Sindikat proglašava štrajk u najvećem svjetskom rudniku bakra u Čileu nakon neuspješnih pregovora o radu

Najveci svjetski rudnik bakra u Chileu
5 komentara

Sindikat je izglasao odobrenje štrajka u Escondidi, najvećem svjetskom rudniku bakra, koji se nalazi u pustinji Atacama u Čileu, gdje rudari zahtijevaju bolje uslove rada i beneficije tokom pandemije.

Sindikat rudnika broj 1 rekao je da je 2.164 njegovih članova, ili 99,5 % onih koji su glasali, odlučilo da odbije konačnu ugovornu ponudu i da je odobrilo štrajk.

“Odlučan protivan rezultat pokazuje da naši redovi vjeruju da ova ponuda ne sadrži nikakav napredak ka rješavanju legitimnih zahtjeva radnika”, rekao je sindikat u saopštenju kasno u subotu.

Takođe je rečeno da bi glasanje trebalo da postane “odlučujući poziv na buđenje” vlasnika rudnika, australijskog rudarskog giganta BHP Group, da započne “suštinske razgovore”.

Federacija radnika bakra (FTC), krovna sindikalna grupa, rekla je da rudari nisu prestali da doprinose čileanskoj ekonomiji tokom pandemije Covid-19 i da zahtijevaju „pošten rad i ljudske odnose“.

Iako tačni uslovi ponude nisu objavljeni, sindikat zahtijeva dodatni bonus u iznosu od 1 % dividendi isplaćenih vlasnicima rudnika kao priznanje žrtvovanja koje su radnici podnijeli tokom pandemije, prenose čileanski mediji.

BHP je u ovonedjeljnom saopštenju Reutersu rekao da njegova ponuda sadrži poboljšanja trenutnog radnog okruženja i nove beneficije, te da je rezultat razgovora sa radnicima.

Nakon glasanja, kompanija je saopštila da ostaje posvećena dijalogu i postizanju sporazuma sa sindikatom na predstojećim razgovorima uz posredovanje vlade.

Tokom prethodnog radničkog spora 2017. rudari u Escondidi štrajkovali su više od 40 dana tražeći bolje ugovore.

bakarChilerudnikštrajk
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
2 godine prije

Ovo je pametan fazon.
Radnici trebaju iskoristiti price oko korone da se izbore za svoja prava. Neprijatelja treba tuci njegovim oruzjem.

Danko Končar
2 godine prije

eto nama razloga da poskupi bakar i sve u čemu ga imade

nessy
2 godine prije

Rudari bi bolje uvjete? Oni bi 1% necega? Ne mere, njihovo je da krampaju i crkavaju, ima tko ce dijeliti dobit, rudari ionako ne znaju upraviti novcem. Vlasnicima, bogatunima, taj novac prijeko treba, nekome da zaokruzi imovinu na 500 miljuna, nekome ne tako sretnom, na skromnih 100 miljuna. Od sedamdesetih godina proslog stoljeca (od vremena Reagana i Tatcherice), globalno i konstantno se radi na smanjenju radnickih prava, cak i na ukidanju sindikata, koji su u USA i GB bili izuzetno utjecajni. Kao sto kaze izreka, jednu grancicu je lako slomiti, ali mnogo grancica povezanih zajedno, je tesko slomiti. Cilj je da svaka grancica ostane sama, tako se njome lako manipulira. Taj trend nije ogranicen geografski, dogadja se sirom svijeta, a provode ga naravno, globalisti, uz ostale ciljeve, svijet bez drzava, jedna vlada, nasilno mijesanje rasa, i td. Zasto mi to zvuci poznato… Ein Reich, Ein Fuhrer, Ein Volk, mozda? Sa… Čitaj više »

Flint
2 godine prije

Ovi kopanju 10 milijardi godišnje, šta je njima 1%.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI