Njemačka se sprema za najveći štrajk u posljednjih nekoliko decenija

Protesti u Berlinu
25 komentara

Javni prevoz u cijeloj Njemačkoj će se zaustaviti u ponedjeljak, što bi potencijalno ostavilo 83-milionsku naciju u stanju “saobraćajnog haosa”,  upozorio je Bild u nedjelju. Ono što se naziva najvećim štrajkom širom zemlje u posljednjih nekoliko decenija organiziralo je nekoliko moćnih sindikata.

Zbog štrajka će biti potpuno obustavljene sve međugradske željeznice njemačkog nacionalnog željezničkog operatera Deutsche Bahn, saopštila je kompanija. Usluge regionalnog voza bit će drastično smanjene, dok gradska željeznica na kratkim udaljenostima, poznata u Njemačkoj kao S-Bahn, također neće biti u funkciji, dodaje se.

Sav autobuski, željeznički i tramvajski saobraćaj će vjerovatno biti zaustavljen zbog očekivanih generalnih štrajkova u šest njemačkih pokrajina – Baden-Virtemberg, Hesen, Donja Saksonija, Sjeverna Rajna-Vestfalija, Saksonija, Rajnland-Falačka, a vjerovatno će i dijelovi Bavarske biti pogođeni, objavio je njemački magazin Stern.

Državno udruženje aerodroma, ADV, već je procijenilo da oko 380.000 putnika neće moći letjeti u ponedjeljak zbog štrajka. Ovo dolazi uoči uskršnjih praznika u Njemačkoj, koji počinju u ponedjeljak u Donjoj Saksoniji i gradu Bremenu.

Stern je upozorio na “saobraćajni haos” na autoputevima, dok je Bild nazvao planiranu obustavu rada “najgorim štrajkom u 31 godini”, dodajući da je Njemačka posljednji put nešto slično doživjela 1992. Stern je to opisao i kao “objavu rata … pružaoci infrastrukture u zemlji.”

Štrajk je rezultat zahtjeva nekoliko velikih sindikata za povećanje plata. Sindikat javnih službi Verdi traži povećanje plata od 10,5%, ali ne manje od 500 eura za oko 2,5 miliona javnih službenika. Sindikat željeznica i transporta (EVG) zahtijeva povećanje plata za 12%, ali ne manje od 650 eura. Sindikati za krizu krive inflaciju i rastuće cijene roba.

Zaposlenicima sa niskim do srednjim primanjima potrebna je “dovoljno visoka” minimalna plata kako bi uspješno prebrodili efekte povećanja cijena, rekao je za Bild šef Verdija Frank Werneke. “Najteže ih pogađa inflacija. Svi moraju napuniti frižider. Cijene hrane su naglo porasle, kao i struja i plin”, tvrdi on.

Njemačka je, zajedno s drugim državama EU, prošle godine naišla na ekonomske poteškoće jer je blok krenuo u postepeno smanjenje oslanjanja na ruske isporuke energije. Iako EU nije zabranila uvoz gasa iz ruskog gasovoda, tokovi su se značajno smanjili zbog sankcija povezanih sa Ukrajinom i sabotaže gasovoda Severni tok. Ranije u martu, Ifo institut za ekonomska istraživanja upozorio je da bi se Njemačka mogla suočiti s recesijom 2023. godine.

njemačkaPrevozštrajk
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan
1 godina prije

Kad ce strajk i demonstracije u Hrvatskoj pa da pospremimo iza resetaka orangutana Plenkovica i njegove HDZ svinje?

Buničar
1 godina prije

svakoga dana u svakom pogledu zivot nam sve vise nalici na bijedu…..

Max
1 godina prije

Neka štrajkaju ali to im neće pomoči.

Rudar
1 godina prije

Šta sad švabe ‘oće ? Pa neka pričekaju da im ukrajina plati sve ono što su im poslali da ubijaju ruse a onda neka podjele te novce radnicima i službenicima.
Zar je problem malo pričekati, sad će to biti gtovo, do ljeta cakum-pakum !

gargamel
1 godina prije

Čim to sindikat organizuje, piši propalo. Samo masovna gradjanska neposlušnost ima neke šanse, ali to je utopija, vidjeli smo kod zatvaranja, maski i pelcovanja.

tuf
1 godina prije

“Stern je to opisao i kao objavu rata” – nešto Njemačkom zavladala pacifistička struja kad tako olako šakom & kapom dijele objave ratova. Zar su nešto već pozaboravili?

abc
1 godina prije

Dobro su Američki židovi sjebali Evropu. Još samo rat nam ubace i pečeni smo…

Motorola
1 godina prije

Američka vještica Von der Lajavica če sad na narod natjerati robocapove i vojsku. Kao i onaj njen kompanjon francuski babojebac Mikron-penis.

Tupko Glupko
1 godina prije

Traže povećanje plaća od 10,5% kolika je službena inflacija u Njemačkoj.
Ma vidi ti to, Nijemci bi zadržali standard.

Ne ide to tako, Merkelova i Scholz su to drukčije planirali Covid mjerama i energetskim sankcijama Rusiji, a sve zato jer ste VI to tražili.

Čekajte samo kada Dementni namigne Scholzu da sankcionira vašeg najvećeg trgovinskog partnera Kinu, a neće proći dugo. Da se i njih odreknete kao i jeftinih ruskih energenata što je bio motor njemačkog, a time i europskog gospodarstva.

Glasali ste za takve ili ste apstinirali od glasanja, dođe na isto.

Jedino rješenje da ovo prođe mirnim putem su ovakvi generalni štrajkovi i izvanredni izbori, pod uvjetom da ima neka politička stranka koja nije kontrolirana od Velikog brata.
Kao što vidimo, ove tri u Njemačkoj koji čine “semafor” koaliciju definitivno nisu takve.

Klosterman
1 godina prije

Stvaraju kaos da bi ponudili rješenje. Sve se to zna.

Hogar
1 godina prije

Ludilo made in America. Uzivajte bez ruskog plina. Vratice vas ameri u 1800 godinu

Ivan
1 godina prije

Sto je onom majmunu Scholzu trebalo Ukrajine i petljanja u ruske probleme izvan EU. Odveo je cijelu EU s ononom kurvetinom Ursulom u propast i sada placa ceh..

Jasar
1 godina prije

Keine mehr frikadelen…buaaa

Tuta
1 godina prije

Njemačka i Francuska imaju plan za Kosovo….ha,ha,ha….ekipa Alana Forda su genijalci za ove globalističke i vakserske budaletine (Šolc, Makron etc.)

Rimtutituki
1 godina prije

Kaze zamjenica Baerbock neki dan” doci ce jos 8-19 miliona,imamo mjesta,a Nijemcima koji imaju problem sa tim dala bih savjet,iselite u CH,USA Paraguay, toliko lijeoih zemalja”. Mislio sam da je fake,dok mi nisu rekli ovi profi it da je original. Neka proslava bila,zeleni,malo se popilo. Nema nikakve reakcije vec 5ti dan.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI