Na Plutonu otkriveni gigantski ledeni tornjevi, visoki 500 metara

Tornjevi na Plutonu

Letjelica američke agencije NASA, New Horizons, je skoro desetljeće plovila svemirom do susreta s Plutonom, da bi nam poslala prve jasne digitalne fotografije tog patuljastog planeta, kraj kojeg je prošla 14. srpnja 2015. godine. Zbog goleme količine digitalnih podataka, i velikog prostranstva kojim je morao proputovati radio signal, fotografije su stizale na Zemlju usporenim tempom, sve do 27. listopada 2016. godine, a njihova će analiza sigurno još dugo trajati.

Koristeći model sličan modelu koji primjenjuju meteorolozi, da bi predvidjeli vrijeme i stvorili kompjuterske simulacije evaporirajućeg snijega na Zemlji, (evaporacija je proces izravne pretvorbe tvari iz krutog u plinovito agregatno stanje) znanstvenici su pronašli dokaze da snijeg i led na Plutonu poprimaju oblike do sada viđene samo na zemlji.

Istraživački tim misije, s vanjskim suradnicima, utvrdio je postojanje oblika zvanih “penitentes”, opisivih kao zdjelasta udubljenja okružena stupastim šiljcima, koji se na zemlji mogu izdizati nekoliko stopa.

Pronalazak ovih oblika na Plutonu, u području neformalno nazvanom Tartarus Dorsa, upućuje na zaključak da je za formiranje oblika penitentes potrebna atmosfera, i da zbog toga vjerojatno nisu primijećeni na nebeskim tijelima bez atmosfere.

Uspoređujući rezultate primjene modela s fotografijama poslanim s letjelice New Horizons, i formacijama snijega u obliku pragova, visokih i po 500 metara, znanstvenici su utvrdili da su formacije na Plutonu mnogo veće od onih na Zemlji.

Naravno, osim sličnosti u snježnim formacijama, postoje i brojne razlike. Klima i okoliš na Plutonu su vrlo različiti. Temperature su mnogo niže, Sunce mnogo manje sjajno, atmosfera je mnogo rjeđa, a snijeg i led na površini tvore metan i dušik umjesto vode. Mnogo je manja i gravitacijska sila, zbog čega se vertikalne strukture lakše formiraju i održe.

Nalazi znanstvenika pojavit će se ovog tjedna u časopisu Nature.

Izvor: NASA

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Vlado Banja Luka
Gost
Vlado Banja Luka

Još jedna laž iz NASA-e, gluposti i podvale… Kakav crni Pluton, kakvi bakrači!? NASA nas svakodnevno obavještava o stanju na Plutonu, Jupiteru i Marsu i sve to navodno dokumentuje sa vrlo detaljnim i jasnim fotografijama. Za to vrijeme 50 godina NASA niti bilo ko drugi ne može jasno i detaljno fotografisati navodne Apolo ostatke na Mjesecu (rovere i ostatke modula)!? Ne može zato što oni i ne postoje gore, odnosno let na Mjesec 1969. je bezočna laž! Isto tako, za to vrijeme postoje samo dvije fotografije planete Zemlje!? Da gospodo, samo dvije, iz 1972. i 2015. Sve ostalo su kolaži, kompoziti i umjetničke impresije… Tako i piše na NASA-inom zvaničnom sajtu! Da li su važniji Zemlja i Mjesec ili tamo neki Pluton??

Vlado Banja Luka
Gost
Vlado Banja Luka

Za Koleta: NASA ne laže sve. NASA laže oko 99%. Što se tiče evropskog ESA , SpaceX, ruskog i kineskog svemirskog programa, oni lažu oko 90%. Sve je to zajednička fina farsa koja služi za izvlačenje stotina milijardi dolara, evra, juana od državnih budžeta, ko fol za svemirska istraživanja, a te pare odlaze u privatne džepove i za crne operacije. Uostalom, globalna elita je sredinom prošlog vijeka vladala SAD-om, ali i SSSR-om. Doduše, kada su nedavno Ameri Rusima htjeli oduzeti organizaciju SP u fudbalu 2018., Putin je rekao da će oni preispitati američki put na Mjesec…Ameri su poslije toga umuknuli!
https://www.youtube.com/watch?v=AkkLO4oEQS4
https://www.youtube.com/watch?v=Jp9Y8I6v_Ds
https://www.youtube.com/watch?v=7YhzZ_Bdg9E
http://www.rtcg.me/vijesti/svijet/95083/rusi-istrazuju-je-li-armstrong-sletio-na-mjesec.html

Baba
Gost
Baba

@ Vlado Banja Luka nije to nikakav “green screen” ili “chromakey” nego “motion tracking screen” https://www.youtube.com/watch?v=YCO_4UFINBQ

jale
Gost
jale

Non me interesa! Na zemlji je trenutno mnogo, mnogo zanimljivije.

Sarajevo
Gost
Sarajevo

dakle stvoreni preduvjeti za skijaške skokove, nego…zašto Pluton “izgubi licencu” da bude planeta koju je imao za vrijeme socijalističke samouprave?

Netko
Gost
Netko

Zato jer su je oslobodili partizani 🙂

POVEZANE VIJESTI

Izbornik