Na današnji dan Thomas Alva Edison otkrio fonograf

Thomas Alva Edison, fonograf, sijalica, pronalazač
0
0

Na današnji dan 21. novembra  davne 1877. godine, američki pronalazač Thomas A. Edison objavio je svoje novo otkriće – fonograf, prva mašina za snimanje i reprodukciju zvuka.

Nekoliko dana kasnije svoj pronalazak je predstavio urednicima naučnog časopisa ” Scientific American”, tako što je ušetao u svoj ured uključio fonograf i zaprepastio prisutne kada je njegov uređaj rekao:” Dobro jutro! Kako ste? Sviđa li Vam se fonograf?”

Zvuk se na fonografu bilježio na brazdi rotirajućeg valjka; titraji igle koja je klizila duž brazde prenosili su se na membranu i pretvarali u akustične talase. Na tom principu zabilježeni su  prvi audio-zvučni zapisi u historiji. Popularnost fonografa rasla je velikom brzinom i ubrzo se fonograf počeo koristiti u komercijalne svrhe.

Nekoliko decenija kasnije, oko 1920. godine, fonograme su u potpunosti zamijenila sljedeća generacija uređaja za snimanje i reprodukciju zvuka, gramofoni koji su za snimanje zvuka umjesto valjka koristili gramofonske ploče, a one su bile mnogo jeftinije u odnosu na valjak.

Američki pronalazač Thomas A. Edison, osim fonografa registrovao je više od hiljadu patenata, uključujući sijalicu s ugljenim vlaknom, mikrofon, megafon i fonometar. Usavršio je telegraf i akumulator i znatno poboljšao dinamo-mašinu, pronašao kinetoskop i prvi primijenio celuloidnu filmsku traku od 35 milimetara. Zanimljivo je da je upravo on  sagradio prvi filmski atelje u svijetu.

fonografmikrofonNa današnji danpronalazačsijalicathomas alva edison
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI