Na današnji dan – Sjedinjene Američke Države i Kuba prekinuli diplomatske odnose

Kuba - SAD - Prekid diplomatskih odnosa
0
0

Prije više od pola vijeka propagandna natezanja “jenkija imperijalista” i “komunista” prekinuo je telegram koji je potpisao ministar vanjskih poslova Kube, a koji je stigao je u američku ambasadu u Havanni u 1:20 ujutru, 3. januara 1961. godine. U njemu je pisalo da personal američke ambasade treba da bude sveden na 11 osoba, a da ostali trebaju za 48 časova da napuste Cubu.

“Ako žele svi da odu, to bi bilo perfektno za nas, ionako su 90 odsto njih špijuni”, izjavio je Fidel Kastro, tada, na drugu godišnjicu revolucije iz 1959. godine

Tokom jutra tog, 3. januara 1961., uslijedila je intenzivna razmjena telegrama između Havanne i Washingtona, gde je američki predsednik u odlasku Dwight Eisenhower već u 9:00 sazvao hitni sastanak u Bijeloj kući. Nakon zaključka da ipak neće biti ugrožena američka mornarička baza Gvantanamo, u konsultaciji sa saradnicima dolazećeg predsednika Johna F. Kennedyja, Eisenhower je naložio da se tog dana u 20:30 u Havanu pošalje telegram o prekidu diplomatskih odnosa.

Američka ambasada u Havanni zatvorena je 1961. sedam mjeseci prije nego što je Barach Hussein Obama II rođen na Havajima 4. avgusta 1961. godine.

Posljednjih godina ponovno uspostavljanje diplomatskih odnosa Washingtona i Havanne nakon 54 godine medijski je okarakterisano kao dio kampanje koja treba da obilježi dijalog sa američkim neprijateljima poput Kube i Irana, kao uspjeh Obamine vanjske politike, koju je najavio tokom svog prvog izbora u 2008. godini. Obama je tvrdio da politiku sankcija prema Cubi treba promijeniti zato što pola vijeka nije dala rezultat jer je režim ostao u sedlu.

Prema zaključku britanskog lista Guardian, njegova sposobnost da sprovede takve promjene je prilično ograničena, jer je za to potrebna podrška američkog Kongresa, koji je pod kontrolom republikanaca koji ne podržavaju odmrzavanje odnosa sa Kubom.

Tadašnji američki državni kancear John Kerry oprezno je izjavio da ova prekretnica ne znači kraj mnogih razlika koje još uvijek razdvajaju dvije vlade, ali da to ne odražava realnost da se hladni rat završio davno i da “ništa nije tako uzaludno, kao pokušaj da živimo u prošlosti”.

Na današnji danprekid diplomatskih odnosa
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI