Zaposleni u Googleu formiraju sindikat usred sporova oko prakse kompanije

Google
2 komentara

Zaposleni u Googleu su se nekoliko godina sukobljavali sa svojim poslodavcem zbog raznih upravljačkih odluka, među kojima su i učešće kompanije u projektu Pentagona i pozamašni paketi isplata najviših rukovodilaca koji su optuženi za seksualne prekršaje.

Preko 200 osoba zaposlenih u Googleu udružilo se i objavilo u ponedjeljak svoje namjere da osnuju sindikat kako bi bolje promovisali pravičnost na radnom mjestu i etičku poslovnu praksu.

Novoosnovanu grupu, koja funkcioniše kao The Alphabet Workers Union (AWU), trenutno podržava radnički sindikat Communications Workers of America (CWA). U izdanju od ponedjeljka, AWU je otkrio da će sindikat biti otvoren za sve zaposlene i izvođače koji rade pod Googleovom matičnom kompanijom Alphabet Inc.

Iako novi sindikat neće imati nikakva prava na kolektivno pregovaranje i predstavljat će samo dio radne snage tehnološkog giganta, njegovo stvaranje predstavlja važan korak, jer je prvi sindikat otvoren za sve zaposlene povezane sa Alphabetom, uključujući privremene radnike, prodavce i izvođači radova.

Pojedinci koji postanu članovi sindikata izdvajat će 1 % godišnje naknade za finansiranje sindikalnih napora, poput plaćanja pravnih taksi i organizovanja osoblja.

„Ovo je istorijski – prvi sindikat u velikoj tehnološkoj kompaniji od strane svih tehnoloških radnika“, primijetio je Dilan Baker, softverski inžinjer, u izjavi koja je priložena izdanju. „Mi ćemo birati predstavnike, donositi demokratske odluke, plaćati članarinu i angažovati kvalifikovane organizatore koji će osigurati da svi radnici u Googleu znaju da mogu raditi sa nama ako zaista žele da njihova kompanija odražava njihove vrijednosti.“

Zaposleni u Googleu počeli su da se sastaju sa CWA krajem 2019. godine, ali se „nekoliko“ pojedinaca koji su učestvovali u peticijama i protestima protiv tehnološkog giganta „usprotivilo uvertirama CWA“.

Objašnjeno je da su „odbili da se pridruže jer su se brinuli da je trud izostavio iskusne organizatore i umanjio rizike organizovanja dok je regrutovao članove“. Iako je CWA izjavio da nije pokušao da prevlada uzrok, jedan softverski inžinjer optužio je radnički sindikat da je „više zabrinut zbog polaganja prava“.

Odnosi između zaposlenih u Googleu i rukovodilaca kompanija napeti su nekoliko godina.

2018. godine preko 3.000 zaposlenih potpisalo je pismo izvršnom direktoru Googlea Sundaru Pichaiu o prekidu partnerstva između kompanije i američkog Ministarstva odbrane zbog projekta Maven, pokušaja korištenja vještačke inteligencije za poboljšanje ciljanih udara dronova američke vojske. Google će kasnije prekinuti svoje veze sa projektom.

Googleovi radnici takođe su oglasili alarm, nakon što je kompanija dala višemilionski izlazni paket bivšem izvršnom direktoru Andiju Rubinu, koji je optužen za seksualno uznemiravanje. Kada je slučaj izašao na vidjelo, objavljeno je da je Google platio Rubinu 90 miliona dolara.

Najnoviji razvoj dogodio se nakon što je Nacionalni odbor za radne odnose podnio žalbu da je navodno Google otpustio dvojicu radnika koji su organizovali proteste zaposlenih. To takođe prati neočekivani odlazak etičara AI Timnita Gebrua iz kompanije.

Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dokurčilomi
2 godine prije

Tek sada i još neće imati nikakva prava. Dobra ova američka demokracija. Možda ipak trebaju talijanima prepustiti vodstvo sindikata odmah će ih se nešto pitati.

Boba Lazarević
2 godine prije

Hehe. A što je bilo s “poslom iz snova” u kompaniji kojoj je navodni moto “don’t be evil”?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI