Na današnji dan rođen je reditelj Bahrudin Bato Čengić

Scena iz filma Gluvi Barut
3 komentara

Režiser i profesor Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu Bahrudin Bato Čengić rođen je na današnji dan 1931. godine u Maglaju u Bosni i Hercegovini. Autor je brojnih dokumentarnih, igranih, kratkih filmova, televizijskih drama i  reportaža..

Čengićeva tri igrana filma svrstavaju se među najzanimljivije i najkontroverznije filmove bosanskohercegovačke kinematografije. Filmovi Mali vojnici (1967), Uloga moje porodice u svjetskoj revoluciji (1971) i Slike iz života udarnika (1972),  za zajednički osnov imaju realističan prikaz poratnog vremena.

U Malim vojnicima, filmu posvećenom djeci koja su ratna siročad, dramski je naboj najjači. U filmu Uloga moje porodice u svjetskoj revoluciji izraženo je satirično slikanje prvih poslijeratnih zanosa i utopija. Slike iz života udarnika, inače stilski najčistiji film, humanistički je pogled na udarništvo i prožet je ironijom. Stoga ni ne čudi što su u to vrijeme filmovi Bate Čengića izazivali burne reakcije vlasti, ali i publike. Mali vojnici i Slike iz života udarnika nikada nisu zvanično prikazani u bivšoj Jugoslaviji. Priča se da je Josip Broz Tito od svih domaćih distributera dobijao filmove na poklon. Postojala je evidencija koje je filmove Broz gledao, a koje nije. Na vrhu spiska onih koje nikada nije htio pogledati jeste i film Bate Čengića

Moji su filmovi vezani za moju generaciju, za naše poslijeratne godine, za vjerovanje da smo odjednom postali odrasli i da smo preko noći prekinuli s dječijim igrama… Te godine pamtim, zapravo, kao jedan veliki osmijeh. Svi smo bili radosni i svi smo vjerovali u iste stvari. Svjestan sam da u ovim godinama razlika među generacijama postaje sve snažnija, što ponekad produbljuje nesporazume. To je neminovno, ali ipak pomalo žalim za onim prošlim vremenom“, zapisane su riječi  Bate Čengića.

Tokom posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini snimio je više od 1.000 minuta opsade Sarajeva, koje je kasnije pretvorio u dokumentarni “esej“ po imenu Sarajevo.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među kojima i Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva za film Mali vojnici. Za film Uloga moje porodice u svjetskoj revoluciji dobio je Srebrnu arenu za režiju i Zlatnu arenu za scenografiju u Puli, Lav sv. Marka u Veneciji, Srebrenog Hugu u Chicagu. Bio je član Evropske filmske akademije (EFA) i član Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99.

Umro je 16. oktobra 2007. godine u Sarajevu.

Bahrudin Bato ČengićJugoslavijakinematografijaNa današnji dan
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
subaru
7 godine prije

Pogledajte njegov zadnji film, u njemu je opisao ono što će se desiti od 91-e, nesvjesno.

Dragan
7 godine prije

Film “Mali vojnici “je prikazivan u Jugoslaviji , i predstavljao je ju je i na Kanskom festivalu,krajem sezdesetih, ali mislim da je dugo bio u “bunkeru” film ,”Uloga moje porodice u svjetskoj revoluciji’.
Po meni super mu je film “Gluvi barut”.

Dragan
7 godine prije

U prvu si

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI