fbpx

Na Plutonu otkriveni gigantski ledeni tornjevi, visoki 500 metara

Tornjevi na Plutonu

Letjelica američke agencije NASA, New Horizons, je skoro desetljeće plovila svemirom do susreta s Plutonom, da bi nam poslala prve jasne digitalne fotografije tog patuljastog planeta, kraj kojeg je prošla 14. srpnja 2015. godine. Zbog goleme količine digitalnih podataka, i velikog prostranstva kojim je morao proputovati radio signal, fotografije su stizale na Zemlju usporenim tempom, sve do 27. listopada 2016. godine, a njihova će analiza sigurno još dugo trajati.

Koristeći model sličan modelu koji primjenjuju meteorolozi, da bi predvidjeli vrijeme i stvorili kompjuterske simulacije evaporirajućeg snijega na Zemlji, (evaporacija je proces izravne pretvorbe tvari iz krutog u plinovito agregatno stanje) znanstvenici su pronašli dokaze da snijeg i led na Plutonu poprimaju oblike do sada viđene samo na zemlji.

Istraživački tim misije, s vanjskim suradnicima, utvrdio je postojanje oblika zvanih “penitentes”, opisivih kao zdjelasta udubljenja okružena stupastim šiljcima, koji se na zemlji mogu izdizati nekoliko stopa.

Pronalazak ovih oblika na Plutonu, u području neformalno nazvanom Tartarus Dorsa, upućuje na zaključak da je za formiranje oblika penitentes potrebna atmosfera, i da zbog toga vjerojatno nisu primijećeni na nebeskim tijelima bez atmosfere.

Uspoređujući rezultate primjene modela s fotografijama poslanim s letjelice New Horizons, i formacijama snijega u obliku pragova, visokih i po 500 metara, znanstvenici su utvrdili da su formacije na Plutonu mnogo veće od onih na Zemlji.

Naravno, osim sličnosti u snježnim formacijama, postoje i brojne razlike. Klima i okoliš na Plutonu su vrlo različiti. Temperature su mnogo niže, Sunce mnogo manje sjajno, atmosfera je mnogo rjeđa, a snijeg i led na površini tvore metan i dušik umjesto vode. Mnogo je manja i gravitacijska sila, zbog čega se vertikalne strukture lakše formiraju i održe.

Nalazi znanstvenika pojavit će se ovog tjedna u časopisu Nature.

Izvor: NASA

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
6 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Sarajevo
Gost
Sarajevo
4 godine prije

dakle stvoreni preduvjeti za skijaške skokove, nego…zašto Pluton “izgubi licencu” da bude planeta koju je imao za vrijeme socijalističke samouprave?

Netko
Gost
Netko
4 godine prije
Reply to  Sarajevo

Zato jer su je oslobodili partizani 🙂

Vlado Banja Luka
Gost
Vlado Banja Luka
4 godine prije

Još jedna laž iz NASA-e, gluposti i podvale… Kakav crni Pluton, kakvi bakrači!? NASA nas svakodnevno obavještava o stanju na Plutonu, Jupiteru i Marsu i sve to navodno dokumentuje sa vrlo detaljnim i jasnim fotografijama. Za to vrijeme 50 godina NASA niti bilo ko drugi ne može jasno i detaljno fotografisati navodne Apolo ostatke na Mjesecu (rovere i ostatke modula)!? Ne može zato što oni i ne postoje gore, odnosno let na Mjesec 1969. je bezočna laž! Isto tako, za to vrijeme postoje samo dvije fotografije planete Zemlje!? Da gospodo, samo dvije, iz 1972. i 2015. Sve ostalo su kolaži, kompoziti i umjetničke impresije… Tako i piše na NASA-inom zvaničnom sajtu! Da li su važniji Zemlja i Mjesec ili tamo neki Pluton??

Vlado Banja Luka
Gost
Vlado Banja Luka
4 godine prije

Za Koleta: NASA ne laže sve. NASA laže oko 99%. Što se tiče evropskog ESA , SpaceX, ruskog i kineskog svemirskog programa, oni lažu oko 90%. Sve je to zajednička fina farsa koja služi za izvlačenje stotina milijardi dolara, evra, juana od državnih budžeta, ko fol za svemirska istraživanja, a te pare odlaze u privatne džepove i za crne operacije. Uostalom, globalna elita je sredinom prošlog vijeka vladala SAD-om, ali i SSSR-om. Doduše, kada su nedavno Ameri Rusima htjeli oduzeti organizaciju SP u fudbalu 2018., Putin je rekao da će oni preispitati američki put na Mjesec…Ameri su poslije toga umuknuli!
https://www.youtube.com/watch?v=AkkLO4oEQS4
https://www.youtube.com/watch?v=Jp9Y8I6v_Ds
https://www.youtube.com/watch?v=7YhzZ_Bdg9E
http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/95083/rusi-istrazuju-je-li-armstrong-sletio-na-mjesec.html

Baba
Gost
Baba
4 godine prije

@ Vlado Banja Luka nije to nikakav “green screen” ili “chromakey” nego “motion tracking screen” https://www.youtube.com/watch?v=YCO_4UFINBQ

jale
Gost
jale
4 godine prije

Non me interesa! Na zemlji je trenutno mnogo, mnogo zanimljivije.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik