fbpx

Iranski politički veteran planira da se ponovo kandiduje za predsjednika 2021. godine

Mahmoud Ahmadinejad - Iranski politički veteran

Bivši gradonačelnik Teherana bio je predsjednik u periodu od 2005. do 2013. godine, čuveno ratujući riječima s Bushom, pokušavajući da poboljša odnose Irana sa silama u nastajanju. Prošle godine je razbjesnio predsjednika Trumpa zbog svog tvrdoglavog pristupa, rekavši da SAD ne može istovremeno “gušiti” iransko grlo govoreći “dođi i razgovaraj”.

Bivši iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad planira da se kandiduje za predsjednika 2021. godine, javila je iranska novinska agencija Klub mladih novinara (YJC).

Da bi učestvovao, Ahmadinejadovu kandidaturu prvo treba da odobri Savjet čuvara Ustava, 12-člano ustavno ovlašćeno tijelo koje određuje ko može da se kandiduje za nacionalnu funkciju. Tijelo je odbilo njegovu kandidaturu 2017. godine, ali YJC je primijetio da njegove pristalice planiraju da ulože sve napore da ovaj put osiguraju odobrenje.

Iranci će izaći na birališta u maju ili junu 2021. godine. Sadašnji predsjednik Hassan Rouhani ne može da učestvuje, jer izdržava svoj drugi i posljednji uzastopni mandat.

Iako se o njegovoj prošlosti kao gradonačelnika Teherana, o asketskom načinu života i populističkoj ekonomskoj politici rijetko razgovara, Ahmadinejad ima pomalo slavan status na Zapadu zbog svog rata riječima sa Bush-ovom administracijom između 2005. i 2008. zbog invazija na Irak i Afganistan, kao i zbog njegove izjave iz 2006. godine da Izrael „mora nestati sa stranica istorije“, često pogrešno citiran kao „obrisan sa mape“, izjava koja je izazvala ogorčenje širom svijeta u vrijeme kada je to izgovorio.

Takođe, 2006. godine, CNN je pogrešno preneo njegovu izjavu o iranskom pravu na nuklearnu energiju kao iransko pravo na nuklearno oružje, što je dovelo do ukidanja akreditacije CNN-a u Islamskoj Republici. Tokom 2007. godine, tokom putovanja u Njujork, Ahmadinejad je rekao studentima na Kolumbijskom univerzitetu da gejevi i lezbejke “ne postoje” u Iranu, što mu je osiguralo bijes na naslovnicama u mnogim glavnim američkim novinama.

Političar uživa podršku islamskih tvrdolinijaša, radnika i siromašnih u Iranu, a poznat je po tome što daje otvorene oštre i kontroverzne komentare. Prošle nedelje, Ahmadinejad se našao u nevolji na mreži nakon što je na Twitteru citirao tekst Tupaka Shakura „Povuci okidača ubij N **** on je heroj“ iz reperove pjesme iz 1992. o rasizmu i policijskom nasilju, izrazivši svoje negodovanje zbog ubistva crnca Georga Floyda u Minneapolisu od strane bijelog policajca.

Godine 2019. Ahmadinejad je pozvao Washington i Teheran da pronađu mirno rješenje rastućih tenzija između dviju nacija, rekavši da prepoznaje “Trumpov” poslovni pristup politici. Istovremeno, upozorio je da “ako nekoga stisnete za grlo i kažete da dođe i razgovara, to neće biti validno”, i rekao da se “pregovori moraju odvijati u mirnijim, poštovanijim uslovima kako bi mogli biti dugotrajni. “

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
16 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
58rajko
Gost
58rajko
8 mjeseci prije

Nek mi netko obrazloži, šta je populistička ekonomska politika, i koje su njene razlike prema nekim drugim ekonomskim politikama

58rajko
Gost
58rajko
8 mjeseci prije
Reply to  58rajko

Bilo ko??

Borik
Gost
Borik
8 mjeseci prije

Kada klaun dođe na vlast onda narod gladuje, to je dobro za narode sa dugom kulturom…

Mister x
Gost
Mister x
8 mjeseci prije

Neka,jedva čekamo!!Nevezano za članak,Laki nema dugo tvojih komentara.Jesi živ?Pošalji tu i tamo neku vrhunski komentar!!

Max
Member
Max
8 mjeseci prije
Reply to  Mister x

@guest_431743 pridružujem se @Laki Tapalović kolega javite se.

Mikojan
Gost
Mikojan
8 mjeseci prije
Reply to  Max

Max i Mr.X, da mi nije unišla kurona szada pa je u problem ?
😉

Max
Member
Max
8 mjeseci prije

Unutarnja stvar Irana neka njihov narod izabere onoga koga smatra najboljim.

grad
Gost
grad
8 mjeseci prije

Klaun se vratio u grad.

Bosanac
Gost
Bosanac
8 mjeseci prije

Iz kojeg je on plemena?, iz ovih 12 sto cuvaju ustav il onog 13.og ?

Davor drugi
Gost
Davor drugi
8 mjeseci prije
Reply to  Bosanac

Bosanac,
😁

eoifbgestgoiestgoiegiejtretghet
Gost
eoifbgestgoiestgoiegiejtretghet
8 mjeseci prije
Reply to  Bosanac

Hehehe, dobar………….

Sam
Gost
Sam
8 mjeseci prije
Reply to  Bosanac

Bravo druze.
Upravo kada neki ovdje nauce nesto o brojevima 12 i 13,bice im jasnija i iranska pa i ahmedinedzadova politika tj vjersko-svjetovna doktrina.
Samo treba malo zagrepsti ispod povrsine

piždro
Gost
piždro
8 mjeseci prije

ovaj bar nije imao dlake na jeziku .. kako je par puta u intervjuima larry kinga i ostale sefove zapdni propagandni lažionicaa nasamario – ko kornjače!! sta su mu sve stavljsli u usta da je rekao..!!? ko i pok. chavezu.. Idiot bi bio kad bi se vratio..

eoifbgestgoiestgoiegiejtretghet
Gost
eoifbgestgoiestgoiegiejtretghet
8 mjeseci prije

Hahaha, viđe mu sano, isfahanski “perzijanac” u rodu sa onima koje “napada”.

piždro
Gost
piždro
8 mjeseci prije

pa ako je tako Subaru bolje je stao iza svoje domovine nego i jedan prije i poslije njega!! uostalom zahvaljujući njemu njegovoj doktrini zapadni svjet je puno saznao o ‘izabranicima’ a nije im bilo baš ugodno pred tv. kamerama u dnevnicima i na vjestima prenjet sve to što on izgovori o izabranicima’…

mrimproper
Gost
mrimproper
8 mjeseci prije

imate pravo
takvih se 98% političara, bogataša…. medijskih magnata…. oligarha… korporativnih menadžera… plaši,

onoga tko nije rob novca i moći, ugode… ne možeš KUPITI ZA JUDINE ŠKUDE

teško je kupiti onoga koga ne zanimaju novac i raskalašenost… razbacivanje…

teško je potkupiti onoga kojem smisao života nije trošenje…, nego stvaranje i rad… boljitak cijelog naroda a ne njega osobno, onoga koji se namjerno i svjesno žrtvuje za boljitak svoje djece i svojih unuka

lako je bushu, obmani, tumpastom, višijevskom bankarčiću, albionima…. poslovati i praviti dogovore sa satrapima… poltronima… kvislinzima… i dupeuvlakačima…

TEŠKO JE POSTICI DOGOVOR SA DRŽAVNICIMA

NE MOŽEŠ ucjenjivati onoga koga ne zanimaju prostitutke… kocka… droga… laž… prevara…, takvi su zato danas nepodobni i treba ih ocrniti… omalovažiti.. svim sredstvima

takvih se današnji medijski… ekonomski… oligarsi boje, ali ne boje ih se pomalo, NEGO MNOGO ih se boje

jako puno ih se boje, boje ih se više nego što se boje bankrota,

zar stvarno mislite da su stotinjak njegovih izjava “greškom” krivio prevedene,
ili su namjerno krivo prezentirane u PR propagandnom ratu

što ćeš ponuditi i čime možeš kupiti onoga kojeg smjeste u klimatizirani hotel sa 5 zvjezdica, a on isključi klimu i legne na pod na tepih?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik