fbpx

Stoljeće jednog vijeka – 100 godina od stvaranja zajedničke države Južnih Slovena

Jugoslavija

Na današnji dan prije tačno 100 godina proglašena je prva država Južnih Slovena. Danas, jedan vijek kasnije oprečna su mišljenja oko same uloge i značaja ove države za same narode, a kasnije i narodnosti koje su je činile tokom njenog turbulentnog, a za jednu državu kratkog životnog vijeka.

Iako danas postoje različiti stavovi među predstavnicima različitih naroda koji su učestvovali u njenom stvaranju, živjeli u njoj, gradili je, rušili, pod svojim ili tuđim uticajem, ponovo stvarali, gradili živjeli više ili manje srećno u njoj, mislimo da ipak još uvijek ne postoji dovoljna istorijska distanca za trezveno prosuđivanje o ovoj temi.

Temelj za prvu državu Južnih Slovena donesen je 07. 12. 1914. u Niškoj deklaraciji gdje je tada Kraljevina Srbija kao svoj ratni cilj usvojila stvaranje zajedničke države svih Južnih Slovena.

Kasnije će kroz Krfsku deklaraciju i Ženevski sporazum država dobiti i osnovne konture kako će izgledati nakon u to vrijeme nazivanog Velikog rata.

Završetkom Prvog svjetskog rata balkanskim  teritorijama  na ruševinama Austro-Ugarske kao i narodima koji su se nalazili na teritoriji zapadnog Balkana prijetila je opasnost gubljenja  njihovog identiteta u slučaju da budu inkorporisani u neku veliku višenacionalnu državu.

Bitno je napomenuti da iz Prvog svijetskog rata kao države pobjednice izlaze i Srbija i Italija koja takođe ima teritorijalne pretenzije na neke primorske oblasti koje će biti uključene u Kraljevinu SHS.

To je bilo jasno i simpatizerima Jugoslovenskog odbora koji su u Zagrebu  29. 10. 1918. proglasili Državu Slovenaca, Hrvata i Srba na čelu sa Antonom Korošcem.

Međutim, odmah po proglašenju države postalo je jasno da će uspostavljanje vlasti i zakona na svim teritorijama ove države biti nemoguće. Italija je bez većeg otpora okupirala Trst, Istru, Rijeku i velike dijelove Dalmacije.

Točak istorije nastavio je dalje ređajući događaje jedan za drugim, Skupština Srema u Rumi 24. 11. 1918. donosi odluku o prisjedinjenu Kraljevini Srbiji što dan kasnije 25. 11. 1918. odlučuje i Velika narodna skupština u Novom Sadu.

Na Podgoričkoj skupštini  od 13. do 26. 11. 1918. Crna Gora takođe izglasava prisjedinjenje sa bratskom Srbijom pod krunom Karađorđevića.

U novnonastaloj geopolitičkoj i istorijskoj situaciji karte su podjeljene i ostaje samo da Regent Aleksandar I Karađorđević u ime svog oca, kralja Petra I Karađorđevića proglasi Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca 1. 12. 1918.

Samo proglašenje nove države obavljeno je u kući poznatog brčanskog trgovca Krsmanovića na adresi Terazije 34 u Beogradu.

Novonastala država do Drugog svjetskog rata mijenja nekoliko unutrašnjih teritorijalnih podjela, počevši od  7 pokrajina i okruga (1918-1922) zatim 33 oblasti (1922-1929) do 9 banovina od 1929.

 

Srbi, Hrvati i Slovenci su činili više od 80% stanovništva, vjerski sastav stanovništva je glasio: pravoslavci 46.67%, katolici 39,29% i muslimani 11,22%.

1929. Kralj Aleksandar  uvodi ličnu diktaturu (koja će kasnije biti ukinuta), iste godine mijenja unutrašnje teritorijalno uređenje, mijenja ime države u Kraljevinu Jugoslaviju i proglašava jedinstvenu jugoslovensku naciju.

Jugoslavija će u ovakvoj formi dočekati Drugi svjetski rat gdje će se prvi ali ne i zadnji put pokazati diametralno suprotno razmišljanje naroda koji su je stvorili što će doprinjeti njenom vojnom porazu posle samo 11 dana rata.

Operacija 25yu jugoslavija
FOTO: plan napada na Jugoslaviju 1941. “Operacija 25”

Na zgarištima Kraljevine Jugoslavije na Drugom zasjedanju AVNOJ-a 29. 11. 1943. u Jajcu postavljeni su temelji za osnivanje nove Federativne države Južnih Slovena pod vođstvom Komunističke partije Jugoslavije na čelu sa Josipom Brozom Titom.

Novonastala Jugoslavija će uz nekoliko kozmetičkih promjena imena i unutrašnju teritorijalnu podjelu na 6 republika i 2 pokrajine postojati 47 godina da bi se definitivno raspala 1992. godine.

Nažalost definitivni raspad države Južnih Slovena je potvrdio da ono što je stvoreno u ratu obično i nestane u ratu, a što su najbolje osjetili sami stanovnici u svim novonastalim državama.

Sam raspad Jugoslavije kao i njeno stvaranje vezano je za širu geopolitičku situaciju. Država stvorena kao brana, na mjestu gdje se ukrštaju, tri kulture, tri religije, tri načina razmišljanja, idealan miks naroda podložnih raznim uticajima okupljenim oko jedne ideje.

Očigledno, pokazala se kao suvišna kada je izgledalo da će od tog momenta pa do kraja svijeta vladati samo jedna sila, jedan centar i jedan način razmišljanja.

Danas, tačno 100 godina od stvaranja Jugoslavije, narodi koji se nalaze na njenim ostacima opet čeznu da žive u nekoj novoj zajedničkoj državi, odnosno Evropskoj Uniji .

Stojeći u redu i čekajući kartu za ulaz u istu onu zajednicu evropskih naroda kojoj oduvjek pripadaju, oko njih  struje vjetrovi nekih novih geopolitičkih promjena koji ponovo mješaju karte za neku novu igru starih igrača.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
156 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije

Za povecavanje nataliteta jebanovina najbolja?

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

Ide baba putom kad sa druge strane stoje dvoje mladih i jube se, stane baba gledati i tako se to bome razvuklo;dosadi mušku gledati i ljutito pita babu šta ‘oće…”E moj sinko, gledam vas kako se patite a ništa od vas, nekada je bilo ja samo namignem a on odmah… Pročitaj više »

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

Evo malo humora na ovu temu o Jugoslaviji:
https://youtu.be/7dbjDYU4f34

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  Riddick

Evo da se i ja uključim!! Tadašnja novoformirana zajednica južnoslavenskih naroda, kolokvijalno nazvana Jugoslavija, nila je u jednom razdoblju svog postojanja razdjeljena na mnoštvo tzv. banovina i većina od njih su se imenovale po rijekama, na pr. Savska banovina, Dunavska, vrbaska, drinaska, Vardarska itd, i Srbi, sa svojim poznatim smislom,… Pročitaj više »

Siniša
Member
Siniša
2 godine prije
Reply to  Galus 92

Jeste da je Vuk Drašković ali i sam sam se iznenadio koliko nisam znao,stavio sam link baš zbog toga šta si rekao…..bez da velišam Kralja ali iz ne znanja mi Srbi svašta pričamo a bome i drugi….
PS..nadam se da će objaviti link.
https://www.youtube.com/watch?v=OHw2yY0Gk2Q&list=PL1S9nPwwlqzIZ1bkf9a_hsTa-XOzKu7__

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Siniša

Informacije su uvek korisne Siniša. Aleksandar je bio plemenit ali neiskusan. Njegova želja je nešto sasvim prirodno za plemića – ali pravog plemića koji želi dobro svom narodu i koji je odgojen tako da i na ostale balkanske narode gleda kao na bratske. Želja je jedno a stvarnost je drugo.… Pročitaj više »

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Ja sam bio sklon reći da je Kralj bio najveći dželat Srpskog naroda, međutim ispada da je u startu sve uradio kako je dobro za sve nas, ne samo Srbe već za sve….ideja sa Banovinama mi je ok ali to sa unitarnim jugoslavenstvom ma brzinu nije nešto pretjerano pametno. Možda… Pročitaj više »

Amater
Gost
Amater
2 godine prije
Reply to  Siniša

Sve treba gledati u kontekstu vremena ….ambicija i pretenzija susjednih zemalja ….

Musa Kesedzija
Gost
Musa Kesedzija
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Sumadinac, tu nije bilo ravnopravnosti i bratstva. Srbi su vidjeli “ujedinjenje” kao svoj ratni plijen. Odmah su poceli kundaciti sve i svakoga tko se nije povinovao njihovim protjevina.

Musa Kesedzija
Gost
Musa Kesedzija
2 godine prije
Reply to  Musa Kesedzija

Vama Srbima se servira lijepa propaganda dok vas elita ugnjetava susjede. Tako kako i Amerukanci u globalism, tako se na vas gleda na Balkanu. Vi sami se morate boriti protiv propagande vase elite (duboke drzave) kao i amerikanci protiv svoje.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Musa Kesedzija

Verujem kolega Musa da nam sad iznosiš lična iskustva iz tog vremena.

Musa Kesedzija
Gost
Musa Kesedzija
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Sumadinac,to je sve zapisano, istorija. Samo to vas u Srbiji ne uce, a ovgje mi drug Urednik brise konentare. mozmo ni gledati romanticno na jugoslovenstvo,ali od njega nema nista ako se ne prodje kroz cinjenice i sogadjanja i sve se utvrdi i postavi na svoje mjesto. Nema mira niti sloge… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Musa Kesedzija

Davno smo, kolega Musa, istoriju počeli da tumačimo na osnovu dokumenata a danas i preko audio i video zapisa. Zato te molim da izneseš nešto konkretnije od osećanja žrtve. Pogledaj i ti maretijal koji sam preporučio kolegi Braistormu a za tebe je ovo bitnije http://www.youtube.com/watch?v=RUuhSGnLvv8 Muslimani jesu velike žrtve ratova… Pročitaj više »

Sardelino
Gost
Sardelino
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Sa ljudima pa tako I sa narodima ne može se manipulirati ako oni to ne dozvole.Ono što se odnosi na one politike I ideologije koje su dovele do velikih stradanja muslimana u svim ratovima na ovim prostorima, možete mi vjerovati na riječ da to nije palo sa nebesa. Postojala je… Pročitaj više »

Matej
Gost
Matej
2 godine prije
Reply to  Sardelino

Sardelino, Pribičević je hrvatski Srbin i još 1903 je napisao članak u sred Zagreba “do istrage vaše ili naše.” Kada je vidio kakvu strahovladu je uveo kralj Aleksandar, okrenuo se protiv njega i pridružio Stjepanu Radicu. Ovo Sumadinac sigurno (neće) da zna.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Musa Kesedzija

Sačekaj malo kolega Musa dok administrator odobri komentar sa linkom.

Musa Kesedzija
Gost
Musa Kesedzija
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Sumadinac, tacno. No, mislin da je srpski narod najvise izmapuliran od vase elite. To se sustavno radi od vremena I. Garasanina. prave od vas srpske patriote za svoj interes. Bas kao americka elita od americkog naroda. Zato jesu tako “popularni” u svijetu.

Matej
Gost
Matej
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Sumadinec, kralj Aleksandar je bio diktator par ekselence.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Matej

Možda nemam dovoljno informacija kolega Matej: kralj Aleksandar je ušao sa vojskom u Sloveniju, okupirao je, doveo ljude iz Srbije koji su vladali…? Nije mi jasno zašto se Slovenci nisu obratili za pomoć Italiji ili Austriji?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Siniša

Molim prijedloge(imena za sladoled):
GELATI nasih naroda?

Šok
Gost
Šok
2 godine prije
Reply to  Galus 92

O mrtvima sve najljepše.
Ako nemamo ništa lijepo, onda šutimo i ne spominjemo!

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  Riddick

Dao sam ti link za ono malo prije, ali svi komentari na te teme su nestali! Pozz!!

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Galus 92

Nisam video , mozes opet da okacis , majke mi sad sam tek primetio.
ili napisi sta da kucam.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

oces ti prestati trolati?

Siniša
Member
Siniša
2 godine prije
Reply to  Brainstorm

Ne.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
2 godine prije
Reply to  Siniša

umpah pah, ne Vi.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Brainstorm

Xahaxa za njega sam i rekao, trolovao ili ne začkoljice su mu vrh.

Šok
Gost
Šok
2 godine prije
Reply to  Siniša

Državu i obojicu sa ove slike je vrijeme pregazilo i neće se vratiti.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Brainstorm

@Brainstorm:
Plestajem, tok ne potlotim taratjene plutefe!
POVRIJETIO SIME!
POTLAF STVIMA!

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Brainstorm

@Brainstrom:
It´s only Trock and Troll,
I like it!
Ima jedna tajna sluzba,
tajna sluzba za sve nas?

Nego,koji je ono oficir pokraj kralja?

giordano bruno
Gost
giordano bruno
2 godine prije

Tito je za naslednika trebao da ostavi nekoga kao sto je bilo u Kini posle Mao Ce Tunga. Zato sto nije ostavio naslednika postali smo lak plen bankstersa sa zapada. Mi smo more krvi prolili za bratstvo i jedinstvo naših naroda. Čuvajte bratstvo i jedinstvo kao zenicu oka svoga .… Pročitaj više »

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  giordano bruno

@giordano bruno, baš tako, bankstersa sa zapada, preciznije iz USA kojeg su infiltrirali u sam vrh KPJ, a narod, ofce ko ofce.

Vlastimir
Gost
Vlastimir
2 godine prije
Reply to  giordano bruno

Giordano,ne pitaju se Hrvati i Srbi za to.Njima se manipuliše a Srbi i Hrvati su tu da ginu za strane interese.Gebels ministar za propagandu u Nirnbergu je rekao kako nastaju ratovi.On kaže:Ni jedan narod nije za rat.Političari kažu svom narodu kako su ugroženi spolja i ko nije za rat, njega… Pročitaj više »

Perica
Gost
Perica
2 godine prije
Reply to  Vlastimir

Vlastimire, govori li i tebi nešto ovaj datum 28. nov. 1943. god? Šta ti to ‘govori’ pošto znamo da je tada bila teheranska konferencija gde je podeljen posleratni svet? Te čike su tada već znale ishod rata, pitam se nisu li komunisti dobili instrukcije odatle ili je stvarno tito tvorac… Pročitaj više »

Vlastimir
Gost
Vlastimir
2 godine prije
Reply to  Perica

Tu u Teheranu je dogovorena podela Jugoslavije i da granica bude na Drini.Zapadno od Drine da pripadne američkim saveznicima a istočno Rusima ali Tito ih je prešao,partizani i četnici su osvojili celu Jugoslaviju.Ostalo se zna.

Perica
Gost
Perica
2 godine prije
Reply to  Vlastimir

Ne deluje mi da ih je Tito ‘prešao’, dokazi za to su posleratne godine. Moja razmišljanja su da ni oni nisu znali šta raditi sa tm oslobođenim nacijama, milenijumsko vazalstvo je prekinuto…došli na ideju da ih sklepaju sve u nekakvu Jugoslaviju “pa ćemo posle videti”, tako su rekli, neki…

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  giordano bruno

Nije baš tako bruno. Geopolitičke prilike su se promenile, velike sile su zauzele drugačije pozicije i mogao je dovesti Putina pa da rezultat ostane isti. Jugoslavija je mogla dobro da balansira kod ravnoteže snaga velikih sila ali kada si male snage onda igraš sa kartama koje su obeležene – a… Pročitaj više »

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  giordano bruno

Bio je predviđen Kardelj, međutim…
Ali opasno je imati jake ljude pored sebe…

Regent
Gost
Regent
2 godine prije

“Očigledno, pokazala se kao suvišna kada je izgledalo da će od tog momenta pa do kraja svijeta vladati samo jedna sila, jedan centar i jedan način razmišljanja.” Tekst je više manje nepristran i nastojalo se biti “politički korektan” prema svim bivšim narodima, osim ove rečenice. Mislim da se nećemo složiti… Pročitaj više »

Regent
Gost
Regent
2 godine prije
Reply to  Regent

Alexandar Dugin Iz knjige Osnove geopolitike: Geopolitka jugoslavenkog sukoba Hrvati (kao i Slovenci) tradicionalno su ulazili u sastav Austro-Ugarske i predstavljali etnos potpuno integriran u katolički sektor germanske Srednje Europe. Njihova prirodna geopolitička sudbina vezana je za taj europski blok. Stoga, gravitiranje Hrvata i Slovenaca ka Njemačkoj nije proizvod oportunističke… Pročitaj više »

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Regent

Milošević je uklonjen jer je puno znao; Tuđman zato što ne bi olako uletavao u bilo koje međunarodnu organizaciju…a sigurno ne na koljenima, a priča se da je i zs njega postojala pozovnica za Hag. Sumnam da bi išao…

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Hrabar članak, malo riječi ali puno kaže……niti su Srbi mogli stvoriti veliku Srbiju jer nas niko ništa nije pitao, niti su drugi narodi bili van AustroUgarske jer je odlučeno da se stvori zajednica austrijskih Slavena unutar Austrije i Ugarske.
Slušam Hrvoja Klasnića:”zanimljiv projekat, najbolje rješenje tog bremena..”

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Siniša

Fotka:
Cudi me da se izmedju ove dvojice vec nije ugurala Kolinda?

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

Xahaxa….u drustvu sa picoustim, perverzno brate!!!!

Tadmur Palmorović
Gost
Tadmur Palmorović
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

????Umpah Pah-da ih zagrli

Tadmur Palmorović
Gost
Tadmur Palmorović
2 godine prije

Slažem se Siniša. Zašto uvijek sve svaljivati na Srbe i Hrvate a druge amnestirati kada nije bilo nevinih.

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije

Istina je! Puniša Račić je bio Crnogorac!!

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije

Pa hebi ga, Srbi su bili “pobednici” I to im je davalo osjećaj nadmoći nad preostalima u državi, koji su im bili kao neka vrsta ratnog plijena i tako su i postupali s njima, uz sve posljedice, koje se osjećaju i danas!!

Siniša
Member
Siniša
2 godine prije
Reply to  Galus 92

A nije baš tako,niko nije okupiran već je slobodne volje i iz potrebe pristupio sa Srbima u jednu zemlju;istina kao većinski narod Srbi snose i veću odgovornost ali reći da ste bili ratni plijen i da se prema vama tako i postupalo je velika glupost.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Siniša

Hrvatska banovina je bila najveca banovina pred pocetak rata:
https://bit.ly/2BILyqa
Nije sve bas crno belo…

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  Riddick

I naj veći “štos” je bio, da je u ono vrijeme mladi poručnik austrougarske vojske, koji tada još nije ni sanjao, da će postati kardinal katoličke crkve u Hrvata, Alojzije Stepinac, koji se je u talijanskom vojnom zarobljeništvu dobrovoljno javio kao dobrovoljac za Solunski front i stvarno sudjelovao na srpskoj… Pročitaj više »

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Galus 92

Jesi siguran!?

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  Siniša

Te činjenice može svatko provjeriti, na jednostavan način! Pogledaj Vikipediju! Poslije rata se je vratio kući sa činom potporučnika srpske vojske!!

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Galus 92

Dobro to ali te pitam za NDH?

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  Siniša

Sve što većina ljudi s područja bivše Yuge danas zna o kardinalu Stepincu, plod je komunjarske poslijeratne propagande i tek sada stidljivo iz svih tih laži proviruju pravi podaci i polako se nazire istina o tom čovjeku! U židovskom centru Yad Yashem u Tel Avivu je kardinal Stepinac dobio svoje… Pročitaj više »

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Galus 92

Daj mi link da i to vidim , molim te nadji.
Ja guglam ko lud trazim ali nema.
Za Stepinca u Yad Yashem u Tel Avivu.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Galus 92

Zaista Galus, daj link, naslov knjige – bilo šta. To je informacija koja može značajno da promeni sliku dešavanja u Jugoslaviji.

Perica
Gost
Perica
2 godine prije
Reply to  Siniša

To su gluposti da je Srbija nekog okupirala…tadašnje vlade okOlnih novonastalih, oslobođenih država vrlo mudro su postupile! Da nisu postupile kako jesu bili bi rasuti po okolnim državama…npr Italija, znamo svi kakve su njihove aspiracije ka Hr. CG i Albaniji takođe. Danas je popularno optuživati Srbiju za nekakvu okupaciju, uzdrmati… Pročitaj više »

Tadmur Palmorović
Gost
Tadmur Palmorović
2 godine prije
Reply to  Galus 92

Zašto pobjednici pod znacima navoda..? A zar nisu? Gubili su, pobjeđivali su, povlačili se, bježali, ali i vratili se, izginuli i drugi ih dočekali kao oslobodioce,čiji nas unuci danas uče istoriji i kako se ona falsifikuje. Dokaza koliko hoćeš. Nisu pod tuđim zastavama vješali ljude po Mačvanskim alejama, a drugi… Pročitaj više »

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije

Srbi su uistinu bili na pobjedničkoj strani, za razliku od većine drugih, koji su se u SHS kraljevinu uključili iz pokrajina poražene KuK monarhije. Srbi su već odprije imali svoju državu i logično je i nekako ljudski, da su se osjećali superiornim i to se je odražavalo u svim aspektima… Pročitaj više »

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Galus 92

A šta pričaš gluposti….u Kralj je u službu primio i činovnike i oficire za koje se znalo da su bili lojalni AustroUgri i činili zla i nikda nije reagovao na pritižbe o tome od strane Srpskih oficira što je imalo za posledicu da su mnogi i napustili vojsku a neki… Pročitaj više »

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije
Reply to  Siniša

Izgleda, da si slabo upoznat s notornim historijskim činjenicama ili ti je komunjarski sistem toliko isprao mozak, da ne vidiš te činjenice! Moraš proraditi malo na vlastitoj edukaciji, da ne ispadneš neuk i neinformiran!! Bez zamjere!!

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Galus 92

Bome…ja ne obrazovan a ti ne dobronamjeran.

Tadmur Palmorović
Gost
Tadmur Palmorović
2 godine prije
Reply to  Galus 92

To što si naveo u drugom dijelu komentara je naša rak rana već 100 godina. Uvjek se neko od nas osjeća ugroženo, iskorišteno ili potlačeno. To je treći uvijek koristio i okretao protiv nas. To isto se govorilo i u drugoj Jugi. Možda je ovo danas i dobro, svako ima… Pročitaj više »

Siniša
Member
Siniša
2 godine prije

Osvrnuću se samo na tvoju misao o Srbima…..griješiš,nadam se da će pustiti link baš da se vidi da se griješi sa takvim stavom;Jugoslavija ondašnja je jednako bila potreba svima pa i Srbima.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Siniša

Najveća ironija Siniša što su i jedni i drugi u pravu u zavisnosti iz kog ugla se gleda. A ta dva ugla imaju malo zajedničkih elemenata što gradi večitu podelu.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Imaju jedan jedini zajednički element…nije problem što neko ima svoju istinu, koja budimo realni i ima jako puno istine u sebi, već je problem što JA mislim da tu nema niti jedan promil istine…..ne želim da sslušam drugu istinu i ćeram po svome a to znači ćeram protiv drugog.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
2 godine prije

ja sam bio u zagrebu 80-tih. malo tko je bio za odvojenu hrvatsku. 95% je bilo za jugoslaviju. tzv. referendum za neovisnost nisu smjeli raspisati sa jasnim pitanjem nego muljevitim. pred pocetak rata sam se vratio u liku te sudjelovao u seoskim strazama. svo drustvo na strazi nije ni pomisljalo… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Brainstorm

“juga se raspala jer je jna izdala hrvate” I Slovence i Muslimane… Razmisli malo kolega – šta bi sre dogodilo da su narodi ostali uz JNA? Zašto je JNA bio napadan od samog početka – tako je sve i počelo? Osnovni zadatak JNA je očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Ukoliko… Pročitaj više »

Mat
Gost
Mat
2 godine prije
Reply to  shumadinac

JNA je prvo izdala I pregazila svoju zakletvu,a onda……..SVE

cicos
Gost
cicos
2 godine prije
Reply to  Mat

@Mat,
Vjerovatno znas kako je glasila ZAKLETVA koju su pripadnici JNA polagali…. ili mozda tekst himne???

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  Mat

@Mat, a svi oni koji su služili u JNA i dali zakletvu, što sa njima, sad su dali isto nekoj drugoj vlasti i državi, ti koji tako rade bez problema se popišaju po svakoj danoj zakletvi.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
2 godine prije
Reply to  shumadinac

naravno, jna je izdala slovence, muslimane i albance. zadatak vojske je da brani narod a imali su ga od koga braniti; od udbaske klike koje su uspostavile paralelnu nezakonitu vlast. vojska je trebala intervenirati protiv njih, prvo protiv jogurtasa, slobe a potom (ako bi se uopce pojavili) protiv ostalih kao… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Brainstorm

@Brainstorm Uhvatili smo se kolega vrlo nezgodne teme koja budi razna osećanja. Ne kažem da ti u potunosti grešiš ali iznosiš prilično paušalne tvrdnje. Da bih ti prikazao na osnovu čega su Srbi kreirali mišljenje nađi i ti na internetu informacije o Špegeljevom švercu oružja. A što se tiče Krajine… Pročitaj više »

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  shumadinac

@Shumadinac, prvo Špegelj, umjesto da se ušeta u komandu zagrebačke armijske oblasti i naredi im da narodu predaju narodno oružije on dogovara kupnju, kako ti kažeš šverc, loše, loše, neozbiljno. Šta misliš tko je to platio, isti oni koji su platili JNA oružije. I MIGovi-29 su kupljeni od Hrvatske klirinške… Pročitaj više »

Perun
Gost
Perun
2 godine prije
Reply to  shumadinac

@Shumadinac još jednom, takve fingirane provokacije sukoba samo idu u prilog teoriji ili istini o “Dogovorenom Ratu”. Špegeljeva snimka je objavljena u Hrvatskoj uz objašnjenje da se radi o montaži. Moj stari je vrlo brzo iz privatnih izvora saznao da nije montaža. Milošević je potpalio i iskoristio krajiške Srbe u… Pročitaj više »

Perun
Gost
Perun
2 godine prije
Reply to  Perun

Evo jedan link Željka Malnara u kojem poentira za manje od 2 minute pa ako administracija odobri:
https://www.youtube.com/watch?v=38ZSR4-_b2Q

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Perun

Ovakve priče Perun uvek mogu da se posmatraju sa više strana. Mnogi tvrde za Miloševića da je bio američki čovek a ja mislim sasvim suprotno. Milošević je bio jugoslovenski nacionalista – dakle jugoslovenski, ne srpski, i njegova najveća želja je da bude Tito. Ma šta pričali Milošević jeste kontrolisao vojsku.… Pročitaj više »

Perun
Gost
Perun
2 godine prije
Reply to  shumadinac

@Shumadinac, Milošević ustvari uopće nije bio nacionalista ali je vrlo vješto manipulirao s tim. Njegove vizije Jugoslavije i Srbije bile su sasvim promašene kako je vrijeme pokazalo. Sloveniju je pokušao zadržati Ante Marković dok je po tajnom dogovoru tadašnjih rukovodstava Srbije i Slovenije uz desetodnevni rat jasna poruka bila: “Idite… Pročitaj više »

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Nisam sigurna koji se dio suđenja Miloševiću prikazivao u Hrv. Inf.blokade postoje i danas. Zaista mislim da bi svjedoci tog vremena trebali podatke popisati , provjeriti i usporediti.. To nije učinjeno na odgovarajući način. A zašto nije. Moguće je da su isti ponovno u stanju pokušati nove sukobe…. Primjerice, ja… Pročitaj više »

Sardelino
Gost
Sardelino
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Uzrok, posljedica. Čemu barikada, čemu vozilo. Zamisli slijedeće.Pretpostavka je da se ništa nije uradilo. Imaš 250 000 srba u Krajini, 150 000 hrvata u Posavini, 250 000 srba na kosovu, nema stradanja, nema patnje , nema mržnje. Da, imaš nekakve granice ali usprkos tih nekakvih granica, prostori I narodi bi… Pročitaj više »

Perun
Gost
Perun
2 godine prije
Reply to  shumadinac

@Shumadinac ja bih prije rekao da je JNA izdala Jugoslaviju jer njena temeljna uloga je bila da štiti teritorijalni integritet države. Predsjednik SIV-a Ante Marković tražio je da osiguraju granične prijelaze na Sloveniji a oni u dogovoru s rukovodstvom Slovenije odigrali fingirani rat. Marković tražio da se hapse Tuđman i… Pročitaj više »

Perica
Gost
Perica
2 godine prije
Reply to  Brainstorm

Kako JNA izdala Hrvate kada u generalštabu sede svi živi samo ne Srbi….to malo što ih je bilo podkupljivo, dupelizačko do bola. Kažeš niste pomišljali na nezavisnu Hrvatsku, šta reći o maspoku, hrvatskom proleću itd! Juga vam je bila prelazno rešenje, do konačnog….Beograd vam je tu svesrdno pomogao i bez… Pročitaj više »

Mucke
Gost
Mucke
2 godine prije
Reply to  Perica

U svim stabovima i generalstabovima na odgovornim funkcijama su sjedili iskljucivo Hrvati i Srbi.Svi ostali su postavljeni tu i tamo kao ikebana. Onog trenutka kad je smijenjen Mamula,svakom pametnom je bilo jasno da ce vojska podrzati veliko srpski projekt s.m. Posipati se solju po glav danasi i racunati na zaboravnost… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  Perica

@Perica pa može i za @shumadinac- Mi u Hrvatskoj nismo u kasarnama i među pripadnicima JNA vidjeli generale nego zapovjednike koji su dobrim dijelom bili “našpanani” na sve što nije na njihovoj liniji. Nije posao vojske bio uredovati po gradovima i selima a radili su baš to. Nažalost @Brainstorm je… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Piretis

Ne razumem Piretis – šta je vojska uređivala po gradovima i selima? Kako je to radila? KAD je to radila – posle početka oružanih sukoba ili pre? Danas dobijam neobične informacije – dajte malo preciznije da bi bolje razumeli celu priču. Nama su bile prezentovane slike i priče o blokadama… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  shumadinac

@shumadinac- Bio sam svjedok tog vremena. I kad kažem JNA ni u kom slučaju ne mislim niti na jednu naciju, posebno, nego na pojedince koji su ili sami na svoju ruku ili prema zapovjedi sa višeg mjesta činili to što jesu. Evo primjera: U Koprivnici nije bilo klasične blokade, ako… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Piretis

@Piretis Što se tiče NATO dejstva u Srbiji ni ja nemam iskustva. Po mom gradu nisu bacali bombe – samo nešto malo u okolini ali ja recimo nisam prestajao sa poslom ni kada su njihovi avioni leteli iznad. Straha ima samo u početku ali kad te ne diraju… Ratno ludilo… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  shumadinac

@shumadinac- Film o Špegelju, za koji neki kod nas tvrde da je falsifikat (nisam od tih), je uredno prikazan na televiziji sa titlovima ako netko ne razumije sve rečeno. Ljudi iz Slavonije su sve vrijeme rata mogli, a dosta njih je, gledati srpske televizije. Nismo bili u potpunoj informativnoj blokadi.… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Piretis

Dobro, to je bilo uopšteno ali mi i dalje nije jasno: “U Koprivnici nije bilo klasične blokade, ako ne računamo da je bilo onemogućeno kretanje oklopnih sredstava po gradu. Vojarni je redovito dostavljan kruh i ostalo potrebno” – znači vojska je ostavljena na milost snagama koje su “činili dragovoljci i… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  shumadinac

@shumadinac- Opsada vojarni događa se u IX mjescu 91. a Hrvatska je 25.VI.91 donijela Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti RH. Dakle, tri mjeseca kasnije armija koju država ne želi još je na njenoj teritoriji. Što učiniti? Jednostavno je prisiliti da ode. Armija se do tad već dosta raspala, napustili… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Piretis

Čekaj kolega – Hrvatska jeste odlučila ali to je moralo da potvrdi i predsedništvo SFRJ da bi nezavisnos postala zvanična. Za vojsku je Hrvatska i dalje bila deo Jugoslavije – zar nije moglo da se sačeka političko rešenje?
ps. pišem na osnovu sećanja, izvinjavam se ako grešim.

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  shumadinac

@shumadinac- Bio jednom jedan autobus. Pa se njih šestero dogovori i ukrca na njega. Jedan od njih imao je dvoje djece, već poodrasle. I o svemu su zajednički odlučivali osim o onome kad bi to bilo protiv volje putnika s djecom. On je tada, prigodno, tražio da se u preglasavanje… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Piretis

@Piretis 🙂 Kao i obično interesantni filmovi imaju nastvke. Prvi nastavak je u stvari rimejk koji posmatra isti događaj ali iz drugog ugla. U njemu se vidi da je ceo događaj iz nekog “misterioznog” razloga sve vreme sniman. Neko je tačno znao šta se događa u autobusu, do detalja gde… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  shumadinac

@shumadinac- Nešto kao u komediji apsurda “Ko to tamo peva”. Izvana sve izgleda uredu, a kad pogledaš iznutra, šou. I može nama biti smiješno ali smo svi skupa završili kao junaci u filmu. U eksploziji.

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  shumadinac

shumadinac Niste u pravu ni ti ni on ni Perun ni ja, nego smo svi bili izmanipulirani, a ni sad neznamo svu istinu za složit sve kockice, svakome od nas fali negdi poneka kockica. 🙂

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Moreno

Obrati pažnju Moreno – polako ih slažemo. Evo ja danas dobijam informacije koje nisam znao i slažem ih u svoju sliku koju upoređujem sa tuđim slikama. Ako to radimo nepristrasno, bez preterivanja i potcenjivanja doći ćemo do prilično verodostojne slike – koja nam je neophodna da shvatimo i drugima pokažemo… Pročitaj više »

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  Piretis

Pretis Pusti autobus, nije priča tako jednostavna, izlazak iz Jugoslavije nije bija sporan niti na ikoji način zaustavljiv, ali gas do daske je rezultira sudarom i mrtvima. Okay, mi smo živi i ko jebe mrtve, idemo dalje . . . je malo bez veze. Kad su još Englezi na referendumu… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  Moreno

@Moreno- Slažem se s tobom. Teško je znati bitne detalje, još je teže biti nepristran i ne navijati za svoje. Nije mi ni bila namjera sav teret svaliti na srpska pleća. Imali su i drugi (i mi) udjela u nasilnom raspadu zemlje. Da, moglo se politički dogovoriti, kad su mogli… Pročitaj više »

Brainstorm
Gost
Brainstorm
2 godine prije
Reply to  shumadinac

kao sto sam vec rekao, jna je oruzjem, novcem i “razdvajanjem” pomagala pobunu srba u hrvatskoj. vojarne smo morali blokirati jer nisu htjeli i nas ravnopravno naoruzati (kad vec nisu htjeli njih razoruzati).

Siniša
Member
Siniša
2 godine prije
Reply to  Brainstorm

A zašto se narod pobunio i kada i kakvo je narod dobio oružje,čini mi se da balvan revolucija nije bila sa JNA oružjem. Šta se desilo u Borovu selu,Pakračka poljana,neko spomenu Bjelovar….znam jednog redova iz te kasarne,nije baš da su iz kasarne počeli prvi pucati ali kaže da kada su… Pročitaj više »

Perica
Gost
Perica
2 godine prije
Reply to  Siniša

Šleperi oružja kupljeni za Hrvatsku…Tuđmanov čovek od poverenja sa koferom novca u sred Batajnice vrši primopredaju

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  shumadinac

shumadinac Od početka rata, znači pucanja di su pale prve žrtve u 4 misecu 1991 pa sve do kraja 6 miseca 1991 i pokušaja JNA blokade vanjskih granica Slovenije je bilo kritično razdoblje u kojemu je JNA možda i mogla nešto napravit na način da je srpske naoružane formacije u… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Moreno

Samo bih se osvrnuo na kraj komentara kolega. Nije najveci uspeh Zapada to što su nas posvađali, naterali da ratujemo, to što su nam okupirali teritoriju, uništili privredu… Najgore je su pretvorili i Srbina i Hrvata i Slovenca… u Amerikanca i Engleza.

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  shumadinac

shumadinac Vidi, ja to gledan ipak malo drugačije. Ja bi razdvojija dvi stvari, a to je sami rat i “demokratizacija” koju smo popušili, a ta “demokracija” funkcionira na podjelama i to danas vidimo u cilime svitu di se često uspješno podile i iste nacije sa istom religijom. Jugoslavija i da… Pročitaj više »

Brainstorm
Gost
Brainstorm
2 godine prije
Reply to  Perica

maspok nije bio masovan. uglavnom politicari i nesto drugorazrednih cinovnika. misljenje naroda je onakvo kakva je stvorila visegodisnja propaganda. kraci rok maspoka nije mogao promijeniti mnogo. dulji rok nakon maspoka je stvorio masovno javno misljenje u prilog zivota u jugoslaviji. istina, da je drukcije krenulo da bi bilo drukcije. vjerojatno… Pročitaj više »

Siniša
Member
Siniša
2 godine prije
Reply to  Brainstorm

ko zna…možda bi i prešli u katoličanstvo….ti nisi dobar z glavu.

Perica
Gost
Perica
2 godine prije
Reply to  Brainstorm

Maspok? Trčali su pred rudu, narodski rečeno…vreme za tako nešto nije bilo! Tito im je ‘polupao glave’ usijane, postojala je opasnost da pokvare sve, kao što rekoh još nije pravo vreme za tako nešto! To pravo vreme je došlo padom berlinskog zida….ako ima nekih duhova koji lebde na nebu tito… Pročitaj više »

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Brainstorm

Nisam primjetila da je netko spomenuo, glede te romantične epizode, da je nestaala kompletna lova za autoput Zagreb- Split….

Tadmur Palmorović
Gost
Tadmur Palmorović
2 godine prije

Srbima nije trebala Jugoslavija. Sada se vidi. To stoji ali Austrougarska bi se raspala svakako. Imaju Srbi tu svoju ulogu ali ne presudnu. Jedino se ne zna da li bi Hr i Slo pa i druge Republike ostale u ovim granicama. Dakle Jugoslavija nije nikome trebala jer je mi maloumnici… Pročitaj više »

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Ma nije istina Tadmur….Prva Jugoslavija je imala svoj kontinuitet razvoja, Druga isto,post Jugoslavija svoj;sve u skladu s vremenom i ljudskim umom.

Jon Sneg
Gost
Jon Sneg
2 godine prije

Moje je mišljenje, da Slovenci i Hrvati 1918 uopšte nismo imali druge alternative. Ako je na početku Velikog rata još bilo ideja o stvaranju (južno) Slavenske zajednice unutar AU monarhije, do kraja rata te ideje su se izrodile. U prolječe 1918 car Karlo pozove našeg Antona Korošca i ponudi mu… Pročitaj više »

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Jon Sneg

Isto tako i sa Srbijom:svela bi se na malo veći pašaluk (taj plan ipak danas sprovode).

Perica
Gost
Perica
2 godine prije
Reply to  Siniša

Siniša, ako imaš manje od 15 god. oprošteno ti je, ako imaš samo koji mesec više onda je sramota. Čovek ti je objasnio suštinu, objasnio ti je da je tvoj predak političar mudro postupio! Međutim tebi sve to nije bitno, tebi je bitno šta bi sa Srbijom bilo, Srbijom koja… Pročitaj više »

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Perica

Perice….država Slovenaca, Hrvata i Srba nije mogla opstati bez Srbije a da se nije stvorila Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca Srbija bi po Marseju čini mi se 1915. bila samo malo veći BG pašaluk a ostali Austrijski Slaveni. Svi smo dobili stvaranjem K SHS, i svi smo opstali, što je… Pročitaj više »

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Siniša

Krivo misliš…Srbija je imala potpisane kojekakve ugovore…

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Perica

Možda si ti Perice i akademik ali da si na vlasti izazvao bi rat u roku od odmah.

Perica
Gost
Perica
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Pericu interesuju “temelji” a sva uzročno posledična sr..a ostaviću tebi i sličnima da komentarišete

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Perica

Mi i pričamo o temeljima.

Perica
Gost
Perica
2 godine prije
Reply to  Siniša

…a tvoj temelj je? Temelj ti je da si stalno bio na gubitničkoj strani a na kraju si uvek izašao kao pobednik, sve to zahvaljujući Srbima! Sad očekuješ da to neko zaboravi i šta ti ja znam gurne pod tepih? Sve se plaća u životu, sve…ništa džabe nema, ne Siniša

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Perica

Jeli ti to meni ili nekom drugom?

Perun
Gost
Perun
2 godine prije

Mnoge današnje velike države prošle su fazu ujedinjenja bez obzira na različitosti koje su prisutne i danas: Italija, Njemačka, Španjolska itd. Isti jezik sa više dijalekata, ista prezimena, zajedničko porijeklo i takav proces je bio prirodan iako nespretno izveden. Za sve one koji danas vole kukati kako su nasilno ugurani… Pročitaj više »

Jole
Gost
Jole
2 godine prije

Novi član redakcije Logično je vjerojatno iz BiH jer se vidi po pisanju. Napisao je neutralan i informativan članak. Sve pohvale.

Tadmur Palmorović
Gost
Tadmur Palmorović
2 godine prije
Reply to  Jole

Ma nije bitno odakle je Nikola Ž. Nije novi, već je pisao. Tekst je odličan iako je sama tema jako teška i kompleksna.

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
2 godine prije

Nikola Žigić?

Miki
Gost
Miki
2 godine prije

Samo su Slovenci gubili teritorij u Jugoslaviji. Da su bili pametni ušli bi u savez sa zapadom i zadržali Južnu Korušku, Istru i Međimurje.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Miki

Hm…nebi ni Ljubljanu zadržali da su tebe poslušali.

Jon Sneg
Gost
Jon Sneg
2 godine prije
Reply to  Miki

Miki, ne vem če si Slovenec, ampak bom napisal po srbohrvaško, da naju razumejo tudi drugi na tem forumu. Još jedanput, kakav savez sa zapadom,…, nije te mogučnosti ni bilo. Kad su se iz AU odvojili Česi, pa i sami Madžari te ostali, AU je prestala postojati. Iako je car… Pročitaj više »

Roko
Gost
Roko
2 godine prije

Bilo pa prošlo.

Kajzer Soze
Member
Kajzer Soze
2 godine prije

Svi ovi koji pišaju po K.S.H.S,K.J.,Jugoslaviji i tupe q..em od ledinu sa pričama o velikosrpskom nacionalizmu i srpskoj okupaciji neka mi odgovore šta bi bilo sa njihovih država da nije bilo ujedinjenja,ali realno i iskreno ! Slovenija bi danas da toga nije bilo vjerovatno bila dijelom Austrije a Slovenci nacionalna… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Kajzer Soze

Vidi Soze, mi Srbi pravimo jednu veliku grešku: mislimo da smo zaštitnici nacionalnog identiteta ostalih naroda. Ali da li su ti narodi to želeli? Možda su Slovenci više voleli da budu Austrijanci i imaju njihov standard kao što su se mnogi Slovenci, Hrvati, SRBI odselili u Austriju i tamo ostali?… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  shumadinac

@shumadinac- Jako teško da netko bez prijeke potrebe želi da mu drugi bude gazda. Niti jedan narod na ovim prostorima nije pošao pod tuđu vlast (krunu) zato jer je to želio nego jer je taj bio dovoljno moćan da ga na to prisili ili dovoljno snažan da ga obrani. To… Pročitaj više »

Mucke
Gost
Mucke
2 godine prije
Reply to  Piretis

@Piretis.Jako objektivan komentar,nazalost jako malo onih koji se slazu sto samo opravdava one koji vicu “i bolje da se raspala”.Pretposljedna recenica sadrzi bit o tome kako se raspala,(Srbi i Hrvati i upravo tim redoslijedom se redaju i zasluge i krivnja za raspad) i zasto,
sve ostalo je umirivanje vlastite savjesti.

Matej
Gost
Matej
2 godine prije
Reply to  Kajzer Soze

Kajzer Souza, nitko ne kaže da je ujedinjenje samo po sebi greška. To je postao problem kada su po ujedinjenju Srbi počeli diktatorski da uvode svoju prevlast i hegemoniju. Tada nastaje otpor toj. Ovoj tvorevini i tu postaja sjeme netrpeljivosti koje dovede rod koji smo vidjeli u skorašnjoj povijesti. Svaka… Pročitaj više »

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije

obje Juge su nastale i nestale voljom velikih sila.

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije

Sve Jugoslavije su stvorili isti da bi balkance imali na kamari a onda ih rasturili i kamatarili…………..

emdzej
Gost
emdzej
2 godine prije

Nostalgija možda malo nahrani dušu al’ želudac ne. Dok drugi đjiraju Rovere po Marsu, mi još uvijek prebiramo po srednjem vijeku i šta bi bilo kad bi bilo.

Splitexpress
Gost
Splitexpress
2 godine prije

Činjenica je da su nosioci jugoslavenske ideje Hrvati,ali je činjenica da hrvati nisu imali državu ,kao ni Slovenci i da su iz nužde ulazili u Jugoslaviju,nešto kao posljednja šansa?Jugoslaviju su razbili Slovenci,ali nikada nebi uspjeli da nisu na svoju stranu privukli Tuđmana,iz jednostavnog razloga jer su bili premali,isto da su… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Splitexpress

Srbi su razbijanje Jugoslavije videli još početkom 80tih kada su demonstracije kosovskih Albanaca snažno podržavane iz slovenačkog i hrvatskog vrha. Čak i pre toga su Albanci “na časnu reč” dobijali diplome hrvatskih i slovenačkih fakulteta ali te diplome nisu kod njih priznavane. Pogodi šta se dešavalo sa tim “kadrom”.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
2 godine prije
Reply to  shumadinac

osamdesete su u hrvatskoj bile poznate kao “desetljece sutnje”. dok je velika buka dolazila iz slovenacke mladine hrvatska se nije htjela izjasnjavati, ni za ni protiv. nije nam bilo drago sto se dogadja pa smo mislili da je najbolje ne dolijevati ulje na vatru. nismo bili za albance ali ni… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Brainstorm

@Brainstorm To što pričaš o Srbima ja mogu da kažem isto o Hrvatima. Ako mi veruješ na reč do početka krize među Srbima se uopšte Hrvati nisu uzimali u neka razmatranja osim viceva (siguran sam da je viceva bilo i kod vas). Sve je počelo od male grupe militanata i… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  shumadinac

@shumadinac- Rijetko se desi da netko tako dobro oslika situaciju i mentalni sklop ljudi, posebno u manjim sredinama, kao sada @Brainstorm. Svi smo mi u to vrijeme bili još prilično mladi, htjeli smo se zabaviti, živjeti. No u kratko vrijeme, a da sami nismo znali zašto, došla su sumorna vremena.… Pročitaj više »

Brainstorm
Gost
Brainstorm
2 godine prije
Reply to  shumadinac

martinovica, novaka ivanovica i prasine u selu silovu se jako dobro sjecam. priznat cu da sam u krivu jer bi bilo jako glupo cak i za gay da koristi pivsku bocu. zataskavano je kao i napastovanje u kelnu na novogodisnju noc – radi impakta. bilo bi puno bolje da su… Pročitaj više »

Splitexpress
Gost
Splitexpress
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Albanci su imali monopol na slasticarne,pekare i čavabdzinice,kako se porez nije plaćao izvlačili su veliki novac,odnosili na Kosovo i kupovali nekretnine,tako su došli do 90% stanovništva,ali to je problem SDS jer nije upozorila centralu,vjerojatno po nalogu ili je obavijest zaturena u ladicama?Sjecam se svoga prijatelja iz gimnazije,inače Bračanina,radili smo veliki… Pročitaj više »

Gortan
Gost
Gortan
2 godine prije

Još jedan literarni rad na temu : ” narodi i narodnosti Jugoslavije krivi su za … “. Ovakvi tekstovi služe za korporativističku integraciju i pacifikaciju porobljenih i potlačenih naroda i narodnosti Jugoslavije.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Gortan

Hm…ne baš nužno…ali 25% minim.komentatora imA spiku: ‘ joj kak smo bedasti’, mi dmo krivi, i najvažnije- ‘veliki odlučuju’ baš u svemu’, isto ono što nas uvjeravaju političari…..
Kontradictio in adjecto
Veliki su nas sastavili. A onda su nas rastavili. Logiku tko *ebe.

Gortan
Gost
Gortan
2 godine prije
Reply to  kiki

Da, ta sentenca je vrlo primenljiva za većinu komentara a i za buržoaskie poglede samog autora teksta, Ne slažem se sa vama da su nas “veliki” sastavil ali da nas je anglosaksonski ( uz nesebičnu pomoć i drugih imperijalizama i oslanjajući se na kvislinge ) imperijalizam razbio i okupirao a… Pročitaj više »

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije

Opet brisanje..Gubite i vi kompas .Priznaje da ni sami nekada ne znate šta cenzurisati ili obrisati a šta ne.Pobogu ,takava je tema koje će izazvati žešću polemiku.Po čemu su se moji i Galusevi komentari razlikovali od npr.piretisa,šumadinca i ostalih??Znam da pišem / pričam zidovima ali nema veze…

Galus 92
Gost
Galus 92
2 godine prije

Mislim, da si ovaj put debelo u pravu!! Rasprava mora biti oštra, tj. mora imati nekakav okus i miris, jer bez toga postane sterilna i to se događa uvjek, kad komentatori moraju vršiti autocenzuru u strahu, da će im komentari biti izbrisani!

Tadmur Palmorović
Gost
Tadmur Palmorović
2 godine prije
Reply to  Galus 92

Galuse, i mora i ne. Granica mora postojati, nisam ni ja svetac, prelazim je i ja, ljudi s pravom nekada obrišu.. ovo danas je lakrdija. Poslednje vrijeme stalno opominjem zbog nekih stvari i onda obrisan komentar jednostavno vrate. Nema potrebe za tim.

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
2 godine prije

Možda su mislili da spominješ krive “zidove”

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije

Tadmur, i moji komentari ponekad “nestanu”. Poslednji put jer sam koristio reč “nakotilo” i to sistem automatski eliminiše na osnovu crne liste reči. možda je ta crna lista prevelika ali i ovako smo na ivici da se ne uhvatimo za guše. Posebno kod ovakvih tema.

Tadmur Palmorović
Gost
Tadmur Palmorović
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Kapiram šumadinac, bilo je kada sam s pravom brisan ali ovo danas je postalo iritantno. Nije bilo slova a ne riječi za blokadu. Ne znam jesi li čitao šta smo nas dva pisali, nije ni važno!? OK.Tu smo gdje smo, naš izbor koga, šta čitati i komentarisati.Niko nije Bogom dan… Pročitaj više »

Weteran
Gost
Weteran
2 godine prije

Teško je nešto novo reći? Puno je već napisano i rečeno na ovu temu, decenijama unazad. Možda je JNA zaslužna za raspad YU? Svi vodeći ljudi(generali) JNA su u praskozorje krvavog raspada bili na nekim “Listama” onih koje zovemo Zapad. 09.03.1991 godine, oko 17 sati na ulice Beograda izlazi JNA.… Pročitaj više »

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Weteran

Itekako je tema.l puno ljudi je tek na Siriji skužilo neke stvari. Shemu.

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
2 godine prije

Tu i je bio problem. Oni su bili južni Sloveni a mi južni Slaveni. Budući je bila Jugoslavija bit će da smo slaveni inaće bi bila Jugoslovija. I tako “-vija” propade.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik