Na današnji dan rođen je Louis Braille, tvorac pisma za slijepe osobe

Braillovo pismo za slijepe
0

Louis Braille, simbol marljivosti i uspjeha slijepih osoba, rođen je 4. januara 1809. godine u malom mjestu Coupvray, u blizini Pariza, kao četvrto dijete u porodici Brailleovih. Kada je imao tri godine, igrajući se u očevoj sedlarskoj radionici ozlijedio je oko i zbog infekcije koja je zahvatila i drugo oko nakon kratkog vremena potpuno je izgubio vid.

Po preporuci njegova učitelja roditelji ga 1819. godine upisuju u Kraljevski zavod za slijepu djecu u Parizu. Nadarenost Louisa Braillea vrlo brzo su uočili njegovi učitelji u školi.

U petnaestoj godini Braille je usavršio Barbierovo noćno pismo i razvio sistem čitanja i pisanja pomoću izdignutih tačaka koji se upotrebljava i danas. Oblikovanjem ovog pisma koje zacijelo spada među najhumanije izume svijeta, Louis Braille omogućio je naobrazbu svim budućim naraštajima slijepih osoba i prenio na njih oruđe vlastitog izražavanja.

Braillovo pismo za slijepe - abeceda
Braillovo pismo za slijepe – abeceda

Brailleovo pismo ili brajica tačkasto je reljefno pismo za slijepe. Za tvorbu znakova upotrebljava se šest tačaka raspoređenih u dva stupca po tri tačke, a svakom slovu abecede odgovara određena kombinacija reljefnih tačaka. Pomoću njih mogu se napraviti 63 znaka, čemu se dodaje još i znak bez tačaka, odnosno razmak. Svako slovo čita se prelaskom prstiju preko niza ispupčenih tačaka. Brajica se može pisati ručno pomoću tablice i šila, mehaničkim putem ili elektronskom pisaćom mašinom, te u novije vrijeme pomoću kompjutera. Različiti jezici imaju i različite Brailleove abecede i znakove. Tri godine kasnije, svoj je sistem primijenio i na muzičku notaciju.

Kao devetnaestogodišnjak postao je redovni učitelj u Kraljevskom zavodu za slijepe u Parizu, gdje je poučavao gramatiku, povijest, geografiju, matematiku, klavir i violončelo.

Louis Braille umro je 6. januara 1852. od tuberkuloze, u četrdeset trećoj godini života, a pokopan je u Coupvrayu.

Na stogodišnjicu smrti Louisa Braillea, uvidjevši veličinu njegovog djela, francuska je vlada 15. juna 1952. godine, uz najveće počasti, prenijela njegove posmrtne ostatke u pariški Pantheon.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

POVEZANE VIJESTI