Čile se okreće ulijevo izborom svog najmlađeg predsjednika hrvatskih korijena

Gabriel Boric
36 komentara

Bivši lider studentskih protesta Gabrijel Borić pobijedio je konzervativca Hosea Antonija Kasta na predsjedničkim izborima u Čileu, postavši najmlađi lider nacije u modernom vremenu.

Kast je u nedelju priznao poraz, a Borić je imao značajno vođstvo – sa oko 55 % prema 45 % – sa više od dvije trećine prebrojanih glasova. Borić, 35, obećao je da će proširiti socijalne programe Čilea, nacionalizovati penzioni sistem i povećati vladine prihode putem poreza na ogromne rudarske kompanije koje posluju u zemlji.

Iako je ova trka označila jedan od najspornijih i najpolarizovanijih predsjedničkih izbora otkako se Čile vratio demokratiji prije tri decenije, Kast je čestitao svom rivalu oko 90 minuta nakon zatvaranja birališta. „Od danas je on izabrani predsjednik Čilea i zaslužuje svo naše poštovanje i konstruktivnu saradnju“, rekao je Kast.

Drugi krug izbora u nedjelju je bio neophodan jer nijedan od sedam kandidata nije dobio više od 30 odsto glasova u prošlomjesečnom prvom krugu. Kast, katolik koji je vodio kampanju za smanjenje poreza i obećavao da će zaustaviti imigraciju, bio je blizu da obezbijedi pobjedu u novembru, osvojivši skoro 28 odsto glasova. Borić, koji je osvojio 26 % u prvom krugu, bio je podstaknut snažnom urbanom podrškom u Santjagu.

Borić je postao prvi čileanski predsjednik koji je pobijedio u drugom krugu pošto nije uspio da vodi u prvom krugu. Možda su mu pomogla ovomjesečna otkrića da je Kastov otac bio njemački nacista tokom Drugog svjetskog rata, ali Borić je takođe odbio neke jevrejske glasače zahtijevajući od čileanskih Jevreja da osude izraelsku okupaciju Zapadne obale.

Novi predsjednik će preuzeti kormilo u ključnom trenutku, dok Čile priprema novi ustav koji će zamijeniti onaj koji je usvojen pod bivšim diktatorom generalom Augustom Pinočeom 1973. Borić je obećao da će zaštititi prava na abortus i istopolne brakove i proširiti prava autohtonih Čileanaca, uključujući Indijance iz Mapučea.

Borić će preuzeti dužnost u martu, naslijedivši Sebastijana Pinjeru, biznismena koji je postao političar i koji je postao prvi čileanski konzervativac koji je pobijedio na predsjedničkim izborima od okončanja vojne vladavine 1990. godine.

ChileGabrijel BorićljevičariPredsjednički izbori
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
2 godine prije

Eto, odmah se hvata najbitnijih problema za prosječnog Čileanca. Abortusi i istospolne zajednice. Nema veze što su prošle godine doživjeli jednu od najgorih ekonomskih kriza u svojoj povijesti. Dajte abortusa, dajte pedera. Tko šljivi 99% naroda. Je*eni pijun svjetskih sociopata.

Mahatma
2 godine prije

Socijalizam je super dok ima tuđih para.

crodaemon1
2 godine prije

A šta Borić kaže o convidu? Trenutno mi je to bitnije i od partizana i ustaša.

Primat
2 godine prije

drago mi je, narocito zbog indijanaca iz plemena mapuchea. sigurno je i lijevi predsjednik plod ljubavi mapucheanke koja je napasala ljamu i nekog hrabrog udbasa, koji je prorjedjivao hrvatsku emigraciju. volim kad je romanticno.

Marlov
2 godine prije

Uhhhh jesu se usrećili i oni, hrvatsko korijenje a politićar, blago njima.

ZVUCNO IME
2 godine prije

Stopa izbodenih u Cileu iznosi 89%.

Max
2 godine prije

Samo neka je pošten.

Slavko El
2 godine prije

Pravi komunisti ne bi dali ovim alfabet himerama ni da promole glavu. Ovaj tzv. “levičar” je još jedan liberalni plaćenik.

borg
2 godine prije

nece pn dugo, ubrzo ce ga stici americka demokracija kao alienda

apa khabar
2 godine prije

a jesu se usrećili.

ledeno doba
2 godine prije

“Borić je obećao da će zaštititi prava na abortus i istopolne brakove i proširiti prava autohtonih Čileanaca, uključujući Indijance iz Mapučea.” —- sve jasno, još jedno kabalino trulo jaje..iza kojega vjerojatno stoji deda Soros.. piši propalo Čile je inače “šampion cjepljenja” u Latinskoj americi sve igrokaz demokracije… sve su države, ili skoro sve u vlasništvu ciokabale, a demokracija,. ilio bolje rečeno demonkracija, je opijum za ovce ovo što ej u Čileu je tipično za sve latinoameričke države i to desetljećima: – konzervativna desnica, kofol za konzervativne vrijednosti i obitelj, ali pod jakim utjecajem američkih cio-evanđelikalaca, i tako dakle totalno procionistička, dhebilni pushači k.rca Izrealu- takva je cijela desnica u Latinskoj Americi – ljevica, prije svega za homiće i ostalu šarenu družinu, za rodnu ideologiju, kofol protiv kapitalista, ali istovremeo svim srcem za globalizaciju i sve globalističko.. kofol protiv okupacije Palestine od strane Izraela, ali to je samo kozmetika– jer to… Čitaj više »

nessy
2 godine prije

Ako mu je Rada Boric u rodu, cak i dalekom, predvidjam da mu karijera nece bas cvijetati. Salim se, da ne bude nesporazuma.

2 godine prije

“Kastov otac bio njemački nacista tokom Drugog svjetskog rata”
A Borićev deda biće da je otišao za Čile u razmjeni studenata?

lurker
2 godine prije

To ćemo još vidjeti, tip je baš jako lijevo, ublažio je stavove prije izbora da pridobije i umjerene ali sada kada je pobijedio pitanje je što će napraviti. A pitanje je isto koliko zapravo realne moći ima predsjednik u Čileu, nisam upoznat s njihovim političkim sustavom.
Po meni, sve što je jako lijevo ili jako desno ne valja.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI