Tužioci su otkrili 37 optužbi protiv Trumpa

Donald Trump
24 komentara

Bivši američki predsjednik Donald Trump pogođen je krivičnom optužnicom od 37 tačaka u kojoj se navodi da je namjerno zadržao povjerljive dokumente nakon što je napustio funkciju, urotio se kako bi spriječio njihovo vraćanje saveznim vlastima i pokazivao državne tajne drugim ljudima.

Optužbe su otkrivene u petak, u kojima se detaljno navode optužbe vlade protiv bivšeg vrhovnog komandanta. CNN i drugi američki mediji prvi su izvijestili o optužnici u četvrtak, rekavši da se Trump suočio sa sedam optužbi. On bi trebao biti optužen u Majamiju u utorak.

Istorijska savezna optužnica – prva protiv bivšeg američkog predsjednika – produbljuje američku političku podjelu u vrijeme kada se Trump bira kao glavni kandidat za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke 2024. godine.

Republikanci su optužili predsjednika Joea Bidena da je naoružavao pravni sistem kako bi uništio svog najvećeg političkog rivala na izborima sljedeće godine. U januaru je otkriveno da je Bajden godinama nepropisno čuvao povjerljive dokumente na više lokacija, uključujući garažu u svojoj kući u Delawareu.

„Danas je zaista mračan dan za Sjedinjene Američke Države“, rekao je predsjedavajući američkog Predstavničkog doma Kevin McCarthy , najviše rangirani republikanac u Kongresu. “Nesavjesno je da predsjednik optužuje vodećeg kandidata koji mu se protivi. Joe Biden je decenijama čuvao povjerljive dokumente. Ja i svaki drugi Amerikanac koji vjeruje u vladavinu prava stojimo uz predsjednika Trumpa protiv ove teške nepravde.”

Većina optužbi protiv Trumpa odnosi se na njegovo čuvanje državnih tajni odbrane, od kojih je neke navodno pokazao drugim ljudima u najmanje dva navrata. On je također optužen za zavjeru radi ometanja pravde i prikrivanja povjerljivih podataka. Njegov sobar, Walt Nauta, također je optužen u slučaju, jer je navodno u zavjeri sa svojim šefom da sakrije zapise od istražitelja.

Trump je tvrdio da nije učinio ništa loše i da je, za razliku od Bidena, čiji su povjerljivi dokumenti bili iz godina dok je bio potpredsjednik, imao moć da skine tajnost sa zapisa koje je posjedovao. “Ja sam nevin čovjek”, rekao je Trump u četvrtak. “Nikad nisam mislio da je moguće da se tako nešto može dogoditi bivšem predsjedniku Sjedinjenih Država.”

Tramp je ušao u istoriju u aprilu kao prvi bivši američki predsednik koji je optužen za državnu krivičnu prijavu. Tužba od 34 tačke protiv njega u Njujorku optužuje ga da je krivotvorio svoju poslovnu dokumentaciju. On se suočava s još dvije neriješene krivične istrage – jedna se odnosi na njegove navodne napore da poništi svoj izborni poraz 2020. u Gruziji, a druga se fokusira na njegovu navodnu ulogu u pobuni na američkom Kapitolu u januaru 2021. godine.

Jack Smith, specijalni savjetnik kojeg je imenovalo Ministarstvo pravde SAD-a da istraži Trumpovo rukovanje povjerljivim dokumentima i njegovo navodno podsticanje pobune na Kapitolu, rekao je da će tražiti brzo suđenje u slučaju dokumenata. “U ovoj zemlji imamo jedan set zakona i oni se odnose na sve”, rekao je Smith u petak. “Primjena tih zakona, prikupljanje činjenica, to je ono što određuje ishod istrage.”

SADsuđenjeTrump
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ime
10 mjeseci prije

rekli su da čemo bit amerika.
po pravosuđu več i jesmo. tj. emaeriki je uzor sud u zlataru i dorh.

Tupko Glupko
10 mjeseci prije

Svrbi ih jako Trump.

Možda se sada i neka bivša kolegica studentica sjeti i prijavi da ju je silovao 1966. u Fordham sveučilištu u New Yorku.
Što jedna, barem tri da zvuči uvjerljivije 😄

Ivan
10 mjeseci prije

Trump je pogrijesio kada je bio na vlasti sto s Demokratima nije napunio Guantanamo. Ako opet dode na vlast nadajmo se da nece napraviti isti propust..

Mark.
10 mjeseci prije

Kabalistička gamad nema mira,treba početi primjenjivati njihove igre. Bidenu prvom treba namjestiti samoubistvo.

burt
10 mjeseci prije

Putin je optužen pred međunarodnim sudom a Trump pred američkim sudovima, zašto nisu optužili Assada koji je otvarao logore i koristio kemijsko oružje protiv civila i Madura zbog kriminala, da su htjeli mogli su im prišiti bilo što ali ovaj put ciljaju nalogodavce a to su Putin i Trump, sada su zajdno u igri Zelensky, Biden, Blinken, Sunak, Scholtz, Macron, Nuland, Wolfowitz, Graham, Rubio, Bolton i rekli su da neće stati dok ruska vojska ne bude poražena u Ukrajini

Pravda
10 mjeseci prije

Igre bez granica…Imao je priliku OTKRITI SVE ZLOČINE PRETHODNIKA…SKINUTI TAJNU S UBOJSTVA KENNEDYA po bilo koju cijenu,a oni mu ovako i onako spremaju lijes…Za njih to nije problem…Da je to učinio postao bi predsjednik zabilježen kao pošten i heroj,narodni predsjednik…ovako je -sličan njima.

borjana
10 mjeseci prije

Prava američka sapunica, neš ti krivičnoga djela.
Samo da to još pretvore u kakav crtić za djecu predškolskog uzrasta, bilo bi daleko bolje nego da im na silu trpaju ona trnassranja svih boja.
Njih dva, dva stara ku:r:vina sina, oba ni u 5 grama razlike.

Gjuro1977
10 mjeseci prije

Podmeću mu

Schwarze Hunderte
10 mjeseci prije

Ovoliko nije dobio niti Jeffrey Dahmer 😄 .

Max
10 mjeseci prije

Mislim da mu namještaju.

Ivek
10 mjeseci prije

Vrijeme je da i on ko i Snowden potraži azil od progona u Rusiji.

onaj najglu...Dalton
10 mjeseci prije

Donald Trump optužen za držanje dokumenata u svom podrumu…
Savršeno ima smisla.
Svi znaju da dokumente treba držati u garaži pored svoje Corvette…..

Jimbo
10 mjeseci prije

Nek ga bace u cuzu majmuna, izgleda ko fanta sa perikom bit če dobra fukara nekome

Jomla
10 mjeseci prije

Optužnica je samo propaganda, kao i u slučaju Putina: napravi atmosferu k’o da je riječ o kriminalcu. To su radili i ranije s istom svrhom, a neki tamo Bideni, uprkos planinama dokaza-ništa! Ah, to pravosuđe, ni buvljak mu nije ravan 😛

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI