Na današnji dan – Mali Princ Antoinea de Saint-Exupéryja proglašen za knjigu stoljeća u Francuskoj

https://images8.alphacoders.com/663/663878.png
1 komentar

Mali princ, najpoznatija moderna bajka, novela Antoinea de Saint-Exupéryja, iz 1943. godine, proglašena je za knjigu stoljeća u Francuskoj, na današnji dan, 1999. godine. Prevedena je na preko 290 jezika i prodana u nevjerovatnih 80 miliona primjeraka.

Mali princ je priča o usamljenom dečaku čista srca koji je napustio  svoju malenu planetu i svog jedinog prijatelja, crvenu ružu, i krenuo na putovanje u namjeri da upozna druge svjetove. Na svom putovanju od planete do planete  mali  princ, susreće različite ljude koji su u jednom bili slični – svi su bili usamljeni, okupirani samim sobom. Zapanjila ga je besmislenost, besciljnost i beskorisnost njihova rada, velika uobraženost i potpuno odsustvo ljubavi i razumijevanja. Na svom putovanju Mali Princ je, upoznavajući druga bića, upoznavao i samog sebe i spoznao mnoge životne istine: o  ljubavi, prijateljstvu, pravim životnim vrijednostima bez kojih čovjek ne može da živi.

Ova alegorijska priča o teškom putu prijateljstva i ljubavi,  prožeta vedrinom i optimizmom,  je savremena bajka o  otuđenom svijetu. Pisac, skrivajući se iza dječaka zlatne kose, na kraju priče ostavlja nadu i vjeru da će se u moru umišljenih, pijanih, hladnih i sebičnih stanovnika ovog planeta naći oni koji će shvatiti žrtvu malog princa, te potražiti u sebi snage da krenu njegovim stopama – putem ljubavi i odgovornosti. Jer naposlijetku, čovjek je društveno biće; određuju ga ljubav, prijateljstvo i rad prožeti iskrenošću i istinom. Ako nam nešto od toga nedostaje, ili to ne pružamo drugima, nastaje jaz koji je teško premostiti.

antoine de saint-exupérybajkaknjigaknjiga stoljećamali princNa današnji dan
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
HEKPCT
7 godine prije

Bravo 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI