fbpx

Otkriven ‘sveti gral’ računalne memorije

Ram memorija

Izumljen je novi tip memorije računala koji bi mogao riješiti energetsku krizu digitalne tehnologije. Izumili su je i patentirali znanstvenici sa Sveučilišta Lancaster u Velikoj Britaniji.

Elektronički memorijski uređaj, opisan u istraživanju objavljenom u časopisu Scientific Reports, obećava olakšanje svakodnevnog života s ultra-niskom potrošnjom energije.

U kućanstvima, ušteda energije učinkovitom rasvjetom i aparatima potpuno je izbrisana povećanim korištenjem računala i elektronskih uređaja, a do 2025. očekuje se da će “tsunami podataka” potrošiti petinu svjetske električne energije.

No, ovaj novi uređaj bi mogao smanjiti potrošnju energije u podatkovnim centrima i to za petinu. Također bi omogućio, na primjer, rad računala koja se ne moraju podizati i koja mogu trenutačno i neprimjetno ući u stanje mirovanja – čak i između tipkanja na tipkovnici.

Uređaj je realizacija potrage za “univerzalnom memorijom” koja je desetljećima zaokupljala znanstvenike i inženjere.

Profesor fizike, Manus Hayne sa Sveučilišta Lancaster ,rekao je: “Univerzalna memorija, koja ima robusno pohranjene podatke koji se lako mijenjaju, naširoko se smatra neizvedivim ili čak nemogućim, ali ovaj uređaj pokazuje svoja kontradiktorna svojstva.”

Američki patent je nagrađen za elektronički memorijski uređaj zajedno s još jednim patentom, dok je nekoliko tvrtki izrazilo interes ili su bili aktivno uključeni u istraživanje. Izumitelji uređaja koristili su kvantnu mehaniku kako bi riješili dilemu izbora između stabilnog, dugoročnog pohranjivanja podataka i niskoenergetskog pisanja i brisanja.

Uređaj bi mogao zamijeniti tržište od 100 milijardi dolara za dinamičku memoriju slučajnog pristupa (Dynamic Random Access Memory -DRAM), što je u biti ‘radna memorija’ računala, kao i dugoročnu memoriju u Flash pogonima.

Dok je zapisivanje podataka u DRAM brzo i niskoenergetsko, podaci su nepostojani i moraju se stalno osvježavati kako bi se izbjeglo njihovo gubljenje: to je očito nezgodno i neučinkovito. Flash pohranjuje podatke robusno, ali je pisanje i brisanje sporo, energetski intenzivno i pogoršava ga, što ga čini neprikladnim za radnu memoriju.

Profesor Hayne je rekao: “Idealno je kombinirati prednosti oba patenta bez njihovih nedostataka, i to je ono što smo pokazali. Naš uređaj ima unutarnje vrijeme skladištenja podataka za koje se predviđa da će premašiti starost svemira, ali može snimiti ili brisati podataka pomoću 100 puta manje energije od DRAM-a.

0 0 vote
Ocijenite članak
Sviđa li vam se Logično? Ako niste već lajkali, učinite sada: ❤
Pretplati se
Obavijest
guest
9 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

” …koristili su kvantnu mehaniku kako bi riješili dilemu izbora između stabilnog, dugoročnog pohranjivanja podataka i niskoenergetskog pisanja i brisanja.”
Kako ovo točno radi?
Vidimo da dugo čuva…kolika je brzina pristupa podatku/ brzina upisa?

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Lucija

Lucija

To, ukratko, znači kako DRAM memorije znaju da FLASH pogoni znaju, a FLASH pogoni znaju da DRAM memorije znaju… i da je pametnom to više nego dosta.

Iz čega proizlazi da pojma nemam kako to radi

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

LNT
😊
Is there intelligent life on earth?
Ali pustimo priču? Onaj komentar od 21.49(?) ako se dobro sjećam…kolika blagoglagoljivost i još dva druga izraza koja neću koristiti …ja to nemogu, a vjerojatno ni ti…

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije
Reply to  Lucija

@Lucija

U svezi Vašeg pitanja
Izvinite zaboravio sam Vam napomenuti.
To Vam je primjer spoja kvantne mehanike i apstraktne logike koji je prosječnim Zapadnjacima teško razumljiv, stoga to ne mislim dodatno elaborirati ..

Želim Vam puno Božjeg blagoslova

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

Fizičar Gordon Shaw i muzičar Frances Rauscher 1993. g. objavili su rezultate svojih istraživanja o fenomenu koji su prozvali Efekat Mocarta (the Mozart Effect). Po njima, slušanje prvih deset minuta Mocartove Sonate za dva klavira u D duru (K.448) povoljno utječe na memoriju i sposobnost shvaćanja, povećava koeficijent inteligencije i pomaže u terapiji tumora na mozgu. Četiri godine kasnije, osnovali su Institut za neuralni razvoj muzičke inteligencije (The Music Inteligence Neural Development Institute).
Priči je potpomoglo što se u terapiji duševnih bolesti zaista koristi muzika, ne samo Mocartova. Ona djeluje na “određene lokalitete”, ali ne u smislu povećanja koeficijenta inteligencije.
Ova priča ima epilog kao i veliki broj drugih. Polučila je izvjestan financijski efekt, a za demanti je malo tko čuo.
P.S.
Arheolozi University of Newcastle, nedavno su na jednoj sekciji Hadrianovog zida otkrili grafit falusa, negdje iz 207 g. naše ere.
Rimski vojnici su još prije oko 1.800 g. znali da je Rimsko carstvo i sve oko toga, goli ku*ac i kako će stvari završiti.
Nedavno su 6 pilota 56th Fighter Winga u Arizoni sa F-35 ocrtali na nebu penis. Ono, kao slučajno.
Novo doba, novi mediji, novi načini umjetničkog izražavanja. Da je nešto goli ku*ac. I kako će se stvari završiti.
Vojnici, vojnici………nikad se ne mijenjaju……
P.S.
Prije osamdesetak godina stvoren je politetrafluoretilen (PTFE) poznat pod nazivom teflon. Neka studija iz Italije govori da muškarci izloženi ovome spoju imaju znatno kraći penis. Ako je prosječna duljina penisa 10 cm, oni izloženi spoju imaju prosječno 8.7 cm.
Teflon je najbolji prijatelj hrvatskih političara. Ništa im se ne lijepi. Bogu hvala, što bi rekao trenutno najaktualniji hrvatski krkan u upravljanju upravom i stjecanju nekretnina. Najkandidat za hrvatskog domoljuba, rodoljuba, istinoljuba i bogoljuba. Godine….
Kojeg za sve ostalo boli ku*ac….. S teflonom ili bez.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Nemojmo odmah o *enisima.
Pogotovo nemojmo o onima od 8 cm…!

Devedesetih su rađeni neki pokusi sa neuronskim računalima.
Nesporno je utvrđeno da mozak glazbenika sporije stari, kad smo kod toga ( nešto u vezi s Brocus područjem)…

Vidim da temperature djeluju: ja sam ničim izazvana išla gledati Mae West na jubito…a ima provala npr “better be lookin over then overlooked”

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Lucija

Crtanje p*še nije iskazivanje pesimizma…
A ima naravno i Shivalingam…

Ante
Gost
Ante
1 godina prije

Kada je Elektroprivreda u bivšoj Jugoslaviji kupila prva računala, sve podatke su išli prebaciti na kompjutere, to su radili cijeli dan. Sutra su došli na posao, upalili su kompjutere, ali na kompjuterima nije bilo nijednog unesenog podatka. Nisu znali da trebaju stisnuti ono što piše save ili ti ga spremanje . Došlo je do problema, jer više nisu znali tko koliko duguje novca za struju pa su svima poslali otprilike račune za struju. Znam da nije tema isprika zbog toga.

Tomica
Gost
Tomica
1 godina prije
Reply to  Ante

@Ante
Zaboravio si da napomeneš da su 3 dana pokušavali da upale kompjuter jer nisu znali šta znači on/off.
Ako je trebao biti vic, onda je ispalo jadno. Ako stvarno vjeruješ u to onda ….

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik