Ruski naučnici oglašavaju tehnologiju za najefikasnije uzgajanje zamjena za šećer

Stevia secer
6 komentara

Iako je poznato da je prirodni zaslađivač steviozid najmanje 100 puta slađi od šećera, u njemu nema ugljenih hidrata, kalorija ili vještačkih sastojaka.

Naučnici sa ruskog Sibirskog saveznog univerziteta (SibFU) razvili su tehnologiju za efikasno uzgajanje stevije, koja se koristi u proizvodnji steviozida, jedne od najkorisnijih zamjena za šećer.

Prema istraživačima SibFU, upotreba steviozida umjesto šećera smanjuje rizik od razvoja dijabetesa i smanjuje opterećenje ugljenim hidratima u ljudskom tijelu.

Što se tiče same stevije, ona je poznata po svojim antibakterijskim i antimikotičkim efektima, rekli su naučnici, dodajući da je posljednjih godina stevija postala sve popularnija biljka koja se gaji u plastenicima čak i na krajnjem sjeveru.

Istovremeno, dodali su istraživači, konvencionalno gajenje biljke utiče na optimalan odnos zapremine i kvaliteta. Gajenje stevije pod povoljnim uslovima dovodi do sve većeg porasta zelene mase, što je, međutim, praćeno smanjenjem nivoa steviozida, jednog od jedinjenja stevije.

Irina Zobnina, vanredni profesor SibFU odjeljenja za robne nauke i proizvode, objasnila je da su naučnici SibFU „pronašli način za kultivaciju stevije koja pomaže biljci da akumulira ne samo potrebne količine biomase, već i jedan i po puta više steviozida“.

„Promjenom unutrašnjih procesa, biljka reaguje na stres, pa je naš zadatak bio da otkrijemo koje će varijante faktora stresa dati najbolji metabolički efekat“, rekla je Zobnina.

Dopunila ju je njena koleginica Galina Ribakova koja je rekla da je glavni zadatak naučnika da prilagode steviju za uzgoj u bilo kom regionu zemlje i pripreme tehnologiju staklenika za ovaj proces.

„Metoda koju smo razvili pomoći će da se stevija uzgaja brzo i po niskim troškovima, uz istovremeno postizanje najboljeg odnosa zelene mase prema nivou slatkog steviozida“, nešto što je rekla da će proširiti zalihe ovog prirodnog zaslađivača.

Istraživači su namjerno stvarali stresne situacije za biljke, povećavajući udio crvenog ili plavog spektra u osvjetljenju u različitim fazama rasta biljke. Takve promjene biljke doživljavaju kao signal da promjene svoj metabolizam, nekako „porastu i udebljaju se“ ili „pripreme za jesen“.

Steviozid ativozid je sekundarni metabolit stevije i jedan od hranljivih sastojaka potreban u nedostatku toplote i svjetlosti, rekli su naučnici i dodali da njihova metoda ima za cilj povećanje steviozida u biljci uz pomoć specijalnog načina osvjetljenja i filtera plavog svjetla.

prirodni zaslađivačrusijašećersteviozid
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Senb
3 godine prije

Stevija će dnijeti više novca od sjevrnog toka 2,

Ringo10a
3 godine prije

Samo pravi secer je zakon.Sve te zamjene su odvratne

Antun Tun
3 godine prije

Treba spomenuti I doprinos Marine Gliboderkine.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI