Na današnji dan rođen je Mate Parlov, legendarni bokser bivše Jugoslavije

Mate Parlov
0
0

Mate Parlov, po mnogima najveći jugoslovenski bokser svih vremena i sasvim sigurno jedan od dominantnijih u svijetu, rođen je na današnji dan, u selu Ričice, blizu Imotskog u Istri 1948. godine.

Legendarni Parlov sportsku karijeru je započeo u Puli, 1964. godine i od tada kreće njegova vrlo impresivna sportska karijera.

Kao ameter imao je čak 302 meča, a poražen je samo 12 puta. Bio je prvak Jugoslavije osam puta (1967-1974) u poluteškoj kategoriji, dva puta prvak Europe (1971. i 1973), pet puta prvak Balkana (1971-1974). Titula koja ga čini uspješnijim i većim od Muhammada Alija je titula svjetskog prvaka koju je osvojio poslije antologijskog meča na Kubi, pred Fidelom Castrom, 1974. godine.

Nakon nevjerovatne amaterske karijere ostvario je 24 pobjede u profesionalnom boksu, osvojio olimpijsko zlato u Münchenu 1972. godine i postao prvi jugoslovenski profesionalni šampion svijeta, 1978. godine.

Nakon 15-godišnje sportske karijere, prestao je boksati u martu 1980. godine, nakon poraza u revanšu s Marvinom Camelom.

Nakon profesionalne bokserske karijere, sredinom 1980-tih godina bio je selektor jugoslovenske bokserske reprezentacije. Na Olimpijskim igrama u Los Angelesu njegovi bokseri osvojili su najviše medalja u historiji jugoslovenskog boksa – zlato, srebro i dvije bronze.

Nakon što se potpuno povukao iz svijeta boksa, otvorio je kafanu ”Mate” u Puli, uživao u životu i druženju sa ljudima. Kao što je rušio protivnike u ringu, tako je rušio i sve predrasude o bokserima; bio je veoma obrazovan, vaspitan, obožavao je poeziju i književnost.

Izuzetna ličnost, svjetski čovjek i ikona bivše Jugoslavije, čovjek za koga će sigurno znati i buduće generacije koje dolaze.

Kad su ga jednom prilikom pitali o boksu, o sportu i njegovoj želji da bude najbolji, rekao je: “Gonila me želja da uspijem u onome u čemu sam osjetio da sam dobar. Nekakav prometejski oganj, volja za postignućem visokih ciljeva. Čim sam krenuo u to, morao sam biti najbolji. Da nisam imao upornost, nikad na bih došao do vrha”.

Nakon samo četiri mjeseca borbe sa karcinomom pluća, izgubio je svoju najtežu bitku, onu za život i umro je 27. jula 2008. godine, tri i po mjeseca prije svoga 60. rođendana.

boksJugoslavijalegendaMate ParlovNa današnji danolimpijski pobjednik
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI