fbpx

Bolja od LED. U Rusiji stvorena žarulja koja je pouzdanija, trajnija i sjajnija, a cijena će joj biti samo 0,5 €

Bolja od LED. U Rusiji stvorena žarulja koja je pouzdanija, trajnija i sjajnija, a cijena će joj biti samo 0,5 € 1

Pouzdanija je, trajnija i sjajnija od bilo koje žarulje trenutno dostupne na tržištu. Osim toga, njena cijena bi trebala bi biti vrlo razumna ako se proizvodi serijski.

LED svjetlo osvijetlila su naš život ne tako davno. Bili smo sretni jer smo dobili efikasnije rješenje od klasičnih žarulja sa žarnom niti. Ipak, čini se da LED svjetlo ima novog konkurenta. Istraživači s Moskovskog instituta za fiziku i tehnologiju (MIPT) i Instituta za fiziku Lebedeva Ruske akademije znanosti razvili su prototip katodoluminiscentne žarulje za opću rasvjetu – tehnologiju koja se proučava od 1980-ih, ali dosad bez uspjeha.

Nova svjetiljka dizajnirana u Rusiji temelji se na emisiji elektrona i djeluje na istom principu kao i naši stari televizori koje su pokretale katodne cijevi. Ova tehnologija ima mnogo prednosti, tvrde njeni autori. Može emitirati svjetlost bilo koje boje (od crvene do ultraljubičaste) i izdržati gotovo bilo koje stanje. “Pokušali smo staviti svjetiljku u tekući dušik na minus 180°C – još uvijek je radila! Zatim smo je zagrijali na 300°C. Ona je i dalje nastavila raditi “, oduševljeno objašnjava profesor Evgeni Čečine, potpredsjednik MIPT-ove katedre za vakuumsku elektroniku i voditelj istraživačkog tima.

Ova svjetiljka s vremenom ne gubi svoju učinkovitost i nema rok trajanja. Ako se proizvodi masovno, bit će jeftinija (oko 0.5 €) i radit će do 10 000 sati. To se može činiti malo u usporedbi s LED koje imaju procijenjeni životni vijek od 50 000 sati, ali u praksi LED mogu brzo izgubiti svjetlosni intenzitet.

„Za razliku od LED žarulja, naša se svjetiljka ne boji visokih temperatura. Možete je koristiti tamo gdje diode brzo slabe, poput tavana, gdje nema dovoljno hlađenja”, kaže koautor projekta Dmitri Ozol.

Uz to, njen svjetlosni učinak može biti i do 250 lumena, što je slično 25 W žarulji sa žarnom niti.  Potrošnja energije iznosi samo 5,5 W.

Čečinska svjetiljka ujedno je i čistija alternativa fluorescentnim ultraljubičastim cijevima, koje će uskoro zabraniti Konvencija UN Minamata jer sadrže živu. Kao što Mihail Danilkin s Instituta za fiziku Lebedeva objašnjava, neke industrije koje koriste živine svjetiljke za pročišćavanje vode i dezinfekciju zraka, na primjer, ne žele ih ukloniti.

“Katodoluminiscentne svjetiljke mogle bi se koristiti za dekontaminaciju operacijskih sala, UV zračenje grla i krajnika i zubnu njegu “, objašnjava voditelj projekta.

Rusija nije jedina zemlja koja se zanima za katodoluminiscentnu tehnologiju. Napori su uloženi u masovnu proizvodnju ovih svjetiljki u Sjedinjenim Državama, ali kao i kod starijih televizora, one su bile glomazne i trebalo im je vremena da se katoda zagrije na radnu temperaturu, što je obeshrabrilo potrošače. No, nova ruska svjetiljka ne zahtijeva zagrijavanje. Štoviše, proizvodnja ove tehnologije je pristupačna, objašnjava profesor Čečin: “To je naše znanje kojeg nitko drugi na svijetu nema”.

Ipak, ne trebamo zaboraviti da iza žarulja imamo “žarulja mafiju” koja odavno kontrolira tržišta žarulja i čini sve kako bi žarulje trajala što je manje moguće. Naše stare žarulje su puno otpornije, nego nam se to predstavlja, jer nekomu je profit iznad kvalitete.

Pogledajte uživo snimku legendarne vječne žarulje iz Sjedinjenih država koja i nakon desetljeća još uvijek svijetli:

https://www.centennialbulb.org/cam.htm

Američka žarulja

Američka žarulja

Izvor: RBTH

0 0 vote
Ocijenite članak
Sviđa li vam se Logično? Ako niste već lajkali, učinite sada: ❤
Pretplati se
Obavijest
guest
41 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Jole Prvi
Gost
Jole Prvi
1 godina prije

Čestitke Rusima za razvoj nove tehnologije u proizvodnji žarulja,samo ne znam kako će ući na zapadno tržište ? Vjerovatno u suradnji sa partnerima.No imam jednu primjedbu.
Citat iz podnaslova: “Pouzdanija je, trajnija i sjajnija od bilo koje žarulje trenutno dostupne na tržištu”. A onda imamo pri kraju i ovo :”Uz to, njen svjetlosni učinak može biti i do 250 lumena, što je slično 25 W žarulji sa žarnom niti. Potrošnja energije iznosi samo 5,5 W”—–Ovo je jedno sa drugim u koliziji.Ako je sjajnija od bilo koje žarulje na tržištu,kako onda ima tako mali učinak =25W svjetlosti koju daje žarulja sa žarnom nitiod 25W ?

L. R.
Admin
Famed Member
1 godina prije
Reply to  Jole Prvi

Poštovani radi se o radnim uvijetima od -180 do +300 °C.

Neko iz mase
Gost
Neko iz mase
1 godina prije
Reply to  L. R.

Da i? Koliko lumena onda proizvodi na sobnoj temperaturi?

Jole
Gost
Jole
1 godina prije
Reply to  L. R.

Netko iz mase je već postavio pravo pitanje.Nama sijalica radi na sobnoj temperaturi i ovi su podaci nama beskorisni.

polako
Gost
polako
1 godina prije
Reply to  L. R.

bolja je od LED samo po radnoj temperaturi, troši više struje, , samo male snage…
https://www.osa-opn.org/home/newsroom/2019/july/tv-tube_technology_builds_an_efficient_light_bulb/

radijacija2000
Gost
radijacija2000
1 godina prije
Reply to  Jole Prvi

Pa ovako – ova ruska žarulja je superiornija od obične ili CFL žarulje u svakom pogledu (lumens per watt, rad u širokom temperaturnom dijapazonu, cijena?). Uporedo sa LED-om daje manje lumena po watt-u, ali ne gubi intenzitet svijetlosti tokom radnog veka (kao LED), radi u velikom temperaturnom dijapazonu i puno je jeftinija od LED-a, tako da kade se sve zbroji, može se reći da ova ruska žarulja je konkurentna današnjim LED žaruljama, te je favorit u radnim uvjetima sa ekstremnim temperaturama.

polako
Gost
polako
1 godina prije
Reply to  radijacija2000

samo jedan problem – zarulja je još uvijek – prototip. radi samo sa malim snagama. po do sada navedenom nije zamjena za kućne žarulje. a cijenu ionako ne određuje trošak proizvodnje nego tržište

Zorule
Gost
Zorule
1 godina prije
Reply to  radijacija2000

Ne znam bas za konkuretnost u odnosu na LED, buduci da zahtjeva par kV napona za katodu, sklop koji je potreban da to pogoni vidim kao slabu točku kod formiranja cijene i vijeka trajanja. Uostalom i tekst kaze da se na radi o LED konkurentu vec komplementu za podrucja gdje LED ne funkcionira.

šiljo
Gost
šiljo
1 godina prije

ništa od toga, EU komisija zabranila upotrebu ruske žarukje, imaju ozbiljne sumnje da ista podriva ekonomiju EU članica i znanstveno je dokazano da nije podesna za europsku struju (stvara harmonike višeg reda- tehičari znaju ča to je)

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije
Reply to  šiljo

A tek kada svedski malodobni Brus Vilis kaze da ista LEDara stvara CO2 pa makar i u tragovima, ruje ce definitivno ispušiti . Nece ih smjeti upaliti ni usred Sibira pri doceku NG.
Rusi dzaba ste krecili. Jedino ostaje da se nadate da ce Gretica jednog dana za mnoooogo godina da postane plaodobna pa da se izvucete iz mišOve rupe.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Istocna Nemacka je imala sijalice koja su gorele 50 godina. Nisu se smele prodati na zapadu. Slobodna konkurencija my ass. Sijalice se prave namerno da izgore brzo. Pri kraju, pre nego sto su nam podmetnuli ove nove, su jedva trajale mesec dana. Primetio sam kod ormara u kupatilu. Menjao sam ih istovremeno i obe su izgorele sa nekoliko sati razlike.
Ima glupi vic: „Sta rade komunisti kad izgori sijalica? Sakupljaju se i pricaju kako je gorela lepo 1974“. Nema potrebe, jer komunisticka sijalica iz 1974 gori do 2024 🙂

Jole
Gost
Jole
1 godina prije
Reply to  Red Dog

Sijalice za žarnom niti mogu trajati 100 godina.Sa vremenom i radi pritiska tržišta žarna je nit bivala sve tanja i tako je skraćivan vijek trajanja.

polako
Gost
polako
1 godina prije
Reply to  Jole

bila je sve tanja da se jače ugrije i da daje više svetla uz istu potrošnju. Zarulja od 100 w danas svijetli puno jače nego ona iz pedesetih. Uaput, uzmi današnju običnu zarulju od 100 w, smanji joj napon da svijetli narančasto i isto će trajati 50 godina

CPGS
Gost
CPGS
1 godina prije
Reply to  polako

Zasto nas zamaras cinjenicama? Ljepse nam je u mraku. U mraku, svi smo isti.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  CPGS

Cpgs
Evo ti još jedna činjenica. Edison jest izmislio žarulju, ali je u isto vrijeme žarulju izmislio i Swon (ili Swan?) iz Engleske, i – bila je bolja. Pa je Edison kupio patent. Pa ja baš neznam na koju žarulju iz SAD poštovani Mirsad misli. 😊

CPGS
Gost
CPGS
1 godina prije
Reply to  Lucija

Edisonov uspjeh je i inace vise posljedica toga sto je bio beskrupulozni biznismen nego njegovih vlastitih izuma, pa me ovo ne iznenadjuje, no, hvala na trunci novog znanja i poticaju za guglanje. 🙂 Ispada da nije bas 100% onako kako tvrdis; dvije su tehnologije bile srodne i nezavisno razvijene ali Edisonova je imala visoki elektricni otpor a Swanova niski, tako da nije jedna bila bolja od druge nego su bile dobre za razlicite namjene.

polako
Gost
polako
1 godina prije
Reply to  CPGS

napokon netko obrazovan na komentarima 🙂

polako
Gost
polako
1 godina prije
Reply to  Lucija

Swan, iste godine ih patentirali, na kraju zajedničku kompaniju osnovali….edison nije bio toliki izumitelj koliko sposoban da tuđe (neupotrebljive) izume tehnički doteja komercijalno razvije
Mirsad misli na žarulje sa metanom niti (za razliku od edison/Swan uglenjih) koju je patentirao Franjo Hanaman iz Brčkog !!!!!!!!

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije
Reply to  polako

I da je više vakumirana radila bi duže bez smanjenja napona.

Jole
Gost
Jole
1 godina prije
Reply to  polako

Hm,ja pamtim žarulje iz 70-tih i ne čini mi se da su te bile narančaste boje,a trajale su godinama,za razliku od današnjih.

Stjepan Vujec
Gost
Stjepan Vujec
1 godina prije
Reply to  Red Dog

Žarulje na HR tržištu su uglavnom smeče, imam u kući još oko četvrtinu Težovih žarulja koje gore preko 35 godina, a danas svaki par mjeseci izgori.

Hašo
Gost
Hašo
1 godina prije
Reply to  Red Dog

Tajna istorija planiranog zastarivanja .https://youtu.be/8ndnP_nd71w

CPGS
Gost
CPGS
1 godina prije

Rusi otkrili katodnu cijev!

Predvidjanje za sljedeci tjedan: otkrice tople vode.

Postao sam empatičan
Gost
Postao sam empatičan
1 godina prije
Reply to  CPGS

Nije ni tebi lako. Prije si me nervirao, ali te sada iskreno žalim.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  CPGS

Cpgs
😃😂 zloćo ‘u elementu’…

CPGS
Gost
CPGS
1 godina prije
Reply to  Lucija

Moram malo narusiti ideolosku monotoniju.

No, ozbiljno govoreci… jedno je koncept, a sasvim drugo primjena istog. Svakako nam treba efikasna, trajna i kvalitetna rasvjeta pa zelim ovim znanstvenicima i tehnolozima sve najbolje u razvijanju ove svjetiljke. Moja zloba je vise upucena na kvalitetu izvjestavanja. Npr. katoda je napravljena od ugljenih vlakana koja “mogu biti stabilna u vakuumu i vise od 10000 sati” (nisam siguran broje li samo radne sate jer su vlakna u vakuumu bez obzira na to da li je svjetiljka ukljucena ili ne) a ovdje nam kazu da cijela svjetiljka, koja je (zatvoreni) sistem i kao takva ne moze biti trajnija od svojih komponenti, nema rok trajanja.

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije
Reply to  CPGS

@CPGS- Da, sada će ti se rugati, ali sa dijelom “Rusi otkrili katodnu cijev” si u pravu. To je to. I ono što ovaj portal nije rekao, a ni drugi koji su ovu vijest već prije objavili, je da kao i sa bilo kojom katodnom cijevi postoji problem, i to ozboljan, sa X (rentgenskim) zrakama. Za vrijeme CRT ekrana stalno se ponavljalo kolika je štetnost od zračenja, posebno za malu djecu koja su sklona TV gledati iz bliza. Sada će se taj problem kod ove žarulje premjestiti sa visine očiju u visinu tjemena ali neće nestati.
Možda postoje mjesta gdje će upravo takva svjetiljka imati mjesto ali to sigurno nije iznad glave.

CPGS
Gost
CPGS
1 godina prije
Reply to  Piretis

Budi spokojan, iz Nenokse nam javljaju da to zracenje nece nadmasiti nivo “pozadinskog” zracenja.

polako
Gost
polako
1 godina prije
Reply to  Piretis

bez brige, ova žarulja je sličnija fluo lampi nego tv ekranu 🙂

otpisani
Member
Famed Member
otpisani
1 godina prije
Reply to  Piretis

Piretis
Zračenje ove lampe je njena prednost (!), jer nakon nekog vremena pod njom – uši ti počnu svijetliti (svijetle i neko vrijeme nakon što ugasiš lampu) , pa ona sama i ne mora biti veće snage (doprinos uštedi energije) 😉

Zorule
Gost
Zorule
1 godina prije
Reply to  Piretis

Koliko znam nije bilo problema sa x zrakama na CRT-u, bar vecini uredjaja, za proizvodnju X zraka treba puno veci katodni napon od 15kv (c/b), 25kv (u boji). Mislim da je problem bio u izrazenom treperenju ekrana (50 Hz) i zato je upozoravano da se ne gleda izbliza.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  CPGS

@ CPGS
Jos kad otkriju rektoskop, pa ti pregledaju mozak !!! Uh, srece.

Koba
Gost
Koba
1 godina prije

“Uz to, njen svjetlosni učinak može biti i do 250 lumena, što je slično 25 W žarulji sa žarnom niti.” Tko od vaš u kući ima sijalicu ekvivalentne jakosti onoj s volfram niti od 25W.

CPGS
Gost
CPGS
1 godina prije
Reply to  Koba

Imam ja od 20W, u napi.

Ali ih je cetiri.

Jole
Gost
Jole
1 godina prije
Reply to  CPGS

Ili ona u hladnjaku 25W.

Antoan
Gost
Antoan
1 godina prije

Sve neki čudni podaci o snazi, svjetlosnom učinku i potrošnji. Mislim da je to još u eksperimentalnoj fazi što govori i podatak o cijeni koja će biti tek kad uđe u serijsku proizvodnju. Interesantno je da se ovo izučava još od 1980-tih godina i tek sad su postigli rezultat. Ako se sjetimo LED tehnologije koja je u početku bila tek na nivou signalnih lampica i vremenom došla do masovne upotrebe za očekivati je da će i ovo doživjeti neka poboljšanja. U svakom slučaju neće tako brzo na tržište a pogotovu na zapadno.

Jovo Kjava
Gost
Jovo Kjava
1 godina prije

Ova sijalica je vec dugo u Bosni na trzistu i zove se Kandilj Baja.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije

pogledajte film “pyramids of waste”. ima i na hrvatskom.
praksa kvarenja po dizajnu je kljucni test iskrenosti i dobrih namjera svih koji se zalazu za zastitu okolisa.

Zorule
Gost
Zorule
1 godina prije

“Možete je koristiti tamo gdje diode brzo slabe, poput tavana, gdje nema dovoljno hlađenja”

Malo više obratiti pažnju kod prijevoda, misli se na stropnu rasvjetu (ceiling) a ne tavan.

mmm
Gost
mmm
1 godina prije

Koji ludi tekst,zarulja bolja od ledice uz napomenu da trosi vise struje ali zato svjetli puno losije,no ima I prednos jer moze radit I na minus 300 stupnjeva sta je prosjecnom potrosacu jako bitno

Zigi
Gost
Zigi
1 godina prije

“Ova svjetiljka s vremenom ne gubi svoju učinkovitost i nema rok trajanja. Ako se proizvodi masovno, bit će jeftinija (oko 0.5 €) i radit će do 10 000 sati.” Ovaj dio iz članka bi trebalo bolje objasniti , jer nešto što nema rok trajanja radi samo 10000 sati ???
“Uz to, njen svjetlosni učinak može biti i do 250 lumena, što je slično 25 W žarulji sa žarnom niti. Potrošnja energije iznosi samo 5,5 W.” ovaj podatak govori da se radi o jako slaboj žarulji jer 25 w npr tzv. minjon tip je vrlo slaba i služi samo za dekorativne svrhe. Autore, molim da preradite članak sa potrebnim objašnjenjima o karakteristikama tih revolucionarnih naprava!!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik