Tri stvari koje “niste” znali o Ramazanu

Ramazan - Tri stvari koje možda niste znali
7 komentara

Kao i svake godine, svijet muslimana posti mjesec Ramazan. Umjesto čestitke mojim prijateljima islamske vjeroispovijesti, želim prenijeti tri interesantne činjenice o kojima piše Élise Racque.

U Francuskoj, Ramazan je počeo u subotu, 27. svibnja, i trajat će do 24. lipnja, najavilo je Vijeće muslimanske zajednice. Tijekom ovog mjeseca, vjernici će od zore do zalaska sunca biti bez hrane, vode, pušenja i seksa. Djeca, starije osobe i bolesni su oslobođeni ovog posta. Postoje tri stvari koje ovaj muslimanski praznik čine posebnim za sve vjernike.

Početak Ramazana: između astronomije, religije i moći

Svake godine postavlja se isto pitanje: Kada će početi Ramazan i, što je najvažnije, tko odlučuje o datumu početka?

Prema muslimanskom kalendaru (lunarni), Ramazan počinje kada se prvi mladi polumjesec vidi na nebu. Zapažanja nisu ista u različitim dijelovima svijeta što predstavlja problem. Moramo uzeti u obzir i razlike u vremenu. Tijekom noći koja se naziva „noć sumnje“, vjerski učitelji promatraju nebo.

Mnoge zemlje su se prilagodile promatranju koje vjerski učitelji vrše u Saudijskoj Arabiji u gradu Meki, svetom mjestu svih muslimana. Kako to često biva, i u ovom slučaju imamo sukob astronoma, koji mogu matematičkim putem točno reći kada će se ukazati mladi polumjesec, i druge strane, koja se drži tradicionalnog promatranja neba.

Zbog ovoga svake godine imamo odluku koja ovisi u utjecaju pojedinih muslimanskih država. Ove godine, po prvi put u zadnjih 18 godina, Alžir neće ispoštovati saudijski kalendar. Alžirski ministar za religiozna pitanja 20. svibnja obznanio je odluku da Ramazan neće početi kako je odlučila Saudijska Arabija, 25. svibanja s četvrtka na petak, nego dan kasnije, s petka na subotu, jer prvi datum ne odgovara astronomskom kalendaru.

Prekid posta nakon zalaska sunca dobra je zdravstvena navika

Nakon zalaska sunca, dolazi do prekida posta kojeg nazivamo iftar. Većina muslimana pridaje veliku pažnju pripremi jela i večeri sa svojom obitelji. Cijela obitelj participira u pripremi obroka, što je vrlo dobra navika prema američkom istraživanju. Ova studija pokazuje da participacija djece u pripremi hrane utječe pozitivno na njihove prehrambene navike, a što bi bilo dobro zadržati tijekom cijelog života – zajedničku pripremu obroka i uživanje u istom zajedno s obitelji.

Druga znanstvena studija potvrđuje da 60% pretilne djece ne uzima obrok s obitelji. Kuhanje kod kuće i u obitelji često utječe i na kvalitetan odabir zdrave hrane, posebno voća i povrća koje utječe pozitivno na zdravlje. Što više jedemo kod kuće, to manje konzumiramo kalorija.

Kako UN koristi Ramazan protiv gladi

Mjesec ramazana je vrijeme dijeljenja i solidarnosti muslimana, koji vode računa da svatko nakon dnevnog posta ima dovoljno hrane za kvalitetan obrok. Džamije obično nude vjernicima hranu ili distribuiraju pakete za potrebite.

Ujedinjeni narodi su razumjeli ovaj aspekt solidarnost Ramazana. Ove godine Svjetski program za hranu, UN-ova agencija specijalizirana za pomoć u hrani, pokrenula je prikupljanje sredstava za vrijeme Ramazana. Cilj je borba potiv gladi koja vlada u Jemenu i pomoć djeci izbjeglicama u Siriji i Libanonu.

Program potiče korištenje aplikacije pod nazivom „Podijelite obrok”. Korisnici mogu donirati najmanje 40 centi putem pametnog telefona.

U službenom priopćenju, programa UN-a piše: „Ramazan je vrijeme kada se sve muslimanske obitelji iz cijelog svijeta okupljaju da dijele obrok i tako omoguće drugim ljudima da dijele radost i trenutke druželjubivosti.”

Izvor: Europe1

pitanja i odgovoriRamazan
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mirsad
7 godine prije

Hvala Petre.

Georgij Žukov
7 godine prije

Svim muslimanima , postovanim kolegama komentatorima ovog portala zelim u svoje ime cestitati , Sretni Vam dani Ramazana.

Brainstorm
7 godine prije

ramazan, bozic, prvi svibanj, isus (zeus?), alah (alat?), polumjesec, sve ima svoje pocetke u prijasnjim religijama i paganskim obicajima. evo samo jedan od tekstova na temu porijekla ramazana: http://religionresearchinstitute.org/ramadan/roots.htm

Milan
7 godine prije

Srecan Ramazan svim ljudima muslimanske veroispovesti!

Igor
7 godine prije

Pridruzujem se cestitkama
Sretni Vam dani Ramazana 🙂

Zvrk
7 godine prije

ta priča o postu…mislim da se toga drže jedino oni koji zaista drže do vjere. tako da dobar dio muslimana tu i tamo nešto prizalogaji ali prikriveno da ne bude viđen i izložen ruglu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI