fbpx

Plan je bio da Jugoslavija mora nestati, a što bi bilo da nije…?

Jugoslavija - markica

Američki politolog Phil Butler je za New Eastern Outlook napisao kolumnu u kojoj tvrdi da su razaranje i raspad Jugoslavije bili dio šireg plana NATO saveza, kojim se htjelo oslabiti geopolitičke protivnike zapadnog bloka u regijama Trećeg svijeta i progutati zdrave ekonomije naroda ovih prostora, a sažetak njegove analize je prenio i talijanski Globalist. Svatko od nas ima svoje viđenje ’90-ih na ovim prostorima, ali su ona bez sumnje subjektivna, koliko god netko mislio da je upravo njegova verzija istine ona nesporna i nepobitna. Stoga uvijek vrijedi čuti što drugi misle o nama.

Phil Butler: “Jugoslavija je morala biti uništena, a što bi bilo da nije…?”

Možete li zamisliti Europu danas s Jugoslavijom kao ključnim igračem među narodima? Ja mogu. Jugoslavija je u stvari bila jedan od najvećih kulturnih i društvenih eksperimenata u povijesti. Osnovana na području sukoba nekadašnjeg Austro-ugarskog i Osmanskog carstva, Jugoslavija je sjedinila obje kulture na način koji nije viđen još od vremena Aleksandra Velikog, koji je nakon golemih osvajanja asimilirao narode. Eksperiment, ako ga mogu tako nazvati, trajao je nešto više od pola stoljeća. Idealan iz razloga što su u jednoj državi živjeli svi južnoslavenski narodi. Stvaranje Jugoslavije je djelomično bio i geostrateški potez Britanije i Francuske, kako bi se usporila ili blokirala Njemačka. Odredbe takozvane “Krfske deklaracije” su udarile temelje ustavnoj monarhiji koja se ni po čemu nije razlikovala od Engleske. Prava i pravo glasa, te poštivanje temeljnih principa Ilirskog pokreta su bili obećavajući aspekti rane Jugoslavije. No, tada je kralj Aleksandar ukinuo ustav i izbore, ali je zajednički život etničkih i kulturnih skupina je i dalje davao nadu za budućnost. Rat, političke spletke, unutarnji i vanjski pritisci su u to vrijeme teško opterećivali ovu novu silu u nastajanju. Kao što je to bio slučaj u mnogim takvim pokusima, u konačnici je autoritarna vlast postala nužna, možda i poželjna.

Za prekid “predavanja iz povijesti”, nacionalni heroj Josip Broz Tito je postao taj “diktator”, ali je stekao svjetsku slavu i čvrsto držao stvari pod kontrolom, a Jugoslavija je igrala veliku ulogu na svjetskoj sceni. Međutim, kada je njegova moć oslabila, suprotne sile su našle svoje uporište. Nema znanstvenika ili političara koji o tome danas ne govori, ali Titova uloga u osnivanju Pokreta nesvrstanih nacionalnih država je velika i izuzetno značajna, pogotovo za ljude koji sada žive u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori i ostalim bivših jugoslavenskim zemljama.

Ideali Pokreta nesvrstanih i njegovi temelji su udareni u Beogradu 1961. U stvaranju pokreta su sudjelovali Tito, indijski premijer Jawaharlal Nehru, predsjednik Indonezije Sukarno, egipatski predsjednik, Gamal Abdel Naser i predsjednik Gane, Kwame Nkrumah. U najkraćim crtama ideju Pokreta nesvrstanih objašnjava lider Kube, Fidel Castro, u govoru u Havani 1979.

“Pokret nesvrstanih postoji kako bi čuvao nacionalnu nezavisnost, suverenitet, teritorijalni integritet i sigurnost nesvrstanih zemalja u njihovoj borbi protiv imperijalizma, kolonijalizma, neokolonijalizma, rasizma i svih oblika strane agresije, okupacije, dominacije, miješanja ili hegemonije, kao i protiv velikih sila i blokovske politike”, rekao je tada Castro.

Dakle, u suštini, Pokret nesvrstanih je težio samostalnom razvoju naroda između velikih sila s idejom koja negira Hladni rat. Naravno, velike sile koje su se bavile ideološkim ratovima, imale su svoje strategije, koje su uključivale apsorbiranje svake od tih siromašnih nezavisnih zemalja.

Kao što vidimo danas, strategija je bila izazvati sukobe koji vode ka fragmentiranju, podijeli i stvaranju nemoćnih zemalja i naroda diljem svijeta.

Raspad Jugoslavije je najbolji primjer, gdje danas nijedna zemlja ne pokazuje naklonost prema Pokretu nesvrstanih.

Umjesto toga, EU i NATO su bili gravitacijska sila koja je privukla Sloveniju, Hrvatsku i ostale. Vidimo ostatke strategije Hladnog rata i u činjenici da su Bjelorusija i Azerbajdžan jedine dvije preostale članice pokreta u Europi, a Fidži se kao najnoviji član pridružio 2011.

Međutim, 2012. je summit Pokreta nesvrstanih vidio veću posjećenost od bilo koje prethodne godine, što je možda bio i znak početka krize Zapada. Uz deklariranu svrhu “borbe za mir u svijetu” i svojih temeljnih dogmi, pokret je ipak, barem teoretski, vrijedan posrednički okvir. No, dopustite mi da se vratim na slučaj Jugoslavije i kakva bi možda bila da postoji danas.

Gledajući s distance na raspad Jugoslavije, primjetno je da se radi o uokvirivanju geostrategije Washingtona koja se provodila svugdje, pa i teškim metodama. Akcije Clintonove administracije su u to vrijeme bile tajnovite za javnost, jednako kao što su i danas.

Čitajući Washingtonov think tank propagandni Institut Brookings otkrivate ovo. U tekstu “Odluka o intervenciji – Kako završiti rat u Bosni” iz 1998. godine autor Ivo H. Daalder počinje: “Dok danas mnogi pišu rječito i strastveno da objasne neuspjeh Washingtona i Zapada da se zaustave etničko čišćenje, koncentracijski logori i masakri stotina tisuća civila, malo tko je to pitanje postavio u ljeto 1995. godine, kada su SAD napokon odlučile preuzeti vodeću ulogu u okončanju rata u Bosni.”

No, istina je puno jednostavnija od stvarnosti. Nikome ne treba think tank da otkrije zašto je predsjednik Bill Clinton oklijevao da posreduje u Bosni. Clinton je u stvari nastavljao politiku svoga prethodnika, Georgea Busha starijeg, kojem je cilj bio destabilizirati jugoslavenski socijalistički uspjeh.

Sada znamo da su kod nas tajno obučeni pobunjenici odigrali ključnu ulogu u fragmentiranju regije preko organizacije poznate kao Atlantska brigada, koja se borila u ratu na Kosovu na strani Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), a brojala je oko 400 naoružanih boraca, kao što piše Christian Science Monitor 1999.

Ovo izvješće otkriva da su SAD pod lažnim izgovorom vodile posrednički rat u bivšoj Jugoslaviji.

Što se tiče Billa Clintona i njegove nevoljkosti da se upliće u regiju nekad poznatu kao Jugoslavija, to je prljava povijest genocida i beskrajnih laži.

Priča koju sam pronašao je priča o Francuzu koji je trenirao Atlantsku brigadu, što u svemu podsjeća kasnije na Ukrajinu, Libiju i Siriju. Vidite “obrasce” koje nas vode do istine i više nego dovoljno.

Stravična stratišta legitimne države Jugoslavije su služila za ulaganje u podjelu preostalih komada zemlje, uz pomoć američkih predsjednika, britanskih gospodara i njemačkih industrijalaca.

Atlantska brigada je djelovala u raznim posredničkim ratovima na Balkanu, a važni pripadnici su joj bili smrtonosne ubojice iz inozemstva. Američki dužnosnici u vrhu su ih dobro poznavali i upravljajući njima su vukli konce na Kosovu i širom Balkana. Jugoslavija je postala prototip, predložak za djelovanje u Afganistanu i Iraku, Arapskom proljeću.

Imena Madeleine Albright, Javiera Solane, generala Wesleya Clarka i drugih se i dalje spominju. U bivšoj Jugoslaviji su prijatelji ključnih igrača u vladama doslovno planirali pretvoriti narode i zemlje u kreditore i investicijski  “eldorado”.

Priča o tom genocidu u ime demokracije je prestrašna. Većina naroda ovih prostora je vraćena 200 godina natrag, u neku vrstu srednjovjekovnog postojanja bez nade. Jedini tračak nade za većinu bivših “Jugoslavena” je, sasvim prirodno, EU i NATO savez.

Dok ovo pišem američki, britanski i njemački planeri već uređuju Siriju. Poznata korporacija RAND izrađuje plan za podjelu suverene države. Za one koji nisu svjesni, korporacija RAND je “Veliki brat” svih hegemonijskih think tankova.

Tko je i zašto uništio Jugoslaviju?

Sigurno je bilo zločina i genocida s obje strane u sukobima, od Kosova do ostalih ratova na Balkanu. Ali to nije poanta zbog čega sam se fokusirao na ovu katastrofu.

Prije svega, nijedan narod bivše Jugoslavije danas nema pravo glasa. Drugo, podjela među tim narodima je dovela do smrti ili preseljenja milijuna ljudi.

Ali moja “fantazija” o Jugoslaviji bi možda mogla biti iznenađenje. Dopustite mi da zaključim. Jugoslavija je izgrađena na ideji da u njoj južni Slaveni neće ostati slabi i podijeljeni narodi. Ujedinjeni u Jugoslaviju ne bi bili lak plijen imperijalnim namjerama, kao što vidimo da se događa danas.

Činjenica je da je nakon Drugog svjetskog rata socijalistička Jugoslavija postala neka vrsta europske priče o uspjehu. Između 1960. i 1980. zemlja je imala jednu od najvažnijih stope gospodarskog rasta u svijetu, pristojan životni standard, besplatnu medicinsku skrb i obrazovanje, zajamčeno pravo na posao, jednomjesečni plaćeni godišnji odmor, stopu pismenosti od preko 90 posto, a očekivani životni vijek od 72 godine. Koliko ja znam, ni jedna od država Balkana danas ne može sanjati ni pola ovog prosperiteta.

Bio je to napredak koji je među zapadnim silama izazvao želju da unište Jugoslaviju.

Multietničko stanovništvo zemlje je imalo povoljan javni prijevoz, stanovanje i komunalije. Profitabilno gospodarstvo je uglavnom bilo u državnom vlasništvu, što nije baš najočitiji primjer zapadne demokratske ljubavi. U to vrijeme su od resursa daleko bili Njemačka, Francuska ili Velika Britanija, a bankari Londona i Luksemburga nisu mogli izvlačiti milijarde iz socijalističkog sustava.

Jugoslavija je morala umrijeti, a Reagan, Bush stariji i mlađi i Clinton su pomogli da se to dogodi. Nagrađivani autor, politolog i gostujući suradnik u Institutu političke studije u Washingtonu, Michael Parenti, često je govorio o katastrofi u Jugoslaviji.

Prema Parentiju, američki cilj je bio pretvoriti jugoslavenske narode u regiju Trećeg svijeta, a to se moglo ostvariti podjelom zemlje koja će onda otvoriti svoje gospodarstvo korporativnoj eliti i zapadnim bankarima. Po raspadu Jugoslavije je zemlje trebalo učiniti takvima da budu:

  1. Nesposobne da slijede nezavisan kurs osobnog razvoja.
  2. Razbijenih ekonomija i prirodnih resursa u potpunosti dostupnih za multinacionalne korporacijske eksploatacije, uključujući i ogromna mineralna bogatstva na Kosovu.
  3. Osiromašenog, ali pismenog i osposobljenog stanovništva koje će biti prisiljeno raditi za minimalne nadnice, koje će predstavljati jeftin radni bazen s kojim će se lakše sniziti plaće u zapadnoj Europi i drugdje.
  4. Demontiranih industrija automobila, nafte, teških strojeva, rudarstva i petrokemije, te raznih drugih industrija koje nisu smjele biti konkurencija postojećim zapadnim proizvođačima.

Zvuči li vam ova strategija poznato? Sjetite se plana korporacije RAND za Siriju. Jesu li Ukrajina, Donbas i Krim razumjeli ovo prije Euromajdana? Koji je na kraju plan za Rusiju?

Iako ovo zvuči prijeteće, žao mi je, to je svijet u kojem živimo danas. Snagom uspavanih američkih građana, drogiranih glupim bezvrijednim tricama super-kapitalizma, svijet preuzimaju tirani.

Što bi bilo da je bilo?

Ali što da je Jugoslavija preživjela? Što da je veliki etničko-socijalistički eksperiment i dalje radio? Sigurno bi naš svijet bio potpuno drugačiji od danas. Još jedna stvar, Europska unija bi uz Pokret nesvrstanih djelovala u okviru svojih sadašnjih granica. Bila bi manje moćna i daleko manje geopolitički utjecajna.

Cijela Europa bi možda dolazila u Beograd, a sada se šest republika bore za mrvice iz Bruxellesa. Potaknut mojom fantazijom o tome kako bi Jugoslavija mogla izgledati, ostavit ću vas s procjenama ekonomske situacije sadašnjih država Balkana i Jugoslavije čiji je BDP prije rata bio na 24. mjestu među svjetskim narodima.

2015. godine je Bosna i Hercegovina ekonomski bila na 112. mjestu u svijetu, a uvjeti se pogoršavaju. Ipak, siromašni stanovnici BiH misle da će ulaskom u EU riješiti sve svoje probleme. Hrvatska je ekonomski bila na 76. mjestu u svijetu, ali je Bloomberg tada ekonomiju RH svrstao u 10 najgorih u svijetu. Makedonija se nalazila na 130. mjestu, a poljoprivreda je jedina prava industrija, dok je nezaposlenost u zemlji iznad 30%. Crna Gora je, unatoč ljepoti i maloj površini, bila 149. ekonomija među svjetskim narodima. Poput nekih drugih bivših republika, Crna Gora vjeruje da će ulaskom u EU riješiti sve. Srbija je zauzela 87. mjesto po BDP-u, a Slovenija je 81. Što se tiče Kosova, Jonathan Marshall za Consortium News piše da je tamo rođena “mafijaška država sa stopom nezaposlenosti od 35 posto, shrvana epidemijom terorizma, kriminala i političkog nasilja”.

Osim toga, NATO polako guta sve države u regiji, jednu po jednu. Crna Gora je postala članica, a Makedonija će to bi ti uskoro. Srpski zakonodavci su ratificirali diplomatski sporazum o imunitetu i logističkoj potpori za predstavnike NATO pakta.

“I dok pišem ove završne redove, mislim na ono što bi hrabri i jaki narodi iz Jugoslavije dobili da nije došlo do prekida njene sudbine. No, sve što znam je da je 24. mjesto među svjetskim gospodarstvima daleko, a što se tiče Jugoslavije, taj je narod zauvijek nestao”, zaključuje američki politolog Phil Butler.

Phil Butler je u svojoj kolumni, što je inače čest slučaj u inozemstvu, malo pozornosti posvetio specifičnostima svake nacije i tinjajućim antagonizmima koje je, kako i sam priznaje, Josip Broz Tito “čvrsto držao pod kontrolom”. Ipak, njegov zanimljiv opis otvara pitanje koliko smo dobili, a koliko izgubili i jesu li se postojeći antagonizmi rasplamsali i prerasli u ratove “sami po sebi” i zato što su “jednog dana ipak morali eksplodirati” ili su se vješto iskoristili na način da se novcem, oružjem i propagandom na kraju ostvari konačni cilj – uništiti prilično zdrave ekonomije naroda bivše federacije koja je u vrijeme prije raspada imala 24. ekonomiju na svijetu i zauvijek uništiti za Zapad opasnu ideju koja je temelj Pokreta nesvrstanih?

New Eastern Outlook / Christian Science Monitor / RAND

3 2
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
272 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Savonarola
Gost
Savonarola
7 mjeseci prije

Sve istina.Bilo jednom na brdovitom Balkanu.

Debeli đuro
Gost
Debeli đuro
7 mjeseci prije

Dečki,sve vas lijepo molim prije nego počnete nešto lupati o Titu,demokraciji ,švercu i nestašici.kave,benzina itd morate sagledati da je nakon 2 svjetskog rata bili milijuni gladnih,90% nepismenih i polupismenih,95%gladnih, komplet industrija i poljoprivreda uništena,tako da stalnim krizama s Rusima,milioni vojnika i tisuće tenkova na granicama,krizu oko Trsta,gdje je JNA srušila dva američka vojna aviona,Tito je svoju ulogu odigrao maestralno i čitav svijet mu se divio i to ne samo političari,nego npr.Holivudski glumci ili astronauti NASE!!!Posljednje što je Tito strateški radio bila je licenca za avionske motore za nadzvučni avion,proguglajte novi avion,koji je trebao biti prodan tim nesvrstanim zemljama,oko 1200-1500 komada!!!Umro je Tito,netko se veselio,netko žalovao, svi smo se vratili 80 godina unazad ,pobili sve zapalili i ,oprostite,razjebali,lopovi i kriminalci nam obećavaju bolji život,a za ulogu Tita,treba još bar 20-30 godina!!!Pamet ne možeš kupiti,nažalost stječeš ju s dugim protokom vremena i vlastitim greškama!!!

Mis
Gost
Mis
7 mjeseci prije

Istina, najbolja je usporedba 30godina od raspada jugoslavije sta su ove republike postigle s svom industrijom,infrakstrukturom,strojevima i ljudstvom, i sta je postigla jugoslavija poslje ratova svih ratova u 30godina bez icega sta su nasljedile exrepublike raspadom yugoslavije. Dalje ne treba ni pricati.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
7 mjeseci prije

Pa eto “demokratizirale” su se, neke ušle u EU i NATO, ostale čekaju, Slovenija je u eurozoni, sad će i Hrvstska, to su uspjesi, zar sve to nije dražesno ☺

Običan tip
Gost
Običan tip
7 mjeseci prije

Očaravajuće…

Ive
Gost
Ive
2 dana prije

NE, nije drazesno to je sve sranje kroz gusto granje.

Abe 04
Gost
Abe 04
7 mjeseci prije

I to se ne može sakriti, po tome se najbolje vidi da je kralj gol.

Glas razuma
Gost
Glas razuma
7 mjeseci prije

Tito je imao pozitivnu ulogu jer je bio pragmatican covjek ,nakon sto su Rosvelt i Cherchil na Jalti, istrgnuli Jugoslaviju iz staljinovih kandzi i podjelili interesnu zonu u Jugoslaviji i Madjarskoj 50:50,Tito je prihvatio dogovor velikih sila,kada je vidio staljinove namjere okupacije Jugoslavije ,1948. se obracunao sa boljsevicima i otvorio mogucnost treceg puta kroz nesvrstane,podrsku je dobio upravo sa zapada koji su tadasnju razrusenu Jugoslaviju kroz financijsku pomoc opismenili i izgradili,te postavili na solidne temelje,misleci da ce demokratski procesi i vrijeme uciniti svoje,te da ce od nepismenih divljackih plemena uspjeti stvoriti zapadno demokratsko drustvo,nazalost nisu uspjeli i tu je kraj price o Jugoslaviji kakva je bila od 1948-1980.

čitalac
Gost
čitalac
7 mjeseci prije

Tako nekako.
Ali jugo-nostalgičarima su vijek krivi isključivo drugi, a nikad mi sami.

bok123
Gost
bok123
7 mjeseci prije

Tako je, mi sami, jedan nacionalizam izaziva drugi. ako batina ne tuče jednako bolje da svako ide na svoju stranu. SK je bio hrpa slabića, pregaženi u vremenu i prostoru, znali su samo jebati malog čovjeka. Kada se vjetar promijenio vidjelo se koliko ih je ostalo u partiji. Sve u svemu, pogledajte današnje lidere, prodat će sve -osim mora Slovencima- da ne bi ispali ustaše ali da ih Trump stisne – tko zna.

jbg
Gost
jbg
7 mjeseci prije

ne prodaje se more Slovencima, nego si Slovenija samo hoče vratiti što je njezino

Ive
Gost
Ive
2 dana prije

Krivo pises ime to je ZLOVENIJA

Red Dog
Gost
Red Dog
7 mjeseci prije

Postoje uglavnom dve vrste:
1) Oni koji su bili protiv Tamnice Naroda. Ti vide jos uvek komunce na vlasti. „Revolucija im je ukradena“.
2) Oni koji su bili za Jugu ali „da padaju komunci“. Juga je bila komunci. Osnova drustvenog uredenja. Kad je pala ta je pala Juga.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
7 mjeseci prije

Tito nije imao pozitivnu ulogu u Jugoslaviji jer kako bi se održao i Jugoslavija bila priznata držao se tajnog dijela sporazuma na Jalti da pobjednička vojska u svim državama treba poubijati pripadnike gubitničke vojske i kolaboracioniste okupatora.
Jedino u Njemačkoj nije bilo pobjedničke vojske pa su to odradili Amerikanci u Rajnskim logorima.
Tito je to u Jugoslaviji napravio temeljito i u sporazumu sa Vatikanom pustio Antu Pavelića, a desetke tisuća Hrvata poubijao. Na primjer Norvežani su odmah po kratkom postupku rješili Vidkuna Kvislinga i njih nekoliko oko njega, a ostale su pripadnike kvislinške vojske poštedili.

Financijska pomoć o kojoj pišeš je upravo bila dio plana uništavanja prvenstveno sistema, a tek poslije federacije.
Ti vjerojatno nisi svijestan kako je Ante Marković početkom 1989 “dobio” 5 miljardi dolara kredita, a da za uzvrat otvori granice za uvoz i donese zakon o privatizaciji banaka po kojemu je poslije i privatizirana većina banaka u svim republikama.
Jasno kako je tih 5 miljardi dolara otišlo u potrošnju, a ne razvoj odnosno otišlo je onima koji su kredite i dali da bi se sa tim novcem kupila njihova roba. Novaca je u nekom trenutku nestalo i počele su napetosti pa je globalna mafija u nekom trenutku počela financirati republike pojedinačno i to je bilo game over.
Ponovit ću, Jugoslavija nije bitna, isto kao što danas EU nije bitna, ono što većina ovdje ne razumije je to kako stvari funkcioniraju, a velika većina se pravi kao da zna a i dalje je opsjednuta nacionalnim i inim mitovima uključujući i mit o Jugoslaviji.

nonwo
Gost
nonwo
7 mjeseci prije

Spacevoodoo@financijska pomoć je UVIJEK dio plana uništenja….Ante Marković je svakako bio ucijenjen i dio ucjene je bio da će usa dati još kredita ,ali slijedeća tranša ide samo ako se odvoje države,pa privatiziraju banke itd..Odvajanje država je bio UVJET za kredit od uvijek istih kamatara…(dokumenti u Težina lanaca,dokumentarac)To samo potvrđuje verziju da su centri moći započeli nagrizanje yu po uhodanom obrascu puno prije 91…Isto tako su imali “kontakte” sa budućim liderima…i ekipu za pravljenje svinjarija…Spremne..
Čekali su da Tito umre…Sad jel zato jer su ga “voljeli” pa da ga starog ne uznemiruju(teško da takvi mogu voljeti,makar ih je bilo puno na sprovodu…),ili zato jer im je rasturačina bila teška za provedbu dok je on bio živ…
Tito je ne jednom rekao(i to naglašeno,kad hoćeš utuviti nekome u tikvu)-čuvajte bratstvo i jedinstvo kao zjenicu svog oka…jer je garant znao sve što se Slavenima sprema nakon njegove smrti…a i znali su oni najbliži oko njega jer su o tome šuškali potkraj osamdesetih..
Bez potrebe za veličanjem ili umanjivanjem povijesnih grešaka/zasluga bilo koga…
I što je to mit o Jugoslaviji ?-kad ima živih ljudi koji su u njoj živjeli pa znaju zbilju života u Jugoslaviji..
Ono,točno kako su živjeli..Deflamiraju se kao jugonostalgičari jer ne smiju reći da je super imati stalan posao,kuću i vikendicu iako si samo radnik,ideš svake godine na more sa odmaralištem,..čuli nismo da je netko ikad ovršen i ostao bez krova nad glavom…Budimo realni…Kvaliteta života njenih stanovnika je jedino mjerilo uspješnosti države..Sve ostalo je mlaćenje prazne slame…

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
7 mjeseci prije

Ja sam odgovarao na gornji komentar samo kao primjedba o Titu.
Sigurno kako je sve kompkeksno i nije jednoznačno. Svatko se osvrće na raznorazne detalje koje vadi iz konteksta pa sa tim maše kao nepobitnim argumentom.
Preformulirala si ono što sam napisao.

Osnovna stvar kad pričamo o Jugoslaviji je to kako se nikako nemože usporrđivati s ovim danas jer je bilo drugačije.
Također što se nostalgije tiče to je emocionalna kategorija i često je vidljiva, ali emocije su po definiciji subjektivne.

Mit o Jugoslaviji je kako je to bila tamnica naroda sa srpskom JNA u kojoj sam bio i znam i dobre i loše stvari, ali samo mogu zaključiti kako je svaka vojska ista što se programiranja uma tiče. I koja korist da ja sad pričam kako je hrana u JNA bila tri puta bolja nego danas u HV ili kako sam u JNA ja osobno bio tretiran kao us”aša jer mi je stric emigrirao u Australiju, a ovi u JNA su to sve znali.
E sad ja bih mogao do Uskrsa o tome kako je bilo u Jugoslaviji, i dobro i loše, ali to nema smisla jer tko onda nije živio nemože to nikad znati.

Stvar je i svijetonazorska, jer ovisi o prioritetima, nekome je prioritet više materijalni, nekome duhovni. Koliko god to danas suludo zvučalo, ali u Jugoslaviji je bilo više duhovne slobode, a manje materijalnih bogatstava nego u oruženju.
Svima su bili jasni minimumi onoga što je tadašnji kontrolni sistem zahtijevao, a poviše toga sloboda.
Premda religije imaju uvjetnu vezu sa duhovnoću, može se prinjetiti kako se kršćanstvo bolje očuvalo na ovim prostorima i nakon 50 godina komunizma nego u zapadnoj Europi gdje je bila “sloboda i demokracija”.

Bilo bi dobro kad bi se i rasprava oko YU vodila u smislu otkrivanja prevare današnjeg kontrolnog sistema, a ne u smislu jeli bilo bolje ili gore kad je u stvarnosti bilo drugačije i neponovljivo.

Lucija
Gost
Lucija
7 mjeseci prije

Space
Zaboravi tih 5 milijardi. U trenutku kad je eu to nudila, iz svake rep. je otišlo više desetaka milijardi….88-90.
Zaduživanja su počela odmah nakon Ustava ’74., manja

nonwo
Gost
nonwo
7 mjeseci prije

spacevoodoo@”Bilo bi dobro kad bi se i rasprava oko YU vodila u smislu otkrivanja prevare današnjeg kontrolnog sistema”
Naravno da bi to bilo najbolje i jedino korisno…
Sva ostala prepucavanja su kontraproduktivna i idu na ruku kontrolnom sistemu…Mi se glođemo, a oni uživaju…
Smeta me jedino što se svjetonazor i emotivni doživljaj smatraju neobjektivnom kategorijom procjene kvalitete življenja…
To je isto dio programiranja uma…
Kako možeš biti jadan,nesretan,pokisao ,depresivan???Pa tvoja država IMA IZVRSTAN BDP!!!To što je podijeljen između onih 1%,koga briga…Brojke ne lažu….
Ili npr.kažeš amerima -uživajte,budite sretni…vaša država je NAJVEĆA vojna sila u svijetu…A što imaju ameri-ogromne poreze da nahrane vojnu mašineriju i to sastavljenu od privatnih korporacija(ide u privatne džepove);… služe kao topovsko meso ,uglavnom mladići/djevojke iz najsiromašnijih slojeva koji nemaju drugi izbor… Vraćaju se uglavnom psihički slomljeni ako su iole normalni, jer su u svijetu prisiljeni činiti zlo nedužnim ljudima….
Ekonomija sreće-je stručni termin……Sve se više među ekonomistima raspravlja o jedinoj ekonomiji sa svrhom/koristi za širu populaciju..
A tada ishode ne možemo mjeriti drugačije nego OSJEĆAJEM SREĆE…

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
7 mjeseci prije

Uglavnom se slažem s onim što si napisala. Svijetonazor nisam stavio u istu vreću s emocijama. Svijetonazor je koncept prema kojem se određujemo po pitanju postanka, a postanak nije rješen odnosno apsolut nam je još uvijek nepoznat.
Emocije su po meni subjektivne i to je nešto u čemu se ne slažemo i nemam problem da to ostane tako.
Slažem se kako “ekonomija sreće” nema ikakve veze sa stvarnom kličinom sreće koju živimo. Ja sam se dotakao toga kad sam pisao o odnosu duhovnog i materijalnog. Upravo tu je točka koja određuje našu stvarnost. Za nekog tko izvan materijalog odnosno onog što se nemože izmjeriti i u “međunarodno priznatim” jedinicama izraziti jednostavno ne postoji. Sreća o kojoj pišeš jednostavno nije ta jer je nemjerljiva i individualna.
Jedno od najjačih sredstava kojim se kontrolni sistem služi je manipulacija emocijama. To kontrolni sistem radi s njegovim glavnim dijelovima za te svrhe, a to su mediji, crkva, banke koje će ti na kredit, kad već utvrde kolateral, odobriti kamatu prema tvojem emocionalnom stanju odnosno koliko pokažeš da ti je novac potreban bez obzira radi li se o želji kupovine novog automobila, stana ili reprogramiranja postojećeg duga. Kontrolni sistem traži potpunu neizvjesnost i desperatnost s posljedičnom anksioznošću i depresijom kako bi bili što poslušniji. Za slučaj da smo deklarirali anksioznost ili depresiju tu se pojavljuje zdravstvo koje to potvrđuje daje nam lijekove koji ne funkcioniraju ništa bolje od placeba. Uglavnom ” krivica” za to stanje sam sistem prebacuje na jedinku jer je ona sama “kriva” i mora se prilagoditi sistemu u protivnom ta jedinka završava kao beskućnik na ulici koji nešto nesuvislo trabunja i to je ovaj današnji SAD / EU sistem za kojega je onaj YU sistem bio “piece of cake”.
E sad ja sam to shvatio eliminacijom emocija i provirivanjem iznad matrixa jer mi se čini kako je to pod djelovanjem emocija nemoguće.
To ne znači kako ne živim život emocionalno, ali u nekim trenucima izlazim iz tog okruženja. Nikako ne želim reći kako ti ili bilo tko drugi treba tako.

nonwo
Gost
nonwo
7 mjeseci prije

Space@nisu emocije subjektivne…One su jako precizan indikator…
Pričaš kofol ljubazno s antipatičnim tipom,žderačem energije…na licu ti može biti fake osmijeh ali u prsištu ti je tlaka,u želucu kiselina,u glavi nabija(karikiram,ali tu je negdje..)…Cijeli vegetativni sustav govori -nepodnošljiv si…
Kad kažu brojke,političari,msm …. da nam je dobro,….većina ljudi ZNA kako se STVARNO osjeća…I uglavnom su down..Nisu ti njihovi osjećaji subjektivni-STVARNI su….Takvo stanje nacije je precizan ZNAK da nešto(sve) ne štima..
Kupiš najnoviji mobitel,cipele,torbu,aute…Imaš ih i previše…I piješ antidepresive,na alkoholu si,drogi…..Tražiš izlaz jer NISI SRETAN…Ne možeš sebe prevariti…Osjećaj je istina…Lijeva polovica mozga(racio) može prevariti više nego desna(emocionalna).Racionaliziraš da ti je super ali j.. ga kad se tako ne osjećaš…
Ne kažem da racio nije bitan,ali bez aktiviranja emocionalne inteligencije nisi u plusu…
Racio ne daje kemiju dobrog osjećaja…Prije čokolada…

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
7 mjeseci prije

Udaljila si se malo od prvobitne teme, ali nema veze, želim reći kako
politika odnosnilo stanje u široj zajednici utiče na emocije, ali to nebi trebalo određivati naše emocionalno stanje u cjelosti. Emocije mogu biti indikator, ali svakome drugačijim intezitetom i na drugačiji način.
Jasno mi je to što pišeš o energetskim vampirima, ali vjerojatno ti je
poznat i lijep osjećaj kad si u društvu neke osobe bez obzira na spol i
kad to traje neko vrijeme pa se poslije okrene u ovo odvratno kako si
opisivala. To znači kako je intuicija zakazala. I da živimo u bilo kojoj široj zajednici i sa bilo kakvim kontrolnim sistemom takvih osoba bi bilo oko nas.

Emocionalnu inteligenciju netko ima ili nema i nemože je aktivirati ili deaktivirati na prekidač.

Daleko najbolji u racionalizaciji su psihopati, racionaliziraju skoro kao računala jer emocije nemaju, a u stanju su izuzetno vjerno oponašati emotivno visoko inteligentne osobe, jasno za određeni rok trajanja odnosno sve dok ne pokažu svoje pravo lice bez maske.
I činjenica je kako živimo u sve više psihopatiziranom okruženju nego prije što definitivno izaziva više pojava stanja dijagnosticiranih kao anksioznost i depresija, ali na nekoga to djeluje više, na nekoga manje i zato sam napisao kako je taj osjećaj subjektivan odnosno individualan.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
7 mjeseci prije

Znam kako moji komentari ponekad zvuče tvrdo i bezobzirno prema temi, ali za mene je gubitak energije u komentare još ubacivati “disclaimere” što u ovom zadnjem komentaru nisam napravio nego sam ti pokušao pojasniti moja mišljenja i stavove jer sam procjenio kako ti to zavrijeđuješ.

