fbpx

Na današnji dan – Štrajk tuzlanskih rudara, uvod u krvavu Husinsku bunu

rudari

20. decembra.1920. godine rudari rudnika Kreka u Tuzli, obustavili su svoj rad i stupili u generalni štrajk. Socijalne prilike u kojima su rudari radili bile su iznimno teške, a nezadovoljstvo rudara kulminiralo je zbog vladinog kršenja sporazuma o visini nadnica, koji je ona sama potpisala. Štrajk rudara proglašen je subverzivnim činom.

Istog dana izdana je naredba rudarima Kreke kojom se zahtijevao prekid štrajka u roku od tri dana, a svima koji ne postupe po ovoj naredbi zaprijetilo se da će ih se smatrati otpuštenim i da će izgubiti pravo na državne stanove. U državnim stanovima živjeli su rudari iz Slovenije koji su radili u rudniku Kreka. Vlasti su iz revolta dio rudara i njihovih obitelji izbacile iz državnih nastamba, tzv. kolona, a rudari iz obližnjih sela, Husina i Lipnice solidarno su pomogli svoje suradnike Slovence. Više od 300 iseljenih rudara iz Kreke, pretežno Slovenaca, povuklo se sa štrajkačkim odborom u Husino i druga sela kraj Tuzle.

Već sljedećeg dana u Husino i Lipnicu poslani su naoružani žandari radi odvođenja i deportacije stranih radnika.

Rudarska solidarnost razjarila je vlast koja je reagovala brutalnim žandarmerijskim napadima i torturama na  rudarske porodice i njihove goste. Usljedio je otpor rudara i oružani sukob strajkača i žandara, u koji se ubrzo uključila i vojska.

Rudarski otpor vojsci, žandarmeriji i civilnoj gardi, koji su pokušali protjerati strance, a domaće rudare prisiliti na posao, u krvi je ugušen nakon sedam dana 28. decembra 1920. godine.

Protiv pobunjenih rudara i njihovih obitelji izvršene su surove represije i zvjerstva: pljačke, silovanja, prebijanja, masovna uhićenja od strane vladajućeg režima.
Od posljedica terora i mučenja poginula je i umrlo ukupno 32 rudara. U optužbi ih se teretilo da su na Husinu i u Lipnici od 25. do 27. prosinca. 1920. godine sudjelovali u oružanom sukobu uz namjeru “da silom i oružjem onemoguće redarstvenoj straži i žandarmeriji izvršavanje zadatka”.

Trinaest mjeseci kasnije husinska buna dobila je epilog u velikom sudskom procesu vođenom u Tuzli tokom januara i februara 1922. godine Optužnica je teretila 350 rudara i članova njihovih porodica.

Juro Kerošević, optužen za ubojstvo žandara Đorđa Reljića 27. decembra 1920., osuđen je na smrt vješanjem 9. januara 1922. godine, a 10 rudara na vremenske kazne od jednog do 15 mjeseci

Zbog surovosti kojom je ugašena buna, širom zemlje izbile su pobune. Protiv tog suđenja i za spašavanje Keroševića vođena je u zemlji i inozemstvu velika akcija solidarnosti. U sindikalnoj kampanji za oslobađanje uhićenih rudara nakon štrajka i bune angažirao se Đuro Đaković, pisanjem se uključio Miroslav Krleža, intelektualci i brojni časopisi i radnička internacionala.

Kraljevom odlukom Juro Kerošević pomilovan je na Okružnom sudu u Tuzli 4. decembra 1922. godine. Keroševiću je smrtna kazna zamijenjerna sa 20 godina teške robije.

U spomen na ovaj događaj i poginule rudare 1941.-1945. godine, dan kad je izbila Husinska buna proglašen je Danom rudara.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
4 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
PS
Gost
PS
4 godine prije

Slična priča iz HR: https://hr.wikipedia.org/wiki/Labinska_republika
Vidiš, kako su naši ljudi oduvijek povezani, makar živjeli u različitim državama …

HEKPCT
Gost
HEKPCT
4 godine prije
Andrej
Gost
Andrej
4 godine prije

Kome je uopće upućen ovaj tekst? Solidarnost je danas misaona imenica, a nešto se kao u magli sjećam, da smo malo i pljunuli na radničko samoupravljanje. Čekaj, čekaj! Pa mi smo na pragu revolucinarnog otkrića, jer mi se čini da smo izumili stroj koji će nas uskoro vratiti čak 120 godina u prošlost.
Molim vas, kada se vratimo na početak, hladno razmislite da li je baš mudro da u borbi za bolje sutra ucmekate žandara i potegnete prvu nagradu od 20 godina teške robije, znajući da će to bolje sutra iznjedriti idiote, koji će za vašu žrtvu pokazati zanimanje i poštovanje malo sutra.

Komunista
Gost
Komunista
4 godine prije

Doći će opet, nove husinske bune 🙂

POVEZANE VIJESTI

Izbornik