Facebook i Google “ugrožavaju ljudska prava” prikupljanjem podataka

Nadzor, facebook Google

Tehnološki titani Google i Facebook koriste “poslovne modele temeljene na nadzoru” koji prijete ljudskim pravima i narušavaju privatnost širom svijeta, navodi Amnesty International u novom izvješću, pozivajući na okončanje prikupljanja podataka.

Objavljeno u srijedu, Amnestyjevo izvješće „Divovi nadzora“ („Surveillance Giants“) opisuje kako Facebook i Google, te njihove brojne pridružene platforme, djeluju na načine koji su jednostavno nespojivi s pravom na privatnost i predstavljaju „sistemsku prijetnju“ slobodnom izražavanju na Internetu.

“Usprkos stvarnoj vrijednosti usluga koje pružaju, platforme Google i Facebook nude sustavne troškove”, navodi se u izvješću.

Poslovni model tvrtke temeljen na nadzoru prisiljava ljude na faustovsko pregovaranje, pri čemu oni mogu uživati u svojim ljudskim pravima putem interneta samo podvrgavanjem sustavu predviđenom za zloupotrebu ljudskih prava.

Dok su druge velike tehnološke kompanije također stekle značajnu moć na internetu, Amnesty je izdvojio Facebook i Google zbog sve veće dominacije nad “novim globalnim javnim trgom”, kontrolirajući glavne kanale koje korisnici Interneta diljem svijeta koriste za komunikaciju, za transakcije i “ostvarujući svoja prava na mreži”.

“Google i Facebook dominiraju našim modernim životima – skupljajući neusporedivu moć nad digitalnim svijetom prikupljajući i unovčavajući osobne podatke milijardi ljudi”, rekao je generalni tajnik Amnestyja Kumi Naidoo u priopćenju za javnost.

Ili se moramo podvrgnuti ovoj široko rasprostranjenoj mašineriji za nadzor – gdje se naši podaci lako naoružavaju kako bi se njima manipulirali i kako bi utjecali na nas – ili ćemo se odreći prednosti digitalnog svijeta.

Idući prema naprijed, Naidoo je pozvao na “radikalnu reviziju načina na koji velike tehnološke kompanije djeluju”, te na stvaranje interneta koji će ljudska prava staviti u središnje mjesto.

Izvještaj Amnestyja samo je potvrdio ono što je dugo bila slabo čuvana tajna, jer su oba tehnološka velikana uhvaćena bezbroj puta na djelu.

Prošlog je tjedna u izvještaju u Wall Street Journalu otkriveno da je Google surađivao s pružateljem zdravstvene zaštite Ascension te potajno prikupljao i pohranjivao medicinske podatke o milijunima pacijenata u 21 državi – a sve nakon što tvrtka nije uspjela uvjeriti kupce da dobrovoljno predaju svoje medicinske podatke putem svog Google Health venture, koji se srušio 2011. godine zbog nedostatka sudjelovanja.

Osim nesposobnosti da se pohranjeni podaci sačuvaju od hakiranja i curenja podataka, Facebook se također našao pod vatrom zbog načina na koji dijeli podatke s drugim tvrtkama. Ranije ove godine se našao pod istragom za preko 150 potencijalno ilegalnih partnerstava koja su ostalim tehnološkim firmama omogućili pristup informacijama o Facebookovim korisnicima, čak i kad su onemogućili dijeljenje svih podataka na svom računu.

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Moreno
Gost
Moreno

Jeli ovo Amnesty International glumi kritičare NWO-a . . . čini se kako cili svit ide prema punoj “slobodi i demokraciji” di bez Amnesty Internationala nikad neće doć . . . ☺

Moreno
Gost
Moreno

A sa druge strane . . . “Amnesty International navodi kako je analizom objava na društvenim mrežama i iz „svojih izvora u Iranu“ zaključio da je u „antivladinim prosvjedima“ u 21 gradu ubijeno najmanje 106 prosvjednika.” . . . pa se vidi kako za AI ipak nije sve loše sa “društvenim mrežama” . . .☺

Alfa33
Gost
Alfa33

Je,ali sve se više pretvaramo u Matrixa i Terminatora…. Jer smo ovce,ne želimo se odreći jednog dijela komoditeta …a na kraju nam Al kreira umjetnu stvarnost,i usmjerava mase kamo želi,kao što je TBF opjevao,a drugi nam stavljaju odgovore u usta,.,.,

Moreno
Gost
Moreno

Alfa33 a e, manipulacija emocijama je enormna . . . to vidimo i ovde po komentarima di puno komentatora navijaju za “svoju stranu” . . .

alfa33
Gost
alfa33

Emocije su zeznuta stvar,njima ne trebaju oni koji misle svojom glavom,a gle, kad bi racionalno i logički razmišljala većina to im nebi pasalo nikako,tako da najlakši put do nekog cilja su emocije,svi smo mi na nešto”slabi”….jer osobe koji imaju svoj stav,mišljenje i argumente naprema onih koji to nemaju najlakše je nekog verbalno napadati a i ti isti bi uzeli prvi pušku za uvjeravati druge….tako da ovo što imamo sad ne vodi ničemu dobromu.A koliko puta smo bili svjedoci kad su dvije sukobljene strane(ali bez onih trećih)se dogovorile i našle kompromis..

Alfa33
Gost
Alfa33

A tko nas tjera da imamo pametni telefon,da visimo po cijeli dan na društvenim mrežama. Ionako većinu stvari radimo dobrovoljno,a to je samo nuspojava pa kad smo već ponudili svoju privatnost eto netko se našao da to sve spremi, pa ako bude trebalo u budućnosti,nikad se ne zna.

tihobl
Gost
tihobl

Bolje je imati nalog na pornhubu nego na fb.
Manje narusavaju privatnost.

Mravojed
Gost
Mravojed

🙂 . E ovo ti vrijedi +333 . Sad si dao ideju Saši F. koji je vjerojatno to učino čim je pročitao komentar . Nadam se da će bar malo izliječiti kompleks manje vrijednosti 🙂 . Mada bi bilo bolje da posjeti neku instituciju za to jer to nije vjerojatno jedini problem koji ima …

FATIH
Gost
FATIH

DRUSTVENE MREZE SU JEDAN OD ALATA 12.PLEMENA ZA KONTROLU LJUDI………

eiofvnewruvewurvewurvewrfvuewrfvwer
Gost
eiofvnewruvewurvewurvewrfvuewrfvwer

Tko, AI, o čemu ravaku o poštenju.

Pi-zdro
Gost
Pi-zdro

sve se dešava po protokolu cion mudraca. sve i jedan detalj, i najmanji detalj-skidam kapu. sad da li rade po ‘dnevnom redu i scenariju’ iz zadnjeg poglavlja biblije”otkrivenja” il još nešto dublje i misterioznije…? neznam, no mešri su! il pak svi mi adamovići precjenili pa nas na taj način drže u strahu i klinču!? il je na pomolu neko globalno otopljavanje/oslobađanje, a da mnogi nismo ni svjesni…? al zvijeri se poklonit neću; il sam se već poklonio a da nisam ni svjestan- posto google i co više zna o meni nego i sam .. mada viśe ne vjerujem u i neke tamo religijske fatamorgane i spasitelje i otkup duše sa ovog svjeta.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik