“Sloboda bez sigurnosti?” Telegram odbio pomoći Rusiji u borbi protiv terorizma, kaže direktor FSB-a

Sigurnost korisničkih podataka
9 komentara

Ruski FSB nema problema s većinom pružatelja internetskih komunikacija, osim Telegrama, i to samo zato što aplikacija za razmjenu poruka tvrdoglavo odbija pomoći Rusiji u borbi protiv terorizma, rekao je direktor FSB-a Aleksandar Bortnikov.

Brz razvoj internetske tehnologije pruža ljudima gotovo neograničene mogućnosti, ali također predstavlja velik rizik za nacionalnu sigurnost, rekao je Bortnikov ruskim medijima, dodajući kako je većina internetskih divova i sigurnosnih službi širom svijeta više ili manje “na istoj stranici” što se tiče ovog problema.

“Čovjek mora tražiti kompromis i nije dovoljno da internetski divovi samostalno razotkriju terorističke mreže ili ljude povezane s njima” , objasnio je. “Vrlo je važno predati ove podatke ljudima koji s njima redovno rade i znaju što im je činiti.”

Može li biti slobode bez sigurnosti?

Nažalost, postoje izuzeci, prema Bortnikovu, od kojih je jedan Telegram – tvrtka sa šifriranom aplikacijom za razmjenu poruka koja je bila posebno tvrdoglava zbog svog odbijanja suradnje s FSB-om, a sigurnosna služba je jedino s njima imala “ozbiljan sukob” .

FSB je zatražio od Telegrama ključeve za enkripciju radi pristupa porukama osumnjičenih za terorizam. Tvrtka je odbila, tvrdeći kako će time prekršiti prava svojih klijenata. Uslijedila je bitka na sudu čiji je rezultat bio blokiranje Telegrama u Rusiji, a blokada traje od travnja 2018. godine.

Međutim, prema riječima direktora FSB-a, to zapravo nema toliko veze sa zaštitom privatnosti kojima se Telegram ponosi. “Telegram djeluje na teritoriju drugih država i surađuje s njihovim sigurnosnim službama, posebno pružajući im pristup njegovim resursima”, rekao je Bortnikov.

Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Moreno
3 godine prije

Valjda su ovi iz Telegrama mislili kako američki zakoni vride u cilome svitu pa da vride i u Rusiji . . . vjerojatno su se žalili ruskome sudu na presudu kako in se sudilo po ruskome zakonu . . . 🙂

nessy
3 godine prije

Ljudska prava su krasna stvar, ali ako pricamo o terorizmu, trebate se zamisliti; vrijedi li vise necije pravo na privatnost, ili moje pravo da ne budem raznesen teroristickom bombom, na trgu, na primjer. Znam sve prigodne izreke o sigurnost i slobodi, i sto se sve time riskira. Kinezi su u zakon stavili da firme moraju suradjivati sa drzavom u slucajevima prijetnje nacionalnoj sigurnosti, i ne vidim nista lose u tome. Demokracija je divna ideja, ali uvijek vise vrijedi dobrobit vecine, nego pojedinca. Pustimo price o kauboju koji moze sve sam, i u sumrak jase prema suncu. Svi smo mi dio cjeline, drustva, i dobrobit drustva ukupno je prioritet, ili bi barem, tako trebalo biti.

norbert boulf
3 godine prije

interesantna tema sada u vremenu kada imamo aktualan ptrajk prosvjetara… istina je da novovhemena UFBA u Hrvatskoj nije u mogućnosti da prati mešukomunikaciju među prosvjetarima koja ne ide putem društvenih mreža nego se članovi sindikata dogovaraju i komuniciraju putem servisa (aplikacija) koje su kodirane i koriste otvorene ili zatvorene protoklole , gdje teleoperrateri ne mogu vidjeti poruke osim što mogu registrirati promet. neoZDBA vidi pojačani promet ali ne može čuti ni vidjeti sadržaj i zato Vlada tako brzo popušta jer je nemoćna da ucjenjuje pojedinca kako je do sada radila pritiske , zpitno je tko je podučio inicijatore /sindikate) novom načinu komunikacije preko zatvorenih aplikacija za mobilnu aplikaciju

Toni
3 godine prije

Sve u službi slabljenja Rusije. Zabraniti ghovna, nego šta.

chumoor
3 godine prije

treba ih zabranit jer korištenjem imena telegram stvara zabludu ko kad su pokzali medvedevu dron naziva sniper a nema veze s puškom več slikava ko i stotne drugih dronova …kladim se da su večinu kupaca našli na prevaru ….kako su medi samo zasjajile oči kad ga je vidio a oni čorak…baš mi ga je žao srečom nije morao platit več su ga dali mujte

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI