fbpx

Znanstvenici otkrivaju tajanstvenu ‘česticu X17’ koja bi mogla označavati novootkrivenu petu silu prirode

CERN laboratorij

Istraživači s Instituta za nuklearna istraživanja u Mađarskoj objavili su novo istraživanje u bazi arXiv nudeći daljnje dokaze o posve novoj čestici čije je postojanje prvi put predpostavljeno prije tri godine, a koja bi mogla razriješiti misteriju tamne materije i potencijalno otkriti petu silu prirode – ali ipak neki stručnjaci izrazili su sumnje.

Pod nazivom X17, postojanje ove čestice zahtijevalo bi prerađivanje Standardnog modela fizike čestica, teorije koja opisuje temeljne sile i klasificira subatomske čestice – ali samo ako se prvo može provjeriti postojanje čestice.

Ista skupina istraživača koja je objavila sporni članak također je izvijestila o prvim dokazima o čestici, u eksperimentima s radioaktivnim atomima berilija još 2016. Fizičari su izmjerili svjetlost i čestice koju je puštao berilij dok se razgrađivao. Uočili su da emitirani parovi elektrona i njihovi antimaterijski partneri, pozitroni, imaju tendenciju da ubrzavaju pod određenim kutom, ponašanjem koje nije izgledalo objašnjivo u postojećoj fizici. Fizičari su zaključili da mora postojati neka nepoznata posredna čestica, na kojoj je berilij propadao prije te čestice, a zatim je emitirao par elektrona i pozitrona. Izračunato je da ova nepoznata “čestica X” ima masu od gotovo 17 megaelektronvolta – oko 34 puta veća od elektrona – i da se naziva X17.

Nova studija dodala je još opažanja predložene čestice, promatrane pri raspadanju atoma helija. Slične eksperimentalne postavke ponovno su pružile dokaz posredne čestice s učinkovito istom masom. Nalazi pokazuju da predložena X17 čestica nije fermion – vrsta čestica koja čini običnu materiju – već bozon, čestica koja nosi energiju i ponekad snagu. To znači da bi X17 mogao prenijeti nepoznatu petu silu, za koju bi fizičari rekli da bi mogla objasniti tamnu tvar, tajanstvenu tvar koja čini 85% materije u svemiru.

Novi rad još nije pregledan od njegove početne objave 23. listopada. Većina fizičara ostaje skeptična – dijelom zato što još ni jedan vanjski znanstvenik nije uspio neovisno potvrditi ranija otkrića istog istraživačkog tima, rekao je Richard Milner, fizičar iz Massachusetts Institute of Technology koji nije bio uključen u istraživanje.

„Skeptičan sam. Mislim da je, kao eksperimentalnom fizičaru, to moj prirodni položaj kada vidim nešto takvo, ali mislim da to treba istražiti, “rekao je Milner.

Europska organizacija za nuklearna istraživanja ili CERN prethodno su pratili istraživanje i pokušali loviti čestice X17 i nisu uspjeli pronaći nikakve dokaze o tome. U svjetlu novih dokaza, još će mnogo skupina vjerojatno nastaviti tražiti te čestice.

Ako se potvrdi, otkriće bi moglo otvoriti i potpuno novi način fizike čestica, rekao je Milner. U posljednjih pola stoljeća, fizičari su postigli ogroman napredak u definiranju Standardnog modela usredotočivši se na visokoenergetsko područje, koje zahtijeva ogromnu međunarodnu suradnju i skupe akceleratore da zajedno razbiju čestice pri nevjerojatnim brzinama. No, novi se rad vrši na mnogo nižim energijama i troškovima i postat će posve novi smjer za fizičare u potrazi za novim česticama.

“Standardni model fizike je vrlo dobro definiran”, rekao je Milner. “Dakle, ako se pronađe nova interakcija izvan nje, to je jednostavno nevjerojatno važno.”

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
17 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
nekoime
Gost
nekoime
1 godina prije

Kaj se bez veze muče? Neka pitaju Gretu Thunberg, ona sve zna.

Jomla
Gost
Jomla
1 godina prije
Reply to  nekoime

osim da odgovara na pitanja.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

Jel to Pišta bači mijenja recept za debrecinke?
Po novom receptu, svijetle u mraku……

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

@Dalton :
Ako je česta,a mala=čestica !
Od njih (bitna količina) možemo pravit čestitke(29 Novembar)?

Najlepši je Pišta
iz mog obdaništa !

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

Pa to i ja kažem, a svi zapeli….. debel pa debel.
Ilonka

shumadinac
Member
1 godina prije

Jes da nisam nuklearni fizičar ali da vidimo: nova čestica je sastavni deo poznate materije ali je njen mali deo (34x teža od elektrona ali i dalje mnogo lakša od protona). Obzirom da pretpostavljaju da je poznata materija mali deo ukupne materije te X17 čestice bi morale da se negde nalaze u slobodnom stanju – u OGROMNOJ količini.

Tu dolazimo do drugog dela: naučnici pretpostavljaju da ta čestica ubrzava par elektron-pozitron. Ukoliko takvo delovanje postoji bilo bi pravo čudo da do sada nije zapaženo jer ovakvi eksperimenti nisu nešto što se retko radi a pretpostaviti da pored tolike količine u svemiru na Zemlji postoji samo vezana u nekim atomima nije baš realno..

Ali jedan naučnik iznova potvrđuje koliki je genije bio uprkos stalnim naporima da se njegove teorije ospore (što je postalo neka vrsta takmičenja). Postaviću link ispod da vidite kako je nauka tek danas u stanju da dokaže i da potvrdi da je tačno ono što je Ajnštajn tvrdio na početku 20. veka.

https://www.sciencedaily.com/releases/2019/09/190911121948.htm?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+sciencedaily%2Fspace_time%2Fastronomy+%28Astronomy+News+–+ScienceDaily%29&utm_content=Yahoo%21+Mail

čitalac
Gost
čitalac
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Da, da…
Zar nije “Božja čestica” (bozon) objasnila sve misterije i tajne materije (“i šire”)?
I šta sad, opet nova čestica!
I tako beskonačnost….
Ali važno je kako je javnost oduševljena svaki put.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  čitalac

@čitalac :
Piše se bizon !

čitalac
Gost
čitalac
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

🙂
Vitez od kisele štrudle

U prolazu
Gost
U prolazu
1 godina prije
Reply to  čitalac

Ma treba jednom stati sa tim česticama, ima ih ko kiše.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  shumadinac

@shumy :
Elektron,pozitron
to su trona dva !

Volilo se dvoje mladih
ko dva goluba.

Ico
Gost
Ico
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Šumi, šumi javore, neka tvoje grane govore, pjevuši budući precednik Hrvacke

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Uvijek sam mislio, da je peta prirodna sila, glupost. I jaca je od svih ostalih zajedno. Kako kazu, sto jedan glupan upropasti, to cetiri pametna ne mogu popraviti.

U prolazu
Gost
U prolazu
1 godina prije
Reply to  nessy

Ima, ima tu logike, ima. Osim toga, tko bi se još mučio sa 5 sila, a i od ovih 4 boli glava.

Damir
Gost
Damir
1 godina prije
Reply to  nessy

Sve što “glupost” upropaste treba popraviti. Danas “glupost” ne samo da upropasti nego vodi i “pamet” u propast. Sjeli su na znanstvene tronove, okitili se titulama i otkrivaju već otkriveno da bi dokazalo svoje teorije. Nažalost od tolike znanstveno -materijalne gluposti se teško vidi istina. Većina ljudi se na to sve smije, sarkastičan je, zabavlja se na njihov račun …. i snosi posljedice…. što je također pravedno i pošteno. Dragi prijatelju koji ovo čita imaš li riješenje za ovo? Ako nemaš, ne čekaj ni sekunde, potraži ga dok još možeš. Sretno!

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

eV (elektkronVolt) nije mjera za masu nego za energiju, kinetičku energiju

Zorule
Gost
Zorule
1 godina prije
Reply to  samo tako

Zar nije kod elementarnih cestica to isto? E=mc^2

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik