fbpx

Plan je bio da Jugoslavija mora nestati, a što bi bilo da nije…?

Jugoslavija - markica

Američki politolog Phil Butler je za New Eastern Outlook napisao kolumnu u kojoj tvrdi da su razaranje i raspad Jugoslavije bili dio šireg plana NATO saveza, kojim se htjelo oslabiti geopolitičke protivnike zapadnog bloka u regijama Trećeg svijeta i progutati zdrave ekonomije naroda ovih prostora, a sažetak njegove analize je prenio i talijanski Globalist. Svatko od nas ima svoje viđenje ’90-ih na ovim prostorima, ali su ona bez sumnje subjektivna, koliko god netko mislio da je upravo njegova verzija istine ona nesporna i nepobitna. Stoga uvijek vrijedi čuti što drugi misle o nama.

Phil Butler: “Jugoslavija je morala biti uništena, a što bi bilo da nije…?”

Možete li zamisliti Europu danas s Jugoslavijom kao ključnim igračem među narodima? Ja mogu. Jugoslavija je u stvari bila jedan od najvećih kulturnih i društvenih eksperimenata u povijesti. Osnovana na području sukoba nekadašnjeg Austro-ugarskog i Osmanskog carstva, Jugoslavija je sjedinila obje kulture na način koji nije viđen još od vremena Aleksandra Velikog, koji je nakon golemih osvajanja asimilirao narode. Eksperiment, ako ga mogu tako nazvati, trajao je nešto više od pola stoljeća. Idealan iz razloga što su u jednoj državi živjeli svi južnoslavenski narodi. Stvaranje Jugoslavije je djelomično bio i geostrateški potez Britanije i Francuske, kako bi se usporila ili blokirala Njemačka. Odredbe takozvane “Krfske deklaracije” su udarile temelje ustavnoj monarhiji koja se ni po čemu nije razlikovala od Engleske. Prava i pravo glasa, te poštivanje temeljnih principa Ilirskog pokreta su bili obećavajući aspekti rane Jugoslavije. No, tada je kralj Aleksandar ukinuo ustav i izbore, ali je zajednički život etničkih i kulturnih skupina je i dalje davao nadu za budućnost. Rat, političke spletke, unutarnji i vanjski pritisci su u to vrijeme teško opterećivali ovu novu silu u nastajanju. Kao što je to bio slučaj u mnogim takvim pokusima, u konačnici je autoritarna vlast postala nužna, možda i poželjna.

Za prekid “predavanja iz povijesti”, nacionalni heroj Josip Broz Tito je postao taj “diktator”, ali je stekao svjetsku slavu i čvrsto držao stvari pod kontrolom, a Jugoslavija je igrala veliku ulogu na svjetskoj sceni. Međutim, kada je njegova moć oslabila, suprotne sile su našle svoje uporište. Nema znanstvenika ili političara koji o tome danas ne govori, ali Titova uloga u osnivanju Pokreta nesvrstanih nacionalnih država je velika i izuzetno značajna, pogotovo za ljude koji sada žive u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori i ostalim bivših jugoslavenskim zemljama.

Ideali Pokreta nesvrstanih i njegovi temelji su udareni u Beogradu 1961. U stvaranju pokreta su sudjelovali Tito, indijski premijer Jawaharlal Nehru, predsjednik Indonezije Sukarno, egipatski predsjednik, Gamal Abdel Naser i predsjednik Gane, Kwame Nkrumah. U najkraćim crtama ideju Pokreta nesvrstanih objašnjava lider Kube, Fidel Castro, u govoru u Havani 1979.

“Pokret nesvrstanih postoji kako bi čuvao nacionalnu nezavisnost, suverenitet, teritorijalni integritet i sigurnost nesvrstanih zemalja u njihovoj borbi protiv imperijalizma, kolonijalizma, neokolonijalizma, rasizma i svih oblika strane agresije, okupacije, dominacije, miješanja ili hegemonije, kao i protiv velikih sila i blokovske politike”, rekao je tada Castro.

Dakle, u suštini, Pokret nesvrstanih je težio samostalnom razvoju naroda između velikih sila s idejom koja negira Hladni rat. Naravno, velike sile koje su se bavile ideološkim ratovima, imale su svoje strategije, koje su uključivale apsorbiranje svake od tih siromašnih nezavisnih zemalja.

Kao što vidimo danas, strategija je bila izazvati sukobe koji vode ka fragmentiranju, podijeli i stvaranju nemoćnih zemalja i naroda diljem svijeta.

Raspad Jugoslavije je najbolji primjer, gdje danas nijedna zemlja ne pokazuje naklonost prema Pokretu nesvrstanih.

Umjesto toga, EU i NATO su bili gravitacijska sila koja je privukla Sloveniju, Hrvatsku i ostale. Vidimo ostatke strategije Hladnog rata i u činjenici da su Bjelorusija i Azerbajdžan jedine dvije preostale članice pokreta u Europi, a Fidži se kao najnoviji član pridružio 2011.

Međutim, 2012. je summit Pokreta nesvrstanih vidio veću posjećenost od bilo koje prethodne godine, što je možda bio i znak početka krize Zapada. Uz deklariranu svrhu “borbe za mir u svijetu” i svojih temeljnih dogmi, pokret je ipak, barem teoretski, vrijedan posrednički okvir. No, dopustite mi da se vratim na slučaj Jugoslavije i kakva bi možda bila da postoji danas.

Gledajući s distance na raspad Jugoslavije, primjetno je da se radi o uokvirivanju geostrategije Washingtona koja se provodila svugdje, pa i teškim metodama. Akcije Clintonove administracije su u to vrijeme bile tajnovite za javnost, jednako kao što su i danas.

Čitajući Washingtonov think tank propagandni Institut Brookings otkrivate ovo. U tekstu “Odluka o intervenciji – Kako završiti rat u Bosni” iz 1998. godine autor Ivo H. Daalder počinje: “Dok danas mnogi pišu rječito i strastveno da objasne neuspjeh Washingtona i Zapada da se zaustave etničko čišćenje, koncentracijski logori i masakri stotina tisuća civila, malo tko je to pitanje postavio u ljeto 1995. godine, kada su SAD napokon odlučile preuzeti vodeću ulogu u okončanju rata u Bosni.”

No, istina je puno jednostavnija od stvarnosti. Nikome ne treba think tank da otkrije zašto je predsjednik Bill Clinton oklijevao da posreduje u Bosni. Clinton je u stvari nastavljao politiku svoga prethodnika, Georgea Busha starijeg, kojem je cilj bio destabilizirati jugoslavenski socijalistički uspjeh.

Sada znamo da su kod nas tajno obučeni pobunjenici odigrali ključnu ulogu u fragmentiranju regije preko organizacije poznate kao Atlantska brigada, koja se borila u ratu na Kosovu na strani Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), a brojala je oko 400 naoružanih boraca, kao što piše Christian Science Monitor 1999.

Ovo izvješće otkriva da su SAD pod lažnim izgovorom vodile posrednički rat u bivšoj Jugoslaviji.

Što se tiče Billa Clintona i njegove nevoljkosti da se upliće u regiju nekad poznatu kao Jugoslavija, to je prljava povijest genocida i beskrajnih laži.

Priča koju sam pronašao je priča o Francuzu koji je trenirao Atlantsku brigadu, što u svemu podsjeća kasnije na Ukrajinu, Libiju i Siriju. Vidite “obrasce” koje nas vode do istine i više nego dovoljno.

Stravična stratišta legitimne države Jugoslavije su služila za ulaganje u podjelu preostalih komada zemlje, uz pomoć američkih predsjednika, britanskih gospodara i njemačkih industrijalaca.

Atlantska brigada je djelovala u raznim posredničkim ratovima na Balkanu, a važni pripadnici su joj bili smrtonosne ubojice iz inozemstva. Američki dužnosnici u vrhu su ih dobro poznavali i upravljajući njima su vukli konce na Kosovu i širom Balkana. Jugoslavija je postala prototip, predložak za djelovanje u Afganistanu i Iraku, Arapskom proljeću.

Imena Madeleine Albright, Javiera Solane, generala Wesleya Clarka i drugih se i dalje spominju. U bivšoj Jugoslaviji su prijatelji ključnih igrača u vladama doslovno planirali pretvoriti narode i zemlje u kreditore i investicijski  “eldorado”.

Priča o tom genocidu u ime demokracije je prestrašna. Većina naroda ovih prostora je vraćena 200 godina natrag, u neku vrstu srednjovjekovnog postojanja bez nade. Jedini tračak nade za većinu bivših “Jugoslavena” je, sasvim prirodno, EU i NATO savez.

Dok ovo pišem američki, britanski i njemački planeri već uređuju Siriju. Poznata korporacija RAND izrađuje plan za podjelu suverene države. Za one koji nisu svjesni, korporacija RAND je “Veliki brat” svih hegemonijskih think tankova.

Tko je i zašto uništio Jugoslaviju?

Sigurno je bilo zločina i genocida s obje strane u sukobima, od Kosova do ostalih ratova na Balkanu. Ali to nije poanta zbog čega sam se fokusirao na ovu katastrofu.

Prije svega, nijedan narod bivše Jugoslavije danas nema pravo glasa. Drugo, podjela među tim narodima je dovela do smrti ili preseljenja milijuna ljudi.

Ali moja “fantazija” o Jugoslaviji bi možda mogla biti iznenađenje. Dopustite mi da zaključim. Jugoslavija je izgrađena na ideji da u njoj južni Slaveni neće ostati slabi i podijeljeni narodi. Ujedinjeni u Jugoslaviju ne bi bili lak plijen imperijalnim namjerama, kao što vidimo da se događa danas.

Činjenica je da je nakon Drugog svjetskog rata socijalistička Jugoslavija postala neka vrsta europske priče o uspjehu. Između 1960. i 1980. zemlja je imala jednu od najvažnijih stope gospodarskog rasta u svijetu, pristojan životni standard, besplatnu medicinsku skrb i obrazovanje, zajamčeno pravo na posao, jednomjesečni plaćeni godišnji odmor, stopu pismenosti od preko 90 posto, a očekivani životni vijek od 72 godine. Koliko ja znam, ni jedna od država Balkana danas ne može sanjati ni pola ovog prosperiteta.

Bio je to napredak koji je među zapadnim silama izazvao želju da unište Jugoslaviju.

Multietničko stanovništvo zemlje je imalo povoljan javni prijevoz, stanovanje i komunalije. Profitabilno gospodarstvo je uglavnom bilo u državnom vlasništvu, što nije baš najočitiji primjer zapadne demokratske ljubavi. U to vrijeme su od resursa daleko bili Njemačka, Francuska ili Velika Britanija, a bankari Londona i Luksemburga nisu mogli izvlačiti milijarde iz socijalističkog sustava.

Jugoslavija je morala umrijeti, a Reagan, Bush stariji i mlađi i Clinton su pomogli da se to dogodi. Nagrađivani autor, politolog i gostujući suradnik u Institutu političke studije u Washingtonu, Michael Parenti, često je govorio o katastrofi u Jugoslaviji.

Prema Parentiju, američki cilj je bio pretvoriti jugoslavenske narode u regiju Trećeg svijeta, a to se moglo ostvariti podjelom zemlje koja će onda otvoriti svoje gospodarstvo korporativnoj eliti i zapadnim bankarima. Po raspadu Jugoslavije je zemlje trebalo učiniti takvima da budu:

  1. Nesposobne da slijede nezavisan kurs osobnog razvoja.
  2. Razbijenih ekonomija i prirodnih resursa u potpunosti dostupnih za multinacionalne korporacijske eksploatacije, uključujući i ogromna mineralna bogatstva na Kosovu.
  3. Osiromašenog, ali pismenog i osposobljenog stanovništva koje će biti prisiljeno raditi za minimalne nadnice, koje će predstavljati jeftin radni bazen s kojim će se lakše sniziti plaće u zapadnoj Europi i drugdje.
  4. Demontiranih industrija automobila, nafte, teških strojeva, rudarstva i petrokemije, te raznih drugih industrija koje nisu smjele biti konkurencija postojećim zapadnim proizvođačima.

Zvuči li vam ova strategija poznato? Sjetite se plana korporacije RAND za Siriju. Jesu li Ukrajina, Donbas i Krim razumjeli ovo prije Euromajdana? Koji je na kraju plan za Rusiju?

Iako ovo zvuči prijeteće, žao mi je, to je svijet u kojem živimo danas. Snagom uspavanih američkih građana, drogiranih glupim bezvrijednim tricama super-kapitalizma, svijet preuzimaju tirani.

Što bi bilo da je bilo?

Ali što da je Jugoslavija preživjela? Što da je veliki etničko-socijalistički eksperiment i dalje radio? Sigurno bi naš svijet bio potpuno drugačiji od danas. Još jedna stvar, Europska unija bi uz Pokret nesvrstanih djelovala u okviru svojih sadašnjih granica. Bila bi manje moćna i daleko manje geopolitički utjecajna.

Cijela Europa bi možda dolazila u Beograd, a sada se šest republika bore za mrvice iz Bruxellesa. Potaknut mojom fantazijom o tome kako bi Jugoslavija mogla izgledati, ostavit ću vas s procjenama ekonomske situacije sadašnjih država Balkana i Jugoslavije čiji je BDP prije rata bio na 24. mjestu među svjetskim narodima.

2015. godine je Bosna i Hercegovina ekonomski bila na 112. mjestu u svijetu, a uvjeti se pogoršavaju. Ipak, siromašni stanovnici BiH misle da će ulaskom u EU riješiti sve svoje probleme. Hrvatska je ekonomski bila na 76. mjestu u svijetu, ali je Bloomberg tada ekonomiju RH svrstao u 10 najgorih u svijetu. Makedonija se nalazila na 130. mjestu, a poljoprivreda je jedina prava industrija, dok je nezaposlenost u zemlji iznad 30%. Crna Gora je, unatoč ljepoti i maloj površini, bila 149. ekonomija među svjetskim narodima. Poput nekih drugih bivših republika, Crna Gora vjeruje da će ulaskom u EU riješiti sve. Srbija je zauzela 87. mjesto po BDP-u, a Slovenija je 81. Što se tiče Kosova, Jonathan Marshall za Consortium News piše da je tamo rođena “mafijaška država sa stopom nezaposlenosti od 35 posto, shrvana epidemijom terorizma, kriminala i političkog nasilja”.

Osim toga, NATO polako guta sve države u regiji, jednu po jednu. Crna Gora je postala članica, a Makedonija će to bi ti uskoro. Srpski zakonodavci su ratificirali diplomatski sporazum o imunitetu i logističkoj potpori za predstavnike NATO pakta.

“I dok pišem ove završne redove, mislim na ono što bi hrabri i jaki narodi iz Jugoslavije dobili da nije došlo do prekida njene sudbine. No, sve što znam je da je 24. mjesto među svjetskim gospodarstvima daleko, a što se tiče Jugoslavije, taj je narod zauvijek nestao”, zaključuje američki politolog Phil Butler.

Phil Butler je u svojoj kolumni, što je inače čest slučaj u inozemstvu, malo pozornosti posvetio specifičnostima svake nacije i tinjajućim antagonizmima koje je, kako i sam priznaje, Josip Broz Tito “čvrsto držao pod kontrolom”. Ipak, njegov zanimljiv opis otvara pitanje koliko smo dobili, a koliko izgubili i jesu li se postojeći antagonizmi rasplamsali i prerasli u ratove “sami po sebi” i zato što su “jednog dana ipak morali eksplodirati” ili su se vješto iskoristili na način da se novcem, oružjem i propagandom na kraju ostvari konačni cilj – uništiti prilično zdrave ekonomije naroda bivše federacije koja je u vrijeme prije raspada imala 24. ekonomiju na svijetu i zauvijek uništiti za Zapad opasnu ideju koja je temelj Pokreta nesvrstanih?

New Eastern Outlook / Christian Science Monitor / RAND

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
313 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Savonarola
Gost
Savonarola
2 godine prije

Sve istina.Bilo jednom na brdovitom Balkanu.

Savonarola
Gost
Savonarola
2 godine prije

X

Zen
Gost
Zen
2 godine prije

U ratu sam izgubio oca, nikad ga vidio ni upoznao, nemam ni sjećanje jer sam bio premali. Kroz godine odrastanja kada sam dosao na neku razinu svijesti poceo sam propitivati i postavljati sto vise pitanja kako majci tako i stričevima. Kolika tolka utjeha mi je bilo jer sam mislio da… Pročitaj više »

Koča Popović
Gost
Koča Popović
2 godine prije

Odavno je tu sve poznato. Srušena je organizirana, u svijetu priznata i cijenjena državna tvorevina da bi napravili 7 sluganskih državica čiji će stanovnici i resursi biti topovsko meso bogatim I moćnim.

no name
Gost
no name
2 godine prije

JNA je bila četvrta armija u Evropi po jačini i zbog toga je odlučeno da se Jugoslavija uništi iznutra, forsiranjem nacionalnih sukoba!
Nije bilo teško zapaliti tu vatru koja traje i dan danas!

klinglinian
Member
klinglinian
2 godine prije

Kad čitam ovakve tekstove, prosto mi tlak poraste, ne zbog toga što patim od te neke nostalgije za tim nekim vremenom nego zbog činjenice da su upropastili moju generaciju i posvađali sve što se dalo posvađati, tako da ovdje na ovim prostorima za neopterećene ljude nema života!

Buh
Gost
Buh
2 godine prije

“…Yugoslavia was the highest social, political, cultural and economic achievement for the South Slavs. They had their 5 minutes of fame. They were given a golden opportunity and they blew it…” Iz knjige “London for immigrant suckers”

eks
Gost
eks
2 godine prije

Ovaj odličan članak, u kojem je istina nepobitna, neće se dopasti šovinistima , a njih, nažalost, ima na ovom portalu .

Crodaemon
Gost
Crodaemon
2 godine prije

Da je valjala nebi tako lako propala. Da nisu dizali kredite u $ možda bi i priživila.

Glas razuma
Gost
Glas razuma
2 godine prije

Raspad i rat u Jugoslaviji gledati kroz prizmu tamo nekog politologa i na osnovu intervjua donositi zakljucke,moze samo neko tko nije bio sudionik tog vremena i dogadjanja. Ja kao direktni sudionik tog rata, tvrdim da nato i amerika nisu uopce sudjelovali u tom ratu sve do 1999 godine ,rat smo… Pročitaj više »

mike
Gost
mike
2 godine prije

u jbt chismos sva sreca da tudjman sanader cobankovic i ostali nisu srbi…. magare jedno sa telećom glavom…

Mis
Gost
Mis
2 godine prije

Zasto se raspala, vrlo jednostavno! Nije se stvarao nacionalni identitet jugoslavena, tj. I dalje su postojale nacije, sto stvara podjele, glavni grad je trebao biti novo osnovani u srrd republike jugoslavije. Da je gradjen jedan identitet i da nisu forsirane razlike medju narodima bilo bi vajde. Problem je balkana sljedeci… Pročitaj više »

Minus collector
Gost
Minus collector
2 godine prije

Imam jednog prijatelja kome su uvijek za sve drugi krivi. On je nepogrešiv. Način na koji obmanjuje sebe je gotovo umjetnost. Koliko god bilo očito da je nešto krivo napravio, on će naći načina da nekako sve izokrene i nađe “vanjskog krivca”. I kao što pokvareni sat dva puta dnevno… Pročitaj više »

Bezuhov
Gost
Bezuhov
2 godine prije

Jugoslavija je bila nada i svetao primer za milijune potlacenih naroda sirom zemlje i faktor medjunarodne ramnoteze i stabilnosti. Rusenje Jugoslavije je bilo kao otvaranje Pandorine kutije posle cega je svet preplavilo duzine nepravednih ratova i sarenih revolucija, val neokolonijalizma i neoimperijalizma.

ja ja
Gost
ja ja
2 godine prije

ehh

Siniša
Member
Siniša
2 godine prije

Džaba tebi crtati.

Moravsky
Gost
Moravsky
2 godine prije

Neverovatno šta nam je Zapad uradio,,,mi smo svi isti narod,,genetski,jezično,ali eto,,,umesto jednog naroda,,,pet nekakvih naroda,,,,doduše neki od tih pet naroda su jedva dočekali raspad,,,i šta danas imaju od toga? Bukvalno ništa,,,Nemac može katolik i protestant,ali sebe smatra prvenstveno Nemcem Šiptar katolik,pravoslavac,musliman,,takođe,,jedino ovde kod nas ima 20tak miliona ljudi koji pričaju… Pročitaj više »

Ive
Gost
Ive
2 godine prije

Rijetko se nadje novinski clanak koji u toliko malo teksta kaze toliko puno istine. Pitanje je dali u povijesti postoji i jedan jedini USA predsjednik koji nije ZLOCINAC? Kada znamo da je USA na razbijanje YU od 1948, potrosila 20 milijardi dolara, i koji priznaju da im nijedan pokusaj nije… Pročitaj više »

Istina
Gost
Istina
2 godine prije

Jugoslavija je bila dobra država gdje smo svi dobro živjeli,ali je opet bila koliko toliko i država “na silu” gdje je teško bilo držati na okupu više nacija pod sloganom “bratstvo-jedinstvo”. To je samo Tito mogao držati na okupu kao što je to slučaj bio sa Gadafijem. Nakon smrti,hijene su… Pročitaj više »

Zoran the great
Gost
Zoran the great
2 godine prije

Mnogo kakis

Zoran the great
Gost
Zoran the great
2 godine prije

Da niste htjeli da se otcjepite od Jugoslavije rata ne bi bilo…ali kako ste tezili na celu sa onim njofrom da imate vasu samostalnu drzavu gde su srbi postali nacionalna manjina preko noci…dobili smo ovo sto smo dobili…sad vam je mnogo bolje jel???

Siniša
Member
Siniša
2 godine prije

Čovek dosta toga rekao, ovaj članak ide u fasciklu da ga opet čitam.
Jedno je šta u suštini i potvrđuje njegove riječi…nestankom Sovjetskog sistema, nestankom socijlističkog sistema Jugoslvije kapitalizam je podivljao.

Fabijan
Gost
Fabijan
2 godine prije

Isti unutrašnji razlozi koji su zakuhali rat i danas postoje u svim novim državama. Zato drzave tapkaju na mjestu umjesto da se razvijaju. A mi i nakon 30 godina trazimo uzrok problema negdje vani umjesto da se pogledamo u ogledalo.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
2 godine prije

Na ovi članak mogu samo C/P dio mojeg komentara od jučer; “Nije potrebno stalno plakati nad našom sudbinom, sami smo krivi, nikakvi Georg Bush i James Baker. Nisu stvari onakvima kakvima se čine. Da se bivša država i nije raspala na nacionalne jedinice bila bi “demokratizirana” na isti način kao… Pročitaj više »

Moravsky
Gost
Moravsky
2 godine prije

primetio sam da najveći žal za raspadom Jugoslavije od naroda imaju muslimani tj Bošnjaci,,,,iako su velikom većinom početkom 90tih bili protiv Jugoslavije,,,valjda zato što im se nije ispunila želja koju su poželeli posle referenduma,,,,svesni da su u Jugi živeli pristojnim životom u poređenju sa današnjim kvalitetom svog življenja,,,ali zaboravljaju jednu… Pročitaj više »

Dosta više prošlosti
Gost
Dosta više prošlosti
2 godine prije

Dosadni ste sa prošlošću i Jugama pa imali smo 3 Juge i niti jedna nije valjala!

Karlo
Gost
Karlo
2 godine prije

Odavno nisam vidio pristraniji članak s više pogrešnih podataka te namjerno krivo interpretiranih podataka kako bi se potkrijepila vlastita nebulozna teorija. sjedi 1

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije

Sve ovo iz teksta je nama više nego očigledno jer smo to videli na mnogo drugih mesta. Pa ipak, ako to možemo u potpunosti da prihvatimo kada se radi o Iraku, Libiji, Siriji, nismo u stanju da prihvatimo na domaćem terenu jer tada moramo da prihvatimo i deo krivice. Isto… Pročitaj više »

America first
Gost
America first
2 godine prije

Rat su poceli veliko srpski sovinisti kolokvijalnog naziva cetnici,veliko hrvati kolokvijalnog naziva ustase taj rat su jedva docekali da bi se obracunali za poraz nacista iz 1945.Amerika je jedina bila za ocuvanje Jugoslavije,demokratizaciju iste i prikljucenje EU.Rusi kao rusi,stari zaplotnjaci, koliko god tada i sami bili u rasulu,iz petnih zila… Pročitaj više »

Moravsky
Gost
Moravsky
2 godine prije

A sad ti zamisli lude Srbe koji umesto da naprave nacionalnu državu,,,posle WW1 gde je poginulo milion i 300 000 stanovnika,,,,,a Srbija je tada imala pre početka rata oko 4 miliona stanovnika,,,,znači razarajuće cifre za jedan narod,,,svaki treći je poginuo ,,,, i umesto kao pobednici da naprave nacionalnu državu,,,jebani Karađorđevići… Pročitaj više »

tufo garaza
Gost
tufo garaza
2 godine prije

Na Balkanu gdje nema Srba tu nema problema.

Meštar
Gost
Meštar
2 godine prije

Koje gluposti. Prestao sam čitati članak kad sam došao do tvrdnje o profitabilnim poduzećima. To je najobičnija laž. Jugoslavija nije bila profitabilna. Bila je siromašna komunistička država i disfunkcionalna. Koje gluposti …

trend
Gost
trend
2 godine prije

ovo je tako površna analiza nema ni spomena onih koji 200 godina sanjaju veliku Srbiju

farre
Gost
farre
2 godine prije

Kada sam zivio u titinoj Jugoslaviji, mislio sam da je to najgora zemlja na svijetu. Sada nakon sto sam promjenio barem 5 drugih ZNAM da je to bila najbolja drzava u kojoj cu zivjeti . Jos nesto, Klinton nije intervenisao ranije u Bosni jer je trebalo da si iskoljemo dooljno… Pročitaj više »

Mlata
Gost
Mlata
2 godine prije

Razumem šta hoćeš reći ali Jugosloven ne postoji. Moj ti je savet da uzmeš nemačko ime i prezime i smiriš sebe i svoju porodicu jednom za svagda

LauerNalis
Gost
LauerNalis
2 godine prije

Ništa od yuge, referendum za pripajanje Rusiji nam treba!

Abe 04
Gost
Abe 04
2 godine prije

“..smrtonosne ubojice..” – jel ovo on citira nešto iz Alan Forda?

Tico
Gost
Tico
2 godine prije

Tito partija i jugoslavija da je valjala bi opstala.. Ostalo su samo naklapanja.. Za mene je tito zlocinac!

Red Dog
Gost
Red Dog
2 godine prije

Jugovici su bili medu zvezdama. Sad su baceni u prasinu.
I da, zbog trauma 90-tih, nisu u stanju shvatiti to.

smart tool
Gost
smart tool
2 godine prije

Redakcija je skinula setove komentara od juce. Nema vas smisla vise ni citati. auf Wiedersehen…

Zvonimir
Gost
Zvonimir
2 godine prije

Sve gore navedeno je točno, ali nebi prošlo da nije bilo potpore iz redova CK KPJu i vrhuške Srpske pravoslavne crkve. Dalje je rezultat vidljiv. Sve su države novostvorene postale lak plijen svima a naročito istim onima što su se svojim životom zakleli na vjernost SFRJi. Ali nakon smrti Tita,… Pročitaj više »

jozobloket
Gost
jozobloket
2 godine prije

Uvijek je zanimljivo pročitati ovako lijepa mišljenja o Jugoslaviji, prvoj ili drugoj nebitno, od stranaca koji sami, kao i njihove obitelji, nikad nisu morali živjeti u toj državi. Malo karikiram sa slijedećom rečenicom, ali u biti to je to. Recimo za razliku od teritorija koji kontrolira zločinac Asad, u Siriji… Pročitaj više »

Majk Majers
Gost
Majk Majers
2 godine prije

Da Juga nije nestala i da je nastavila politiku nesvrstanih, već bi dugi niz godina bila pod sankcijama

Ana
Gost
Ana
2 godine prije

Plan je bio da Jugoslavija mora nestati?
I sad ste nam nesto otkrili??

Miroslav
Gost
Miroslav
2 godine prije

Sve je istina ali sa jednim dodatkom. Ja sam proputovao gotovo ceo svet i iznecu ovde nesto sto se sigrno nece svideti nikome. Ljudi na podruciju bivse Juge jednostavno nemaju adekvatan IQ da bi se izborili sa teskom svakodnevnicom. Mislim na prosecnom nivou , znam da ima puno inteligentnih pojedinaca.… Pročitaj više »

DažBog
Gost
DažBog
2 godine prije

Pa jeste u podrinju gdje su tvoji ordinirali

don
Gost
don
2 godine prije

Možda sam fulao ceo fudbal, ali…Većina ljudi ne zna da prosječni stanovnik ex ju prostora posjeduje 85% genoma starih ilirskih plemena koja su ovdje autohtoni preko 15.000god i samo 15% genoma došljaka, da je Austro-ugarska u 19.st izmislila i promovirala teoriju doseljavanja južnoslavenskih plemena da bi lakše dokazala da ovdje… Pročitaj više »

Gastarbeiter
Gost
Gastarbeiter
2 godine prije

Ga

Sparkling
Gost
Sparkling
2 godine prije

@Valter
E vala svaka ti dala za ovaj komentar. Kako bi rekli tamo neki.
A da Vas pitam? Dali ste i Vi dio nas primitivnih i glupih, ili ste možda Vi plave krvi?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Da uzmemo cijelu interpretaciju i odbacimo je, a uzmemo samo Zašto, a to su ove četiri točke, sve je pogodio ….. Da Zapad, pošto Istoka tada nije bilo, dobije : – Male zemlje, nesposobne da slijede nezavisan kurs osobnog razvoja. – Razbijenih ekonomija i prirodnih resursa u potpunosti dostupnih za… Pročitaj više »

Gastarbeiter
Gost
Gastarbeiter
2 godine prije

Ja u toj super Jugoslaviji,krajem 80 -tih nisam mogao naci posao jer nisam bio clan partije i nisam imao veze u partiji,prezivljavao sam radeci pomocne poslove iako sam bio visokokvalificiran.Onda je dosao rat i promjenila se vlast,opet nisam mogao naci posao jer nisam bio clan partije.Onda sam spakovao kofere i… Pročitaj više »

renato
Gost
renato
2 godine prije

Oni koji znaju kako stvari u svijetu funkcioniraju čitavo vrijeme,njima je žao Jugoslavije zbog jednostavnog razloga jer znaju da smo udruženi imali šansu napraviti svoj sistem,bilo kakav,ne nužno socijalistički, neovisan od stranih ambicija i aspiracija.Danas ta šansa ne postoji. Zato nemojte brinuti zbog stvari na koje ne možete utjecati.

Mlata
Gost
Mlata
2 godine prije

Meni već duže vreme “pada u oči” vremenska prognoza na N1….nekakva teritorija prikazana, valda je tu samo slučajno teritorija Srbije, BIH i Hrvatsska bez ostalih bratskih nam republika

imalijosnade
Gost
imalijosnade
2 godine prije

durnuo si Ante di nece da progledaju…mogu podkupit rep na to sto si iznio.

The Meg
Gost
The Meg
2 godine prije

Što bi bilo da se Jugoslavija nije raspala i da je opstala do danas? Odgovor: raspala bi se koji dan poslije. Jugoslavija je bila država u kojoj je međusobna mržnja tinjala još i u vrijeme Tita. Jedino što je te ljude zadržavalo na okupu jesu novac i nekakav standard i… Pročitaj više »

Svemir
Gost
Svemir
2 godine prije

Najkvalitetnija analiza raspada Juge ikada napisana od strane nekog zapadnog analitičara.

David
Gost
David
2 godine prije

A što bi bilo, ništa… raspali bi se iovako ionako, 90e, demokracija, rušenje komunizma… Srbi i JNA su to znali, ako nas sve puste – ode njihov pašaluk u tri lepe… što se na kraju i dogodilo. Da im daju zeleno svjetlo i oružje, Srbi bi opet klali po BiH… Pročitaj više »

jbg
Gost
jbg
2 godine prije

Lako je biti general posle bitke

dida
Gost
dida
2 godine prije

koja ufurana ekipa u k omentarima :)) koga boli ona stvar što vi pišete i što mislite. prestanite plakati na internetu. ekipa piše kobasice ahahahaahahah ja sam pametan, ne ja sam pametan, a ja sam isto pametan. tema im izmišljena masonska prčija tzv južnih slavena koja nikad nije postojala. prije… Pročitaj više »

Nekdo.
Gost
Nekdo.
2 godine prije

A sada od sedam novonastalih država samo je jedna totalno sposobna i funkcionalna i pravi raj na ovom svijetu, a ostale su čak zatucanije od Juge, zar ne?

Koja je to država? Pa ovisi koje je narodnosti nacionalist kojem postavljaš to pitanje.

Perun
Gost
Perun
2 godine prije

Jugoslavija je ideja a ideja nije nesto sto se da unistiti ,ostavlja znakove pored puta ….P.S Treba stvoriti novu i ljepsu Jugoslaviju ….evo jedna pjesma od Alekse Santica da se ne zaboravi….. Pučina plava Spava, Prohladni pada mrak. Vrh hridi crne Trne Zadnji rumeni zrak. I jeca zvono Bono, Po… Pročitaj više »

Milovan
Gost
Milovan
2 godine prije

jugoslavenija je pravljena u londonu na tajnim dogovorima bankaroida 1912. ….da bi ju se napravljalo, za to je trebao ritual krvnih žrtvovanja-čitaj 1. svj. rat…. a kako je nastala tim putem , tako se i raspala….kao proljev ostavljen na cesti prije jakog pljuska….a oni koji su iz toga vukli/izvukli korist….njizi… Pročitaj više »

ВОЈИН
Gost
ВОЈИН
2 godine prije

НАТАЛИЈИНА РАМОНДА ~ СРБИЈА ~ ФЕНИКС, а осталима препоручујем да проуче последња 2 века историје EX-YU простора почевши од Карантаније па на југ, само што Срби потрошише жељу да и осталима државу праве !!!

Stefan
Gost
Stefan
2 godine prije

D

Fash
Gost
Fash
2 godine prije

Toliko su zapadnjaci željeli raspad SFRJ da su Hrvatima uveli zabranu uvoza oružja. Pao je Antifašistički zid u Berlinu, SSSR se raspao, SFRJot je postala nebitna zapadu. Multietničke države teško mogu opstati, pogotovo ako jedan etnicitet postane ili želi biti dominantan. U gospodarski i i u svakom drugom slučaju razvijenoj… Pročitaj više »

Ive
Gost
Ive
1 godina prije

Dakle je*em sve po spisku svima onima koji su zatim postali zagovornici i sluge pa i vojnici NATO-a.

Ive
Gost
Ive
1 godina prije

Stvaranje EU i NATO i razaranje YU su ideje stvorene u uredima Rotchildsa, Morgana, i njihovih pobocnika, a sve sa ciljem da se stvori jedna valda na zemlji koja ce biti u njihovom vlasnistvu. Gdije su dobrovoljci da ih sve snajperima posalju sv. Petru na ispovijed.

Martin L.
Gost
Martin L.
1 godina prije

Da je Yuga uništena od strane cia tj. američke bagre to je svima jasno. Isto tako su uništili i Libiju najuređeniju arapsku zemlju. Možete se zapitati zašto? Razlozi su naravno ekonomske prirode jer politika je nastavak ekonomije a rat je nastavak politike, dakle uvijek je ekonomija u pitanju. Zašto je… Pročitaj više »

Ive
Gost
Ive
1 godina prije

Zbog svih žrtava i mterijalne štete na području Jugoslavije ja je*em mrtvu i živu majku svima koji i danas služe i rade za interese ZLOČINAČKOG NATO-a!!!

ventilator
Gost
ventilator
1 godina prije

NIŠTA MANJE I NIŠTA VIŠE NE ŽELIM NEGO DA SE TO DOGODI I SVIM ONIM DRŽAVAMA KOJE SU KUMOVALE RASPADU JUGOSLAVIJE,A PRVENSTVENO ANGLO AMERIKANCIMA I DOMAĆOJ BAGRI U SVIM BIVŠIM REPUBLIKAMA SFRJ,BAGRI KOJA JE POKAZALA MKAKO SE PLJAČKA I KAKO SE RASTAČU SVE NOVONASTALE DRŽAVE NA PODRUČJU BIVŠE JUGOSLAVIJE.

Ive
Gost
Ive
1 godina prije

Zbog svih razaranja i zrtava bez obzira na etnicku pripadnost u Yugoslaviji. Eto ja jebem sve zivo i mrtvo onima koji su taj plan stvorili ako i onima koji su ga sproveli u djelo. Isto tako jebem sve zivo i mrtvo onima koji rijecju ili dijelom podrzavaju ZLOCINACKI NATO.A pozivam… Pročitaj više »

Ive
Gost
Ive
1 godina prije

I onda postoje idioti koji su ponosni pripadnici KRIMO ZLOCINACKE TERORISTICKE ORGANIZACIJE NATO.
Kada bi moje djete postlo pripadnik NATO-a ja bih ga istog trena skratio za glavu a tako bi trebao postupiti svaki castan roditelj svijeta.

navijala
Member
navijala
1 godina prije

Ako je ovo nekakav analitičar i ja sam kineski car.
Analiza kavu bi kod nas jedino sastavio Index.
I još,Previše je slušao srpsku diplomaciju,koja je uvijek imala naredbu lažno prikazivati “blagostanje” u Jugoslaviji.

Larry
Gost
Larry
1 godina prije

“Zavadi pa vladaj”.Nekad smo imali zemlju koje su se bojali, a sad nam se smiju dok nam noge vire iz njihovog dupeta. Zalosno

Krešimir
Gost
Krešimir
1 godina prije

Jugoslavija je krajem 60-tih i početkom 70-tih bila među zemljama sa najvećim rastom na svijetu. Branko Horvat je u knjizi ABC Jugoslavnskog socijalizma iz 1989.g. napisao da samoupravljanje u Jugoslaviji nije nikada ni ostvareno, ali najbliže je bilo u tom razdoblju (kraj 60-tih i početak 70-tih). Nakon 1974 izvršeno je… Pročitaj više »

Ivan Š
Gost
Ivan Š
1 godina prije

Nadam se jednom dugom krvavom sočnom građanskom ratu od Baltimorea New Yorka pa do Milwaukeea i Los Angelesa.

dulebg
Gost
dulebg
1 godina prije

NATO-paktu je trebao rat, barem iz nekoliko razloga: da disciplinuje evropske “saveznike” koji su mislili da će, sa padom Istočnog bloka i oni da se oslobode američkog zagrljaja, da stvori trulo mesto, odakle će uvek moći da ucenjuje Evropu novim ratom, da očisti ruski uticaj sa Balkana, da promoviše svoju… Pročitaj više »

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

Slaven Bijelac Slobodan Strijelac…. ..P.S….Sloboda nema cijenu….moj um nikada nece biti porobljen i ideja Slobode nikada nece nestati ..a ja necu da pljujem u izvor iz kojeg sam vodu pio…(citaj Jugoslavija)….Slava Jugoslaviji…. Zađi, zađi, jarko sunce zađi, pomrači se; i ti jasna mjesečino, bježi, udavi se   Tvoje lišće goro… Pročitaj više »

vutra
Gost
vutra
8 mjeseci prije

jugoslavija je poslije brozove smrti sve više i više išla ka veklikoj srbiji… istina, zapad je tu “malo” pogurao jer su kreditne linije malo po malo prekidane, tj išlo se na razno razne ucjene i uvjetovanja tipa stby aranžmani i gluposti…. te su se “braća” lijepo potukla kad je nestalo… Pročitaj više »

Andreja
Gost
Andreja
5 mjeseci prije

Gospon dragi Vi ste trebali otici puno dublje u povijest svake ove države bivše smrdoslavije.Možda bi vam tada sve bilo puno jasnije…Za svakog pravog Hrvata Juga je bila pakao, a za one podrepke bilo je savršeno,njima je uvijek isto, bila Juga, ili Eu, njima je dobro. Vec vidim mnoge koji… Pročitaj više »

Probisvit
Gost
Probisvit
5 mjeseci prije

Kada je Tito podrzao Palestince Tadasnja predsjednica Izraela Golda Meir se zaklela da ce sve ciniti da se unisti Jugoslaviju

Dante
Gost
Dante
2 mjeseci prije

Da li je ovaj „čuveni“politikolog čuo ikad za lepenski vir?
Ova njegova izlaganja su besmisleno bolesna….
osmansko carstvo i kauboji

POVEZANE VIJESTI

Izbornik