Riješena misterija jezivih zvukova u Marijanskoj brazdi

marijanska brazda, slika
1 komentar

Buka snimljena u blizini Marijanske brazde, a koja podsjeća na zvukove koji dolaze sa drugog svijeta, mogla bi biti glasanje kitova kakvo do sad niko nije čuo.

Ovo oglašavanje naučnici pripisuju vrsti kitova koji posjeduju posebnu kost, a uz pomoć koje proizvode vrlo karakterističan zvuk.

Frekvencija oglašavanja ovih kitova se kreće od 38 herca do čak 8000 herca. Ljudi, poređenja radi, mogu čuti zvukove na frekvencijama između 20 i 20 hiljada herca.

Radi se o vrlo specifičnom oglašavanju kitova, tvrdi Sharon Nieukirk, viši asistent na državnom univerzitetu u Oregonu.

„Niskofrekventno oglašavanje je tipično za ovu vrstu kitova (iz reda Mysticeti) i taj „metalni“ zvuk ga čini jedinstvenim“, kazao je Nieukirk.

Ovo glasanje kitova je snimljeno autonomnim morskim robotima poznatim pod nazivom „pasivne akustične okeanske jedrilice“, a koje mogu porinuti u dubinu i do 1000 metara. Nieukirt i njegove kolege su prikupili ove audio-snimke u jesen 2014. i proljeće 2015. godine, a u području Tihog okeana istočno od Guama, u blizini Marijanske brazde koja je najdublji dio okeana.

Naučnici još uvijek ne uspijevaju da odgonetnu značenje ovog glasanja. Većina kitova koristi posebnu vokalizaciju u vrijeme sezonskog parenja i tokom hranjenja, ali ovaj zvuk bi, s obzirom na to da se pojavljuje tokom čitave godine, mogao imati kompleksniju funkciju, smatraju istraživači.

bukakitmarijanska brazdaoglašavanje kitovazvuk
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
subaru
7 godine prije

Lažu, a ove pasivne akustične sonde im služe da špijuniraju ruske podmornice.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.