fbpx

Plan je bio da Jugoslavija mora nestati, a što bi bilo da nije…?

Jugoslavija - markica

Američki politolog Phil Butler je za New Eastern Outlook napisao kolumnu u kojoj tvrdi da su razaranje i raspad Jugoslavije bili dio šireg plana NATO saveza, kojim se htjelo oslabiti geopolitičke protivnike zapadnog bloka u regijama Trećeg svijeta i progutati zdrave ekonomije naroda ovih prostora, a sažetak njegove analize je prenio i talijanski Globalist. Svatko od nas ima svoje viđenje ’90-ih na ovim prostorima, ali su ona bez sumnje subjektivna, koliko god netko mislio da je upravo njegova verzija istine ona nesporna i nepobitna. Stoga uvijek vrijedi čuti što drugi misle o nama.

Phil Butler: “Jugoslavija je morala biti uništena, a što bi bilo da nije…?”

Možete li zamisliti Europu danas s Jugoslavijom kao ključnim igračem među narodima? Ja mogu. Jugoslavija je u stvari bila jedan od najvećih kulturnih i društvenih eksperimenata u povijesti. Osnovana na području sukoba nekadašnjeg Austro-ugarskog i Osmanskog carstva, Jugoslavija je sjedinila obje kulture na način koji nije viđen još od vremena Aleksandra Velikog, koji je nakon golemih osvajanja asimilirao narode. Eksperiment, ako ga mogu tako nazvati, trajao je nešto više od pola stoljeća. Idealan iz razloga što su u jednoj državi živjeli svi južnoslavenski narodi. Stvaranje Jugoslavije je djelomično bio i geostrateški potez Britanije i Francuske, kako bi se usporila ili blokirala Njemačka. Odredbe takozvane “Krfske deklaracije” su udarile temelje ustavnoj monarhiji koja se ni po čemu nije razlikovala od Engleske. Prava i pravo glasa, te poštivanje temeljnih principa Ilirskog pokreta su bili obećavajući aspekti rane Jugoslavije. No, tada je kralj Aleksandar ukinuo ustav i izbore, ali je zajednički život etničkih i kulturnih skupina je i dalje davao nadu za budućnost. Rat, političke spletke, unutarnji i vanjski pritisci su u to vrijeme teško opterećivali ovu novu silu u nastajanju. Kao što je to bio slučaj u mnogim takvim pokusima, u konačnici je autoritarna vlast postala nužna, možda i poželjna.

Za prekid “predavanja iz povijesti”, nacionalni heroj Josip Broz Tito je postao taj “diktator”, ali je stekao svjetsku slavu i čvrsto držao stvari pod kontrolom, a Jugoslavija je igrala veliku ulogu na svjetskoj sceni. Međutim, kada je njegova moć oslabila, suprotne sile su našle svoje uporište. Nema znanstvenika ili političara koji o tome danas ne govori, ali Titova uloga u osnivanju Pokreta nesvrstanih nacionalnih država je velika i izuzetno značajna, pogotovo za ljude koji sada žive u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori i ostalim bivših jugoslavenskim zemljama.

Ideali Pokreta nesvrstanih i njegovi temelji su udareni u Beogradu 1961. U stvaranju pokreta su sudjelovali Tito, indijski premijer Jawaharlal Nehru, predsjednik Indonezije Sukarno, egipatski predsjednik, Gamal Abdel Naser i predsjednik Gane, Kwame Nkrumah. U najkraćim crtama ideju Pokreta nesvrstanih objašnjava lider Kube, Fidel Castro, u govoru u Havani 1979.

“Pokret nesvrstanih postoji kako bi čuvao nacionalnu nezavisnost, suverenitet, teritorijalni integritet i sigurnost nesvrstanih zemalja u njihovoj borbi protiv imperijalizma, kolonijalizma, neokolonijalizma, rasizma i svih oblika strane agresije, okupacije, dominacije, miješanja ili hegemonije, kao i protiv velikih sila i blokovske politike”, rekao je tada Castro.

Dakle, u suštini, Pokret nesvrstanih je težio samostalnom razvoju naroda između velikih sila s idejom koja negira Hladni rat. Naravno, velike sile koje su se bavile ideološkim ratovima, imale su svoje strategije, koje su uključivale apsorbiranje svake od tih siromašnih nezavisnih zemalja.

Kao što vidimo danas, strategija je bila izazvati sukobe koji vode ka fragmentiranju, podijeli i stvaranju nemoćnih zemalja i naroda diljem svijeta.

Raspad Jugoslavije je najbolji primjer, gdje danas nijedna zemlja ne pokazuje naklonost prema Pokretu nesvrstanih.

Umjesto toga, EU i NATO su bili gravitacijska sila koja je privukla Sloveniju, Hrvatsku i ostale. Vidimo ostatke strategije Hladnog rata i u činjenici da su Bjelorusija i Azerbajdžan jedine dvije preostale članice pokreta u Europi, a Fidži se kao najnoviji član pridružio 2011.

Međutim, 2012. je summit Pokreta nesvrstanih vidio veću posjećenost od bilo koje prethodne godine, što je možda bio i znak početka krize Zapada. Uz deklariranu svrhu “borbe za mir u svijetu” i svojih temeljnih dogmi, pokret je ipak, barem teoretski, vrijedan posrednički okvir. No, dopustite mi da se vratim na slučaj Jugoslavije i kakva bi možda bila da postoji danas.

Gledajući s distance na raspad Jugoslavije, primjetno je da se radi o uokvirivanju geostrategije Washingtona koja se provodila svugdje, pa i teškim metodama. Akcije Clintonove administracije su u to vrijeme bile tajnovite za javnost, jednako kao što su i danas.

Čitajući Washingtonov think tank propagandni Institut Brookings otkrivate ovo. U tekstu “Odluka o intervenciji – Kako završiti rat u Bosni” iz 1998. godine autor Ivo H. Daalder počinje: “Dok danas mnogi pišu rječito i strastveno da objasne neuspjeh Washingtona i Zapada da se zaustave etničko čišćenje, koncentracijski logori i masakri stotina tisuća civila, malo tko je to pitanje postavio u ljeto 1995. godine, kada su SAD napokon odlučile preuzeti vodeću ulogu u okončanju rata u Bosni.”

No, istina je puno jednostavnija od stvarnosti. Nikome ne treba think tank da otkrije zašto je predsjednik Bill Clinton oklijevao da posreduje u Bosni. Clinton je u stvari nastavljao politiku svoga prethodnika, Georgea Busha starijeg, kojem je cilj bio destabilizirati jugoslavenski socijalistički uspjeh.

Sada znamo da su kod nas tajno obučeni pobunjenici odigrali ključnu ulogu u fragmentiranju regije preko organizacije poznate kao Atlantska brigada, koja se borila u ratu na Kosovu na strani Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), a brojala je oko 400 naoružanih boraca, kao što piše Christian Science Monitor 1999.

Ovo izvješće otkriva da su SAD pod lažnim izgovorom vodile posrednički rat u bivšoj Jugoslaviji.

Što se tiče Billa Clintona i njegove nevoljkosti da se upliće u regiju nekad poznatu kao Jugoslavija, to je prljava povijest genocida i beskrajnih laži.

Priča koju sam pronašao je priča o Francuzu koji je trenirao Atlantsku brigadu, što u svemu podsjeća kasnije na Ukrajinu, Libiju i Siriju. Vidite “obrasce” koje nas vode do istine i više nego dovoljno.

Stravična stratišta legitimne države Jugoslavije su služila za ulaganje u podjelu preostalih komada zemlje, uz pomoć američkih predsjednika, britanskih gospodara i njemačkih industrijalaca.

Atlantska brigada je djelovala u raznim posredničkim ratovima na Balkanu, a važni pripadnici su joj bili smrtonosne ubojice iz inozemstva. Američki dužnosnici u vrhu su ih dobro poznavali i upravljajući njima su vukli konce na Kosovu i širom Balkana. Jugoslavija je postala prototip, predložak za djelovanje u Afganistanu i Iraku, Arapskom proljeću.

Imena Madeleine Albright, Javiera Solane, generala Wesleya Clarka i drugih se i dalje spominju. U bivšoj Jugoslaviji su prijatelji ključnih igrača u vladama doslovno planirali pretvoriti narode i zemlje u kreditore i investicijski  “eldorado”.

Priča o tom genocidu u ime demokracije je prestrašna. Većina naroda ovih prostora je vraćena 200 godina natrag, u neku vrstu srednjovjekovnog postojanja bez nade. Jedini tračak nade za većinu bivših “Jugoslavena” je, sasvim prirodno, EU i NATO savez.

Dok ovo pišem američki, britanski i njemački planeri već uređuju Siriju. Poznata korporacija RAND izrađuje plan za podjelu suverene države. Za one koji nisu svjesni, korporacija RAND je “Veliki brat” svih hegemonijskih think tankova.

Tko je i zašto uništio Jugoslaviju?

Sigurno je bilo zločina i genocida s obje strane u sukobima, od Kosova do ostalih ratova na Balkanu. Ali to nije poanta zbog čega sam se fokusirao na ovu katastrofu.

Prije svega, nijedan narod bivše Jugoslavije danas nema pravo glasa. Drugo, podjela među tim narodima je dovela do smrti ili preseljenja milijuna ljudi.

Ali moja “fantazija” o Jugoslaviji bi možda mogla biti iznenađenje. Dopustite mi da zaključim. Jugoslavija je izgrađena na ideji da u njoj južni Slaveni neće ostati slabi i podijeljeni narodi. Ujedinjeni u Jugoslaviju ne bi bili lak plijen imperijalnim namjerama, kao što vidimo da se događa danas.

Činjenica je da je nakon Drugog svjetskog rata socijalistička Jugoslavija postala neka vrsta europske priče o uspjehu. Između 1960. i 1980. zemlja je imala jednu od najvažnijih stope gospodarskog rasta u svijetu, pristojan životni standard, besplatnu medicinsku skrb i obrazovanje, zajamčeno pravo na posao, jednomjesečni plaćeni godišnji odmor, stopu pismenosti od preko 90 posto, a očekivani životni vijek od 72 godine. Koliko ja znam, ni jedna od država Balkana danas ne može sanjati ni pola ovog prosperiteta.

Bio je to napredak koji je među zapadnim silama izazvao želju da unište Jugoslaviju.

Multietničko stanovništvo zemlje je imalo povoljan javni prijevoz, stanovanje i komunalije. Profitabilno gospodarstvo je uglavnom bilo u državnom vlasništvu, što nije baš najočitiji primjer zapadne demokratske ljubavi. U to vrijeme su od resursa daleko bili Njemačka, Francuska ili Velika Britanija, a bankari Londona i Luksemburga nisu mogli izvlačiti milijarde iz socijalističkog sustava.

Jugoslavija je morala umrijeti, a Reagan, Bush stariji i mlađi i Clinton su pomogli da se to dogodi. Nagrađivani autor, politolog i gostujući suradnik u Institutu političke studije u Washingtonu, Michael Parenti, često je govorio o katastrofi u Jugoslaviji.

Prema Parentiju, američki cilj je bio pretvoriti jugoslavenske narode u regiju Trećeg svijeta, a to se moglo ostvariti podjelom zemlje koja će onda otvoriti svoje gospodarstvo korporativnoj eliti i zapadnim bankarima. Po raspadu Jugoslavije je zemlje trebalo učiniti takvima da budu:

  1. Nesposobne da slijede nezavisan kurs osobnog razvoja.
  2. Razbijenih ekonomija i prirodnih resursa u potpunosti dostupnih za multinacionalne korporacijske eksploatacije, uključujući i ogromna mineralna bogatstva na Kosovu.
  3. Osiromašenog, ali pismenog i osposobljenog stanovništva koje će biti prisiljeno raditi za minimalne nadnice, koje će predstavljati jeftin radni bazen s kojim će se lakše sniziti plaće u zapadnoj Europi i drugdje.
  4. Demontiranih industrija automobila, nafte, teških strojeva, rudarstva i petrokemije, te raznih drugih industrija koje nisu smjele biti konkurencija postojećim zapadnim proizvođačima.

Zvuči li vam ova strategija poznato? Sjetite se plana korporacije RAND za Siriju. Jesu li Ukrajina, Donbas i Krim razumjeli ovo prije Euromajdana? Koji je na kraju plan za Rusiju?

Iako ovo zvuči prijeteće, žao mi je, to je svijet u kojem živimo danas. Snagom uspavanih američkih građana, drogiranih glupim bezvrijednim tricama super-kapitalizma, svijet preuzimaju tirani.

Što bi bilo da je bilo?

Ali što da je Jugoslavija preživjela? Što da je veliki etničko-socijalistički eksperiment i dalje radio? Sigurno bi naš svijet bio potpuno drugačiji od danas. Još jedna stvar, Europska unija bi uz Pokret nesvrstanih djelovala u okviru svojih sadašnjih granica. Bila bi manje moćna i daleko manje geopolitički utjecajna.

Cijela Europa bi možda dolazila u Beograd, a sada se šest republika bore za mrvice iz Bruxellesa. Potaknut mojom fantazijom o tome kako bi Jugoslavija mogla izgledati, ostavit ću vas s procjenama ekonomske situacije sadašnjih država Balkana i Jugoslavije čiji je BDP prije rata bio na 24. mjestu među svjetskim narodima.

2015. godine je Bosna i Hercegovina ekonomski bila na 112. mjestu u svijetu, a uvjeti se pogoršavaju. Ipak, siromašni stanovnici BiH misle da će ulaskom u EU riješiti sve svoje probleme. Hrvatska je ekonomski bila na 76. mjestu u svijetu, ali je Bloomberg tada ekonomiju RH svrstao u 10 najgorih u svijetu. Makedonija se nalazila na 130. mjestu, a poljoprivreda je jedina prava industrija, dok je nezaposlenost u zemlji iznad 30%. Crna Gora je, unatoč ljepoti i maloj površini, bila 149. ekonomija među svjetskim narodima. Poput nekih drugih bivših republika, Crna Gora vjeruje da će ulaskom u EU riješiti sve. Srbija je zauzela 87. mjesto po BDP-u, a Slovenija je 81. Što se tiče Kosova, Jonathan Marshall za Consortium News piše da je tamo rođena “mafijaška država sa stopom nezaposlenosti od 35 posto, shrvana epidemijom terorizma, kriminala i političkog nasilja”.

Osim toga, NATO polako guta sve države u regiji, jednu po jednu. Crna Gora je postala članica, a Makedonija će to bi ti uskoro. Srpski zakonodavci su ratificirali diplomatski sporazum o imunitetu i logističkoj potpori za predstavnike NATO pakta.

“I dok pišem ove završne redove, mislim na ono što bi hrabri i jaki narodi iz Jugoslavije dobili da nije došlo do prekida njene sudbine. No, sve što znam je da je 24. mjesto među svjetskim gospodarstvima daleko, a što se tiče Jugoslavije, taj je narod zauvijek nestao”, zaključuje američki politolog Phil Butler.

Phil Butler je u svojoj kolumni, što je inače čest slučaj u inozemstvu, malo pozornosti posvetio specifičnostima svake nacije i tinjajućim antagonizmima koje je, kako i sam priznaje, Josip Broz Tito “čvrsto držao pod kontrolom”. Ipak, njegov zanimljiv opis otvara pitanje koliko smo dobili, a koliko izgubili i jesu li se postojeći antagonizmi rasplamsali i prerasli u ratove “sami po sebi” i zato što su “jednog dana ipak morali eksplodirati” ili su se vješto iskoristili na način da se novcem, oružjem i propagandom na kraju ostvari konačni cilj – uništiti prilično zdrave ekonomije naroda bivše federacije koja je u vrijeme prije raspada imala 24. ekonomiju na svijetu i zauvijek uništiti za Zapad opasnu ideju koja je temelj Pokreta nesvrstanih?

New Eastern Outlook / Christian Science Monitor / RAND

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
288 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Savonarola
Gost
Savonarola
1 godina prije

Sve istina.Bilo jednom na brdovitom Balkanu.

Mis
Gost
Mis
1 godina prije
Reply to  Savonarola

Istina, najbolja je usporedba 30godina od raspada jugoslavije sta su ove republike postigle s svom industrijom,infrakstrukturom,strojevima i ljudstvom, i sta je postigla jugoslavija poslje ratova svih ratova u 30godina bez icega sta su nasljedile exrepublike raspadom yugoslavije. Dalje ne treba ni pricati.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
1 godina prije
Reply to  Mis

Pa eto “demokratizirale” su se, neke ušle u EU i NATO, ostale čekaju, Slovenija je u eurozoni, sad će i Hrvstska, to su uspjesi, zar sve to nije dražesno ☺

Ive
Gost
Ive
10 mjeseci prije
Reply to  Spacevoodoo

NE, nije drazesno to je sve sranje kroz gusto granje.

martin
Gost
martin
1 mjesec prije
Reply to  Ive

PRIJE SMO CITALI. O DEMOKRACIJI I SLOBODI,… OSTALO
A SAD KRIMINAL IZDAJA PLACKA . DA LI JE SUSTAV ILI LJUDI

MOZDA. B A L K A N

Ive
Gost
Ive
9 mjeseci prije
Reply to  Spacevoodoo

U ZLOČINAĆKI NATO su ušla g o v n a od država.

xyx
Gost
xyx
7 dana prije
Reply to  Ive

Pravi si IVE .Ili možda JOVO?

Abe 04
Gost
Abe 04
1 godina prije
Reply to  Mis

I to se ne može sakriti, po tome se najbolje vidi da je kralj gol.

Glas razuma
Gost
Glas razuma
1 godina prije
Reply to  Savonarola

Tito je imao pozitivnu ulogu jer je bio pragmatican covjek ,nakon sto su Rosvelt i Cherchil na Jalti, istrgnuli Jugoslaviju iz staljinovih kandzi i podjelili interesnu zonu u Jugoslaviji i Madjarskoj 50:50,Tito je prihvatio dogovor velikih sila,kada je vidio staljinove namjere okupacije Jugoslavije ,1948. se obracunao sa boljsevicima i otvorio… Pročitaj više »

čitalac
Gost
čitalac
1 godina prije
Reply to  Glas razuma

Tako nekako.
Ali jugo-nostalgičarima su vijek krivi isključivo drugi, a nikad mi sami.

bok123
Gost
bok123
1 godina prije
Reply to  čitalac

Tako je, mi sami, jedan nacionalizam izaziva drugi. ako batina ne tuče jednako bolje da svako ide na svoju stranu. SK je bio hrpa slabića, pregaženi u vremenu i prostoru, znali su samo jebati malog čovjeka. Kada se vjetar promijenio vidjelo se koliko ih je ostalo u partiji. Sve u… Pročitaj više »

jbg
Gost
jbg
1 godina prije
Reply to  bok123

ne prodaje se more Slovencima, nego si Slovenija samo hoče vratiti što je njezino

Ive
Gost
Ive
10 mjeseci prije
Reply to  jbg

Krivo pises ime to je ZLOVENIJA

Walter
Gost
Walter
6 mjeseci prije
Reply to  jbg

Od kad?

here again
Gost
here again
4 mjeseci prije
Reply to  jbg

A kada ste u istoriji imali svoju državu a ta država obalu i more? Molim konkretan odgovor potvrđen nekim inostranim relevantnim arhivom! Ja kopao i kopao i ništa?! Za Hrvate nađoh da su imali pre jednog milenijuma svoju državu ali su je izgubili 1097 u bitci na Gvozdu. Više ima… Pročitaj više »

Vas novi bog
Gost
Vas novi bog
1 mjesec prije
Reply to  here again

Jazavac odi prosetaj krug oko svoje drzavice prije spavanja.Naravno da Juga nije mogla opstati kad je bila puna lazljivih govnara kao ti.Tito je bio preblag, trebao vas je puno vise rokati.

Vanessa
Gost
Vanessa
3 mjeseci prije
Reply to  jbg

more nikada nije pripadalo Sloveniji

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  čitalac

Postoje uglavnom dve vrste:
1) Oni koji su bili protiv Tamnice Naroda. Ti vide jos uvek komunce na vlasti. „Revolucija im je ukradena“.
2) Oni koji su bili za Jugu ali „da padaju komunci“. Juga je bila komunci. Osnova drustvenog uredenja. Kad je pala ta je pala Juga.

Vuka
Gost
Vuka
6 mjeseci prije
Reply to  Red Dog

Juga je pala ZATO DA KOMUNCI OSTANU NA VLASTI. 1) Oni koji su se pokušali demokratski riješiti komun. vlasti dobili su napol izvršen genocid i zemlju razorenu od komun. JNA/srpske vojske, a danas OPET vide “ugrožene” srbe i posrbice na vlasti: krvavo izborena Pobjeda im je ukradena. 2) Oni koji… Pročitaj više »

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
1 godina prije
Reply to  Glas razuma

Tito nije imao pozitivnu ulogu u Jugoslaviji jer kako bi se održao i Jugoslavija bila priznata držao se tajnog dijela sporazuma na Jalti da pobjednička vojska u svim državama treba poubijati pripadnike gubitničke vojske i kolaboracioniste okupatora. Jedino u Njemačkoj nije bilo pobjedničke vojske pa su to odradili Amerikanci u… Pročitaj više »

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije
Reply to  Spacevoodoo

Spacevoodoo@financijska pomoć je UVIJEK dio plana uništenja….Ante Marković je svakako bio ucijenjen i dio ucjene je bio da će usa dati još kredita ,ali slijedeća tranša ide samo ako se odvoje države,pa privatiziraju banke itd..Odvajanje država je bio UVJET za kredit od uvijek istih kamatara…(dokumenti u Težina lanaca,dokumentarac)To samo potvrđuje… Pročitaj više »

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
1 godina prije
Reply to  nonwo

Ja sam odgovarao na gornji komentar samo kao primjedba o Titu. Sigurno kako je sve kompkeksno i nije jednoznačno. Svatko se osvrće na raznorazne detalje koje vadi iz konteksta pa sa tim maše kao nepobitnim argumentom. Preformulirala si ono što sam napisao. Osnovna stvar kad pričamo o Jugoslaviji je to… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Spacevoodoo

Space
Zaboravi tih 5 milijardi. U trenutku kad je eu to nudila, iz svake rep. je otišlo više desetaka milijardi….88-90.
Zaduživanja su počela odmah nakon Ustava ’74., manja

martin
Gost
martin
1 mjesec prije
Reply to  Lucija

CUDO. NITKO NE SPOMINJE. S A N U. I. i. DANAS. SANU. II.

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije
Reply to  Spacevoodoo

spacevoodoo@”Bilo bi dobro kad bi se i rasprava oko YU vodila u smislu otkrivanja prevare današnjeg kontrolnog sistema” Naravno da bi to bilo najbolje i jedino korisno… Sva ostala prepucavanja su kontraproduktivna i idu na ruku kontrolnom sistemu…Mi se glođemo, a oni uživaju… Smeta me jedino što se svjetonazor i… Pročitaj više »

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
1 godina prije
Reply to  nonwo

Uglavnom se slažem s onim što si napisala. Svijetonazor nisam stavio u istu vreću s emocijama. Svijetonazor je koncept prema kojem se određujemo po pitanju postanka, a postanak nije rješen odnosno apsolut nam je još uvijek nepoznat. Emocije su po meni subjektivne i to je nešto u čemu se ne… Pročitaj više »

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije
Reply to  Spacevoodoo

Space@nisu emocije subjektivne…One su jako precizan indikator… Pričaš kofol ljubazno s antipatičnim tipom,žderačem energije…na licu ti može biti fake osmijeh ali u prsištu ti je tlaka,u želucu kiselina,u glavi nabija(karikiram,ali tu je negdje..)…Cijeli vegetativni sustav govori -nepodnošljiv si… Kad kažu brojke,političari,msm …. da nam je dobro,….većina ljudi ZNA kako se… Pročitaj više »

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
1 godina prije
Reply to  nonwo

Udaljila si se malo od prvobitne teme, ali nema veze, želim reći kako politika odnosnilo stanje u široj zajednici utiče na emocije, ali to nebi trebalo određivati naše emocionalno stanje u cjelosti. Emocije mogu biti indikator, ali svakome drugačijim intezitetom i na drugačiji način. Jasno mi je to što pišeš… Pročitaj više »

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
1 godina prije
Reply to  nonwo

Znam kako moji komentari ponekad zvuče tvrdo i bezobzirno prema temi, ali za mene je gubitak energije u komentare još ubacivati “disclaimere” što u ovom zadnjem komentaru nisam napravio nego sam ti pokušao pojasniti moja mišljenja i stavove jer sam procjenio kako ti to zavrijeđuješ.

Abe 04
Gost
Abe 04
1 godina prije
Reply to  nonwo

Nonwo, stavio sam plus, iako npr. moji su jedni od onih koji ništa nisu dobili u Jugoslaviji, radeći oboje preko tri desetljeća. Hrvatska je jednostavno izbrisala pravo ljudima da potražuju svoj stan ili kompenzaciju i sve popljačkala. Svi su izdvajali, nisu svi i dobili. Zacijelo je lijepo onome kome danas… Pročitaj više »

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Abe 04

Abe O4
Žalosno je to čuti, ali znam da ima i toga nažalost.

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije
Reply to  Abe 04

Abe 04@nitko ništa od mojih nije dobio nikada….Ali,ako me pitaš da li bi ja državu u kojoj svi slojevi imaju osnovno, a nekima se i pomogne pri tome(jer su nesposobniji,slabiji,,bolesniji…što god),ili bi ja radije da svi podjednako nemaju … neki ni krova nad glavom niti za hranu…,a par postotaka ima… Pročitaj više »

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  nonwo

Dobro, ovrhe se trebaju ukinut i mogu se ukinut. Stvar je opet do onih podmićenih na vrhu.. Ti koji donose propise prvi ih krše a nitko ih ne kontrolira i tome isto treba stati na kraj. Uostalom, ovrha nad jednom jedinom nekretninom koja služi za život trebalo bi biti kršenje… Pročitaj više »

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije
Reply to  x@y

Ovrhe nisu slučajne.Osmišljena pljačka(sa svim mehanizmima na strani ovršitelja),uvedena kao ZAKON kroz saborski kokošinjac ,a onda ovršni šerifi koji su to sve osmislili(ljudi s imenom i prezimenom) ,operativno deru kožu kmetovima… I još uvjeravaju gojime da su si sami krivi…To je kao tuljac s tekućinom koja te probavi kod biljke… Pročitaj više »

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  nonwo

Nitko nije spominjao da su slučajno. Sve se zna..

Marko
Gost
Marko
1 godina prije
Reply to  x@y

x@y, nije ni to tako jednostvno kako na prvi pogled izgleda. Uzmimo npr. ti imas vlastitu kucu sa vise prostora i dvoje male djece, te prihvatis tako jednu samohranu majku, jer jadna nemoze da sastavi kraj sa krajem. Svi ce ti pljeskati, humanitarac itd. U medjuvremenu tvoja djeca odrastu, ti… Pročitaj više »

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Marko

Marko, ako ti sa nekadašnja samohrana majka koju si prihvatio u svoj dom nije ništa u srodstvu, zakonski ti ne može ništa. Pravo prvenstva u nasljedstvu uvijek ima nadživjeli bračni patner i srodnici prvog koljena, a to su tvoja djeca.

Nelk
Gost
Nelk
1 godina prije
Reply to  nonwo

Sto vam nije Tita na nedelju dana sredio bi mnoge stvari a pojedini bi jebali sami sebe u dupe

martin
Gost
martin
1 mjesec prije
Reply to  nonwo

ONDA JE. HRVATSKA. VRLO USPIJESNA. KAD. JE PRVA
U EVROPI ALI. O D O Z D O.

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije
Reply to  Spacevoodoo

@Space… Dosad je na ovom portalu barem stotinjak puta argumentirano opovrgnuta ta laz o Markovicu i 5 milijardi dolara (naprotiv,ne samo da nije dobio tih 5 milijardi nego je u samo dvije godine dobrim gospodarenjem uspio srezati vanjski dug drzave na pola) pa me zanima zasto opetovano lazes kad ti… Pročitaj više »

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
1 godina prije
Reply to  Mucke

U to doba sam radio ka freelancer i znam točno kako se stvar odvijala kad je Marković pegirao dinar za njemačku marku i kad je inflacija preko noći zaustavljena, a plaće u te dvije godine utrostručene. Otac mi ja srednom 1980-ih imao plaću 400 dem da bi mu plaća 1990… Pročitaj više »

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Spacevoodoo

Problem sa inflacijom postojao je već i prije dolaska Markovića i njegove pragmatične reforme u dogovoru sa MMF-om, a Jugoslavija je već onda bila u ogromnom vanjskom dugu, no razlog ogromnom padu BDP-a je bila upravo velika nezaposlenost stanovništva. Sam prijelaz, odnosno tranzicija iz tadašnjeg socjalizma,neminovno je vodio ka promjeni… Pročitaj više »

Splitexpres
Gost
Splitexpres
1 godina prije
Reply to  Spacevoodoo

Samo zagrebačka banka i TDR su pretvoreni po Markovićevom zakonu?

Ive
Gost
Ive
9 mjeseci prije
Reply to  Spacevoodoo

Guzman, ovaj htio sam reći Tuđman je bio i završio kao LOPOV LOPINA

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
1 godina prije
Reply to  Mucke

Uh, sa WWII si potpuno zastranio. Nevjerojatno kako nisi uspio primjetiti da ako ti ratuješ WWII kako ja u tom ratu ne sudjelujem. Pobjednici svih svijetskih ratova i revolucija su isti i to su radili upravo po obrascu po kojem ti funkcioniraś. Ti vjerojatno i ne vidiš kako je treći… Pročitaj više »

EliasH
Gost
EliasH
1 godina prije
Reply to  Spacevoodoo

Sviđa mi se kako razmisljas, dobro kažeš da svi mislimo da smo više budnih od ostalih i da razumijemo više od ostalih, sta se tiče svega ostalog jako sam mlad da bi komentirao, ali bas si tata 👌👌

Vuka
Gost
Vuka
6 mjeseci prije
Reply to  Spacevoodoo

“počele su napetosti pa je globalna mafija u nekom trenutku počela financirati republike pojedinačno” – nikakve napetosti nisu počele same od sebe, na njima se intenzivno radilo najmanje od 1980. Šta su srpski voždovi iz 90tih – btw psihijatri – radili u Engleskoj u prvoj polovini 1980tih? Šta Milošević u… Pročitaj više »

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Savonarola

Istina Đuro, uostalom kako uopće mogu uspoređivat BDP Jugoslavije sa od svih tadašnjih 6 republika i 2 pokrajine sa jednom državom danas, a kako su ove ostale pokrivale svoj BDP na račun drugih, primjerice, turizam iz Hr pridonosio je itekako tadašnjem državnom budžetu koji je išao velikim dijelom u Beograd… Pročitaj više »

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije
Reply to  x@y

Ni u jednoj zrmlji nije sve idealno, pa tako nije bilo ni u Jugoslaviji. Ali, to je mogao biti razlog da se stvari “popravljaju”, a ne da se zemlja, koja je jedina bila garant samostalnosti njenih naroda, rastura. U principu, odluka o rasturanju zemlje doneta je u krugovima onih, koji… Pročitaj više »

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

A šta je EU nego nastavak Jugoslavije ?? 🙂
Moneta je jedna, uskoro će i vojska, republike kao takve itd, polako.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije
Reply to  Mikojan

Nije.
EU je kapitalisticka.
SFRJ je bila sklonjena da bi bila stvorena EU.
EU je suprotnost SFRJ.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

@Ostap Bender
Ma koliko da je greška što se Juga raspala (valjalo bi se setiti šta Putin kaže za raspad SSSR) činjenica je da nismo u stanju da živimo zajedno. Ni ja nisam za to da ponovo rizikujemo međusobni rat.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  shumadinac

shumadinac Mislim da nije nemoguća misija da se jednog dana opet dogodi Jugoslavija, ali vjerojatno ne na način kako je to također velika većina doista nevinih građana negativno osjetila. Ipak, nikad ne treba zaboravit sve te izgubljene živote sa svih strana za “ovo” što imamo danas.. I ne daj Bože… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  x@y

@x@y To je mnogo velika tema ali ukratko: “…ali vjerojatno ne na način kako je to također velika većina doista nevinih građana negativno osjetila” Za kakvu konkretnu nacionalnu nepravdu znaš? Jesu li Crnogorci bili nekako ugroženi – ko je dao pare za obnovu posle zemljotresa? Možda Bosanci – da nisu… Pročitaj više »

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  shumadinac

shumadinac, Neću pobijat prethodno navedeno sa tvoje strane, prvenstveno iz razloga jer nisam osobno tome bio nazočan a nekim pričama rekla kazala ne vjerujem, no da je bilo nepravde prema određenim republikama, bilo je. Neke su doprinosile drž.budžetu manje a neke više.. Industrije su se locirale, očito prvenstveno prema nečijim… Pročitaj više »

IVAN KRALJ
Gost
IVAN KRALJ
1 godina prije
Reply to  x@y

Da pogresan si u svakom pogledu i shvacanju.Jugosavija bi prezivjela samo da ni je bilo vas Srba koji ste vladali u “svojoj” velikoj Srbiji.Na” mrznji i zlocinu” stvorena drzava nema buducnost, kad tad ce crknut kao i njen krvnik drakula “vodja”JB-T.

Janko
Gost
Janko
1 godina prije
Reply to  IVAN KRALJ

Uh sto ga po Tudjmanovoj matrici iz 1990 izlupetas,Tito,Kardelj ,Bakaric Dolenc,Markovic.ostale ne cu niti nabrajati..sve sami Srbi i to vladajuci.

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije
Reply to  x@y

…”onda je itekako bio svjestan za sve ove moguće nesuglasice na razini vjeroispovjesti, nacionalnosti a prvenstveno mita i korupcije na samome vrhu.” “Netrpeljivost je bila prisutna i za vrijeme Jugoslavije itekako, no to se nije smjelo javno izraziti,”… SVAKA razlika/netrpeljivost se može iskoristiti za poticanje nesuglasica/nemira ….hdz vrs sdp,ustaše vrs… Pročitaj više »

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

aha Sad konačno dolazimo na činjenicu da ni u jednoj zemlji nije idealno.. ma stvarno? haha O tome sam uvijek pisao upravo u tom kontekstu, dok su neki “umovi” konstantno pisali o invertiranim percepcijama, a sami bili predmet upravo te invertiranosti. Ne tvrdim da je sve bilo loše, ali pljuvat… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  x@y

Grešiš x@y, demokratija je jedna od najvažnijih tekovina civilizacije ali daj molim te reci mi gde je ta demokratija danas?

Magnum
Gost
Magnum
1 godina prije
Reply to  shumadinac

shumi x@y te trola. Samo obrati pozornost.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  Magnum

Ne bih se složio Magnim, x@y je čovek sa drugačijim mišljenjem – na kome ne insistira napadno. A što može da bude korisno za proveravanje sopstvenog stava. polako već prelazi u “naše” 😉

Haralampije
Gost
Haralampije
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Shumadinac
Interesantno kako svaki trol u tebi nađe podršku

A još je interesantniji tvoj komentar kod texta o papi i onom mitropolitu. Nema ni katolika ni pravoslavca koji će olako prizivati ujedinjenja.
Ti si “zexkraken”.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije
Reply to  Haralampije

Razočaran sam Haralampije, to je trebalo da Subaru prvi primeti 😉

p.s. Drago mi je da pratiš i PAMTIŠ moje komentare. Još kad bih mogao da se setim šta sam to pametno pisao… :))))))))))

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  shumadinac

shumadinac, maloprije sam vidio još neke komentare od one Lucije, a već sigurno 3 mj. doslovno prati svaki moj komentar i provocira kako god stigne , a provokacije su joj upravo na nivou ovog tipa kako je i tebi pisala, tako da je vrlo lako moguće da je Haralampije Lucija,… Pročitaj više »

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Haralampije

ha opet ti Ivo nuklearac sada si opet Haramplije a maloprije Magnum …. Idući ćeš biti valjda opet Slaviša.. ,no za tvoj nick me je briga, jer te se vrlo lako prepozna koji god da nick koristiš.. Zadnji ti je bio Ringo 10. Samo ne razumijem u čemu ti je… Pročitaj više »

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Magnum

Magnum….troll ne kucka toliko, ukratko on to

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Magnum

Magnum, Mislim da ovoga puta pretjeruješ sa lažima. Ne trolam ja nikog, nego sam ti se ja zamjerio jer znaš da sam govorio istinu o tebi i treće ,jer si prije nekoliko dana uvrijedo admina koji te je upozorio da više ne vrijeđaš a sada se taj isti Ivo nuklearac… Pročitaj više »

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  shumadinac

shumadinac, Nažalost u velikoj većini z.zemalja demokracija je zloupotrebljena. Ja nisam protiv demokracije,već naprotiv, ali ne za ovakvu kakvu imamo mi u Hrvatskoj a kamoli oni u Americi, no puno toga zavisi kako sam već jednom naveo od niza faktora od samog predsjedničkog sistema i samog sastava Vlade i Sabora…… Pročitaj više »

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

Ostap@kad god krene neka “reforma”-ne popravlja se što ne valja u onome što je uglavnom dobro ,nego se sve zdemolira… Do neprepoznatljivosti,…u kojoj ne funkcionira ništa…Interesantna je ta destruktivnost…Slučajna?Namjerna? Dok smo izvodili radove-mi sami-uglavnom nismo imali pojma koja je “big picture”… Svakom je prezentiran samo njegov mali komadić opće slike…sad… Pročitaj više »

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije
Reply to  nonwo

Bilo je ljudi koji su hteli… Bilo je i ljudi koji su znali šta i kako treba uraditi.. . Ali, oni su uvek, na žalost, ostali u manjini. Kao na samom kraju – Ante Marković. Bilo je i onih koji su ekonomske probleme – pripisivali nedovoljnom “ideološkom” znanju, pa su… Pročitaj više »

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  x@y

x@y….jaooo taj tvoj turizam više! Pa zbog tog turizma razbucali ste sve što je vredelo. Srbi mogu dakle biti sretni da su se i toga otarasili

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Mlata

Mlata, nisam naveo samo turizam,nego i ostalo, ali nema veze ako ti je samo to upalo u oko. Pa iskreno mislim da srbi i jesu sretni da su se toga otarasili,jer oni imaju svoje bogate ravnice koje mi nemamo. Zato im zapad uopće ne treba i to je sve ok… Pročitaj više »

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  x@y

x@y..ne razumem te baš najbolje

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Mlata

Ne zamjeram ako osjećate olakšanje ,obzirom da vam je hrvatski turizam bio teret, iako su domaći turisti zaista bili medju najboljim potrošačima. A nadam se da ste zadovoljni sa turizmom u Grčkoj i Crnoj Gori. Koliko sam upoznat sa situacijom u Srbiji,narod itekako živi na rubu egzistencije unatoč svim tim… Pročitaj više »

Arkaj
Gost
Arkaj
1 godina prije
Reply to  x@y

x@y Ne znam gdje ti živiš ali to sigurno nije hrvatska, jer inače ni u drogiranom stanju ne bi mogao napisati da ima dosta negativnih stvari o jugoslaviji koje se danas ne spominju. U hrvatskoj je na djelu od vlasti i crkve preko dirigiranih medija organizirana revizija povjesti kako bi… Pročitaj više »

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Arkaj

Arkaj, cijenim Vaš trud, no čini mi se da je taj poštovani gosp.dr.Tica je uzeo usporedbu, nažalost za jedan vrlo kratak period usporedivši jednu godinu sa jednom drugo godinom i to u jednom apsolutno drugom vremenu, na koje su opet utjecali različiti faktori, tako da mi je ta informacija vrlo… Pročitaj više »

Busola
Gost
Busola
1 godina prije
Reply to  x@y

Zar pobjegao od slobode i demokracije na Zapad da bi tvrdio ljudima koji su ostali neki i boriti se kako im je sada u opustošenim gospodarstvima sa umirućim krajevima, zadrtim nacionalistima i neoliberalima bolje…

Fantastično…,fenomenalno…

Nadam se da nećeš postati vani novi Glasnović…

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Busola

Busola, ne zaboravi da su se još neki borili ,koji su morali napustiti svoje domove sa svojim obiteljima da bi prehranili svoje obitelji.. Ove braniteljske mirovine nemaju svi hrvatski branitelji. Ni plaće im nisu ni približne braniteljskim. A ima i onih koji su ipak prihvatili unatoč svojim žrtvovanjima života, ostati… Pročitaj više »

Splitexpres
Gost
Splitexpres
1 godina prije
Reply to  x@y

Turizam je većim dijelom bio u SRH ali je veći dio hrane dolazio iz SRS ?

Busola
Gost
Busola
1 godina prije
Reply to  Savonarola

I krenuli bi svi zazivati Putina, Tita, slične i čvrstu ruku sa socijalizmom… Ne daj Bože da potraje ovaj za sada sitni kuršlus vidio bi x@y što je demokracija kada bi imao pravo demokratsko preživljavanje na Zapadu… Truo svijet je s ovim sistemom, a Istočna Europa je poslužila za pljačku… Pročitaj više »

Histrion
Gost
Histrion
1 godina prije
Reply to  Savonarola

Debeli, u tebe je sve obilato, pa i plusevi ! Čestitam !

ivica
Gost
ivica
1 godina prije
Reply to  Savonarola

a sto cemo sa 200 000 pobijenih hrvata poslje zavrsetka wwr2 1945 i nestanka 400 000 podunavskih svaba , otimacinom privatnig vlasnistva ,stanova kuca , zemlista , golim otokom ubojstvima politickih protivnika , a neku demokraciju da i ne spominjem ajel netko moze i zamisliti da je juga i prezivjela… Pročitaj više »

Eddo
Gost
Eddo
5 dana prije
Reply to  ivica

Jebes izbore.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Savonarola

Jugoslavija je 1987. god. u Briselu potpisala SSP (sporazum o stabilizaciji i prdruživanju EEZ)

jevrejska zavjera
Gost
jevrejska zavjera
1 godina prije
Reply to  Savonarola

Planove da moraju nestati imaju in neprijatelji Njemačke

bild.de/politik/inland/politik-inland/feinde-des-staates-reichsbuerger-erklaeren-deutschland-den-krieg-69029862.bild.html

Savonarola
Gost
Savonarola
1 godina prije

X

Hjde dosta
Gost
Hjde dosta
1 godina prije
Reply to  Savonarola

Osnovana na području sukoba nekadašnjeg Austro-ugarskog i Osmanskog carstva

Prve recenice i laz velika.Istina je da je YU osnovana preko Srbije da bi se ona ugusila!

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije
Reply to  Hjde dosta

Hajde dosta, njasra.

Zen
Gost
Zen
1 godina prije

U ratu sam izgubio oca, nikad ga vidio ni upoznao, nemam ni sjećanje jer sam bio premali. Kroz godine odrastanja kada sam dosao na neku razinu svijesti poceo sam propitivati i postavljati sto vise pitanja kako majci tako i stričevima. Kolika tolka utjeha mi je bilo jer sam mislio da… Pročitaj više »

Moravsky
Gost
Moravsky
1 godina prije
Reply to  Zen

druže ti se kao čudiš kako i zašto se to desilo,,,pogotovo u BiH,,,kao ne znaš pa ti nije jasno?!! naravno da mi je žao svakog izgubljenog ljudskog života,,,,ali to je cena koja se morala platiti,,,zarad nazovi “nezavisnosti”,,,a BiH em nije nezavisna nego je protektorat,,,meni stvarno nisu jasni muslimani zašto nisu… Pročitaj više »

Zen
Gost
Zen
1 godina prije
Reply to  Moravsky

Pa zato druže jer je Alija kao i drugi bio na platnom listu zapadnoeuropskih i prekooceanskih vladara. Kako su se druge drzave rastale u miru a mi ratom. Cesi i Slovaci kao gospoda a mi brat na brata. Jasno je meni druze sad da je iscenirano to sve, a onda… Pročitaj više »

Moravsky
Gost
Moravsky
1 godina prije
Reply to  Zen

Alija je najveće zlo koje se moglo desiti muslimanima,,,žedne ih je preko vode preveo,,,nažalost,,,a oni ga danas slave kao ne znam ni ja,,,velikana nacije,,,,naravno da je bio pijunčić Zapada,,,setimo se samo Kurtiljervog plana iz 93.god,,,,potpisale sve tri strane,,,,što bi značilo kraj građanskog rata,ali Alija na nagovor Amera posle dva,tri dana… Pročitaj više »

tufo garaza
Gost
tufo garaza
1 godina prije
Reply to  Moravsky

Za Moravsky
Velis drugi po velicini narod.. Takvi su sad Bosnjaci u sandzaku pa im je himna Boze Pravde a na tablicama 4S i orao

Moravsky
Gost
Moravsky
1 godina prije
Reply to  tufo garaza

znaš ti koliko muslimana u Srbiji ima? oko 180 000,,,,nema ih ni 3%,,, da,,,drugi po brojnosti bi bili da su ostali u krnjoj Jugi,,,i svi muslimani bi živeli u jednoj zemlji,a ne kao sada u tri,četri,,,sličan model vladavine kao u Libanu,,,ako je predsednik musliman premijer bi bio Srbin i obrnuto,,,ne… Pročitaj više »

tufo garaza
Gost
tufo garaza
1 godina prije
Reply to  Moravsky

Hajd ti vjeruj u svoje lazi i obmane.. i misli sta hoces, sve i da ti crno na bijelo objasnim kako stvari stoje ti cwes vjerovati u ono svoje.. pa haj ti lagagnoo

tufo garaza
Gost
tufo garaza
1 godina prije
Reply to  Moravsky

Srbi su bili prvi po brojnosti u Jugi pa im se nije svidjalo… eto sad ste drugi po brojnosti u BiH, Kosovu, Crnoj Gori pa vam se ne svidja.. a trebalo je da se svidja Bosnjacima.. kakav si ti camo licemjer

Moravsky
Gost
Moravsky
1 godina prije
Reply to  tufo garaza

Mahalac,,,,aj mani me te mantre koju mantraš,,,,čuj nije im se svidela Juga?! Toliko im se nije svidela Juga da nisu ni referendum napravili,,,,ali vama multi-etniĆarima se toliko svidela Juga da ste masovno glasali na referendumu za ostanak u istoj,,,, jel tako beše? To što vi nemate samokritike u sebi i… Pročitaj više »

Baboon
Gost
Baboon
1 godina prije
Reply to  Moravsky

Fenomenalmo mi je čitati kako srbi uredno svaljuju krivnju na Bosance, kao Bosanci su sami krivi za klanje i krvoproliće zato što su izglasali neovisnost. Mislim ono, to je isto kao kad vozač ubije pješaka nasred ceste i onda kaže, a koji je krac zakoracija na cestu. :/

eks
Gost
eks
1 godina prije
Reply to  tufo garaza

To im je garant za mir . Imaju sva prava kao i Srbi i svi drugi u Srbiji. Šta tebi smeta ? Kaži šta drugi u Srbiji imaju i mogu , a Bošnjaci nemaju i ne mogu ?

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  Moravsky

@Moravsky Uvijek zlorabite “informacije”! Prvo Kutiljerov, a ne Kurtiljerov, plan je bio 1992., kada se bude pisala prava povijest Hrvatske pisat će da je Izetbegović stariji jedna od najvažnijih osoba u povijesti Hrvatske jer je svojim povlačenjem iz toga sporazuma, premjestio rat iz Hrvatske u BiH i time omogućio vraćanje… Pročitaj više »

eks
Gost
eks
1 godina prije
Reply to  Željko

Evo ga i poznati šovinista Željko se javlja .

Baboon
Gost
Baboon
1 godina prije
Reply to  eks

Naravno, šovinist je jer zagovara legitimno ustavno pravo na odcjepljenje. Vi srbi zbilja imate problem sa teritorijalnošću, ono, pred neki dan prošo srbin preko moje parcele na Zelovu i posrao se, jel i to sad srbija?

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije
Reply to  Željko

Željkice a ko je to okupirao tih 30% lijepe vase? Oni koje ste protjerali ’95 i popalili ono sto je ostalo i pobili one koji nisu mogli pobjec? To su oni sto su zivjeli na tim prostorima mprije no sto si ti svoj lijepi nos pomolio na ovaj svijet. A… Pročitaj više »

tufo garaza
Gost
tufo garaza
1 godina prije
Reply to  Moravsky

,,,meni stvarno nisu jasni muslimani zašto nisu hteli da ostanu u krnjoj Jugoslaviji,,, Upravo zbog takvih kao sto si ti.. I kao sto su Radovan Karadzic i Milosevic, i zbog vaseg srbovanja, zbog cetnika, zbog mrznje prema muslimanima, zbog velike srbije, zbog sranja koje ste napravili 1991 u Hrvatskoj kad… Pročitaj više »

eks
Gost
eks
1 godina prije
Reply to  tufo garaza

tufo, nisi sam. Imaš društvo, tu je i Željko, pa možete otvoriti šovinistički klub .

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije
Reply to  Moravsky

Moravsky,
Ima o tome dosta, Potrazi pricu Muhameda Filipovica “kako se rat u BiH mogao izbjeći” da ne stavljam linkove jer sumnjam da ce proci.

Moravsky
Gost
Moravsky
1 godina prije
Reply to  DažBog

Pa naravno da se mogao lako izbeći građanski rat u BiH,,,,Beogradski sporazum između Miloševića i Tihića je bio potpisan,,,,i kao prvi predsednik je trebao Alija da bude , ali Alija posle izvesnog vremena povlači kao predstavnik muslimana potpis,,,i žrtvu je mir zarad nezavisnosti kako je rekao,,, Alija nije samo tada… Pročitaj više »

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije
Reply to  Moravsky

Kakva hebena krnja Jugoslavija? Bez Slovenaca, Hrvata i Srba nikakva Jugoslavija ne može postojati, kako vam to nije jasno ?

Moravsky
Gost
Moravsky
1 godina prije
Reply to  Mikojan

Što ne bi postojala bez Slovenaca i Hrvata? Samo drugačije uređenje bi bilo,,,nisu ni Slovenci ni Hrvati stvorili Jugoslaviju pa da se bez njih ne može,,,nažalost običan čovek sa ovih prostora je najviše izgubio raspadom Jugoslavije,,,jer je iole dostojnim životom čoveka živeo u istoj,a danas smo robovi,,,,

Abe 04
Gost
Abe 04
1 godina prije
Reply to  Mikojan

Ako išta sublimira Jugoslaviju, onda je to BiH. Juga bez BiH ne može biti Juga.

farre
Gost
farre
1 godina prije
Reply to  Moravsky

Zato sto tada niko nije htio da ostane sa Srbima koji su se zabavljali sa pjevajuci nacisticke pjesme i nosajuci kosti nekakvih srpskih “careva”. Slazem se da bi nam bilo bolje da smo tako postupili, em bi nas bilo vise, em nebi danas trpili ljubav Kockoglavih

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  Zen

@Zen Žao mi je zbog vašeg gubitka i zbog traumi što ste doživjeli, da vas “utješim”, većina nas sa sve tri strane iz BiH smo imali, nažalost, gubitke kao vi! Moje pitanje vama, gdje je to u BiH počeo rat 24.06.1992. jer ja sam mislio da je do toga datuma… Pročitaj više »

Zen
Gost
Zen
1 godina prije
Reply to  Željko

Ne znam sad za okolna mjesta i opcine sve datume, ali napad na moj grad je poceo 24.06.1993. S obzirom da sam rođen godinu ranije u Zenici logika mi je da je tih 40km u ljeto 1992 jos uvijek bilo prohodno jer kako su inace moji isli po mene 😀… Pročitaj više »

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Zen

Prosto moram reći i nemoj mi zamjeriti…otac ti je zbilja heroj.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Zen

Ppgotovo kada su u pitanju nadrogirane kukavice i ubice nejači i zarobljenih kao što ste ti i kriminalac Mušan…..fukaro jedna bolesna.

jean valjean
Gost
jean valjean
1 godina prije
Reply to  Zen

Moje saucesce prijatelju. Nadam se da smo pametniji da se vise necemo pustiti uvuci u tako nesto, ali nesto mi govori da to nije ovisno o nama…

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije
Reply to  Zen

Zen@nisu svi ljudi ginuli zaludu….Tvoj se otac vratio radi vas,svoje obitelji kao svaki brižan i dobar čovjek…A poginuo je jer je pomagao kolegi u nevolji…Ti si dijete dobrog čovjeka …Budi ponosan…On bi ponovio isto…Ne radi “ratova i bogaćenja” već za svoju obitelj i prijatelja..

Koča Popović
Gost
Koča Popović
1 godina prije

Odavno je tu sve poznato. Srušena je organizirana, u svijetu priznata i cijenjena državna tvorevina da bi napravili 7 sluganskih državica čiji će stanovnici i resursi biti topovsko meso bogatim I moćnim.

Mirko
Gost
Mirko
1 godina prije
Reply to  Koča Popović

A sta je bila partija nego bogati i mocni? Prije ili kasnije Juga bi se morala prikloniti ili zapadu ili istoku, nije ti to ko Kuba na jednom otoku pa nemoze nam niko nista. Inace tolko jednih razlicitih naroda nikako to nebi bilo dugovecno.

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije
Reply to  Mirko

Mirko ne rise, partija? Možda direktori kombinata ali partija sigurno ne a i ti direktori kombinata nisu baš mogli na očigled krasti, zar ti misliš da su na Golom otoku bili samo politički zatvorenici, ne, nisu. Itekako su im mogli nešto a ne ništa, danas im ne možeš ništa, itekako… Pročitaj više »

štrmCAR
Gost
štrmCAR
1 godina prije
Reply to  Mirko

koji konji božemeprosti , .. ovaj gore o divljačkim plemenima među kojima je bilo više i sposobnih majstora i poštenih intelektualaca nego danas (a još je okupator Alberto Fortis 1770ih jadikovao da šteta ovo civilizirati, da se puno gubi..). Te ovaj da različiti narodi (a ne možemo sličniji biti, ista… Pročitaj više »

štrmCAR
Gost
štrmCAR
1 godina prije
Reply to  štrmCAR

Iran/Perzija sa farsi, azerbajđani, kurdi, paštuni, baluči, armeni, židovi… koliko milenija traje?

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije
Reply to  Mirko

@Mirko Daj kad si tako pametan, nabroji barem 5 (pet) bogatih partijaca koji su svojim nasljednicima (bližoj obitelji) ostavili dovoljno da nitko od njih nikad više ne mora raditi? To mislim na HR. Ali ako si iz neke druge države bivše Yu možeš iz te iste. To što su ti… Pročitaj više »

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije
Reply to  Mirko

Mirkec, ocit primjer raspada “komunjara” je Kina. Eno je grca u dugovima i neimastini. Da nisu drugi sa strane potpetljavali taj “komunjarski” sistem bi prije ili poslije evoluirao u nesto sto bi bilo prihvatljivo svima. Ubijedjen sam da je generacija onih koji su ’45 zasjeli otisla u penziju ili ledinu… Pročitaj više »

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  DažBog

DažBog, danas ti omladina vozi Fiat, Mazde, Nissan, BMW-e.., a ti si se kao omladinac transportirao autostopom…) Malo se šalim ,ali istina da je najveći doseg bio uopće imati auto, a onda tek Zastava750,101 tj.Stojadin ili Fićo,pa Jugo.. bili su zakon..

neznanac
Gost
neznanac
1 godina prije
Reply to  x@y

Automobili i gadgeti, a s druge strane najbitnije potrepštine ( stan, hrana, zdravstvo) nemilice postaju sve nedostupniji… Ja imam primjer susjeda iz Splita koji je u neovisnoj Hrvatskoj dobio nekakvu naknadu za to što je bio navodno politički proganjan.. I sada pazi..maknut je kao profesor povijesti u neko skladište namještaja… Pročitaj više »

Janko
Gost
Janko
1 godina prije
Reply to  x@y

Nije sustina srece u kakvim vozilima se vozis,svako vrijeme donjelo je neki visi oblik mogucnosti zivota,ali je sustina da si prevozeci se autostopm udisa slobodan zrak i osjecao sigurnost za sebe i svoju imovinu,a to je covjeku vaznije od marke automobila.

Abe 04
Gost
Abe 04
1 godina prije
Reply to  DažBog

Da je Kina neometano pičila svoj originalni zamišljeni kurs, završila bi u provaliji. Ali je mudra, i realno je da su neprijateljstva i prepreke kroz dugo vrijeme oblikovali model u kojem su ipak opstali, rasli, ali i zadržali sebe. Jugoslavija takvu mudrost nije imala ako je opstajala na jednom čovjeku,… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Abe 04

Abe 04 A, ne, ne. Ozbiljnost i strogoća kažnjavanja. Kina zna kako. Jesu li Tuđman i Izetbegović bili u zatvoru? Bili u npr Usa – izašli iz zatvora? Zakone i kazne su smišljali intelektualci… Treba na Zapadu uvest elemente šerijatskog prava. Pa npr one korumpirane ministre oplesti bičem desetak puta… Pročitaj više »

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Koča Popović

Samo nemoj Koča brkata spodoba da se javlja, možda njveći zločinac među komunistima.

no name
Gost
no name
1 godina prije

JNA je bila četvrta armija u Evropi po jačini i zbog toga je odlučeno da se Jugoslavija uništi iznutra, forsiranjem nacionalnih sukoba!
Nije bilo teško zapaliti tu vatru koja traje i dan danas!

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije
Reply to  no name

Dao sam ti “plus”, za razmišljanje, ali nije JNA bila razlog za rasturanje. Bar ne od strane ključnih “igrača”. Uostalom, da je JNA bila toliko jaka (ovde ne govorim o kvalitetu naoružanja, nego komandnog kadra), nikada ne bi dozvolila, ono što je dozvolila. JBG. Pola značajnjih političara i visokih oficira… Pročitaj više »

Baboon
Gost
Baboon
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

Nije ovo iebiga norveška, ovde sukne nož zbog 2 cm međe, a 4% istinskih intelektualaca ne može kvalitetno utjecati na 96% zadrto konzervativnih brđana i njihovih potomaka. Bez Nato kišobrana novi rat bio bi neizbježan zato slažem se nikad više juga. 🙂

hAZE
Gost
hAZE
1 godina prije
Reply to  Baboon

Baboon, Ovo je možda najbolje objašnjenje…

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

@guest_372855 Nikada više….e tu si zabrijao. Bit će itekako nekakvih budućih državnopravnih zajednica. Pod nekim drugim imenima. Varaš se ako misliš da je baš sve riješeno.

klinglinian
Member
klinglinian
1 godina prije

Kad čitam ovakve tekstove, prosto mi tlak poraste, ne zbog toga što patim od te neke nostalgije za tim nekim vremenom nego zbog činjenice da su upropastili moju generaciju i posvađali sve što se dalo posvađati, tako da ovdje na ovim prostorima za neopterećene ljude nema života!

Buh
Gost
Buh
1 godina prije

“…Yugoslavia was the highest social, political, cultural and economic achievement for the South Slavs. They had their 5 minutes of fame. They were given a golden opportunity and they blew it…” Iz knjige “London for immigrant suckers”

eks
Gost
eks
1 godina prije

Ovaj odličan članak, u kojem je istina nepobitna, neće se dopasti šovinistima , a njih, nažalost, ima na ovom portalu .

Crodaemon
Gost
Crodaemon
1 godina prije

Da je valjala nebi tako lako propala. Da nisu dizali kredite u $ možda bi i priživila.

Duki
Gost
Duki
1 godina prije
Reply to  Crodaemon

Da,da dolari cijela Juga oko 20.mlrd $ na 20. Mio stanovnika iliti 1000.$ po vugli
A lijepa naša 45.mlrd $ na 4,5 Mio stanovnika (sa dijasporom ili 10.000 $ po glavi !
Živimo li 10xbolje ?ja ne !a vi ???😁🖕👍👍👍

Zoran the great
Gost
Zoran the great
1 godina prije
Reply to  Crodaemon

Kako lupas…pa danasnje yugo banana republike su tri puta zaduzenije…yugoslovenski dug 1991 je bio 20 milijardi americkih dolara…koliki je sadssnji dug hrvatske jel znas mozda?

Crodaemon
Gost
Crodaemon
1 godina prije

Odgovor ovoj dvojici poviše. 1. Jeste ikad culi za inflaciju? Uspredba danasnjeg i tadasnjeg dolara je smišna. 2. Jel znate možda kolike su kamate bile na te kredite? 3. Jel znate da je vecina deviznog priljeva bila u markama, a krediti u $. 4. Jel znate da se skoro preko… Pročitaj više »

tuf
Member
tuf
1 godina prije
Reply to  Crodaemon

Bez obzira na sve spomenuto, ne može dug samo jedne republike danas biti 43 milijarde eura a da se ne radi o sumanutom zaduživanju po krajnje nepovoljnim uvjetima. I po kojem, usput, nismo ništa više specifični u odnosu na većinu drugih država.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije
Reply to  Crodaemon

Kad pročitam sve ove komentare nacionalne mržnje, šovinizma, netrpeljivosti, i revanšizma, onda mi je više nego jasno, da je zapad na prostoru bivše juge dobro obavio svoj geostrateški i imperialistički posao. Balkanska plemena je međusobno posvadio za 500 godina unaprijed, te tako sebi obezbedio nove kolonije za eksploataciju. Na balkanu… Pročitaj više »

Toranaga
Gost
Toranaga
1 godina prije
Reply to  nije bitno tko

Tko nas bre zavadi 😂😂

Toranaga
Gost
Toranaga
1 godina prije
Reply to  Crodaemon

Iz grafova se da vidjeti da je dolar tamo negdje osamdesetih bio preko 3 marke, ali je suštinski to totalno nebitno, međunarodni krediti su uvijek bili u dolarima, i prihodi od turizma su se mjerili u dolarima, a ti ih moš preračunavat u što hoces, moš i u Franke ako… Pročitaj više »

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Toranaga

Šogun….pa to je dobro pitanje, jako dobro:- “ko nas bre zavadi?”

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije
Reply to  Crodaemon

@Crodaemon Dali možete Vi napisati jedan suvsli komentar a da se ne odnosi na mržnju svega što je bilo prije? Pretpostavljam da ste barem završili osnovnu školu i da imate osnovne pojmove i znanja o matematici. Koliko je bivša Yu imala stanovnika? Koliko je bila zadužena? Koliko je bilo zaposlenih?… Pročitaj više »

Ti Kej
Gost
Ti Kej
1 godina prije
Reply to  Sparkling

Nezaposlenost u Jugoslaviji je bila 20 % i još je trecina radno sposobnih otisla u njemacku

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Ti Kej

U nezaposlene se računaju svi, koliko ljudi na selu NIJE htjelo raditi u firmama već je bilo na selu i radilo kod kuće;moj stric 64. godište nikada nije hteo otići, moj otac, moj drugi stric…danas niko neće na selu da ostane.

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije
Reply to  Ti Kej

Ti Kej Ružno je nekome reči da laže. Ali Vama koji insinuirate i namjerno iznosite neistine to zaslužujete. I kad je bila največa nezaposlenost u Yu, ona je bila ispod 10%. Ajde recite mi kolika je to trečina u brojevima radno sposobnih u bivšoj Yu? Ako mi ne odgovorite na… Pročitaj više »

neznanac
Gost
neznanac
1 godina prije
Reply to  Ti Kej

A tih 20% nezaposlenih je bilo manje socijaleno ugroženo od 20% današnjih zaposlenih na malim primanjima

Crodaemon
Gost
Crodaemon
1 godina prije
Reply to  Sparkling

Aj molim te c/p bilo koji dio mržnje bilo kojeg mog komentar. Pa onda mogu nastavit konverzaciju.

Glas razuma
Gost
Glas razuma
1 godina prije

Raspad i rat u Jugoslaviji gledati kroz prizmu tamo nekog politologa i na osnovu intervjua donositi zakljucke,moze samo neko tko nije bio sudionik tog vremena i dogadjanja. Ja kao direktni sudionik tog rata, tvrdim da nato i amerika nisu uopce sudjelovali u tom ratu sve do 1999 godine ,rat smo… Pročitaj više »

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Glas razuma

Ne postoji mogućnost da se strani faktor izuzme, uvijek je neko iza nekoga stajao…kada su potpisali plan u BiH onaj američki ambasador nagovori Izedbegovića da povuče potpis i onda je krenulo naopako u BiH;poznto je da je Njemačka stajala iza Hrvata;mislim Austrija iza Slovenike;Albanci i njihova revolicija u Srbiji i… Pročitaj više »

Zoran the great
Gost
Zoran the great
1 godina prije
Reply to  Glas razuma

Ne nisu sigurno…jao kako seres…ko bombardovao srbe kod gorazda 1995…srusio 6 srpskih galebova 1994? Da ne govorim ko je bombardovao aerodrom u udbini za vreme oluje? Pa i ptice na grani znaju da su americki generali planirali oluju…cini se meni da si ti kakio gace kad se to desavalo kamoli… Pročitaj više »

neznanac
Gost
neznanac
1 godina prije

Sve je to bilo minorno niti blizu pravoj intervenciji…u pravu je Glas razuma.

uasdufnsdfasdcfahusdcaiuasdifhzsdf
Gost
uasdufnsdfasdcfahusdcaiuasdifhzsdf
1 godina prije

Zorane veliki vidim da si upučen u ratnu tematiku, svak ti čast, u pravu si Srpska pobijedila i klorofilne i kroate i nato a ovaj potonji pobijedio srbe u krajini.

eks
Gost
eks
1 godina prije
Reply to  Glas razuma

Nisi u pravu. Zapad je priznao da je aktivno pripremao i učestvovao u raspadu Jugoslavije. Ti NE PRIZNAJEŠ PRIZNANJE zapada (posebno Nemačke). Ti si “genije” .

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije
Reply to  eks

Težina lanaca,dokumentarac…Sve je pripremano iz istih centara moći kao i na svim mjestima na svijetu gdje treba nekoga razbucati da bi ga iscijedili i usput preraspodijeliti geostrategijske snage…..Glavni igrači na yu terenu su unaprijed pripremani s obećanjima-ludom radovanje..Nema zemlje gdje se ne mogu podgrijati bilo kakvi tinjajući konflikti među narodom… Pročitaj više »

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije
Reply to  Glas razuma

Glas razuma, u tvom glasu nema ni traga razuma.

Toranaga
Gost
Toranaga
1 godina prije
Reply to  Glas razuma

Da, kao što su i u Ukrajini kijevski studenti svrgnuli predsjednika dok je ostatak svijeta zapanjeno promatrao. 🙂

First comment
Gost
First comment
1 godina prije
Reply to  Glas razuma

Ne.Nije to mit i samobmana.Mnoge službe su umješane od početka i puno stvari nije za javnost i još dugo neće biti.Imaš samo nekoliko komadića veće slagalice.

mike
Gost
mike
1 godina prije

u jbt chismos sva sreca da tudjman sanader cobankovic i ostali nisu srbi…. magare jedno sa telećom glavom…

Mis
Gost
Mis
1 godina prije

Zasto se raspala, vrlo jednostavno! Nije se stvarao nacionalni identitet jugoslavena, tj. I dalje su postojale nacije, sto stvara podjele, glavni grad je trebao biti novo osnovani u srrd republike jugoslavije. Da je gradjen jedan identitet i da nisu forsirane razlike medju narodima bilo bi vajde. Problem je balkana sljedeci… Pročitaj više »

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Mis

Naravno da su postojali Jugoslveni, zvanična kategorija stanovništva a ne izmišljotina. Lijepo ke bilo biti Jugoslaven, veoma lijepo ali nije se moralo uništiti biti Srbin ili Hrvat ili neko drugi bez vjere i identiteta.

neznanac
Gost
neznanac
1 godina prije
Reply to  Siniša

Ne možeš u 20om stoljeću stvarati identitet pored već formiranih identiteta…
Prekasno je to bilo…

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
1 godina prije
Reply to  neznanac

Za evropsku uniju nije prekasno. Ona je baš sad u fazi stvaranja jedne evropske nacije, koja se zove Evropljani. Pripadnost narodima, državama i zastavama bit če promovisana samo kroz sport i festivale. A što se tiče evropske politike, tamo če države biti smatrane samo kao privredne regije. U cjeloj stvari… Pročitaj više »

Toranaga
Gost
Toranaga
1 godina prije
Reply to  Mis

Točno, u americi ne moš bit ni Nijemac ni Pakistanac, moš bit samo Amerikanac, nema nacionalnosti i državljanstva, samo državljanstvo,. Ispada da je juga bila kao diktatorski režim pretolerantna lol. Realno nisu ni crkvama smjeli dopustiti da zadrže onoliki utjecaj. 🤔

Minus collector
Gost
Minus collector
1 godina prije

Imam jednog prijatelja kome su uvijek za sve drugi krivi. On je nepogrešiv. Način na koji obmanjuje sebe je gotovo umjetnost. Koliko god bilo očito da je nešto krivo napravio, on će naći načina da nekako sve izokrene i nađe “vanjskog krivca”. I kao što pokvareni sat dva puta dnevno… Pročitaj više »

čitalac
Gost
čitalac
1 godina prije

Da, a na ex-Yu prostorima je to poprimilo kolektivne dimenzije.

Bezuhov
Gost
Bezuhov
1 godina prije

Jugoslavija je bila nada i svetao primer za milijune potlacenih naroda sirom zemlje i faktor medjunarodne ramnoteze i stabilnosti. Rusenje Jugoslavije je bilo kao otvaranje Pandorine kutije posle cega je svet preplavilo duzine nepravednih ratova i sarenih revolucija, val neokolonijalizma i neoimperijalizma.

Zoran the great
Gost
Zoran the great
1 godina prije
Reply to  Bezuhov

U pravu si…jos uvek se pitam sta bi bilo da se nije raspala…ja verovatno ne bi kao izbjeglica zavrsio u australiji…

ja ja
Gost
ja ja
1 godina prije

ehh

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Džaba tebi crtati.

Moravsky
Gost
Moravsky
1 godina prije

Neverovatno šta nam je Zapad uradio,,,mi smo svi isti narod,,genetski,jezično,ali eto,,,umesto jednog naroda,,,pet nekakvih naroda,,,,doduše neki od tih pet naroda su jedva dočekali raspad,,,i šta danas imaju od toga? Bukvalno ništa,,,Nemac može katolik i protestant,ali sebe smatra prvenstveno Nemcem Šiptar katolik,pravoslavac,musliman,,takođe,,jedino ovde kod nas ima 20tak miliona ljudi koji pričaju… Pročitaj više »

First comment
Gost
First comment
1 godina prije
Reply to  Moravsky

Što su ljudi više podjeljeni to se njima lakše vlada.Stara metoda.Ali na svakom je čovjeku da odluči da li će biti svjestan da je rob ili će sanjati da postane robovlasnik svom bratu da bi se svidio gospodaru.

Ive
Gost
Ive
1 godina prije

Rijetko se nadje novinski clanak koji u toliko malo teksta kaze toliko puno istine. Pitanje je dali u povijesti postoji i jedan jedini USA predsjednik koji nije ZLOCINAC? Kada znamo da je USA na razbijanje YU od 1948, potrosila 20 milijardi dolara, i koji priznaju da im nijedan pokusaj nije… Pročitaj više »

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
1 godina prije
Reply to  Ive

Članak je kao slavonski kulen ili dalmatinski pršut kupljen u Lidlu.
Nije otrovan, ali nije ni ono što bi trebalo biti.

Zoran the great
Gost
Zoran the great
1 godina prije
Reply to  Ive

Ive svaka cast bolje sam ne bi mogao napisati

Larry
Gost
Larry
4 mjeseci prije
Reply to  Ive

Mada znam da zeljeti drugima zlo nije dobro, i treba se cuvati te osvetoljubive energije, ipak moram priznati da mi se ovaj tvoj komentar svidjeo 🙂 Natjera me na grijeh 🙂

Istina
Gost
Istina
1 godina prije

Jugoslavija je bila dobra država gdje smo svi dobro živjeli,ali je opet bila koliko toliko i država “na silu” gdje je teško bilo držati na okupu više nacija pod sloganom “bratstvo-jedinstvo”. To je samo Tito mogao držati na okupu kao što je to slučaj bio sa Gadafijem. Nakon smrti,hijene su… Pročitaj više »

Moravsky
Gost
Moravsky
1 godina prije
Reply to  Istina

ma toliko je BiH zapostavljena da ono,,,nije ni jedne fabrike bilo,,,,daj ono ne lupaj molim te!! čuj auto-put ti je bila muka što ga niste imali,,,,evo sad imate auto-puteve (doduše najviše u Republici Srpskoj),,,pa prosto čovek ne može da se načudi kako vam super ide,,,,

Istina
Gost
Istina
1 godina prije
Reply to  Moravsky

@guest_372776 Slučajno sam pritisnuo gumb za brisanje tvog komentara. Dobre strane Juge: Svi su imali posao Privreda na vrhuncu Jaki ko NATO I tako dalje…… Loše strane Juge za Bosnu-današnje Bošnjake Nisi imao nacionalnost poput Srba,Brvata,Slovenaca i Makedonaca (morao si biti Jugosloven) Nisi imao svoj jezik Nisi imao infrastrukturu (auto… Pročitaj više »

neznanac
Gost
neznanac
1 godina prije
Reply to  Istina

Bosna najstarija država ??????

Istina
Gost
Istina
1 godina prije
Reply to  neznanac

Kada se prvi put spominje Srbija? Kada Hrvatska? Kada Slovenija? Kada Bosna?

Larry
Gost
Larry
4 mjeseci prije
Reply to  Istina

Mama mi je muslimanka, a sin mi je uzeo gentski test. Zakljucak, muslimani na podrucju bosne i hercegovine su nazalost srbi i hrvati koji su se preorijentisali. Nek se ljuti ko god hoce, ali mene zanima samo istina.

Zoran the great
Gost
Zoran the great
1 godina prije

Mnogo kakis

Zoran the great
Gost
Zoran the great
1 godina prije

Da niste htjeli da se otcjepite od Jugoslavije rata ne bi bilo…ali kako ste tezili na celu sa onim njofrom da imate vasu samostalnu drzavu gde su srbi postali nacionalna manjina preko noci…dobili smo ovo sto smo dobili…sad vam je mnogo bolje jel???

Abe 04
Gost
Abe 04
1 godina prije

Vrlo važno da eto on prizna ili ne..

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Čovek dosta toga rekao, ovaj članak ide u fasciklu da ga opet čitam.
Jedno je šta u suštini i potvrđuje njegove riječi…nestankom Sovjetskog sistema, nestankom socijlističkog sistema Jugoslvije kapitalizam je podivljao.

Fabijan
Gost
Fabijan
1 godina prije

Isti unutrašnji razlozi koji su zakuhali rat i danas postoje u svim novim državama. Zato drzave tapkaju na mjestu umjesto da se razvijaju. A mi i nakon 30 godina trazimo uzrok problema negdje vani umjesto da se pogledamo u ogledalo.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Fabijan

Fabijan
Možda ova formulacija: problemi koji su se mogli riješiti u Jugoslaviji, nisu riješeni do danas i sada su nerješivi. Rat nije riješio probleme, samo ih je strahovito pogoršao. I privremeno prikrio. A stvaraju se novi problemi koje nitko ne rješava.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
1 godina prije

Na ovi članak mogu samo C/P dio mojeg komentara od jučer; “Nije potrebno stalno plakati nad našom sudbinom, sami smo krivi, nikakvi Georg Bush i James Baker. Nisu stvari onakvima kakvima se čine. Da se bivša država i nije raspala na nacionalne jedinice bila bi “demokratizirana” na isti način kao… Pročitaj više »

Moravsky
Gost
Moravsky
1 godina prije

primetio sam da najveći žal za raspadom Jugoslavije od naroda imaju muslimani tj Bošnjaci,,,,iako su velikom većinom početkom 90tih bili protiv Jugoslavije,,,valjda zato što im se nije ispunila želja koju su poželeli posle referenduma,,,,svesni da su u Jugi živeli pristojnim životom u poređenju sa današnjim kvalitetom svog življenja,,,ali zaboravljaju jednu… Pročitaj više »

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  Moravsky

@Moravsky Jedini narod koji pati za ex YU, koja je nakon Titove smrti 1980. bila velika Srbija, su Srbi! Meni osobno nedostaje ona ex YU, koju pamtim od 1966. do 1980., ona nakon toga ne!

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Željko

Posle 80. si se potrudio da sve izgubi smisao.

Dosta više prošlosti
Gost
Dosta više prošlosti
1 godina prije

Dosadni ste sa prošlošću i Jugama pa imali smo 3 Juge i niti jedna nije valjala!

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

J se osvrćem na prošlost da mi se u budućnosti ne ponovi.

Karlo
Gost
Karlo
1 godina prije

Odavno nisam vidio pristraniji članak s više pogrešnih podataka te namjerno krivo interpretiranih podataka kako bi se potkrijepila vlastita nebulozna teorija. sjedi 1

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Sve ovo iz teksta je nama više nego očigledno jer smo to videli na mnogo drugih mesta. Pa ipak, ako to možemo u potpunosti da prihvatimo kada se radi o Iraku, Libiji, Siriji, nismo u stanju da prihvatimo na domaćem terenu jer tada moramo da prihvatimo i deo krivice. Isto… Pročitaj više »

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  shumadinac

@shumy :
Da svadje prestanu ?Spaja nas što smo svi dužni kao Grčka i za medjusobne svadje zakonom narediti samo upotrebu grčkog jezika za sve posvadjane narode ?

America first
Gost
America first
1 godina prije

Rat su poceli veliko srpski sovinisti kolokvijalnog naziva cetnici,veliko hrvati kolokvijalnog naziva ustase taj rat su jedva docekali da bi se obracunali za poraz nacista iz 1945.Amerika je jedina bila za ocuvanje Jugoslavije,demokratizaciju iste i prikljucenje EU.Rusi kao rusi,stari zaplotnjaci, koliko god tada i sami bili u rasulu,iz petnih zila… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  America first

A svi ostali su sjedini i vezli goblene i heklali. Posebno na Kosovu

neznanac
Gost
neznanac
1 godina prije
Reply to  America first

Ova za Ruse si spektakularno promašio.. Rat 1999te nema veze sa našim ratom od 1991 – 1995… Amerika ti je glavni zaplotnjak koja je godinama bila saveznik Jugoslaviji… Pogledaj samo vojnopolitičku pomoć koju su dali SFRJ ( naravno sa namjerom) nakon razlaza sa Staljinom i u kolikoj su mjeri radili… Pročitaj više »

Moravsky
Gost
Moravsky
1 godina prije

A sad ti zamisli lude Srbe koji umesto da naprave nacionalnu državu,,,posle WW1 gde je poginulo milion i 300 000 stanovnika,,,,,a Srbija je tada imala pre početka rata oko 4 miliona stanovnika,,,,znači razarajuće cifre za jedan narod,,,svaki treći je poginuo ,,,, i umesto kao pobednici da naprave nacionalnu državu,,,jebani Karađorđevići… Pročitaj više »

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Moravsky

Pa juga je toga dana kada i “pravljena” predodređena za propast. Juga je prelazno rešenje samo bila, prelazno do konačnog. Trebalo je brzo delati, raspalo se AU carstvo i miloni izgubljenih duša (katolika) trebalo je sakupiti na jedno mesto, Vatkan je to pomno pratio i zaključio uvaliti ih tupavim Srbima.… Pročitaj više »

neznanac
Gost
neznanac
1 godina prije
Reply to  Moravsky

Nikakve šanse za to Srbija nije imala van svojih granica..odnosno na prostorima bivše Juge…

mislim..
Gost
mislim..
1 godina prije
Reply to  Moravsky

Mislim da si u pravu. KATASTROFALNA greska od koje ce trebati puno vremena da se oporavi. Medjutim, bice zanimljivo gledati sledecu tarapanu u Evropi, kako ce se novostvorene drzave ponasati kada susedi (stare, vece drzave) pocnu pokazivato pretenzije. Kome li ce se obratiti za pomoc? Nemojte samo sada o NATO… Pročitaj više »

tufo garaza
Gost
tufo garaza
1 godina prije

Na Balkanu gdje nema Srba tu nema problema.

Moravsky
Gost
Moravsky
1 godina prije
Reply to  tufo garaza

zamisli da ih nema,,pa da vlada te nad čitavom Bosnom,,,ihhhh,ala bi agovali i begovali,,kao u turska vremena,ali nažalost po vas ,,,,ima ih i nisu vam dozvolili da vam se san obistini,,,,i pritom još i pola Bosne uzeli za sebe,,,,,cccc baš su nevaljali,,,,

Meštar
Gost
Meštar
1 godina prije

Koje gluposti. Prestao sam čitati članak kad sam došao do tvrdnje o profitabilnim poduzećima. To je najobičnija laž. Jugoslavija nije bila profitabilna. Bila je siromašna komunistička država i disfunkcionalna. Koje gluposti …

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Meštar

Istina!

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  x@y

Koliko ste sada funkcionalni i bogati, a tek samostalni?

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Siniša

Siniša…pa i Hrvati plaćaju na kraju, i kod njih su podele velike. Kaže x@y da je Beograd vukao lovu od turizma a dalmatinci danas za to isto optužuju Zagreb. Istra da ne pričam….postoje neke vlade Zadra, Splita i još nekih gradova kojima je sedište u Italiji, mda

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Siniša

Ma jesmo klinac samostalni haha… Zeznu nas kako god se okrene..