Na današnji dan smaknut je irački predsjednik Saddam Hussein

Saddam Hussein
3 komentara

Saddam Hussein je obješen nakon kontroverznog procesa, tokom kojeg su u velikoj mjeri zanemarivana prava optuženog i odbrane, ali i jasnih upozorenja da će izvršenje smrtne kazne dovesti do novog talasa nasilja u sukobu između šiita, sunita i američkog interventnog uticaja.

Specijalni irački sud je 5. novembra 2006. godine, osudio bivšeg iračkog predjsednika Saddama Husseina na smrt zbog toga što je naredio pogubljenje 148 šiitskih muškaraca i dječaka u gradu Dužailu 1982. godine, nakon neuspjelog pokušaja atentata na njega. U vrijeme pogubljenja, Saddamu se sudilo za ubistvo oko 180 hiljada Kurda tokom kampanje al Anfal krajem osamdesetih godina.

Četiri sata pred izvršenje presude američki sud je odbacio žalbu kojom je bivši irački predsjednik pokušao da blokira izvršenje smrtne kazne. Irački funkcioneri koji su prisustvovali pogubljenju kažu da je Sadam u smrt otišao kao slomljen čovek, ali da nije pokazao kajanje zbog zločina zbog kojih je osuđen na smrt.

Na današnj dan 2006. godine, u šest sati ujutru, smrtna presuda zbog zločina protiv čovječnosti je izvršena. Sa svetom muslimanskom knjigom u ruci, odbijajući da stavi crnu kapuljaču, Saddam Hussein se suočio sa istom sudbinom koju su doživjeli mnogi obični kriminalci, tokom više od 20 godina njegove vladavine.

Tadašnji američki predsjednik George Bush , nakon pogubljenja izjavio je da je Saddam pogubljen “poslije poštenog suđenja, čega su mnoge žrtve njegovog režima bile lišene”. Izvršenje smrtne kazne je  nazvao “važnim momentom” na putu Iraka ka održivoj demokratskoj vlasti koja je u stanju da se odbrani i bude saveznik u ratu protiv terorizma.

Mnoge organizacije za zaštitu ljudskih prava, među kojima i  Human Rights Watch, Amnesty International, upozoravali su svojevremeno  da je sudski proces obilovao nepravilnostima, ističući da je smrt vješanjem “okrutna i nehumana”, bez obzira na Sadamov legat “užasnih i brojnih kršenja ljudskih prava”.

Iako je Saddam među mnogim Iračanima bio omražen, malo njih je tada vjerovao da će smrtna presuda donijeti “rađanje novog Iraka“. Štaviše, većina predviđanja i slutnji da će likvidacija bivšeg diktatora podstaći novi talas nasilja u ovoj nemirnoj zemlji i još žešće sukobe sunita i šiita su se obistinile.

30. 12.irački predsjednikNa današnji dansmaknućesmrtsuđenjevješanje
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Andrej
7 godine prije

Ono sto najvise para usi jest licemjerni Bushev komentar. Ako je itko zasluzio, da se zanjise na konopcu, to je predsjednicki tandem iz obitelji Bush.
Bizarno ili ne, ali posve zasluzenih kandidata za konopac se danas nadje i medju izuzetno malobrojnom skupinom nobelovih laureata, pa bi tako prvi crni predsjednik morao zasluzeno omrsiti konopac za sirenje “mira” po svijetu.

Koča Popović
7 godine prije

Haha…bravo Andrej. Nasi gospodari napadaju suverene drzave i vjesaju njihove vastodrsce. Za nase politicare nema straha. Oni su podrepnjaci vulgaris.

Issa
7 godine prije

Sadame,postao si kost u grlu američkim banksterima,morao si biti smaknut,kao kasnije Gadafi i mnogi drugi.
Asad će preživjeti zahvaljujući prijateljima, kao što je preživio Castro i neki drugi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI