezentirali svakoj bebi seriju slika u kojima su bijeli kvadrati sadržavali određeni broj manjih crnih kvadrata (4, 12 i 36). Nakon što su se bebe adaptirale na broj 12, spontano su broj 4 smještale na lijevu stranu, a broj 36 na desnu. Isti broj 12 je povezan s lijevom stranom, ako je prije njega prikazan broj 36, a u slučaju da je prethodno prikazan broj 4, broj 12 su smještali na desnu stranu.

Ponašanje beba je analizirano putem sustava Eye-tracker, a koji je pratio pogled beba u momentu prikazivanja slike. Bebe su ovisno o prikazanoj slici, usmjeravale pogled lijevo ili desno.

Opservacije novorođenčadi iz Padove pokazuju da se vjerojatno radi o urođenoj sposobnosti beba. Studija je napravljena samo s djecom iz Italije. Postavlja se pitanje kako bi reagirala djeca iz Izraela ili iz arapskih država, te utječe li kultura na ovu interesantnu sposobnost novorođenčadi?

Izvor: BioRxiv

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
8 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta
3 godine prije

Uskoro će napraviti istraživanje koje će “dokazati” da bebe podržavaju prava transrodnih osoba, ekonomskih migranata i osuđuju Putinovu politiku prema Ukrajini. 🙂

Bobi
Gost
Bobi
3 godine prije
Reply to  Iza_horizonta

Odi na dnevno.hr, podtema planetx, naslov Tajni razgovor iz 1969.
Bila je poveznica na Logicno medju ovim reklamama

kdk
Gost
kdk
3 godine prije

“…je posvetila pažnju mentalnoj shemi novorođenčadi starosne dobi od 12 do 117 sati…”

Možda nisam dovoljno upućen ali nisam siguran koliko bebači uopće vide u toj starosnoj dobi (prva 2 tjedna razaznaju konture samo onoga što im je pred nosom).

A lerik
Gost
A lerik
3 godine prije

Tekst koji počinje s ‘najnovije znanstveno istraživanje’ u pravilu zavrjeđuje tek kantu za smeće. Svakodnevno nas vrli transmiteri tuđih zamisli o onomu što bismo mi morali misliti maltretiraju pod firmom znanstvenih istraživanja.
Danas ne postoji ni jedna tvrdnja, ni jedna zamisao koja se ne bi mogla ‘znanstveno dokazati’. I zanimljivo je kako svaka od tih pretpostavki o funkcioniranju života i svijeta ukazuje na ništavnost čovjeka. Stalo im je da o sebi mislimo kao o malima, nedostojnima, nebitnima.

Piretis
Gost
Piretis
3 godine prije
Reply to  A lerik

@A lerik- U prvom dijelu si u pravu. Fakat, kad bi se “najnovija znanstvena istraživanja” mogla u praksi primijeniti (tj kad bi postala znanost) daleko bismo dogurali. Ta istražianja služe da nas zabave i ništa drugo.
Ali u drugom dijelu si u krivu. U nekom širem kontekstu, mi stvarno jesmo mali i ništavni. Nimalo ne pomaže to što o sebi imamo visoko mišljenje. A jesmo li, uz to, nedostojni i nebitni zavisi od svakog od nas. Ne bismo trebali biti.

Hari1
Gost
Hari1
3 godine prije
Reply to  A lerik

Ova istraživanja u prvom redu služe kao pokušaj razumijevanja načina funkcioniranja čovjeka. Oni kojima je cilj kontrola ljudi su očito jako zainteresirani za takvo nešto. Treba također primijetiti da se radi o eksperimentima na jako maloj djeci.

Čovjek je mali u odnosu na Boga i taj se odnos ne mijenja, on je konstantan, bez obzira na čovjekovo znanje, materijalna ili duhovna postignuća.
Čovjek je nedostojan ako se ne pridržava Božjih uputa i zakona.
Čovjek je nebitan u smislu promjene svrhe svog postojanja i postojanja Svemira. S druge strane je izuzetno bitan u smislu utjecaja na način svog života i života u Svemiru.

Kaže se “Ono si u što vjeruješ”. Pa ako vjeruješ u svoju ništavnost, tako ćeš se ponašati i u smjeru ništavnosti ćeš se kretati. Pa ako ti je to sudbina, odnosno ako se radi o istinskom vjerovanju, tvoja osobnost može u potpunosti nestati u ništavilu. To je recimo cilj budizma.

Shumadinac
Gost
Shumadinac
3 godine prije

Nisam baš siguran da se radi o urođenoj sposobnosti (kolega kdk je odlično primetio). Spremam jedan tekst posle koga možda bude malo jasnije.

Anarho
Anarho
3 godine prije
Reply to  Shumadinac

Beba ne moze imati urodjenu predstavu o brojevima, kao sto ne moze imati urodjeno shvacanje jezika. Toga se tek treba nauciti. Za to je potrebno savladati logiku pre svega. Ono sto jeste urodjeno jest predispozicija za razvoj logickog razmisljanja zbog razvijenog neokorteksa.
Ovo istrazivanje dokazuje samo da bebe imaju vec rodjenjem sposobnost razlikovati slike i svrstavati ih po kriterijumu vece-manje ali ne i predstavu o samim brojevima. Oni su bebama dali da biraju izmedju manjeg, srednjeg i veceg broja kockica za sto nije potrebno poznavati brojeve vec uociti razliku u velicini sto je svojstvo vizualnog tipa razmisljanja a ne logickog. Da su im dali brojeve (a ne broj kockica) 100 200 i 300 da “rasporede” po velicini dokazali bi da bebe nemaju urodjenu sposobnost “funkcioniranja brojeva”.
Cekamo tvoju analizu 🙂

I naravno i vizualni tip ima sposobnost nauciti baratati brojevima i jezikom ali to radi na drugaciji nacin od uobicajenog-logickog. Primjer toga jeste fotografsko pamcenje i poznavanje jezika na “posluh” ali im sposobnost pada u vodu kada moraju nesto dokazati aksiomima ili u slucaju jezika razumjeti gramatiku i pravopis jezika ili obicno “spelovanje” rijeci slovo po slovo. Tu je potrebna logika koja nije na prvom mjestu kod svih ljudi.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik