Iranski politički veteran planira da se ponovo kandiduje za predsjednika 2021. godine

Mahmoud Ahmadinejad - Iranski politički veteran
16 komentara

Bivši gradonačelnik Teherana bio je predsjednik u periodu od 2005. do 2013. godine, čuveno ratujući riječima s Bushom, pokušavajući da poboljša odnose Irana sa silama u nastajanju. Prošle godine je razbjesnio predsjednika Trumpa zbog svog tvrdoglavog pristupa, rekavši da SAD ne može istovremeno “gušiti” iransko grlo govoreći “dođi i razgovaraj”.

Bivši iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad planira da se kandiduje za predsjednika 2021. godine, javila je iranska novinska agencija Klub mladih novinara (YJC).

Da bi učestvovao, Ahmadinejadovu kandidaturu prvo treba da odobri Savjet čuvara Ustava, 12-člano ustavno ovlašćeno tijelo koje određuje ko može da se kandiduje za nacionalnu funkciju. Tijelo je odbilo njegovu kandidaturu 2017. godine, ali YJC je primijetio da njegove pristalice planiraju da ulože sve napore da ovaj put osiguraju odobrenje.

Iranci će izaći na birališta u maju ili junu 2021. godine. Sadašnji predsjednik Hassan Rouhani ne može da učestvuje, jer izdržava svoj drugi i posljednji uzastopni mandat.

Iako se o njegovoj prošlosti kao gradonačelnika Teherana, o asketskom načinu života i populističkoj ekonomskoj politici rijetko razgovara, Ahmadinejad ima pomalo slavan status na Zapadu zbog svog rata riječima sa Bush-ovom administracijom između 2005. i 2008. zbog invazija na Irak i Afganistan, kao i zbog njegove izjave iz 2006. godine da Izrael „mora nestati sa stranica istorije“, često pogrešno citiran kao „obrisan sa mape“, izjava koja je izazvala ogorčenje širom svijeta u vrijeme kada je to izgovorio.

Takođe, 2006. godine, CNN je pogrešno preneo njegovu izjavu o iranskom pravu na nuklearnu energiju kao iransko pravo na nuklearno oružje, što je dovelo do ukidanja akreditacije CNN-a u Islamskoj Republici. Tokom 2007. godine, tokom putovanja u Njujork, Ahmadinejad je rekao studentima na Kolumbijskom univerzitetu da gejevi i lezbejke “ne postoje” u Iranu, što mu je osiguralo bijes na naslovnicama u mnogim glavnim američkim novinama.

Političar uživa podršku islamskih tvrdolinijaša, radnika i siromašnih u Iranu, a poznat je po tome što daje otvorene oštre i kontroverzne komentare. Prošle nedelje, Ahmadinejad se našao u nevolji na mreži nakon što je na Twitteru citirao tekst Tupaka Shakura „Povuci okidača ubij N **** on je heroj“ iz reperove pjesme iz 1992. o rasizmu i policijskom nasilju, izrazivši svoje negodovanje zbog ubistva crnca Georga Floyda u Minneapolisu od strane bijelog policajca.

Godine 2019. Ahmadinejad je pozvao Washington i Teheran da pronađu mirno rješenje rastućih tenzija između dviju nacija, rekavši da prepoznaje “Trumpov” poslovni pristup politici. Istovremeno, upozorio je da “ako nekoga stisnete za grlo i kažete da dođe i razgovara, to neće biti validno”, i rekao da se “pregovori moraju odvijati u mirnijim, poštovanijim uslovima kako bi mogli biti dugotrajni. “

Mahmud AhmadinedžadPredsjednički izboriteheran
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
58rajko
3 godine prije

Nek mi netko obrazloži, šta je populistička ekonomska politika, i koje su njene razlike prema nekim drugim ekonomskim politikama

Borik
3 godine prije

Kada klaun dođe na vlast onda narod gladuje, to je dobro za narode sa dugom kulturom…

Mister x
3 godine prije

Neka,jedva čekamo!!Nevezano za članak,Laki nema dugo tvojih komentara.Jesi živ?Pošalji tu i tamo neku vrhunski komentar!!

Max
3 godine prije

Unutarnja stvar Irana neka njihov narod izabere onoga koga smatra najboljim.

grad
3 godine prije

Klaun se vratio u grad.

Bosanac
3 godine prije

Iz kojeg je on plemena?, iz ovih 12 sto cuvaju ustav il onog 13.og ?

piždro
3 godine prije

ovaj bar nije imao dlake na jeziku .. kako je par puta u intervjuima larry kinga i ostale sefove zapdni propagandni lažionicaa nasamario – ko kornjače!! sta su mu sve stavljsli u usta da je rekao..!!? ko i pok. chavezu.. Idiot bi bio kad bi se vratio..

eoifbgestgoiestgoiegiejtretghet
3 godine prije

Hahaha, viđe mu sano, isfahanski “perzijanac” u rodu sa onima koje “napada”.

mrimproper
3 godine prije

imate pravo takvih se 98% političara, bogataša…. medijskih magnata…. oligarha… korporativnih menadžera… plaši, onoga tko nije rob novca i moći, ugode… ne možeš KUPITI ZA JUDINE ŠKUDE teško je kupiti onoga koga ne zanimaju novac i raskalašenost… razbacivanje… teško je potkupiti onoga kojem smisao života nije trošenje…, nego stvaranje i rad… boljitak cijelog naroda a ne njega osobno, onoga koji se namjerno i svjesno žrtvuje za boljitak svoje djece i svojih unuka lako je bushu, obmani, tumpastom, višijevskom bankarčiću, albionima…. poslovati i praviti dogovore sa satrapima… poltronima… kvislinzima… i dupeuvlakačima… TEŠKO JE POSTICI DOGOVOR SA DRŽAVNICIMA NE MOŽEŠ ucjenjivati onoga koga ne zanimaju prostitutke… kocka… droga… laž… prevara…, takvi su zato danas nepodobni i treba ih ocrniti… omalovažiti.. svim sredstvima takvih se današnji medijski… ekonomski… oligarsi boje, ali ne boje ih se pomalo, NEGO MNOGO ih se boje jako puno ih se boje, boje ih se više nego što se… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI