Katar jača veze s Iranom

Doha Katar
2 komentara

Emir od Katara, Tamim bin Hamad al-Thani, zahvalio je Hasanu Rohaniju i Islamskoj Republici na potpori Dohi, ”koja se suočila s nemilosrdnim sankcijama”, izvijestila je iranska agencija Tesnim.

Emir Katara je izrazio je zahvalnost svoje zemlje Iranu zbog principijelnog stava tijekom krize među arapskim zemljama i izrazio spremnost za jačanje veza s Iranom u svim područjima.

Čelnici dvije zemlje su jedan drugome  čestitali islamske blagdan Eid Al-Adha, ili Kurban Bajram, nakon čega je emir Al-Thani rekao kako će Katar odlučno iskoristiti povijesnu priliku da proširi odnose s Iranom.

Ranije se veleposlanik Katara vratio u Iran i u subotu, 26. kolovoza, preuzeo sve dužnosti u Teheranu, nakon što je 21 mjesec izbivao iz iranske prijestolnice.

Odnosi između Katara i bloka arapskih država na čelu sa Saudijskom Arabijom su u dubokoj krizi. Protiv emirata se udružio ”Arapski kvartet”, kojeg čine Saudijska Arabija, Bahrein, UAE i Egipat.

Ove su zemlje kataru nametnule sankcije i uspostavile prometnu blokadu u lipnju ove godine.

5. lipnja Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati najavljuju prekid diplomatskih odnosa s Katarom, optužujući ga za destabilizaciju regije. Vlasti tih zemalja tvrde kako Katar podržava terorističke skupine koje djeluju na Bliskom istoku i da doprinosi širenju ekstremističke ideologije.

22. lipnja su četiri navedene arapske zemlje Kataru dostavile popis od 13 zahtjeva, među kojima je zatvaranje kanala Al-Jazeera, smanjenje diplomatskih veza s Iranom i potpun prekid veza s islamističkom organizacijom Muslimansko bratstvo. Ultimatum je sadržavao i zahtjev da se okonča turska vojna prisutnost na teritoriju emirata. Inicijatori ultimatuma su Kataru dali 10 dana za njegovo odobravanje ili odbijanje. Doha je ultimatum odbacila.

Al-Jazeerabliski istokHasan Rohaniprekid diplomatskih odnosaTamim bin Hamad al-Thaniultimatum
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
basso
6 godine prije

Jos jedna pobjeda (saveznik) za Iran.

Chico
6 godine prije

Iran pokazuje da je usprkos svim sankcijama i podvalama koje im se rade,ipak velika zemlja koja ne priznaje silu i zakon jačeg.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI