Životno djelo i ciljevi genija zla Georga Sorosa

Soros

“Da, imam vanjsku politiku: moj cilj je postati savjest svijeta”, 2002. je izjavio George Soros.

Nažalost, ovo u njega nije bio slučaj akutnog narcizma, nego primjer kako George Soros pridonosi širenju američke hegemonije u svijetu. Sorosove institucije i njegove financijske makinacije su djelom odgovorni za uništavanje socijalizma u istočnoj Europi i bivšem Sovjetskom Savezu, kojeg je vidio kao smrtnog neprijatelja. Također se fokusirao i na Kinu i sudjelovao u svim operacijama koje su dovele do raspada Jugoslavije, nakon čega su njegove nevladine udruge nastavile provoditi zadaću sijanja mržnje među državama i stvaranja podjela unutar naroda koji žive u republikama nastalim na razvalinama SFRJ.

Predstavljajući se kao filantrop, uloga milijardera Georgea Sorosa je učvrstiti ideologiju globalizacije i Novog svjetskog poretka, što mu osigurava ogromnu financijsku dobit. Sve Soroseve komercijalne i “filantropske” operacije su ilegalne, kontradiktorne i koaktivne. Što se tiče gospodarskih aktivnosti, sam priznaje kako on nema savjesti, jer je kapitalizam apsolutno amoralan. Majstor nove prevare sustavno obmanjuje svijet, uz pomoć državnika koji ga slušaju. Bilo je blizak Henryu Kissingeru, Vaclavu Havelu i poljskom generalu Wojciechu Jaruzelskom. Podržava Dalaj Lamu, čiji institut se nalazi u Presidiu u San Franciscu, gdje se nalazi, između ostalog, zaklada koju vodi Sorosev prijatelj, bivši sovjetski vođa Mihail Gorbačov.

Soros je vodeća figura u Vijeću za inozemne odnose, Svjetskom gospodarskom forumu i Human Rights Watchu (HRW). 1994. godine, nakon susreta sa svojim filozofskim guruom Karlom Popperom, Soros je svojim tvrtkama naredio da ulažu u komunikaciju u srednjoj i istočnoj Europi. Federalna uprava za radio i televiziju Češke Republike je prihvatila ponudu za nastavak rada i financiranje arhiva Radija Slobodna Europa. Soros je svoju arhivu preselio u Prag i potrošio više od 15 milijuna dolara za svoje nastupe. Zajedno s Washingtonom,  Soroseva zaklada sada vodi Radio Slobodna Europa / Radio Liberty, koji je svoje pipke proširio sve do Kavkaza. Ponovimo i da je Soros osnivač i financijer Instituta Otvoreno društvo.

On je stvorio i podupire Međunarodnu kriznu skupinu (International Crisis Group) koja, između ostalog, djeluje na Balkanu nakon raspada Jugoslavije. Soros otvoreno radi s Američkim institutom za mir, tijelom kojeg službeno nadzire CIA.

Kada su snage koje su se protivile globalizaciji u veljači 2002. prosvjedovale na ulicama u blizini Waldorf-Astorije u New Yorku, George Soros je bio unutra i držao govor pred Svjetskim gospodarskim forumom. Dok je policija prosvjednike zbijala u metalne kaveze na Aveniji Park, Soros je hvalio vrline “otvorenog društva”, pridruživši se Zbigniewu Brzezinskom, Samuelu Huntingtonu, Francisu Fukuyami i drugima.

Tko je taj “čovjek”?

George Soros je rođen u Mađarskoj 1930. Od  židovskih roditelja, tako daleko od svojih korijena da su nekada ljetovali u nacističkoj Njemačkoj. Sorosevi su živjeli pod nacističkim režimom, ali su u trenutku trijumfa komunista 1947. emigrirali u Englesku. Tamo je na Londonskoj školi ekonomije (London School of Economics) na njega utjecao je filozof Karl Popper, antikomunistički ideolog polaskan što njegova učenja čine temelj političkih trendova Sorosa. Teško je naći govor, rad ili članak Sorosa u kojem se ne hvali i ne vidi utjecaj Poppera. 1965. je Karl Popper izumio slogan “otvorenog društva”, koje će kasnije biti temelj Soroseve zaklade i Instituta Otvoreno društvo.

Popperovi učenici njegove riječi ponavljaju kao pravi vjernici. Popperova filozofija savršeno utjelovljuje zapadni individualizam. Soros je napustio Englesku 1956. i pronašao posao na Wall Streetu, gdje je ’60-ih godina stvorio prve “hedge fondove”, koje vode vrlo bogati pojedinci i sa sredstvima uglavnom tajnovitog porijekla. “Hedge fondovi”, poznati i kao lešinarski, obično služe za poslovanje na udaljenim mjestima i proizvode astronomske profite.

George Soros je 1969. godine stvorio Quantum Fund i počeo manipulirati valutama. Tijekom ’70-ih su njegove financijske aktivnosti bile alternacija između dugoročnih i kratkoročnih ulaganja. Soros je ostvario dobit ulažući i na rast sektora nekretnina i na ulog u njegov naknadni kolaps.

Tijekom dvadesetogodišnjeg poslovanja je Quantum godišnje ostvarivao senzacionalnu dobit u prosjeku od 34,5%. Soros je osobito poznat po manipulaciji valutama. 1997. je ostvario ogromnu zaradu na manipulaciji nacionalnom valutom Malezije, zbog čega ga je čelnik države, Mahathir Mohamad, javno prozvao zlikovcem. Pomoću takvih spekulativnih napada na nacionalne valute su se financije Sorosa počele brojati u milijardama dolara. U to vrijeme njegove tvrtke kontroliraju nekretnine u Argentini, Brazilu i Meksiku, banku u Venezueli i pojavljuju se u najprofitabilnijim monetarnim transakcijama, stvarajući opće uvjerenje da su mu njegovi moćni prijatelji pomogli u financijskim avanturama, i to iz političkih i ekonomskih razloga.

George Soros je optužen za devastaciju tajlandske ekonomije 1997. godine. Tajlandski politički aktivist je izjavio: “Smatramo Georga Sorosa za neku vrstu Drakule. On siše krv ljudima.”

Kinezi ga zovu “krokodilom”, zbog njegovih ekonomskih i ideoloških napora u Kini, koji nikada nisu bile dovoljno učinkoviti, ali su mu njegove financijske spekulacije na Tajlandu i Maleziji donijeli stotine milijuna dolara profita.

Soros ne štedi ciljeve. Tako je, na primjer, samo u jednom danu zaradio milijardu dolara spekuliranjem s britanskom funtom. Optužen “da se, svaki put kada je spekulirao britanskom funtom, služio novcem poreznih obveznika”, odgovorio je: “Kada spekulirate na financijskom tržištu, nemate moralnih problema koje bi morali imati u usporedbi s običnim biznismenom.”

Soros je shizofreno nestabilan kada je u pitanju bezgranično osobno bogaćenje i ima patološku želju da ga ostali smatraju dobrim.

“Kod trgovaca valutama, koji sjede za svojim radnim stolovima i kupuju i prodaju valute zemalja Trećeg svijeta u velikim količinama, učinak fluktuacija tečaja na ljude koji žive u tim zemljama ne utječe na njihov duh. Ne bi to više trebali učiniti, ali oni imaju posao. Ako se zaustavimo i razmislimo, moramo se zapitati pitanje trebaju trgovci valutama kontrolirati živote milijuna ljudi”, rekao je Soros, prvi među jednakima u ovom prljavom poslu.

George Soros je spasio kožu Georgea W. Busha kad je uprava njegove tvrtke za istraživanje naftnih derivata trebala bankrotirati. Soros je bio vlasnik korporacije Harken Energy i kupio je dionice u padu neposredno prije sloma Busheve tvrtke. Budući predsjednik je dobio gotovo milijun dolara. Soros je izjavio da je tako postupio kako bi imao “politički utjecaj”. Soros je također partner zloglasne grupe Carlyle. Službeno osnovana 1987. godine, grupa Carlyle je najveća privatna tvrtka u svijetu dionica, koja upravlja s više od 12 milijardi dolara i udarna je šaka bivših republikanskih vođa, od bivšeg čovjeka CIA-e Frank Carlucci do bivšeg predsjednika Georgea Busha.

Filantropski špijun

Soros je 1980. godine počeo koristiti svoje milijune za borbu protiv socijalizma u istočnoj Europi. Financirao je pojedince za koje je znao da će vjerojatno surađivati s njim. Svoj prvi uspjeh je ostvario u Mađarskoj. Tamo napada mađarski obrazovni i kulturni sustav, demontirajući socijalistički državni sustav cijele zemlje. Otvorio mu se kanal izravno do mađarske vlade.

Sljedeća zemlja kojoj se okrenuo je bila Poljska, gdje je dao veliki doprinos operaciji Solidarność, koju je izvorno financirala CIA, a iste godine je proširio svoje aktivnosti na Kinu. SSSR je na red došao kasnije. Nije slučajno da je CIA provodila operacije u svim tim zemljama. Ciljevi CIA-e i njegove zaklade Otvoreno društvo su bili isti – demontaža socijalističkih država. U Južnoj Africi je CIA je obučavala antikomunističke disidente. U Mađarskoj, Poljskoj i Sovjetskom Savezu su kroz otvorenu intervenciju Nacionalna zaklada za demokraciju, AFL-CIO, USAID, druge institucije i CIA podržavali i organizirali antikomunističke skupine i pojedince, iste one koje su regrutirani od strane Sorosevog Otvorenog društva. CIA ih je zvala svojim “asom u rukavu”.

Kao što sam Soros kaže: “U svakoj zemlji sam identificirao skupine ljudi, neke od istaknutih ličnosti i druge manje poznate koji podržavaju moja uvjerenja.” Sorosevo Otvoreno društvo organizira konferencije s antikomunistima iz Češke, Srbije, Hrvatske, Rumunjske, Mađarske, BiH i Kosova. 1989. je njegov rastući utjecaj iznjedrio sumnje da radi u okviru američkog obavještajnog sustava. The Washington Post je 1989. godine objavio tvrdnje vladinih dužnosnika i podnositelja zahtjeva iz 1987. godine kako Sorosev Fond za reformaciju i otvaranje Kine ima  veze s CIA-om. Podsjetimo, on je kontaktirao i regrutirao ljude s ovih prostora davno prije nego je itko mislio  da će biti rata, što je podatak koji se ne smije previdjeti i zaboraviti, a neki od njih su i danas politički vrlo aktivni.

Na red dolazi Rusija

Nakon 1990. godine se Soros okomio na ruski obrazovni sustav i osigurao udžbenike za cijelu naciju, kroz koje je koristio propagandu da indoktrinira rusku mladež. Soroseve zaklade su optužene za orkestriranje strategije usmjerene na osiguranje kontrole nad ruskim financijskim sustavom, privatizacijskim planovima i procesima stranih ulaganja u zemlju. Rusi su ljutito reagirali na Sorosevo miješanje u njihovo zakonodavstvo. Kritičari Sorosa su rekli je da je cilj tih manevara bio spriječiti Rusiju da postane zemlja s potencijalom da bude svjetska supersila. Rusi su počeli sumnjati da su Soros i CIA međusobno povezani.

Boris Berezovski je jednom prilikom rekao: “U trenu sam okrenuo očima čim sam saznao da je George Soros godinama agent CIA-e.”

Berezovski je smatrao “da su se Soros, kao i Zapad općenito, bojao da će ruski kapitalizam postati prejak”. Ako se američke gospodarske i političke institucije boje ruske gospodarske konkurencije, postoji li bolji način da ga se kontrolira nego dominacijom ruskih medija, obrazovanjem, istraživačkim centrima i znanstvenim područjima?

Nakon što je potrošio 250 milijuna dolara za “reformu obrazovanja, humanističkih i ekonomskih znanosti u srednjim školama i sveučilištima”, Soros godinu dana kasnije ulaže 100 milijuna dolara za stvaranje Međunarodne znanstvene zaklade.

Ruska Federalna protuobavještajna služba (FSK) optužuje Sorosove zaklade u Rusiji za “špijunažu”. FSK podnosi izvješće u kojem navodi kako Soros ne djeluje sam i dio je mašinerije u kojoj su, između ostalog, ljudi iz Zaklade Ford, sa sveučilišta Harvard, Duke i Columbia, a svi dobivaju izravnu pomoć Pentagona i američkih obavještajnih službi. FSK je ogorčen što Soros u svojim rukama drži oko 50 000 ruskih znanstvenika i pretpostavljaju da Soros prvenstveno gleda svoje interese i osigurava nadzor nad tisućama znanstvenih otkrića i novih ruskih tehnologija, čime prisvaja državne i poslovne tajne.

Rusi su 1995. bili jako ljuti zbog uplitanja agenta State Departmenta Freda Cunya u sukob u Čečeniji. Cuny je pomoć izbjeglicama koristio kao pokriće, ali priče o njegovim aktivnostima u međunarodnim zonama sukoba u kojima djeluju FBI i CIA, pojašnjavaju njegove veze s američkom vladom. U vrijeme nestanka Cuny je radio pod ugovorom s jednom od Sorosevih zaklada.

U Americi malo tko zna da je sukob u Čečeniji, pokrajini koja smatra srcem Rusije, iako to geografski nije, rezultat kampanje političke destabilizacije koju je organizirao Washington. Rusi optužili Cunya da je agent CIA-e i da je jedan od vođa obavještajne podrške čečenskoj pobuni. U to vrijeme je Sorosevo Otvoreno društvo je još uvijek bilo vrlo aktivno u Čečeniji, kao i druge organizacije koje sponzorira američki milijarder. Ne treba puno za zaključiti čije je djelo bila islamistička pobuna i Čečeniji, posebice ako se u obzir uzme podrška zapadnih medija militantima i rad Sorosevih organizacija na terenu.

Rusija je bila pozornica barem jednog zajedničkog pokušaja da se napuni Sorosev proračun, pokušaj koji je imao veliku diplomatsku pomoć Clintonove administracije.

Državna tajnica Madeleine Albright je 1999. godine blokirala kreditno jamstvo od 500 milijuna dolara kojeg je američka Export-Import Banka trebala dati ruskoj tvrtki Tyumen Oil, tvrdeći da je riječ o američkim nacionalnim interesima. Tyumen je htio kupiti američku opremu za naftu i usluge kompanije Halliburton Dicka Cheneya i ABB Lummus Global Bloomfielda iz New Jerseyju. George Soros je bio investitor u tvrtki koju je Tyumen pokušao kupiti. Soros i BP Amoco su vršili pritisak da se spriječi ova transakciju, a Albright mu je učinila uslugu.

Diskurs lažnog “ljevičara”, antisocijalista i antikomunista

Sorosa se često pogrešno naziva ljevičarom, što je apsurd, ali je ljude bilo lako zbuniti zbog njegovog koketiranja s “ljudskim pravima” i lažne filantropije. Otvoreno društvo je pružilo svoje pipke na svako područje. Upravni odbor su doslovno pape Novog svjetskog poretka. Paul Goble je direktor komunikacija,  a bio je glavni politički komentator kuće Radio Free Europe. Herbert Okun je služio kod Nixon kao savjetnik za obavještajnu djelatnost  s Henryjem Kissingerom. Kati Marton je supruga Richarda Holbrookea, bivšeg veleposlanika u UN-u kojeg je Clinton uputio u bivšu Jugoslaviju.

Marton je lobirala u korist radio stanice B-92, koju financira Soros i usko je povezana s Nacionalnom zakladom za demokraciju, još jedan očiti ogranak CIA-e koji je rušio jugoslavenske republikei i na kraju saveznu vladu.

Kada je Soros utemeljio Zakladu Otvoreno društvo, tražio je da je vodi istaknuti liberal Aryeh Neier. U to vrijeme je Neier vodio Helsinki Watch, organizaciju za ljudska prava koja nije skrivala svoj antikomunistički kurs. 1993. godine Zaklada Otvoreno društvo postaje je Institut Otvoreno društvo. Helsinški Watch postaje Human Rights Watch 1975. godine, a Soros je tada bio u Savjetodavnom povjerenstvu  odbora Amerike za istočnu Europu i središnju Aziju, koje je financirala njegova zaklada.

Soros je tijesno povezan s organizacijom Human Rights Watch (HRW), a Neier je pisao kolumne za časopis The Nation, bez spominjanja da ga plaća Soros.

Soros je blisko uključen u rad udruge Human Rights Watch, iako radi sve kako bi to sakrio. On kaže da daje samo sredstva, a HRW sam sastavlja program i djeluje neovisno. Ali akcije HRW-a se ni na koji način ne razlikuju od filozofije onih od kojih dobiva sredstava. HRW i Institut Otvoreno društvo su vrlo bliski i  njihove vizije se ne razlikuju. Naravno, i druge zaklade financiraju ove dvije institucije, ali time ne sprečavaju Sorosov utjecaj na njihovu dominantnu ideologiju. Aktivnosti Georgea Sorosa su konstrukcijska shema razvijena 1983. i najavljene od Allena Weinsteina, utemeljitelja Nacionalne zaklade za demokraciju.

“Velik dio onoga što radimo danas je tajno provodila CIA prije 25 godina”, rekao je Wainstein, što znači da Soros djeluje točno unutar granica špijunskog kompleksa. Ono po čemu se CIA malo razlikuje od njegovog instituta i galaksije nevladinih udruga je da se američka obavještajna služba bavila krijumčarenjem droge u Laosu ’60-ih ili suradnjom s mudžahedinima koji trguju s opijumom, koji su se ’80-ih za SAD borili protiv socijalističkog Afganistana.

Međutim, njegov način stjecanja kapitala je učinkovitiji od onih koje je imala CIA. Njegova sloboda djelovanja leži u učinkovitoj kontroli profita, kojim se služi za legitimiranje strategija vanjske politike Sjedinjenih Država. Većina Amerikanaca koji se danas u političkom smislu smatraju središnjom ljevicom, bez sumnje su pesimistični da će ikada doživjeti socijalističku transformaciju društva. Zbog toga prihvaćaju Sorosev model “decentralizacije” ili postupnog pristupa “negativnom utilitarizmu” u pokušaju da se smanjiti količina bijede i siromaštva, što je filozofija Karla Poppera. Dakle, sve ide dobro, više ili manje.

Soros je financirao istraživanje Human Rights Watcha koje se koristilo za podršku ublažavanja zakona o drogama u državama Kalifornija i Arizona. Njegova podrška zakonu o drogama je način da smanji privremeno smanji svijest o vlastitoj bijedi. Soros korumpira ljude i podržava koncept jednakih mogućnosti.

Višoj skali na društveno-ekonomskoj razini pripadaju socijaldemokrati koji prihvaćaju Soroseva sredstva i vjeruju u građanske slobode u kontekstu kapitalizma. Za ove ljude su zle posljedice komercijalnih aktivnosti Sorosa, koji osiromašuje cijele narode, ublažene njegovim “filantropskim aktivnostima”. Isto tako, lijevo-liberalni intelektualci, kako u inozemstvu tako i SAD-u, zavedeni su filozofijom Otvorenog društva, a njegove donacija nije potrebno ni spominjati.

Američka Nova ljevica je socijaldemokratski pokret. Bio je otvoreno antisovjetski, a kada su se Istočna Europa i Sovjetski Savez raspali, malo njih se u Novoj ljevici suprotstavilo uništenju socijalističkih sustava. Nova ljevica nije ništa rekla niti je prosvjedovala kada je stotine milijuna stanovnika istočne i srednje Europe izgubilo pravo na rad, stambeno zbrinjavanje i zakonsku zaštitu, besplatno obrazovanje, zdravstvenu i socijalnu skrbi, niti je išta rekla kada je pokrenut plan uništenja njihove kulture.

Mnogi su umanjivali činjenicu da su CIA i neke nevladine organizacije, poput Nacionalne zaklade za demokraciju ili Otvorenog društva, aktivno sudjelovale u uništavanju socijalizma. Ti ljudi su imali dojam da odlučnost Zapada da se uništi SSSR iz 1917. nije povezana s kolapsom Sovjetskog Saveza. Za te ljude i takvu “ljevicu” socijalizam je nestao isključivo zbog toga što je sam to htio, zbog vlastitih nedostataka i poraza.

Jednak stav su imali prema revolucijama u Mozambiku, Angoli, Nikaragvi i Salvadoru, koje su ugušene silom i snagama koje je podupirala CIA ili na prilično upitnim “izborima”.

Nova ljevica nikada nije učinila ništa i uvijek je skretala pogled na drugu stranu. Ponekad se činilo da je Nova ljevica namjerno ignorirala postsovjetske makinacije američke vanjske politike.

Bogdan Denitch, američki sociolog našeg porijekla, koji je imao političke aspiracije u Hrvatskoj, bio je aktivan u Institutu Otvoreno društvo i od njega je dobio sredstva. Denitch je ’90-ih podržavao intervencionizam NATO pakta na ovim područjima, čak je zagovarao pa kopnenu invaziju krnje Jugoslavije.

Isti Bogdan Denitch je bio osnivač i predsjednik Demokratskih socijalista SAD-a, nadmoćne skupine liberalno-lijeve struje u Sjedinjenim Državama. Bio je i dugo vremena predsjednik Konferencije prestižnih sveučilišnih socijalista, zahvaljujući kojima je lako mogao manipulirati umovima mnogih i učiniti ih aktivistima koji će podržavati širenje NATO pakta.

Ostali koji su dobili potporu Sorosa su udruge Refuse and Resist, Američka udruga za građanske slobode i cijeli niz drugih liberalnih skupina. Soros je stekao još jedan trofej i mjesto na New School of Social Research u New Yorku, koja je dugo bila glavna akademija lijevih intelektualaca. Danas isti sponzoriraju njegov program za istočnu i srednju Europu. Reći da je George Soros “ljevičar”, kao i udruge, stranke i aktivisti koji ovise o njegovom novcu, za svakoga tko iole poznaje političke znanosti je blasfemija koja graniči sa zdravim razumom.

Mnogi ljevičari koji su bili inspirirani revolucijom u Nikaragvi su zbog lukavo osmišljene propagande, nažalost,  prihvatili izbor Violette Chamorro i poraz “sandinista” 1990. Nakon toga su gotovo sve mreže podrške u Nikaragvi ovim opcijama prestale raditi. Možda je Nova ljevica mogla naučiti neke lekcije iz zvijezde u usponu Michela Kozaka. Čovjek je bio veteran Washingtona koji je želio u Nikaragvi, Panami i Haitiju postaviti poslušne vođe, te potkopati Kubu, gdje je u Havani radio za američke interese. Nakon organiziranja pobjede Chamorro u Nikaragvi, Kozak je krenuo putem da postane američki veleposlanik u Bjelorusiji, radeći na pristupu internetu i programu obuke IATP pod pokroviteljstvom Sorosa, a djelovao je na “proizvodnji budućih lidera” u Bjelorusiji.

U isto vrijeme je ovaj program nametnut Armeniji, Azerbajdžanu, Gruziji, Kazahstanu, Kirgistanu, Turkmenistanu i Uzbekistanu. IATP se provodi uz potporu američkog State Departmenta. U slučaju Bjelorusije, mora se dodati da su protjerani i Kozak i njegova bulumenta iz Otvorenog društva i američkog State Departmenta.

Vlada Aleksandra Lukašenka je otkrila da je Kozak, četiri godine prije nego što se doselio u Minsk, organizirao financiranje bjeloruske oporbe s desetinama milijuna dolara. Michel Kozak je radio kako bi ujedinio oporbenu koaliciju, stvorio internetske stranice, novine, polarizirao mišljenja i nadgledao pokret otpora studenata sličan Otporu u Srbiji. Kozak doveo je lidere Otpora da uputiti disidente u Bjelorusiji kako djelovati. Uoči 11. rujna 2001. godine su SAD pokrenule kampanju demoniziranja predsjednika Aleksandra Lukašenka, ali je prekinuti i odgođena zbog činjenice da se Washington usredotočio na “rat protiv terorizma”.

Prodorom Otvorenog društva i HRW-a, Soros je bio jedan od glavnih sponzora beogradske radio postaje B-92. On je osnovao Otpor, organizaciju koja je dobila kofere novca kako bi provela Obojenu revoluciju 5. listopada 2000. godine i svrgnula ne samo Miloševića, nego cijelu vladu krnje Jugoslavije i političke dužnosnike koji su imali veze s bivšim “režimom”. Nešto kasnije je Human Rights Watch bio aktivan u procesima na Haaškom tribunalu, kojeg, što je prilično zanimljivo, ne podržava gotovo nijedna od strana u sukobu u bivšoj Jugoslaviji. Louise Arbor, koja je radila kao sudac u Haagu, trenutno se nalazi u Sorosevom Vijeću za međunarodni dijalog. Hobotnica koju čine Otvoreno društvo i Human Rights Watch je radila i radi u Makedoniji, gdje provodi “civilizirajuću misiju”. Kako trenutno stvari stoje u Makedoniji, čini se da “spašavanje” te republike jednog dana može dovesti do njezine dezintegracije, baš kao što se dogodilo s Jugoslavijom. Na svijetu gotovo da ne postoji zemlja u kojoj su aktivni Otvoreno društvo, HRW, NED, USAID i njihove lokalne plaćeničke nevladine udruge, a da u njoj nema svađa, svjetonazorskih, političkih, vjerskih, sektaških i svakih drugih podjela, koje vode u destabilizaciju i dezintegraciju zemlje u kojima su aktivni.

“Moje poslovanje je amoralno, ali je moja filantropija moralna”

Soros je rekao da svoju filantropiju smatra moralnom i svoj posao upravljanja novcem amoralnim. Kako god bilo, oni koji su vode nevladine organizacije koje financira Soros imaju jasan i stalni program. Jedna od Sorosovih najutjecajnijih institucija je Međunarodna krizna skupina, utemeljena 1986. godine. Njome upravljaju pojedinci iz samog središta političke moći i poslovnog svijeta. U upravnom odboru skupine je, među ostalima, bio pokojni Zbigniew Brzezinski, bivši američki državni tajnik Morton Abramowitz, bivši vrhovni čelnik NATO pakta za Europu Wesley Clark i bivši američki nacionalni savjetnik za sigurnost Richard Allen. Valja spomenuti da je Allen, čovjek je napustio Vijeće nacionalne sigurnosti pod Nixonom, jer su mu se gadile liberalne sklonosti Henrya Kissingera, regrutirao Olivera Northa za Vijeće za nacionalnu sigurnost pod Reaganom i koji je pregovarao o razmjeni talaca u skandalu “Iran-Contra”.

Za ove pojedince, “kontrolirani sukobi” su način preuzimanja kontrole nad narodima i resursima cijelog svijeta. Tijekom ’80-ih i ’90-ih, pod okriljem Reaganove doktrine, američke su tajne ili otvorene operacije provedene u Africi, Latinskoj Americi, Karibima i Aziji. Soros je bio aktivan na većini tih mjesta, korumpirao potencijalne revolucionare i sponzorirao političare, intelektualce i bilo koga tko bi mogao doći na vlast kada završi “revolucionarni period”.

Prema Jamesu Petrasu, “krajem osamdesetih su ključni sektori neoliberalnih vladajućih elita shvatili da njihovi politički ciljevi polariziraju društvo i generiraju široko društveno nezadovoljstvo”. Neoliberalni političari su počeli financirati i promovirati paralelnu strategiju “odozdo prema gore” i promicanje organizacija koje su se na određeni  način “otuđivale od baze”, ali su zadržavale sposobnost kanaliziranja otpora u željenom smjeru, tamo gdje nije mogao škoditi vladajućoj eliti. Od “antidržavne ideologije”, koja je mogla intervenirati u potencijalnom klasnom sukobu, stvorila se “društvena tampon zona”. Ove su organizacije bile financijski ovisne o neoliberalnim izvorima i bile su izravno uključene u suzbijanje društveno-političkih pokreta kojima su preotele lojalnost lokalnih vođa i militantnih oslobodilačkih skupina. Tako su se s uspjehom neutralizirali brojni pokreti koji su imali potencijal da svojim narodima vrate uni suverenitet i gospodarenje nad vlastitim resursima.

Devedesetih godina se ove organizacije, opisane kao “nevladine”, počinju brojati u tisućama i primaju na milijarde dolara širom svijeta.

U svom djelu “Podrška demokraciji”, Soros se diči “amerikanizacijom istočne Europe”. Prema vlastitim željama, zahvaljujući svojim obrazovnim programima počeo je borati i odgajati mlade vođe. Ovi mladi ljudi, koji su prolazili obuku Soroseve zaklade, spremni su odraditi zadaću onih koji se obično nazivaju “agentima utjecaja”.

Zahvaljujući njihovom tečnom poznavanju jezika i ulasku u birokraciju u nastajanju u ciljanim zemljama, ti novaci su na filozofskoj razini olakšali prodor zapadnim multinacionalnim korporacijama.

Diplomat Herbert Okun, koji je u društvu Georgea Sorosa u Europskom odboru Human Rights Watcha, održava bliske odnose s čitavim nizom institucija povezanih sa State Departmentom, od USAID-a do Trilateralne komisije koju financira Rockefeller. Od 1990. do 1997. godine, Herbert Okun je bio izvršni direktor organizacije pod nazivom Odbor volontera financijskih usluga, iznad kojeg je bio USAID. Cilj ovog tijela je bio “napokon pomoći da se u bivšim komunističkim zemljama uspostave financijski sustavi slobodnog tržišta”. George Soros u potpunosti je suglasan s tim da u okupiranim zemljama strani kapitalisti preuzmu kontrolu i tako sve dok ne zavladaju svjetskim gospodarstvom.

Profitabilnost neprofitnih organizacija

Soros se ne voli baviti filantropijom u zemljama u kojima manipulira nacionalnim valutama, ali je često imao koristi od svojih odnosa kako bi oplodio ključna ulaganja. Naoružani studijom međunarodne krizne skupine  i iskorištavanjem podrške Bernarda Kouchnera i čelnika misije UNMIK na Kosovu, Soros je pokušao ugrabiti najunosniji rudarski kompleks na Balkanu. U rujnu 2000. godine, u žurbi da se dokopa rudnika Trepča prije izbora u tadašnjoj Jugoslaviji, Kouchner je izjavio da zagađenje iz rudarskog kompleksa podiže razinu olova u okolišu. To je nevjerojatno, posebno kada to kaže čovjek koji je pljeskao bombardiranje NATO pakta istog područja 1999. godine, kada je cijelo Kosovo kontaminirano osiromašenim uranom, dok je u kampanji bombardiranja na cijelu zemlji u zrak, vodu i tlo bačeno više od 100 000 tona kancerogenih tvari. Ali Kouchner je tvrdio kako rudnici moraju biti zatvoreni iz “zdravstvenih razloga”. Soros uložio 150 milijuna dolara u želji da stekne kontrolu nad zlatom, srebrom, olovom, cinkom i kadmijem Trepče, koji ovom objektu daju vrijednost od 5 milijardi dolara.

Kada je Bugarska pala u kaos “slobodnog” tržišta, Soros se bacio na posao da stekne što je više moguće na ruševinama bugarske ekonomije. Reuters je početkom 2001. izvijestio kako je Europska banka za obnovu i razvoj uložila je 3 milijuna dolara u tvrtku RILA, bugarsku tvrtku specijaliziranu za vodeće tehnologije. To je bila prva tvrtka koja je koristila novi kredit od 30 milijuna dolara za podršku visokotehnoloških tvrtki u srednjoj i istočnoj Europi. Ali tih tri milijuna dolara  je dolazilo je iz američkih privatnih investicijskih fondova Argus Capital Partners, pod pokroviteljstvom kuće Prudential Insurance Company of America koja djeluje u srednjoj i istočnoj Europi. Soros, koji je uložio oko 3 milijuna dolara u spomenutu bugarsku tvrtku, uz milijun kojeg je uložio 2001. godine, postaje njen većinski vlasnik.

Njegova filantropija je zapravo način da stekne moć oblikovanja međunarodnog javnog mnijenja i tijekom društvenih sukoba odrediti tko su žrtve, a tko su zločinci i agresori. Kao i druge udruge, Human Rights Watch, glasnogovornik Sorosa kada su u pitanju ljudska prava, sustavno izbjegava ili zanemaruje većinu organiziranih i neovisnih borbi radničke klase i fokusira se na prava odabranih manjina.

Na primjer, nitko od njih ne štiti radničke čelnike u Kolumbiji, koji su često žrtve ciljanih likvidacija paravojnih postrojbi koje djeluju u dogovoru s vladom, a koja zemljom upravlja po nalozima iz Washingtona. Zbog toga što ti sindikati suprotstavljaju neoliberalnoj ekonomiji, HRW ne podiže pretjeranu buku oko tih ubojstava. José Vivanco iz HRW-a je pred američkim Senatom svjedočio u korist “Plana Kolumbija”.

“Kolumbija ostaje lišena ljudskih prava i demokracije. Treba pomoć. Human Rights Watch ne vidi drugu mogućnost od one da Kolumbiji tu pomoć pruže SAD”, rekao je José Vivanco.

Osim toga, HRW akcije kolumbijske gerile, koja se borila da se ljude oslobodi od ugnjetavanja, državnog terora, siromaštva i eksploatacije, stavlja na istu razinu kao represiju oružanih snaga koje financiraju SAD i one paravojnih eskadrona smrti AUC. HRW je priznao bivšu vladu Andrésa Pastrane Aranga i njegovu vojsku, čija je uloga bila zaštita imovinskih prava i održavanje gospodarskog i političkog statusa quo. Prema HRW-u, 50% smrti civila su djelo skupina koje je tolerirala vlada. Točan postotak je u stvari 80%. HRW je tada potvrdio izbore u Kolumbiji, kao i one kada je pobijedio Uribe, savršeni nasljednik latinoameričkih diktatora koje su u prošlosti podržavale SAD, iako nisu bili izabrani od nikoga. HRW nikada nije komentirao činjenicu da je većina stanovnika Kolumbije bojkotirala izbore.

Na Karibima je i Kuba, još jedan protivnik neoliberalizma kojeg demonizira Human Rights Watch. Na obližnjem Haitiju je Soros financirao aktivnosti kojima je suzbijao težnje koje su ipak dovele do okončanja diktature Duvalier, ali je ubrzo destabilizirana vlada prvog demokratski izabranog lidera ove siromašne zemlje, Jeana-Bertranda Aristidea.

Ken Roth i HRW su odlučno podržali američke optužbe kako Aristide vlada “nedemokratski”. Da pokažu svoju ideju “demokracije”, zaklade američkog milijardera su na Haitiju pokrenule operacije kao što je promicanje osoba povezanih poznatim eskadronima smrti pod pokroviteljstvom CIA-e i nakon pada  Duvaliera je proširio strah među stanovništvom zemlje.

Na svojoj internetskoj stranici HRW i ravnatelj organizacije Roth kritiziraju SAD što se nisu oštrije suprotstavili Kini i pruža se ogromna podrška tibetanskom pokretu za slobodu. Organiziraju se koncerti, putujući propagandni projekt na kojem u Sjedinjenim Državama sudjeluju velike rock zvijezde, pozivajući mlade da podrže Tibet u borbi protiv Kine, a kao što je poznato, Tibet je godinama omiljeni projekt CIA-e.

Pogreške u procjeni

Kada nevladine udruge iz galaksije Otvorenog društva, HRW i drugi moraju zbrojiti “dva i dva”, redovito se izgube. Human Rights Watch je rekao da je 1999. 500 ljudi, a ne 2000, stradalo od NATO bombardiranja tadašnjeg ostatka Jugoslavije. Rekli da je samo 350 ljudi, a ne 4000, ubijeno u američkim napadima u Afganistanu. Kada se bombardirala Panama 1989. godine, HRW je u svom izvješću naveo “kako je uhićenje Manuela Noriege i dolazak na vlast demokratski izabranog predsjednika Guillerma Endare ulio velike nade Panami”. Izvješće je propustilo spomenuti broj žrtava. Human Rights Watch redovito priprema tren za  NATO agresije, koristeći se svim vrstama lažnih optužbi. Ova taktika stvaranja političke histerije, nužne za Washington u provedbi svojih planova, upotrijebljena je 1999. u našoj regiji, ranije Sadamovom pokušaju zauzimanja Kuvajta, kasnije s Gaddafijem, Assadom i brojim drugima koji su određeni kao meta napada.

Sva Soroseva blebetanja o vladavini prava prestaju kada počne bombardiranje. SAD i NATO su nametnuli svoje zakone, a Sorosove institucije služe da se ti zakoni poštuju.

To je bio i važan dio kampanje američkog Vijeća za inozemne odnose nakon 11. rujna 2001. Taj put je izbrojano 2801 poginuli u World Trade Centru. Vijeća za inozemne odnose se sastalo 6. studenog 2001. godine i usvojilo plan “velike javne diplomatske kampanje”. Stvorena je “Nezavisna krizna ćelija američkog odgovora na terorizam”. Sorosu su se pridružili Richard C. Holbrooke, Newton L. Gingrich, bivši zapovjednik Združenog stožera John M. Shalikashvili i drugi utjecajni pojedinci. Kampanja je osmišljena tako da se napadi na World Trade Centar pretvore u instrument američke vanjske politike. Izvješće Vijeća za inozemne odnose je olakšalo pokretanje rata protiv terorizma. U ovoj kampanji svugdje možete pronaći otiske Georgea Sorosa.

“Američki visoki dužnosnici moraju poticati prijateljske arapske i druge muslimanske vlade ne samo da javno osuđuju napade 11. rujna, već i da podupru razloge i ciljeve američke borbe protiv terorizma. Ako njihove vlade budu šutjele, moramo uvjeriti narode Bliskog istoka i Južne Azije u legitimnosti našeg cilja. Moramo im pomoći da izbjegnu povratne informacije takvih izjava, ali ih moramo uvjeriti da se glasno izražavaju. (…) Treba ohrabriti i poticati bosanske, albanske i turske muslimane da stranu publiku podsjete na američku ulogu u spašavanju bosanskih muslimana i Kosova 1995. i 1999, tako da naši odnosi s muslimanima diljem svijeta budu bliskiji i dugotrajno. Angažirajte intelektualce i novinare u tim zemljama da preuzmu riječ i da nameću njihovo stajalište. Kako biste potaknuli brze odgovore, redovito obavještavajte regionalni tisak u stvarnom vremenu. (…) Inzistirajte na potrebi da se govoreći o žrtvama uvijek naglasak da na naše razloge i ciljeve”, stoji u zaključku Vijeća za inozemne odnose sa sastanka održanog 6. studenog 2001.  Ukratko, čak i greške u izračunima trebaju hvaliti i braniti američku vanjsku politiku.

Međutim, posljednjih godina je primjetno da je George Soros jako ljut zbog propadanja svjetskog kapitalističkog sustava i s tim u vezi očajnički želi nešto učiniti.

Nedavno je rekao: “Već prepoznajem pripreme za konačnu krizu. (…) Nacionalni politički pokreti će se vjerojatno smatrati sposobnima za eksproprijaciju multinacionalnih tvrtki i povratak vlasništva nad nacionalnim  bogatstvom.”

On predlaže svijetu plan ozbiljne potpore Ujedinjenim narodima. Predlaže da “demokracije u svijetu trebaju uzeti uzde u svoje ruke i formirati svjetsku mrežu saveza koja bi mogla raditi sa ili bez Ujedinjenih naroda”. Moglo bi se reći da su to riječi psihotičnog čovjeka u akutnoj krizi, ali je on izjavio “kako su Ujedinjeni narodi ustavno nesposobni da ispunjavanju obećanja sadržana u preambuli Povelje”, što su razmišljanja reakcionarnih institucija što su American Enterprise Institute. Iako se konzervativci i Soroseva mreža različito odnose prema pitanju pripadnosti Sjedinjenih Država u Ujedinjenim narodima, “gospodin” George Soros je na istoj valnoj dužini s ljudima poput Johna Boltona, trenutno jednog od najbližih suradnika predsjednika Trumpa, ranije državnog podtajnika za kontrolu naoružanja i međunarodnu sigurnost, koji misli kako UN nema nikakve vrijednosti i da cijeli sustav međunarodnih odnosa treba mijenjati, naravno, tako da koristi američkim interesima. Oko tog pitanja se Soros, Bolton, McCain, Graham i ostali nikada nisu sukobili.

Ranije je američka desnica desetljećima vodila kampanju protiv Ujedinjenih naroda, a danas taj orkestar vode Soros i njegovi suradnici. Na nekoliko njegovih internetskih stranica možete pročitati kritike Ujedinjenih naroda u kojima se navodi  da je organizacija previše bogata, kako ne želi podijeliti svoje podatke ili da je UN toliko oslabljen da ne može voditi svijet u “pravom smjeru”.

Kolumnisti koji  pišu za The Nation, kojima je toliko napuhana reputacija da bi ih se trebalo smatrati sveznajućim bogovima, pod utjecajem su Sorosevih ideja. William Greider, na primjer, utvrdio je vrijednost Soroseve kritike ujedinjenih naroda i rekao kako “inferiorne diktatore i totalitarne vladare ne bi trebalo tretirati kao ravnopravne partnere”. Naravno, to nisu despoti kuće Al-Saud ili vladari Bahreina, niti predsjednici zamaskiranih latinoameričkih hunti, nego u tu skupinu spadaju Putin, Xi, Rohani, Assad, Maduro, Ortega i drugi.

Ova vrsta eurocentričnog rasizma je jedna od ključnih karakteristika Sorosa. Kada kaže da SAD mogu i moraju voditi svijet, on zagovara globalni fašizam. Predugo su zapadni “progresivci” Sorosu davali “carte blanche”. Vjerojatno Greider i drugi smatraju da je aluzija o fašizmu pretjerana, neopravdana, čak uvredljiva. No, sjetite se što je Soros rekao 2002. godine u Brazilu: “U starom Rimu samo su Rimljani glasali. U modernom svjetskom kapitalizmu samo Amerikanci glasaju. Brazilci, ne.”

No, manipuliranje ne može trajati u beskraj i na kraju mora izazvati reakciju. Ona se odvija pred našim očima i sve više zemalja protjeruje američke vladine agencije, navodno međunarodne nevladine organizacije, Institut Otvoreno društvo i zabranjuje rade nevladinim udrugama iz njegove galaksije. To je osnovni preduvjet za vođenje suverene politike bez stranog uplitanja i, na kraju, da se povrati izgubljena ekonomska neovisnost.

Izvori: George Soros  Part I / Part II  / Part III

45
Ostavite komentar

avatar
10000
 
20 Grupirani komentari
25 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
29 Komentatori
alan fordJmpingJackFlashšinzoabeMile Đuka Fićuka Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Željko
Gost
Željko

U 88-oj godini života, a k tomu aktivan ili je on samo zastor za mnoge timove koji nama običnim, malim ljudima određuju budućnost jer ne mogu vjerovati da mu “vijuge” u glavi još rade, na koncu Tito je umro sa nepunih 88!

Rijecanin
Gost
Rijecanin

Pretpostavljam da će ga naslijediti Bill Gates ili Mark Zuckerberg.

gost
Gost
gost

sin ce ga naslijediti!

Mile
Gost
Mile "golja"

@Rijecanin, da u pravu si. Bill Gates vec (navodno) poklanja milione svoje financijske Imperije, jel (opet navodno) nije obozavatelj kapitala, isto kao i Soros sto je izjavljivao da nevoli kapital.

put in
Gost
put in

vampiri. kradu djecu i ljude, kao na kosovu, i vade im organe a onda ugrađuju u ove. samo glogov kolac je osiguranje za takve

Grdi
Gost
Grdi

Kad ce ovaj lik za svoje zlocine okonacno odgovarati? …………..

Bob Rock
Gost
Bob Rock

Isto kad i Hrvati i Srbi!

put in
Gost
put in

tonino picula i još 250 njegovih kolega iz europskog parlamenta su na platnom spisku soroša. kako ta kriminalna hobotnica radi najbolje je vidljivo na primjeru ukrajine. dakle krizu u ukrajini izazovu amerikanci uz pomoć soroša. zatim taj isti soroš pokupuje u ukrajini nekretnine u vrijednosti od 1 milijarde dolara (čija trenutačna tržišna vrijednost tih nekretnina je nekih 20 milijardi dolara a prava mirnodopska i do 40 milijardi dolara). e pošto je posao obavljen soroš poziva europsku uniju da uloži u ukrajinu 40 milijardi dolara. naravno to podrže soroševi poslanici u europskom parlamentu. međutim umjesto u ukrajinu europska unija novce europskih poreskih obveznika uplate u soroševe nekretnine i tako soroš 1 milijardu dolara pretvori u 40 milijardi dolara a jedini oštećeni u ovoj priči su europski porezni obveznici. naravno ovo će se raditi postepeno i sustavno kroz nekoliko godina jer bi bilo previše očigledno da se odjednom uplati 40 milijardi dolara poreskih obveznika europske unije na ime pomoći ukrajini na račun soroševih nekretnina

White Patriarch
Gost
White Patriarch

molim link

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Imaš ovdje , šta moliš, ukucaj u tražilicu Orbanu je dosta Sorosa i Otvorenog društva: “Ovo su njegovi vazali u EU” (Logično)

white patriarch
Gost
white patriarch

Jebote koji debili su na ovom portalu, daju mi minuse za nešto što je potpuno normalna stvar na svako normalnom forumu. Ako netko raspolaže nekim činjenicama ili informacijama, normalno je da se stavi link da se potkrijepi tvrdnja, inače se može sumljati da mulja. Samo ovim Balkanskim kretenima to nije jasno…

Siniša
Gost
Siniša

Citam o samitu NATOa,Kramp se bas razpistoljio…Rusi veliki problem a i finansiranje,sada trazi 4% BDPa.
Vojni lobi je strasno jak,NATO postaje vrhovna vlada….

Valter
Gost
Valter

To se zove rekatarenje

Rijecanin
Gost
Rijecanin

Rekao bi Grunf iz Alana Forda:
Bolje reketarenje nego raketiranje.

Fakesve
Gost
Fakesve

To se zove vojna diktatura

White Patriarch
Gost
White Patriarch

Ovaj tekst mi je pomalo šizofren, istina ima dosta informacija u njemu, ali stavovi autora su totalno kontradiktorni, malo bi piškio, malo bi kakio. Autor je očitih komunističkih ili u najmanju ruku socijalističkih sklonosti pa ga najviše na Sorosu smeta način na koji je došao do novca (predatorski kapitalizam), ali kad opisuje način na koji Soros troši svoj novac (sustavno uništavanje nacija Europe i njihove kulture), autor zapravo nije siguran čemu se on tu točno protivi Sorosu. Komuniste nije briga za nacije, tradiciju, vjeru i obitelj, briga ih je samo za revolucionarnu provedbu egalitarizma, odnosno sulude ideje da smo svi jednaki pa prema tome moramo i imati svi isto. Sorosa isto nije briga za nacije, ali on se zalaže za jednakost prilike, a ne za jednakost rezultata kao što žele komunisti. Prema tome je Soros daleko razumniji od ideologije koju autor podržava.
Pravi razlog zašto je Soros tako razorna sila u današnjem svijetu je upravo njegova uloga u uništenju nacionalne države koja je izraz povijesnih težnji svih naroda na Svijetu i koja im pruža IDENTITET i SIGURNOST. Soros želi ljude bez identiteta koji su ujedno svedeni na nivo običnog konzumenta, upravo kao što ni sam nema nikakav identitet osim novca koji ima, što bi ga u takvom svijetu stavilo na sami vrh piramide. Takve ideje koje on forsira su unaprijed osuđene na propast jer ljude i društvo promatraju jednodimenzionalno, samo kroz novac, međutim ljudi su puno više od toga i traže od društva u kojem žive puno više od toga. Ljudi žele obitelj, naciju, kulturu, identitet, slobodu, materijalno i intelektualno bogatstvo, svrhu u životu i dojam da su dio nečeg većeg od samih sebe. Soros i takvi to očito nisu u stanju razumjeti i zato se ponašaju kao slonovi u trgovini porculanom, uništavaju ono što se mukotrpno stvaralo stoljećima i što se razvija lagano, ali presporo za njihov ukus. Šteta nakon njega će biti ogromna, ali trajni efekt na ljudsku povijest nikakav. Više će promijeniti Svijet jedan Elon Musk ili Nikola Tesla nego 1000 Sorosa. To nek mu bude epitaf.

fiveri
Gost
fiveri

Staviti u istu recenicu Elon Musk i Nikolu Teslu neizmjerljiva glupost. Tesla je bio iizumitelj i humanist.
Samo gesta kada je “ponistio” ugovor s Westinhous-om govori o njemu sve. Kolike su place radnika kod Elon Muska (pogledaj mu ispovjest tajnice). Probajte samo zamisliti tri vektorao u prostoru koja se rotiraju oko jedne osi promjenjljivih vrijednosti (sinusoidalnog karaktera) te u ovisnosti visim harmonicima (koji se zbrajaju) se mjenjaju. Da bude lakse parne ne racunajte jer se medjusobno ponistavaju. 3. 5, 7 neparni harmonik zbrojite ostale zanemarite. E to je spoznaja koja je promjenila svijet.Ta je ideja dosla iz glave genija koji nijie zaradjivao..
Snaga generatora u Krskom je 813MVA uz cos 0.85. Da je vazio dogovor s Wsstinghous-om koliko bi novaca dobio i koliki bi bio humanist i filantrop.??
Probaj samo spoznati koliko je takvih generatora postavljeno po svijetu (1W=1$).

Mile
Gost
Mile "golja"

@fiveri. Ugovor sa Westinghousom: Za svaki motor 5%, za svaki agregat 5% X na n-tu=?.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Što si ti pročitao, samo ti znaš. Tvrditi da je Soros ljevičar, što li već, jer želi uništiti nacionalne države je politologija – razina nula. Njega bi boljševici, možda čak i u nas 45. prvog utamničili, možda i steljali

Fakesve
Gost
Fakesve

Slazem se da tekst ima puno kvalitetnih informacija ali nema strukturu pa ispada totalno kaotican. Mozda otuda tvoj dojam da autor ne zna bil piskio ili kakio. Nije niti lektoriran npr. “Kozak doveo je lidere Otpora da uputiti disidente u Bjelorusiji kako djelovati” sto dodatno iritira. Steta. Tvoj opis Sorosa je u potponosti tocan. Naciju ce biti jako tesko unistiti u Europi, cak nemoguce i zato mu uzalud sav trud i milijarde koje je u to utrosio.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Ja volim čitati tekstove gdje mi se daju informacije, a ja ću sam izvući zaključak. Boli me briga što mislio ovaj ili drugi autori. Zapravo mi je dovoljno da zaključim nekoliko stvari, tako da ništa nema šizofrenog. 1.) Soros je obični smrdljivi financijski maniuplator, a ne ulagač, npr, uložit će u realni sektor 2.) kapitalist, neoliberal i nije nikakav ljevičar. 3.) djeluje zajedno sa strukturama NED, USAID , a HRW je praktički kupio, rezlutate djelovanja i strategija znam od prije.

Fakesve
Gost
Fakesve

Pa sta pises postove kad si dovoljan sam sebi!? Popricaj sa ogledalom

Moreno
Gost
Moreno

Ti si samo još jedan koji je popija prevaru opsjenara Muska

Mile
Gost
Mile "golja"

Elon Musk sigurno nece promjenuti svijet vec ce postati (ako mu upije) drugi Soros. Nikola Tesla je vec u mnogome promjenio svijet. Soros si na pocetku svog komentara dobro pohvalio a pri kraju kritiziro. Pitanje: Cemu uopce tvoj komentar.

BAN KULIN
Gost
BAN KULIN

I zaista ni jedan članak da se oda pošta žrtvama na godišnjicu genocida u Srebrenici…

Neko ime
Gost
Neko ime

Ne umanjujuci zrtvu zrtava Srebrenice, kao i svih zrtava ratova u bivsoj drzavi, kontekst clanka zapravo jako dobro opisuje mizantropsku strategiju ove “filantropske” hobe.
…”Na svijetu gotovo da ne postoji zemlja u kojoj su aktivni Otvoreno društvo, HRW, NED, USAID i njihove lokalne plaćeničke nevladine udruge, a da u njoj nema svađa, svjetonazorskih, političkih, vjerskih, sektaških i svakih drugih podjela, koje vode u destabilizaciju i dezintegraciju zemlje u kojima su aktivni”…
…”Nešto kasnije je Human Rights Watch bio aktivan u procesima na Haaškom tribunalu, kojeg, što je prilično zanimljivo, ne podržava gotovo nijedna od strana u sukobu u bivšoj Jugoslaviji”…
Otvoriti um za spoznaje, da shvatimo zasto, kako i od kojeg master minda je nastala beskrajna nesreca nasih naroda na ovim prostorima…to je pocetak svijesti koja moze nesto pokusat promijeniti…
Svako dobro ti zelim…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Eto ga jebi, i tako kost po kost , pa ćemo doći do Kosova polja, ajde ostavite mrtve da počivaju. ovo je također dio strategije, svake godine svakog dana vrtiti nož u živoj rani, samo kako bi narodi ostali posvađani.

Ivi tz
Gost
Ivi tz

Ovo stvorenje nije ljudsko biće.

Moreno
Gost
Moreno

A biće onda gušterica

Koča Popović
Gost
Koča Popović

Odlican tekst gospodina Babica. Cinjenicno tocan. Vazna je poanta da je Soros samo personifikacija poluga moci krupnog kapitala, smjestenog u USA! Dovoljno je promatrati njegovu ulogu krajem osamdesetih u SFRJ. Prvo u okviru ljudskih prava potice, organizira i financira ljude i skupine nacionalistickih i liberalnih uvjerenja koji su bili motivirani rusiti poredak, a onda izbijanjem sukoba prividno “mijenja” stranu i infiltrira se sa svojim organizacijama u manjiske grupacije koristeci njihovu obespravljenost i iskljucenost iz drustva. Takav primjer su Srbi u Hrvatskoj, Albanci i Hrvati u Srbiji. Na taj nacin stvara podjele i mrznju medju domiculnim stanovnistvom ojacavajuci americku intervencionisticku ulogu.Takodjer vjesto istiskuje istinsku ljevicu s njenim idealima i na njeno mjesto instalira socijaldemokraciju koja je kroz citavu povijest samo servis bogatima i krupnom kapitalu kao i konzervativna desnica.

JmpingJackFlash
Gost
JmpingJackFlash

Koča Popović, taj tip je samo potrčko svog šefa koji nije u SAD-u, nego u londonskom City-ju!

V. Bakarić
Gost
V. Bakarić

Babću majstore, svaka podrška u osvještavanju i oslikavanju stvarnosti jer to je neizbježan put budućnosti čovječanstva.

slavuj
Gost
slavuj

On bi bio “svjetska savjest” a nema niti svoju osobnu.

Kile
Gost
Kile

Odvratan reptil, hrani se negativnom energijom takvi dožive 100 godina bez beda, kao engleska kraljica i ostala gamad

victory
Gost
victory

bome sposoban svat

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Neupitno je sposoban. Židovi koji su ljetovali po nacističkoj Njemačkoj, učenik Karla Poppera koji je svaku njegovu zamisao realizirao barem u 20 25% svijeta. Država, ne stanovništva. Koji je osmislio i legalizirao lešinarske fondove, to nisam ni znao. Zaista impresivna biografija Sotone. Plus Brzezinski, Kissinger, Huntington i Fukuyama i imamo vrlo opasno društvo. Dobro, Brzezinski je crko, ali je ostala strategija.

Moreno
Gost
Moreno

Nema se tu šta puno pisat.
Soros je utijelovljenje zla.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo

Soroseva hobotnica zla pustila je pipke u sve pore društva i od nevladinih udruga koje su financirane iz inozemstva sad radi na tome da se stvaraju udruge koje će zakonski financirat vlada, a to sve se omogućava priko korumpiranih pikitičara.
To je perpetum mobile, građani sami financiraju vlastito uništenje.

tedi
Gost
tedi

Soros je samo jedan djelatnik “crnog plemstva”koji ima istu strategiju vise od 500g.Nista se na ovom svijetu nije promijenilo kako vladati i sisati narode.Nekada u mracno doba uz vjersku manipulaciju svestenstva i njihovog sakrivenog znanja to je bilo lako.Na pr.u Babilonu kada se robovi pobune,cekalo se pomracenje sunca ili mjeseca,koje su zreci upotrebili za zastrasivanje roblja.I Jovo nanovo.
Danas je teze, tajne se objavljuju,ovako ili onako,svijest naroda se dize,a i “plemstvo”se pokolje ili izdaju jedni druge u sukobu interesa.Uglavnom sljam je na vrhu piramide u rukama im je sva moc svijeta zato imamo sve ove ratove,jer im robovi otimaju i moc i znanje.Mnogo je tu pomogao internet kojim su se htjeli povezati sa kraj na kraj svijeta,ali otelo se kontroli,pa sada mnoge kontrolira svijet,na posredan ili neposredan nacin (berze).Rokfeler je jednom davno izjavio ,da su pogrijesili sto su pustili internet.
Komentirati o napisanom u tekstu je nebuloza,sve izneseno je vidljivo i dokazivo i jedan od pokusaja obijelodaniti Sorosa kojeg i mnoge drzave protjeruju,ne njega licno,nego tu kriminalnu organizaciju koja ima lesinarske kande sirom svijeta,a i znanje kako nemilosrdno i bez milosti svakog tko digne glavu skratiti za glavu a i citave narode unistavati i obogaljiti.
Dovoljno je pametnom procitati ovaj tekst, okreniti se oko sebe i sve je jasno.

P.S.Moram staviti ovaj link,radi se i celniku EU,danas se u Briselu na samitu-nato dobro nakreso i izgubio se u vremenu i prostoru,pa su ga sluge takog pjanog vucarale po pozornici da se slikaju.Njemu ni ne zamjeram, dekica mi je i simpa,ali ovi svi oko njega su takve gnjide i olos,koji se pravi da je to totalno ok.Mozda se napio zbog sljama koji ga okruzuje.Ono slika govori vise od 1000 rijeci……..http://glavred.info/mir/yunkera-na-drozhaschih-nogah-na-sammite-nato-podhvatil-poroshenko-video-516038.html

šinzoabe
Gost
šinzoabe

Ko financira portal logično?

šinzoabe
Gost
šinzoabe

jedan plus, zanima još jednu osobu, ove minuse ne razumijem, možda dvoje ljudi ne žele da se zna ili što, stvarno nisam siguran što znače ovi minusi? mogli ste pojasniti…

Zaev
Gost
Zaev

Hvala na ovom opsirnom tekst o ovom “covjeku”!
Fali samo dio o vremenu Hitlerovig rezima i kako su prezivjeli kao Zidovi.Bilo je tekstova o tome da su bili dio toga rezima.
No, mnogima je poznat ovaj cova, ali ne po dobrom.
Dok mi obicni smrtnici vec dugo jedva cekamo da on crkne!
Ali ni zemlja ga nece!

Đuka Fićuka
Gost
Đuka Fićuka

Soros nije nikakav slobodni strijelac, nego agent za specijalne zadatke najveće zločinačke organizacije, koju nazivaju KOSHER NOSTRA, a predvode ju zločinačke obitelji Rothschild i Rockfeller.

alan ford
Gost
alan ford

dobar članak, samo nekoliko dopuna s moje strane: Nije Soros želio uništiti socijalizam u istočnoj Europi i SSSR-u, zbog toga što je protivnik socijalizma, već zbog toga, što su SSSR i sve ostale države trebale da padnu pod kontrolu SAD-a. A SAD je korporacija u vlasti cio-hazarske bankomafije iz Federal Reserve (FED), to je to. Zato su cio-hazari posvuda bili u prvim redovima kofol boraca za “demokraciju”, liberalizam i slobodno tržište. Samo da navedem jedan primjer; Wolf Biermann, je bio najpoznatiji takozvani “disident” iz istočne Njemačke. DDR-a, koji je kritizirao DDR i prebjegao u Zapadnu Njemačku 70-ih godina, Biermann je hazar i danas napada Putina, Orbana, Rusiju, Mađarsku, itd.. dakle sve one koji se suprostvaljaju lihvarskom sistemu. A Soros je danas kralj skoro svih europksih ljevičara i socijalista, svi su njegovi plaćenici: njemački SPD i Zeleni, francuski socijalisti, španjolski socijalisti (sada ima svog čovjeka na čelu Španjolske, premjera Sancheza, koji odmah podržava migraciju).. talijanski socijalisti, hrvatski, srpski, bosanski, makedonski, crnogorski .. i svi ostali socijalisti, kao i grčka Siriza i španjolski Podemos- također sve Sorosevi ljudi. Nije slučajno, što je i kod nas u Hrvatskoj, Slavko Goldstein, bio jedan od suosnivača HSLS-a, prve straanke u Hrvatskoj, koja je osnovana 1988. još prije HDZ-a. I što se Slavek tada kofol zalagao za demokraciju, višestranačje i slobodno tržište. Kao što se i hazar Gari Kasparov još 80-ih godina, kada je postao mladi šahovski svjetski prvak, zalagao za “demokraciju” i već tada je glumio opozicionara protiv SSSR-a. Danas je Kasparov Bilderbergovac i jedan od najvećih boraca protuv Putina. Mihail Gorbačov je na listi 300 vodećih iluminata, zajedno sa Rotšildom, Sorosem, Kisindžerom, kraljicom Elizabetom..jordanskim kraljem Abdulahom, starim španjolskim kraljem Juan Carlosom, Bill Gatesom …itd. Gorbačov je dobio teške milijune od cio-lihvara, zato što je SSSR faktički izručio njima. Zato Gorbačov danas luksuzno živi u Švicarskoj i na Zapadu je velika ličnost, dok ga u Rusiji, nitko ne šljivi. Sorosev čovjek i plaćenik cio-lihvara je također i Lech Waalesa (zato je i dobio Nobelovu nagradu kao i Gorbačov), Walesa, koji je stalno glumio konzervativnog katolika, je sada pokazao svoje pravo lice, jer je nekoliko puta sudjelovao u demonstracijama protiv sadašnje konzervativne poljske vlade, demonstracijama, koje u Poljskoj stalno organizira mreža Sorosevih udruga i briselska mafija iz EU. “Vijeću za inozemne odnose,”(Council on Foreign Relations-CFR) iza kojeg stoji Rockefeller je glavno predstavništvo tzv. “duboke države” (lihvarske mafije iz FED-a i ostalh oligarha, koji vladaju sa SAD-om) Karl Proper -otac teorije o “otvorenim društvu”, je također bio hazar, kao i Soros. Ne samo da je Soros stvorio Međunarodnu kriznu skupinu (International Crisis Group) već i “Europsku inicjativu za stabilnost” (ESI), koju predvodi Austrijanac Gerald Knaus, koji je naparvio onaj sporazum o izbjeglicama, sporazum između EU (Merkelice) i Erdogana. Zbigniew Brzezinski, Samuel Huntington, Francis Fukuyama – bili su odnosno još su (Fukuyama je još živ), vodeći Rockefellerovi aktivisti u CFR-u. Brzensiski (bio je poljska masončina i Bilderbergovac), bio je vodeći ideolog cio-hazarskih neokonsa, koji zagovaraju agresivnu politiku prema Rusiji, a Huntigton je bio zapravo teški WASP-ovac i rasist,… Pročitaj više »

alan ford
Gost
alan ford

2)

“Prema Jamesu Petrasu, “krajem osamdesetih su ključni sektori neoliberalnih vladajućih elita shvatili da njihovi politički ciljevi polariziraju društvo i generiraju široko društveno nezadovoljstvo”.
– te neoliberalne vladajuće elite su ustvari agresivni hazarsaki nekonosi, koji tada preuzimaju kontrolu nad američkom vanjskom politikom. Kako je rekao Paul Craig Roberts, bivši podministar u vladi Reagana, dolaskom Busha starijeg na vlast, početkom 1989. hazarski nrokonsi preuzmaju tu kontrolu i drže je i do danas, bez obzira na sve predsjednike. Oni su izazvali sve ratove na Bliskom istoku i oni tjeraju ovaj sukob sa Rusijom

– Herbert Okun- hazar
– Bernard Kouchner – hazar
– Ken Roth- hazar

. American Enterprise Institute., think tank hazarskih neokonsa, povezan sa CFR-om, u odboru AEI. sjedi Kisinger, koji zajedno sa Sorosem ujedno sjedi i u odboru CFR-a. Člasnovi AEI su Gari Kasparov i bivši poljski ministar za VP, Radoslaw Sikorski, koji je oženjen hazarkom i Bilderbergkom Anne Aplebaum. Je li taj i taj think tank., “reakcionaran” ili liberalan, to je sve samo kozmetika i gluma, svi rade za iste gazde. Bolton, McCain i L. Graham- tri najpoznatija agresivna jastreba, koji nisu hazari, ali rade za njih, trojica najžešćih takozvanih “nežidovskih cionista”., Ovaj izraz “nežidovski cionist” doista postoji, Hilarija Clinton za sebe ponosno kaže da je “nežidovski cionist”, kao i šef njemačkog medijskog koncerna Axel-Springer-Verlag, Matthias Doepfner, član Bilderberga.

– William Greider,- hazar

– američka ljevica su također isto sranje kao i desnica- globalisti pod hazarskom kontrolom. Protukandidat Klintonovice, hazar Bernie Sanders, kojega je ta ljevica slavila kao navodno pravednog i poštenoga, je također davao anti-ruske izjaave kao i Klintonica.

“Kada kaže da SAD mogu i moraju voditi svijet, on zagovara globalni fašizam…”
SAD su to treba konačno shvatiti, korporacija u vlasništvu hazarskih lihvara. Koji koriste SAD, i koji propagandnom napuhavaju taj umjetni agresivni američki patriotizam, koji u stvarnosti ne postoji, to je lažni patriotizam, iza kojega hazari kriju svoje ciljeve, Obični Amerikanci iz Texasa, Kansasa, Colorada itd.. oni vole svoju državu, ali oni sto posto ne žele ratovati i mućkati po Nikaragvi, Kolumbiji, Panami.. i mnogim drugim raznim vukojebinama na svijetu. Oni također ne žele ratovati protiv Rusije. Obični Amerikanci su malo naivni, ali pošteni i srdačni ljudi, ali njih se ništa ne pita. Ali pošto hazari kontroliraju medije, stvara se takav utisak u svijetu, kao da je “SAD” agresivan i “Amerikanci” agresivni i imperijalistički i što ja znam. Sve je to medijska maska da hazari prikriju svoje ciljeve.

– sve ovo što je Babić napisao u članku i ovo što sam ja dodao su činjenice, ali o tome naravno nećete naći ni slova u glavnim medijima, jer tamo rade mnogi Sorosevi plaćenici, koji njemu tepaju “investorska legenda” ili “burzovna legenda”..

POVEZANE VIJESTI

Izbornik