Knjiga koja ne zastarijeva

Đuro Kesic Pole
2 komentara

Druga je godina od kada je na svijet došla knjiga Đure Kesića Poleta iz Domaljevca, velikog posavskog sela, a ona ne samo da ne zastarijeva, nego joj značaj raste. Neobično je to da neka knjiga sa lokalnom tematikom bude tako prihvaćena i na širem području.

Riječ je o knjizi „Leksikon domlječkih riječi, izraza i primenki“ – nekoj kombinaciji rječnika, zbirke narodnih svatovskih pjesama i izreka; opisa događaja i običaja; objašnjenja kako su mještani dobili svoje nadimke i zašto baš takve, a sve to sa elementima nekih književnih obrada. Ali taj konglomerat nije napravljen bez neke logike i reda, sve je spojeno u čvrstu i skladnu cjelinu i svi elementi se međusobno nadopunjuju i sjedinjuju.

Ni jedna knjiga do sada, niti bilo šta drugo što govori o ovom podneblju i njegovim ljudima, nisu tako vjerno opisali ovu sredinu kao Poletova knjiga. Čini se da u tome i jest tajna činjenice da ona ostavlja toliko traga i da je toliko ljudi želi. Žele je Domaljevčani, jer im ona služi kao identifikacijski dokument, nešto što će najbolje svima pokazati ko su oni i kakvi su. Sada, kada je Domaljevčana mnogo više u svijetu nego u rodnom selu, posebno im se čini važnim imati takvu knjigu koja u njihovim domovima zauzima počasno mjesto, nešto kao sveta slika, ikona, suvenir koji će ostati potomcima kao veza sa zavičajem. Kako ljudi, koji su ostali bez zavičaja u ratu, čuvaju ključeve od svojih razrušenih kuća kao jedinu uspomenu na zavičaj, tako će mnogi Domaljevčani imati ovu knjigu kao vezu sa mjestom svoga porijekla.

To je jasno i razumljivo, ali neobično je što se za knjigu sa lokalnom tematikom zanimaju i oni koji nisu odavde. I još nakon toliko vremena od pojavljivanja, mada je bilo za očekivati da se na knjigu do sada već zaboravilo. Ali ne, evo, prije nekoliko dana i Federalna TV je u udarnoj emisiji govorila o „Leksikonu“, a kako se vidi, i mi ovdje pišemo o njemu. Čini se da se knjiga uzima kao uzorak, kao primjer drugima kako bi i oni mogli nešto slično učiniti za svoju sredinu. Istina, to nije lagan posao, treba za to potrošiti puno vremena, imati znanja i volje, a iznad svega ljubavi prema svom zavičaju. Đuro je sve to imao i zato rezultat nije izostao.

izraza i primenkiknjigaLeksikon domlječkih riječiĐuro Kesić Pole
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Šamčanin
6 godine prije

Bio sam i govorio na jednoj od promocija ove izvanredne knjige. Govori puno o Domaljevcu, njegovim ljudima i obićajima, o životu u njemu.

subaru
6 godine prije

Bravo za knjigu koja promovira ove naše balkanske običaje a ne anglocionističke.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI