fbpx

Stručnjaci tvrde da su dva objekta u svemiru na putu sudara

Objekti u svemiru

Stara kineska raketna baza, lansirana prije više od 20 godina i ugašeni vojni satelit izrađen u SSSR-u spremaju se 16. listopada proći na udaljenosti od 12 metara (40 stopa), prema podacima službe za praćenje svemirskog otpada Leo Labs.

Vjerojatnost mogućeg sudara između dva satelita mogao bi se dogoditi na nadmorskoj visini od 991 kilometra (616 milja), iznad mora Weddell u blizini Antarktičkog poluotoka.

“Ovo je vjerojatno jedan od potencijalno najgorih mogućih, slučajnih sudara koje smo imali prilike vidjeti”, rekla je svemirska arheologinja Alice Gorman sa sveučilišta Flinders u Australiji, a navodi Science Alert.

Kineska raketna baza, koja je bila dio rakete Long March 4B lansirane 10. svibnja 1999., sigurno je prevezla svoj teret, dok je sovjetski satelit nazvan “Parus”, lansiran 22. veljače 1989., vojska koristila za komunikaciju i navigaciju.

Predmeti putuju u suprotnim smjerovima s relativnom brzinom od oko 14,7 kilometara u sekundi, a ukupna masa procjenjuje se na 2.800 kilograma.

Mogućnost za sudar dodatno je zakomplicirana oblikom svemirske letjelice, budući da satelit Parus ima boom od 17 metara, koji može zatvoriti projicirani jaz između objekata.

“Još nismo u poziciji da možemo aktivno uklanjati ovakve otpatke. Tako će biti još neko vrijeme. A zbog nadmorske visine od oko 1.000 kilometara, ove se stvari neće vratiti u roku od nekoliko tjedana ili mjeseci. Nešto od toga vjerojatno će biti gore još neko vrijeme”, dodao je Gorman.

Međutim, ovdje na Zemlji ne postoji rizik, čak i ako se dogodi potencijalni sudar. Zabrinutost je da će ova dva predmeta stvoriti kišu sitnih otpadaka. Oni bi izgorjeli pri ponovnom ulasku u orbitu, ali je vjerojatnije da će lebdjeti u niskoj zemljinoj orbiti, što predstavlja opasnost za druge objekte koji su u njezinoj orbiti.

“Mislim da do sudara neće doći, da se to neće dogoditi, optimističan sam. Ali morat ćemo pričekati”, rekao je Gorman za Science Alert. Držimo palčeve.

Iako se najgori mogući scenarij, prema izračunima vjerojatnosti Leo Labsa, vjerojatno neće dogoditi, samo je pitanje vremena kada će se dogoditi novi sudar u zemljinoj orbiti ili blizu nje. Slična se situacija dogodila početkom godine, kada su se promatrači pribojavali sudara dva davno neaktivna svemirska objekta, koji su trebala proći na udaljenosti od 15 do 30 metara jedan od drugog s mogućnošću sudara jedan na 100, no na kraju su ti objekti bezopasno prošli jedan pokraj drugoga.

Kasnije je Leo Labs na Twitteru objavio kako “nema naznaka sudara”.

4.7 6
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
9 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Brainstorm
Gost
Brainstorm
10 dana prije

ovo je vijest iz filma povratak u buducnost

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
10 dana prije

Opet bajke o svemiru…

LZN
Gost
LZN
10 dana prije

I na zemlji su dva objekta na putu sudara…..SADisti i Kina

9953
Gost
9953
10 dana prije

Koje lipo zanimanje – svemirska arheologinja ,puna su ti usta dok to izgovaraš

Mario
Gost
Mario
10 dana prije

Zašto ja imam osjećaj da ovi ‘mlate praznu slamu’?!

AJeTo
Gost
AJeTo
10 dana prije

Korona je provaljena, slijedi opasnost iz svemira.

Mölltaler
Gost
Mölltaler
10 dana prije

Još jedna lijepa animacija ispod naslova.

Max
Member
Famed Member
Max
9 dana prije

Neka pošaljuClinta Eastwooda da sredi to..

nessy
Gost
nessy
9 dana prije

Koliko samo univerzalnih genija na ovom forumu, NASA bi se trebala zainteresirati.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
9
0
()
x