SAD proglašavaju pobjedu nad ”ludim mravima” koji ubijaju ptice na pacifičkom atolu

Ludi zuti mravi
7 komentara

Američki dužnosnici izjavili su da su uspješno iskorijenili invazivnu vrstu mrava koja uništava ptice i pljuje kiselinu, poznatu kao žuti ludi mrav, čime je okončana desetljetna vladavina insekta nad utočištem divljih životinja na Tihom oceanu.

Mravi potječu iz jugoistočne Azije, ali postali su razorna pošast na atolu Johnston pod nadzorom SAD-a, gdje bi se prikradali ugniježđenim morskim pticama, slijepili ih kiselinom, a zatim ih proždirali u rojevima. Atol je jedini dio suhog zemljišta u krugu od 1,5 milijuna četvornih kilometara oceana, što ga čini ključnim mjestom za slijetanje desetaka tisuća ptica iz 15 različitih vrsta.

Takozvani ”Timovi za uništavanje Ludih mrava” naporno su radili na sustavnom mamljenju i ubijanju svih kukaca na Johnston Atolu, objavila je u srijedu američka Služba za ribu i divlje životinje. Timovi su uništili gnijezda mrava, a zatim koristili pse tragače kako bi se uvjerili da nema preživjelih.

“Ovo je prvi put da je invazivna vrsta iskorijenjena na tako prostranom zemljištu u Sjedinjenim Državama”, rekla je Kate Toniolo, direktorica Nacionalnog pomorskog spomenika američkih pacifičkih otoka. “Tim je pratio, pretraživao i istraživao žute lude mrave kako bi osigurao uspješno iskorjenjivanje.”

Prozirno-žuti mravi svoje su ime dobili po brzom, nestalnom načinu kretanja, iako je poznato i da se ludom brzinom šire u izoliranim ekosustavima raznih pacifičkih otoka.

Na primjer, na Božićnom su otoku mravi postali glavna prijetnja lokalnom stanovništvu crvenih rakova, koji nemaju obranu od zasljepljujuće kiseline kukaca.

 

Kukci su “rašireni i izuzetno štetni invazivni mrav”, rekao je Sheldon Plentovich, koordinator obalnog programa američke službe za ribu i divlje životinje na Pacifiku.

“Raširili su se po svim glavnim havajskim otocima i nanose značajnu ekološku štetu biljkama i životinjama, kao ugroženoj havajskoj pčeli žutog lica i pticama koje se gnijezde”, rekao je za Associated Press.

Dodao je da su mravi “vrlo dobri autostoperi”, što objašnjava zašto su se uspjeli proširiti na toliko otoka, uključujući Johnston Atoll. Atol je utočište od 28 hektara na Tihom oceanu, a smatra se jednim od najizoliranijih mjesta na Zemlji.

mravižuti ludi mravi
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nepoželjni
2 godine prije

Ma daaa!
Kažu “…okončana desetljetna vladavina insekta nad utočištem divljih životinja na Tihom oceanu.”
Za svaki slučaj su genetski modificirane mrave naselili na pusti otok pod američkim vlasništvom, onda se sa njima “borili” 10 godina i “potamanili” ih … ali hebiga, mravi se “autostopom” proširili i na druge otoke (!?)
I što sad!? Neka se sa njima sada hebu oni na čijem su teritoriju.

Proklete štetočinje! (ne mislim na GMO mrave)

tihobl
2 godine prije

…žuti ludi mrav …
Uvjezbavali su kako da istrijebe lude zute narode.

Pera Detlic
2 godine prije

Sad je na redu Zemljani kao ivazivna vrsta koja ubija iz puke dosade ili za zabavu, a može u svrhu naučnog experimenta. Tema pokusa: pola milijarde održivo ili ne? Tko preživi pokus znati će rezultat. Indikativno da sve te “ugroze” nekako baš iz Azije kreću.

Bosanac
2 godine prije

Na kraju će bit: Američki dužnosnici iskorijenili sami sebe ….. skontali napokon da su sami najveće štetočine za prirodu i društvo.

nekoime
2 godine prije

Kad već ne mogu Kineze, dobri du i žuti mravi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI