Otkriven ‘sveti gral’ računalne memorije

Ram memorija
9 komentara

Izumljen je novi tip memorije računala koji bi mogao riješiti energetsku krizu digitalne tehnologije. Izumili su je i patentirali znanstvenici sa Sveučilišta Lancaster u Velikoj Britaniji.

Elektronički memorijski uređaj, opisan u istraživanju objavljenom u časopisu Scientific Reports, obećava olakšanje svakodnevnog života s ultra-niskom potrošnjom energije.

U kućanstvima, ušteda energije učinkovitom rasvjetom i aparatima potpuno je izbrisana povećanim korištenjem računala i elektronskih uređaja, a do 2025. očekuje se da će “tsunami podataka” potrošiti petinu svjetske električne energije.

No, ovaj novi uređaj bi mogao smanjiti potrošnju energije u podatkovnim centrima i to za petinu. Također bi omogućio, na primjer, rad računala koja se ne moraju podizati i koja mogu trenutačno i neprimjetno ući u stanje mirovanja – čak i između tipkanja na tipkovnici.

Uređaj je realizacija potrage za “univerzalnom memorijom” koja je desetljećima zaokupljala znanstvenike i inženjere.

Profesor fizike, Manus Hayne sa Sveučilišta Lancaster ,rekao je: “Univerzalna memorija, koja ima robusno pohranjene podatke koji se lako mijenjaju, naširoko se smatra neizvedivim ili čak nemogućim, ali ovaj uređaj pokazuje svoja kontradiktorna svojstva.”

Američki patent je nagrađen za elektronički memorijski uređaj zajedno s još jednim patentom, dok je nekoliko tvrtki izrazilo interes ili su bili aktivno uključeni u istraživanje. Izumitelji uređaja koristili su kvantnu mehaniku kako bi riješili dilemu izbora između stabilnog, dugoročnog pohranjivanja podataka i niskoenergetskog pisanja i brisanja.

Uređaj bi mogao zamijeniti tržište od 100 milijardi dolara za dinamičku memoriju slučajnog pristupa (Dynamic Random Access Memory -DRAM), što je u biti ‘radna memorija’ računala, kao i dugoročnu memoriju u Flash pogonima.

Dok je zapisivanje podataka u DRAM brzo i niskoenergetsko, podaci su nepostojani i moraju se stalno osvježavati kako bi se izbjeglo njihovo gubljenje: to je očito nezgodno i neučinkovito. Flash pohranjuje podatke robusno, ali je pisanje i brisanje sporo, energetski intenzivno i pogoršava ga, što ga čini neprikladnim za radnu memoriju.

Profesor Hayne je rekao: “Idealno je kombinirati prednosti oba patenta bez njihovih nedostataka, i to je ono što smo pokazali. Naš uređaj ima unutarnje vrijeme skladištenja podataka za koje se predviđa da će premašiti starost svemira, ali može snimiti ili brisati podataka pomoću 100 puta manje energije od DRAM-a.

Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija
3 godine prije

” …koristili su kvantnu mehaniku kako bi riješili dilemu izbora između stabilnog, dugoročnog pohranjivanja podataka i niskoenergetskog pisanja i brisanja.”
Kako ovo točno radi?
Vidimo da dugo čuva…kolika je brzina pristupa podatku/ brzina upisa?

onaj najgl.....veći Dalton
3 godine prije

Fizičar Gordon Shaw i muzičar Frances Rauscher 1993. g. objavili su rezultate svojih istraživanja o fenomenu koji su prozvali Efekat Mocarta (the Mozart Effect). Po njima, slušanje prvih deset minuta Mocartove Sonate za dva klavira u D duru (K.448) povoljno utječe na memoriju i sposobnost shvaćanja, povećava koeficijent inteligencije i pomaže u terapiji tumora na mozgu. Četiri godine kasnije, osnovali su Institut za neuralni razvoj muzičke inteligencije (The Music Inteligence Neural Development Institute). Priči je potpomoglo što se u terapiji duševnih bolesti zaista koristi muzika, ne samo Mocartova. Ona djeluje na “određene lokalitete”, ali ne u smislu povećanja koeficijenta inteligencije. Ova priča ima epilog kao i veliki broj drugih. Polučila je izvjestan financijski efekt, a za demanti je malo tko čuo. P.S. Arheolozi University of Newcastle, nedavno su na jednoj sekciji Hadrianovog zida otkrili grafit falusa, negdje iz 207 g. naše ere. Rimski vojnici su još prije oko 1.800 g.… Čitaj više »

Ante
3 godine prije

Kada je Elektroprivreda u bivšoj Jugoslaviji kupila prva računala, sve podatke su išli prebaciti na kompjutere, to su radili cijeli dan. Sutra su došli na posao, upalili su kompjutere, ali na kompjuterima nije bilo nijednog unesenog podatka. Nisu znali da trebaju stisnuti ono što piše save ili ti ga spremanje . Došlo je do problema, jer više nisu znali tko koliko duguje novca za struju pa su svima poslali otprilike račune za struju. Znam da nije tema isprika zbog toga.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI