fbpx

Stoljeće jednog vijeka – 100 godina od stvaranja zajedničke države Južnih Slovena

Jugoslavija
156 komentara
1,809

Na današnji dan prije tačno 100 godina proglašena je prva država Južnih Slovena. Danas, jedan vijek kasnije oprečna su mišljenja oko same uloge i značaja ove države za same narode, a kasnije i narodnosti koje su je činile tokom njenog turbulentnog, a za jednu državu kratkog životnog vijeka.

Iako danas postoje različiti stavovi među predstavnicima različitih naroda koji su učestvovali u njenom stvaranju, živjeli u njoj, gradili je, rušili, pod svojim ili tuđim uticajem, ponovo stvarali, gradili živjeli više ili manje srećno u njoj, mislimo da ipak još uvijek ne postoji dovoljna istorijska distanca za trezveno prosuđivanje o ovoj temi.

Temelj za prvu državu Južnih Slovena donesen je 07. 12. 1914. u Niškoj deklaraciji gdje je tada Kraljevina Srbija kao svoj ratni cilj usvojila stvaranje zajedničke države svih Južnih Slovena.

Kasnije će kroz Krfsku deklaraciju i Ženevski sporazum država dobiti i osnovne konture kako će izgledati nakon u to vrijeme nazivanog Velikog rata.

Završetkom Prvog svjetskog rata balkanskim  teritorijama  na ruševinama Austro-Ugarske kao i narodima koji su se nalazili na teritoriji zapadnog Balkana prijetila je opasnost gubljenja  njihovog identiteta u slučaju da budu inkorporisani u neku veliku višenacionalnu državu.

Bitno je napomenuti da iz Prvog svijetskog rata kao države pobjednice izlaze i Srbija i Italija koja takođe ima teritorijalne pretenzije na neke primorske oblasti koje će biti uključene u Kraljevinu SHS.

To je bilo jasno i simpatizerima Jugoslovenskog odbora koji su u Zagrebu  29. 10. 1918. proglasili Državu Slovenaca, Hrvata i Srba na čelu sa Antonom Korošcem.

Međutim, odmah po proglašenju države postalo je jasno da će uspostavljanje vlasti i zakona na svim teritorijama ove države biti nemoguće. Italija je bez većeg otpora okupirala Trst, Istru, Rijeku i velike dijelove Dalmacije.

Točak istorije nastavio je dalje ređajući događaje jedan za drugim, Skupština Srema u Rumi 24. 11. 1918. donosi odluku o prisjedinjenu Kraljevini Srbiji što dan kasnije 25. 11. 1918. odlučuje i Velika narodna skupština u Novom Sadu.

Na Podgoričkoj skupštini  od 13. do 26. 11. 1918. Crna Gora takođe izglasava prisjedinjenje sa bratskom Srbijom pod krunom Karađorđevića.

U novnonastaloj geopolitičkoj i istorijskoj situaciji karte su podjeljene i ostaje samo da Regent Aleksandar I Karađorđević u ime svog oca, kralja Petra I Karađorđevića proglasi Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca 1. 12. 1918.

Samo proglašenje nove države obavljeno je u kući poznatog brčanskog trgovca Krsmanovića na adresi Terazije 34 u Beogradu.

Novonastala država do Drugog svjetskog rata mijenja nekoliko unutrašnjih teritorijalnih podjela, počevši od  7 pokrajina i okruga (1918-1922) zatim 33 oblasti (1922-1929) do 9 banovina od 1929.

 

Srbi, Hrvati i Slovenci su činili više od 80% stanovništva, vjerski sastav stanovništva je glasio: pravoslavci 46.67%, katolici 39,29% i muslimani 11,22%.

1929. Kralj Aleksandar  uvodi ličnu diktaturu (koja će kasnije biti ukinuta), iste godine mijenja unutrašnje teritorijalno uređenje, mijenja ime države u Kraljevinu Jugoslaviju i proglašava jedinstvenu jugoslovensku naciju.

Jugoslavija će u ovakvoj formi dočekati Drugi svjetski rat gdje će se prvi ali ne i zadnji put pokazati diametralno suprotno razmišljanje naroda koji su je stvorili što će doprinjeti njenom vojnom porazu posle samo 11 dana rata.

Operacija 25yu jugoslavija
FOTO: plan napada na Jugoslaviju 1941. “Operacija 25”

Na zgarištima Kraljevine Jugoslavije na Drugom zasjedanju AVNOJ-a 29. 11. 1943. u Jajcu postavljeni su temelji za osnivanje nove Federativne države Južnih Slovena pod vođstvom Komunističke partije Jugoslavije na čelu sa Josipom Brozom Titom.

Novonastala Jugoslavija će uz nekoliko kozmetičkih promjena imena i unutrašnju teritorijalnu podjelu na 6 republika i 2 pokrajine postojati 47 godina da bi se definitivno raspala 1992. godine.

Nažalost definitivni raspad države Južnih Slovena je potvrdio da ono što je stvoreno u ratu obično i nestane u ratu, a što su najbolje osjetili sami stanovnici u svim novonastalim državama.

Sam raspad Jugoslavije kao i njeno stvaranje vezano je za širu geopolitičku situaciju. Država stvorena kao brana, na mjestu gdje se ukrštaju, tri kulture, tri religije, tri načina razmišljanja, idealan miks naroda podložnih raznim uticajima okupljenim oko jedne ideje.

Očigledno, pokazala se kao suvišna kada je izgledalo da će od tog momenta pa do kraja svijeta vladati samo jedna sila, jedan centar i jedan način razmišljanja.

Danas, tačno 100 godina od stvaranja Jugoslavije, narodi koji se nalaze na njenim ostacima opet čeznu da žive u nekoj novoj zajedničkoj državi, odnosno Evropskoj Uniji .

Stojeći u redu i čekajući kartu za ulaz u istu onu zajednicu evropskih naroda kojoj oduvjek pripadaju, oko njih  struje vjetrovi nekih novih geopolitičkih promjena koji ponovo mješaju karte za neku novu igru starih igrača.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
156 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
3 godine prije

Za povecavanje nataliteta jebanovina najbolja?

giordano bruno
Gost
giordano bruno
3 godine prije

Tito je za naslednika trebao da ostavi nekoga kao sto je bilo u Kini posle Mao Ce Tunga. Zato sto nije ostavio naslednika postali smo lak plen bankstersa sa zapada. Mi smo more krvi prolili za bratstvo i jedinstvo naših naroda. Čuvajte bratstvo i jedinstvo kao zenicu oka svoga .… Pročitaj više »

Regent
Gost
Regent
3 godine prije

“Očigledno, pokazala se kao suvišna kada je izgledalo da će od tog momenta pa do kraja svijeta vladati samo jedna sila, jedan centar i jedan način razmišljanja.” Tekst je više manje nepristran i nastojalo se biti “politički korektan” prema svim bivšim narodima, osim ove rečenice. Mislim da se nećemo složiti… Pročitaj više »

Siniša
Gost
Siniša
3 godine prije

Hrabar članak, malo riječi ali puno kaže……niti su Srbi mogli stvoriti veliku Srbiju jer nas niko ništa nije pitao, niti su drugi narodi bili van AustroUgarske jer je odlučeno da se stvori zajednica austrijskih Slavena unutar Austrije i Ugarske.
Slušam Hrvoja Klasnića:”zanimljiv projekat, najbolje rješenje tog bremena..”

Tadmur Palmorović
Gost
Tadmur Palmorović
3 godine prije

Slažem se Siniša. Zašto uvijek sve svaljivati na Srbe i Hrvate a druge amnestirati kada nije bilo nevinih.

Galus 92
Gost
Galus 92
3 godine prije

Pa hebi ga, Srbi su bili “pobednici” I to im je davalo osjećaj nadmoći nad preostalima u državi, koji su im bili kao neka vrsta ratnog plijena i tako su i postupali s njima, uz sve posljedice, koje se osjećaju i danas!!

Siniša
Member
Siniša
3 godine prije

Osvrnuću se samo na tvoju misao o Srbima…..griješiš,nadam se da će pustiti link baš da se vidi da se griješi sa takvim stavom;Jugoslavija ondašnja je jednako bila potreba svima pa i Srbima.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
3 godine prije

ja sam bio u zagrebu 80-tih. malo tko je bio za odvojenu hrvatsku. 95% je bilo za jugoslaviju. tzv. referendum za neovisnost nisu smjeli raspisati sa jasnim pitanjem nego muljevitim. pred pocetak rata sam se vratio u liku te sudjelovao u seoskim strazama. svo drustvo na strazi nije ni pomisljalo… Pročitaj više »

Tadmur Palmorović
Gost
Tadmur Palmorović
3 godine prije

Srbima nije trebala Jugoslavija. Sada se vidi. To stoji ali Austrougarska bi se raspala svakako. Imaju Srbi tu svoju ulogu ali ne presudnu. Jedino se ne zna da li bi Hr i Slo pa i druge Republike ostale u ovim granicama. Dakle Jugoslavija nije nikome trebala jer je mi maloumnici… Pročitaj više »

Jon Sneg
Gost
Jon Sneg
3 godine prije

Moje je mišljenje, da Slovenci i Hrvati 1918 uopšte nismo imali druge alternative. Ako je na početku Velikog rata još bilo ideja o stvaranju (južno) Slavenske zajednice unutar AU monarhije, do kraja rata te ideje su se izrodile. U prolječe 1918 car Karlo pozove našeg Antona Korošca i ponudi mu… Pročitaj više »

Perun
Gost
Perun
3 godine prije

Mnoge današnje velike države prošle su fazu ujedinjenja bez obzira na različitosti koje su prisutne i danas: Italija, Njemačka, Španjolska itd. Isti jezik sa više dijalekata, ista prezimena, zajedničko porijeklo i takav proces je bio prirodan iako nespretno izveden. Za sve one koji danas vole kukati kako su nasilno ugurani… Pročitaj više »

Jole
Gost
Jole
3 godine prije

Novi član redakcije Logično je vjerojatno iz BiH jer se vidi po pisanju. Napisao je neutralan i informativan članak. Sve pohvale.

Miki
Gost
Miki
3 godine prije

Samo su Slovenci gubili teritorij u Jugoslaviji. Da su bili pametni ušli bi u savez sa zapadom i zadržali Južnu Korušku, Istru i Međimurje.

Roko
Gost
Roko
3 godine prije

Bilo pa prošlo.

Kajzer Soze
Member
Kajzer Soze
3 godine prije

Svi ovi koji pišaju po K.S.H.S,K.J.,Jugoslaviji i tupe q..em od ledinu sa pričama o velikosrpskom nacionalizmu i srpskoj okupaciji neka mi odgovore šta bi bilo sa njihovih država da nije bilo ujedinjenja,ali realno i iskreno ! Slovenija bi danas da toga nije bilo vjerovatno bila dijelom Austrije a Slovenci nacionalna… Pročitaj više »

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije

obje Juge su nastale i nestale voljom velikih sila.

bbbb
Gost
bbbb
3 godine prije

Sve Jugoslavije su stvorili isti da bi balkance imali na kamari a onda ih rasturili i kamatarili…………..

emdzej
Gost
emdzej
3 godine prije

Nostalgija možda malo nahrani dušu al’ želudac ne. Dok drugi đjiraju Rovere po Marsu, mi još uvijek prebiramo po srednjem vijeku i šta bi bilo kad bi bilo.

Splitexpress
Gost
Splitexpress
3 godine prije

Činjenica je da su nosioci jugoslavenske ideje Hrvati,ali je činjenica da hrvati nisu imali državu ,kao ni Slovenci i da su iz nužde ulazili u Jugoslaviju,nešto kao posljednja šansa?Jugoslaviju su razbili Slovenci,ali nikada nebi uspjeli da nisu na svoju stranu privukli Tuđmana,iz jednostavnog razloga jer su bili premali,isto da su… Pročitaj više »

Gortan
Gost
Gortan
3 godine prije

Još jedan literarni rad na temu : ” narodi i narodnosti Jugoslavije krivi su za … “. Ovakvi tekstovi služe za korporativističku integraciju i pacifikaciju porobljenih i potlačenih naroda i narodnosti Jugoslavije.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije

Opet brisanje..Gubite i vi kompas .Priznaje da ni sami nekada ne znate šta cenzurisati ili obrisati a šta ne.Pobogu ,takava je tema koje će izazvati žešću polemiku.Po čemu su se moji i Galusevi komentari razlikovali od npr.piretisa,šumadinca i ostalih??Znam da pišem / pričam zidovima ali nema veze…

Weteran
Gost
Weteran
3 godine prije

Teško je nešto novo reći? Puno je već napisano i rečeno na ovu temu, decenijama unazad. Možda je JNA zaslužna za raspad YU? Svi vodeći ljudi(generali) JNA su u praskozorje krvavog raspada bili na nekim “Listama” onih koje zovemo Zapad. 09.03.1991 godine, oko 17 sati na ulice Beograda izlazi JNA.… Pročitaj više »

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
3 godine prije

Tu i je bio problem. Oni su bili južni Sloveni a mi južni Slaveni. Budući je bila Jugoslavija bit će da smo slaveni inaće bi bila Jugoslovija. I tako “-vija” propade.

POVEZANE VIJESTI