fbpx

Stoljeće jednog vijeka – 100 godina od stvaranja zajedničke države Južnih Slovena

Jugoslavija

Na današnji dan prije tačno 100 godina proglašena je prva država Južnih Slovena. Danas, jedan vijek kasnije oprečna su mišljenja oko same uloge i značaja ove države za same narode, a kasnije i narodnosti koje su je činile tokom njenog turbulentnog, a za jednu državu kratkog životnog vijeka.

Iako danas postoje različiti stavovi među predstavnicima različitih naroda koji su učestvovali u njenom stvaranju, živjeli u njoj, gradili je, rušili, pod svojim ili tuđim uticajem, ponovo stvarali, gradili živjeli više ili manje srećno u njoj, mislimo da ipak još uvijek ne postoji dovoljna istorijska distanca za trezveno prosuđivanje o ovoj temi.

Temelj za prvu državu Južnih Slovena donesen je 07. 12. 1914. u Niškoj deklaraciji gdje je tada Kraljevina Srbija kao svoj ratni cilj usvojila stvaranje zajedničke države svih Južnih Slovena.

Kasnije će kroz Krfsku deklaraciju i Ženevski sporazum država dobiti i osnovne konture kako će izgledati nakon u to vrijeme nazivanog Velikog rata.

Završetkom Prvog svjetskog rata balkanskim  teritorijama  na ruševinama Austro-Ugarske kao i narodima koji su se nalazili na teritoriji zapadnog Balkana prijetila je opasnost gubljenja  njihovog identiteta u slučaju da budu inkorporisani u neku veliku višenacionalnu državu.

Bitno je napomenuti da iz Prvog svijetskog rata kao države pobjednice izlaze i Srbija i Italija koja takođe ima teritorijalne pretenzije na neke primorske oblasti koje će biti uključene u Kraljevinu SHS.

To je bilo jasno i simpatizerima Jugoslovenskog odbora koji su u Zagrebu  29. 10. 1918. proglasili Državu Slovenaca, Hrvata i Srba na čelu sa Antonom Korošcem.

Međutim, odmah po proglašenju države postalo je jasno da će uspostavljanje vlasti i zakona na svim teritorijama ove države biti nemoguće. Italija je bez većeg otpora okupirala Trst, Istru, Rijeku i velike dijelove Dalmacije.

Točak istorije nastavio je dalje ređajući događaje jedan za drugim, Skupština Srema u Rumi 24. 11. 1918. donosi odluku o prisjedinjenu Kraljevini Srbiji što dan kasnije 25. 11. 1918. odlučuje i Velika narodna skupština u Novom Sadu.

Na Podgoričkoj skupštini  od 13. do 26. 11. 1918. Crna Gora takođe izglasava prisjedinjenje sa bratskom Srbijom pod krunom Karađorđevića.

U novnonastaloj geopolitičkoj i istorijskoj situaciji karte su podjeljene i ostaje samo da Regent Aleksandar I Karađorđević u ime svog oca, kralja Petra I Karađorđevića proglasi Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca 1. 12. 1918.

Samo proglašenje nove države obavljeno je u kući poznatog brčanskog trgovca Krsmanovića na adresi Terazije 34 u Beogradu.

Novonastala država do Drugog svjetskog rata mijenja nekoliko unutrašnjih teritorijalnih podjela, počevši od  7 pokrajina i okruga (1918-1922) zatim 33 oblasti (1922-1929) do 9 banovina od 1929.

 

Srbi, Hrvati i Slovenci su činili više od 80% stanovništva, vjerski sastav stanovništva je glasio: pravoslavci 46.67%, katolici 39,29% i muslimani 11,22%.

1929. Kralj Aleksandar  uvodi ličnu diktaturu (koja će kasnije biti ukinuta), iste godine mijenja unutrašnje teritorijalno uređenje, mijenja ime države u Kraljevinu Jugoslaviju i proglašava jedinstvenu jugoslovensku naciju.

Jugoslavija će u ovakvoj formi dočekati Drugi svjetski rat gdje će se prvi ali ne i zadnji put pokazati diametralno suprotno razmišljanje naroda koji su je stvorili što će doprinjeti njenom vojnom porazu posle samo 11 dana rata.

Operacija 25yu jugoslavija

FOTO: plan napada na Jugoslaviju 1941. “Operacija 25”

Na zgarištima Kraljevine Jugoslavije na Drugom zasjedanju AVNOJ-a 29. 11. 1943. u Jajcu postavljeni su temelji za osnivanje nove Federativne države Južnih Slovena pod vođstvom Komunističke partije Jugoslavije na čelu sa Josipom Brozom Titom.

Novonastala Jugoslavija će uz nekoliko kozmetičkih promjena imena i unutrašnju teritorijalnu podjelu na 6 republika i 2 pokrajine postojati 47 godina da bi se definitivno raspala 1992. godine.

Nažalost definitivni raspad države Južnih Slovena je potvrdio da ono što je stvoreno u ratu obično i nestane u ratu, a što su najbolje osjetili sami stanovnici u svim novonastalim državama.

Sam raspad Jugoslavije kao i njeno stvaranje vezano je za širu geopolitičku situaciju. Država stvorena kao brana, na mjestu gdje se ukrštaju, tri kulture, tri religije, tri načina razmišljanja, idealan miks naroda podložnih raznim uticajima okupljenim oko jedne ideje.

Očigledno, pokazala se kao suvišna kada je izgledalo da će od tog momenta pa do kraja svijeta vladati samo jedna sila, jedan centar i jedan način razmišljanja.

Danas, tačno 100 godina od stvaranja Jugoslavije, narodi koji se nalaze na njenim ostacima opet čeznu da žive u nekoj novoj zajedničkoj državi, odnosno Evropskoj Uniji .

Stojeći u redu i čekajući kartu za ulaz u istu onu zajednicu evropskih naroda kojoj oduvjek pripadaju, oko njih  struje vjetrovi nekih novih geopolitičkih promjena koji ponovo mješaju karte za neku novu igru starih igrača.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
156 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije

Za povecavanje nataliteta jebanovina najbolja?

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

Ide baba putom kad sa druge strane stoje dvoje mladih i jube se, stane baba gledati i tako se to bome razvuklo;dosadi mušku gledati i ljutito pita babu šta ‘oće…”E moj sinko, gledam vas kako se patite a ništa od vas, nekada je bilo ja samo namignem a on odmah skače k’o pastuv.”

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

Evo malo humora na ovu temu o Jugoslaviji:
https://youtu.be/7dbjDYU4f34

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  Riddick

Evo da se i ja uključim!! Tadašnja novoformirana zajednica južnoslavenskih naroda, kolokvijalno nazvana Jugoslavija, nila je u jednom razdoblju svog postojanja razdjeljena na mnoštvo tzv. banovina i većina od njih su se imenovale po rijekama, na pr. Savska banovina, Dunavska, vrbaska, drinaska, Vardarska itd, i Srbi, sa svojim poznatim smislom, za humor i za sarkazam u to vrijeme ispjevali su i jednu sad već zaboravljenu pjesmicu na tu temu i ona glasi!!
Oj Srbijo majko mila
ti si bila kraljevina
Borismo se i ginusmo,
da bi bila carevina!
A sada si banovina
Pichka tebi materina!!
To mi je jednom zgodom ispričao već u ono vrijeme vrlo stari čovjek, koji je već davno umro

Siniša
Member
Siniša
2 godine prije
Reply to  Galus 92

Jeste da je Vuk Drašković ali i sam sam se iznenadio koliko nisam znao,stavio sam link baš zbog toga šta si rekao…..bez da velišam Kralja ali iz ne znanja mi Srbi svašta pričamo a bome i drugi….
PS..nadam se da će objaviti link.
https://www.youtube.com/watch?v=OHw2yY0Gk2Q&list=PL1S9nPwwlqzIZ1bkf9a_hsTa-XOzKu7__

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Siniša

Informacije su uvek korisne Siniša.
Aleksandar je bio plemenit ali neiskusan. Njegova želja je nešto sasvim prirodno za plemića – ali pravog plemića koji želi dobro svom narodu i koji je odgojen tako da i na ostale balkanske narode gleda kao na bratske.
Želja je jedno a stvarnost je drugo. KONSTRUKTIVNI SVE VREME MORAJU DA SE BORE ZA SVOJE SNOVE A DESTRUKTIVNIMA JE DOVOLJNA JEDNA PRILIKA!

Iz ovog razloga, da sam bio na Aleksandrovom mestu, nikada ne bih pokretao takav projekat jer ne bih želeo da svoj narod stavljam pod rizik upravo onoga što je doživeo. Bez obzira na to bio sam među retkima koji su žalili za raspadom onoga što smo već imali, što smo uz veliki napor izgradili. Zajedništvo bazirano na ravnopravnosti je uvek uzvišen cilj ali destruktivnima je dovoljna jedna prilika bez obzira koje su narodnosti, vere, seksualnog opredeljenja (kako vreme ide i po tom pitanju ćemo ratovati)…

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Ja sam bio sklon reći da je Kralj bio najveći dželat Srpskog naroda, međutim ispada da je u startu sve uradio kako je dobro za sve nas, ne samo Srbe već za sve….ideja sa Banovinama mi je ok ali to sa unitarnim jugoslavenstvom ma brzinu nije nešto pretjerano pametno. Možda je ipak treba razdružiti Jugoslaviju posle nekog vremena,teško je odrediti šta mu je bilo pametno činiti.

Amater
Gost
Amater
2 godine prije
Reply to  Siniša

Sve treba gledati u kontekstu vremena ….ambicija i pretenzija susjednih zemalja ….

Musa Kesedzija
Gost
Musa Kesedzija
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Sumadinac, tu nije bilo ravnopravnosti i bratstva. Srbi su vidjeli “ujedinjenje” kao svoj ratni plijen. Odmah su poceli kundaciti sve i svakoga tko se nije povinovao njihovim protjevina.

Musa Kesedzija
Gost
Musa Kesedzija
2 godine prije
Reply to  Musa Kesedzija

Vama Srbima se servira lijepa propaganda dok vas elita ugnjetava susjede. Tako kako i Amerukanci u globalism, tako se na vas gleda na Balkanu. Vi sami se morate boriti protiv propagande vase elite (duboke drzave) kao i amerikanci protiv svoje.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Musa Kesedzija

Verujem kolega Musa da nam sad iznosiš lična iskustva iz tog vremena.

Musa Kesedzija
Gost
Musa Kesedzija
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Sumadinac,to je sve zapisano, istorija. Samo to vas u Srbiji ne uce, a ovgje mi drug Urednik brise konentare. mozmo ni gledati romanticno na jugoslovenstvo,ali od njega nema nista ako se ne prodje kroz cinjenice i sogadjanja i sve se utvrdi i postavi na svoje mjesto. Nema mira niti sloge bez pravde i istine. To je upravo problem cijelog covjecanstva. Hoce mir i slogu a bjezi se od pravde i istine.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Musa Kesedzija

Davno smo, kolega Musa, istoriju počeli da tumačimo na osnovu dokumenata a danas i preko audio i video zapisa. Zato te molim da izneseš nešto konkretnije od osećanja žrtve.
Pogledaj i ti maretijal koji sam preporučio kolegi Braistormu a za tebe je ovo bitnije http://www.youtube.com/watch?v=RUuhSGnLvv8

Muslimani jesu velike žrtve ratova 90tih ali glavna krivica nije ni na srpskoj ni na hrvatskoj strani. Svi smo mi bili žrtve velike manipulacije ali su Muslimanima trgovali svi kao na pijaci.

Sardelino
Gost
Sardelino
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Sa ljudima pa tako I sa narodima ne može se manipulirati ako oni to ne dozvole.Ono
što se odnosi na one politike I ideologije koje su dovele do velikih stradanja muslimana u svim ratovima na ovim prostorima, možete mi vjerovati na riječ da to nije palo sa nebesa. Postojala je namjera
koja se nikakvom ideologijom ne može opravdati.
Npr. općenito. Ideologija koja je potkrepljena idejom “do istrage vase ili nase” nema uzroka u vanjskim čimbenicima. Ona je itekako autotohna-domaća.
Admine, sad mi blokirajte I ovaj komentar.
Morate mi objasniti zasto tratite moj misaoni napor I vrijeme.

Matej
Gost
Matej
2 godine prije
Reply to  Sardelino

Sardelino, Pribičević je hrvatski Srbin i još 1903 je napisao članak u sred Zagreba “do istrage vaše ili naše.” Kada je vidio kakvu strahovladu je uveo kralj Aleksandar, okrenuo se protiv njega i pridružio Stjepanu Radicu. Ovo Sumadinac sigurno (neće) da zna.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Musa Kesedzija

Sačekaj malo kolega Musa dok administrator odobri komentar sa linkom.

Musa Kesedzija
Gost
Musa Kesedzija
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Sumadinac, tacno. No, mislin da je srpski narod najvise izmapuliran od vase elite. To se sustavno radi od vremena I. Garasanina. prave od vas srpske patriote za svoj interes. Bas kao americka elita od americkog naroda. Zato jesu tako “popularni” u svijetu.

Matej
Gost
Matej
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Sumadinec, kralj Aleksandar je bio diktator par ekselence.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Matej

Možda nemam dovoljno informacija kolega Matej: kralj Aleksandar je ušao sa vojskom u Sloveniju, okupirao je, doveo ljude iz Srbije koji su vladali…? Nije mi jasno zašto se Slovenci nisu obratili za pomoć Italiji ili Austriji?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Siniša

Molim prijedloge(imena za sladoled):
GELATI nasih naroda?

Šok
Gost
Šok
2 godine prije
Reply to  Galus 92

O mrtvima sve najljepše.
Ako nemamo ništa lijepo, onda šutimo i ne spominjemo!

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  Riddick

Dao sam ti link za ono malo prije, ali svi komentari na te teme su nestali! Pozz!!

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Galus 92

Nisam video , mozes opet da okacis , majke mi sad sam tek primetio.
ili napisi sta da kucam.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

oces ti prestati trolati?

Siniša
Member
Siniša
2 godine prije
Reply to  Brainstorm

Ne.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
2 godine prije
Reply to  Siniša

umpah pah, ne Vi.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Brainstorm

Xahaxa za njega sam i rekao, trolovao ili ne začkoljice su mu vrh.

Šok
Gost
Šok
2 godine prije
Reply to  Siniša

Državu i obojicu sa ove slike je vrijeme pregazilo i neće se vratiti.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Brainstorm

@Brainstorm:
Plestajem, tok ne potlotim taratjene plutefe!
POVRIJETIO SIME!
POTLAF STVIMA!

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Brainstorm

@Brainstrom:
It´s only Trock and Troll,
I like it!
Ima jedna tajna sluzba,
tajna sluzba za sve nas?

Nego,koji je ono oficir pokraj kralja?

giordano bruno
Gost
giordano bruno
2 godine prije

Tito je za naslednika trebao da ostavi nekoga kao sto je bilo u Kini posle Mao Ce Tunga.
Zato sto nije ostavio naslednika postali smo lak plen bankstersa sa zapada.
Mi smo more krvi prolili za bratstvo i jedinstvo naših naroda. Čuvajte bratstvo i jedinstvo kao zenicu oka svoga . – Tito
Nema Slobode za narode Balkana bez Sloge Hrvata i Srba.

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  giordano bruno

@giordano bruno, baš tako, bankstersa sa zapada, preciznije iz USA kojeg su infiltrirali u sam vrh KPJ, a narod, ofce ko ofce.

Vlastimir
Gost
Vlastimir
2 godine prije
Reply to  giordano bruno

Giordano,ne pitaju se Hrvati i Srbi za to.Njima se manipuliše a Srbi i Hrvati su tu da ginu za strane interese.Gebels ministar za propagandu u Nirnbergu je rekao kako nastaju ratovi.On kaže:Ni jedan narod nije za rat.Političari kažu svom narodu kako su ugroženi spolja i ko nije za rat, njega proglase izdajnikom i tako nastaje rat.

Perica
Gost
Perica
2 godine prije
Reply to  Vlastimir

Vlastimire, govori li i tebi nešto ovaj datum 28. nov. 1943. god? Šta ti to ‘govori’ pošto znamo da je tada bila teheranska konferencija gde je podeljen posleratni svet? Te čike su tada već znale ishod rata, pitam se nisu li komunisti dobili instrukcije odatle ili je stvarno tito tvorac velike nacije a datum je puka slučajnost. Prve dve tvoje rečenice mi kažu da znaš pa je samim tim i moje pitanje retoričko

Vlastimir
Gost
Vlastimir
2 godine prije
Reply to  Perica

Tu u Teheranu je dogovorena podela Jugoslavije i da granica bude na Drini.Zapadno od Drine da pripadne američkim saveznicima a istočno Rusima ali Tito ih je prešao,partizani i četnici su osvojili celu Jugoslaviju.Ostalo se zna.

Perica
Gost
Perica
2 godine prije
Reply to  Vlastimir

Ne deluje mi da ih je Tito ‘prešao’, dokazi za to su posleratne godine. Moja razmišljanja su da ni oni nisu znali šta raditi sa tm oslobođenim nacijama, milenijumsko vazalstvo je prekinuto…došli na ideju da ih sklepaju sve u nekakvu Jugoslaviju “pa ćemo posle videti”, tako su rekli, neki…

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  giordano bruno

Nije baš tako bruno. Geopolitičke prilike su se promenile, velike sile su zauzele drugačije pozicije i mogao je dovesti Putina pa da rezultat ostane isti. Jugoslavija je mogla dobro da balansira kod ravnoteže snaga velikih sila ali kada si male snage onda igraš sa kartama koje su obeležene – a ti nisi taj koji zna gde i kako su obeležene.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  giordano bruno

Bio je predviđen Kardelj, međutim…
Ali opasno je imati jake ljude pored sebe…

Regent
Gost
Regent
2 godine prije

“Očigledno, pokazala se kao suvišna kada je izgledalo da će od tog momenta pa do kraja svijeta vladati samo jedna sila, jedan centar i jedan način razmišljanja.”

Tekst je više manje nepristran i nastojalo se biti “politički korektan” prema svim bivšim narodima, osim ove rečenice.

Mislim da se nećemo složiti da je Zapad nužno želio raspad Jugoslavije kao takve. Mislim da to nisu pokazali na svome stajalištu 1990./1991. Dapače, oni su bili za očuvanje te iste zajednice,možda u nešto drukčijem obliku, ali naravno pod njihovom kontrolom.

Upravo zato su krenuli u brzo rušenje i Tuđmana i Miloševića krajem 90-ih,a možda i trovanje glavnih “nacionalističkih” snaga koje nisu slale lijep primjer budućem, prema njihovom nacrtu, multi-kulti bezidentitetnom beznacionalnom i bespolnom svijetu.

Trebali smo biti pametniji i nakon što su se Srbi i Hrvati “poklali”, sjesti za stol i vidjeti da pad nacionalnog Beograda znači i pad nacionalnog Zagreba i obrnuto. Iako je tada Rusija bila na koljenima, pitanje je tko bi nas podržao.

Zanimljivo je primjetiti da su svi bivši Jugoslaveni danas veliki liberali i Europejci s naglaskom na “ljudska i manjinska prava”.
Mislim da je to i više nego dovoljni pokazatelj o zapadnjačkom, masonskom karakteru Jugoslavije. Karađorđevići su Londoneri, isto zanimljivo.

Regent
Gost
Regent
2 godine prije
Reply to  Regent

Alexandar Dugin

Iz knjige Osnove geopolitike:

Geopolitka jugoslavenkog sukoba

Hrvati (kao i Slovenci) tradicionalno su ulazili u sastav Austro-Ugarske i predstavljali etnos potpuno integriran u katolički sektor germanske Srednje Europe. Njihova prirodna geopolitička sudbina vezana je za taj europski blok. Stoga, gravitiranje Hrvata i Slovenaca ka Njemačkoj nije proizvod oportunističke samovolje, već slijed logike povijesnog bića tih naroda. Raspad Austro-Ugarske monarhije i stvaranje Jugoslavije bili su rezultat dugotrajne borbe europskog Zapada protiv Srednje Europe i upravo to objašnjava pragmatičnu podršku Srba Francuzima (Opcija: Sa zapadom protiv Istočne i Srednje Europe). Oni Hrvati koji su pozdravili stvaranje Jugoslavije, bili su, u određenom smislu, protiv geopolitičke i vjerske tradicije, a to nije bilo slučajno, jer je većina od njih kroz masonske institucije bila usmjerena na “Grand Orient de France” i njezine geopolitičke projekte, usmjerene na trijumf zapadnih sila u Europi. Pri stvaranju Jugoslavije, kao i u odnosu snaga tokom Prvog svjetskog rata, može se pratiti prevlast zapadne struje koja je sile Istoka, kako Srbiju, tako i veliku Rusiju, uspješno koristila u borbi protiv Srednje Europe.

Hrvati su prilikom stvaranja Jugoslavije postali prve žrtve takve politike, pa ne čudi što su kasnije Nijemce dočekali kao oslobodioce (kao uostalom, i ukrajinski katolici unijati, zbog pritisaka na zonu srednjeeuropskog utjecaja). No, podrška silama Zapada, Francuskoj od strane Srba (usput, ova podrška ide u prvom redu kroz masonske kanale), bila je veoma dvosmislena, pošto su i sami Srbi postajali taoci geopolitičkog entiteta na Balkanu, čija se cjelovitost mogla održavati samo nasilnom kontrolom.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Regent

Milošević je uklonjen jer je puno znao; Tuđman zato što ne bi olako uletavao u bilo koje međunarodnu organizaciju…a sigurno ne na koljenima, a priča se da je i zs njega postojala pozovnica za Hag. Sumnam da bi išao…

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Hrabar članak, malo riječi ali puno kaže……niti su Srbi mogli stvoriti veliku Srbiju jer nas niko ništa nije pitao, niti su drugi narodi bili van AustroUgarske jer je odlučeno da se stvori zajednica austrijskih Slavena unutar Austrije i Ugarske.
Slušam Hrvoja Klasnića:”zanimljiv projekat, najbolje rješenje tog bremena..”

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Siniša

Fotka:
Cudi me da se izmedju ove dvojice vec nije ugurala Kolinda?

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

Xahaxa….u drustvu sa picoustim, perverzno brate!!!!

Tadmur Palmorović
Gost
Tadmur Palmorović
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

????Umpah Pah-da ih zagrli

Tadmur Palmorović
Gost
Tadmur Palmorović
2 godine prije

Slažem se Siniša. Zašto uvijek sve svaljivati na Srbe i Hrvate a druge amnestirati kada nije bilo nevinih.

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije

Istina je! Puniša Račić je bio Crnogorac!!

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije

Pa hebi ga, Srbi su bili “pobednici” I to im je davalo osjećaj nadmoći nad preostalima u državi, koji su im bili kao neka vrsta ratnog plijena i tako su i postupali s njima, uz sve posljedice, koje se osjećaju i danas!!

Siniša
Member
Siniša
2 godine prije
Reply to  Galus 92

A nije baš tako,niko nije okupiran već je slobodne volje i iz potrebe pristupio sa Srbima u jednu zemlju;istina kao većinski narod Srbi snose i veću odgovornost ali reći da ste bili ratni plijen i da se prema vama tako i postupalo je velika glupost.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Siniša

Hrvatska banovina je bila najveca banovina pred pocetak rata:
https://bit.ly/2BILyqa
Nije sve bas crno belo…

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  Riddick

I naj veći “štos” je bio, da je u ono vrijeme mladi poručnik austrougarske vojske, koji tada još nije ni sanjao, da će postati kardinal katoličke crkve u Hrvata, Alojzije Stepinac, koji se je u talijanskom vojnom zarobljeništvu dobrovoljno javio kao dobrovoljac za Solunski front i stvarno sudjelovao na srpskoj strani u probijanju tog fronta, a kasnije je postao veliki prijatelj i intimus kralja Aleksandra Karađorđevića, koji ga je prednostno primio u audijeciju, u svako doba dana i noći, ali to kao da se je kasnije u novoj Yugi zaboravilo i Kardinal stepinac je zbog komunjarske propagande bio prilično omražen u srpskoj javnosti, kao “Pavelićev kapelan” A u stvarnosti on nije bio u dobrim odnosima s Pavelićem i stalno mu je davao signale (koliko je smio, zbog vlastite sigurnosti) i ukazivao na nepravde prema manjinama, Srbima i Židovima i poznata je činjenica, da je Pavelić čak planirao da ga ubije. Država Srbija, po nekim informacijama hoće podignuti spomenik jednoj ženi iz vremena TZV NDH mislim, da se preziva Budisavljević, koja je inače po rodu bila Austrijanka, koja se je udala za jednog liječnika iz Zagreba, koji se je prezivao Budisavljević i koja je uspjela od ustaša spasiti oko 15 000 srpske djece (uglavnom sa Kozare) koja su tamo ostala poslije njemačke ofenzive, ali treba odmah naglasiti, da je u tom spašavanju kozaračke djece djelovala zajedno sa kardinalom Stepincem i vrijeme je, da ga ljudi u Srbiji prestanu etiketirati takvim nazivom, kao što je “Pavelićev kapelan” jer on je u stvarnosti bio, nešto sasvim drugo!

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Galus 92

Jesi siguran!?

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  Siniša

Te činjenice može svatko provjeriti, na jednostavan način! Pogledaj Vikipediju! Poslije rata se je vratio kući sa činom potporučnika srpske vojske!!

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Galus 92

Dobro to ali te pitam za NDH?

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  Siniša

Sve što većina ljudi s područja bivše Yuge danas zna o kardinalu Stepincu, plod je komunjarske poslijeratne propagande i tek sada stidljivo iz svih tih laži proviruju pravi podaci i polako se nazire istina o tom čovjeku! U židovskom centru Yad Yashem u Tel Avivu je kardinal Stepinac dobio svoje mjesto i naziv “Pravednik među narodima”, što ga dobivaju samo oni ljudi, koji su zaslužni za spašavanje većeg broja židovskih života u WW II!

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Galus 92

Daj mi link da i to vidim , molim te nadji.
Ja guglam ko lud trazim ali nema.
Za Stepinca u Yad Yashem u Tel Avivu.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Galus 92

Zaista Galus, daj link, naslov knjige – bilo šta. To je informacija koja može značajno da promeni sliku dešavanja u Jugoslaviji.

Perica
Gost
Perica
2 godine prije
Reply to  Siniša

To su gluposti da je Srbija nekog okupirala…tadašnje vlade okOlnih novonastalih, oslobođenih država vrlo mudro su postupile! Da nisu postupile kako jesu bili bi rasuti po okolnim državama…npr Italija, znamo svi kakve su njihove aspiracije ka Hr. CG i Albaniji takođe. Danas je popularno optuživati Srbiju za nekakvu okupaciju, uzdrmati mase da se kao bore za nekakvu slobodu al’ svi zaboravljaju činjenice, temeljima se niko ne bavi, balkanštinu samo dnevna politika interesujE, mozak k’o kod pileta, zaboravljamo šta je bilo pre tri dana jer nam već danas daju neku “UDARNU VEST”

Tadmur Palmorović
Gost
Tadmur Palmorović
2 godine prije
Reply to  Galus 92

Zašto pobjednici pod znacima navoda..? A zar nisu? Gubili su, pobjeđivali su, povlačili se, bježali, ali i vratili se, izginuli i drugi ih dočekali kao oslobodioce,čiji nas unuci danas uče istoriji i kako se ona falsifikuje. Dokaza koliko hoćeš. Nisu pod tuđim zastavama vješali ljude po Mačvanskim alejama, a drugi jesu, ti isti koje su oni prihvatili u tu hebenu državu kao svoju *braću*. Ustvari, koga to briga Galuse? Danas je falsifikovanje svega pa i istorije IN.

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije

Srbi su uistinu bili na pobjedničkoj strani, za razliku od većine drugih, koji su se u SHS kraljevinu uključili iz pokrajina poražene KuK monarhije. Srbi su već odprije imali svoju državu i logično je i nekako ljudski, da su se osjećali superiornim i to se je odražavalo u svim aspektima života i vlasti u novonastaloj državi, a posebno u vojsci, i tadašnjoj žandarmeriji i policiji, poreznom sistemu itd.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Galus 92

A šta pričaš gluposti….u Kralj je u službu primio i činovnike i oficire za koje se znalo da su bili lojalni AustroUgri i činili zla i nikda nije reagovao na pritižbe o tome od strane Srpskih oficira što je imalo za posledicu da su mnogi i napustili vojsku a neki se čak i ubili. U prvoj vladi su bili “Austrijski” ministri. Logika ti je velika 0.

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  Siniša

Izgleda, da si slabo upoznat s notornim historijskim činjenicama ili ti je komunjarski sistem toliko isprao mozak, da ne vidiš te činjenice! Moraš proraditi malo na vlastitoj edukaciji, da ne ispadneš neuk i neinformiran!! Bez zamjere!!

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Galus 92

Bome…ja ne obrazovan a ti ne dobronamjeran.

Tadmur Palmorović
Gost
Tadmur Palmorović
2 godine prije
Reply to  Galus 92

To što si naveo u drugom dijelu komentara je naša rak rana već 100 godina. Uvjek se neko od nas osjeća ugroženo, iskorišteno ili potlačeno. To je treći uvijek koristio i okretao protiv nas. To isto se govorilo i u drugoj Jugi. Možda je ovo danas i dobro, svako ima svoj Tor a gazda svima isti.Tako smo i zaslužili.
Žali Bože grobova, protjeranih ljudi i spaljenih domova.

Siniša
Member
Siniša
2 godine prije

Osvrnuću se samo na tvoju misao o Srbima…..griješiš,nadam se da će pustiti link baš da se vidi da se griješi sa takvim stavom;Jugoslavija ondašnja je jednako bila potreba svima pa i Srbima.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Siniša

Najveća ironija Siniša što su i jedni i drugi u pravu u zavisnosti iz kog ugla se gleda. A ta dva ugla imaju malo zajedničkih elemenata što gradi večitu podelu.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Imaju jedan jedini zajednički element…nije problem što neko ima svoju istinu, koja budimo realni i ima jako puno istine u sebi, već je problem što JA mislim da tu nema niti jedan promil istine…..ne želim da sslušam drugu istinu i ćeram po svome a to znači ćeram protiv drugog.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
2 godine prije

ja sam bio u zagrebu 80-tih. malo tko je bio za odvojenu hrvatsku. 95% je bilo za jugoslaviju. tzv. referendum za neovisnost nisu smjeli raspisati sa jasnim pitanjem nego muljevitim.
pred pocetak rata sam se vratio u liku te sudjelovao u seoskim strazama. svo drustvo na strazi nije ni pomisljalo o hrvatskoj. sav razlog nam je bio da se zastitimo od huligana i balvanasa, susjednih srba, kojih smo se bojali da ce upasti u selo i zapaliti nas. nije se zeljelo ici u rat. placalo se 100 maraka za noc na balvanima, 1000 maraka place zengama, samo su huligani, ocajnici i propalice to prihvacali. slalo se svoje u namjestaljku kao 12 u borovo selo. sve sto smo zeljeli je da se smiri, uvede red i zakon, da vojska (ako nitko drugi) pocisti te balvane i bandu stjera u zatvor. da je neutralna jna dosla pridruzili bi im se kao sirijski lokalci sirijskoj drzavnoj vojsci.
juga se raspala jer je jna izdala hrvate.
hvala samoupravljanju da smo se znali samoorganizrati, hvala konceptu naoruzanog naroda i vojnom roku da smo se znali boriti. danas je profiesionalna vojska jer mudrijasi na vlasti znaju da nije dobro narod obucavati vojnim i organizacijskim vjestinama.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Brainstorm

“juga se raspala jer je jna izdala hrvate”
I Slovence i Muslimane… Razmisli malo kolega – šta bi sre dogodilo da su narodi ostali uz JNA? Zašto je JNA bio napadan od samog početka – tako je sve i počelo?
Osnovni zadatak JNA je očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Ukoliko postoji subverzilno delovanje DUŽNOST vojske je da to spreči. Političare možeš da kritikuješ zbog njene zloupotrebe, zbog korumpiranosti, izdaje, zle agende ali JNA je bila samo oruđe i niko nije bio više ozlojeđen zbog SVEGA što se događalo od njenih pripadnika – neprijatelj (onaj koji puca na tebe) ne prestaje sa napadima a ti ne smeš da odgovoriš, po nekoliko puta osvajaš teritoriju pa dobiješ naređenje za povlačenje…

Mat
Gost
Mat
2 godine prije
Reply to  shumadinac

JNA je prvo izdala I pregazila svoju zakletvu,a onda……..SVE

cicos
Gost
cicos
2 godine prije
Reply to  Mat

@Mat,
Vjerovatno znas kako je glasila ZAKLETVA koju su pripadnici JNA polagali…. ili mozda tekst himne???

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  Mat

@Mat, a svi oni koji su služili u JNA i dali zakletvu, što sa njima, sad su dali isto nekoj drugoj vlasti i državi, ti koji tako rade bez problema se popišaju po svakoj danoj zakletvi.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
2 godine prije
Reply to  shumadinac

naravno, jna je izdala slovence, muslimane i albance.
zadatak vojske je da brani narod a imali su ga od koga braniti; od udbaske klike koje su uspostavile paralelnu nezakonitu vlast. vojska je trebala intervenirati protiv njih, prvo protiv jogurtasa, slobe a potom (ako bi se uopce pojavili) protiv ostalih kao jansa i tudjman. beogradski mediji i pravoslavna crkva su citavo desetljece pumpali narod mitomanijom, pritom izazivajuci nelagodu i vise kod svih drugih.
jna je pomagala krajiske srbe od samog pocetka. oruzje noseno na barikadama je bilo jna oruzje, sa vremenom su dobili tenkove, jna je sprjecavala hrvatsku policiju da makne barikade, naredjeno je hrvatskoj policiji da se povuce iz intervencije, ubijen je hrvatski policajac. sve jna stitila.
koncept sao krajine su zamislili hrvatski srbi u suradnji sa svojim patronima iz generalstaba jos 1971. godine. posljedica dokazuje uzrok, svi u jugi su bili nenaoruzani osim srba. jedino su srbi dobili jna oruzje. jna je od pocetka bila uglavnom sa srbima.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Brainstorm

@Brainstorm
Uhvatili smo se kolega vrlo nezgodne teme koja budi razna osećanja. Ne kažem da ti u potunosti grešiš ali iznosiš prilično paušalne tvrdnje.
Da bih ti prikazao na osnovu čega su Srbi kreirali mišljenje nađi i ti na internetu informacije o Špegeljevom švercu oružja.
A što se tiče Krajine ima jedna gotovo smešna epizoda (verovatno ima i to na internetu).
Na suđenju Miloševiću u Hagu pozvan je hrvatski premijer da donese transkript neke od sednica sabora iz tog vremena. Ne znam da li premijer nije pročitao transkript ili se plašio da bilo šta dira tek izjave Tuđmana na toj sednici oslikavaju tadašnju situaciju. Pišem po sećanju ali postoje snimci gotovo celog suđenja (ovaj deo iznosi Milošević iz transkripta).

Tuđman traži da se pošalje policijsko vozilo na barikade i da provociraju dok se na njih ne zapuca.
Taj kome naređuje ga pita šta da radi ako niko ne zapuca.
“Onda gurni vozilo u jarak i sami ga izrešetajte”.

Ako te interesuje prava istina onda potraži koliko zapadnih medija je objavilo ove prilično šokantne informacije.

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  shumadinac

@Shumadinac, prvo Špegelj, umjesto da se ušeta u komandu zagrebačke armijske oblasti i naredi im da narodu predaju narodno oružije on dogovara kupnju, kako ti kažeš šverc, loše, loše, neozbiljno. Šta misliš tko je to platio, isti oni koji su platili JNA oružije. I MIGovi-29 su kupljeni od Hrvatske klirinške zarade u SSSRu, i to je trebao tražiti.
Priča se o oružiju TO a gdi je završilo oružije JNA, tko je njega kome predao?
Ovo drugo i provokacijama, moguće, ne znam, takve informacije teško dođu do javnosti a sve rekla-kazala je nedovoljno uvjeriljivo.

Perun
Gost
Perun
2 godine prije
Reply to  shumadinac

@Shumadinac još jednom, takve fingirane provokacije sukoba samo idu u prilog teoriji ili istini o “Dogovorenom Ratu”. Špegeljeva snimka je objavljena u Hrvatskoj uz objašnjenje da se radi o montaži. Moj stari je vrlo brzo iz privatnih izvora saznao da nije montaža. Milošević je potpalio i iskoristio krajiške Srbe u čemu mu je Tuđman dobrano pomogao ali i prije njegovog dolaska na vlast već je bilo problema oko Knina za vrijeme još uvijek jednopartijske vlasti Ivice Račana. Danas Stipe Mesić, zadnji predsjednik predsjedništva SFRJ tvrdi da mu je srpski član predsjedništva Bora Jović rekao da ih ne zanima hrvatski teritorij niti hrvatski Srbi. Za njih je ionako bio plan da se nasele na Kosovo ali da su im tako rekli onda nije baš napaljujuće. Pričalo se o Velikoj Srbiji ili granici do Drine da se napali narod. Glavni cilj je bio razbijanje Jugoslavije dok bi eventualna proširenja Srbije i Hrvatske išla s podjelom Bosne (nitko ne zna što su Tuđman i Milošević pričali na susretu u 4 oka) ali to im nisu dopustile gazde u Daytonu. Uz neke kompromise koje su im dopustili morali su oni ispotpisati sve što im gazde kažu jer kad kažu da je gotovo onda je gotovo. Zadatak su uspješno izvršili a ispaštat će još mnoge generacije.

Perun
Gost
Perun
2 godine prije
Reply to  Perun

Evo jedan link Željka Malnara u kojem poentira za manje od 2 minute pa ako administracija odobri:
https://www.youtube.com/watch?v=38ZSR4-_b2Q

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Perun

Ovakve priče Perun uvek mogu da se posmatraju sa više strana. Mnogi tvrde za Miloševića da je bio američki čovek a ja mislim sasvim suprotno. Milošević je bio jugoslovenski nacionalista – dakle jugoslovenski, ne srpski, i njegova najveća želja je da bude Tito.
Ma šta pričali Milošević jeste kontrolisao vojsku. Ali ne zato što je generalštab bio u Beogradu ili iz nekog drugog razloga već zato što je vojni vrh u njemu video jedinu pomoć, jedinog koji nije bio protiv JNA – složićemo se da je ovo brutalna istina. U takvoj situaciji Milošević ima sve obaveštajne podatke i zna šta se sprema u drugim republikama. Pokušavao je da zadrži Sloveniju u zajednici (sad deo na koji si ti ukazao – kad diskutujemo konstruktivno napredak je zagarantovan) ali kad je shvatio da Slovenija može da razbije i ostatak države pokrenuo je “dogovoreni rat”.

Ubrzo je shvatio dubinu igre, ko sve vuče konce ispod površine ali više ništa nije moglo da se učini. Hrvatski nacionalizam koji je HDZ pokrenuo je imao trenutni odgovor u Kninu – sve ostalo je išlo po inerciji. Ne bih se složio da je kninska krajina namerno, planski iseljena – Srbija je ionako bila ekonomski uništena, takvo opterećenje je bilo katastrofalno i Milošević je to odlično znao. Mesić može da krene i sa pričom da mu je žao što je Juga razbijena – mene ne bi čudilo.

Perun
Gost
Perun
2 godine prije
Reply to  shumadinac

@Shumadinac, Milošević ustvari uopće nije bio nacionalista ali je vrlo vješto manipulirao s tim. Njegove vizije Jugoslavije i Srbije bile su sasvim promašene kako je vrijeme pokazalo. Sloveniju je pokušao zadržati Ante Marković dok je po tajnom dogovoru tadašnjih rukovodstava Srbije i Slovenije uz desetodnevni rat jasna poruka bila: “Idite bre što pre!” Svima je jasno da bez Slovenije to više nije to. Ne možeš pojmiti koliko se blisko surađivalo dok se ratovalo. Svi protiv svih i svi imaju dilove sa svima u zajedničkom ludilu rušenja svoje države. Milošević je radio u Americi i stekao kontakte ali ne bih rekao američki igrač nego američka potrošna roba uklonjena jer je previše znala. U samoj JNA bilo je problema jer se osim raspada po nacionalnom ključu micalo i projugoslavenske Srbe i ubacivali nacionalno ostrašćene. Da nije bilo Miloševića nikad Tuđman ne bi došao na vlast u Hrvatskoj. Jedan nacionalizam budi drugi i ne mogu zajedno, niti mogu jedan bez drugoga. Nacionalno buđenje vrše pragmatični komunist kojem je Partija sve dala i bivši general JNA ruku krvavih još iz WW2 i to najviše bez suda ubijao svoje Hrvate kojima je 45 godina poslije došao objasniti da su Hrvati iako on nije jer je pokatoličeni Jevrejin. Jedini novinar koji je pisao o Tuđmanovu porijeklu je nestao. Onda je krenula kampanja kako je Tuđman hrvatsko prezime tamo negdje od sumerske civilizacije. Jedini istinski jugoslavenski patriot u državnom vrhu tih dana bio je predsjednik SIV-a Ante Marković ali nitko ga nije htio slušati. Pokušalo ga se čak i fizički likvidirati dok je bio na sastanku s Tuđmanom i Mesićem. Pilot koji je izvršio raketiranje poslan je na privatnu naredbu i kakva je onda to armija gdje privatne osobe mogu naređivati a predsjednik SIV-a ne može nego ga se pokušava i ubiti? Tuđman i Mesić znaju da se moraju skloniti ali nije Marković blesav pa krenuo za njima. Ovo za krajiške Srbe sam čuo iz više izvora između ostalog i od njih samih pa Mesić kojem nije za vjerovati ali puno zna nije prvi glas o tome. Isto tako znao sam da je Arkan dobavljao oružje Hrvatskoj u zamjenu za slobodu ali stari udbaš Manolić to tek sada iznosi u javnost. Koja je logika da hrvatske vlasti puštaju Arkana s dokazima za optužnicu od posjedovanja nelegalnog oružja do šverca droge pa ako treba i još mu nakače terorizam? Ali veliki “srpski nacionalista” Arkan mogao je nabaviti oružje za Hrvatsku i onda se stvaraju naizgled nemogući dilovi. Tema je preopširna ali se nadam da ćemo jednog dana moći u javnost s materijalom koji smo prikupili baš zbog onih ljudi koji su se u stanju suočiti sa realnošću. Sada je još uvijek prerano za to i ne bi puno promjenilo.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Nisam sigurna koji se dio suđenja Miloševiću prikazivao u Hrv.
Inf.blokade postoje i danas.
Zaista mislim da bi svjedoci tog vremena trebali podatke popisati , provjeriti i usporediti..
To nije učinjeno na odgovarajući način. A zašto nije. Moguće je da su isti ponovno u stanju pokušati nove sukobe….
Primjerice, ja sam čula da su neki dobijali 2000 DM, a ne 1000 kako je netko naveo.
I čula sam da je Varaždin stajao 700 000 DM, a Rijeka 2 mil. DM…

Sardelino
Gost
Sardelino
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Uzrok, posljedica.
Čemu barikada, čemu vozilo.
Zamisli slijedeće.Pretpostavka je da se ništa nije uradilo.
Imaš 250 000 srba u Krajini, 150 000 hrvata u Posavini, 250 000 srba na kosovu, nema stradanja, nema patnje , nema mržnje.
Da, imaš nekakve granice ali usprkos tih nekakvih granica, prostori I narodi bi bili itekako povezani.Ta snaga povezanosti umanjila bi a tokom vremena poništila značaj postavljenih granica.
Pitanje je , zašto se žurilo. Ali to je druga priča.
Ništa ne raditi je ponekad bolje nego puno raditi.
Puno je onih koji bi željeli kotač povijesti vratiti unatrag jer je I puno onih koji su izgubili sve što se može izgubiti.

Perun
Gost
Perun
2 godine prije
Reply to  shumadinac

@Shumadinac ja bih prije rekao da je JNA izdala Jugoslaviju jer njena temeljna uloga je bila da štiti teritorijalni integritet države. Predsjednik SIV-a Ante Marković tražio je da osiguraju granične prijelaze na Sloveniji a oni u dogovoru s rukovodstvom Slovenije odigrali fingirani rat. Marković tražio da se hapse Tuđman i Milošević a general Veljko Kadijević, savezni sekretar za obranu neće jer kao boji se naroda. Kadijević je iz Hrvatske od oca Srbina i majke Hrvatice pa je vjerovatno imao neka svoja privatna podvajanja ali bilo bi poštenije da je predao dužnost nekome tko je u stanju to izvršiti u jednoj zaista kriznoj i napetoj situaciji gdje se svatko osjećao ugrožen od svakoga. Tu je JNA koja je trebala biti garant mira izgubila svoj legitimitet. Ako nisi savjetujem da pogledaš emisiju RTS “Dogovoreni rat” mislim da ima 2 dijela i to je samo vrh sante leda. Inače trebao sam se upisati na vojnu akademiju u Beograd ali nije bilo najpogodnije vrijeme za to pa sam odgodio dok se ne “sredi situacija”. Realno samo JNA je mogla osigurati mir i teritorijalni integritet SFRJ. Zašto to odgovorni od Kadijevića pa nadalje nisu činili neka je njima na dušu i neka im sudi povijest. Bolje rješenje bilo bi i 10 godina vojne diktature samo da se spasi država i osigura kontinuitet. Imali su i Antu Markovića koji bi vodio ekonomiju jer ne živi se od mahanja zastavama, pjevanja budnica ili urlanja: Ja sam…ovo ili ono (pleme upisati prema potrebi). Nažalost većina ljudi nije svjesno što smo zaista izgubili nego samo mantraju svoje naučene pjesmice ispranih mozgova. Sada nam prijeti istrebljenje kao američkim Indijancima i zato nemam ništa protiv apokalipse, neka ide sve u neku stvar, mi smo već odavno otišli.

Perica
Gost
Perica
2 godine prije
Reply to  Brainstorm

Kako JNA izdala Hrvate kada u generalštabu sede svi živi samo ne Srbi….to malo što ih je bilo podkupljivo, dupelizačko do bola. Kažeš niste pomišljali na nezavisnu Hrvatsku, šta reći o maspoku, hrvatskom proleću itd! Juga vam je bila prelazno rešenje, do konačnog….Beograd vam je tu svesrdno pomogao i bez te pomoći teško bi uspeli jer da nije bilo te pomoći političkim putem bi teško ostvarili san. Ovako je svet zaplakao na ruševinama, žrtvama itd! Pominje se i kod vas neko žrtvovanje, ljuti su bili na Zagreb, ne znam, možda mi ti to malo bolje možeš objasniti, šta ste to i koga žrtvovali

Mucke
Gost
Mucke
2 godine prije
Reply to  Perica

U svim stabovima i generalstabovima na odgovornim funkcijama su sjedili iskljucivo Hrvati i Srbi.Svi ostali su postavljeni tu i tamo kao ikebana.
Onog trenutka kad je smijenjen Mamula,svakom pametnom je bilo jasno da ce vojska podrzati veliko srpski projekt s.m.
Posipati se solju po glav danasi i racunati na zaboravnost drugih…price za djecu.

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  Perica

@Perica pa može i za @shumadinac- Mi u Hrvatskoj nismo u kasarnama i među pripadnicima JNA vidjeli generale nego zapovjednike koji su dobrim dijelom bili “našpanani” na sve što nije na njihovoj liniji. Nije posao vojske bio uredovati po gradovima i selima a radili su baš to. Nažalost @Brainstorm je u pravu. No što je tu je.
Mislim da se Jugoslavija nije raspala zato što su građani te zemlje to željeli. Bilo je i takvih ali su bili u manjini. Ono što je od 45 bilo krivo je društveno uređanje. Nekonkurentna privreda, posao svakome ali pristojna plaća podobnom, voluntarizam, partijsko napredovanje, ometanje poduzetništva, sve su to bili elementi koji su potkopavali državu. Osim toga na to se uređanje (socijalizam) nije sa simpatijama gledalo na Zapadu. Pa je taj Zapad samo čekao priliku da to promjeni. A promijenio je na najgori način. No, mlijeko je proliveno i šanse za uspostavom neke nove zajednice, ma kako se ona zvala, su u ovom trenu nikakve. Tko zna, možda jednog dana kad naši potomci budu pametniji nego mi.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Piretis

Ne razumem Piretis – šta je vojska uređivala po gradovima i selima? Kako je to radila? KAD je to radila – posle početka oružanih sukoba ili pre?
Danas dobijam neobične informacije – dajte malo preciznije da bi bolje razumeli celu priču. Nama su bile prezentovane slike i priče o blokadama JNA u kasarnama i njeno “za dlaku” izvlačenje iz Slovenije i Hrvatske – nemamo nikakvih informacija o bahaćenju vojske pre početka sukoba.

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  shumadinac

@shumadinac- Bio sam svjedok tog vremena. I kad kažem JNA ni u kom slučaju ne mislim niti na jednu naciju, posebno, nego na pojedince koji su ili sami na svoju ruku ili prema zapovjedi sa višeg mjesta činili to što jesu.
Evo primjera: U Koprivnici nije bilo klasične blokade, ako ne računamo da je bilo onemogućeno kretanje oklopnih sredstava po gradu. Vojarni je redovito dostavljan kruh i ostalo potrebno ali se očekivala kooperativnost. I Koprivničani su je dobili zahvaljujući pametnom zapovjedniku koji nije pucao na svoj grad. Na kraju je vojska mirno otišla iz vojarne a nije bilo krvi. Primjer 2.: Samo par desetaka kilometar južnije u Bjelovaru JNA je razvaljivala artiljerijom grad. Čak je dignuto skladište streljiva u zrak. Tamo nije bilo mirnog prelaska objekta iz ruke u ruku nego krvi.
P.S. Vojska je puno prije bilo kakvih događaja na ovim prostorima razoružala TO u Hrvatskoj (inače temeljnu snagu u slučaju rata) i svo oružje pohranila u svojim skladištima. Ne treba biti mudri Salamun da bi se shvatilo zašto je to učinjeno. A što se tiče uredovanja netko iz Slavonije bi lako napisao opširniji roman o JNA djelovanju po selima i gradovima.
P.P.S. Znam da je tebi teško razumjeti što se stvarno dešavalo u Hrvatkoj 90-ih isto kao meni da razumijem ili si predstavim razmjere destrukcije NATO snaga u Srbiji 99. godine. Zato ja nikada ne bih proturječio nekome tko je bio očevidac događaja.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Piretis

@Piretis
Što se tiče NATO dejstva u Srbiji ni ja nemam iskustva. Po mom gradu nisu bacali bombe – samo nešto malo u okolini ali ja recimo nisam prestajao sa poslom ni kada su njihovi avioni leteli iznad. Straha ima samo u početku ali kad te ne diraju…
Ratno ludilo je teško razmatrati. Pa ipak, da li je vojska u Bjelovaru počela da puca pre nego što je na nju pucano? Ako su u Bjelovaru počeli da pucaju u vojsku zašto nisu i u Koprivnici?

Ne volim stvari da prihvatam po automatizmu zato su mi dragocene informacije “sa druge strane” bez obzira što je prošlo dosta vremena. Ono što se na vašoj TV sigurno nije prikazivalo je snimak sa Špegeljom (obavezno potraži Špegelj i šverc oružja) na kome se otkriva vrlo zao i za nas zapanjujući plan (Srbi su OGROMNOM većinom do tih događanja bili nacionalno pa i religijski nezainteresovani). Ne razoružati TO u svetlu tih događanja bi bio idiotski potez čak i u političkoj situaciji kakva je bila tada.

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  shumadinac

@shumadinac- Film o Špegelju, za koji neki kod nas tvrde da je falsifikat (nisam od tih), je uredno prikazan na televiziji sa titlovima ako netko ne razumije sve rečeno. Ljudi iz Slavonije su sve vrijeme rata mogli, a dosta njih je, gledati srpske televizije. Nismo bili u potpunoj informativnoj blokadi. Radili su telefoni, ima nas dosta koji imamo rodbinu ili prijatelje u Srbiji. I ni u jednom trenutku nismo za rat krivili narod, krivili smo političare i generale kojima je do rata bilo (ostavimo na stranu sada TV retoriku i ratnu propagandu na državnoj televiziji).
Blokada vojarni (kasarni) bila je mjera da se vojsci ne omogući preuzimanje punktova, paraliziranje civilne vlasti i posljedično preuzimanje vlasti i instaliranje svoje, poslušne. Da je u toj blokadi bilo svega, bilo je. Ali mogu reći samo ono što neposredno znam a to je da nije bilo napada a posebno ne pucanja po objektima ili ljudima. Budimo realni, hrvatske snage su činili dragovoljci i rezervni policajci, slabo naoružani (pumperice, nešto kratkog oružja, nešto lovačkog, sve u svemu malo “svetlog oružja” ali puno “srca”), koji bi protiv moderno naoružane armije ipak izvukli deblji kraj. (Kad opisujem tada postojeće oružje postaje jasno zašto je netko, npr Špegelj, ipak morao nabaviti ozbiljno oružje kojim se može suprotstaviti moćnoj armiji)
Nisam se nikada bavio, niti me je zanimalo, jeli neka nacija nacionalno ili religijski osvještena. Nije do pobune ni došlo samoinicijativno nego po nagovoru ljudi sa strane. Dolazili su buniti (pa i sadašnji predsjednik Vučić) inače nezaineresirane građane. (Na puno mjesta u Hrvatskoj sjeme pobune se nije primilo, zapadna Podravina, Gorski Kotar i neka mjesta u Slavoniji. Ljudi jednostavno nisu htjeli imati ništa sa pobunom i nastavili su živjeti kao i do tada, zajedno sa susjedima.) Ti su davali velika obećanja koja nisu mogli a nisu ni mislili ispuniti. Eto to je tragedija jednog naroda, ne to što je u manjini, što ima loše povjesno iskustvo, nego to što vjeruje onima koji preko njegovih leđa prave političku karijeru.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Piretis

Dobro, to je bilo uopšteno ali mi i dalje nije jasno:
“U Koprivnici nije bilo klasične blokade, ako ne računamo da je bilo onemogućeno kretanje oklopnih sredstava po gradu. Vojarni je redovito dostavljan kruh i ostalo potrebno” – znači vojska je ostavljena na milost snagama koje su “činili dragovoljci i rezervni policajci, slabo naoružani (pumperice, nešto kratkog oružja, nešto lovačkog, sve u svemu malo “svetlog oružja” ali puno “srca”)”.

Sad, vojska koja je imala oklopna vozila dozvolila je da bude ucenjivana od strane – svog naroda. Tu je očigledno napravljen kompromis (što podržavam) jer ne možeš zaustaviti vojsku praćkom pa bili to i “gušteri”.

U Bjelovaru očigledno nije napravljen takav dogovor pa vojska NIJE DOBIJALA HRANU I LEKOVE?!? Zašto jednostavno nisu izašli u oklopnim vozilima da se sami snabdevaju kad su protiv sebe imali samo lovačke puške?

Da li ja nešto propuštam ili se oči svesno zatvaraju pred činjenicama?

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  shumadinac

@shumadinac- Opsada vojarni događa se u IX mjescu 91. a Hrvatska je 25.VI.91 donijela Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti RH. Dakle, tri mjeseca kasnije armija koju država ne želi još je na njenoj teritoriji. Što učiniti? Jednostavno je prisiliti da ode. Armija se do tad već dosta raspala, napustili su je svi koji su smatrali da ne može biti garant mira i nepristrana strana u sukobu. Negdje je razumno otišla, negdje je pokazivala zube bombardirajući gradove: Varaždin i Bjelovar su neki primjeri koje znam.
Ključno je da je RH u tom trenutku, budući da je prethodno proglasila neovisnost (na osnovu rezultata referenduma iz svibnja ista godine), imala puno pravo zahtijevati odlazak JNA. U slučaju nerazumijevanja imala je pravo izbaciti ju.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Piretis

Čekaj kolega – Hrvatska jeste odlučila ali to je moralo da potvrdi i predsedništvo SFRJ da bi nezavisnos postala zvanična. Za vojsku je Hrvatska i dalje bila deo Jugoslavije – zar nije moglo da se sačeka političko rešenje?
ps. pišem na osnovu sećanja, izvinjavam se ako grešim.

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  shumadinac

@shumadinac- Bio jednom jedan autobus. Pa se njih šestero dogovori i ukrca na njega. Jedan od njih imao je dvoje djece, već poodrasle. I o svemu su zajednički odlučivali osim o onome kad bi to bilo protiv volje putnika s djecom. On je tada, prigodno, tražio da se u preglasavanje uključe i glasovi njegove djece kao ravnopravni. I to bi bilo u redu da su ta djeca i inače imala pravo o bilo čemu odlučivati ali nisu, za njih je uvijek odlučivao tata.
I tako je taj “sretni autobus” putovao sve do dana kad su se dva putnika, bit će zasićeni tog društva, odlučila iskrcati. Tek je tada izašlo na vidjelo da se ne može sići ako ti svi ne daju svoj pristanak. Kako je omjer snaga bio 4:2, a u biti 6:2, van se nije moglo bez pristanka drugih. Preostalo je iskočiti. I to su ova dvojica napravila. Preostali putnici umjesti da se pomire s novom situacijom na sve su načine odbjegle putnike htjeli vratit, pa i na silu. E, ali onda su se smrtno uvrijedili kad su “disidenti” na silu odgovorili istom mjerom.
P.S. Ovo, nažalost, nije priča sa sretnim krajem. Posebno za sve one koje je rat direktno pogodio. Ova priča nije mogla imati bolji kraj jer su od samog početka svi imali figu u džepu, jer su bili rogovi u vreći. Ali bi ovu priču, konačno, svi trebali prestati pretresati, analizirati, upotrebljavati u dnevno-političke svrhe. Jer je ova priča završena.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Piretis

@Piretis 🙂
Kao i obično interesantni filmovi imaju nastvke. Prvi nastavak je u stvari rimejk koji posmatra isti događaj ali iz drugog ugla. U njemu se vidi da je ceo događaj iz nekog “misterioznog” razloga sve vreme sniman. Neko je tačno znao šta se događa u autobusu, do detalja gde ide, na kojoj raskrsnici skreće… U nastavku filma se vidi da su neki drugi imali pristup komandama autobusa tako da su mogli da preuzmu upravljanje ako bi skrenuo na pogrešnoj raskrsnici. Kao da je scenario pisala Agata Kristi ima tu i kriminalaca i ubica i ucenjenih i tajnih agendi a najmanje boraca za pravdu (poznavala je ta Agata kako funkcioniše svet kao da iz Britanije).
I ova priča se dobro prodala tako da je planirano još nastavaka – čujem da se završava snimanje sledećeg i da se sprema premijerno prikazivanje. Ovaj put počinje tamo gde se prvi završio.

I tako, verovatno smo u pravu i ti i ja i Perun gore.

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  shumadinac

@shumadinac- Nešto kao u komediji apsurda “Ko to tamo peva”. Izvana sve izgleda uredu, a kad pogledaš iznutra, šou. I može nama biti smiješno ali smo svi skupa završili kao junaci u filmu. U eksploziji.

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  shumadinac

shumadinac Niste u pravu ni ti ni on ni Perun ni ja, nego smo svi bili izmanipulirani, a ni sad neznamo svu istinu za složit sve kockice, svakome od nas fali negdi poneka kockica. 🙂

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Moreno

Obrati pažnju Moreno – polako ih slažemo. Evo ja danas dobijam informacije koje nisam znao i slažem ih u svoju sliku koju upoređujem sa tuđim slikama. Ako to radimo nepristrasno, bez preterivanja i potcenjivanja doći ćemo do prilično verodostojne slike – koja nam je neophodna da shvatimo i drugima pokažemo ko je pravi neprijatelj i kako se boriti protiv njega. Ja to ovde pokušavam godinama, ne zbog svoje promocije ili promocije svog naroda već da bi se izbegle buduće nesreće – napredak je još uvek isuviše veliki zalogaj.

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  Piretis

Pretis Pusti autobus, nije priča tako jednostavna, izlazak iz Jugoslavije nije bija sporan niti na ikoji način zaustavljiv, ali gas do daske je rezultira sudarom i mrtvima. Okay, mi smo živi i ko jebe mrtve, idemo dalje . . . je malo bez veze. Kad su još Englezi na referendumu izglasali Brexit pa još izlaze, pa se nešto Irci bune, pa ovo pa ono . . . kako su Srbi ishitreno 17.08.1990. digli barikade, tako su ih i Hrvati ishitreno izbacili iz ustava . . . i je, onda je JNA stala na stranu Srba, to je točno, ali u tome trenutku pa sve do 1992 Hrvatska nije bila međunarodno priznata država i odabrana je ratna opcija . . . a onda se pregovaralo nakon par desetaka tisuća mrtvih . . . pa je sve završilo trgovinom u Daytonu . . . di su popušili bosanski Hrvati, naročito iz Posavine, hrvatski Srbi, a i Muslimani su platili buletu . . . sad je činjenično sve gotovo, ali nije sve gotovo u smislu povijesti jer mi još neznamo zapravo šta se sve događalo i nisu sve činjenice i dokumenti koji postoje objelodanjeni . . . npr o Bleiburgu i križnome putu se do Titine smrti nije smilo pisnit i većina nije imala pojma . . .

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  Moreno

@Moreno- Slažem se s tobom. Teško je znati bitne detalje, još je teže biti nepristran i ne navijati za svoje. Nije mi ni bila namjera sav teret svaliti na srpska pleća. Imali su i drugi (i mi) udjela u nasilnom raspadu zemlje.
Da, moglo se politički dogovoriti, kad su mogli Česi i Slovaci (a sam Bog zna da se baš ne “gotive” međusobom), mogli smo i mi. Ali, eto, ipak nismo. Sjednice predsjedništav su bile prenošene na TV-u, vidjelo se da nitko neće popustiti ni za dlaku, pa je na kraju progovorilo oružje. Najgora solucija.
Naravno da je priča sa autobusom puno kompliciranija. Bosanci (sa sve tri strane) mogli bi priču nastaviti, isto kao i Srbi, Crnogorci, Makedonci… I svaki bi nastavak bio drugačiji ovisno o tome tko ju priča i koju političku stranu drži. Jedino bi priča onih koji su poginuli u sukobima bila realna i istinita. Ali tu priču nikada nećemo čuti.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
2 godine prije
Reply to  shumadinac

kao sto sam vec rekao, jna je oruzjem, novcem i “razdvajanjem” pomagala pobunu srba u hrvatskoj. vojarne smo morali blokirati jer nisu htjeli i nas ravnopravno naoruzati (kad vec nisu htjeli njih razoruzati).

Siniša
Member
Siniša
2 godine prije
Reply to  Brainstorm

A zašto se narod pobunio i kada i kakvo je narod dobio oružje,čini mi se da balvan revolucija nije bila sa JNA oružjem.
Šta se desilo u Borovu selu,Pakračka poljana,neko spomenu Bjelovar….znam jednog redova iz te kasarne,nije baš da su iz kasarne počeli prvi pucati ali kaže da kada su se predali čak su bili i štićeni od nasilja.

Perica
Gost
Perica
2 godine prije
Reply to  Siniša

Šleperi oružja kupljeni za Hrvatsku…Tuđmanov čovek od poverenja sa koferom novca u sred Batajnice vrši primopredaju

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  shumadinac

shumadinac Od početka rata, znači pucanja di su pale prve žrtve u 4 misecu 1991 pa sve do kraja 6 miseca 1991 i pokušaja JNA blokade vanjskih granica Slovenije je bilo kritično razdoblje u kojemu je JNA možda i mogla nešto napravit na način da je srpske naoružane formacije u Krajini i Slavoniji zamrzla odnosno zapravo stala između dvi strane. Ne triba govorit kako je bilo provokacija sa svih strana i nije u svakome slučaju JNA baš izvršavala sve ono šta su Srbi tili, ali činjenica je kako su cjevi JNA uvik bile okrenute isključivo prema Hrvatima i iz tih cjevi se pucalo po Hrvatima. Znači Srbi su sa pozicija koje su držali napadali susjedna hrvatska sela, a JNA je pružala logističku podršku i ako bi hrvatska policija bila u povoljnijoj poziciji proradilo bi i JNA topništvo . . . JNA je pucala isključivo po Hrvatima, po Srbima nije bez obzira šta su napadali i provocirali i jedni i drugi. Srbi su osvajali teritorij u Krajini i JNA im je to dopuštala i često u tome pomagala, u nijednom slučaju to nije spriječavala. Kad su to vidili većina hrvatskih oficira je počela bižat iz JNA. Ponavljan kritično je bilo od 4 do 6 miseca 1991, nakon toga je rat bilo nemoguće zaustavit i svi smo znali kako će u Bosni bit krvi do kolina jer svo JNA naouružanje iz slovenskih i hrvatskih kasarni koje nije bilo zarobljeno od Hrvata i Slovenaca je završilo u rukama bosanskih Srba.
Sve da je JNA bila između dvi strane do današnjega dana bilo bi bolje nego par sto tisuća mrtvih i dosta toga razoreno . . . ali nije išlo jer je i sama JNA imala unutrašnji problem, ne međunacionalni nego unutarnacionalni jer ni svi srpski oficiri nisu imali oni minimum jedinstva. Šteta, jer i dan danas mislin kako je srpski narod ili čovik Srbin u prosjeku pošteniji nego bilo koji od naroda u ex YU okruženju, a naročito ovih sa zapada. A budale iz svih naših naroda su nas na kraju i došli glave.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Moreno

Samo bih se osvrnuo na kraj komentara kolega. Nije najveci uspeh Zapada to što su nas posvađali, naterali da ratujemo, to što su nam okupirali teritoriju, uništili privredu… Najgore je su pretvorili i Srbina i Hrvata i Slovenca… u Amerikanca i Engleza.

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  shumadinac

shumadinac Vidi, ja to gledan ipak malo drugačije. Ja bi razdvojija dvi stvari, a to je sami rat i “demokratizacija” koju smo popušili, a ta “demokracija” funkcionira na podjelama i to danas vidimo u cilime svitu di se često uspješno podile i iste nacije sa istom religijom.
Jugoslavija i da nije bilo rata i da je opstala bila bi “demokratizirana” po uvik istom obrascu redoslijeda podmićivanje vlasti, klasične ucjene, obojena, naoružavanje oporbe . . . pa sve do demokratskih bombi pa šta upali.
Evo primjer Hrvatske i Srbije;
1994 Hrvatska je bila ucjenjena predajim HNB-a i obaviještajnih službi zapadnome carstvu u zamjenu za političku, obaviještajnu, logističku i financijsku podršku oluje di je za oslobođenje 1/4 tertorija od Srba Hrvatska pristala na okupaciju 1/1, a to je sve išlo uz podmićivanje struktura vlasti pljačkom vlastitih građana.
U Srbiji to nije bija slučaj, ali je zato 2000 prošla obojena i sve je završilo istom pljačkom ka i u Hrvatskoj.
Tija san reć kako se rat u Jugoslaviji triba izbjeć i u pravu si, triba to promišljat kako se rat nebi ponovija, ali Jugoslavija bi opet bila opljačkana i uništena jer su i Hrvatska i Srbija uništene po istome obrascu i opet bi to napravile iste lopine i izdajnici ne u ime svoje nacije nego u ime “demokracije”.
Mi jesmo bili natirani na rat, ali smo ti rat mi sami dopustili isto ka i pljačku i totalno ekonomsko uništenje za koje sad vidimo kako za to nisu krivi Srbi Hrvatima ni obrnuto.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
2 godine prije
Reply to  Perica

maspok nije bio masovan. uglavnom politicari i nesto drugorazrednih cinovnika.
misljenje naroda je onakvo kakva je stvorila visegodisnja propaganda. kraci rok maspoka nije mogao promijeniti mnogo. dulji rok nakon maspoka je stvorio masovno javno misljenje u prilog zivota u jugoslaviji.
istina, da je drukcije krenulo da bi bilo drukcije. vjerojatno stvorena neka velika srbija 18. ili 45. ta bi drzava vec 100 ili 70 godina bila protiv rusije tako da bi i danasnji srbi bili izrazito proturuski.

Siniša
Member
Siniša
2 godine prije
Reply to  Brainstorm

ko zna…možda bi i prešli u katoličanstvo….ti nisi dobar z glavu.

Perica
Gost
Perica
2 godine prije
Reply to  Brainstorm

Maspok? Trčali su pred rudu, narodski rečeno…vreme za tako nešto nije bilo! Tito im je ‘polupao glave’ usijane, postojala je opasnost da pokvare sve, kao što rekoh još nije pravo vreme za tako nešto! To pravo vreme je došlo padom berlinskog zida….ako ima nekih duhova koji lebde na nebu tito je to posmatrao s neba i zaurlao:-“sad krenite magarčine, sad je taj trenutak”. Tako ja to…

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Brainstorm

Nisam primjetila da je netko spomenuo, glede te romantične epizode, da je nestaala kompletna lova za autoput Zagreb- Split….

Tadmur Palmorović
Gost
Tadmur Palmorović
2 godine prije

Srbima nije trebala Jugoslavija. Sada se vidi. To stoji ali Austrougarska bi se raspala svakako. Imaju Srbi tu svoju ulogu ali ne presudnu. Jedino se ne zna da li bi Hr i Slo pa i druge Republike ostale u ovim granicama. Dakle Jugoslavija nije nikome trebala jer je mi maloumnici nismo ni zaslužili. Jako teška i kompleksna tema za raspravu. I još nešto =ovaj lik lijevo na slici nema šta tražiti sa ostalom buranijom poput Karađorđevića.Nisam nikakav jugonostalgičar ni “komunjara” ali ta druga Jugoslavija je bila nešto što vrijedi. Tada su “južnoslovenska braća” iz opanaka ušla u cipele od lampe došla do sijalice, iz blata do asvalta i na kraju od pritiska prstom do potpisa. Eto, to su činjenice..

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Ma nije istina Tadmur….Prva Jugoslavija je imala svoj kontinuitet razvoja, Druga isto,post Jugoslavija svoj;sve u skladu s vremenom i ljudskim umom.

Jon Sneg
Gost
Jon Sneg
2 godine prije

Moje je mišljenje, da Slovenci i Hrvati 1918 uopšte nismo imali druge alternative. Ako je na početku Velikog rata još bilo ideja o stvaranju (južno) Slavenske zajednice unutar AU monarhije, do kraja rata te ideje su se izrodile. U prolječe 1918 car Karlo pozove našeg Antona Korošca i ponudi mu reorganizacijo monarhije, tako da se stvori slavenska jedinica, a on mu na to odgovori “Zu spaet euere Majestet” (suviše je kasno vaše visočanstvo). Kod nas u Sloveniji neki “istoričari” za današnje političke potrebe govore, da nismo trebali ulaziti u jugoslovensku zajednicu ne pomišljajuči uopšte o drugim mogučnostima. Kad su se iz AU monarhije odvojili Madžari, Česi i Slovaci, Ukrajinci, Poljaci,…., a sama Austrija postala je “Deutsch Oesterreich”, gdje bi bilo mjesto za nas (i Hrvate recimo). Da smo ostali Slovenci i Hrvati (i Bosna ako je ne bi več zasjedalasrpska vojska) u Državi SHS, kakve bi nam mogučnosti bile? Sa zapada Italijani, koji su po Londonskom ugovoru več stigli pred vrata Ljubljane, Madžarska koja se nije htijela odreči Prekmurju i Međimurju te nerješena granica u Koruškoj sa Austrijom,… Krnja Država SHS bila bi svedena na veči dio nekadašnje vojvodine Kranjske, manji dio Štajerske i nekoliko hrvatskih i slavonskih županija,… To je moje mišljenje.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Jon Sneg

Isto tako i sa Srbijom:svela bi se na malo veći pašaluk (taj plan ipak danas sprovode).

Perica
Gost
Perica
2 godine prije
Reply to  Siniša

Siniša, ako imaš manje od 15 god. oprošteno ti je, ako imaš samo koji mesec više onda je sramota. Čovek ti je objasnio suštinu, objasnio ti je da je tvoj predak političar mudro postupio! Međutim tebi sve to nije bitno, tebi je bitno šta bi sa Srbijom bilo, Srbijom koja je tu najviše izgubila

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Perica

Perice….država Slovenaca, Hrvata i Srba nije mogla opstati bez Srbije a da se nije stvorila Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca Srbija bi po Marseju čini mi se 1915. bila samo malo veći BG pašaluk a ostali Austrijski Slaveni.
Svi smo dobili stvaranjem K SHS, i svi smo opstali, što je dobro za početak a za dalje glupost preuzima vođstvo.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Siniša

Krivo misliš…Srbija je imala potpisane kojekakve ugovore…

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Perica

Možda si ti Perice i akademik ali da si na vlasti izazvao bi rat u roku od odmah.

Perica
Gost
Perica
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Pericu interesuju “temelji” a sva uzročno posledična sr..a ostaviću tebi i sličnima da komentarišete

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Perica

Mi i pričamo o temeljima.

Perica
Gost
Perica
2 godine prije
Reply to  Siniša

…a tvoj temelj je? Temelj ti je da si stalno bio na gubitničkoj strani a na kraju si uvek izašao kao pobednik, sve to zahvaljujući Srbima! Sad očekuješ da to neko zaboravi i šta ti ja znam gurne pod tepih? Sve se plaća u životu, sve…ništa džabe nema, ne Siniša

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Perica

Jeli ti to meni ili nekom drugom?

Perun
Gost
Perun
2 godine prije

Mnoge današnje velike države prošle su fazu ujedinjenja bez obzira na različitosti koje su prisutne i danas: Italija, Njemačka, Španjolska itd. Isti jezik sa više dijalekata, ista prezimena, zajedničko porijeklo i takav proces je bio prirodan iako nespretno izveden. Za sve one koji danas vole kukati kako su nasilno ugurani jedan podatak da su oružani otpor pružili samo Crnogorci odani kralju Nikoli Petroviću koji je bio u srodstvu s dinastijom Karađorđević uz potporu Italije. Danas se sve gleda kroz nacionalnu prizmu ali u pitanju su bile više dinastijske borbe i rovarenje Italije zbog teritorijalnih pretenzija. Najveća tragedija Južnih Slavena je što su prihvatili budalaštine s Bliskog Istoka: Kršćanstvo i Islam, religije koje nikakve veze nemaju sa slavenstvom. Crkveni raskol na Zapadnu i Istočnu Crkvu samo je pogoršao situaciju i naši preci bili su uvučeni u borbe koje nisu njihove za Bogove koji nisu njihovi. Prekrvavo je plaćena cijena nepismenosti tako da staroslavenski panteon nemamo niti zapisan niti je moguće napraviti opsežniju rekonstrukciju. Tito je imao prilku zabraniti te tuđinske religije ali on je igrao neku drugu igru i to mu je jedna od najvećih grešaka. Bez zatiranja bliskoistočnih bajki o Mesijama i Prorocima nema smisla ni razmišljati o Trećoj Sreći. Problem je bio i nacionalno ime koje nikad nije istinski zaživjelo. Npr. Bavarci su prihvatili Deutsch inače bi Bavarac danas značilo naciju. Sjever i Jug Italije se ne vole ali svi su Talijani uz svoje regionalne pripadnosti. Ime Jugoslavija je izgledalo kao dobro rješenje jer radi se o Južnim Slavenima pa kud ćeš boljeg izbora? S civilizacijske točke gledišta vlasti i društvena uređenja se mjenjaju ali ako izgubiš kontinuitet države to znači brisanje sa mape njenih ostataka u doglednom roku. Manje zlo bi bilo Crna Jugoslavija nego nikakva. Mnogi danas mješaju fašistoidne ORJUNAše i komuniste koji su bili veliki neprijatelji. Burnih 90-ih nekakva verzija ORganizacije JUgoslavenskih NAcionalista bila bi bolja od tzv. demokratskih pokreta koji su doveli do izumirućih banana republika jer bi očuvala kontinuitet države. Iako bi jedan modificirani socijalizam lišen Marxa i ostalih trabunjanja salonskih ljevičara bio nekakvo optimalno rješenje za kontinuitet države dobro bi tada poslužila i fašistoidna monarhistička ORJUNA v9.1. Perfidni “Go West” ljigavci koji jedno pričaju, drugo misle i treće rade išli su na ostrašćivanje nacionalnih identiteta koristeći Jugoslavene da bi razbili Jugoslaviju. Podmuklo do krajnjih granica ali tako sve rade, emocionalno ostrašćuju i uprežu topovsko meso za svoje ciljeve. Zasada toliko.

Jole
Gost
Jole
2 godine prije

Novi član redakcije Logično je vjerojatno iz BiH jer se vidi po pisanju. Napisao je neutralan i informativan članak. Sve pohvale.

Tadmur Palmorović
Gost
Tadmur Palmorović
2 godine prije
Reply to  Jole

Ma nije bitno odakle je Nikola Ž. Nije novi, već je pisao. Tekst je odličan iako je sama tema jako teška i kompleksna.

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
2 godine prije

Nikola Žigić?

Miki
Gost
Miki
2 godine prije

Samo su Slovenci gubili teritorij u Jugoslaviji. Da su bili pametni ušli bi u savez sa zapadom i zadržali Južnu Korušku, Istru i Međimurje.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Miki

Hm…nebi ni Ljubljanu zadržali da su tebe poslušali.

Jon Sneg
Gost
Jon Sneg
2 godine prije
Reply to  Miki

Miki, ne vem če si Slovenec, ampak bom napisal po srbohrvaško, da naju razumejo tudi drugi na tem forumu. Još jedanput, kakav savez sa zapadom,…, nije te mogučnosti ni bilo. Kad su se iz AU odvojili Česi, pa i sami Madžari te ostali, AU je prestala postojati. Iako je car Karlo abdicirao krajem 1918 usporedno se več stvarala vlast republike Austrije (nazvana i Nemška Avstrija na slovenčkom ili Deutsch Oesterreich). Slovenija kao politička jedinica se kreirala tek u prvoj Jugoslaviji (pustimo sada predhodno razdoblje Države SHS od 29.10.1918 do 1.12.1918),…, prije toga bile so samo slovenačke zemlje u austrijskom djelu monarhije i kao Prekmurje u sastavnom djelu zemalja krune Svetog Štefana- i Prekmurje kao takvo bilo je svedeno u dve madžarski županiji Zalsku i Željeznu). Majniška deklaracija iz 1917 po prvi put poslije 1848 govorila je o ujedinjenju svih Slovenaca u jednu nacionalnu jedinicu u sastavu AU monarhije- što zapravo sve do pre kraj Velikog rata carsko kraljevske vlasti nisu uvažavale. Kome bi se mi po tvome morali priključiti decembra 1918,…, ostati u Austriji,…, razmisli na šta je spao slovenački narod u austrijskoj Koruškoj za 100 godina. Italijane, koji su stigli sve do Vrhnike od tamo je oterao major Švabić sa svojom jedinicom srpske vojske, koja se vračala iz zarobljeništva. Švabića je Narodni svet u Ljubljani zamolio, da nastupi prema Italijanima pošto je Srpska vojska pripadala Antanti a vojska Države SHS bile bi tretirane, da su napale Antante snage (Italijane). U Mariboru je general Maister u redove novoosnovanog Mariborskog pešpolka uključio i srbske vojnike- zarobljenike, da je mogao poslije Maribora zaposjesti i Šentilj, Cmurek, Radgono, dolinu Drave do Dravograda i istočnu Korušku. A što se tiče gubljenja teritorija,…veči dio Primorske, koja je poslije prvog rata pripala Italija, bila je vračena 1947 odnosno 1954, Međimurje nikad nije pripadalo slovenačkim zemljama, do kreiranja banovina poslije 1929, Međimurje je spadalo pod Mariborsku oblast, Korušku izgubili smo zbog mnogo faktora, a ne zbog toga što smo stupili u Jugoslaviju,…, a o Istri neću govoriti zašto je granica danas tu gdje je,…

Roko
Gost
Roko
2 godine prije

Bilo pa prošlo.

Kajzer Soze
Member
Kajzer Soze
2 godine prije

Svi ovi koji pišaju po K.S.H.S,K.J.,Jugoslaviji i tupe q..em od ledinu sa pričama o velikosrpskom nacionalizmu i srpskoj okupaciji neka mi odgovore šta bi bilo sa njihovih država da nije bilo ujedinjenja,ali realno i iskreno ! Slovenija bi danas da toga nije bilo vjerovatno bila dijelom Austrije a Slovenci nacionalna manjina koja bi do sada vjerovatno bila asimilirana u većinski narod a u najboljem slučaju imali bi prava kao i Koruški Slovenci ,da li bi Hrvatska uopšte postojala u današnjim granicama ili bi bila pokrajina Mađarske,da li bi imala Istru i gotovo čitavu obalu ili kolika bi uopšte i bila da nije bilo ujedinjenja,BiH ne treba ni komentarisati jer ona ne bi sigurno ni postojala pošto bi bila podjeljenja između Srbije i Hrvatske a tadašnji muslimani a današnji Bošnjaci bi ili bili asimilirani u Hrvate ili Srbe ili bi se iselili sa ovih prostora,Makedonija,pa i oni bi bili vjerovatno podjeljeni između Srbije,Grčke i Bugarske !
Srbija i Crna Gora su izašle kao pobjednice iz prvog rata i unijele svoju državnost u tu novu državu,državnost koju druge države nisu imale i koje nisu bile na strani pobjednika,možete vi danas koliko god hoćete pričati o srpskom nacionalizmu i Jugoslaviji kao tamnici naroda ali se zapitajte šta bi bilo da je Kralj umjesto velike Jugoslavije pristao na stvaranje velike Srbije !

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Kajzer Soze

Vidi Soze, mi Srbi pravimo jednu veliku grešku: mislimo da smo zaštitnici nacionalnog identiteta ostalih naroda. Ali da li su ti narodi to želeli? Možda su Slovenci više voleli da budu Austrijanci i imaju njihov standard kao što su se mnogi Slovenci, Hrvati, SRBI odselili u Austriju i tamo ostali? Možda su i Hrvati više voleli da postanu Mađari ili Italijani nego da budu samostalni ali vezani za državu koju nisu želeli? Ja sam čuo mnoge Srbe kako kažu “što ne pobedi Hitler, danas bi i Srbija bila Nemačka”.
Zato pamet u glavu kada pravite zajednicu: “ljubav za ljubav” ali “čist račun, duga ljubav”. A ako “ljubav” prođe ili se pretvori u nešto loše aktivira se protokol za brz i lak “razvod”. Ko nema propremljen taj protokol prođe kao što smo mi prošli.

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  shumadinac

@shumadinac- Jako teško da netko bez prijeke potrebe želi da mu drugi bude gazda. Niti jedan narod na ovim prostorima nije pošao pod tuđu vlast (krunu) zato jer je to želio nego jer je taj bio dovoljno moćan da ga na to prisili ili dovoljno snažan da ga obrani. To je imalo i svoju cijenu. Pa Hrvatska sklapa nagodbu sa Ugarima jer je to bila povjesna nužnost a onda idućih 50-ak godina traži način da izađe iz nje. Isto kao što Srbi nisu bili pod Turcima iz ljubavi nego jer su bili premali da ih izbace. To je ključni problem svih nas. Mali smo i hoćemo si biti gazde ali kad to slučajno ostvarimo ubrzo bježimo pod moćne skute.
Sudbinu obje Jugoslavije držali su Srbi i Hrvati. Da su se oni uspjeli dogovoriti te bi države još bilo, kako nisu nema ni nje.

Mucke
Gost
Mucke
2 godine prije
Reply to  Piretis

@Piretis.Jako objektivan komentar,nazalost jako malo onih koji se slazu sto samo opravdava one koji vicu “i bolje da se raspala”.Pretposljedna recenica sadrzi bit o tome kako se raspala,(Srbi i Hrvati i upravo tim redoslijedom se redaju i zasluge i krivnja za raspad) i zasto,
sve ostalo je umirivanje vlastite savjesti.

Matej
Gost
Matej
2 godine prije
Reply to  Kajzer Soze

Kajzer Souza, nitko ne kaže da je ujedinjenje samo po sebi greška. To je postao problem kada su po ujedinjenju Srbi počeli diktatorski da uvode svoju prevlast i hegemoniju. Tada nastaje otpor toj. Ovoj tvorevini i tu postaja sjeme netrpeljivosti koje dovede rod koji smo vidjeli u skorašnjoj povijesti. Svaka posljedica ima uzrok ali to Srbi ne vide (ili neće da vide).

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije

obje Juge su nastale i nestale voljom velikih sila.

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije

Sve Jugoslavije su stvorili isti da bi balkance imali na kamari a onda ih rasturili i kamatarili…………..

emdzej
Gost
emdzej
2 godine prije

Nostalgija možda malo nahrani dušu al’ želudac ne. Dok drugi đjiraju Rovere po Marsu, mi još uvijek prebiramo po srednjem vijeku i šta bi bilo kad bi bilo.

Splitexpress
Gost
Splitexpress
2 godine prije

Činjenica je da su nosioci jugoslavenske ideje Hrvati,ali je činjenica da hrvati nisu imali državu ,kao ni Slovenci i da su iz nužde ulazili u Jugoslaviju,nešto kao posljednja šansa?Jugoslaviju su razbili Slovenci,ali nikada nebi uspjeli da nisu na svoju stranu privukli Tuđmana,iz jednostavnog razloga jer su bili premali,isto da su se Hrvati dogovorili sa Srbima,Jugoslavija bi opstala,naravno da su CIA,BND i Vatikan budno pratili da nešto ne pođe naopako,divide et impera?

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Splitexpress

Srbi su razbijanje Jugoslavije videli još početkom 80tih kada su demonstracije kosovskih Albanaca snažno podržavane iz slovenačkog i hrvatskog vrha. Čak i pre toga su Albanci “na časnu reč” dobijali diplome hrvatskih i slovenačkih fakulteta ali te diplome nisu kod njih priznavane. Pogodi šta se dešavalo sa tim “kadrom”.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
2 godine prije
Reply to  shumadinac

osamdesete su u hrvatskoj bile poznate kao “desetljece sutnje”. dok je velika buka dolazila iz slovenacke mladine hrvatska se nije htjela izjasnjavati, ni za ni protiv. nije nam bilo drago sto se dogadja pa smo mislili da je najbolje ne dolijevati ulje na vatru. nismo bili za albance ali ni za srbiju. srbi su to protumacili kao da smo protiv njih.
ali, vidi, sa kakvim smo se dvojbama mi nosili. u tisini, pokori, bolu, osjecajuci patnju radi svega ludoga sto se dogadja, nemocini da ista ucinimo, odlucili smo se na sutnju. znali smo sto se otvara postanemo li kao “oni”.
mi pravo nismo razumjeli sto se zapravo dogadja. bila je prica … nekakav pritisak. gleda te poprijeko na ulici – pa kako cu ja to rijesiti? dobacuju zenama? pa ima valjda procedura za ulicno zlostavljanje. okupljaju se u grupama od 20 dok srbi skupe grupu od 3? pa tako ti je i u bronxu. ni mi u hrvatskoj, lici, nismo smjeli docekati fajrunt u srpskoj birtiji (valjda tako i oni u nasem selu).
istina, smetala nam je mitomanija, kosti cara lazara nosene uokolo, jogurt revolucije, uvrede iz bg tiska (“hrvati su kukavice”), ociti falsifikat slucaja djordja marjanovica (gay a ne zrtva; po rijecima poznavalaca ukljucujuci direktno nadredjenog). nekako smo mogli progutati stihove “slika domacega izdajnika, to je moj deda”, ” nevole nas austrougari”. stihovi su vise “odgajali” srpsku mladez nego nas zgrazali. ajd, umjetnicka sloboda, rekli smo.
htjelo se od nas da prihvatimo takav duh, pa norme, pa moral te konacno politiku. nesto sto je zazivalo na zlo, genocid, puno mrznje, nesto sto bi bila diskriminacija i krsenje ljudskih prava. ajd, imamo i mi te instikte ali onda su vlast drzali i javno mnjenje usmjeravali antifasisti.
osjecali smo ako prihvatimo kulturu zla da ce doci do zla.
srbija je imala vojsku, institucije je mogla preokrenuti na svoju stranu a sto smo mi imali? imali smo snagu koju bi izgubili da smo pristali na kulturu zla. poceli bi mrziti, mrziti zajedno sa srbima, pobratimili se u mrznji a tu … ako iskra frcne, sve leti. nismo mogli postati braca po mrznji. jedino da opstanes u bratstvu mrznje je da se potpuno asimiliras. da nestanes. a i tad ti se pamti.
nasa snaga je bila u moralu kojeg nismo smjeli izgubiti. snaga koja se prelijevala u ugled pa u diplomaciju. da smo postali srbi, srbi bi sa nama radili sto bi htjeli a mi ne bismo mogli dobiti nikakve simpatije, nikakvo diplomatsko priznanje (zlu ne trebalo). vidi slucaj pojedinca, drazena erdemovica. zato mi nismo mogli ni smjeli podrzati srbiju.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Brainstorm

@Brainstorm
To što pričaš o Srbima ja mogu da kažem isto o Hrvatima. Ako mi veruješ na reč do početka krize među Srbima se uopšte Hrvati nisu uzimali u neka razmatranja osim viceva (siguran sam da je viceva bilo i kod vas). Sve je počelo od male grupe militanata i na jednoj i na drugoj strani i proširilo se u požar. Kad požar besni da li neko razmišlja gde je počeo?
Interesantno da se sećaš Martinovića (ne Marjanović). Sad da zanemarimo šta “znamo” i da gledamo logički. Srbija ima problem sa kosovskim Albancima i želi da se situacija smiri – da li je onda logično da se tog slučaja i ti sećaš posle toliko godina na drugom kraju države? Da ne govorimo o tome da je vlast Srbije dobro znala da se Albancima upravlja iz svetskih centara moći.
Sledeća interesantna stvar je da Martinovića šalju u London na operaciju – zašto? Tamo čak potvrđuju da je on silovan flašom koja je razbijena dok je bila unutra da bi izjavu ubrzo povukli – isto kao finski tim patologa u Račku.

Srbske vlasti su naivno (ili pre idiotski) verovale da će uspeti kroz međunarodne institucije da dođu do rešenja koje se oslanja na međunarodno pravo – kao da smo živeli u bajci i nismo videli šta se oko nas događa.

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  shumadinac

@shumadinac- Rijetko se desi da netko tako dobro oslika situaciju i mentalni sklop ljudi, posebno u manjim sredinama, kao sada @Brainstorm. Svi smo mi u to vrijeme bili još prilično mladi, htjeli smo se zabaviti, živjeti. No u kratko vrijeme, a da sami nismo znali zašto, došla su sumorna vremena. Odjednom je postalo važni tko je tko, iz kojeg plemena. Kao dijete sam živio u BiH. Nitko me nikada nije pitao tko sam. Poslije su se roditelji preselili u drugu republiku i opet nije bilo bitno tko smo. Otišao sam u školu u treću i opet isto. Sve do kraja 80-ih. Do tada mirni i povučeni ljudi koji su gledali svoj posao počeli su se okolo razmetati porijeklom, povijesnim nepravdama, mitovima. Prijatelji koji su zajedno po zabavama pili, jedni kod drugih znali prespavati, preko noći su postali podozrivi. (Ovo ne izmišljam, desilo se meni. Bio sam siguran da bismo jedan drugome za silu i bubreg dali, a onda je okrenuo glavu, i bez pozdrava prešao na drugu stranu ulice.)
Rat je sam po sebi nesreća, ali u toj nesreći imao sam sreće da ga dočekam među ljudima koji su izuzetno tolerantni. Isto kao što sam imao sreće da mi nitko od rodbine nije smrtno stradao. Ali puno prijatelje jeste. I dok god budem živ uvijek će mi faliti.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
2 godine prije
Reply to  shumadinac

martinovica, novaka ivanovica i prasine u selu silovu se jako dobro sjecam. priznat cu da sam u krivu jer bi bilo jako glupo cak i za gay da koristi pivsku bocu. zataskavano je kao i napastovanje u kelnu na novogodisnju noc – radi impakta. bilo bi puno bolje da su obradili pocinitelje.

Splitexpress
Gost
Splitexpress
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Albanci su imali monopol na slasticarne,pekare i čavabdzinice,kako se porez nije plaćao izvlačili su veliki novac,odnosili na Kosovo i kupovali nekretnine,tako su došli do 90% stanovništva,ali to je problem SDS jer nije upozorila centralu,vjerojatno po nalogu ili je obavijest zaturena u ladicama?Sjecam se svoga prijatelja iz gimnazije,inače Bračanina,radili smo veliki nered,pa su nas razdvajali,konačno je došao stric iz Šibenika i odveo ga u šibensku gimnaziju poslije je upisao Pravo u Zagrebu,živio u studentskom domu Moša Pijade na trgu žrtava fašizma(danas je već tridesetak godina zatvorena zgrada u centru grada a bila je sjedište Gestapoa u Zagrebu) i nakon završenog studija postane načelnik za kadrove RSUP-a, pitam ga kako si to postigao,a intervenirao je ujak?Stric šibenski biskup Arnerić ga školovao a ujak predsjednik predsjedništva SRH Jakša Petrić mu je osigurao mjesto,a mi naivci mislimo da su crkva i država razdvojeni?

Gortan
Gost
Gortan
2 godine prije

Još jedan literarni rad na temu : ” narodi i narodnosti Jugoslavije krivi su za … “. Ovakvi tekstovi služe za korporativističku integraciju i pacifikaciju porobljenih i potlačenih naroda i narodnosti Jugoslavije.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Gortan

Hm…ne baš nužno…ali 25% minim.komentatora imA spiku: ‘ joj kak smo bedasti’, mi dmo krivi, i najvažnije- ‘veliki odlučuju’ baš u svemu’, isto ono što nas uvjeravaju političari…..
Kontradictio in adjecto
Veliki su nas sastavili. A onda su nas rastavili. Logiku tko *ebe.

Gortan
Gost
Gortan
2 godine prije
Reply to  kiki

Da, ta sentenca je vrlo primenljiva za većinu komentara a i za buržoaskie poglede samog autora teksta,
Ne slažem se sa vama da su nas “veliki” sastavil ali da nas je anglosaksonski ( uz nesebičnu pomoć i drugih imperijalizama i oslanjajući se na kvislinge ) imperijalizam razbio i okupirao a da nismo ispalili metak u zavojevača po prvi put u istoriji jugoslovenskih naroda…

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije

Opet brisanje..Gubite i vi kompas .Priznaje da ni sami nekada ne znate šta cenzurisati ili obrisati a šta ne.Pobogu ,takava je tema koje će izazvati žešću polemiku.Po čemu su se moji i Galusevi komentari razlikovali od npr.piretisa,šumadinca i ostalih??Znam da pišem / pričam zidovima ali nema veze…

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije

Mislim, da si ovaj put debelo u pravu!! Rasprava mora biti oštra, tj. mora imati nekakav okus i miris, jer bez toga postane sterilna i to se događa uvjek, kad komentatori moraju vršiti autocenzuru u strahu, da će im komentari biti izbrisani!

Tadmur Palmorović
Gost
Tadmur Palmorović
2 godine prije
Reply to  Galus 92

Galuse, i mora i ne. Granica mora postojati, nisam ni ja svetac, prelazim je i ja, ljudi s pravom nekada obrišu.. ovo danas je lakrdija. Poslednje vrijeme stalno opominjem zbog nekih stvari i onda obrisan komentar jednostavno vrate. Nema potrebe za tim.

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
2 godine prije

Možda su mislili da spominješ krive “zidove”

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije

Tadmur, i moji komentari ponekad “nestanu”. Poslednji put jer sam koristio reč “nakotilo” i to sistem automatski eliminiše na osnovu crne liste reči. možda je ta crna lista prevelika ali i ovako smo na ivici da se ne uhvatimo za guše. Posebno kod ovakvih tema.

Tadmur Palmorović
Gost
Tadmur Palmorović
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Kapiram šumadinac, bilo je kada sam s pravom brisan ali ovo danas je postalo iritantno. Nije bilo slova a ne riječi za blokadu. Ne znam jesi li čitao šta smo nas dva pisali, nije ni važno!? OK.Tu smo gdje smo, naš izbor koga, šta čitati i komentarisati.Niko nije Bogom dan ni Logično ni mi.

Weteran
Gost
Weteran
2 godine prije

Teško je nešto novo reći?
Puno je već napisano i rečeno na ovu temu, decenijama unazad.
Možda je JNA zaslužna za raspad YU? Svi vodeći ljudi(generali) JNA su u praskozorje krvavog raspada bili na nekim “Listama” onih koje zovemo Zapad.
09.03.1991 godine, oko 17 sati na ulice Beograda izlazi JNA. Oklopnemehanizovane jedinice, Izviđači, …
Stojim ispred hotela Moskva i gledam tenkove i druga borbena vozila, tutnje , gaze, …..
Sa jednog PT 76 (plivajući tenk-izviđači su ga dužili) stariji vodnik vitla puškom, viče: “Yebaću vam mater”!?
Milošević je bio do tada na niti?! Da je tada pao, sa druge strane nebi bilo “brata po zadatku i oružju” i ko zna , …..?
Korumpirana JNA je spasila Slobu?! A da nije, …. ?
Možda bi se razišli, ali bez krvi?
I još ovo:
Četiri jedinstvene Socijalističke države su se raspale i ugušile u krvi:
Jugoslavija, Irak, Libija, Sirija.
Ima jedna dobra studija o tome, ali nije sad tema.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Weteran

Itekako je tema.l puno ljudi je tek na Siriji skužilo neke stvari. Shemu.

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
2 godine prije

Tu i je bio problem. Oni su bili južni Sloveni a mi južni Slaveni. Budući je bila Jugoslavija bit će da smo slaveni inaće bi bila Jugoslovija. I tako “-vija” propade.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik