fbpx

Ubiješ li nasljeđe predaka, bit ćeš žrtva svojih nasljednika

Ivan Kelava iz video spota Terra Slaves - Dedo

Uđemo li u kakav moderni supermarket, odjel za voće će nas posebno oduševiti. Voća svih vrsta, svih boja, iz svih krajeva svijeta. Samo čekaju na te, tvoj odabir (samo moraš zapamtiti šifru za vagu) i voćno putovanje po svijetu može započeti.

Uistinu, unatoč tom izboru, na cijelom svijetu postoje samo dvije vrste voćki – one koji si sam zasadio, tvoj otac ili djed i one koju se zasadili drugi. Druge mogu biti (i u pravilu jesu, zbog pesticida, herbicida, kemija svih vrsta) ljepše za oko, slađe, veće i uvijek nam je na korist umjesto nečeg zapakiranog, industrijskoga kupiti takvo voće. Barem je vidjelo zemlju. Ali to voće se razlikuje od tvoga. U našem hiper materijalnom svijetu biljke pa tako i voćke ne vide, ne čuju, ne znaju. Oni koji su s voćkama rasli znaju da to nema veze s istinom. Voćke vide, čuju, znaju, osjećaju i najbitnije – pamte! Pamte naše vragolije, pamte ljeta i zime, svjedoci su naših života. Poznaju nas i čak ako ih i ne vidimo, ne primjećujemo kao bitne, mi smo njima bitni i u svom podzemnom i nadzemnom internetu će pronaći za nas, naše zdravlje upravo ono što nam treba, nedostaje.

U nepoštovanju voćki nasljednika imanja (plus titule i porodičnog bogatstva, kao bi u šali rekla jedna prijateljica postavljajući naše seljaštvo u pravi okvir) možemo prepoznati obijest, ali to je tek površno zapažanje. Obijest je način na koji se izražava prekid s tradicijom. Voćke se ne uništavaju jer smetaju – smeta upravo naslijeđe. Danas je netko čiji je otac, djed u znoju svojih ruku preživljavao stoljeća – gospodin. U mercedesu, u odijelu, s nježnim i njegovanim rukama. Zemlja mu je prljava, gnojivo smrdljivo, kora voćki mu je gadljiva. A nije. Nije mu kriva voćka. Krivi su mu preci. Krivi su zato što nisu bili građani, što nisu bili bogati, što nisu bili slavni, što su bili siromašni.

Rezanjem voćke koju je zasadio otac, djed se režu spone s precima. Nerijetko se odstranjivanjem voćke ‘odstrani’ i najstariji član obitelji. Možda onaj u staračkom domu. Osamljen, napušten, višak, smetalo u tijesnoj kući od 200 kvadrata.

Ne iščupa li se bagerom (neće valjda motikom, krampom pa trošiti snagu!?) korijenje. otpilana voćka će nagodinu opet izbaciti mladice. Bez ljutnje, bez prijekora dati drugu šansu. Podsjećati. Sjećati se u ime tvoje svega što želiš otpilati u sebi.

Ne moraš je uzgajati iznova. Ništa ne moraš. Ti si gospodin i imaš novca na računu, svoju štednju i izglednu mirovinu. Ni voćka ništa ne mora. Neće se uplitati u tvoje izbore. Preživjet će na nekom drugom mjestu ona. Preživjet ćeš valjda i ti. Ukorijeniti se negdje drugdje. Ili nigdje. Tvoja djeca? Misliš da će te poštovati? Kako? Jesi li im ostavio koju voćku u dvorištu da bi te se mogli sjećati? Nisi. Bit ćeš višak u zabačenom staračkom domu, smetalo u još većoj kući. Ostavljen. A korijeni tvoje loze sve plići. Svaki vjetar ih iščupa. Nestaješ. Nema te. Ubio si pretke ubijanjem njihove ostavštine, tebe ubijaju nasljednici. Možda negdje u DNK se probudi, postane dominantno sjećanje iz prohujalih stoljeća. Možda te tvoji unuci eskulpiraju za grijehe, iako si davno tamo na drugoj strani. Ostavio si im teške terete.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
110 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
igi
Gost
igi
1 godina prije

….ostavština nije u voćki već u tvom srcu – duši…spone koje vežu čovjeka nisu u zemlji već u tradiciji tvojih predaka…ne kaže se uzalud može čovjek u grad otići ali selo iz njegovog srca nikako ili rijetko….pogledaj hazare…ono što ih je vezivalo nije tlo niti voćka već izgovorena riječ i prepričana predaja.

Abe Nepotvrdjeni
Gost
Abe Nepotvrdjeni
1 godina prije

I zato pali pilu. ?

igi
Gost
igi
1 godina prije

….nema potrebe;drva su ispilana…

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

IGI, posve pogrešno, tradicija je izmišljotina. Šta je to uopće tradicija? Ništa, prazna priča. Slažem se da imamo pamćenje, ali od pamćenja je bolja pisana riječ.
A to u vezi tradicije. Pa i ovako kako mi danas živimo, u nekoj budućnossti će isto biti tradicija, već za dvije-tri generacije. Ono šta mi danas smatramo tradicijom, naši ne tako davni preci su imali za svakodnevnicu. I njihovi tadašnji primitivci su kakali da se treba oslanjati na tradiciju, ali još ranijih predaka.
Da smo tako razmišljali nikada ne bismo izašli iz pećine.
Zašto su svi, ali baš SVI, tradicionalisti i konzervativci toliko pokvareni i izopačeni licemjeri? Stalno govore protiv modernih vremena, novih znanstvenih udobnosti koje nam donose nove tehnologije, a svi to besramno koriste.
To je vrhunac zla i pokvarenosti, mržnje…e zato tradicionaliste i konzervativce smatram za najveće zlo u svakom vremenskom razdoblju.

P.S. Važno !!! Neke stvari su bezvremenske. Biti pošten, dobar i pomagati drugome, te uvažavati druge i drugačije. No i to je pod upitnikom. Jer, baš tradicionalisti i konzervativci razmišljali su i razmišljaju ovako: da, pomagati, ali samo onima koji su iz moga krda i koji ne odskaču iz tog moga krda.
Jer, u krdu je sigurnije, toplije, ali smrdi. Posebno smrdi po pitanju morala, ljudskosti i poštenja.
Svi veliki zločinci iz povijesti itekako su bili tradicionalisti i konzervativci.

Alan Ford
Gost
Alan Ford
1 godina prije

Jako dobar članak. Naročito ako se promatra kako alegorija na SFRJ, agrarnu zemlju koja je iz ruševina za 30-tak godina prerasla u srednje razvijenu industrijsku zemlju u kojoj je pismenost stanovništva smanjena sa 50% na ispod 10%, izgrađen najveći dio današnje cestovne i željezničke infrastrukture na toj teritoriji, nasip na Savi od Slovenije do Beograda, najveći dio tvornica – od kojih veliki broj ne radi od raspada SFRJ, sportski rezultati dosegli svjetski vrh, snimani u svijetu najgledaniji filmovi, kriminal bio na vrlo niskom nivou, izgrađen najveći dio današnjeg stambenog fonda u kojem i danas stanuje pola stanovništva – polovica rođena poslije tog vremena, sveučilišta dosegla svjetski nivo, broj stanovnika porastao za skoro 50%… Dobro, nije baš sve bilo perfektno, ali ovo su gore činjenice.
Danas stanovništvo masovno odlazi iz skoro svih regiona (čast izuzecima), jer je školstvo, zdravstvo, kvalitet hrane, kultura, stabilno radno mjesto, perspektiva i na kraju krajeva kvalitet života plus opća atmosfera u odnosu na SFRJ vremena – u banani. Više ne postoji državnik koji se ozbiljno brine o tim stvarima. Kada i gdje je nastao taj rez, vjerojatno svatko ima neko svoje tumačenje (kao i što se mnogi neće složiti ni sa ovim što sam gore nabrojao), ali jedan prigodan tekst o brisanju vlastitih vrijednosti, kao dopuna ovom gore, može se pročitati ovdje:
https://www.tacno.net/novosti/prokletstvo-sase-gesevskog/

otpisani
Gost
otpisani
1 godina prije

Da, ova priča iz škvera me podsjeća na Uljanik, – guzonje ga sje.ale i da bi zamaskirale svoje (ne)djelo gurnule ga u ruke radnicima, da sutra mogu licemjerno reći – Evo vidite da radnici nisu sposobni za voditi firmu (jer, naravno radnici trebaju samo biti robovi).

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije

@otpisani, da, zanimljivo, radnici je stvorili, gradili, unapređivali, upravljali sa škverom a sada za to više nisu sposobni, da nisu poglupavili od 1990. pa nadalje ?

moravac
Gost
moravac
1 godina prije

Zato ti je voljena Yugasuga i bankrotirala 1983………….

igi
Gost
igi
1 godina prije

…u potpunosti te razumijem…ali tradiciju ne valja izjednačavati s primitivizmom…tradicija može biti i odgoj tvojih roditelja koje prenosiš na svoje potomke…ono dobro od njih….

Jole
Gost
Jole
1 godina prije

Nije istina Zlatane da su svi zločinci bili konzervativci.

Gotovo svi zločinci su bili progresivni i ljevičari. Hitlera na vlast nisu doveli konzervativci, nego SPD koji mu je omogućio vlast. Mussolini je također bio ljevičar i progresivan. Tko je napadao siromašne i konzervativne zemlje zadnjih 100 godina?

Pišeš puno i onda ubaciš neistinu.

igi
Gost
igi
1 godina prije

…mislim da donosiš površne osobne prosudbe uzimajući u obzir samo prethodnih 100 god……treba npr. uzeti u obzir i primjere u doba francuske revolucije gdje je npr. u hrvatskoj kler bio podstrekač a bogme i izvršitelj ubojstva simpatizera francuske revolucije…u šibeniku su raskomadali francuskog konzula i njegovu obitelj a u splitu sasjekli sve građanski usmjerene prvake…ne valja biti ostraščen jer nasilje i zločin nije niti jednoj strani nepoznat….

moravac
Gost
moravac
1 godina prije

…….a tek zlocinci tito i staljin…….

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

JOLE, nisi u pravu, niti malo. Svi veliki zločinci kroz povijest su bili desničari, konzervativci i tardicionalisti.
Hitlera je na vlast doveo njemački narod, odnosno biračko tijelo. Dobio je u 11 mj. 1932., 38% glasova, pa je nakon neuspjeha da socijaldemokrati o komunisti stvore koaliciju, došao na vlast 30.1.1933. Na ponovljenimizborima u 3 mj. 1933., hitlerovi nacisti dobili su 44% glasova, plus jedna ekstremna desna stranka 6%. Oni su svojih 6% dali nacistima, pa je nakon toga Hitler imao većinu u Parlamentu. Ostalo je povijest.
Mussolini je bio navrnuti ljevičar, kasnije je bio ekstreni desničar. Ili Franco,teški katolik, desničar, promicatelj obitelji, hahaaaaaaaaaa, ma daj Jole.

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije

@zlatan- To smo već apsolvirali. Biti konzervativan ne znači biti nazadan. Konzervativnost je svjetonazor a ne primitivizam. Ne vidim u čemu je problem ako kao (umjereni) konzervativac imam struju. I ako s tobom komuniciram putem interneta a ne dimnim signalima ili golubom pismonošom. Živimo u XXI st. i nema razloga da ne koristimo blagodeti te tehnologije. Jedno je odnos prema obitelji, duhovnosti i zalaganje za tradicinalne vrijednosti a nešto posve drugo pustinjaštvo.
A što se tiče morala tu je posve svejedno je li netko konzervativac ili liberal. U oda tabora ima dobrih i pokvarenih. “Biti dobar i pošten” je stvarno bezvremenska osobina i najviše se za nju ima zahvaliti roditeljskom odgoju koji je, budimo realni, bio tradicionalan i konzervativan.

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

Sve ovisi s koje točke gledišta promatraš. Kod mene je tradicija konzumacija alkoholnih pića koja vjerovatno seže tisućama godina unazad. To ne znači da se valjamo po podu. Tko se ruši od alkohola za njega se smatra da je bolje da ne pije i tako mu se savjetuje. Samo što su nekad radili svoje vino i svoju lozovaču a onda su došla industrijska domaća pa strana pića: od brandyja kojeg zovu konjak pa do pravih konjaka ili viskija a ima i vodke. Tu je moj stari rekao da je đavo odnio dosta ljudi zbog obojenih pića ali iako je najviše volio lozovaču ni on nije mogao odoljeti tom šarenilu. Ove vaše podjele lijevo i desno su sasvim apsurdne. Možemo govoriti o političkom spektru za koji su se svojevremeno borili fašisti, nacisti i komunisti ali u principu veliki vođa s kultom ličnosti, homogenizacija naroda i jaka vojska su zajedničke svima a priče su ionako za mase bezličnih sljedbenika. Istočni Njemci bili su dobri komunisti nakon što su prije toga bili dobri nacisti, samo se ikonografija promjenila. I ljudi opet ne uviđaju sličnosti na tom političkom spektru. Inače sam pristalica režima ali bez kultova ličnosti i kojekakvih parada. Pa i te pećine zaista je bila rijetkost da Homo Sapiens živi u pećinama. U pećinama su živjeli trogloditi samo što mnogi guraju Darwina kao dogmu. Nije to nikakva evolucija nego su Homo Sapiensi vremenom istrijebili trogloditske vrste koje su živjele paralelno s njima ili je čak dolazilo do sparivanja s kompaktibilnim trogloditima tako da je trogloditska genetika preživjela do današnjih dana.

Mala Ulica
Gost
Mala Ulica
1 godina prije

Dobar dan Zlatane,
slažem se i sa Vama i sa ovim člankom. Jedan netreba obavezno isključivati drugog.
Smatram pogrešnim i čak zlobnim piliti voćke koje ne smetaju ili im je jedina krivica što jednom godišnje gube lišće te tako šporkivaju travnjak.
Ima likova koji vole rezati što funkcionira umjesto da održavaju i uljepšavaju ono što imaju (jer su imali sreću da su im roditelji ostavili) i u medjuvremenu novo negdje drugdje graditi.
Jedno ne treba obavezno isključivati drugo.
Lijepi pozdrav
Mala Ulica

nime
Gost
nime
1 godina prije

svako treba imat zemlju na selu da može cijepat drva.
i da ne umre od straha kad rus zatvori plin ili amerikanac struju.

otpisani
Gost
otpisani
1 godina prije

Karma??

28.juni
Gost
28.juni
1 godina prije

Život je bumerang! Kako baciš tako ti se vrati.

velebit
Gost
velebit
1 godina prije

Tko nema prošlosti nema ni budućnosti.

towarmagarski
Gost
towarmagarski
1 godina prije

jeli to nastavak od one kruške ? opet ste mi izmamili suze 🙂

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Dobar tekst Alerik.
Pre radija, televizije, interneta mladi su se vaspitavali pričama starijih. Kroz te priče su mladi oblikovani da budu što više uklopljeni u društvo u kome žive. Evo jedne od takvih priča sa sličnom temom kao ovaj tekst.

Iako to nama danas izgleda neverovatno surovo nekada su ostarele, iznemogle članove porodice odvodili u neku zabit i ostavljali ih da umru jer je u oskudici hrane bilo teško hraniti usta koja ne doprinose (a doprinosom se gotovo isključivo smatrao fizički rad). Narodno predanje se prenosi vekovima tako da je i ova priča iz tog nekog davnog vremena.

Poveo sin ostarelog oca da ga ostavi negde u divljini a otac mu kaže: “Ostavi me gde hoćeš, samo nemoj u onoj klisuri.”
Pita sin: “Kakve veze ima koja je klisura?”
“Ima, tu sam ja mog oca ostavio”
Sin shvati da i njega isto čeka pa vrati oca kući i postavi ga u vrh sofre.

Naravno, ovu priču ne treba shvatati bukvalno…

Ivan
Gost
Ivan
1 godina prije

To nisu obicaji sa ovih prostora ostaviti stare da umru zbog bolesti i starosti. Ovde su uvek stare negovali i brinuli se o njima, osim nekih izuzetaka. Medjutim u nekim “kulturama” je ovo bio obicaj. U Papua Novoj Gvineji jos uvek postoji pleme koje jede svoje clanove i to dojucerasnje prijatelje, dok ima i plemena koji opet jedu “samo” pripadnike drugog plemena. Mentaliteti ljudi sa drugih prostora su jako razliciti i upravo zbog toga treba spreciti po svaku cenu doseljavanje i migracije sa udaljenih prostora jer ce izazvati nerede a na kraju i rat. Televizija i internet svakako ne uticu povoljno na psihicki razvoj mladih ljudi a neiki to koriste kako bi im um potpuno izopacili. Zato mediji ne bi smeli biti bez nadzora i cenzure. Prica jeste poucna ali ne potice verovatno sa ovih prostora.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Da Ivane, upravo zato sam i naglasio da priču ne treba shvatati bukvalno, čitav niz poruka se iz nje može izvući.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Žalio se neki čovek svešteniku kako mu sin ne da jesti sa njima već kada oni završe sa jelom onda njemu da. Pitao ga sveštenik šta je on sa svojim ocem radio;”Nisam tako radio, ja sam svome davao da jede ali za drugim stolom.”… E vidiš kako to ide;ti si svoga oterao od stola, tebi tvoj ne da da jedeš a njega će njegov isterati iz kuće.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

SINIŠA, a šta ako je taj otac bio nasilnik, alkoholičar, tiranin koji je godinama mlatio ženu i djecu? U našim tradicijom okovanim vukojebinama to je bilo prečesto. Pa onda kada pod stare dane tog oca sin mlati i muči, pa neka ga muči.
Jer, već je netko gore napisao, da prosšlost utječe na budućnost, odnosno na sadašnjost.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Zlo radnja zlo….kolo nikako da se prekine. Najveći problemi ne nastaju zbog tuče ili maltretiranja već kada dođe tren da je sin stasa i da treba biti domaćin i da razvija i sebe i porodicu onda se desi jaz u generacijama i staracka tvrdoglavost.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Još jedna…dosadio stari roditelj ukućanima, star, bolan, ne doprinosi domaćinstvo, moraju paziti na njega te sin domaćin odluci oca donijeti negde u sumu i utući;strpa ga nako slabog u vreću pa krene polako…bira on pod koju bukvu da ga ukopa, u koju provaliju da ga baci te se umori pa malo sede da odmori ali vreću ne otvara:”Odmori sine, tako sam i ja svojega oca isto.” Zamisli se sin domaćin nad sobom, odveze vreću, odnese oca kući, nahrani ga i napoji …od tada je otac bio otac domacin a sin bio sin domaćin i pazio je na svoga roditelja.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

SINIŠA, smiješne su te seoske kamenodobne priče. Ako je netko toliko onemoćao u starosti, lijepo ga je i ljudski smjestiti u dom, da ima svu potrebnu medicinsku skrb. I još djeca to plaćaju, otkidaju od usta.
U svakom slučaju, to je civilizacijski napredak.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Ima jedna priča i za tebe….u Austrija jedan sin stavi majku u dom, nakon nekog vremena on dodaje u dom da vidi majku kad tamo nema majke u sobi;pita gde je a oni njemu kažu umrla ima deset mjeseci, pa zašto niste javili…nisi ostavio kontakt broj da ti javimo, čini mi se dvije godine nije dolazio mučenik u pravom smislu.
Civilizacijski…jadan si i ti i ta tvoja civilizacije. Dom je krajnja nužda, ljudi su današnji mekši i ne mogu se izboriti sa tim teretom ali neću suditi, svakom svačije.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

SINIŠA, aj ne lupetaj. Ako si protiv civilizacijskih dostignuća, odbaci internet, inače ako ga ne odbaciš, licemjeran si.
U našim patrijarhalnim vukojebinama itekako su se jedva čekali riješiti starih, hahaaa. A šta ako je ta mater bila mater iz pakla? Ili otac iz pakla?

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Zlatne oko moje iz njedara…nije u pitanju civilizacijski napredak već civilizacijski otklon “ne čini drugom šta ne želiš da se tebi desi”. Sva ta savremena dostignuća su samo POMAGALA da insan bude još bolji insan…svako znanje i saznaje treba da oplemeni insana a ne da ga napravi emotivno zaostalim.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Zlaja , ako dozivis i ti i mi i ovaj portal javi nam se iz tog civilizacijskog napredka ( tj doma za stare i nemocne o kojima niko ne zeli ili ne stigne da se skrbi ) da nam preneses utiske iz prve ruke kakav je zivot u civilizaciji….

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije

@Alen- Na stranu što je @zlatan napisao ali da se referiram na “dom za starije i nemoćne”. Nije da popujem ali imam neposrednog iskustva a to je da danas ti domovi nisu (i ne bi ni smjeli biti) ubožnice. Ako danas imamo stariju osobu, kronično bolesnu (često od fatalne bolesti), koje treba 24 sata medicinske skrbi onda ako sami nismo iz medicinske branše je dom najbolje rješenje. Kako misliš da osoba od 50-ak kilograma, koja je isto u ozbiljnim godinama, daje dnevnu njegu nepokretnoj od npr. 120 kg. Nažalost današnje obitelji nisu brojne, svi su zaposleni i gotovo je nemoguće naći vremena (o znanju neću) za cjelodnevnu brigu koja može trajati i više godina.
Moja su iskustva sa domovima više nego dobra. I osoba koja je bila smještena je bila zadovoljna i sigurno bolje zbrinuta nego da smo to sami organizirali. Naravno da je to imalo i svoju prilično visoku cijenu ali ostaje osjećaj da smo učinili najbolje u danim okolnostima.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Sve ok ,Pirets ..Razumijem ja situaciju i nacin zivota i sve ostalo sto nas je zadesilo … Bitno je da svako u brizi prema roditeljima dadne svoj maksimum i da mu to pricinjava zadovoljstvo , da skupa s njima odluci sta je najbolje za njih ..

otpisani
Gost
otpisani
1 godina prije

Daj zlatane, ne .eri !

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

OTPISAni, se…r m ti se na glavu

otpisani
Gost
otpisani
1 godina prije

zlatan
Pa da, .rati jedino i znaš, ostalo ti je sve za .urac!

Dunja
Gost
Dunja
1 godina prije

Naši ljudi u domu umiru uglavnom veoma brzo, mi smo ljudi porodica, MALO je domova koji su postigli taj nivo rada….

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije

@Dunja- Govorimo li o državnim ili privatnim domovima? U privatnim ljudi žive godinama (ovisno o zdravlju) ali su cijene bar dvostruko više. Profesionalni kadar, kuhar koji individualno prilagođava jelovnik klijentu i gotovo obiteljska atmosfera.
No nužno je da osoba koja ide u dom to želi a ne da ju se nasilu smješta. Ko ide protiv svoje volje to je ravno otpisivanju i nažalost takvi ne žive dugo.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Još jedna….neki čovek svako jutro kupovao tri hljeba, tako iz dana u dan te trgovca zainteresova pa ga upita zašto on svako jutro kupuje tri hljeba:”Jednim vraćam dug roditeljima zašto su me hranili, jedan meni i ženi, da jedemo a jedan dajem sinu u dug”. “.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

¸To je to siniša… Ova s tri kruha…

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Da Alan….to bi trebalo biti “taj” običaj.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

U mom “dzematu ” je to zakon.. 🙂

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Amin.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

ALENE, a šta ako je u kući još i pradjed ili praunuk? Koliko onda treba kruhova ili hljebova? Četiri ili pet?

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Oooooo dje si zlaja , kako si….. Dugo te nema….

Pa ako ima pradjed i praunuk ne treba pet kruhova …Slaba ti je matematika.. U svim slucajevima treba ti najvise tri a najmanje jedan.. Kako pet..Kome pet.. Razmisl,,,,i pa ces shvatiti pouku i medjugeneracijske veze…

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

IVANE, pa ako internet i tv izopačuju um, pa kojeg vraga nam se obraćaš preko tipkovnice? Zar to nije licemjerno?
Inače ljudožderstvo nigdje više ne postoji, u dubinama Papue su zadnja preostala plemena uvjerili da to ne rade, ali zato je danas među tim plemenima rašireno vjerovanje da su neke žene vještice, pa ih znaju umlatiti, ubiti. Hm, a danas su mahom kršćani. Ali ako se sjetimo da su kršćani proganjali i izmišljali vještice, sve u redu. I ti Papuanci će ih prestati proganjati. Tamo negdje za nekih 500 godina

Rabotnik
Gost
Rabotnik
1 godina prije

Cuo sam slicnu pricu od starih ljudi ….Zatekao mali sin oca kako nesto radi s drvetom pa ga upita:
– Tata, sta to radis?
– Kopam korito djedu iz kog ce jesti.
– A jel tako Tata, tako cu i ja tebi kad odrastem a ti ostaris?
I cuvsi ovo otac prestane u svom naumu.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

“Ostavio si im teške terete.”….koliko roditelja misli na svoju decu, koliko djedova misli na svoju unucad, koliko ljudi misli na svoje naslednike kada čine kojekakava sranja!!?

pera detlic
Gost
pera detlic
1 godina prije

REAKCIJE NA TEKST (mogucnost razumjevanja)
Nekim citateljima software jednostavno nije kompatibilan sa ovim file-om. Drugima pak, software je zastareo, tako da moze obraditi file ali sa greskama. Ima i onih kojima pravi problem i stari procesor (greje se i blokira).
Sve u svemu dobra tema i zanimljiv tekst.
SMRT FASIZMU SLOBODA NARODU !!!!!

Yatta
Gost
Yatta
1 godina prije

Bravo majstore

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Ovaj tekst nekako kazuje o ovome :

Dobrocinstvo prema roditeljima = najbrzi put ka Allahovom zadovoljstvu i garancija dobrocinstva tvoje dijece prema tebi !

Poslanik sallallahu ‘alejhi ve sellem nas je obavjestio da : “Oni su tvoj dzennet ili dzehenem“. Takodje je rekao: “Roditelj je srednja vrata dzenneta pa ako hoces, pusti ih a ako hoces sacuvaj ih!“

el Isra: “Gospodar tvoj zapovijeda da samo Njemu robujete i da roditeljima dobrocinstvo cinite. Kada jedno od njih dvoje, ili oboje, kod tebe starost dožive, ne reci im ni: „Uh!“ – i ne podvikni na njih i obracaj im se rijecima poštovanja punim. Budi prema njima pažljiv i ponizan i reci: „Gospodaru moj, smiluj im se, oni su mene, kad sam bio dijete, njegovali“!

Allah dželle šanuhu postavlja roditelje na mjesto odmah poslije sebe pa tako i duznosti i obaveze prama njima dolaze odmah nakon robovanja Njemu.

“Ako tvoj roditelj uradi nešto sa čime, kao vjernik, nisi zadovoljan, razgovarat ćeš s njim, bez korištenja grubosti, ružnih postupaka i teških riječi. U protivnom, ostavi ga na miru. Roditelj nema isti tretman kao bilo koja druga osoba.

’’ U jednom hadisu Poslanik je tri puta ponovio da se moraju postovat roditelji: “čak iako su roditelji bili nepravedni prema njemu.“

” Ako Allah,dž.š., hoće On odloži sve kazne do Sudnjeg dana, osim neposlušnosti roditeljima. Kaznu za ovaj grijeh Allah,dž.š., ubrzava još na ovom svijetu, prije smrti griješnika.”
Dobročinstvo prema roditeljima jedan je od najvećih kur’anskih imperativa.

Dzenet je pod majčinim nogama….

KAda čovjek preseli na onaj svijet jedino sta mu moze pomoci su njegova dijela koja ostaju iza njega…

Enes r.a., prenosi da je Allahov Poslanik s.a.w.s., rekao: „Iako će biti u kaburu, čovjek će nakon svoje smrti imati koristi i sevapa od sljedećih sedam dijela: znanja kojem je druge podučavao, rijeke kojoj je korito načinio, bunara kojeg je iskopao, palme koju je zasadio, džamije koju je napravio, mushafa kojeg je u naslijeđe ostavio, ili djeteta koje će oprosta za njega tražiti nakon njegove smrti!“ (Šu’abul-Iman, Bejheki, br.3175.)

Poslanik sallallahu alejhi ve sellem: „Budite pravedni prema svojoj djeci, budite pravedni prema svojoj djeci, budite pravedni prema svojoj djeci.“ (Ahmed, Nesai)

Pajo
Gost
Pajo
1 godina prije

**************

Admin: Ne vrijeđati. Alen je na ovom portalu već dugo i njegove namjere su iskrene.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Valja dodati…roditelju ne žali se kako je dijete teško odgojiti i odhraniti, zamisli samo kako će tvome detetu biti teško tebe stara i ne moćna negovati.
Kada dijete postane roditelj onda se seti roditelj ovih rijeci:”Ako Bog da imaćeš i ti decu, tek ces tada shvatiti.”…”čak iako su roditelji bili nepravedni prema njemu”,nikada roditelj nista ne čini zato što ne voli svoje dijete ali eto put do zla je poplocan dobrim namerama….
Alan…svaka ti na mjestu.

Maja
Gost
Maja
1 godina prije

pa i u bibliji stoji – postuj svojeg oca i majku, da ti bude dobro i da dugo zivis na zemlji. kao i -roditelji ne razdrazujte svoju djecu, vec ih ucite..

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Hvala i tebi Majo…

nena
Gost
nena
1 godina prije

Jako lijepo…hvala Alene
Pozdrav iz Splita

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije

Ono što ljude veže za jednu zajednicu su jezik i običaji.Možemo govoriti stranim jezikom i sporazumjeti se,ali sigurno nećemo do kraja moći izraziti svoje JA koje u sebi pamti fore,”fazone” priče,predaje svojstvene našem podneblju.
“Biblija kaže da je u Babelu Bog pomiješao jezik ljudima(jer su se pobunili protiv njega) kako ne bi razumjeli jedni druge . Zato su oni “prestali graditi grad” Babel te su se rasijali “po svoj zemlji. Jezik oblikuje čovjekov način poimanja i opisivanja svijeta koji ga okružuje. Tako se u različitim jezicima na različit način opisuju boje, mjere, smještaj u prostoru i smjer kretanja. Nije dovoljno samo znati riječi nekog stranog jezika nego treba razumjeti i način razmišljanja onih koji njime govore. Možemo zamisliti kolika je pomutnja nastala u Babelu nakon što je Bog ljudima pomiješao jezike. Nije ni čudo što graditelji Babilonske kule nisu bili u stanju dovršiti svoju građevinu.Nekad davno svi su ljudi živjeli u jednom velikom selu i govorili istim jezikom”, kaže legenda koja se priča u jednom plemenu što živi u planinskom području Mijanmara. Dok su gradili veliku kulu, seljani su “počeli usvajati drugačije navike i običaje, a njihov je govor počeo poprimati drugačija obilježja, pa su se na koncu rasijali po svoj zemlji. Mnogi narodi na Dalekom istoku te u Africi, Meksiku i drugim dijelovima svijeta imaju slične legende.Da je Mojsije, pisac biblijske knjige Postanka, izmislio priču o gradnji kule u Babelu, bi li taj događaj bio utkan u legende naroda i plemena koji žive na suprotnim krajevima svijeta?”
U prenesenom značenju,izgubimo li svoj jezik i običaje,izgubili smo i funkcionalnost svoje zajednice,korijenje.A da taj osjećaj gubitka nije ugodan,vidi se i po tome što naši iseljenici pod svaku cijenu nastoje sačuvati svoj jezik i običaje i taj im je način vezivanja s korijenima očito iskonski potreban.Nemaju od toga materijalne koristi,ali se osjećaju bolje,liječe svoju nostalgiju…Da bi mogli “završiti naše kule,građevine”, očito je potrebno održavati jezik i običaje i “ne čupati stabla s korijenjem”.
Iseljavanjem mladih izgubiti će se i jezik i običaji jer ih neće imati tko prenositi,niti na koga prenositi.A mladi će s novim jezikom i običajima koje će polako usvajati početi pripadati drugim zajednicama i dalje će izgrađivati tuđe zajednice.Pri tome ne mislim na masovne migracije s Bliskog istoka gdje je potencirano prenošenje njihovih kultura-oni dolaze u paketu sa svojim jezikom i običajima s intencijom da takve i zadrže(masovna gradnja džamija,uvođenje šerijatrijskih zakona u UK,život na izdašnim socijalnim potporama bez doprinosa zajednici i sl.).
Gubitkom mladih ljudi,gubimo puno više od radne snage…gubimo graditelje našeg “velikog doma”.Sami smo si krivi jer im nismo osigurali razloge,uvjete za ostanak…one najosnovnije,životne-krov nad glavom i pristojne i sigurne prihode da mogu živjeti od svog rada i stvarati obitelji.Kako kaže @Sinisa,koliko roditelja,djedova misli na svoju unučad dok gotovo tri desetljeća radi ili prešutno odobrava različita sra.a?Dobiješ (karmički)uglavnom ono što si i zaslužio.

zlatan
Gost
zlatan
1 godina prije

NONWO, zaista? To vezi jezika. Hm, znam i ja to….ali recimo ovako. Netko kao dijete odseli u šta ja znam SAD. I kao odrasli čovjek daleko bolje govori engleski, nego materinji. Moja prijateljica živi u SAD, njena kćerka materinji praktički i ne zna govoriti. Ja mislim da je kriva baš ta moja prijateljica i otac male. Oboje su iz Hrvatske, nije mi jasno kako malu nisu naučili ili sačuvali da zna jezik. Tim više šta se mala rodila tu. Šta više jezika znaš, to bolje. Ta mala sada je odrasla žena.
Usput, pa kako su nestali mnogi jezici u prošlosti? Recimo, na ovim prostorima, gdje su nestali Iliri?

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije

zlatan,to je i za mene previše pitanja.Ni ligvisti ni arheolozi zajedno ne znaju odgovor od kuda raznolikost jezika,čiji je bio prije i koji imaju zajedničko korijenje te jesu li svi potekli od jednog ili se paralelno stvorilo više različitih.Činjenica je da jezik ujedinjuje zajednicu koja njime govori što ne isključuje da je govorenje više jezika prednost u komunikaciji.Ta mala koja ne govori materinji jezik(zato se i zove tako jer joj ga je govorila matera) je po meni na gubitku i “isčupani su joj korijeni”…Poznavanje “korijena” kroz jezik moglo ju je samo obogatiti.

Asir
Gost
Asir
1 godina prije

Kakvih zadrtih vucibatina ima na našim prostorima (vidi samo 90-te), raskid sa obiteljskim vjerovanjima i običajima u nekim slučajevima je odlična stvar. To se onda zove i civilizacijski napredak.

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe
1 godina prije

A sto kada netko unisti oporuku i sebi pokusava prisvojiti cijelokupno materijalno naslijedje, ne ostavljajuci ostalima nista pa ni fotografije sa zida, ostalima ostavlja samo uspomene??

Kolega 105
Gost
Kolega 105
1 godina prije

Ima mnogo takvih koji uspijevaju u pljacki naslijedja uz pomoc korumpiranog pravosudnog suastava i pokvarenih advokata. Nekima opljackanima citamo u crnoj kronici pukne film pa to onda rijese sa nekoliko hitaca ili nozem. Dakle vecina problema u Hrvatskoj izravno potijece od nesposobnog i korumpiranog pravosudja, a tu ne pomaze nekoliko hitaca pojedinca vec bi trebala armija pravednika, a to je onda put u kaos, sto treba nastojati izbijeci.

Kolega 105
Gost
Kolega 105
1 godina prije

Opet Admin vedri i oblaci

Fike
Gost
Fike
1 godina prije

Oduvek sam sumnjala da iza nicka SOA stoje uredjivaci portala. SOA je tu da “raspiri” diskusiju. Otuda mnostvo komentara SOA koji su kontradiktorni sto su primetili i drugi komentatori.

PPP
Gost
PPP
1 godina prije

SOA = Sigurnosno–obavještajna agencija Hrvatske
SOA = Service-oriented architecture
SOA = Stimulus Onset Asynchrony (medical)
SOA = Statement of Account
SOA = Special Operations Aviation
SOA = Subaru of America, Inc. / Hazar
SOA = Deep Purple – Son Of Alerik
SOA = Socijalistička omladina antikomunista 🙂
SOA = OSA = Obavještajno-Sigurnosna Agencija Bosne i Hercegovine
SOA = Sustavni Obmanjivač Antitalenata

Fika, imaš izbora samo za poželjeti. Što god odabereš nećeš pogriješiti :).

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Soa je Hazbara koji radi za intergalakticke gustere vanzemaljce , on je ovde sa misijom da dezinformise i njega je neko poslao , nista ovo nije slucajno , kako odobravaju njegove tekstove a istaknute mislioce ovde kao sto su Milan CZ i Subaru(bbbb) ne mogu da dobiju prostor jos ih cenzurisu .

nena
Gost
nena
1 godina prije

Soa= Deep purple bez minusa!

EU dismr
Gost
EU dismr
1 godina prije

@PPP, SOA=Samo Onda Ako
Sviram Opažam Analiziram
Skori Oporavak Anarhije .. 🙂

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Moguce , i meni se cini da nekad stoji nekoliko ljudi iza tog nicka ili jedan s vise licnosti unutar te osobe 🙂 ili neko ko razmislja na glas ili neko ko se trazi i postavlja pitanja …

Bilo kako bilo , mora se priznati da je u zadnjih nekoliko kometara a evo i u ovom tekstu sustinski detektovao dva krucijalna problema danasnjice ,dvije stvari ,skrivene od nas i nama predstavljene kao obicna i normalna stvar a to su kamata i odnos spram roditelja i dosta dobro objasnio kakve posljedice drustvo osjeca ne obaziruci se na te stvari ili magnitudu uticaja tih stvari na zivot…

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
1 godina prije

Meni se čini da u uredništvu postoji više struja različitih stajališta koje se onda putem komentara obračunavaju između sebe.

EU dismr
Gost
EU dismr
1 godina prije

@Pizi, a i struja se plaća, zar ne ? .. 🙂

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
1 godina prije

@dišsmr, he he, ratovi struja, izmjeničnih, istosmjernih, golfskih i humboltovih. ☺

PPP
Gost
PPP
1 godina prije

Netko traži vatru gdje nema ni dima, a portal svakog dana sve jači. Boli? 🙂

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
1 godina prije

PPP, vatre imam, ali mi dima fali.
Boli? Pa malo me još lijevi zglob hebe, ali nije strašno, hvala na pitanju.
Moj tata je jači. ?
Šalu na stranu, ako misliš da meni smeta što je portal sve jači onda si fulao poštara.

Get Riddicked
Gost
Get Riddicked
1 godina prije

@Pizistrat Nelson Moram priznati da mi je jako intrigantna ta pomisao o postojanju više struja, tako da ovdje na logicno.com imamo “deep site” (ekvivalent američkom “deep state-u”). Ovo je od sada moja omiljena teorija zavjere xD

EU dismr
Gost
EU dismr
1 godina prije

@Fike, oduvijek sam sumnjala, pa sam tako jednom pala,
i dobro se ulupala a za SOA nisam znala,
ne brinu ga tuđe riječi,
ne brinu ga tuđe hvale,
i ne šljivi on budale…. 🙂 zeku peku na stranu .. @Son of Alerik, hvala od srca !!

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

pred nekih desetak mjeseci jedan od admina je upozoravao na alerika/soa-u kao vrlo opasnu osobu sa stotinu lica, da bi smo danas došli do toga da ga jedan od admina, anarho ili tako nešto, uzima u obranu kad se izgubi u raspravama i krene u direktno vređanje, u nedostatku suvislih argumenata. To zorno pokazuje da se u redakciji logičnog dogodila kadrovska ili vlasnička promjena, i to na gore.

alerik je definitivno više osoba, već i zbog količine i dužine komentara koji se postavljaju, a različitost komentara, od ganutljivih pričica i sladunjavih komentara pod tekstovima ive kobaša, do žestokog obrušavanja na Venezuelu i socijalizam svake vrste je također nespojivo u jednoj osobi. Da ne govorimo o psihopatskim izjavama tipa ‘kamata je pokretač društvenog razvoja’ i ‘ubijanje i bombardiranje u Afganistanu i drugim zemljama je samo oružana zaštita za poslovne ljude’. Teška duševna poremećenost nespojiva sa pričicama o predacima, prepisanim tko zna otkuda.

Izuzetak bi bio netko sa težim sociopatskim poremećajima ili šizofrena osoba, no daleko je vjerovatnije da je u pitanju nekoliko članova redakcije.

Takođe je primjetno da tzv. soa reagira na tekstove ive kobaša minutu-dvije nakon što se pojave, što znači da je dio redakcije i zna kada će se pojaviti. Ovo što mu se sada objavljuje tekst je samo logični nastavak psihološke operacije. Kao, vidiš, kad mu objavljuju tekst, možda i nije psihopata. Nažalost, ideje koje se proguravaju pod tim nickom su duboko bolesne i štetne, kao i komentari koji dolaze od osobe/osoba koje koriste taj pseudonim, i nažalost kontroliraju portal.

L. R.
Admin
Famed Member
1 godina prije

Poštovani Ivo,

Sve ste pogodili. CIA, Soroš, Trump, Putin, Bakir, Milorad, Draganče, Plenki, Vučić i Šemsa iz Švraking sela financiraju Logično. Zaboravili smo Janšu, Kurtza i Mutti. 🙂

Na portalu su sve lažni profili, samo je vaš realan, kao u Truman Show.

Budite vi nama živi i zdravi.

Ugodno čitanje.

Redakcija

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

poštovani L.R.,

Znam da sam pogodio, to što ste reagirali u svega nekoliko minuta samo potvrđuje da pažljivo pratite komentare na ovu temu.

Ne znam tko vas financira, najlogičnija pretpostavka je da ste u državnoj službi, ali nije ni bitno. Za kruh se mora zarađivati, jeli tako?

Ugodna vam noćna smjena

Ivo

Nesvrstani
Gost
Nesvrstani
1 godina prije

@Ivo

“alerik je definitivno više osoba, već i zbog količine i dužine komentara koji se postavljaju,…”

Koliko sam ja primjetio u zadnjih cca pola godine, osoba pod nickom “Ivo” ima znatno vise komentara od Alerika.
Dakle ako za Alerika temeljem kolicine i duzine komentara mozemo zakljuciti da je vise osoba, onda po nekoj logici bi nick Ivo trebao biti barem isto toliko osoba ako ne i jos koja vise.

“Da ne govorimo o psihopatskim izjavama tipa ‘kamata je pokretač društvenog razvoja’ i ‘ubijanje i bombardiranje u Afganistanu i drugim zemljama je samo oružana zaštita za poslovne ljude’. Teška duševna poremećenost nespojiva sa pričicama o predacima, prepisanim tko zna otkuda.”

O psihopatskim izjavama i dusevnoj poremecenosti ide pricati isti taj Ivo koji cim ga netko malo iziritira kao malo dijete pocne prijetiti streljanjima jednog dana kada dodje na vlast, a fantazija na koju svrsava jest masovni pokolj u SAD-u kao rezultat preventivnog nuklearnog udara Rusije.
Po meni, veci stupanj dusevne poremecenosti treba imati za takve izjave.

“Nažalost, ideje koje se proguravaju pod tim nickom su duboko bolesne i štetne”

Rece nositelj psihickog zdravlja ovog portala.

Hajde se ti brini za svoje psihicko zdravlje i pusti Alerika na miru.
Tesko ces to shvatiti, no njegov doprinos ovom portalu je za nekoliko redova velicine veci nego tvoj.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

u redu je nesvrstani, odradio si zadaću, sad možeš na kavicu s kolegama.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

SoA uvijek ima odlične komentare.
Koliko biste meni dali nikova, mada sam par puta i od LPa markiran kao neko sa mnogo nikova tako da mi je to čak i smiješno.

Rabotnik
Gost
Rabotnik
1 godina prije

Podvojenog sam misljenja kad je SOA u pitanju. S jedne strane, zna zabriljirati s literarnim uratkom kao sto je ovaj a s druge strane uprska sa stavovima o drustvu itd. Stavovi mu se cine nekonsistentnima pa to navodi na misao da bio mogao biti vise od jedne osobe. Jos nisam dokucio njegov sistem/sustav vrijednosti. Sjecam se njegovih komentara na stihove Ive Kobasa, kako su bez veze itd itd… Od tada ga imam na piku…mozda sam ponekad i nepravedan prema njemu. U svakom slucaju, doprinos komentiranju mu je daleko, daleko veci nego moj.

Po energiji koju emitira me podsjeca na “petra pana” jos iz doba advance-a i alter mainstream-a (ako se toga jos itko sjeca)…

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

Da…npr. u mojoj kasabi je potomak partizana bio jedan od glavnih kad je trebalo rušiti spomenik istima.

Debeli pas
Gost
Debeli pas
1 godina prije

Izgleda da nam dolazi na naplatu. Hvala autoru za tekst i odabir teme.

niki
Gost
niki
1 godina prije

iskreno i istinito

Verica Čondić - Bijader
Gost
Verica Čondić - Bijader
1 godina prije

Tko si Ti koji si napisao ovaj tekst? Da nosim kapu, bilo bi – kapa dolje! Ovako, bez kape, svaka čast. Nije Te progutala globalizacija koja, u rukavicama, onako podmuklo, čupa korijene, oduzima ime, nacionalnu pripadnost i vjeru, iliti – pretvara pojedince u zombije koji slušaju samo Velikoga Brata. Sve to u ime nekakvoga komoditeta: abortiraj, rastavi se, eutanaziraj, prezri, odbaci, a kad te zahvati osjećaj opustošenosti onda bježi u Svetu Meditaciju, bježi u Ništa jer i ti si ništa, jer i tebe samo što nisu bili abortirali, ali će te sigurno spratiti u dom za otpisane. Tamo ćeš biti Niškoristi, neproduktivna biljka koju nitko ne treba pa … vidiš… najpraktičnije je – eutanazirati, da ne trošiš državni proračun jer te ta država ne treba, ne poznaje, ti nisi njezin, jer si bezimeno i nepotrebno Ništa…
Je li to život o kome si sanjao?
A ja se sijećam kad je moja devedesetogodišnja baka bila pred krajem ovozemnoga života, da smo je ljubili u naborano čelo, brisali joj znoj s lica, doveli joj svećenika da primi popudbinu za dalje, kako se ona nasmiješila na sve to, zahvalno nas gledala i blagoslivljala. Nije skidala očiju s nas, a kad sam je upitala zašto nas tako neprekidno gleda, jedva čujnim glasom je odgovorila: “Ne mogu vas se nagledati!”
A voćke? I danas živi stara murva s koje smo se gađali zrelim plodovima, najeli se a onda skupili punu kantu i dali svinjama.Orah i danas donosi glavolike plodove s mozgolikom jezgrom koja govori svojim izgledom: “Jedi me i pamet u glavu! Čuvaj korijene i moje i svoje!”

Pajo
Gost
Pajo
1 godina prije

verice u duhovnom razvoju nekada osoba upadne tu gdje ste vi upali. naporno radite dalje tek ste zagrebali.

nena
Gost
nena
1 godina prije

Jako dobar članak, hvala Son!
Tuga me neka uhvatila..koliko je voćaka neobrano i koliko li ih propada pod neobranim plodom a imanja opustjela..O vrijednosnom aspektu tek ne mogu a da mi se ne place, cijeli sustav vrijednosti nestaje na ocigled

EU dismr
Gost
EU dismr
1 godina prije

Son of Alerik, hvala !! Uživaš kad svi ne misle isto, he he, ali to je i bit svega ili da palim motorku .. ? 🙂

drvobradi
Gost
drvobradi
1 godina prije

pa, son of alerik
dopada mi se tvoj tekst,
naime, ja sam jedan koji je silom prilika otisao sa svoje djedovine, ocevine il kako to nazvati, povremeno sam se vracao na pustu i zaraslu zemlju koja je vec prakticki postala suma, no prosle godine sam je odlucio iskrcit i za chuda, u toj sumi sam nasao par stabala oraha koji su nasljednici oraha koji je nekad rastao pored kuce. No, jos vece iznenadjenje mi je bila jabuka slatkica, koja se rascvjetala cim sam joj dao zraka sasjekavsi ostalo drvece oko nje, Jesenas sam ubrao oko pola tone jabuka i dobio izvrstan sok i pekmez,
Inace jabuku je zasadio moj pradjed i ja kao djete je se sjecam kao ogromnog stabla koje me je hranilo par mjeseci u godini jer hrana u mojoj kuci nije bila nesto svakodnevno, Jesenas sam posadio nekoliko stabala jabuka i na proljece cu ukalemit slatkicu na njih, iz postovanja prema jabuci koja je igrala veliku ulogu u mom zivotu i pradjedu koji ju je usadio, takodjer sam mojoj djeci dao u nasledje da tu jabuku i ostale njeguju, jer one nisu samo jabuke nego trag naseg obitavanja i emocionalna veza s nasim korjenima

PPP
Gost
PPP
1 godina prije

Drvobradi, Son of Alerik te izazvao da napišeš komentar koji zrači nadom i pozitivnošću. Fino od tebe, a poučno za ostale.

drvobradi
Gost
drvobradi
1 godina prije

da, bas me izazvao
naime , rjetko pisem komentare al ovo je bas bio tekst koji sam prakticki prozivio gledajuci kako moje staro ognjiste nestaje kao da ga nikad nije bilo, i ne samo moje nego je puno ognjista zagaslo i trag im se izgubio
nestalo blejanje ovaca, mukanje krava, vika djece i pjesma kopaca na njivi
nista, ni odjeka, Na mjestu nekadasnje kuce poceo sam radit drugu kucu koja ce izgledom biti ista kao i ona u kojoj zivjeh nekad, naravno bit ce malo veca jel ipak za chudo, moja djeca pokazuju veliko zanimanje za nju i sam kraj kao mjesto u kojem se mogu odmorit od civilizacije. Nevjerovatno je koliko se trude oko radova

PPP
Gost
PPP
1 godina prije

Slično je i kod mene. Nema ništa ljepše od momenta kada ti pijetao najavi novi dan, ubereš i zagrizeš zrelu voćku i kada se napiješ hladne vode.

Alojz
Gost
Alojz
1 godina prije

Sve je moguće , ja sam prodao kuću s apartmanima i bazenom od 200 m3 vode , kupio mali stan i komad zemlje cc3000 m2 zemlje uz more , nikad sretniji dok sjedim i uživam u miru . Posadio voćnjak pa netko će ga brati ako ne ja vjerovatno kćerka i unuka , sretno im bilo , Hvala !

aga cija
Gost
aga cija
1 godina prije

ma,tko god da je iza Alerika, ili koji god da jesu…..dobri su!
Malo mi se čini da je u pitanju ljubomora pojedinih komentatora,koji su isto tako podjednako dobri.Jedino bi me s ovog portala mogla skinuti spoznaja da je neka amerožidovčina vlasnik ili urednik.
Pažljivo pročitam sve komentare i vazda ponešto saznam, i bome, naučim. Mlađi sam komentator, iako sam stara voćka s, poprilično iskustva svake vrste, ali sam shvatio da postoje ljudi i blesaviji, ali i pametniji od mene. I meni paše da je Alerik, i još neki,više osoba, jer tako ne ispadam jako podkapacitiran.

Vlastimir
Gost
Vlastimir
1 godina prije

Ja to stalno govorim.Narodi koji zaborave svoje KORENE brzo nestaju.Takvi narodi brzo gube svoj identitet ,tradiciju,običaje,kulturu i pismo.Brzo se stapaju sa drugim narodima.To je čest slučaj sa Srbima.Srbi su živeli u svim susednim zemljama i mešali se sa drugim narodima.Mnogi su Srbi bili promorani da menjaju svoju nacionalnost zbog opstanka a ima i primera kada su to radili bez primoravanja, kao što je to slučaj kod novonastale crnogorske nacije.Imamo primer mađarskog pesnika Šandora Petefija,koji se zvao Aleksandar Petrović i koji je rođen od oca Srbina Stevana Petrovića i majke Slovakinje, Marije Hruzove (to su podaci iz matične knjige u Kiškerešu).Zatim kada su Srbi iz Austrije 1750 g otišli u Rusiju i osnovali dve pokrajine Slaveno Serbijui Novo Serbiju,pretopili su se u Ruse itd.itd.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
110
0
()
x