Abe 04
Gost
Abe 04
7 mjeseci prije

Nonwo, stavio sam plus, iako npr. moji su jedni od onih koji ništa nisu dobili u Jugoslaviji, radeći oboje preko tri desetljeća. Hrvatska je jednostavno izbrisala pravo ljudima da potražuju svoj stan ili kompenzaciju i sve popljačkala. Svi su izdvajali, nisu svi i dobili. Zacijelo je lijepo onome kome danas dobiveni stan u širem centru grada vrijedi 200.000 €, danas je lako mogao imati i dva. Zacijelo mu je i ljepše nego svima onima koji su svoj stan mukotrpno zarađivali ili su podstanari za život. Eto sretno svima tako je kako je.

x@y
Gost
x@y
7 mjeseci prije

Abe O4
Žalosno je to čuti, ali znam da ima i toga nažalost.

nonwo
Gost
nonwo
7 mjeseci prije

Abe 04@nitko ništa od mojih nije dobio nikada….Ali,ako me pitaš da li bi ja državu u kojoj svi slojevi imaju osnovno, a nekima se i pomogne pri tome(jer su nesposobniji,slabiji,,bolesniji…što god),ili bi ja radije da svi podjednako nemaju … neki ni krova nad glavom niti za hranu…,a par postotaka ima enormno-uglavnom rijetki stekli radom… …Biram prvo…
Zlorabi se svaki sistem, ako mu se to dozvoli…Socijalizam su zlorabili neki radnici i neki vlastodršci ,a većina je živjela normalno…U kapitalizmu šačica ima enormno,…većina jedva nateže kraj s krajem ,a neki su ispod granice siromaštva…Iako je svejedno kako se sustav zove(to je samo matrix) – poanta je u tome da je/nije konstruiran za eksploataciju do srži…Svaka elita eksploatira …To je priroda čovjeka a “elitnjaci” su uglavnom najgori pripadnici svoje vrste…Negativna selekcija..

x@y
Gost
x@y
7 mjeseci prije

Dobro, ovrhe se trebaju ukinut i mogu se ukinut. Stvar je opet do onih podmićenih na vrhu.. Ti koji donose propise prvi ih krše a nitko ih ne kontrolira i tome isto treba stati na kraj. Uostalom, ovrha nad jednom jedinom nekretninom koja služi za život trebalo bi biti kršenje ustavnog prava na nepovredivost doma, dostojanstva,njegovog osobnog i obiteljskog života ,moral,zdravlje i socijalni status. Ovršiti jednu jedinu nekretninu kao egzistencijalna osnova svakog pojedinca, pogotovo onih sa oštećenim zdravljem i samohranih majci,itekako treba biti zabranjeno.

nonwo
Gost
nonwo
7 mjeseci prije

Ovrhe nisu slučajne.Osmišljena pljačka(sa svim mehanizmima na strani ovršitelja),uvedena kao ZAKON kroz saborski kokošinjac ,a onda ovršni šerifi koji su to sve osmislili(ljudi s imenom i prezimenom) ,operativno deru kožu kmetovima…
I još uvjeravaju gojime da su si sami krivi…To je kao tuljac s tekućinom koja te probavi kod biljke mesožderke,….ispadne da si upao slučajno….
NE,tuljac je tako napravljen da se ne možeš izvući…
Oni koji su spiskali “milione” na potrošnu robu a nemaju adekvatna primanja se ne ubrajaju u tu sliku…Ali sve ide po Gausovoj krivulji,…većina nije nadrljala iz obijesti…

x@y
Gost
x@y
7 mjeseci prije

Nitko nije spominjao da su slučajno. Sve se zna..

Marko
Gost
Marko
7 mjeseci prije

x@y, nije ni to tako jednostvno kako na prvi pogled izgleda. Uzmimo npr. ti imas vlastitu kucu sa vise prostora i dvoje male djece, te prihvatis tako jednu samohranu majku, jer jadna nemoze da sastavi kraj sa krajem. Svi ce ti pljeskati, humanitarac itd. U medjuvremenu tvoja djeca odrastu, ti trebas svoj prostor za svoju djecu, a ona si jos uvijek nemoze nista priustiti. Sta sada????????? Lp

x@y
Gost
x@y
7 mjeseci prije

Marko, ako ti sa nekadašnja samohrana majka koju si prihvatio u svoj dom nije ništa u srodstvu, zakonski ti ne može ništa. Pravo prvenstva u nasljedstvu uvijek ima nadživjeli bračni patner i srodnici prvog koljena, a to su tvoja djeca.

Nelk
Gost
Nelk
7 mjeseci prije

Sto vam nije Tita na nedelju dana sredio bi mnoge stvari a pojedini bi jebali sami sebe u dupe

Mucke
Gost
Mucke
7 mjeseci prije

@Space… Dosad je na ovom portalu barem stotinjak puta argumentirano opovrgnuta ta laz o Markovicu i 5 milijardi dolara (naprotiv,ne samo da nije dobio tih 5 milijardi nego je u samo dvije godine dobrim gospodarenjem uspio srezati vanjski dug drzave na pola) pa me zanima zasto opetovano lazes kad ti sada cak i amerikanci sami govore da si bio i jos uvijek jesi u krivu i da neces “naknadno” dobiti WW2.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
7 mjeseci prije

U to doba sam radio ka freelancer i znam točno kako se stvar odvijala kad je Marković pegirao dinar za njemačku marku i kad je inflacija preko noći zaustavljena, a plaće u te dvije godine utrostručene. Otac mi ja srednom 1980-ih imao plaću 400 dem da bi mu plaća 1990 na istom radnom mjestu iznosila 1200 dem. To je ono zadnje što je puno ljudi iz Jugoslavije zapamtilo.
Molim te koji je tvoj argument da plaće rastu u uvjetima stagnacije gospodarstva, a da ne napišem krize.
Pa koji je argument ograničavanje monetarnih alata vezivanjem dinara za dem kad je monetarna politika najvažnija u povećavanju produktivnosti ekonomskog sustava.
Banke su u Hrvatskoj 1994 privatizirane / tajkunizirane po Markovićevone zakonu. Lako provjerljivo.
Tuđman je 1994 po diktatu napravio isto što i Marković, prestao je štampati hrvatske dinare sa kojima se financirao rat i uveo je kunu koja se vezala za dem i tako pegirana ostala sve do danas. Tuđman je 1994 potpisao sporazum u Maastrichtu, predao HNB na upravu globalnoj mafiji kako bi se Hrvatska mogla osloboditi. Da je Marković preživio čekalo bi ga sve to isto jer u protivnom nebi dobio novi kredit, dug već postojao i nema natrag.
Nevjerojatno je kako puno ljudi nezna osnove na kojima svijet funkcionira.

x@y
Gost
x@y
7 mjeseci prije

Problem sa inflacijom postojao je već i prije dolaska Markovića i njegove pragmatične reforme u dogovoru sa MMF-om, a Jugoslavija je već onda bila u ogromnom vanjskom dugu, no razlog ogromnom padu BDP-a je bila upravo velika nezaposlenost stanovništva. Sam prijelaz, odnosno tranzicija iz tadašnjeg socjalizma,neminovno je vodio ka promjeni i dotadašnjeg planskog gospodarstva koje je bilo u rukama vlasti, u tzv.tržišno koje je vođeno politikom slobodnog poduzetništva.
U razdoblju od 1994.god d 2000god. došlo je do privatizacije gotovo svih banaka u državnom vlasništvu, ulaska prvih stranih banaka kao novoosnovanih, tzv. greenfield banaka u Hrvatsku, iz razloga što država nije mogla dokapitalizirat te banke kako bi se smanjila inflacija,te je došlo do prodaje hrvatskih najvećih banaka u državnom vlasništvu stranim vlasnicima.
Taj korak nakon nekoliko također propalih pokušaja da pomoću džavnih sredstava dokapitaliziraju svoje najveće banke, od tada je u strano vlasništvo također prešlo i više od 50 % banaka, u Poljskoj, Estoniji, Letoniji i Albaniji kao i u Mađarskoj, a ne samo u Hrvatskoj, a nešto manje u Sloveniji. Isti slučaj se događa i u Srbiji.

Splitexpres
Gost
Splitexpres
7 mjeseci prije

Samo zagrebačka banka i TDR su pretvoreni po Markovićevom zakonu?

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
7 mjeseci prije

Uh, sa WWII si potpuno zastranio.
Nevjerojatno kako nisi uspio primjetiti da ako ti ratuješ WWII kako ja u tom ratu ne sudjelujem.
Pobjednici svih svijetskih ratova i revolucija su isti i to su radili upravo po obrascu po kojem ti funkcioniraś.
Ti vjerojatno i ne vidiš kako je treći reich prešao u četvrti NATO reich, a ti bi se igrao na us”aše i par”izane.
Nisam ti ja zainteresiran za tu igru.
Ako hoćeš možemo razgovarati kako smo upali u kanđe gobalne mafije i kako bi se eventualno moglo izvući iz tih kanđi, ako ne zaobiđi me sa nametanjima da se opredjeljujem za bilo koju stranu u svim ratovima prošlog stoljeća.

EliasH
Gost
EliasH
7 mjeseci prije

Sviđa mi se kako razmisljas, dobro kažeš da svi mislimo da smo više budnih od ostalih i da razumijemo više od ostalih, sta se tiče svega ostalog jako sam mlad da bi komentirao, ali bas si tata 👌👌

x@y
Gost
x@y
7 mjeseci prije

Istina Đuro, uostalom kako uopće mogu uspoređivat BDP Jugoslavije sa od svih tadašnjih 6 republika i 2 pokrajine sa jednom državom danas, a kako su ove ostale pokrivale svoj BDP na račun drugih, primjerice, turizam iz Hr pridonosio je itekako tadašnjem državnom budžetu koji je išao velikim dijelom u Beograd tj.Srbiju, a isto tako se pitam kako mogu uopće govoriti o jakom gospodarstvu kada je bilo jako puno nezaposlenih od 60-ih pa na dalje, tako da je Tito u dogovru sa Njemačkom dozvolio odljev naše radne snage u Njemačku koja je itekako u ogromnom porastu do kraja 80-ih god.,a među njima nisu bili samo oni visokoobrazovani, nego i oni koji nisu imali partijske knjižice pa iz tog razloga nisu mogli dobit posao u Jugoslaviji… Ima tu puno stvari koje nisu spomenute, a trebale su biti. Ne treba tražit samo pozitivne strane Jugoslavije i ja ih ne želim negirat, ali ima dosta i negativnih o kojima se šuti ,itekako!

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
7 mjeseci prije

Ni u jednoj zrmlji nije sve idealno, pa tako nije bilo ni u Jugoslaviji. Ali, to je mogao biti razlog da se stvari “popravljaju”, a ne da se zemlja, koja je jedina bila garant samostalnosti njenih naroda, rastura. U principu, odluka o rasturanju zemlje doneta je u krugovima onih, koji su je je napravili, ali radove smo izvodili – mi sami. Sve što smo dobili i sami smo zaslužili.

Nikkada više Jugoslavije.
Ne treba da je bude.

Mikojan
Gost
Mikojan
7 mjeseci prije

A šta je EU nego nastavak Jugoslavije ?? 🙂
Moneta je jedna, uskoro će i vojska, republike kao takve itd, polako.

Red Dog
Gost
Red Dog
7 mjeseci prije

Nije.
EU je kapitalisticka.
SFRJ je bila sklonjena da bi bila stvorena EU.
EU je suprotnost SFRJ.

shumadinac
Gost
shumadinac
7 mjeseci prije

@Ostap Bender
Ma koliko da je greška što se Juga raspala (valjalo bi se setiti šta Putin kaže za raspad SSSR) činjenica je da nismo u stanju da živimo zajedno. Ni ja nisam za to da ponovo rizikujemo međusobni rat.

x@y
Gost
x@y
7 mjeseci prije

shumadinac

Mislim da nije nemoguća misija da se jednog dana opet dogodi Jugoslavija, ali vjerojatno ne na način kako je to također velika većina doista nevinih građana negativno osjetila. Ipak, nikad ne treba zaboravit sve te izgubljene živote sa svih strana za “ovo” što imamo danas.. I ne daj Bože da se to ikad ponovi.
Jugoslavija je bila zamišljena na jedan način neprikosnoveno, no kao takva nije bila u stvarnosti dolazila do izražaja, osim za one koji su doista bili tom sistemu izuzetno ponizni i zahvalni za mrvice koje su imali, a danas nažalost velika većina nema ni tih mrvica, i stoga mi je apsoluno jasno zašto su tako ogorčeni.
Ali činjenica je da se treba shvatiti da iako je Tito uvijek govorio čuvajte svoje bratstvo i jedinstvo kao zjenicu oka svojega, onda je itekako bio svjestan za sve ove moguće neusglasice na razini vjeroispovjesti, nacionalnosti a prvenstveno mita i korupcije na samome vrhu.
Netrpeljivost je bila prisutna i za vrijeme Jugoslavije itekako, no to se nije smjelo javno izraziti, što znači da nešto unutar samog sistema doista nije funkcioniralo kako treba (ne u smislu da se netrpeljivost opravdava,već u smislu kvalitete života svih tadašnjih građana).
Jugoslavija je mogla biti još bolja nego što je bila, i bila je u odnosu na zapad pravi hedonizam, doista raj na zemlji, kako je to Jugoslavija prezentirala zapadu.
Jugoslavija je imala dosta turista, no najveći broj turista bili su upravo domaći turisti, i istina je da je Jugoslavija imala puno više industrija koje danas nažalost, kao i brodogradilišta ne funkcioniraju kao tada, i istina je da je zdravstvo i naobrazba bilo na trošak Ministarstva tj.svima besplatno i dostupno…
Očito je narod sa nečim bio duboko nezadovoljan u sebi i to velika većina,jer da je narod zaista živio u takvom prosperitetu i blagostanju ne bi se on ni 5min zamarao sa nacionalnim niti vjerskim razlikama….

Možda ja to sve isto pogrešno doživljavam, i uvijek ću ostavit prostora za druga tumačenja i opcije a ne samo podlijegati jednom i isključivom tumačenju problema.

shumadinac
Gost
shumadinac
7 mjeseci prije

@x@y
To je mnogo velika tema ali ukratko: “…ali vjerojatno ne na način kako je to također velika većina doista nevinih građana negativno osjetila”

Za kakvu konkretnu nacionalnu nepravdu znaš? Jesu li Crnogorci bili nekako ugroženi – ko je dao pare za obnovu posle zemljotresa? Možda Bosanci – da nisu neke fabrike tamo preseljene iz Srbije posle WW2? Slovenci – možda nejveća ironija je da su neke opštine iz Slovenije gradile infrastrukturu sretstvima za nerazvijene krajeve dok su istovremeno opštine na Pešteru to odbijale jer rukovodstvo nije htelo da prizna da su nerazvijeni?!? itd.

Razlog za nezadovoljstvo može biti učenje u školi da Zemlja nije ploča. Ne kažem da je taj sistem bio savršen, odlično znam njegove nedostatke ali posebno sada poznajem i prednosti. Nama je tada mišljenje kreirao “američki san” a danas tvrdoglavo odbijamo da se probudimo iz ovog balkanskog.

x@y
Gost
x@y
7 mjeseci prije

shumadinac,
Neću pobijat prethodno navedeno sa tvoje strane, prvenstveno iz razloga jer nisam osobno tome bio nazočan a nekim pričama rekla kazala ne vjerujem, no da je bilo nepravde prema određenim republikama, bilo je. Neke su doprinosile drž.budžetu manje a neke više.. Industrije su se locirale, očito prvenstveno prema nečijim interesima,no brodogradilišta se nisu mogla tako lako locirati zbog nekih viših prirodnih sila… Stoga u te detalje, ne bih želio ulazit.

Razloga naravno može biti milijun, no stvar je težine razloga i njegovog prioriteta, apropos učenja u školi, i ti nastavnici u školi ,vjeruj mi da je i među njima bilo nacionalista, koji su svoje frustracije liječili na učenicima.
Ti isti nastavnici tzv.pedagozi su i onda dobijali mizerne plaće u odnosu na one na fakultetima, za koje u Jugoslaviji nikada nisu smjeli pokazati negodovanje, a sa kojima su unazad nekoliko mjeseci u demokratskoj RH počeli žestoko negodovati, a ja i dalje tvrdim da se njihova kvaliteta rada nije apsolutno ništa poboljšala unatoč tom porastu plaća.

Amerika nije uvijek bila ovo što je danas, mislim što se tiče američkog gospodarstva, jer su i njihovi građani nekada kudikamo bolje i sigurnije živjeli, a što se tiče vanjske politike Amerike, to je prvenstveno kriv njihov drž.aparat u smislu pristupa od same kontrole predsjedničkih izbora ,referenduma tj.samog načina rada Kongresa i do onih represivnih poput djelovanja sudova, policije i vojske.. Ali demokracija nije razlog tim problemima.

Ne želim tvrdit, da USA ne zna odigrat jako dobro ulogu manipulatora u smislu uljepšavanja nečega što uopće ne može biti lijepo, no netko tko se nikad nije upoznao sa takvim konvertnim manipulatorima i naučio uvijek isključivo slušat svojeg gospodara je zapravo i najpodložniji takvim utjecajima, stoga uvijek naglašavam da se narod treba poticat na čim više informiranja iz različitih izvora, učenja, razmišljanja vlastitom glavom,a ne isključivog naklona prema jednoumlju.

IVAN KRALJ
Gost
IVAN KRALJ
7 mjeseci prije

Da pogresan si u svakom pogledu i shvacanju.Jugosavija bi prezivjela samo da ni je bilo vas Srba koji ste vladali u “svojoj” velikoj Srbiji.Na” mrznji i zlocinu” stvorena drzava nema buducnost, kad tad ce crknut kao i njen krvnik drakula “vodja”JB-T.

Janko
Gost
Janko
7 mjeseci prije

Uh sto ga po Tudjmanovoj matrici iz 1990 izlupetas,Tito,Kardelj ,Bakaric Dolenc,Markovic.ostale ne cu niti nabrajati..sve sami Srbi i to vladajuci.

nonwo
Gost
nonwo
7 mjeseci prije

…”onda je itekako bio svjestan za sve ove moguće nesuglasice na razini vjeroispovjesti, nacionalnosti a prvenstveno mita i korupcije na samome vrhu.”
“Netrpeljivost je bila prisutna i za vrijeme Jugoslavije itekako, no to se nije smjelo javno izraziti,”…
SVAKA razlika/netrpeljivost se može iskoristiti za poticanje nesuglasica/nemira ….hdz vrs sdp,ustaše vrs partizani,četnici,”katolibani”,vrs liberali,vjernici ,ateisti,lgbt,u ime obitelji ,nacionalna,vjerska pripadnost…..itd..
Radi se o tome da li kontrolni aparat POTENCIRA ili SUPRIMIRA razlike….Dok se bavimo jedni drugima i razlikama,”elitni” imaju siestu…Kad se digne pogled prema njima oni opet bace kost da se “raja” zabavlja..
“osim za one koji su doista bili tom sistemu izuzetno ponizni i zahvalni za mrvice koje su imali”…
Imati stalan posao,krov nad glavom(najčešće vlastiti),ići na more/odmor svake godine-to je većini mladih danas nedostižan san..Da imaju “te mrvice” ne bi se raselili…

x@y
Gost
x@y
7 mjeseci prije

aha Sad konačno dolazimo na činjenicu da ni u jednoj zemlji nije idealno.. ma stvarno? haha

O tome sam uvijek pisao upravo u tom kontekstu, dok su neki “umovi” konstantno pisali o invertiranim percepcijama, a sami bili predmet upravo te invertiranosti.
Ne tvrdim da je sve bilo loše, ali pljuvat po demokraciji isto nije u redu koliko neki smatraju da nije u redu pljuvat ni po socijalizmu ili komunizmu. Na zapadu ,socijalizam i komunizam tumače isto, a za njih je to tumačenje približno na isti način kako oni na istoku islamske vjeroispovjesti gledaju na čitav zapad kao đavolje zemlje.
Nije dobro uspoređivat ničiji drž.sistem niti ni jednu zemlju u smislu kako to tamo nije išlo pa zato to ne može funkcionirat ni u drugoj zemlji, jer je svaka zemlja na svoj način specifična kako prema religiji tako i prema mentalitetu itd…
Osobno nisam za nikakve kontrole uma tako niti te diktatorske režime. Ne treba mi nitko govorit što i koliko čega mojoj obitelji i meni treba. Svatko zna kolike su njegove sposobnosti, mogućnosti i apetiti. A da je korupcije i nepravde u apsolutno svakom sistemu prisutno je itekako nepobitno! Dakako, da je treba čim više suzbit, ali socijalizam ili komunizam sigurno nisu garancija tome, kao niti ostali zapadnjački sistemi. Neovisno o sistemu, stvar određenih drž.službi koje itekako mogu i trebaju biti pod punom kontrolom, kako unutra tako i na van, u smislu borbe bilo kakvog organiziranog kriminala unutar službi i u samome društvu.

shumadinac
Gost
shumadinac
7 mjeseci prije

Grešiš x@y, demokratija je jedna od najvažnijih tekovina civilizacije ali daj molim te reci mi gde je ta demokratija danas?

Magnum
Gost
Magnum
7 mjeseci prije

shumi x@y te trola. Samo obrati pozornost.

shumadinac
Gost
shumadinac
7 mjeseci prije

Ne bih se složio Magnim, x@y je čovek sa drugačijim mišljenjem – na kome ne insistira napadno. A što može da bude korisno za proveravanje sopstvenog stava. polako već prelazi u “naše” 😉

Haralampije
Gost
Haralampije
7 mjeseci prije

Shumadinac
Interesantno kako svaki trol u tebi nađe podršku

A još je interesantniji tvoj komentar kod texta o papi i onom mitropolitu. Nema ni katolika ni pravoslavca koji će olako prizivati ujedinjenja.
Ti si “zexkraken”.

shumadinac
Gost
shumadinac
7 mjeseci prije

Razočaran sam Haralampije, to je trebalo da Subaru prvi primeti 😉

p.s. Drago mi je da pratiš i PAMTIŠ moje komentare. Još kad bih mogao da se setim šta sam to pametno pisao… :))))))))))

x@y
Gost
x@y
7 mjeseci prije

shumadinac, maloprije sam vidio još neke komentare od one Lucije, a već sigurno 3 mj. doslovno prati svaki moj komentar i provocira kako god stigne , a provokacije su joj upravo na nivou ovog tipa kako je i tebi pisala, tako da je vrlo lako moguće da je Haralampije Lucija, a i Magnum…
U jednom tekstu koji sam davno pisao pronašla sebe i zamjerila i od onda je njezina opsesivna pratnja započela.
Previše prati i izrazite promjene raspoloženja kao i rječnik, na način tipičan za neuravnotežene žene.
I upravo u ovakvom stilu komentira kao što je nick Haralampije, a Ivo komentira u drugom stilu.
Btw. Za Ivu znam da ga papske i mitropolitske isl. stvari ne zanimaju…iz pouzdanih izvora,iako je sklon nekim drugim sličnim stvarima.
Čisto da znaš.

Ako je moguće neka to admin provjeri. Haralampije, Magnum, Slaviša, xxx..
Ne interesira me tko koliko nick-ova ima nego je ova Lucija totalno poludjela i počela je pomalo sve sugovornike manipulirat.

x@y
Gost
x@y
7 mjeseci prije

ha opet ti Ivo nuklearac sada si opet Haramplije a maloprije Magnum …. Idući ćeš biti valjda opet Slaviša.. ,no za tvoj nick me je briga, jer te se vrlo lako prepozna koji god da nick koristiš.. Zadnji ti je bio Ringo 10.

Samo ne razumijem u čemu ti je zadovoljstvo napadat druge ljude???

Ostavi čovjeka na miru sa glupostima.

Mlata
Gost
Mlata
7 mjeseci prije

Magnum….troll ne kucka toliko, ukratko on to

x@y
Gost
x@y
7 mjeseci prije

Magnum,
Mislim da ovoga puta pretjeruješ sa lažima. Ne trolam ja nikog, nego sam ti se ja zamjerio jer znaš da sam govorio istinu o tebi i treće ,jer si prije nekoliko dana uvrijedo admina koji te je upozorio da više ne vrijeđaš a sada se taj isti Ivo nuklearac zbog svega toga želi baš meni osvetit na takav perfidan način.
Obiti će ti se to opet u glavu kao boomerang!

Btw. Ivo nuklearac kojem sam se ja zamjerio ,jer sam samo govorio istinu , je i ovaj Magnum ,i Haramplije, i Slaviša, i xxx..itd.
I još pored svega toga imaš sa sobom uvijek još “2 “uvijek aktivna komentatora koji isto često itekako vrijeđaju i opsjednuto napadaju za što također imam dokaz.

x@y
Gost
x@y
7 mjeseci prije

shumadinac,

Nažalost u velikoj većini z.zemalja demokracija je zloupotrebljena. Ja nisam protiv demokracije,već naprotiv, ali ne za ovakvu kakvu imamo mi u Hrvatskoj a kamoli oni u Americi, no puno toga zavisi kako sam već jednom naveo od niza faktora od samog predsjedničkog sistema i samog sastava Vlade i Sabora… pa onda unutar ostalih drž.aparata.
Primjerice ,znam da je Australija jedan od vrlo rijetkih primjera odlično uređenih demokratskih zemalja u kojima su prisutne razne etničke pripadnosti pa i raznolike vjeroispovjesti. Također i Danska kao demokratska država odlično funkcionira, što ne znači da ne mogu još bolje..

nonwo
Gost
nonwo
7 mjeseci prije

Ostap@kad god krene neka “reforma”-ne popravlja se što ne valja u onome što je uglavnom dobro ,nego se sve zdemolira…
Do neprepoznatljivosti,…u kojoj ne funkcionira ništa…Interesantna je ta destruktivnost…Slučajna?Namjerna?
Dok smo izvodili radove-mi sami-uglavnom nismo imali pojma koja je “big picture”…
Svakom je prezentiran samo njegov mali komadić opće slike…sad su se složile puzzle…

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
7 mjeseci prije

Bilo je ljudi koji su hteli…

Bilo je i ljudi koji su znali šta i kako treba uraditi..
.
Ali, oni su uvek, na žalost, ostali u manjini. Kao na samom kraju – Ante Marković.

Bilo je i onih koji su ekonomske probleme – pripisivali nedovoljnom “ideološkom” znanju, pa su ekonomske gluposti “rešavali” time što su tražili da se narod “marksistički obrazuje” (vreme Milke Planinc, npr.).

Šta hoću reći – reforme u bivšoj zajedničkoj zemlji, ili su bile čista kozmetika i sabotiranje onoga što je stvarno potrebno, ili su podebelo zakasnile. Kasnije, kada se klatno “zaljuljalo” – rušilo se sve. Više ništa “staro” nije valjalo. Intelektualno, “lečeći” se od “komunizma”, vratili smo se u najprimitivniji srednji vek.

Za sve te budalaštine, neki “važni” ljudi, koji su sa zapadnih strana dobili “misiju i viziju”, bili su podebelo plaćeni.

Mlata
Gost
Mlata
7 mjeseci prije

x@y….jaooo taj tvoj turizam više! Pa zbog tog turizma razbucali ste sve što je vredelo. Srbi mogu dakle biti sretni da su se i toga otarasili

x@y
Gost
x@y
7 mjeseci prije

Mlata, nisam naveo samo turizam,nego i ostalo, ali nema veze ako ti je samo to upalo u oko. Pa iskreno mislim da srbi i jesu sretni da su se toga otarasili,jer oni imaju svoje bogate ravnice koje mi nemamo. Zato im zapad uopće ne treba i to je sve ok što se mene tiče. Pitanje je da li ste doista samo sa time sretni. U to ne ulazim. Pošteno!

Mlata
Gost
Mlata
7 mjeseci prije

x@y..ne razumem te baš najbolje

x@y
Gost
x@y
7 mjeseci prije

Ne zamjeram ako osjećate olakšanje ,obzirom da vam je hrvatski turizam bio teret, iako su domaći turisti zaista bili medju najboljim potrošačima. A nadam se da ste zadovoljni sa turizmom u Grčkoj i Crnoj Gori. Koliko sam upoznat sa situacijom u Srbiji,narod itekako živi na rubu egzistencije unatoč svim tim bogatim ravnicama i industrijama. NIje to narod uništio, kao što nije narod uništio Jugoslaviju,već oni isti na vrhu kojima je bio okružen i sam Tito.
Pitanje je bilo samo trenutka kojeg će se najbolje iskoristit za raspad Jugoslavije. Ali kad se govori o pozitivnim stranama Jugoslavije, bilo bi također pošteno naglasit i one negativne strane. No ,kao i u svakom sistemu,nekome je u ovom bolje a u onom gore… Sjećam se koliko je bilo šverca u Jugi haha..simpatično koliko je dobro bilo,no nema veze, malo sarkastičan humor, ali mi malo zapadnije smo uglavnom kupovali hranu i robu u Italiji i Njemačkoj, gdje smo i odlazili radit,jer nije bilo posla u Jugi ili su primanja za isti posao u inozemstvu bila sigurno 3 puta veća.
No, teško je postići zadovoljstvo svih na istoj razini, ali ipak ne bih da se lažemo i sklapamo oči pred istinom da nije moglo biti bolje, jer uvijek može bit bolje.
I nemam ja ništa protiv ni jedne nacije, dapače ne gledam ljude po tome nego kakvi su u duši.

Arkaj
Gost
Arkaj
7 mjeseci prije

x@y
Ne znam gdje ti živiš ali to sigurno nije hrvatska, jer inače ni u drogiranom stanju ne bi mogao napisati da ima dosta negativnih stvari o jugoslaviji koje se danas ne spominju. U hrvatskoj je na djelu od vlasti i crkve preko dirigiranih medija organizirana revizija povjesti kako bi se nerealnim ocrnjavanjem jugoslovenske prošlosti maskiralo potpuni promašaj nacionalističkog projekta da osigura perspektivu i napredak širih slojeva građana. Nije tu riječ o nostalgiji kao emocionalnoj pojavi ili vezanosti za jedan ideološki sistem. U pitanju je objektivna i matematički lako dokaziva analiza pa je tako dr. Tica s zagrebačkog ekonomskog fakulteta objavio svoju analizu u iz koje se vidi da je po paritetu kupovne moći prosječna hrvatska plaća 2015 godine slabija za 27% od iste takve plaće u SR Hrvatskoj iz 1978 godine. Jugoostalgija dakle ima svoje jake ekonomske temelje kod onih koji su imali mogućnost da u njoj žive i uspoređuju s ovim što imamo danas.
Članak dr. Tice originalno je objavljen na portalu banka.hr ali ga tamo nije moguće pronaći stoga mogu ponudit samo novinske osvrte poput donjeg linka:
https://www.mojevrijeme.hr/magazin/2016/05/kupovna-moc-nam-je-cak-27-niza-nego-1978-godine/

x@y
Gost
x@y
7 mjeseci prije

Arkaj, cijenim Vaš trud, no čini mi se da je taj poštovani gosp.dr.Tica je uzeo usporedbu, nažalost za jedan vrlo kratak period usporedivši jednu godinu sa jednom drugo godinom i to u jednom apsolutno drugom vremenu, na koje su opet utjecali različiti faktori, tako da mi je ta informacija vrlo površna i stoga nedovoljno utemeljena.
A pogotovo se ne bih složio sa informacijama samo od jedne osobe pa bio to i dr. većeg broja nauka,ne samo ekonomije tj.makroekonomije.
No, pogledat ću šta piše.

Btw. udišem zapadnjački zrak, koji mi uopće ne škodi, već dapače itekako godi.

Busola
Gost
Busola
7 mjeseci prije

Zar pobjegao od slobode i demokracije na Zapad da bi tvrdio ljudima koji su ostali neki i boriti se kako im je sada u opustošenim gospodarstvima sa umirućim krajevima, zadrtim nacionalistima i neoliberalima bolje…

Fantastično…,fenomenalno…

Nadam se da nećeš postati vani novi Glasnović…

x@y
Gost
x@y
7 mjeseci prije

Busola, ne zaboravi da su se još neki borili ,koji su morali napustiti svoje domove sa svojim obiteljima da bi prehranili svoje obitelji.. Ove braniteljske mirovine nemaju svi hrvatski branitelji. Ni plaće im nisu ni približne braniteljskim.
A ima i onih koji su ipak prihvatili unatoč svojim žrtvovanjima života, ostati i u ovakvoj Hr i živjeti od te slobode i demokracije unutar Hr.

Nemoj ti meni molim te ništa inputirat što ja nisam rekao, niti mi tu perfidno suflirat drugo tumačenje, ali činjenica je da i dalje mislim da je demokracija Nr.1!

Splitexpres
Gost
Splitexpres
6 mjeseci prije

Turizam je većim dijelom bio u SRH ali je veći dio hrane dolazio iz SRS ?

Histrion
Gost
Histrion
7 mjeseci prije

Debeli, u tebe je sve obilato, pa i plusevi ! Čestitam !

ivica
Gost
ivica
7 mjeseci prije

a sto cemo sa 200 000 pobijenih hrvata poslje zavrsetka wwr2 1945 i nestanka 400 000 podunavskih svaba , otimacinom privatnig vlasnistva ,stanova kuca , zemlista , golim otokom ubojstvima politickih protivnika , a neku demokraciju da i ne spominjem ajel netko moze i zamisliti da je juga i prezivjela kako bi se odigravali izbori

Debeli đuro
Gost
Debeli đuro
7 mjeseci prije

Ljudi ,svima Vam najljepša hvala,150 vaših glasova unutar 24 sata,lajkova,mi imponira bez lažne skromnosti,ali sam i tužan zbog toga što sam nažalost u pravu!!!Prije 40 godina bili smo nadomak proizvodnje rnadzvučnih atnih aviona,a danas ne proizvodimo ni tačke ni lopate!!!Eto zatvorila se brodogradilišta,tvornica aluminija u Mostaru,Đuro Đaković u Brodu,Goša S ederevska Palanka i tako do beskonačnosti!!U Hrvatskoj nakon 50 GODINA u promet nakon beskrajnih odgađanja pušteno u promet 12,5 km pruge izgrađene novcem EU,a gradili je stranci ukupno 15 godina(!?!?!?!),,Kinezi grade pelješki most novcem EU,a domaćini ne mogu napraviti niti prilazne ceste,Bože dragi!!!A ima još i tužnih situacija u BiH,Srbiji,Crnoj Gori i Makedoniji!!2050. na području bivše države navodno će živjeti manje od 16 milijuna ljudi(!?!.!?!),a bilo nas je 24 milijuna!!!!Zaključak nije potreban!!!!

Mlata
Gost
Mlata
7 mjeseci prije

Jugoslavija je 1987. god. u Briselu potpisala SSP (sporazum o stabilizaciji i prdruživanju EEZ)

Debeli đuro
Gost
Debeli đuro
7 mjeseci prije

Da danas kamate porastu na preko 10 %,a cijena nafte pređe150 dolara po barelu,jedan jači izbjeglički val ili širenje korona virusa eto. nas ponovo u redovima za kruh za mjesec dana i naravno jebemo sve i svima sve po spisku kao onda!!!!

Busola
Gost
Busola
7 mjeseci prije

I krenuli bi svi zazivati Putina, Tita, slične i čvrstu ruku sa socijalizmom…

Ne daj Bože da potraje ovaj za sada sitni kuršlus vidio bi x@y što je demokracija kada bi imao pravo demokratsko preživljavanje na Zapadu… Truo svijet je s ovim sistemom, a Istočna Europa je poslužila za pljačku i raseljenje uz neizostavno povećnje korupcije i nepotizma.

Problem je kada se naspram iPhone, Mercedesa i sličnih stvari ljudi zažele kruha nadam se kako to neće osjetiti i kako će dalje djelit pamet…

Jugoslaviju treba ostaviti povijesti, a da smo danas u demokraciji nitko i ništa nažalost jesmo…

jevrejska zavjera
Gost
jevrejska zavjera
7 mjeseci prije

Planove da moraju nestati imaju in neprijatelji Njemačke

bild.de/politik/inland/politik-inland/feinde-des-staates-reichsbuerger-erklaeren-deutschland-den-krieg-69029862.bild.html

Savonarola
Gost
Savonarola
7 mjeseci prije

X

Hjde dosta
Gost
Hjde dosta
7 mjeseci prije

Osnovana na području sukoba nekadašnjeg Austro-ugarskog i Osmanskog carstva

Prve recenice i laz velika.Istina je da je YU osnovana preko Srbije da bi se ona ugusila!

Mikojan
Gost
Mikojan
7 mjeseci prije

Hajde dosta, njasra.

Zen
Gost
Zen
7 mjeseci prije

U ratu sam izgubio oca, nikad ga vidio ni upoznao, nemam ni sjećanje jer sam bio premali. Kroz godine odrastanja kada sam dosao na neku razinu svijesti poceo sam propitivati i postavljati sto vise pitanja kako majci tako i stričevima. Kolika tolka utjeha mi je bilo jer sam mislio da su se svi oni borili za pravu stvar. A onda sam napunio 18, otisao iz BiH i dok sam se snalazio po zapadno europskim metropolama imao sam dovoljno vremena za citanje i istrazivanje.. Evo sad 10 godina poslije ne znam iskreno sta bi mislio. Moj otac je za mene heroj i uvijek ce biti, ali ne mogu da ne osjetim bol kada samo zastanem pa razmislim kako su nas slagali. Opljačkali i unistili. I ovakvih kao ja je na desetine tisuća. Odrastas pitajuci se zasto uvijek? Jasno je da je njegova smrt bila dio veće igre, tako je moralo biti. U mom mjestu je rat poceo 24. Lipnja. Moj otac je taj dan trebao biti u Rusiji na terenu ali je se vratio iz Moskve 7 dana prije zbog situacije kakva je bila, jer kuci su zena i dvoje djece, sve jasno. Kaze majka kako su bili samo sretni kada su saznali da nece ici na prvu crtu nego cuvati skladiste oruzja. Dok su cu ali skladiste jednog su ranili, on i drugi kolega su izasli ga spasiti, dok su ga vukli unutra on je dobio metak u glavu, snajper naravno. I uvijek se pitas zasto, zasto je doslo do toga, zasto je tako moralo biti. I sad zamislite bol svih ljudi na svijetu koji su ovako ili onako pogođeni Nato ratovima radi bogaćenja. Zamislite samo tu karmu koja se akumulira. Vjerujem da cijelog zivota necu prihvatiti to i uvijek cu se pitati zasto iako odgovor je jasan.

Moravsky
Gost
Moravsky
7 mjeseci prije

druže ti se kao čudiš kako i zašto se to desilo,,,pogotovo u BiH,,,kao ne znaš pa ti nije jasno?!! naravno da mi je žao svakog izgubljenog ljudskog života,,,,ali to je cena koja se morala platiti,,,zarad nazovi “nezavisnosti”,,,a BiH em nije nezavisna nego je protektorat,,,meni stvarno nisu jasni muslimani zašto nisu hteli da ostanu u krnjoj Jugoslaviji,,,potpisali Beogradski sporazum,,,garantovalo im je mesto predsednika ili premijera,ali posle mesec dana,,Izetbegović povlači potpis i raspisuje referendum,,,znajući kakve će posledice taj referendum imati,,,nažalost došao je građanski rat,zla krv je puštena i nikada se narodi neće da kažem pomiriti,,,jer je tako napravljeno,,,da večito tinja,,,, a pogotovu što muslimani i dalje gaje unitarističke želje u vezi BiH,,,

Zen
Gost
Zen
7 mjeseci prije

Pa zato druže jer je Alija kao i drugi bio na platnom listu zapadnoeuropskih i prekooceanskih vladara. Kako su se druge drzave rastale u miru a mi ratom. Cesi i Slovaci kao gospoda a mi brat na brata. Jasno je meni druze sad da je iscenirano to sve, a onda su nam dali mirovine, da bi imali sigurno glasacko tijelo.

Moravsky
Gost
Moravsky
7 mjeseci prije

Alija je najveće zlo koje se moglo desiti muslimanima,,,žedne ih je preko vode preveo,,,nažalost,,,a oni ga danas slave kao ne znam ni ja,,,velikana nacije,,,,naravno da je bio pijunčić Zapada,,,setimo se samo Kurtiljervog plana iz 93.god,,,,potpisale sve tri strane,,,,što bi značilo kraj građanskog rata,ali Alija na nagovor Amera posle dva,tri dana povlaći potis i time gura BiH u brutalniju drugu polovinu građanskog rata,,,kažem opet,,,Bošnjaci su najveći gubitnici raspada Jugoslavije,a imali su šansu da budu drugi po veličini narod sa svim pravima kao što bi i ostali imali i ne bi se desio rat i ne bi bila puštena zla krv,,,a pogledaj danas šta imamo u BiH,,,,jedno veliko ništa,,,protektorat,,,

tufo garaza
Gost
tufo garaza
7 mjeseci prije

Za Moravsky
Velis drugi po velicini narod.. Takvi su sad Bosnjaci u sandzaku pa im je himna Boze Pravde a na tablicama 4S i orao

Moravsky
Gost
Moravsky
7 mjeseci prije

znaš ti koliko muslimana u Srbiji ima? oko 180 000,,,,nema ih ni 3%,,, da,,,drugi po brojnosti bi bili da su ostali u krnjoj Jugi,,,i svi muslimani bi živeli u jednoj zemlji,a ne kao sada u tri,četri,,,sličan model vladavine kao u Libanu,,,ako je predsednik musliman premijer bi bio Srbin i obrnuto,,,ne bi došlo do rata,,,,,ali pošto vi imate neki kompleks brojnosti,,ipak ste hteli da živi te u državi gde ste vi najbrojniji,,iako svesni da će doći do rata,,,,i onda je stupio na scenu Izetbegović koji izjavlju je,,”žrtvovaćemo mir zarad nezavisnosti”,,i povlači potpis sa Beogradskog sporazuma i raspisuje referendum i gura Bosnu u građanski rat,,,,jer mu je želja bila unitaristička,,,eto danas ste najbrojniji i vidim baš vam je super u BiH,,,,ono,,,prosto ste za primer kako funkcioniše jedna država,,,ima te himnu sa rečima,,ima te državnu zastavu u obliku Varte,,,,,zovete svoj jezik,,,”bosanski” iako sebe nazivate Bošnjaci,,,,i mogao bih sad ovde satima da nabrajam sve vaše “uspehe” koje ste postigli zahvaljujući “nezavisnosti” koju vam je Alija omogućio,,,

tufo garaza
Gost
tufo garaza
7 mjeseci prije

Hajd ti vjeruj u svoje lazi i obmane.. i misli sta hoces, sve i da ti crno na bijelo objasnim kako stvari stoje ti cwes vjerovati u ono svoje.. pa haj ti lagagnoo

tufo garaza
Gost
tufo garaza
7 mjeseci prije

Srbi su bili prvi po brojnosti u Jugi pa im se nije svidjalo… eto sad ste drugi po brojnosti u BiH, Kosovu, Crnoj Gori pa vam se ne svidja.. a trebalo je da se svidja Bosnjacima.. kakav si ti camo licemjer

Moravsky
Gost
Moravsky
7 mjeseci prije

Mahalac,,,,aj mani me te mantre koju mantraš,,,,čuj nije im se svidela Juga?! Toliko im se nije svidela Juga da nisu ni referendum napravili,,,,ali vama multi-etniĆarima se toliko svidela Juga da ste masovno glasali na referendumu za ostanak u istoj,,,, jel tako beše? To što vi nemate samokritike u sebi i o sebi,,,to nije moj problem nego vaš,,,,ja sve što sam napisao,,,,ja mogu i argumentovano da dokažem,ali ti ne možeš,,,,i toliko si zadojen mržnjom da toga koga mrziš smatraš krivcem za svoje problema,a ne sebe,,,,

Baboon
Gost
Baboon
7 mjeseci prije

Fenomenalmo mi je čitati kako srbi uredno svaljuju krivnju na Bosance, kao Bosanci su sami krivi za klanje i krvoproliće zato što su izglasali neovisnost. Mislim ono, to je isto kao kad vozač ubije pješaka nasred ceste i onda kaže, a koji je krac zakoracija na cestu. :/

eks
Gost
eks
7 mjeseci prije

To im je garant za mir . Imaju sva prava kao i Srbi i svi drugi u Srbiji. Šta tebi smeta ? Kaži šta drugi u Srbiji imaju i mogu , a Bošnjaci nemaju i ne mogu ?

Željko
Gost
Željko
7 mjeseci prije

@Moravsky Uvijek zlorabite “informacije”! Prvo Kutiljerov, a ne Kurtiljerov, plan je bio 1992., kada se bude pisala prava povijest Hrvatske pisat će da je Izetbegović stariji jedna od najvažnijih osoba u povijesti Hrvatske jer je svojim povlačenjem iz toga sporazuma, premjestio rat iz Hrvatske u BiH i time omogućio vraćanje u državu Hrvatsku cca 30% okupiranog teritorija a mogao je Izetbegović stariji, isto kao Đukanović i Rugova, izaći iz “krnje” YU možda bez rata! Dalje u BiH nije bio građanski rat nego agresija SRJ, odnosno Srbije i Crne Gore, koja se često zaboravlja ne znam iz kojeg razloga, na međunarodno priznatu državu BiH!

eks
Gost
eks
7 mjeseci prije

Evo ga i poznati šovinista Željko se javlja .

Baboon
Gost
Baboon
7 mjeseci prije

Naravno, šovinist je jer zagovara legitimno ustavno pravo na odcjepljenje. Vi srbi zbilja imate problem sa teritorijalnošću, ono, pred neki dan prošo srbin preko moje parcele na Zelovu i posrao se, jel i to sad srbija?

DažBog
Gost
DažBog
7 mjeseci prije

Željkice a ko je to okupirao tih 30% lijepe vase? Oni koje ste protjerali ’95 i popalili ono sto je ostalo i pobili one koji nisu mogli pobjec? To su oni sto su zivjeli na tim prostorima mprije no sto si ti svoj lijepi nos pomolio na ovaj svijet. A to sto su morali da se brane od vas sa onim balvanima je zbog vase vjekovne ljudskosti koje ste iskazivali u posavlju i svase a i sa one druge strane a da ne spominjem druga mjesta gdje ste se bas oljudskili.

tufo garaza
Gost
tufo garaza
7 mjeseci prije

,,,meni stvarno nisu jasni muslimani zašto nisu hteli da ostanu u krnjoj Jugoslaviji,,,

Upravo zbog takvih kao sto si ti.. I kao sto su Radovan Karadzic i Milosevic, i zbog vaseg srbovanja, zbog cetnika, zbog mrznje prema muslimanima, zbog velike srbije, zbog sranja koje ste napravili 1991 u Hrvatskoj kad ste pokazali pravo lice.. zbog toga sto ste naopak narod… eto zato.. treba li jos?

eks
Gost
eks
7 mjeseci prije

tufo, nisi sam. Imaš društvo, tu je i Željko, pa možete otvoriti šovinistički klub .

DažBog
Gost
DažBog
7 mjeseci prije

Moravsky,
Ima o tome dosta, Potrazi pricu Muhameda Filipovica “kako se rat u BiH mogao izbjeći” da ne stavljam linkove jer sumnjam da ce proci.

Moravsky
Gost
Moravsky
7 mjeseci prije

Pa naravno da se mogao lako izbeći građanski rat u BiH,,,,Beogradski sporazum između Miloševića i Tihića je bio potpisan,,,,i kao prvi predsednik je trebao Alija da bude , ali Alija posle izvesnog vremena povlači kao predstavnik muslimana potpis,,,i žrtvu je mir zarad nezavisnosti kako je rekao,,, Alija nije samo tada povukao svoj potpis nego i 93će na Kurtiljerov plan,,,,gde bi uređenje Bosne bili mnogo povoljnije za muslimane nego što je bio posle Dejton,,,kao što rekoh Alija je nešto najgore šta se desilo muslimanima 90tih,,,,

Mikojan
Gost
Mikojan
7 mjeseci prije

Kakva hebena krnja Jugoslavija? Bez Slovenaca, Hrvata i Srba nikakva Jugoslavija ne može postojati, kako vam to nije jasno ?

Moravsky
Gost
Moravsky
7 mjeseci prije

Što ne bi postojala bez Slovenaca i Hrvata? Samo drugačije uređenje bi bilo,,,nisu ni Slovenci ni Hrvati stvorili Jugoslaviju pa da se bez njih ne može,,,nažalost običan čovek sa ovih prostora je najviše izgubio raspadom Jugoslavije,,,jer je iole dostojnim životom čoveka živeo u istoj,a danas smo robovi,,,,

Abe 04
Gost
Abe 04
7 mjeseci prije

Ako išta sublimira Jugoslaviju, onda je to BiH. Juga bez BiH ne može biti Juga.

farre
Gost
farre
7 mjeseci prije

Zato sto tada niko nije htio da ostane sa Srbima koji su se zabavljali sa pjevajuci nacisticke pjesme i nosajuci kosti nekakvih srpskih “careva”. Slazem se da bi nam bilo bolje da smo tako postupili, em bi nas bilo vise, em nebi danas trpili ljubav Kockoglavih

Željko
Gost
Željko
7 mjeseci prije

@Zen Žao mi je zbog vašeg gubitka i zbog traumi što ste doživjeli, da vas “utješim”, većina nas sa sve tri strane iz BiH smo imali, nažalost, gubitke kao vi! Moje pitanje vama, gdje je to u BiH počeo rat 24.06.1992. jer ja sam mislio da je do toga datuma čitava BiH bila u ratu?

Zen
Gost
Zen
7 mjeseci prije

Ne znam sad za okolna mjesta i opcine sve datume, ali napad na moj grad je poceo 24.06.1993. S obzirom da sam rođen godinu ranije u Zenici logika mi je da je tih 40km u ljeto 1992 jos uvijek bilo prohodno jer kako su inace moji isli po mene 😀 .

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

Prosto moram reći i nemoj mi zamjeriti…otac ti je zbilja heroj.

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

Ppgotovo kada su u pitanju nadrogirane kukavice i ubice nejači i zarobljenih kao što ste ti i kriminalac Mušan…..fukaro jedna bolesna.

jean valjean
Gost
jean valjean
7 mjeseci prije

Moje saucesce prijatelju. Nadam se da smo pametniji da se vise necemo pustiti uvuci u tako nesto, ali nesto mi govori da to nije ovisno o nama…

nonwo
Gost
nonwo
7 mjeseci prije

Zen@nisu svi ljudi ginuli zaludu….Tvoj se otac vratio radi vas,svoje obitelji kao svaki brižan i dobar čovjek…A poginuo je jer je pomagao kolegi u nevolji…Ti si dijete dobrog čovjeka …Budi ponosan…On bi ponovio isto…Ne radi “ratova i bogaćenja” već za svoju obitelj i prijatelja..

Koča Popović
Gost
Koča Popović
7 mjeseci prije

Odavno je tu sve poznato. Srušena je organizirana, u svijetu priznata i cijenjena državna tvorevina da bi napravili 7 sluganskih državica čiji će stanovnici i resursi biti topovsko meso bogatim I moćnim.

Mirko
Gost
Mirko
7 mjeseci prije

A sta je bila partija nego bogati i mocni? Prije ili kasnije Juga bi se morala prikloniti ili zapadu ili istoku, nije ti to ko Kuba na jednom otoku pa nemoze nam niko nista. Inace tolko jednih razlicitih naroda nikako to nebi bilo dugovecno.

Mikojan
Gost
Mikojan
7 mjeseci prije

Mirko ne rise, partija? Možda direktori kombinata ali partija sigurno ne a i ti direktori kombinata nisu baš mogli na očigled krasti, zar ti misliš da su na Golom otoku bili samo politički zatvorenici, ne, nisu. Itekako su im mogli nešto a ne ništa, danas im ne možeš ništa, itekako su bil kažnjavani svi koju su se bahato ponašali, krali itd. Npr. ovakvi kao danas Bandić, suđenje bi trajalo dva dana i Goljak, ako netko misli da u takvi osuđivani bez dokaza i taj se vara. Zanimljivo kako danas mnogi koji pojma nemaju izmišljaju kako je nekad bilo.

štrmCAR
Gost
štrmCAR
7 mjeseci prije

koji konji božemeprosti , .. ovaj gore o divljačkim plemenima među kojima je bilo više i sposobnih majstora i poštenih intelektualaca nego danas (a još je okupator Alberto Fortis 1770ih jadikovao da šteta ovo civilizirati, da se puno gubi..).
Te ovaj da različiti narodi (a ne možemo sličniji biti, ista imena imamo.. samo da nije okupatorske religije..) pa da ne može bit dugovječno.. a vidi Kine sa HanUjgurma td koliko milenija traje, Rusija, amerika.. Indija koliko ono jezika koji se međusobno apsolutno ne razumiju?.. itd hihihi ne opravdava ih ni plaćeništvo, baš moraš biti konjusina..sramota ljudska, vjerojatno nisu školovani u Jugoslaviji, ali ni to ne opravdava:(

štrmCAR
Gost
štrmCAR
7 mjeseci prije

Iran/Perzija sa farsi, azerbajđani, kurdi, paštuni, baluči, armeni, židovi… koliko milenija traje?

Sparkling
Gost
Sparkling
7 mjeseci prije

@Mirko
Daj kad si tako pametan, nabroji barem 5 (pet) bogatih partijaca koji su svojim nasljednicima (bližoj obitelji) ostavili dovoljno da nitko od njih nikad više ne mora raditi? To mislim na HR. Ali ako si iz neke druge države bivše Yu možeš iz te iste.
To što su ti isti “partijci” nakon osamostaljenja prešli u druge partije i pokrali vlastiti narod, e o tome možete pisati.

DažBog
Gost
DažBog
7 mjeseci prije

Mirkec, ocit primjer raspada “komunjara” je Kina. Eno je grca u dugovima i neimastini.
Da nisu drugi sa strane potpetljavali taj “komunjarski” sistem bi prije ili poslije evoluirao u nesto sto bi bilo prihvatljivo svima. Ubijedjen sam da je generacija onih koji su ’45 zasjeli otisla u penziju ili ledinu da bi mladje generacije znale bolje da to organizuju. Na vlast su tada dosli oni koji nisu imali “razred skole” alu su znali goloruki jurisati na bunkere a znali su se uvuci u … tu i tu onima koji su bili u hijerarhiji iznad. A ovi to sada ne cine?
Moje kukanje za tim vremenom ili ne?, nije ni vazno ali sam tada mogao autostopom otici bilo gdje a da me niko ne bi gledao sa mrznjom, a sada to ne bih smio ni u kasabi u kojoj zivim. Nismo se mi morali voljeti ali se nismo smjeli ni mrzjeti.

x@y
Gost
x@y
7 mjeseci prije

DažBog, danas ti omladina vozi Fiat, Mazde, Nissan, BMW-e.., a ti si se kao omladinac transportirao autostopom…) Malo se šalim ,ali istina da je najveći doseg bio uopće imati auto, a onda tek Zastava750,101 tj.Stojadin ili Fićo,pa Jugo.. bili su zakon..

neznanac
Gost
neznanac
7 mjeseci prije

Automobili i gadgeti, a s druge strane najbitnije potrepštine ( stan, hrana, zdravstvo) nemilice postaju sve nedostupniji…
Ja imam primjer susjeda iz Splita koji je u neovisnoj Hrvatskoj dobio nekakvu naknadu za to što je bio navodno politički proganjan..
I sada pazi..maknut je kao profesor povijesti u neko skladište namještaja i tom prilikom se obogatio
Izišao je iz onog nenarodnog režima sa četiri nekretnine od kojih mu živi brojno potomstvo dok novije generacije mogu sanjati o stjecanju jedne nekretnine tijekom cijelog radnog vijeka

Janko
Gost
Janko
7 mjeseci prije

Nije sustina srece u kakvim vozilima se vozis,svako vrijeme donjelo je neki visi oblik mogucnosti zivota,ali je sustina da si prevozeci se autostopm udisa slobodan zrak i osjecao sigurnost za sebe i svoju imovinu,a to je covjeku vaznije od marke automobila.

Abe 04
Gost
Abe 04
7 mjeseci prije

Da je Kina neometano pičila svoj originalni zamišljeni kurs, završila bi u provaliji. Ali je mudra, i realno je da su neprijateljstva i prepreke kroz dugo vrijeme oblikovali model u kojem su ipak opstali, rasli, ali i zadržali sebe. Jugoslavija takvu mudrost nije imala ako je opstajala na jednom čovjeku, a je li ju uopće mogla imati ili je to strateški podriveno – odgovora nemam.

Lucija
Gost
Lucija
7 mjeseci prije

Abe 04

A, ne, ne. Ozbiljnost i strogoća kažnjavanja. Kina zna kako.
Jesu li Tuđman i Izetbegović bili u zatvoru? Bili u npr Usa – izašli iz zatvora?
Zakone i kazne su smišljali intelektualci…
Treba na Zapadu uvest elemente šerijatskog prava.
Pa npr one korumpirane ministre oplesti bičem desetak puta nasred gradskog trga.

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

Samo nemoj Koča brkata spodoba da se javlja, možda njveći zločinac među komunistima.

no name
Gost
no name
7 mjeseci prije

JNA je bila četvrta armija u Evropi po jačini i zbog toga je odlučeno da se Jugoslavija uništi iznutra, forsiranjem nacionalnih sukoba!
Nije bilo teško zapaliti tu vatru koja traje i dan danas!

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
7 mjeseci prije

Dao sam ti “plus”, za razmišljanje, ali nije JNA bila razlog za rasturanje. Bar ne od strane ključnih “igrača”. Uostalom, da je JNA bila toliko jaka (ovde ne govorim o kvalitetu naoružanja, nego komandnog kadra), nikada ne bi dozvolila, ono što je dozvolila. JBG. Pola značajnjih političara i visokih oficira je bilo na listama “saradnika” kojekakvih obaveštajnih službi.
Razlozi za rasturanje SFRJ, su ti, što su nakon urušavanja SSSR-a i pada berllinskog zida, prestali da postoje razlozi zbog kojih su je “trpili”. SSSR- i varšavski pakt, su bili “pobeđeni”, pa više nije trebao primer “uspešne” socijallističke zajednice. Prema Nemačkoj, koja je od neprijatelja postala “saveznik”, više nije trebao sanitarni kordon.
Nemačka je iskoristila priliku za “drugo poluvreme”, a nekadašnji saveznici, činili su ustupak Nemcima, smatrajući da ništa ne gube i Jugoslaviju pustili niz vodu. O tome je pre smrti otvoreno, kao učesnik događaja, svedočio francuski general Galoa (Pierre Marie Gallois).
Ali… Da smo mi bili iole pametniji i da je bilo manje idiotske mržnje (koja se kod mnogih i danas oseti), nikada mi sebi ne bi dozvolili da nas tako izmanipulišu. Bili smo tupaviji, nego Ukrajinci danas.
Mi, prosto rečeno, Jugoslaviju nismo zaslužili, a da dobijemo priliku – opet bi se međusobno trebili.
No, dobro je istoriju poznavati, već radi toga da greške ne bi ponovili.
Nikada više, nikakve Jugoslavije.

Baboon
Gost
Baboon
7 mjeseci prije

Nije ovo iebiga norveška, ovde sukne nož zbog 2 cm međe, a 4% istinskih intelektualaca ne može kvalitetno utjecati na 96% zadrto konzervativnih brđana i njihovih potomaka. Bez Nato kišobrana novi rat bio bi neizbježan zato slažem se nikad više juga. 🙂

hAZE
Gost
hAZE
7 mjeseci prije

Baboon, Ovo je možda najbolje objašnjenje…

Zvrk
Gost
Zvrk
7 mjeseci prije

@guest_372855 Nikada više….e tu si zabrijao. Bit će itekako nekakvih budućih državnopravnih zajednica. Pod nekim drugim imenima. Varaš se ako misliš da je baš sve riješeno.

klinglinian
Member
klinglinian
7 mjeseci prije

Kad čitam ovakve tekstove, prosto mi tlak poraste, ne zbog toga što patim od te neke nostalgije za tim nekim vremenom nego zbog činjenice da su upropastili moju generaciju i posvađali sve što se dalo posvađati, tako da ovdje na ovim prostorima za neopterećene ljude nema života!

Buh
Gost
Buh
7 mjeseci prije

“…Yugoslavia was the highest social, political, cultural and economic achievement for the South Slavs. They had their 5 minutes of fame. They were given a golden opportunity and they blew it…” Iz knjige “London for immigrant suckers”

Chosmos
Gost
Chosmos
7 mjeseci prije

Bas je interesantno kako se komunizam i ljevicarenje na Balkanu uvijek i redovno na kraju razotkrivalo kao velikosrpski nacionalizam. Samo ako ga malo isprovociras ili zagrebes ispod nasminkane površine. A posebno su zabavna opravdanja za raspad Juge, od Vatikana do Klintona, pa su eto jadni velikosrbi na celu sa ideologom mira Dobricom Cosicem, rotshildovim bankarom Milosevicem bili natjerani da oružjem JNA rovare po Balkanu. A družina iz Haga na celu sa Karadzicem sprečavali nemire na terenu. A ja i milioni drugih balkanaca mislio da su stvarali stoljetnu teznju da preko Jugoslavije ostvare VelikuSrbiju.

mike
Gost
mike
7 mjeseci prije

u jbt chismos sva sreca da tudjman sanader cobankovic i ostali nisu srbi…. magare jedno sa telećom glavom…

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

Džaba tebi crtati.

Zoran the great
Gost
Zoran the great
7 mjeseci prije

Mnogo kakis

Ante
Gost
Ante
7 mjeseci prije

@ Chosmos- Vidim kako se neki od vas ponašaju prema Hrvatskoj. Od tajnih računa nekih Hrvatskih političara na koje se slijevaju milijunima Eura opljačkanih u Hrvatskoj o kojima se ne smije pričati. Do toga da Hrvatsku pod izgovorom domoljublja koristit kao vlastiti bankomat i mjesto gdje se zapošljavaju oni koji dobivaju posao po vezi sa plaćama u državnim firmama koje premašuju i 1500 Eura. Do uništene i opljačkane INE od strane Hrvatskih političara pa Plive Konačara itd. Sve se to događa vama pred nosom dok vi uporno krekečete o tome kako ste bili ugroženi u Jugoslaviji. Govorili ste da je novac odlazio u Srbiju iz Hrvatske za vrijeme juge. A danas novac Hrvatske države odlazi na tajne račune nekih Hrvatskih političara. I vi na to svjesno šutite. Ako je netko uništio Jugu onda ste to bili upravo vi koji danas svjesno uništavate Hrvatsku, pod izgovorom domoljublja. Da ste voljeli jugu voljeli biste još više Hrvatsku. Sada čekam vaš izgovor da to nije tako.

imalijosnade
Gost
imalijosnade
7 mjeseci prije

durnuo si Ante di nece da progledaju…mogu podkupit rep na to sto si iznio.

imalijosnade
Gost
imalijosnade
7 mjeseci prije

dirnuo si gdje se prave slijepi, gluhi
i okreću glavu – kao nije njihov problem..?!

Zoran the great
Gost
Zoran the great
7 mjeseci prije

Da niste htjeli da se otcjepite od Jugoslavije rata ne bi bilo…ali kako ste tezili na celu sa onim njofrom da imate vasu samostalnu drzavu gde su srbi postali nacionalna manjina preko noci…dobili smo ovo sto smo dobili…sad vam je mnogo bolje jel???

Abe 04
Gost
Abe 04
7 mjeseci prije

Vrlo važno da eto on prizna ili ne..

tufo garaza
Gost
tufo garaza
7 mjeseci prije

Na Balkanu gdje nema Srba tu nema problema.

Moravsky
Gost
Moravsky
7 mjeseci prije

zamisli da ih nema,,pa da vlada te nad čitavom Bosnom,,,ihhhh,ala bi agovali i begovali,,kao u turska vremena,ali nažalost po vas ,,,,ima ih i nisu vam dozvolili da vam se san obistini,,,,i pritom još i pola Bosne uzeli za sebe,,,,,cccc baš su nevaljali,,,,

shumadinac
Gost
shumadinac
7 mjeseci prije

@Chosmos
Apsolutno si u pravu kolega. Vidi samo ovog podmuklog Phila Butlera, taj mora da ima srpsko poreklo bar u trećem kolenu – ej, Srbi su to…

eks
Gost
eks
7 mjeseci prije

Ovaj odličan članak, u kojem je istina nepobitna, neće se dopasti šovinistima , a njih, nažalost, ima na ovom portalu .

Crodaemon
Gost
Crodaemon
7 mjeseci prije

Da je valjala nebi tako lako propala. Da nisu dizali kredite u $ možda bi i priživila.

Duki
Gost
Duki
7 mjeseci prije

Da,da dolari cijela Juga oko 20.mlrd $ na 20. Mio stanovnika iliti 1000.$ po vugli
A lijepa naša 45.mlrd $ na 4,5 Mio stanovnika (sa dijasporom ili 10.000 $ po glavi !
Živimo li 10xbolje ?ja ne !a vi ???😁🖕👍👍👍

Zoran the great
Gost
Zoran the great
7 mjeseci prije

Kako lupas…pa danasnje yugo banana republike su tri puta zaduzenije…yugoslovenski dug 1991 je bio 20 milijardi americkih dolara…koliki je sadssnji dug hrvatske jel znas mozda?

Crodaemon
Gost
Crodaemon
7 mjeseci prije

Odgovor ovoj dvojici poviše. 1. Jeste ikad culi za inflaciju? Uspredba danasnjeg i tadasnjeg dolara je smišna. 2. Jel znate možda kolike su kamate bile na te kredite? 3. Jel znate da je vecina deviznog priljeva bila u markama, a krediti u $. 4. Jel znate da se skoro preko noći tecaj između marke i $ prominija za puta 3? 5. Jel znate da tada je bilo puno teže refinancirat kredite? Sada se krediti ne vracaju samo te reketare za kamatu.

tuf
Member
tuf
7 mjeseci prije

Bez obzira na sve spomenuto, ne može dug samo jedne republike danas biti 43 milijarde eura a da se ne radi o sumanutom zaduživanju po krajnje nepovoljnim uvjetima. I po kojem, usput, nismo ništa više specifični u odnosu na većinu drugih država.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
7 mjeseci prije

Kad pročitam sve ove komentare nacionalne mržnje, šovinizma, netrpeljivosti, i revanšizma, onda mi je više nego jasno, da je zapad na prostoru bivše juge dobro obavio svoj geostrateški i imperialistički posao. Balkanska plemena je međusobno posvadio za 500 godina unaprijed, te tako sebi obezbedio nove kolonije za eksploataciju.
Na balkanu je to praksa, koja nije nova i traje preko 1000 godina.

Toranaga
Gost
Toranaga
7 mjeseci prije

Tko nas bre zavadi 😂😂

Toranaga
Gost
Toranaga
7 mjeseci prije

Iz grafova se da vidjeti da je dolar tamo negdje osamdesetih bio preko 3 marke, ali je suštinski to totalno nebitno, međunarodni krediti su uvijek bili u dolarima, i prihodi od turizma su se mjerili u dolarima, a ti ih moš preračunavat u što hoces, moš i u Franke ako te veseli. Poanta je da smo danas u dugu cca 45 milijardi eura {x1.09 = 49 milijardi $), da Marić šuti ko kurvetina o 27 milijardi kuna kredita i/ili kamata što je dospjelo čini mi se još preklani, da smo zbog krivoustog narcisoidnog i nadasve nesposobnog generala opljačkani do temelja, i da mu za taj doprinos svekolikom prosperitetu hrvatskog puka u znak duboke zahvalnosti dizemo spomenik na svakoj ledini koja nam se učini prigodna. 🙄

Mlata
Gost
Mlata
7 mjeseci prije

Šogun….pa to je dobro pitanje, jako dobro:- “ko nas bre zavadi?”

Sparkling
Gost
Sparkling
7 mjeseci prije

@Crodaemon
Dali možete Vi napisati jedan suvsli komentar a da se ne odnosi na mržnju svega što je bilo prije? Pretpostavljam da ste barem završili osnovnu školu i da imate osnovne pojmove i znanja o matematici. Koliko je bivša Yu imala stanovnika? Koliko je bila zadužena? Koliko je bilo zaposlenih? Koliki je bio uvoz a koliki izvoz? I sad sva ova prethodna pitanja postavite isto za Croatistan. Dajte se malo pozabavite egzaktnim brojevima i statistikom i ne lupajte bez veze.

Ti Kej
Gost
Ti Kej
7 mjeseci prije

Nezaposlenost u Jugoslaviji je bila 20 % i još je trecina radno sposobnih otisla u njemacku

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

U nezaposlene se računaju svi, koliko ljudi na selu NIJE htjelo raditi u firmama već je bilo na selu i radilo kod kuće;moj stric 64. godište nikada nije hteo otići, moj otac, moj drugi stric…danas niko neće na selu da ostane.

Sparkling
Gost
Sparkling
7 mjeseci prije

Ti Kej
Ružno je nekome reči da laže. Ali Vama koji insinuirate i namjerno iznosite neistine to zaslužujete. I kad je bila največa nezaposlenost u Yu, ona je bila ispod 10%. Ajde recite mi kolika je to trečina u brojevima radno sposobnih u bivšoj Yu? Ako mi ne odgovorite na taj podatak onda ste običan trol i na Vaš nijedan komentar više neču napisati ni jedno slovo.
LP

neznanac
Gost
neznanac
7 mjeseci prije

A tih 20% nezaposlenih je bilo manje socijaleno ugroženo od 20% današnjih zaposlenih na malim primanjima

Crodaemon
Gost
Crodaemon
7 mjeseci prije

Aj molim te c/p bilo koji dio mržnje bilo kojeg mog komentar. Pa onda mogu nastavit konverzaciju.

Glas razuma
Gost
Glas razuma
7 mjeseci prije

Raspad i rat u Jugoslaviji gledati kroz prizmu tamo nekog politologa i na osnovu intervjua donositi zakljucke,moze samo neko tko nije bio sudionik tog vremena i dogadjanja.
Ja kao direktni sudionik tog rata, tvrdim da nato i amerika nisu uopce sudjelovali u tom ratu sve do 1999 godine ,rat smo pripremili ,organizovali i poceli mi sami ,ponajvise vojna ,politicka i vjerska vrhuska u beogradu,dapace, rusi a ne amerikanci su krsili embargo na oruzje.Mogao bi o svemu napisati knjigu,ali dovoljno je kazati da je mit o razbijanju jugoslavije iz vana,cista samoobmana i mitomansko odbijanje odgovornosti za vlastite postupke.

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

Ne postoji mogućnost da se strani faktor izuzme, uvijek je neko iza nekoga stajao…kada su potpisali plan u BiH onaj američki ambasador nagovori Izedbegovića da povuče potpis i onda je krenulo naopako u BiH;poznto je da je Njemačka stajala iza Hrvata;mislim Austrija iza Slovenike;Albanci i njihova revolicija u Srbiji i Makedoniji, tu su Britanci i Ameri odigrali;iza Srbije viš i ne znam ko je stajao.
Uzmi danas stanje u BiH, stranci definitivno krše sve norme demokratije i apsolutno nas 25 godina izluđuju i zavlače….u BiH smo više mirnih i bezbrižnih dana imali za rata nego za vrijeme 25ogodišnjeg protektorata.

Zoran the great
Gost
Zoran the great
7 mjeseci prije

Ne nisu sigurno…jao kako seres…ko bombardovao srbe kod gorazda 1995…srusio 6 srpskih galebova 1994? Da ne govorim ko je bombardovao aerodrom u udbini za vreme oluje? Pa i ptice na grani znaju da su americki generali planirali oluju…cini se meni da si ti kakio gace kad se to desavalo kamoli bio aktivni sudionik hahahah

neznanac
Gost
neznanac
7 mjeseci prije

Sve je to bilo minorno niti blizu pravoj intervenciji…u pravu je Glas razuma.

uasdufnsdfasdcfahusdcaiuasdifhzsdf
Gost
uasdufnsdfasdcfahusdcaiuasdifhzsdf
7 mjeseci prije

Zorane veliki vidim da si upučen u ratnu tematiku, svak ti čast, u pravu si Srpska pobijedila i klorofilne i kroate i nato a ovaj potonji pobijedio srbe u krajini.

eks
Gost
eks
7 mjeseci prije

Nisi u pravu. Zapad je priznao da je aktivno pripremao i učestvovao u raspadu Jugoslavije. Ti NE PRIZNAJEŠ PRIZNANJE zapada (posebno Nemačke). Ti si “genije” .

nonwo
Gost
nonwo
7 mjeseci prije

Težina lanaca,dokumentarac…Sve je pripremano iz istih centara moći kao i na svim mjestima na svijetu gdje treba nekoga razbucati da bi ga iscijedili i usput preraspodijeliti geostrategijske snage…..Glavni igrači na yu terenu su unaprijed pripremani s obećanjima-ludom radovanje..Nema zemlje gdje se ne mogu podgrijati bilo kakvi tinjajući konflikti među narodom jer to ekonomski i drugi ubojice znaju PERFEKTNO(usa građanski kao bio zbog robova)…A i nema mjesta na svijetu gdje nema konflikata između naroda,narodnosti,društvenih skupina,političkih grupacija itd….Milgramovi eksperimenti,Stanfordski pokus-ljude (čak i naoko normalne) nagovoriš da “zatuku” druge ni krive ni dužne “u tren oka”..
Zato postoji termin KORISNI IDIOT… Poanta je…utvrditi,nikada ne ponoviti…
Sve je jasno i samo slijepci ne vide isti modus operandi posvuda…

Mikojan
Gost
Mikojan
7 mjeseci prije

Glas razuma, u tvom glasu nema ni traga razuma.

Toranaga
Gost
Toranaga
7 mjeseci prije

Da, kao što su i u Ukrajini kijevski studenti svrgnuli predsjednika dok je ostatak svijeta zapanjeno promatrao. 🙂

First comment
Gost
First comment
7 mjeseci prije

Ne.Nije to mit i samobmana.Mnoge službe su umješane od početka i puno stvari nije za javnost i još dugo neće biti.Imaš samo nekoliko komadića veće slagalice.

Mis
Gost
Mis
7 mjeseci prije

Zasto se raspala, vrlo jednostavno! Nije se stvarao nacionalni identitet jugoslavena, tj. I dalje su postojale nacije, sto stvara podjele, glavni grad je trebao biti novo osnovani u srrd republike jugoslavije. Da je gradjen jedan identitet i da nisu forsirane razlike medju narodima bilo bi vajde. Problem je balkana sljedeci srbi u bosni nakon 300godina zivota i hrvati ,bosnjaci isto. Ne prihvacanje drzave u kojoj zive. Sirovina od naroda, koja kad ode u svabiju ,ameriku odmah mjenja plocu pa se naziva amerikancem, ili njemcem.
Dakle jugoslavija je pala jer nije imala jedan identtet jugoslaven bez srba hrvata bosnjaka slovenaca , drzavu je trebalo iskomadati na prirodne regije i to vise forsirati od tkz nacionalnih drzava!!! U konacbici i eu tezi istome jer zabranjeno je u eu parlamenti i vijecu imati oznaku drzave! Uvjeti za stvaranje eu nacije europljanin!

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

Naravno da su postojali Jugoslveni, zvanična kategorija stanovništva a ne izmišljotina. Lijepo ke bilo biti Jugoslaven, veoma lijepo ali nije se moralo uništiti biti Srbin ili Hrvat ili neko drugi bez vjere i identiteta.

neznanac
Gost
neznanac
7 mjeseci prije

Ne možeš u 20om stoljeću stvarati identitet pored već formiranih identiteta…
Prekasno je to bilo…

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
7 mjeseci prije

Za evropsku uniju nije prekasno. Ona je baš sad u fazi stvaranja jedne evropske nacije, koja se zove Evropljani. Pripadnost narodima, državama i zastavama bit če promovisana samo kroz sport i festivale. A što se tiče evropske politike, tamo če države biti smatrane samo kao privredne regije. U cjeloj stvari je najsmešnije baš to, da Njemačka i Francuska najviše promovišu stvaranje evropske nacije, a same još više jačaju svoju vlastitu nacionalnu moč i smatraju se privilegiranima i više vrednima. Brisanje nacionalnih identiteta u Evropi je rezervisano za sluganske države drugog reda.

Toranaga
Gost
Toranaga
7 mjeseci prije

Točno, u americi ne moš bit ni Nijemac ni Pakistanac, moš bit samo Amerikanac, nema nacionalnosti i državljanstva, samo državljanstvo,. Ispada da je juga bila kao diktatorski režim pretolerantna lol. Realno nisu ni crkvama smjeli dopustiti da zadrže onoliki utjecaj. 🤔

Minus collector
Gost
Minus collector
7 mjeseci prije

Imam jednog prijatelja kome su uvijek za sve drugi krivi. On je nepogrešiv. Način na koji obmanjuje sebe je gotovo umjetnost. Koliko god bilo očito da je nešto krivo napravio, on će naći načina da nekako sve izokrene i nađe “vanjskog krivca”. I kao što pokvareni sat dva puta dnevno pokaže točno vrijeme, tako i on ponekad pogodi kad mu je za nešto stvarno kriv neki vanjski faktor. To naravno još više učvrsti njegovo uvjerenje o “svjetskoj uroti” protiv njega. Nikad nisam mogao razumjet zašto to radi, a onda sam shvatio: Tako mu je lakše ! Ne mora pored frustracije zbog neuspjeha, trpjeti još breme krivnje i odgovornosti. Živi bili.

čitalac
Gost
čitalac
7 mjeseci prije

Da, a na ex-Yu prostorima je to poprimilo kolektivne dimenzije.

Bezuhov
Gost
Bezuhov
7 mjeseci prije

Jugoslavija je bila nada i svetao primer za milijune potlacenih naroda sirom zemlje i faktor medjunarodne ramnoteze i stabilnosti. Rusenje Jugoslavije je bilo kao otvaranje Pandorine kutije posle cega je svet preplavilo duzine nepravednih ratova i sarenih revolucija, val neokolonijalizma i neoimperijalizma.

Zoran the great
Gost
Zoran the great
7 mjeseci prije

U pravu si…jos uvek se pitam sta bi bilo da se nije raspala…ja verovatno ne bi kao izbjeglica zavrsio u australiji…

ja ja
Gost
ja ja
7 mjeseci prije

ehh

Moravsky
Gost
Moravsky
7 mjeseci prije

Neverovatno šta nam je Zapad uradio,,,mi smo svi isti narod,,genetski,jezično,ali eto,,,umesto jednog naroda,,,pet nekakvih naroda,,,,doduše neki od tih pet naroda su jedva dočekali raspad,,,i šta danas imaju od toga? Bukvalno ništa,,,Nemac može katolik i protestant,ali sebe smatra prvenstveno Nemcem Šiptar katolik,pravoslavac,musliman,,takođe,,jedino ovde kod nas ima 20tak miliona ljudi koji pričaju istim jezikom,ali su zarobljeni u svoje plemenske zajednice,,i sebe smatraju drugačijim od onih istih koje razumeju kad govore,,,Nigde na svetu nema da narod priča jednim ili istim jezikom,a da,,,se taj narod podelio na pet naroda,,,,nažalost gotovo je,,imali smo priliku da živimo u daleko boljoj i prosperativnijoj zemlji nego što danas živimo u našim malim prćijama,,,,

First comment
Gost
First comment
7 mjeseci prije

Što su ljudi više podjeljeni to se njima lakše vlada.Stara metoda.Ali na svakom je čovjeku da odluči da li će biti svjestan da je rob ili će sanjati da postane robovlasnik svom bratu da bi se svidio gospodaru.

Ive
Gost
Ive
7 mjeseci prije

Rijetko se nadje novinski clanak koji u toliko malo teksta kaze toliko puno istine. Pitanje je dali u povijesti postoji i jedan jedini USA predsjednik koji nije ZLOCINAC? Kada znamo da je USA na razbijanje YU od 1948, potrosila 20 milijardi dolara, i koji priznaju da im nijedan pokusaj nije uspio dok nisu zametnuli medjuetnicke sukobe nasavsi nekoliko ludih lidera predvodjenih Milosevicem, Tudjmanom i Izetbegovicem.
Na koncu ovdije se i otvoreno govori (pise) da je NATO ZLOCINACKA ORGANIZACIJA koja sluzi interesima superbogatih. Treba se dakle pitati kada ce se narodi ili barem jedan narod probuniti protiv te ZLOCINACKE NATO.
USA vama zelim i svaki dan molim Boga da vam aktivira Yelovstone vulkan i istovremeno taj tako dugo obecavani potres koji ce Californiju spustiti na dno oceana, da barem malo osijetite boli i stradanja koje ste napravili po svijetu.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
7 mjeseci prije

Članak je kao slavonski kulen ili dalmatinski pršut kupljen u Lidlu.
Nije otrovan, ali nije ni ono što bi trebalo biti.

Zoran the great
Gost
Zoran the great
7 mjeseci prije

Ive svaka cast bolje sam ne bi mogao napisati

Istina
Gost
Istina
7 mjeseci prije

Jugoslavija je bila dobra država gdje smo svi dobro živjeli,ali je opet bila koliko toliko i država “na silu” gdje je teško bilo držati na okupu više nacija pod sloganom “bratstvo-jedinstvo”. To je samo Tito mogao držati na okupu kao što je to slučaj bio sa Gadafijem. Nakon smrti,hijene su već kovale plan kako to da unište. Negativne stvari po meni jeste da na neki način nije bilo u redu da se iz mnogih razloga zapostavlja Bosna i Hercegovina gdje su investicije gurane samo u fabrike,dok su se Beograd,Zagreb i Ljubljana gradili i sav priliv novca slijevao tu. Ako smo bili u jednoj državi bratstva i jedinstva,zašto se jedan kraj tog istog auto puta se nije pružio preko BiH,a ne spajati samo Sloveniju,Hrvatsku i Srbiju? Šta je sa “bratskom” Bosnom?

Moravsky
Gost
Moravsky
7 mjeseci prije

ma toliko je BiH zapostavljena da ono,,,nije ni jedne fabrike bilo,,,,daj ono ne lupaj molim te!! čuj auto-put ti je bila muka što ga niste imali,,,,evo sad imate auto-puteve (doduše najviše u Republici Srpskoj),,,pa prosto čovek ne može da se načudi kako vam super ide,,,,

Istina
Gost
Istina
7 mjeseci prije

@guest_372776

Slučajno sam pritisnuo gumb za brisanje tvog komentara.

Dobre strane Juge:

Svi su imali posao
Privreda na vrhuncu
Jaki ko NATO
I tako dalje……

Loše strane Juge za Bosnu-današnje Bošnjake

Nisi imao nacionalnost poput Srba,Brvata,Slovenaca i Makedonaca (morao si biti Jugosloven)
Nisi imao svoj jezik
Nisi imao infrastrukturu (auto put)
Ubili su Džemala Bijedića
Ulice u Sarajevu davane po četničkim vojvodama

Ne kudim to vrijeme,uostalom,dosta je bolje bilo nego sada. Bosna je najstarija Država u Jugi,ali su bili skroz zapostavljeni kao narod. Zašto sam ja učio SRPSKO-HRVATSKI,a musliman/BOŠNJAK sam? Zašto nismo bili “ravnopravni i kontitutivni” kao sada u ovoj državi? Svi konci su se vukli u Beogradu i Zagrebu,a mrvice su davane Sarajevu?

neznanac
Gost
neznanac
7 mjeseci prije

Bosna najstarija država ??????

Istina
Gost
Istina
7 mjeseci prije

Kada se prvi put spominje Srbija? Kada Hrvatska? Kada Slovenija? Kada Bosna?

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

Čovek dosta toga rekao, ovaj članak ide u fasciklu da ga opet čitam.
Jedno je šta u suštini i potvrđuje njegove riječi…nestankom Sovjetskog sistema, nestankom socijlističkog sistema Jugoslvije kapitalizam je podivljao.

Fabijan
Gost
Fabijan
7 mjeseci prije

Isti unutrašnji razlozi koji su zakuhali rat i danas postoje u svim novim državama. Zato drzave tapkaju na mjestu umjesto da se razvijaju. A mi i nakon 30 godina trazimo uzrok problema negdje vani umjesto da se pogledamo u ogledalo.

Lucija
Gost
Lucija
7 mjeseci prije

Fabijan
Možda ova formulacija: problemi koji su se mogli riješiti u Jugoslaviji, nisu riješeni do danas i sada su nerješivi. Rat nije riješio probleme, samo ih je strahovito pogoršao. I privremeno prikrio. A stvaraju se novi problemi koje nitko ne rješava.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
7 mjeseci prije

Na ovi članak mogu samo C/P dio mojeg komentara od jučer;

“Nije potrebno stalno plakati nad našom sudbinom, sami smo krivi, nikakvi Georg Bush i James Baker.
Nisu stvari onakvima kakvima se čine. Da se bivša država i nije raspala na nacionalne jedinice bila bi “demokratizirana” na isti način kao i njezine republike. Potrebno je shvatiti kako su i u republikama i u federaciji živjeli isti ljudi prije i poslije raspada federacije i koji su od komunista preko noći postali demokrati koji su organizirali “demokratske izbore” nakon kojih je “demokracija” počela funkcionirati u svojem najboljem izdanju, a to je da je krenila negativna moralna selekcija i nestajali su pošteni komunisti isto kao i pošteni domoljubi, a u vlasti je počela rasti koncentracija ljudskog šljama, a mi smo bili neuki i zmija nam je govorila kako ćete znati okus voća, ako ga niste isprobali, nismo bili svijesni fake mirisa tog voća kojeg je zmija ispuštala.
Ukratko rečeno, plan s bivśom federacijom je bio da se u cjekini “demokratizira”, ubaci u EU o NATO i kako to nije uspjelo danas vidimo kako su sve republike jedna po jedns uredno “demokratizirane”, neke su u EU i NATO, a ostale su na putu za euroatlantske integracije.

Svaka nacija je iluzija na mitu temeljena, kakve su ove današnje, takva je bila i ona jugoslavenska nacija.

Većina još i nakon svega nije došla k pameti. Nada umire zadnja.”

Moravsky
Gost
Moravsky
7 mjeseci prije

primetio sam da najveći žal za raspadom Jugoslavije od naroda imaju muslimani tj Bošnjaci,,,,iako su velikom većinom početkom 90tih bili protiv Jugoslavije,,,valjda zato što im se nije ispunila želja koju su poželeli posle referenduma,,,,svesni da su u Jugi živeli pristojnim životom u poređenju sa današnjim kvalitetom svog življenja,,,ali zaboravljaju jednu bitnu stvar,,,Oni sami su tako hteli da bude,,,,hteli su da vladaju BiH unitaristički,,,,tj Izetbegović im je pustio tu priču i oni se upecali na nju žrtvovajući taj pristojan život koji su imali u Jugoslaviji,a danas žive sasvim drugačijim životom,,,mada unitaristička želja i dalje vlada njima,,,,BiH nikada neće biti mini Jugoslavija,,,BiH je veštačka tvorevina koja kao protektorat nema svetlu budućnost,,,Ne možeš ti tražiti pogotovu od Srba,a i Hrvata da grade nekakvu zajedničku državu danas u BiH,,kada smo to imali u Jugoslaviji,,,,,Jugoslaviji koja je bila neuporedivo uređenija država nego što je danas BiH,,,BiH ustvari i nije država,,,protektorat

Željko
Gost
Željko
7 mjeseci prije

@Moravsky Jedini narod koji pati za ex YU, koja je nakon Titove smrti 1980. bila velika Srbija, su Srbi! Meni osobno nedostaje ona ex YU, koju pamtim od 1966. do 1980., ona nakon toga ne!

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

Posle 80. si se potrudio da sve izgubi smisao.

Dosta više prošlosti
Gost
Dosta više prošlosti
7 mjeseci prije

Dosadni ste sa prošlošću i Jugama pa imali smo 3 Juge i niti jedna nije valjala!

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

J se osvrćem na prošlost da mi se u budućnosti ne ponovi.

Karlo
Gost
Karlo
7 mjeseci prije

Odavno nisam vidio pristraniji članak s više pogrešnih podataka te namjerno krivo interpretiranih podataka kako bi se potkrijepila vlastita nebulozna teorija. sjedi 1

shumadinac
Gost
shumadinac
7 mjeseci prije

Sve ovo iz teksta je nama više nego očigledno jer smo to videli na mnogo drugih mesta. Pa ipak, ako to možemo u potpunosti da prihvatimo kada se radi o Iraku, Libiji, Siriji, nismo u stanju da prihvatimo na domaćem terenu jer tada moramo da prihvatimo i deo krivice. Isto bi tako, da smo Libijci imali mnogo toga lošeg da kažemo za Gadafija, da smo Sirijci za Asada…

Ne pišem ovo tek-tako, nmogo puta sam ovde video da pametni kolege ne mogu da naprave distancu od emocija. Ljudi smo, emocije su deo našeg bića ali i odličan alat za kontrolu nad nama. Ono što je najbitnije je da imamo izbor…

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
7 mjeseci prije

@shumy :
Da svadje prestanu ?Spaja nas što smo svi dužni kao Grčka i za medjusobne svadje zakonom narediti samo upotrebu grčkog jezika za sve posvadjane narode ?

America first
Gost
America first
7 mjeseci prije

Rat su poceli veliko srpski sovinisti kolokvijalnog naziva cetnici,veliko hrvati kolokvijalnog naziva ustase taj rat su jedva docekali da bi se obracunali za poraz nacista iz 1945.Amerika je jedina bila za ocuvanje Jugoslavije,demokratizaciju iste i prikljucenje EU.Rusi kao rusi,stari zaplotnjaci, koliko god tada i sami bili u rasulu,iz petnih zila su se trudili da velikosrpskom mitomansko pravoslanom ludilu daju vjetar u ledja.Opstruirali su svaki pokusaj zaustavljanja rata od strane medjunarodne zajednice i uporno stavljali veto na svaku razumnu odluku u smjeru okoncanja rata.1999.godine,americi i EU pukao je film te su konacno dali zeleno svijetlo Nato-u da balkanskim barbarima pokaze gdje im je mjesto.Briljantnom akcijom su bahate mitomane poslali u sklonista, iz kojih danas 20-tak godina kasnije opet izlaze i traze novu porciju samaranja.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
7 mjeseci prije

A svi ostali su sjedini i vezli goblene i heklali. Posebno na Kosovu

neznanac
Gost
neznanac
7 mjeseci prije

Ova za Ruse si spektakularno promašio..
Rat 1999te nema veze sa našim ratom od 1991 – 1995…

Amerika ti je glavni zaplotnjak koja je godinama bila saveznik Jugoslaviji…
Pogledaj samo vojnopolitičku pomoć koju su dali SFRJ ( naravno sa namjerom) nakon razlaza sa Staljinom i u kolikoj su mjeri radili sa SFRJ poduzećima..
INA je surađivala sa američkim firmama a danas je Ameri ne žele niti kao poklon
NE Krško je gradio Westinghouse
Ameri ti uglavnom, ako nemaju direktan interes, procjene ko je jači negdje u nekom trenutku te prihvate stanje na terenu
Tako su 1991 ,, 1992 u potpunosti podupirali SRbiju…
Tek te 1992 su uvedene UN snakcije ( s kojima se morala složiti i Rusija) no niti tada SAD nije zauzeo čvršći stav prema SRJ tj. Srbiji

Tek kasnije, malo su se čvrššće postavili ( niti blizu kako su mogli), no i tada se pazilo da se niti jedna strana ne osjeća potpunim gubitnikom

1995 su spasili bosanske Srbe jer je Banja Luka bila pred padom ( nedavno i Vučiš priznao)
Hrvatska je ucijenjena povratkom Vukovar i podunavlja od strane Amerike jer su nam otvoreno rekli da nećemo moći vratiti istočnu Hrvatsku ako ne prestanemo sa aktivnostima oko Banja Luke

Moravsky
Gost
Moravsky
7 mjeseci prije

A sad ti zamisli lude Srbe koji umesto da naprave nacionalnu državu,,,posle WW1 gde je poginulo milion i 300 000 stanovnika,,,,,a Srbija je tada imala pre početka rata oko 4 miliona stanovnika,,,,znači razarajuće cifre za jedan narod,,,svaki treći je poginuo ,,,, i umesto kao pobednici da naprave nacionalnu državu,,,jebani Karađorđevići svu tu žrtvu koju je narod doživeo,,stavljaju sa strane,,,i prave višenacionalnu državu,,,,,doduše i komunisti su svojim delima napravili da se Jugoslavija raspadne,,,,jedino rešenje za miran Balkan je stvaranje Velike Albanije,Velike Hrvatske i Velike Srbije,,,,kako je onaj politolog iz Foren ofisa pre par godina izjavio,,,,što će se i desi ti,,,Srbija će za Kosovo dobiti Republiku Srpsku,Hrvatska pola Hercegovine,,,,Makedonija raspad,Bosna raspad,,,a Crna Gora,,,ili samostalno ili sa Srbijom,,,

Mlata
Gost
Mlata
7 mjeseci prije

Pa juga je toga dana kada i “pravljena” predodređena za propast. Juga je prelazno rešenje samo bila, prelazno do konačnog. Trebalo je brzo delati, raspalo se AU carstvo i miloni izgubljenih duša (katolika) trebalo je sakupiti na jedno mesto, Vatkan je to pomno pratio i zaključio uvaliti ih tupavim Srbima. Dakle kao što rekoh prelazno rešenje….neka bude jedno vreme tako pa ćemo videti šta dalje, Berlinski zid je pao i ukazala se prilika

neznanac
Gost
neznanac
7 mjeseci prije

Nikakve šanse za to Srbija nije imala van svojih granica..odnosno na prostorima bivše Juge…

mislim..
Gost
mislim..
7 mjeseci prije

Mislim da si u pravu. KATASTROFALNA greska od koje ce trebati puno vremena da se oporavi. Medjutim, bice zanimljivo gledati sledecu tarapanu u Evropi, kako ce se novostvorene drzave ponasati kada susedi (stare, vece drzave) pocnu pokazivato pretenzije. Kome li ce se obratiti za pomoc? Nemojte samo sada o NATO paktu. Sve je do sada bilo prolazno, to nas istorija uci. Teorija o “kraju istorije” je samo prazna teorija (kao sto joj i ime kaze).

Meštar
Gost
Meštar
7 mjeseci prije

Koje gluposti. Prestao sam čitati članak kad sam došao do tvrdnje o profitabilnim poduzećima. To je najobičnija laž. Jugoslavija nije bila profitabilna. Bila je siromašna komunistička država i disfunkcionalna. Koje gluposti …

x@y
Gost
x@y
7 mjeseci prije

Istina!

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

Koliko ste sada funkcionalni i bogati, a tek samostalni?

Mlata
Gost
Mlata
7 mjeseci prije

Siniša…pa i Hrvati plaćaju na kraju, i kod njih su podele velike. Kaže x@y da je Beograd vukao lovu od turizma a dalmatinci danas za to isto optužuju Zagreb. Istra da ne pričam….postoje neke vlade Zadra, Splita i još nekih gradova kojima je sedište u Italiji, mda

x@y
Gost
x@y
7 mjeseci prije

Ma jesmo klinac samostalni haha… Zeznu nas kako god se okrene..

Siniša
Member
Siniša
7 mjeseci prije

Siromašna država? Sve samo to nije bila.

Sparkling
Gost
Sparkling
7 mjeseci prije

@Meštar
Stvarno, koje gluposti!!!! Bolje da ste prestali čitati jer nekima od Vas na ovom portalu povjest i početak civilizacije počinje 90-91 i sve prije toga ne postoji i nije se dogodilo. A ako teškom mukom priznate da se je ipak nešto pozitivno dogodilo prije toga, pokušavate to minorizirati i okrenuti priču kako vama odgovara. Nikada neću i ne mogu shvatiti kolika mržnja može biti prema nečemu što je bilo prije a da možda čak niste ni živjeli ili odrasli u onoj ex. Yu. I ne smatrajte me poklonikom bivše Yu, jer ja to nisam. Ali sam veliki realista i što je najvažnije ne mrzim neki narod nego prezirem pojedince koji su se ogriješili u zakon i političare koji su nas prodali banksterima za sitniš.

Meštar
Gost
Meštar
7 mjeseci prije

Koliko dugo si živio u Jugoslaviji? Jesi li doživio par- nepar, nema deterđenta, kave, goriva. Samo po partijskoj vezi možeš dobiti posao. Ne samo to , ako drugacije mislis nitko iz tvoje obitelji ne moze dobiti posao. Bijeg preko granice je poceo u Jugi. Tad su opustili otoci, Dalmatinska zagora i Lika. Titova Jugovina je dva puta bankrotirala ko Grčka Trst, gradić na periferiji kapotalizma bio je za nas Amerika. Nesloboda, maltretiranje po zatvorima, prebijanje radi bezznačajnih stvari. Megalomanska vojska, udba, nesloboda vjere. Ko voli ima jos jedna lijepa zemlja za takav život zove se Sjeverna Koreja, a može se i u Vijetnam, pa živite tamo svi koji volite komunizam.

Mlata
Gost
Mlata
7 mjeseci prije

Meštar, ne lupaj gluposti! Išlo se u inostranstvo ali u mislima im je stalno bilo kako i kad će doći kući na odmor to jest vatati se mešalice za beton. Žene i mala deca su uglavnom ostajala kući, deca se školuju a žene čuvaju starce, podižu decu. Danas je opasno, mladi parovi sa sve decom odlaze, mešalica za beton im nije više u glavi….starci su po domovima i tako

Sparkling
Gost
Sparkling
7 mjeseci prije

E moj meštre, živio, živio i prije par-nepar i nemaš majpo koliko znam o tome i još više od toga. Ne mogu i ne želim s Vama raspravljati, ne zato što neću ili se bojim, nego zato kada tvrdite da su otoci, Dalmatinska zagora i Lika opustjeli za vrijeme Yu onda mi je jasnije na kakvu vrstu poluistina se hvatate. Ne lažite, da nitko nije mogao dobiti posao a da nije bio u partiji.
A sada više nema bijega preko granice – sada je egzodus. E mešte, HR je bankrotirala odavno, samo to se u slobodi i demonkraciji ne piše i ne govori. I da, imala je svojih mana i trebalo je dosta toga popraviti ali ova današnja lopovska država ni ne liči na neku ozbiljnu zajednicu koja svojem narodu želi dobro. I hvalite se da Vam je došla Amerika na velika vrata i uzela što god joj drago a vi ste izašli na mala vrata u potrazi za preživljavanjem. Sretno Vam bilo.
LP

Meštar
Gost
Meštar
7 mjeseci prije

Dragi sparkling, imam ja brata ko što ste vi i nikad nam mije dosadno na raspravama o politici 😉.
Lp i ugodan vikend

neznanac
Gost
neznanac
7 mjeseci prije

TO su gluposti…a jesi li doživio u Jugi probleme sa frankom, ovrhe i slične zelenaške gadosti
A ovve nestašice su bile izazvane umjetno i nisu bile trajne

neznanac
Gost
neznanac
7 mjeseci prije

Nije točno u potpunosti..
I danas se u SADu i EU tiskanjem love održavaju mnoge firme na profitu

Lucija
Gost
Lucija
7 mjeseci prije

Meštar = xxx = ???
Tko sve ne? 😊 Onaj što priča sam sa sobom…

trend
Gost
trend
7 mjeseci prije

ovo je tako površna analiza nema ni spomena onih koji 200 godina sanjaju veliku Srbiju

Običan tip
Gost
Običan tip
7 mjeseci prije

Slažem se sa svine osim sa jednom tvrdnjom: Da nema više Jugoslavena! Ima nas, itekako! Evo ja na primjer: Hrvat, rođen u BiH i tamo živio do 9.-e godine života, onda (zbog rata) otišao u Sloveniju u izbjeglištvo gdje sam proveo 5 godina, vratio se u BiH (završio 8.-i rszred osnovne i srednju školu) gdje sam živio idućih 7 godina, onda 2004.-e otišao zbog posla u Hrvatsku gdje sam živio, radio, sklopio brak 2010.-e) , djeca mi se rodila u Hrvatskoj a od 2009-e sam radio u Njemačkoj povremeno a od 2014-e stalno gdje su mi i supruga i djeca doselili 2016.-e! Što sam ja, Bosanac, Hrvat, Slovenac? Ne, ja sam Jugoslaven!

Mlata
Gost
Mlata
7 mjeseci prije

Razumem šta hoćeš reći ali Jugosloven ne postoji. Moj ti je savet da uzmeš nemačko ime i prezime i smiriš sebe i svoju porodicu jednom za svagda

x@y
Gost
x@y
7 mjeseci prije

Pametno Mlata 🙂 ..,ali ako se čovjek i dalje u duši osjeća jugoslaven,njegovo je pravo da to i bude. Šta ne?