Žao nam je, sveta Greta, ali jako malo toga znaš o stvarnosti novog rudnika ugljena u Velikoj Britaniji. Panika oko klimatskih promjena uništava tim radnicima izvor prihoda.

Novi rudnik-Greta Thunberg
32 komentara

Predložen rudnik stvorio bi 500 novih radnih mjesta u jednom od najsiromašnijih područja zemlje, udovoljio bi strogim ekološkim standardima i zatvorio bi se do 2049. godine, tako da Velika Britanija ispunjava svoje obveze o fosilnim gorivima. Zbog čega onda sva galama da se sve ovo zaustavi?

Odrasla sam okružena rudarima, tim hrabrim muškarcima koji su žrtvovali svoje zdravlje i prečesto svoje udove i svoje živote, radeći pod zemljom, iskopavajući ugljen koji im je zacrnio pluća i zbog kojeg su dobili pneumokoniozu, koja izaziva gušenje, ako prije toga nisu poginuli od krhotina koji se odlamaju u unutrašnjostima rudnika, ako nisu poginuli od eksplozija ili ako ih nisu ubili otrovni plinovi.

Zbog toga sam sa zanimanjem promatrala nedavne tekuće rasprave o kontroverznom rudniku dubokog ugljena, koji će se otvoriti u Cumbriji, prvoj britanskoj jami od 1987. Projekt u vrijednosti od 160 milijuna funti, koji bi otvorio 500 radnih mjesta u ekonomski siromašnoj regiji, potaknuo je bijes zelenih aktivista, koji kažu kako bi njegovo otvaranje bilo “klimatska katastrofa.”

Ne može se umanjiti važnost britanske industrije ugljena tijekom njezinog 200-godišnjeg vijeka; iz nje su tekli krv, znoj i suze naše Industrijske revolucije, a gorivo i financiranje omogućili su britanskim vladajućim klasama osvajanje i koloniziranje polovice svijeta. Britansko je carstvo izgrađeno na leđima britanskih rudara.

Nije da je bilo koji od naših sadašnjih vladara, pa čak i srednje klase, ove ljude ili zajednice iz kojih su potekli pamtio ili cijenio po tome. Zapravo se dogodilo suprotno: naše rudarske zajednice bile su izložene 40-godišnjem napadu negativne propagande, koji je započeo s konzervativnom vladom, koju je vodila Margaret Thatcher početkom 1980-ih.

Rudare, njihove obitelji i njihove zajednice smatrala je ne toliko središnjim ni važnim za naše bogatstvo, našu povijest i našu kulturu, već kao ”neprijatelja iznutra”, kojeg je trebalo uništiti. Poznato je da je ona zaratila s rudarima i njihovim sindikatom, koristeći svaki alat koji joj je država mogla pružiti, kako bi zatvorila tu industriju, uništila njihove zajednice i u konačnici slomila volju, nadu i tkivo tih ljudi.

Thatcher i njezina vlada uspjele su na kraju, a svaki pojedini rudnik ugljena u Velikoj Britaniji zatvoren je, pri čemu je nestalo na desetke tisuća dobro plaćenih, stabilnih poslova za radničku klasu. Taj je potez uvelike doprinio uništavanju lokalnih gospodarstava. Tada je ta vlada, pa čak i ona laburistička zajednica koja ih je slijedila, ignorirala i zaboravila na te zajednice, ostavljajući ih 20 godina bez ulaganja, odgovarajućeg predstavljanja i nade.

U novije vrijeme na ove se zajednice nagomilala još jedna stigma, ne nova, zapravo vrlo stara i tradicionalna: da su prljave. Prljavština je uvijek bila povezana s radničkom klasom, u poslu koji obavljaju, u zajednicama u kojima žive, u njihovoj osobnoj higijeni. George Orwell primijetio je kako se britanska srednja klasa neprestano žalila na miris radnih ljudi. Takvi su radnici na tijelima nosili težinu prljavštine, bolesti i smrti, pa čak i sada kada takvih mirisa više nema, ta stigma je nastavila živjeti u umu srednje klase.

Sada, s prijetećom i rastućom klimatskom katastrofom (ne poričem je), čini se da je opet radnička klasa ta koja snosi glavnu težinu i na svojim leđima ponovno nosi prljavštinu i opasnost.

Ranije ove godine, lokalno vijeće u Cumbriji dalo je zeleno svjetlo za poniranje novog dubokog rudnika ugljena na području Whitehavena, vjerujući da će donijeti kvalificirane i dobro plaćene poslove u zajednicu, koja se bori sa siromaštvom i nezaposlenošću u posljednjih 30 godina. Visokotehnološki projekt u potpunosti je u skladu s britanskim zelenim industrijskim obvezama, obećavao je visoku razinu ublažavanja emisija stakleničkih plinova, a proizvodnja bi trebala biti zaustavljena do 2049. godine.

Unatoč tim obvezama, reakcija na ovu odluku bila je žestoka i vodile su je kampanje za zaštitu okoliša poput Grete Thunberg, 18-godišnje zelene heroine s ogromnom, milijunskom platformom sljedbenika društvenih mreža i pristupom svjetskim čelnicima. Zamislite razliku između života tih nezaposlenih 18-godišnjaka u Cumbriji i gospođice Thurnberg i onih 18-godišnjaka iz 1990. koji nisu imali posao ni podršku. Voljela bih ovdje vidjeti malo suosjećanja, razumijevanja, ali neću zadržavati dah.

Prijedlog rudnika ugljena Whitehaven opisao je i ministar zaštite okoliša Laburističke stranke Ed Milliband; saborski zastupnik i bivši čelnik stranke koji predstavlja izbornu jedinicu duboke deprivacije u Doncasteru, koja se nikada nije oporavila otkako su zatvorene jame. Dakle, on ne može reći kako ništa ne zna u pogledu devastacije rudarskih zajednica.

Zbog cijelog ovog političkog pritiska, vijeće Cumbrije sada planira preispitati svoju odluku o otvaranju rudnika, koji bi proizvodio oko 3 milijuna tona ugljena godišnje, uglavnom za industriju čelika u Južnom Walesu, drugom napadanom području koje pati zbog nedostatak interesa i brige političara od 1980-ih.

Dakle, sada će 500 novih radnih mjesta, plus ostala radna mjesta koja bi stvorila nova jama, kao i masovni poticaj lokalnom gospodarstvu vjerojatno biti izgubljeni u ime klimatskih promjena. Hoće li vlada ili naša heroina Greta osigurati alternativna radna mjesta? Hoće li takozvana ”zelena industrija budućnosti” stvoriti radna mjesta koja su prijeko potrebna tom području? Sumnjam. I tako ćemo osuditi tisuće ljudi da nastave živjeti u siromaštvu, dok nastavljamo uvoziti ugljen s mjesta na kojima nemamo kontrolu nad načinom iskopavanja, a činit ćemo to još dugo, vjerojatno do 2050. godine.

Nisam stručnjakinja za klimatske promjene i ne tvrdim da jesam, ali znam nekoga tko jest; mog prijatelja Davea Douglassa, umirovljenog rudara i doživotnog sindikalista, anarhista i ekologa, koji svoj novac stavlja tamo gdje su mu usta. Sada u 60-ima, odlučio je izaći iz mirovine i prijavio se za posao u jami Whitehaven kako bi osigurao dobro postupanje s radnicima, osnovao sindikat i osigurao da rudnik radi na siguran i ekološki prihvatljiv način, onako kako se obvezao.

Vjerujem mu daleko i iznad bilo kojeg političara koji samo želi glasove ili nekog globalnog pregovarača, koji leti prvom klasom (ovdje ne mislim na Gretu, naravno) širom svijeta, koji će nam sutra predavati o svojim porukama pokroviteljstva. Poznajem rudarske zajednice i znam ljude iz radničke klase, a ovaj projekt Whitehavena koriste kao simbol klimatske kampanje zastupnici srednje klase, kako bi iskazali naklonost u svojim izbornim jedinicama gdje obitava  srednja klasa. Sve se to odvija u vremenu održavanja trgovine i širenja mitomanije o prljavim tijelima radničke klase i prljavštini radničke zajednice.

Ovaj novi rudnik ugljena donio bi nadu u zajednicu koju je već niz godina nije imala: mogao bi biti simbol po kojem bi se zajednice ponovno pamtile zahvaljujući svojim vještinama i radu, umjesto da se pamte kao mjesta koja su prepuna problema.

Autor: Dr Lisa McKenzie

Izvor: RT

Greta ThunbergrudnikVelika Britanija
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
noman
3 godine prije

Klimatski terorist.

Ришона Вилон
3 godine prije

Хуцпа!

Stjepan
3 godine prije

Greta je jedna priča kako ljevičari tj. antifa – komunjare iskorištavaju dijete i uz to autistično za postizanje bogastva i svojih bolesnih ambicija.
Da je netko kod nas petkom slao dijete da prosvjeduje ispred škole sve bi se novine raspisale o tome i nemaru roditelja a centar bi mu oduzeo dijete.
Ali kad to rade ljevičari antife e onda je to ok.
sramota

crodaemon1
3 godine prije

“Sada, s prijetećom i rastućom klimatskom katastrofom (ne poričem je)”. Ja Je bome poričem

Zvrk
3 godine prije

comment image

Brainstorm
3 godine prije

zaista nema smisla stedjeti prirodu ovdje ako se negdje drugdje jos vise zagadjuje.
ako se ukine konzumerizam i mnozenje nece ni biti potrebe za rudnicima.
zato podrzavam projekt uvodjenja reda koji se provodi pod velom ove lazne epidemije.

M.Glišić
3 godine prije

Manipulacija osobom kao što je Greta je zločin! Devojci su dijagnostikovani psihički problemi i umesto da joj pomognu,oni je iskorištavaju! Klimatske promene su normalne,to je utvrdio i dokazao M.Milanković! Tačno se znaju vremenski ciklusi i način klimatskih promena! Trenutno je najveći problem naglo oslobađanje metana,čuvena terapija hidrata! Međutim tu pomoći nema! Drugi problem je konstantno pomeranje magnetnih polova! I na kraju tu je veliki problem netačnih vremenskih prognoza! “Elita” koristi meteorološke prognoze,ali svemirske ili sunčane,a “obični” smrtnici koriste atmosferske prognoze,razlika je drastična! Navešću primer,da je republika Hrvatska koristila solarnu prognozu,mogao se predvideti razorni zemljotres u Petrinji,kao i u Zagrebu! Da se koristila solarna prognoza,ne bi bilo grešaka pri projektovanju i izgradnji objekata! Da se koristi solarna prognoza,tačno bi se znalo kada je i koliko plodna godina! Da se koristi solarna prognoza,lakše bi se lečili ljudi,znalo bi se kada će izbiti epidemija,kada će poplava,kada će…znalo bi se sve! Ovako “Elita” koja… Čitaj više »

Tim Kunić
3 godine prije

Što ta autistična popišulja zna o radu i plaćanju svojih računa?

Grom iz oblaka
3 godine prije

Dobro, slažem se da bi za ovu zajednicu bilo dobro otvaranje novih 500 radnih mjesta isto ko i u svakoj državi. Ali ima tu jedan puno veći problem od Grete i zelenih udruga…neka mi netko kaže ko če popuniti ta rudarska radna mjesta? Ova današnja omladina u ranim dvadesetim? Pa ne iskopava se ugljen sa smartfonom u ruci. A ne vjerujem ni da bi i ovi ofarbani doktori i znanstvenici što čekaju na grčkoj granici rado uzeli lopatu i kramp u ruku.

Herc
3 godine prije

Ko je izmislio i progurao ovu malu luđakinju u medije nabijem ga na chunu.
kao ona se nešto pita ,koja je ona faktor , zar su normalni ljudi spali na to da se luđakinju od 15 godina pita za nešto a još piša u gaće ,crnčugi ne smiješ reći da je crnac a što je ,nije marsovac,a p ederi su posebna sekta,ako nisi pder nisi in.

Stara kuka
3 godine prije

Pa sad objektivno gledano ugljen jeste uvjerljivo najprljaviji izvor energije, Iako se modernim tehnologijama filtriranja zagađenja mogu jako smanjiti ostaje činjenica da izgranje ugljena stvara mnoge izuzetno štetne i otrovne spojeve koje drugi energenti ne proizvode. S druge strane ugljen je jeftin iima ga u izobilju pa je ekonoski i dalje vrlo privlačan.

Naravno nije samo direktna emisija kao posljedica izgaranja jedini način na koji energenti utječu na okoliš pa i tzv. “čiste” energije koje ne emitiraju nikakve plinove ispojeveisto tako vrloštetno djeluju na okoliš ali posredno. Naravno kojekavi “zeleni” te ekološke štete koje se ne vide direktno i odmah ne mogu perecipirati.

S druge strane, barem za proizvodnju električne energije postoji ekooški puno manje štetan i u dugotrajnijoj upotrebi jeftiniji energent, a to je nuklerana energija kojoj je jedini pravi nedostatak strah ljudi od nuklearki uzrokovam neznanjem i propagandom.

Max
3 godine prije

Greta je marioneta.

Joe
3 godine prije

Ne znam uopće tko još uopće Gretu Thunberg shvaća ozbiljno. Jadnu bolesnu osobu iskorištavaju kako bi ljudima nametali svoje bolesne ideje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI