Na današnji dan – Odlazak Mihaila Kalašnjikova

Sahrana Mikhail Kalashnikov
0
0

Dvije godine nakon Drugog svjetskog rata, Mihail Kalašnjikov, ruski konstruktor oružja, završio je rad na novom tipu automatske puške “Automatu Kalašnjikovu”, odakle i poznata oznaka AK-47. Njegova jurišna puška izabrana je za masovnu proizvodnju, zbog izuzetnih performansi u različitim uvjetima  i jednostavnog korištenja.

Glasovita puška proizvodila se u tvornici Iljmaš u Iževsku, osnovanoj 1908. godine, danas takođe u aktivnoj proizvodnji, jedna od glavnih proizvodnih pogona vatrenog oružja u Rusiji, pa tako i jurišne puške AK-47 i njenih kasnijih inačica.

Jedan od najpoznatijih Rusa u svijetu, sa najviše odličja, Kalašnjikov nikada nije imao nikakve novčane koristi od prodaje milijuna pušaka nazvanih njegovim imenom, koje koriste vojske širom svijeta i koja se nalazi na grbovima šest nezavisnih  država.

Kalašnjikov je danas jedan od najprepoznatljivih ruskih brendova. Od početka proizvodnje 1947. godine do danas, proizvedeno je više od 100 miliona primjeraka, a zbog odličnih performansi postala je omiljeno oružje širom svijeta – od Latinske Amerike, Azije i Amerike, voljeli su je i revolucionari i krvnici, i teroristi, a  sastavni je dio savremene vojničke opreme.

Mihail Kalašnjikov je svojevremeno izjavio kako žali što je njegov izum postao toliko omiljen kod mnogih kriminalnih skupina i pojedinaca te kako mu je  “teško  kad kriminalci svih vrsta pucaju iz njegovog oružja”.

Kalašnjikov je u Iževskoj tvornici  kao glavni inžinjer prestao raditi tek 2012. godine,  zbog narušenog zdravlja i problema sa srcem.

Heroj Ruske Federacije, umro je na današnji dan, 2013. godine, u svom domu u Iževsku. Imao je 94 godine.

ak-47konstruktormihail kalašnjikovNa današnji danOružjepuška
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI