Plan je bio da Jugoslavija mora nestati, a što bi bilo da nije…?

Jugoslavija - markica

Američki politolog Phil Butler je za New Eastern Outlook napisao kolumnu u kojoj tvrdi da su razaranje i raspad Jugoslavije bili dio šireg plana NATO saveza, kojim se htjelo oslabiti geopolitičke protivnike zapadnog bloka u regijama Trećeg svijeta i progutati zdrave ekonomije naroda ovih prostora, a sažetak njegove analize je prenio i talijanski Globalist. Svatko od nas ima svoje viđenje ’90-ih na ovim prostorima, ali su ona bez sumnje subjektivna, koliko god netko mislio da je upravo njegova verzija istine ona nesporna i nepobitna. Stoga uvijek vrijedi čuti što drugi misle o nama.

Phil Butler: “Jugoslavija je morala biti uništena, a što bi bilo da nije…?”

Možete li zamisliti Europu danas s Jugoslavijom kao ključnim igračem među narodima? Ja mogu. Jugoslavija je u stvari bila jedan od najvećih kulturnih i društvenih eksperimenata u povijesti. Osnovana na području sukoba nekadašnjeg Austro-ugarskog i Osmanskog carstva, Jugoslavija je sjedinila obje kulture na način koji nije viđen još od vremena Aleksandra Velikog, koji je nakon golemih osvajanja asimilirao narode. Eksperiment, ako ga mogu tako nazvati, trajao je nešto više od pola stoljeća. Idealan iz razloga što su u jednoj državi živjeli svi južnoslavenski narodi. Stvaranje Jugoslavije je djelomično bio i geostrateški potez Britanije i Francuske, kako bi se usporila ili blokirala Njemačka. Odredbe takozvane “Krfske deklaracije” su udarile temelje ustavnoj monarhiji koja se ni po čemu nije razlikovala od Engleske. Prava i pravo glasa, te poštivanje temeljnih principa Ilirskog pokreta su bili obećavajući aspekti rane Jugoslavije. No, tada je kralj Aleksandar ukinuo ustav i izbore, ali je zajednički život etničkih i kulturnih skupina je i dalje davao nadu za budućnost. Rat, političke spletke, unutarnji i vanjski pritisci su u to vrijeme teško opterećivali ovu novu silu u nastajanju. Kao što je to bio slučaj u mnogim takvim pokusima, u konačnici je autoritarna vlast postala nužna, možda i poželjna.

Za prekid “predavanja iz povijesti”, nacionalni heroj Josip Broz Tito je postao taj “diktator”, ali je stekao svjetsku slavu i čvrsto držao stvari pod kontrolom, a Jugoslavija je igrala veliku ulogu na svjetskoj sceni. Međutim, kada je njegova moć oslabila, suprotne sile su našle svoje uporište. Nema znanstvenika ili političara koji o tome danas ne govori, ali Titova uloga u osnivanju Pokreta nesvrstanih nacionalnih država je velika i izuzetno značajna, pogotovo za ljude koji sada žive u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori i ostalim bivših jugoslavenskim zemljama.

Ideali Pokreta nesvrstanih i njegovi temelji su udareni u Beogradu 1961. U stvaranju pokreta su sudjelovali Tito, indijski premijer Jawaharlal Nehru, predsjednik Indonezije Sukarno, egipatski predsjednik, Gamal Abdel Naser i predsjednik Gane, Kwame Nkrumah. U najkraćim crtama ideju Pokreta nesvrstanih objašnjava lider Kube, Fidel Castro, u govoru u Havani 1979.

“Pokret nesvrstanih postoji kako bi čuvao nacionalnu nezavisnost, suverenitet, teritorijalni integritet i sigurnost nesvrstanih zemalja u njihovoj borbi protiv imperijalizma, kolonijalizma, neokolonijalizma, rasizma i svih oblika strane agresije, okupacije, dominacije, miješanja ili hegemonije, kao i protiv velikih sila i blokovske politike”, rekao je tada Castro.

Dakle, u suštini, Pokret nesvrstanih je težio samostalnom razvoju naroda između velikih sila s idejom koja negira Hladni rat. Naravno, velike sile koje su se bavile ideološkim ratovima, imale su svoje strategije, koje su uključivale apsorbiranje svake od tih siromašnih nezavisnih zemalja.

Kao što vidimo danas, strategija je bila izazvati sukobe koji vode ka fragmentiranju, podijeli i stvaranju nemoćnih zemalja i naroda diljem svijeta.

Raspad Jugoslavije je najbolji primjer, gdje danas nijedna zemlja ne pokazuje naklonost prema Pokretu nesvrstanih.

Umjesto toga, EU i NATO su bili gravitacijska sila koja je privukla Sloveniju, Hrvatsku i ostale. Vidimo ostatke strategije Hladnog rata i u činjenici da su Bjelorusija i Azerbajdžan jedine dvije preostale članice pokreta u Europi, a Fidži se kao najnoviji član pridružio 2011.

Međutim, 2012. je summit Pokreta nesvrstanih vidio veću posjećenost od bilo koje prethodne godine, što je možda bio i znak početka krize Zapada. Uz deklariranu svrhu “borbe za mir u svijetu” i svojih temeljnih dogmi, pokret je ipak, barem teoretski, vrijedan posrednički okvir. No, dopustite mi da se vratim na slučaj Jugoslavije i kakva bi možda bila da postoji danas.

Gledajući s distance na raspad Jugoslavije, primjetno je da se radi o uokvirivanju geostrategije Washingtona koja se provodila svugdje, pa i teškim metodama. Akcije Clintonove administracije su u to vrijeme bile tajnovite za javnost, jednako kao što su i danas.

Čitajući Washingtonov think tank propagandni Institut Brookings otkrivate ovo. U tekstu “Odluka o intervenciji – Kako završiti rat u Bosni” iz 1998. godine autor Ivo H. Daalder počinje: “Dok danas mnogi pišu rječito i strastveno da objasne neuspjeh Washingtona i Zapada da se zaustave etničko čišćenje, koncentracijski logori i masakri stotina tisuća civila, malo tko je to pitanje postavio u ljeto 1995. godine, kada su SAD napokon odlučile preuzeti vodeću ulogu u okončanju rata u Bosni.”

No, istina je puno jednostavnija od stvarnosti. Nikome ne treba think tank da otkrije zašto je predsjednik Bill Clinton oklijevao da posreduje u Bosni. Clinton je u stvari nastavljao politiku svoga prethodnika, Georgea Busha starijeg, kojem je cilj bio destabilizirati jugoslavenski socijalistički uspjeh.

Sada znamo da su kod nas tajno obučeni pobunjenici odigrali ključnu ulogu u fragmentiranju regije preko organizacije poznate kao Atlantska brigada, koja se borila u ratu na Kosovu na strani Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), a brojala je oko 400 naoružanih boraca, kao što piše Christian Science Monitor 1999.

Ovo izvješće otkriva da su SAD pod lažnim izgovorom vodile posrednički rat u bivšoj Jugoslaviji.

Što se tiče Billa Clintona i njegove nevoljkosti da se upliće u regiju nekad poznatu kao Jugoslavija, to je prljava povijest genocida i beskrajnih laži.

Priča koju sam pronašao je priča o Francuzu koji je trenirao Atlantsku brigadu, što u svemu podsjeća kasnije na Ukrajinu, Libiju i Siriju. Vidite “obrasce” koje nas vode do istine i više nego dovoljno.

Stravična stratišta legitimne države Jugoslavije su služila za ulaganje u podjelu preostalih komada zemlje, uz pomoć američkih predsjednika, britanskih gospodara i njemačkih industrijalaca.

Atlantska brigada je djelovala u raznim posredničkim ratovima na Balkanu, a važni pripadnici su joj bili smrtonosne ubojice iz inozemstva. Američki dužnosnici u vrhu su ih dobro poznavali i upravljajući njima su vukli konce na Kosovu i širom Balkana. Jugoslavija je postala prototip, predložak za djelovanje u Afganistanu i Iraku, Arapskom proljeću.

Imena Madeleine Albright, Javiera Solane, generala Wesleya Clarka i drugih se i dalje spominju. U bivšoj Jugoslaviji su prijatelji ključnih igrača u vladama doslovno planirali pretvoriti narode i zemlje u kreditore i investicijski  “eldorado”.

Priča o tom genocidu u ime demokracije je prestrašna. Većina naroda ovih prostora je vraćena 200 godina natrag, u neku vrstu srednjovjekovnog postojanja bez nade. Jedini tračak nade za većinu bivših “Jugoslavena” je, sasvim prirodno, EU i NATO savez.

Dok ovo pišem američki, britanski i njemački planeri već uređuju Siriju. Poznata korporacija RAND izrađuje plan za podjelu suverene države. Za one koji nisu svjesni, korporacija RAND je “Veliki brat” svih hegemonijskih think tankova.

Tko je i zašto uništio Jugoslaviju?

Sigurno je bilo zločina i genocida s obje strane u sukobima, od Kosova do ostalih ratova na Balkanu. Ali to nije poanta zbog čega sam se fokusirao na ovu katastrofu.

Prije svega, nijedan narod bivše Jugoslavije danas nema pravo glasa. Drugo, podjela među tim narodima je dovela do smrti ili preseljenja milijuna ljudi.

Ali moja “fantazija” o Jugoslaviji bi možda mogla biti iznenađenje. Dopustite mi da zaključim. Jugoslavija je izgrađena na ideji da u njoj južni Slaveni neće ostati slabi i podijeljeni narodi. Ujedinjeni u Jugoslaviju ne bi bili lak plijen imperijalnim namjerama, kao što vidimo da se događa danas.

Činjenica je da je nakon Drugog svjetskog rata socijalistička Jugoslavija postala neka vrsta europske priče o uspjehu. Između 1960. i 1980. zemlja je imala jednu od najvažnijih stope gospodarskog rasta u svijetu, pristojan životni standard, besplatnu medicinsku skrb i obrazovanje, zajamčeno pravo na posao, jednomjesečni plaćeni godišnji odmor, stopu pismenosti od preko 90 posto, a očekivani životni vijek od 72 godine. Koliko ja znam, ni jedna od država Balkana danas ne može sanjati ni pola ovog prosperiteta.

Bio je to napredak koji je među zapadnim silama izazvao želju da unište Jugoslaviju.

Multietničko stanovništvo zemlje je imalo povoljan javni prijevoz, stanovanje i komunalije. Profitabilno gospodarstvo je uglavnom bilo u državnom vlasništvu, što nije baš najočitiji primjer zapadne demokratske ljubavi. U to vrijeme su od resursa daleko bili Njemačka, Francuska ili Velika Britanija, a bankari Londona i Luksemburga nisu mogli izvlačiti milijarde iz socijalističkog sustava.

Jugoslavija je morala umrijeti, a Reagan, Bush stariji i mlađi i Clinton su pomogli da se to dogodi. Nagrađivani autor, politolog i gostujući suradnik u Institutu političke studije u Washingtonu, Michael Parenti, često je govorio o katastrofi u Jugoslaviji.

Prema Parentiju, američki cilj je bio pretvoriti jugoslavenske narode u regiju Trećeg svijeta, a to se moglo ostvariti podjelom zemlje koja će onda otvoriti svoje gospodarstvo korporativnoj eliti i zapadnim bankarima. Po raspadu Jugoslavije je zemlje trebalo učiniti takvima da budu:

  1. Nesposobne da slijede nezavisan kurs osobnog razvoja.
  2. Razbijenih ekonomija i prirodnih resursa u potpunosti dostupnih za multinacionalne korporacijske eksploatacije, uključujući i ogromna mineralna bogatstva na Kosovu.
  3. Osiromašenog, ali pismenog i osposobljenog stanovništva koje će biti prisiljeno raditi za minimalne nadnice, koje će predstavljati jeftin radni bazen s kojim će se lakše sniziti plaće u zapadnoj Europi i drugdje.
  4. Demontiranih industrija automobila, nafte, teških strojeva, rudarstva i petrokemije, te raznih drugih industrija koje nisu smjele biti konkurencija postojećim zapadnim proizvođačima.

Zvuči li vam ova strategija poznato? Sjetite se plana korporacije RAND za Siriju. Jesu li Ukrajina, Donbas i Krim razumjeli ovo prije Euromajdana? Koji je na kraju plan za Rusiju?

Iako ovo zvuči prijeteće, žao mi je, to je svijet u kojem živimo danas. Snagom uspavanih američkih građana, drogiranih glupim bezvrijednim tricama super-kapitalizma, svijet preuzimaju tirani.

Što bi bilo da je bilo?

Ali što da je Jugoslavija preživjela? Što da je veliki etničko-socijalistički eksperiment i dalje radio? Sigurno bi naš svijet bio potpuno drugačiji od danas. Još jedna stvar, Europska unija bi uz Pokret nesvrstanih djelovala u okviru svojih sadašnjih granica. Bila bi manje moćna i daleko manje geopolitički utjecajna.

Cijela Europa bi možda dolazila u Beograd, a sada se šest republika bore za mrvice iz Bruxellesa. Potaknut mojom fantazijom o tome kako bi Jugoslavija mogla izgledati, ostavit ću vas s procjenama ekonomske situacije sadašnjih država Balkana i Jugoslavije čiji je BDP prije rata bio na 24. mjestu među svjetskim narodima.

2015. godine je Bosna i Hercegovina ekonomski bila na 112. mjestu u svijetu, a uvjeti se pogoršavaju. Ipak, siromašni stanovnici BiH misle da će ulaskom u EU riješiti sve svoje probleme. Hrvatska je ekonomski bila na 76. mjestu u svijetu, ali je Bloomberg tada ekonomiju RH svrstao u 10 najgorih u svijetu. Makedonija se nalazila na 130. mjestu, a poljoprivreda je jedina prava industrija, dok je nezaposlenost u zemlji iznad 30%. Crna Gora je, unatoč ljepoti i maloj površini, bila 149. ekonomija među svjetskim narodima. Poput nekih drugih bivših republika, Crna Gora vjeruje da će ulaskom u EU riješiti sve. Srbija je zauzela 87. mjesto po BDP-u, a Slovenija je 81. Što se tiče Kosova, Jonathan Marshall za Consortium News piše da je tamo rođena “mafijaška država sa stopom nezaposlenosti od 35 posto, shrvana epidemijom terorizma, kriminala i političkog nasilja”.

Osim toga, NATO polako guta sve države u regiji, jednu po jednu. Crna Gora je postala članica, a Makedonija će to bi ti uskoro. Srpski zakonodavci su ratificirali diplomatski sporazum o imunitetu i logističkoj potpori za predstavnike NATO pakta.

“I dok pišem ove završne redove, mislim na ono što bi hrabri i jaki narodi iz Jugoslavije dobili da nije došlo do prekida njene sudbine. No, sve što znam je da je 24. mjesto među svjetskim gospodarstvima daleko, a što se tiče Jugoslavije, taj je narod zauvijek nestao”, zaključuje američki politolog Phil Butler.

Phil Butler je u svojoj kolumni, što je inače čest slučaj u inozemstvu, malo pozornosti posvetio specifičnostima svake nacije i tinjajućim antagonizmima koje je, kako i sam priznaje, Josip Broz Tito “čvrsto držao pod kontrolom”. Ipak, njegov zanimljiv opis otvara pitanje koliko smo dobili, a koliko izgubili i jesu li se postojeći antagonizmi rasplamsali i prerasli u ratove “sami po sebi” i zato što su “jednog dana ipak morali eksplodirati” ili su se vješto iskoristili na način da se novcem, oružjem i propagandom na kraju ostvari konačni cilj – uništiti prilično zdrave ekonomije naroda bivše federacije koja je u vrijeme prije raspada imala 24. ekonomiju na svijetu i zauvijek uništiti za Zapad opasnu ideju koja je temelj Pokreta nesvrstanih?

New Eastern Outlook / Christian Science Monitor / RAND

NATOsfrj
Pretplatiti se
Obavijesti o
322 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Savonarola
4 godine prije

Sve istina.Bilo jednom na brdovitom Balkanu.

Savonarola
4 godine prije

X

Zen
4 godine prije

U ratu sam izgubio oca, nikad ga vidio ni upoznao, nemam ni sjećanje jer sam bio premali. Kroz godine odrastanja kada sam dosao na neku razinu svijesti poceo sam propitivati i postavljati sto vise pitanja kako majci tako i stričevima. Kolika tolka utjeha mi je bilo jer sam mislio da su se svi oni borili za pravu stvar. A onda sam napunio 18, otisao iz BiH i dok sam se snalazio po zapadno europskim metropolama imao sam dovoljno vremena za citanje i istrazivanje.. Evo sad 10 godina poslije ne znam iskreno sta bi mislio. Moj otac je za mene heroj i uvijek ce biti, ali ne mogu da ne osjetim bol kada samo zastanem pa razmislim kako su nas slagali. Opljačkali i unistili. I ovakvih kao ja je na desetine tisuća. Odrastas pitajuci se zasto uvijek? Jasno je da je njegova smrt bila dio veće igre, tako je moralo biti.… Čitaj više »

Koča Popović
4 godine prije

Odavno je tu sve poznato. Srušena je organizirana, u svijetu priznata i cijenjena državna tvorevina da bi napravili 7 sluganskih državica čiji će stanovnici i resursi biti topovsko meso bogatim I moćnim.

no name
4 godine prije

JNA je bila četvrta armija u Evropi po jačini i zbog toga je odlučeno da se Jugoslavija uništi iznutra, forsiranjem nacionalnih sukoba!
Nije bilo teško zapaliti tu vatru koja traje i dan danas!

klinglinian
4 godine prije

Kad čitam ovakve tekstove, prosto mi tlak poraste, ne zbog toga što patim od te neke nostalgije za tim nekim vremenom nego zbog činjenice da su upropastili moju generaciju i posvađali sve što se dalo posvađati, tako da ovdje na ovim prostorima za neopterećene ljude nema života!

Buh
4 godine prije

“…Yugoslavia was the highest social, political, cultural and economic achievement for the South Slavs. They had their 5 minutes of fame. They were given a golden opportunity and they blew it…” Iz knjige “London for immigrant suckers”

eks
4 godine prije

Ovaj odličan članak, u kojem je istina nepobitna, neće se dopasti šovinistima , a njih, nažalost, ima na ovom portalu .

Crodaemon
4 godine prije

Da je valjala nebi tako lako propala. Da nisu dizali kredite u $ možda bi i priživila.

Glas razuma
4 godine prije

Raspad i rat u Jugoslaviji gledati kroz prizmu tamo nekog politologa i na osnovu intervjua donositi zakljucke,moze samo neko tko nije bio sudionik tog vremena i dogadjanja.
Ja kao direktni sudionik tog rata, tvrdim da nato i amerika nisu uopce sudjelovali u tom ratu sve do 1999 godine ,rat smo pripremili ,organizovali i poceli mi sami ,ponajvise vojna ,politicka i vjerska vrhuska u beogradu,dapace, rusi a ne amerikanci su krsili embargo na oruzje.Mogao bi o svemu napisati knjigu,ali dovoljno je kazati da je mit o razbijanju jugoslavije iz vana,cista samoobmana i mitomansko odbijanje odgovornosti za vlastite postupke.

mike
4 godine prije

u jbt chismos sva sreca da tudjman sanader cobankovic i ostali nisu srbi…. magare jedno sa telećom glavom…

Mis
4 godine prije

Zasto se raspala, vrlo jednostavno! Nije se stvarao nacionalni identitet jugoslavena, tj. I dalje su postojale nacije, sto stvara podjele, glavni grad je trebao biti novo osnovani u srrd republike jugoslavije. Da je gradjen jedan identitet i da nisu forsirane razlike medju narodima bilo bi vajde. Problem je balkana sljedeci srbi u bosni nakon 300godina zivota i hrvati ,bosnjaci isto. Ne prihvacanje drzave u kojoj zive. Sirovina od naroda, koja kad ode u svabiju ,ameriku odmah mjenja plocu pa se naziva amerikancem, ili njemcem.
Dakle jugoslavija je pala jer nije imala jedan identtet jugoslaven bez srba hrvata bosnjaka slovenaca , drzavu je trebalo iskomadati na prirodne regije i to vise forsirati od tkz nacionalnih drzava!!! U konacbici i eu tezi istome jer zabranjeno je u eu parlamenti i vijecu imati oznaku drzave! Uvjeti za stvaranje eu nacije europljanin!

Minus collector
4 godine prije

Imam jednog prijatelja kome su uvijek za sve drugi krivi. On je nepogrešiv. Način na koji obmanjuje sebe je gotovo umjetnost. Koliko god bilo očito da je nešto krivo napravio, on će naći načina da nekako sve izokrene i nađe “vanjskog krivca”. I kao što pokvareni sat dva puta dnevno pokaže točno vrijeme, tako i on ponekad pogodi kad mu je za nešto stvarno kriv neki vanjski faktor. To naravno još više učvrsti njegovo uvjerenje o “svjetskoj uroti” protiv njega. Nikad nisam mogao razumjet zašto to radi, a onda sam shvatio: Tako mu je lakše ! Ne mora pored frustracije zbog neuspjeha, trpjeti još breme krivnje i odgovornosti. Živi bili.

Bezuhov
4 godine prije

Jugoslavija je bila nada i svetao primer za milijune potlacenih naroda sirom zemlje i faktor medjunarodne ramnoteze i stabilnosti. Rusenje Jugoslavije je bilo kao otvaranje Pandorine kutije posle cega je svet preplavilo duzine nepravednih ratova i sarenih revolucija, val neokolonijalizma i neoimperijalizma.

ja ja
4 godine prije

ehh

Siniša
4 godine prije

Džaba tebi crtati.

Moravsky
4 godine prije

Neverovatno šta nam je Zapad uradio,,,mi smo svi isti narod,,genetski,jezično,ali eto,,,umesto jednog naroda,,,pet nekakvih naroda,,,,doduše neki od tih pet naroda su jedva dočekali raspad,,,i šta danas imaju od toga? Bukvalno ništa,,,Nemac može katolik i protestant,ali sebe smatra prvenstveno Nemcem Šiptar katolik,pravoslavac,musliman,,takođe,,jedino ovde kod nas ima 20tak miliona ljudi koji pričaju istim jezikom,ali su zarobljeni u svoje plemenske zajednice,,i sebe smatraju drugačijim od onih istih koje razumeju kad govore,,,Nigde na svetu nema da narod priča jednim ili istim jezikom,a da,,,se taj narod podelio na pet naroda,,,,nažalost gotovo je,,imali smo priliku da živimo u daleko boljoj i prosperativnijoj zemlji nego što danas živimo u našim malim prćijama,,,,

Ive
4 godine prije

Rijetko se nadje novinski clanak koji u toliko malo teksta kaze toliko puno istine. Pitanje je dali u povijesti postoji i jedan jedini USA predsjednik koji nije ZLOCINAC? Kada znamo da je USA na razbijanje YU od 1948, potrosila 20 milijardi dolara, i koji priznaju da im nijedan pokusaj nije uspio dok nisu zametnuli medjuetnicke sukobe nasavsi nekoliko ludih lidera predvodjenih Milosevicem, Tudjmanom i Izetbegovicem.
Na koncu ovdije se i otvoreno govori (pise) da je NATO ZLOCINACKA ORGANIZACIJA koja sluzi interesima superbogatih. Treba se dakle pitati kada ce se narodi ili barem jedan narod probuniti protiv te ZLOCINACKE NATO.
USA vama zelim i svaki dan molim Boga da vam aktivira Yelovstone vulkan i istovremeno taj tako dugo obecavani potres koji ce Californiju spustiti na dno oceana, da barem malo osijetite boli i stradanja koje ste napravili po svijetu.

Istina
4 godine prije

Jugoslavija je bila dobra država gdje smo svi dobro živjeli,ali je opet bila koliko toliko i država “na silu” gdje je teško bilo držati na okupu više nacija pod sloganom “bratstvo-jedinstvo”. To je samo Tito mogao držati na okupu kao što je to slučaj bio sa Gadafijem. Nakon smrti,hijene su već kovale plan kako to da unište. Negativne stvari po meni jeste da na neki način nije bilo u redu da se iz mnogih razloga zapostavlja Bosna i Hercegovina gdje su investicije gurane samo u fabrike,dok su se Beograd,Zagreb i Ljubljana gradili i sav priliv novca slijevao tu. Ako smo bili u jednoj državi bratstva i jedinstva,zašto se jedan kraj tog istog auto puta se nije pružio preko BiH,a ne spajati samo Sloveniju,Hrvatsku i Srbiju? Šta je sa “bratskom” Bosnom?

Zoran the great
4 godine prije

Mnogo kakis

Zoran the great
4 godine prije

Da niste htjeli da se otcjepite od Jugoslavije rata ne bi bilo…ali kako ste tezili na celu sa onim njofrom da imate vasu samostalnu drzavu gde su srbi postali nacionalna manjina preko noci…dobili smo ovo sto smo dobili…sad vam je mnogo bolje jel???

Siniša
4 godine prije

Čovek dosta toga rekao, ovaj članak ide u fasciklu da ga opet čitam.
Jedno je šta u suštini i potvrđuje njegove riječi…nestankom Sovjetskog sistema, nestankom socijlističkog sistema Jugoslvije kapitalizam je podivljao.

Fabijan
4 godine prije

Isti unutrašnji razlozi koji su zakuhali rat i danas postoje u svim novim državama. Zato drzave tapkaju na mjestu umjesto da se razvijaju. A mi i nakon 30 godina trazimo uzrok problema negdje vani umjesto da se pogledamo u ogledalo.

Spacevoodoo
4 godine prije

Na ovi članak mogu samo C/P dio mojeg komentara od jučer; “Nije potrebno stalno plakati nad našom sudbinom, sami smo krivi, nikakvi Georg Bush i James Baker. Nisu stvari onakvima kakvima se čine. Da se bivša država i nije raspala na nacionalne jedinice bila bi “demokratizirana” na isti način kao i njezine republike. Potrebno je shvatiti kako su i u republikama i u federaciji živjeli isti ljudi prije i poslije raspada federacije i koji su od komunista preko noći postali demokrati koji su organizirali “demokratske izbore” nakon kojih je “demokracija” počela funkcionirati u svojem najboljem izdanju, a to je da je krenila negativna moralna selekcija i nestajali su pošteni komunisti isto kao i pošteni domoljubi, a u vlasti je počela rasti koncentracija ljudskog šljama, a mi smo bili neuki i zmija nam je govorila kako ćete znati okus voća, ako ga niste isprobali, nismo bili svijesni fake mirisa tog voća… Čitaj više »

Moravsky
4 godine prije

primetio sam da najveći žal za raspadom Jugoslavije od naroda imaju muslimani tj Bošnjaci,,,,iako su velikom većinom početkom 90tih bili protiv Jugoslavije,,,valjda zato što im se nije ispunila želja koju su poželeli posle referenduma,,,,svesni da su u Jugi živeli pristojnim životom u poređenju sa današnjim kvalitetom svog življenja,,,ali zaboravljaju jednu bitnu stvar,,,Oni sami su tako hteli da bude,,,,hteli su da vladaju BiH unitaristički,,,,tj Izetbegović im je pustio tu priču i oni se upecali na nju žrtvovajući taj pristojan život koji su imali u Jugoslaviji,a danas žive sasvim drugačijim životom,,,mada unitaristička želja i dalje vlada njima,,,,BiH nikada neće biti mini Jugoslavija,,,BiH je veštačka tvorevina koja kao protektorat nema svetlu budućnost,,,Ne možeš ti tražiti pogotovu od Srba,a i Hrvata da grade nekakvu zajedničku državu danas u BiH,,kada smo to imali u Jugoslaviji,,,,,Jugoslaviji koja je bila neuporedivo uređenija država nego što je danas BiH,,,BiH ustvari i nije država,,,protektorat

Dosta više prošlosti
4 godine prije

Dosadni ste sa prošlošću i Jugama pa imali smo 3 Juge i niti jedna nije valjala!

Karlo
4 godine prije

Odavno nisam vidio pristraniji članak s više pogrešnih podataka te namjerno krivo interpretiranih podataka kako bi se potkrijepila vlastita nebulozna teorija. sjedi 1

shumadinac
4 godine prije

Sve ovo iz teksta je nama više nego očigledno jer smo to videli na mnogo drugih mesta. Pa ipak, ako to možemo u potpunosti da prihvatimo kada se radi o Iraku, Libiji, Siriji, nismo u stanju da prihvatimo na domaćem terenu jer tada moramo da prihvatimo i deo krivice. Isto bi tako, da smo Libijci imali mnogo toga lošeg da kažemo za Gadafija, da smo Sirijci za Asada…

Ne pišem ovo tek-tako, nmogo puta sam ovde video da pametni kolege ne mogu da naprave distancu od emocija. Ljudi smo, emocije su deo našeg bića ali i odličan alat za kontrolu nad nama. Ono što je najbitnije je da imamo izbor…

America first
4 godine prije

Rat su poceli veliko srpski sovinisti kolokvijalnog naziva cetnici,veliko hrvati kolokvijalnog naziva ustase taj rat su jedva docekali da bi se obracunali za poraz nacista iz 1945.Amerika je jedina bila za ocuvanje Jugoslavije,demokratizaciju iste i prikljucenje EU.Rusi kao rusi,stari zaplotnjaci, koliko god tada i sami bili u rasulu,iz petnih zila su se trudili da velikosrpskom mitomansko pravoslanom ludilu daju vjetar u ledja.Opstruirali su svaki pokusaj zaustavljanja rata od strane medjunarodne zajednice i uporno stavljali veto na svaku razumnu odluku u smjeru okoncanja rata.1999.godine,americi i EU pukao je film te su konacno dali zeleno svijetlo Nato-u da balkanskim barbarima pokaze gdje im je mjesto.Briljantnom akcijom su bahate mitomane poslali u sklonista, iz kojih danas 20-tak godina kasnije opet izlaze i traze novu porciju samaranja.

Moravsky
4 godine prije

A sad ti zamisli lude Srbe koji umesto da naprave nacionalnu državu,,,posle WW1 gde je poginulo milion i 300 000 stanovnika,,,,,a Srbija je tada imala pre početka rata oko 4 miliona stanovnika,,,,znači razarajuće cifre za jedan narod,,,svaki treći je poginuo ,,,, i umesto kao pobednici da naprave nacionalnu državu,,,jebani Karađorđevići svu tu žrtvu koju je narod doživeo,,stavljaju sa strane,,,i prave višenacionalnu državu,,,,,doduše i komunisti su svojim delima napravili da se Jugoslavija raspadne,,,,jedino rešenje za miran Balkan je stvaranje Velike Albanije,Velike Hrvatske i Velike Srbije,,,,kako je onaj politolog iz Foren ofisa pre par godina izjavio,,,,što će se i desi ti,,,Srbija će za Kosovo dobiti Republiku Srpsku,Hrvatska pola Hercegovine,,,,Makedonija raspad,Bosna raspad,,,a Crna Gora,,,ili samostalno ili sa Srbijom,,,

tufo garaza
4 godine prije

Na Balkanu gdje nema Srba tu nema problema.

Meštar
4 godine prije

Koje gluposti. Prestao sam čitati članak kad sam došao do tvrdnje o profitabilnim poduzećima. To je najobičnija laž. Jugoslavija nije bila profitabilna. Bila je siromašna komunistička država i disfunkcionalna. Koje gluposti …

trend
4 godine prije

ovo je tako površna analiza nema ni spomena onih koji 200 godina sanjaju veliku Srbiju

farre
4 godine prije

Kada sam zivio u titinoj Jugoslaviji, mislio sam da je to najgora zemlja na svijetu. Sada nakon sto sam promjenio barem 5 drugih ZNAM da je to bila najbolja drzava u kojoj cu zivjeti .

Jos nesto, Klinton nije intervenisao ranije u Bosni jer je trebalo da si iskoljemo dooljno izmedju sebe, da nam ne padnu na pamet nekakva ujedinjavanja sljedecih 100 godina. Bjezeci od Topcidera su svi narodi rasirili noge Briselu (i Berlinu) i od tada nitko nije dobio ni mrvicu suvereniteta

Mlata
4 godine prije

Razumem šta hoćeš reći ali Jugosloven ne postoji. Moj ti je savet da uzmeš nemačko ime i prezime i smiriš sebe i svoju porodicu jednom za svagda

LauerNalis
4 godine prije

Ništa od yuge, referendum za pripajanje Rusiji nam treba!

Abe 04
4 godine prije

“..smrtonosne ubojice..” – jel ovo on citira nešto iz Alan Forda?

Tico
4 godine prije

Tito partija i jugoslavija da je valjala bi opstala.. Ostalo su samo naklapanja.. Za mene je tito zlocinac!

Red Dog
4 godine prije

Jugovici su bili medu zvezdama. Sad su baceni u prasinu.
I da, zbog trauma 90-tih, nisu u stanju shvatiti to.

smart tool
4 godine prije

Redakcija je skinula setove komentara od juce. Nema vas smisla vise ni citati. auf Wiedersehen…

Zvonimir
4 godine prije

Sve gore navedeno je točno, ali nebi prošlo da nije bilo potpore iz redova CK KPJu i vrhuške Srpske pravoslavne crkve. Dalje je rezultat vidljiv. Sve su države novostvorene postale lak plijen svima a naročito istim onima što su se svojim životom zakleli na vjernost SFRJi.
Ali nakon smrti Tita, prvo su ukinuli smrtnu kaznu da nebi dobili po repu od istih zakona, a onda su zakrvili narode kako ih nebi vidjeli dok ih pljačka ju. A sve uz blagoslov EUa i NATOa.
Sada svi koji su bili u igri lijepo uživaju u plodovima pljačke, a narodi ližu rane i nemaju ništa, jedva preživljavanje. Ali koga briga, sada imaju demokraciju.
Mogu se žalit na upravu vodovoda u Briselu u EU, ali moraju imat novaca za advokata, a to košta.
Lijepo u bijelim rukavicama i samo mašite kad neki političar bude u prolazu.
Pa oni su to zaslužili!

jozobloket
4 godine prije

Uvijek je zanimljivo pročitati ovako lijepa mišljenja o Jugoslaviji, prvoj ili drugoj nebitno, od stranaca koji sami, kao i njihove obitelji, nikad nisu morali živjeti u toj državi.

Malo karikiram sa slijedećom rečenicom, ali u biti to je to.

Recimo za razliku od teritorija koji kontrolira zločinac Asad, u Siriji postoje mjesta gdje vlada umjerena opozicija i gdje je sve lijepo, divno i krasno, tamo bi trebalo deportirati ovakve i slične autore zajedno sa njihovim obiteljima, kako bi mogli malo uživaju u pobunjeničkoj zapadnoj, liberalnoj, tolerantnoj demokraciji.

Majk Majers
4 godine prije

Da Juga nije nestala i da je nastavila politiku nesvrstanih, već bi dugi niz godina bila pod sankcijama

Ana
4 godine prije

Plan je bio da Jugoslavija mora nestati?
I sad ste nam nesto otkrili??

Miroslav
4 godine prije

Sve je istina ali sa jednim dodatkom. Ja sam proputovao gotovo ceo svet i iznecu ovde nesto sto se sigrno nece svideti nikome. Ljudi na podruciju bivse Juge jednostavno nemaju adekvatan IQ da bi se izborili sa teskom svakodnevnicom. Mislim na prosecnom nivou , znam da ima puno inteligentnih pojedinaca.
Glup je i zaostao narod u svim bivsim republikama neznaju gde da udaraju

DažBog
4 godine prije

Pa jeste u podrinju gdje su tvoji ordinirali

don
4 godine prije

Možda sam fulao ceo fudbal, ali…Većina ljudi ne zna da prosječni stanovnik ex ju prostora posjeduje 85% genoma starih ilirskih plemena koja su ovdje autohtoni preko 15.000god i samo 15% genoma došljaka, da je Austro-ugarska u 19.st izmislila i promovirala teoriju doseljavanja južnoslavenskih plemena da bi lakše dokazala da ovdje nismo autohtoni i ukrala resurse-stvorila kolonije i podijelila narode, da antroploška genetika zna da su drevni Iliri u biti Arijevci koji su pisali indijske Vede (sličnost Sanskrta i hrvatsko-srpskog je najveća među svim jezicima svijeta, i što su Njemci bili spremni dati za to…), da je prva najrazvijenija civilizacija Europe bila na ovim prostorima i poznavala obradu metala, medicinu, ratarstvo i sl (Vinčanska kultura 7000god. p.n.e.), da Slaveni (u biti izvorni Iliri (ne poistovjetiti sa Albancima koji su drugog, kavkaskog porijekla)) nikad nisu držali robove pa su za nagradu dobili naziv Slave-rob, da tisućama godina p.n.e.na ovim područjima nije bilo… Čitaj više »

Gastarbeiter
4 godine prije

Ga

Sparkling
4 godine prije

@Valter
E vala svaka ti dala za ovaj komentar. Kako bi rekli tamo neki.
A da Vas pitam? Dali ste i Vi dio nas primitivnih i glupih, ili ste možda Vi plave krvi?

Laki Topalović
4 godine prije

Da uzmemo cijelu interpretaciju i odbacimo je, a uzmemo samo Zašto, a to su ove četiri točke, sve je pogodio ….. Da Zapad, pošto Istoka tada nije bilo, dobije :
– Male zemlje, nesposobne da slijede nezavisan kurs osobnog razvoja.
– Razbijenih ekonomija i prirodnih resursa u potpunosti dostupnih za multinacionalne korporacijske eksploatacije, uključujući i ogromna mineralna bogatstva na Kosovu.
– Osiromašenog, ali pismenog i osposobljenog stanovništva koje će biti prisiljeno raditi za minimalne nadnice, koje će predstavljati jeftin radni bazen s kojim će se lakše sniziti plaće u zapadnoj Europi i drugdje.
– Demontiranih industrija automobila, nafte, teških strojeva, rudarstva i petrokemije, te raznih drugih industrija koje nisu smjele biti konkurencija postojećim zapadnim proizvođačima

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI