fbpx

Vrste telesnih deformiteta – urođeni i stečeni

pravilno držanje, majka i sin, pridržavanje brade kifoza.
0

Telesni deformitet se u širem smislu može definisati kao odstupanje položaja nekog segmenta tela od standarda.

Standardan je onaj položaj u kojem su delovi tela međusobno postavljeni tako da ne ometaju nijednu telesnu funkciju, od izvršenja motoričkih zadataka do funkcionisanja unutrašnjih organa. U isto vreme standardni položaj telesnih segmenata omogućava najpovoljnije funkcionisanje tela kao celine.Međutim, pojava nepravilnosti u položaju delova tela je neminovna ukoliko se uključe pojedini unutrašnji ili spoljni faktori. Unutrašnji se uglavnom vezuju za genetiku, a spoljni za uticaj sredine. Shodno tome može se izvršiti podela telesnih deformiteta po kriterijumu uzroka. Na ovaj način telesni deformiteti se dele na urođene i stečene.

Urođeni telesni deformiteti

Urođeni deformiteti su oni sa kojima se osoba rodi. Uzroka može biti više i kreću se od genetskih nepravilnosti do nepravilnog položaja ploda u materici i problema tokom porođaja. Genetika se brzo razvija i svakim danom smo bogatiji za saznanja koja nam proširuju vidike. Naučnici su otkrili od kojeg dela zametka se razvija koji telesni sistem, tokove njegovog razvoja, kao i koji hromozom na ljudskom genomu nosi koje gene. Dekodirali su i zaduženje pojedinačnih gena, pa se danas, već u prenatalnom periodu, može utvrditi da li se plod razvija kako treba. Nauka ide i dotle da analizom genetskog materijala roditelja može da se utvrdi verovatnoća nasleđivanja pojedinih karakteristika.

Pojedini deformiteti mogu nastati zbog lošeg položaja ploda ili nedovoljno prostora u materici tokom trudnoće. Deformitet nastaje tako što se neki od segmenata tela namešta u položaj koji sputava njegov pravilan razvoj. Skeletni sistem u ovom periodu je izuzetno plastičan, odnosno sklon je uticajima. Još jedan od načina nastanka deformiteta je loš tok porođaja. Dešava se da plod ne krene kroz porođajni kanal onako kako treba, da se neki deo tela postavi neprirodno i da to dovede do određenog oštećenja skeletnog sistema što kasnije odvede u deformitet. Najčešći primer ovakvog nastanka deformiteta je problem sa stopalom poznat kao uvrnuto stopalo.

Stečeni telesni deformiteti

Stečeni telesni deformiteti su oni koji su nastali pod uticajem spoljne sredine. Uzroci se kreću od nepravilnog držanja do povreda. Najvažnije je spomenuti da je moguće u velikoj meri uticati na prevenciju ovakvog nastanka deformiteta. Ključan period za prevenciju je kada deca polaze u školu. Tada im treba skretati pažnju na pravilno držanje tela, podsticati ih na što više fizičke aktivnosti. Važno je uvek imati pravilan stojeći stav ili sedeći položaj, bez krivljenja i neravnomernog opterećenja različitih delova tela. Školski ranac treba nositi na ramenima.

Drugi vid sticanja telesnih deformiteta jeste povreda ili posledica profesionalne aktivnosti. Na povrede nekada nije moguće uticati i jedina prevencija je da se čovek pazi. Na one deformitete koji nastaju kao posledica zanimanja moguće je uticati tako što će pojedinac u svoj dnevni raspored uvrstiti program vežbanja koji neutrališe loš uticaj položaja koji zahteva profesija. Čak ni sportisti koji se bave sportovima gde je jedna strana izrazito opterećena nisu pošteđeni mogućnosti određenih problema sa držanjem tela. Za njih treneri planiraju poseban program korektivnih aktivnosti koji ima za cilj očuvanje telesnog statusa.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.
Izbornik