fbpx

Goražde: Zdravstveni radnici BPK stupaju u generalni štrajk

doktor, stetoskop
0
574

Sindikat zdravstvenih radnika Bosansko-podrinjskog kantona Goražde donio je odluku o stupanju uposlenika u generalni štrajk. Kao glavni razlog ove odluke navedena je nemogućnost usaglašavanja stavova sa vladom tog kantona o potpisivanju kolektivnog ugovora.

Tokom 82. redovne sjednice vlade, u novembru ove godine, razmatran je izvještaj pregovarača o granskom kolektivnom ugovoru o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva. Vlada nije dala saglasnost na ponuđeni tekst ugovora, pod izgovorom da izmjene i dopune postojećih rješenja iziskuju dodatna finansijska sredstva koja bi ugrozila finansijsku stabilnost BPK i kantonalnog Zavoda zdravstvenog osiguranja. Donesen je i zaključak da će Ministarstvo zdravstva kantona od Zavoda zdravstvenog osiguranja tražiti mišljenje o mogućnostima finansiranja predloženog teksta.

Iz sindikata radnika zdravstva BPK je saopšteno da je odluka o stupanju u generalni štrajk bila teška. Naime, nakon više od pola godine pregovora o potpisivanju granskog kolektivnog ugovora, strane nisu mogle postignuti saglasnost, iako je ovaj kolektivni ugovor usaglašen na federalnom nivou.

Suštinski problem zbog kojeg je potpisivanje novog kolektivnog ugovora neprihvatljivo za vladu BPK je što povećanje satnice rada sa 2 konvertibilne marke (KM) na 2,35 KM iziskuje dodatnih 1,8 miliona KM u budžetu na godišnjem nivou, za šta, prema riječima ministra finansija tog kantona Alema Mujkovića, nema prostora.

Novi granski kolektivni ugovor bi, prema navodima sindikata radnika u zdravstvu, donio usklađivanje zakona kantona sa federalnim propisima i zakonskim odredbama. Prema nacrtu ugovora, radnici bi radili duže nego sada. Umjesto 7,5 sati i pola sata neplaćene pauze, radili bi osam i po sati, uz dodatnih pola sata pauze.

Iz sindikata smatraju da vlada kantona krši odredbe federalnog Zakona o radu.

„Iskreno se nadamo da će shvatiti ozbiljnost situacije i da će znati adekvatno odgovoriti. Nažalost, u dosadašnjim pregovorima to nismo vidjeli i bili smo prinuđeni stupiti u generalni štrajk“, izjavio je Emir Baščelija, predsjednik Nezavisnog samostalnog sindikata radnika u zdravstvu BPK Goražde.

Generalni štrajk će biti sproveden u skladu sa zakonskim propisima, a tokom sedmice će sindikat uputiti pismo namjere vladi kantona.

Situacija u čitavom zdravstvenom sektoru Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) je teška, a finansijska stabilnost upitna već duže vrijeme, što se odražava i na kantonalnom nivou.

Prema riječima federalnog ministra zdravstva Vjekoslava Mandića, postoji politička opredijeljenost za sprovođenje reformu i preuzimanje odgovornosti u tom sektoru.

Dok je zdravstvo godinama bilo u drugom planu, prepušteno samo sebi, stvoren je jedan krug u kojem zdravstveni fondovi duguju bolnicama i ustanovama, a one dobavljačima. Političke strukture su upravo preko zdravstvenog sektora kupovale socijalni mir na način da su problemi u drugim sektorima rješavani otpisivanjem dugova prema zdravstvu, što je značajno uticalo na finansijsku stabilnost ovog sektora.

Položaj uposlenika u zdravstvenom sistemu FBiH je veoma težak. Njihov rad je neadekvatno vrednovan, a sveopšti doprinos društvu i dalje ostaje nedovoljno prepoznat. Takva situacija ima negativne posljedice i na korisnike zdravstvenih usluga, čemu u prilog govori i činjenica da je većina njih nezadovoljna kvalitetom usluga koje dobijaju. Oni mahom krive odgovorne strukture vlasti za ovakvo stanje u jednom od najvažnijih sektora društva.

Zdravstveni sektor Federacije BiH pogađa i jedan fenomen karakterističan i posebno naglašen posljednjih godina. Radi se, naime, o odlasku stručnog mediciniskog osoblja i visokokvalifikovanog kadra na rad u inostranstvo, gdje su uslovi rada mnogo bolji. Problem je jako raširen, a njegovo rješavanje zahtjeva dugoročnije planiranje i ulaganje struktura vlasti u stvaranje pozitivne klime za ostanak kadrova na radu u matičnoj državi.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

POVEZANE VIJESTI

Izbornik