Provjerite jeste li binarna osoba i kako to utječe na vaš život?

Binarna osoba
42 komentara

Već godinama razmišljam o ponašanju osoba koje svijet gledaju jednostavno. Ili je crno ili je bijelo. Za te osobe treće ne postoji. Možemo slobodno reći da se radi o binarnom razmišljanju koje uzrokuje mnoge probleme u našim životima. Mnoge osobe razmišljaju slično, a da toga nisu svjesne.

Zašto ovakvo ponašanje nazivamo binarno? Binarni brojevni sustav poznaje samo dva broja: nulu (0) i jedinicu (1). Na temelju binarnog sustava rade sva računala ovoga svijeta. Osobe koje pri donošenju odluka donose jednostavan zaključak po principu DA ili NE, možemo nazvati binarnim osobama.

Binarno razmišljanje svijet vidi na svoj specifičan način: lijepo ili ružno, sve ili ništa, jednostavno ili teško, sretan ili tužan,… Osobe binarnog razmišljanja ne vide zasjenjene zone našeg života. Sve ono što se ne može staviti u okvir, što predstavlja paradoks ili ono što je teško opisati riječima, za ove osobe ne postoji.

Binarno razmišljanje nam daje iluziju da na svako pitanje imamo odgovor, ali u realnosti to nije istina. Ovako razmišljanje stvara depresiju i mnoge probleme binarnim osobama.

Razmišljajući binarno po principu “crno ili bijelo”, uskraćene su nam razne alternative koje nam nudi svijet oko nas. Treći odgovor može biti bolji od prava dva, ali ga binarna osoba neće ni shvatiti ni prihvatiti. Binarna osoba će u svojoj glavi stvoriti dva “očita” ali pogrešna odgovora PRVI i DRUGI, a pravi odgovor je ustvari TREĆI, upravo onaj iz sjene koji nije očit.

Binarne osobe nisu loše osobe, ali u konstruktivnim razgovorima svojim striktnim ponašanjem izbjegavaju kompromis u interesu svih. Pošto ne vide sjene koje mogu biti različite od onoga o čemu se govori, istina im često izmiče iz ruke.

S binarnim osobama sarkazam ne funkcionira. One ne osjećaju sprdnju, šalu, cinizam, lažnu molbu i sve ono što nije matematički jasno izraženo.

Otkuda dolazi binarnost u našem razmišljanju?

Vjerojatno se radi o genetskoj predispoziciji nastaloj prirodnom selekcijom i adaptacijom na okolinu nakon rođenja.

Binarne osobe su najčešće osobe iz svijeta tehnike. Talentirane su za matematiku i druge prirodne znanosti. Kod ovog profila osoba, ne postoji siva zona. Jedan je jedan, a dva su dva. Ulaz u sivu zonu ih uznemirava i čini nesretnim, a ponekad ovisno o karakteru i agresivnim.

Priroda je savršena i u njoj vlada sklad. Nasuprot binarnim osobama imamo i one osobe koje to nisu. Vjerojatno je to glavni razlog što u politici imamo više osoba iz društvenih znanosti (pravo, sociologija,…), a puno manje binarnih osoba iz svijeta tehnike. Osobe koje nisu binarnog profila nikada neće znati izračunati nosivost jednog mosta, ali zato će naći rješenja koja nisu očita i koja će binarne osobe perfektno odraditi.

Kako mogu prepoznati jesam li binarna osoba ili ne?

Prepoznavanje svoje binarnost nije jednostavno, jer binarnost može imati više razina. Od potpune binarnosti do djelomične. Postoji jedan mali test, koji će otkriti kako razmišljate i trebate li razmisliti o svojoj binarnosti.

Šala je naša svakodnevica. Neki se vole šaliti više, a neki manje. Postoje osobe koje se ne vole šaliti. Ako vam se u životu često događa situacija da netko od vas nešto traži, a nakon što krenete to činiti, osoba vam kaže da se samo šalila, tada morate razmisliti jeste li binarna osoba i početi raditi na sebi.

Što da činim ako sam binarna osoba?

Biti binaran, ne znači biti loš, niti manje sposoban od osoba koje to nisu. Svijest o binarnosti nam može puno pomoći. Takve osobe trebaju izbjegavati zanimanja gdje je društveni faktor odlučujući. Bilo kakva polemika o društvenim kretanjima će vas učiniti nesretnim. Osobe koje nisu binarne, nemaju vašu temeljitost i bez vas bilo kakvu ideju nisu u mogućnosti realizirati. Radite ono što volite i u čemu se osjećate ugodno. Sve što vas uznemirava, izbjegavajte. Ako se upuštate u poduhvate za koje trebaju TREĆI odgovori, tražite partnere. Naravno one poštene, jer će vas nepošteni izmanipulirati i iskoristiti zbog vaše binarnosti.

42
Ostavite komentar

avatar
10000
11 Grupirani komentari
31 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
23 Komentatori
SarkaPPPNesvrstaniIza_horizontaJosip Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
shumadinac
Gost
shumadinac

Kao i uvek ništa nije jednostavno. Binarne osobe će se striktnije držati tradicionalnih vrednosti dok će one “slobodne” mnogo lakše da prihvataju “slobodne trendove”.
Šta je bolje a šta gore – odgovor ne postoji. Sreća je da nas ima i ovakvih i onakvih jer ta raznolikost nam istovremeno daje i veću širinu i bolju kontrolu. U suprotnom bi bili ili potpuno “uski” ili potpuno van kontrole. Ovako razmišljanja sa predlozima i zahtevima dolaze sa svih strana što nam daje veću šansu za što bolji izbor.

Nesvrstani
Gost
Nesvrstani

“Binarne osobe su najčešće osobe iz svijeta tehnike. Talentirane su za matematiku i druge prirodne znanosti. Kod ovog profila osoba, ne postoji siva zona. Jedan je jedan, a dva su dva. Ulaz u sivu zonu ih uznemirava i čini nesretnim, a ponekad ovisno o karakteru i agresivnim.” Ajme meni, kada vidim ovakve nebulozne tekstove ne znam otkud bih poceo. Shvaca li autor da je upravo ova njegova prva recenica “Binarne osobe su najčešće osobe iz svijeta tehnike” po samoj definiciji, a koju je sam uveo na pocetku teksta, binarna recenica? Ok, slazem se, autor nije rekao da su “sve osobe… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac

“Binarne osobe su najčešće osobe iz svijeta tehnike”
Da je napisao “binarne osobe imaju najviše sklonosti prema tehnici” apsolutno ne bi mogao da prigovoriš o generalizaciji. A ako uporediš ove dve izjave shvatićeš koliko su slične.

Možemo maksimalno ulaziti u detalje ali nema svrhe kada nam je svima jasno šta se htelo reći.

Rijecanin
Gost
Rijecanin

Tehničar i znanstvenik nisu ista stvar.
Stara je izreka:
“Tehničar je osoba koja izbjegava sve male greške jureći prema velikoj.”
Koliko se sjećam pročitao sam je kod Maslowa.

PPP
Gost
PPP

Nesvrstani, zemlju nikada ne mogu voditi inženjeri. Njihovo zanimanje nije kompatibilno s vođenjem društva. To su dva odvojena svijeta. Pavuna tu griješi. Inženjeri ne vide skriveni dio društva. Njihovi pogledi su čisti i jasni, kao formule koje koriste. Društveni odnosi su sve, samo nisu kristalno jasni pošto u njih ulaze pojedinci različitih profila.

Srećom autor u svom članku nije rekao da je filozofija znanost, jer ona to doista nije, ali si je zato ti nepotrebno ubacio.

Ghost
Gost
Ghost

Baš to, kad bi inžinjeri vodili društvo, doživjeli bi robotizaciju. Kao što netko reče gore, bolje da je šarenije, jer time su veće šanse za kvalitetnije rješenje.

Nesvrstani
Gost
Nesvrstani

@PPP “Nesvrstani, zemlju nikada ne mogu voditi inženjeri.” Ja onako iskreno ne shvacam kako netko moze napisati ovakvu recenicu. Daj molim te pojasni sto si s ovim zelio reci? Evo konkretno za Hrvatsku. Sto, da se kojim slucajem osnuje vlada gdje ce 90% ministara biti inzenjeri svemir ce se urusiti? Svi ljudi ce pociniti samoubojstvo? Evo ti prvi clanak na koji sam naletio na internetu i koji kaze da su od 9 najvisih kineskih duznosnika, njih 8 inzenjeri: https://gineersnow.com/leadership/chinese-government-dominated-scientists-engineers Hajde mi sada pojasni kako to eto jednu Kinu, koja gospodarski gazi sve pred sobom, mogu voditi inzenjeri ali eto ti… Pročitaj više »

PPP
Gost
PPP

Nesvrstani, stvar je vrlo jednostavna. Većina inženjera ne voli politiku i probleme oko vođenja društva. Inženjeri u politici su loši inženjeri u životu. Pun ih je Sabor.

Vidi se da si iz tehničke struke. I ja sam.

Shihan Sensey
Gost
Shihan Sensey

Kolega Nesvrstani, sa zadnjim dijelom tvog komentara o vođenju Lijepe naše se u potpunosti slažm, a o gornjm dijelu tvoga komentara, nadam se da možeš isčitati moje promišljanje iz moje predhodne replike. Previše se je u ovoj zemlji zaredalo Predsjednika vlade koji su “opće prakse”, ali po meni je još veći problem što su i resorni ministri uglavnom “stručnjaci opće prakse”, a ne vrsni poznavaoci odnosno znalci o materiji kojom se imaju baviti njihovi resori. NIKAD ROBOM!

Har Megiddo
Gost
Har Megiddo

Odakle podatak da su osobe koje su talentirane za matematiku binarne osobe? Pa u matematici je sve stvar konvencije. Eto npr. 1 + 1 = 2, ali baš u tom binarnom sustavu na kojeg se tekst referira je 1 + 1 = 10.

Damir
Gost
Damir

Ti si očiti primjer binarnosti, jer ne možeš zamisliti bazu, bez da se napiše.

1(2) + 1(2) = 10(2) ovo bi razumio. 🙂

Har Megiddo
Gost
Har Megiddo

Ti si očit primjer binarnosti, jer ne možeš izraziti šalu bez smajlija na kraju :rofl:

Damir
Gost
Damir

Bez agresivnosti, molim.

Damir
Gost
Damir

Har M. Nisam te htio uvrijediti, ali vidim da je tako ispalo. Ispričavam se.

Har Megiddo
Gost
Har Megiddo

@Damir, daj mi reci molim te, gdje si stavio skrivenu kameru?

DLM
Gost
DLM

U prav si ali vecina to ne kuzi. matematika je pre svega logika i temelji se na logici, ako ti ne ide matematita ti si u sukobu s logikom i cilim “bozijim” svetom. Postoji binarni, oktalni, dekadni heksadecimalni itd itd, kad bi novinari to znali kud bi nam bio kraj… kao sto si i napisao primer bi triba vako nekako da izgleda 1+1 = 2+1+1+1+1+n recimo ovako, jedna zena i jedan muskarac su dvoje ali ako imaju decu onda nisu dvoje nego troje cetvoro itd. kod osoba koji imaju problema s percepcijom i nastoje promeniti realnost prema svojem svetogledu ovo… Pročitaj više »

PPP
Gost
PPP

DLM, ova zadnja rečenica koju si napisao mi stvara sumnju u ono što govoriš.

Tvoja izjava “Majmun gleda, majmun ponavlja, majmun naučio” je binarnost u pravom smislu.

Što ćemo s onim što čovjek ne vidi, ali osjeća? Što ćemo s perfidnim idejama koje za cilj imaju manipulaciju? Po principu kojeg ti navodiš da je logičan, mnogi su nastradali jer su pratili ono što su vidjeli.

Ova tema je ipak puno kompleksnija, nego se to čini.

DLM
Gost
DLM

@PPP, a u cemu sporis, mislim gde se ne slazes iznetim, sto je to o cemu sporis, sem majmuna? Oko majmuna, rec je da je to trenutni stupanj civilizacijskog dostignuca, nemu tu niceg binarnog nego jednostavno civilizacijski razvoj je na tom nivou. Kad bi svako razmisljao ne bi bilo ni manipulacije ili bi bila minorna, opet ne vidim sto je sporno i sto nije istinito u onome sto je napisano, mozes li malo pojasniti negdi usput sam se izgubio. Hoces reci da su mnogi koji su osjecali zavrsili u raju a ovi koji su videli zavrsili u paklu? Kako si… Pročitaj više »

Har Megiddo
Gost
Har Megiddo

Nisu ni u logici stvari jednostavne. Ono što većina od nas podrazumijeva pod logikom jest binarna logika u kojoj se iskazi evaluiraju sa dvije vrijednosti, “točno” ili “netočno”. Međutim postoje i multivalentne logike, poput npr. ternarne logike koja se koristi u bazama podataka, a u kojoj uz “točno” i “netočno” postoji i treća vrijednost “nepoznato” (NULL). Postoji i tzv. fuzzy logika u kojoj se brojčanom vjerojatnošću vrednuje koliko je iskaz točan ili netočan. Je li osoba binarna ili nije, po meni ovisi o tome koliko široko može obuhvatiti činjenice pri donošenju suda, te koliko je sposobna razmišljati izvan okvira (thinking… Pročitaj više »

PPP
Gost
PPP

Har Megiddo, ti ovdje govoriš o već predefiniranim stvarima – okviru: treća vrijednost u bazi, dogovorno označavanje operacije zbrajanja…

Što ćemo s onim što nije dogovoreno? Upravo je to odlučujući moment.

Jasno je svima da priroda funkcionira po matematičkim principima. Ne može se reći da matematika može definirati stvari koje se ne mogu definirati u prirodi. Pa priroda je matematika. Da nema prirode ne bismo imali ni matematiku.

Tema je doista interesantna.

Har Megiddo
Gost
Har Megiddo

@PPP, Ne kažem da matematika može definirati stvari koje se ne mogu definirati u prirodi, nego da se u prirodi najčešće ne mogu definirati stvari na način kako se mogu definirati u matematici. To je bitna razlika. Jer, kako sam ranije rekao, matematika se bavi apstraktnim pojmovima. Npr. broj je apstraktan pojam. U prirodi imamo dvije kruške, dvije jabuke, dva lokvanja oko panja, ali nemamo broj dva. To je ono što mnogi ljudi nisu u stanju razlučiti: sam pojam broja koji je čista apstrakcija, od onoga što on označava u stvarnom svijetu. To se najočitije vidi kad ih pitaš ono… Pročitaj više »

Shihan Sensey
Gost
Shihan Sensey

Simpatičn, rasčupani i brkati gospodin, a uz to u jednom trenutku i zet sa Balkana, na ove vaše rasprave bi vjerovatno izjavio; “sve je to relativno”. Uvijek je postojala razlika u razmišljanju pojedinaca. Nikada, baš nikada dvije ljudske jedinke nisu imale identičan stav o bilo čemu. Ta različitost ukazuje na svu složenost, individualnost, osobnost i posebnost prirode svake ljudske jedinke kako u premisi tako i u izvedbi. Mislim da se čovjek, odnosno njegovo promišljanje i bilo kakav uradak ne može svesti na samo puku matematiku. Po mom ima tu puno, puno više i poznatog i nepoznatog, kako kod čovjeka, tako… Pročitaj više »

Mate Matičar
Gost
Mate Matičar

1i1 je 11

Rijecanin
Gost
Rijecanin

Broj pi je dokaz da između 3,14 i 3,15 postoji beskonačno puno brojeva a to bi značilo da je digitano zapravo pojednostavljenje, apoksimacija. Takve su i digitalne vrijedonsti. Često “dovoljno dobro” ali problem je ako vjeruješ da je to sve. Digitalno je po svojoj funkciji ograda, tor.

PPP
Gost
PPP

Samo stvoritelj razumije digitalno. Sve ostale digitalno stavlja u tor. To si ispravno napisao.

Rijecanin
Gost
Rijecanin

Smisao tora je zapravo zaštitni. Tor se može obično relativno lako preskočiti ali tada moraš znati da je sve na tebi da si preuzeo odgovornost. Vidi Erich From: Bjekstvo do slobode.

PPP
Gost
PPP

Riječanin, logičan si i pravo zboriš.

Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta

Koncept Binarne osobe je izuzetno loša stvar napravljena sa lošom namjerom, a evo zašto: -Svako se može pronaći u nekoj od stavki a dosta njih ćese pogrešno osjećati da nešto nije uredu sa njima. Svako od nas na određene stvari gleda crno-bijelo, to se zovu predrasude. -Većina ljudi se danas kreće u emotivnom smislu ka ekstremina. To je uticaj medija koji njeguju moto : “sve ili ništa”. -Namjerno se izjednačava osjećaj sreće/nesreće sa istinom/laži. Neko želi da istine nametne u sivoj zoni. Istina ima samo jednu boju. Tragaoce za istinom pokušavaju da uokvire u nekakvu imaginarnu grupu. Istinu žele da… Pročitaj više »

Goran Bare
Gost
Goran Bare

Jao i u Vas prelaza sa Teherana Irana, Sirije i Rusije na Binarne osobe. Isto ko kad na radiju čuješ Metallicu pa iza nje Sinana Sakića i Šemsu Suljaković

Damir
Gost
Damir

Vidi se da si poznavalac.

Har Megiddo
Gost
Har Megiddo

Isto ko da slušaš Horror Piknik, pa iza njih Horror Bishketa.

Ivo
Gost
Ivo

bare, ti nisi ni binaran, i to ti je prekomplicirano.

walter
Gost
walter

zanimljiva tema, a di je test?

Har Megiddo
Gost
Har Megiddo

Pa test bi valjda trebao biti jesi li u stanju shvatiti šalu.

Crni žutokljunac
Gost
Crni žutokljunac

Binaran je i virtualni svijet.To binarno je sve više oko nas.To se gura da se sve oko nas pojednostavni a nas da se pripremi na novi svijet,koji se stvara oko nas i za nas,virtualni svijet.Iliti zatvor bez rešetaka za naš um i tijelo.

Josip
Gost
Josip

Ovi koji prvo napadnu autora pa onda polemiziraju su primjer binarnih osoba. Baš onako kako je u članku napisano. Pogled u ogledalo stvara strah.

Brainstorm
Gost
Brainstorm

imam osjecaj (premda mogu biti neinformiran) da autor pokusava biti znanstvenik pa izmislja terminologiju (“binarna osoba”). istina da postoje nametljivi, lijeni, neuki ljudi kojima treba sigurnost u nastupu, stav i svrstavanje. oni prihvate ideju bez mnogo razmisljanja. najcesce onakvu koja ce ih svrstati u sigurnost krda. ne bih rekao da su matematicari i opcenito poznavatelji prirodnih znanosti ti. kod inzenjera i tehnicara ima manje ambicije za drustvenim uspinjanjem i natjecanjem a vise sna. inzenjeri i tehnicari pokusavaju shvatiti dubinu, navikli su razmisljati uzimajuci u obzir mnostvo strana i okolnosti, uvjezbani su u trazenju istine. zato u humanistickim znanostima i djelatnostima… Pročitaj više »

Josip
Gost
Josip

Što si Brainstorm ti napisao a da to ne piše u članku?

Sarka
Gost
Sarka

Zali se Fata…Mujo malesan ti je…
Mozda Fato ali je zato dobar tehnicar.
Dzaba Mujo i da je inzinjer opet je mal.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik