Stručnjaci tvrde da su dva objekta u svemiru na putu sudara

Objekti u svemiru
9 komentara

Stara kineska raketna baza, lansirana prije više od 20 godina i ugašeni vojni satelit izrađen u SSSR-u spremaju se 16. listopada proći na udaljenosti od 12 metara (40 stopa), prema podacima službe za praćenje svemirskog otpada Leo Labs.

Vjerojatnost mogućeg sudara između dva satelita mogao bi se dogoditi na nadmorskoj visini od 991 kilometra (616 milja), iznad mora Weddell u blizini Antarktičkog poluotoka.

“Ovo je vjerojatno jedan od potencijalno najgorih mogućih, slučajnih sudara koje smo imali prilike vidjeti”, rekla je svemirska arheologinja Alice Gorman sa sveučilišta Flinders u Australiji, a navodi Science Alert.

Kineska raketna baza, koja je bila dio rakete Long March 4B lansirane 10. svibnja 1999., sigurno je prevezla svoj teret, dok je sovjetski satelit nazvan “Parus”, lansiran 22. veljače 1989., vojska koristila za komunikaciju i navigaciju.

Predmeti putuju u suprotnim smjerovima s relativnom brzinom od oko 14,7 kilometara u sekundi, a ukupna masa procjenjuje se na 2.800 kilograma.

Mogućnost za sudar dodatno je zakomplicirana oblikom svemirske letjelice, budući da satelit Parus ima boom od 17 metara, koji može zatvoriti projicirani jaz između objekata.

“Još nismo u poziciji da možemo aktivno uklanjati ovakve otpatke. Tako će biti još neko vrijeme. A zbog nadmorske visine od oko 1.000 kilometara, ove se stvari neće vratiti u roku od nekoliko tjedana ili mjeseci. Nešto od toga vjerojatno će biti gore još neko vrijeme”, dodao je Gorman.

Međutim, ovdje na Zemlji ne postoji rizik, čak i ako se dogodi potencijalni sudar. Zabrinutost je da će ova dva predmeta stvoriti kišu sitnih otpadaka. Oni bi izgorjeli pri ponovnom ulasku u orbitu, ali je vjerojatnije da će lebdjeti u niskoj zemljinoj orbiti, što predstavlja opasnost za druge objekte koji su u njezinoj orbiti.

“Mislim da do sudara neće doći, da se to neće dogoditi, optimističan sam. Ali morat ćemo pričekati”, rekao je Gorman za Science Alert. Držimo palčeve.

Iako se najgori mogući scenarij, prema izračunima vjerojatnosti Leo Labsa, vjerojatno neće dogoditi, samo je pitanje vremena kada će se dogoditi novi sudar u zemljinoj orbiti ili blizu nje. Slična se situacija dogodila početkom godine, kada su se promatrači pribojavali sudara dva davno neaktivna svemirska objekta, koji su trebala proći na udaljenosti od 15 do 30 metara jedan od drugog s mogućnošću sudara jedan na 100, no na kraju su ti objekti bezopasno prošli jedan pokraj drugoga.

Kasnije je Leo Labs na Twitteru objavio kako “nema naznaka sudara”.

sudarTajni sateliti
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Brainstorm
2 godine prije

ovo je vijest iz filma povratak u buducnost

Emiliano Zapata
2 godine prije

Opet bajke o svemiru…

LZN
2 godine prije

I na zemlji su dva objekta na putu sudara…..SADisti i Kina

9953
2 godine prije

Koje lipo zanimanje – svemirska arheologinja ,puna su ti usta dok to izgovaraš

Mario
2 godine prije

Zašto ja imam osjećaj da ovi ‘mlate praznu slamu’?!

Mölltaler
2 godine prije

Još jedna lijepa animacija ispod naslova.

2 godine prije zadnji put uredio Mölltaler
Max
2 godine prije

Neka pošaljuClinta Eastwooda da sredi to..

nessy
2 godine prije

Koliko samo univerzalnih genija na ovom forumu, NASA bi se trebala zainteresirati.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI