Tajni kod sakriven u našem sistemu brojeva

Brojevi, značenje, fibonacci, zlatni omjer
0
0

Ugrađen u naš sistem brojeva postoji jezik koji može biti interpretiran na mnogo načina. Sistem brojeva je jezik univerzuma. Naša planeta ima zakone i jedan od njih, često zaboravljan, jeste onaj koji tvrdi da je sve savršeno. Paradoskalno, sve je haotično, ali kada sve pojednostavimo to se može svesti na tzv. „zlatnu razmjeru“ – 1,618. Jednostavan, a ipak izuzetno dominantan broj u našem sistemu.

Luke Miller, autor i istraživač, koji za sebe kaže da voli miješati psihologiju i duhovnost radi stvaranja životne sreće, radio je na dekodiranju našeg sistema brojeva i došao do dubljeg razumijevanja istog.

1 je singularni broj i mnogo je stvari koje ovaj broj predstavlja. Jedinka, čovjek ili žena, ili u kombinaciji sa drugim brojevima može predstavljati više stvari. Na primjer, 2 i 1 mogu značiti dvoje ljudi u braku. Jedinica takođe predstavlja i prihvatanje jednog puta.

2 je dualni broj i predstavlja dvije stvari poput čovjeka i žene, mužjaka i ženke, svjetla i mraka. Takođe može predstavljati i koncept polarnosti, što znači da sve ima svoju suprotnost. Ovaj broj predstavlja sve što ima veze sa parovima.

3 je trojstvo koje može označavati muškarca, ženu i dijete. Ili um, tijelo i duh. Može označavati porodicu ili njegovatelja (staraoca), a takođe predstavlja i trougao.

4 je interesantan broj. Ako zamislite 4 tačke koje predstavljaju ljudska bića – 1 = pojedinac, individua; 2 = par; 3 = porodica – onda četvrta tačka predstavlja sve drugo izvan tog kruga. Dakle, priroda, životinje, svijet. Četvorka bi mogla biti i dupli dual, poput 2 para ili „trojstva“ (gdje troje postaju jedno). To bi mogao biti i most između fizičkog i duhovnog svijeta.

5 predstavlja sve mimo četvorke, dakle duhovni svijet i boga. U suštini, to je sve ono što je nezamislivo razumu i/ili ograničenom umu.

6 je duplo trojstvo, što predstavlja porodicu izvan porodice, tj. nešto što bismo mogli nazvati duhovnom porodicom. Šestica je neko ko bi mogao biti njegovatelj na višem nivou nego kada je u pitanju broj 3. Možda neko ko želi da brine o više ljudi, poput vođe. Šestica je i trostruki dual (dvojina), što bi moglo značiti dvojnu prirodu uma, tijela i duha. Šestica predstavlja i potrebu za odmorom.

7 je kosmička šala. Stvar koja ne bi trebalo da bude tu, ali kada bolje pogledamo, vidimo koliko je ona važna. Sedmica, poput „zlatne razmjere“, upravlja mnogim stvarima, mnogim ciklusima koji se ponavljaju u tom broju, a ne može biti podijeljen nekim drugim cijelim brojem. To je paradoks, ali dvojna priroda svijeta može biti interpretirana na mnogo načina. Sedmica se koristi i za opisivanje stvaranja.

8 je stapanje fizičkog i duhovnog svijeta. Zato što je to sve što postoji izvan dvostrukog trojstva. To je i jedini broj, pored nule, koji se može beskonačno razvijati u svom obliku, što znači beskonačnost.

9 je trostruko trojstvo i predstavlja krvnu porodicu, porodicu izvan porodice (duhovnu porodicu), porodicu izvan toga (porodicu čiji smo svi dio, ljudsku rasu). Takođe je i kraj ciklusa, jer je to posljednji jednocifreni broj. Može predstavljati i ravnotežu, jer tablica množenja brojem devet predstavlja ravnotežu:

2×9=18  1+8=9
3×9=27  2+7=9
4×9=36  3+6=9

 Kao što vidimo, jedan broj ide gore, a drugi dolje u zbiru u savršenom redoslijedu.

0 ne predstavlja stvar, već goli um. Takođe predstavlja i ciklus, zbog svog oblika. Nula bi mogla predstavljati i ponavljanje grešaka, lekcija ili početak novih ciklusa. Takođe može značiti gubitak ili potrebu za gubljenjem nečega. Može značiti i tišinu ili mir.

U značenja brojeva se može ući i izučavanjem dvocifrenih brojeva, što se može postići stapanjem dva broja. Neki višecifreni brojevi imaju jedinstvena značenja, smatra Miller.

U svakom slučaju, radi se o zanimljivoj perspektivi sistema brojeva koji nas okružuje.

brojevikodsistem brojevazlatni razmjer
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI