EU otkriva strahove od novog svjetskog poretka

Josep Borrell
88 komentara

Peking i Moskva su revizionističke sile, tvrdi najviši diplomata EU.

Rusija i Kina su dvije „revizionističke“ sile koje pokušavaju da promijene trenutni svjetski poredak, tvrdi visoki predstavnik EU za spoljne poslove, tri sedmice nakon što su Moskva i Peking dali zajedničku izjavu u kojoj su osudili mnoge aspekte spoljne politike Washingtona, pozivajući na prekid „mješanja u unutrašnje stvari suverenih država“.

Govoreći na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji u nedelju, Josep Borell je upozorio da je sadašnji liberalni multilateralni svjetski poredak ugrožen, jer prijateljstvo između „autoritarnih“ rusko-kineskih vlada prkosi normama postojeće globalne arhitekture.

„30 godina nakon završetka Hladnog rata, suočavamo se sa odlučnim naporima da redefinišemo multilateralni poredak“, rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku. „Ova izjava je kulminacija dugogodišnje kampanje. To je čin prkosa. To je revizionistički manifest, manifest za reviziju svjetskog poretka.”

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov kineski kolega Xi Jinping potpisali su 4. februara, poslije tročasovnog sastanka u Pekingu, zajedničku izjavu u kojoj su dva lidera izrazila saglasnost o više pitanja globalnog održivog razvoja i međunarodnih odnosa.

Između ostalog, Putin i Xi su se složili da se suprotstave „zloupotrebi demokratskih vrijednosti i mješanju u unutrašnje stvari suverenih država pod izgovorom zaštite demokratije i ljudskih prava, kao i bilo kakvim pokušajima podsticanja podjela i konfrontacije u svijetu“. Takođe su pozvali međunarodnu zajednicu „da poštuje kulturnu i civilizacijsku raznolikost“ i „prava naroda različitih zemalja na samoopredjeljenje“.

Peking je takođe podržao zahtjev Rusije za zaustavljanje širenja na istok NATO bloka predvođenog SAD, dok je Moskva ponovila svoj stav o nedjeljivosti Kine, negirajući pretenzije Tajvana za nezavisnost.

Prema Borellu, zajednička izjava je u suprotnosti sa definicijom ljudskih prava i demokratije iz Povelje UN.

Zvaničnik je tvrdio da je sporazum Pekinga i Moskve da se suprotstave „obojenim revolucijama“ nezakonit, jer bi prekršio prava pojedinaca na samoopredjeljenje. On je takođe kritikovao slogan Kine „demokratija koja funkcioniše“, dovodeći u pitanje tvrdnju zemlje da ima „hiljadugodišnju kulturu i istoriju demokratije“.

Ranije je ruski ambasador u Washingtonu Anatolij Antonov rekao da su odnosi Rusije sa Kinom procvjetali zahvaljujući izazovnom međunarodnom okruženju. On je, međutim, negirao da rusko-kineski savez teži bilo kakvim geopolitičkim ciljevima.

Autor: Aleksej Virjasov

eueuropaJosep BorellmoskvaNovi svjetski poredakPeking
Pretplatiti se
Obavijesti o
88 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
2 godine prije

Rusija i Kina trebaju se ugledati na vrela demokracije kao što su Kanada, Australija, Austrija. Stanovništvo se u njima mlati demokratičnim pendrecima i zasipa suzavcem slobode.

JoeP
2 godine prije

Čim čujem o “zloupotrebi demokratskih vrijednosti” znam o čemu se radi.
EU vrhuški je san imati ono što kineska vrhuška ina.
Eto novost je kako je i Putin diktator dok Trudeau konjima gazi ljude.
Spinovi se pokreću tisuće komada u sekundi.

hiber
2 godine prije

Jedini efekt sporazuma ce biti uvođenje juana umjesto rublji u Rusiji. Ako se Putin upusti u Ukrajinsku avanturu, win-win pobjednik su Kinezi.

Alen
2 godine prije

Dobrojutro Kolumbo !

lurker
2 godine prije

Baš me zanima kako će Kinu i Rusiju prisliti da se “opamete”… Rusija ima vojnu tehniku ravnu Amerima a Kina ekonomiju bez koje ti liberalisti ne mogu preživjeti…

Ajde, da vas vidimo, stavi sankcije Kini 🙂

topO
2 godine prije

Ako se izbacu one rijeci kao demokracija, tiranija, pravda, istina…itd s kojima ovaj od naroda neizabrani Borell manipulira, onda tako i dodje.

Alen
2 godine prije

Danas odluka o priznavanju donbasa…VVP

Alen
2 godine prije

Vijeće sigurnosti Rusije preporučuje priznavanje separatističkih republika DNR i LNR

Zamjenik predsjednika Dmitrij Medvedev preporučio je Rusiji da prizna republike Donjeck i Lugansk nakon što su se njihovi lideri ranije u ponedjeljak direktno obratili predsjedniku Putinu.

DRD
2 godine prije

Putin to announce decision on recognition of Donbass within hours
Braaaaaaaaavo Rusijo
Huuuuuuuura

Pablo
2 godine prije

@ Hiberu, sto ce biti svi mi mozemo nagadjati a netko od nas ce mozda i pogoditi.

Dakle nema nista od pogadjanja.

U nekim stvarima si u pravu, Kina i Rusija su spojeni.
Tako su htijeli politicari.
Mislu da mogu istovremeno na obe zemlje.
Bit ce ovo duga i teska borba, to ce baciti svjetsku ekonomiju u k*
Ali nece nitko lako kapitulirati.

@Email (nije ...)
2 godine prije

U Kini je zabranjeno dijeljenje minusa, jer je to ostatak buržoaske dekadencije trulog zapada koji u režimima meda i mlijeka nema mjesta.
Samo plusevi izvlače svekoliko pučanstvo iz post covid depresije
Kome još treba sloboda izražavanja i pravo da bira i bude biran, kada imamo političku korektnost.
Pol Pot se mota oko plota.

2 godine prije zadnji put uredio dzabaludin
Alen
2 godine prije

Svi na sastanku su rekli da VVP treba priznati Republiku Donjeck i Lugansk.

Mali Ivica
2 godine prije

Svi bi oni htjeli ono što je i Hitler imao na umu , jedan je Bog gore , jedan treba biti dole . U prevodu dole treba vladati sotona .

Iskra svjetla
2 godine prije

Demonkracija

preseren3
2 godine prije

Došlo toliko daleko, da su miševi počeli ganjati mačka. Jer je mačak ostario, odebljao se i ne može više ni igrati mačka…

nepoželjni
2 godine prije

Aleksej Virjasov ? …tko je taj lik ? (ili ti je on samo alibi ?)

Miliću, kakve veze ima Peking i Moskva sa novim svjetskim poretkom i ugrozom EU? Ako su Peking i Moskva revizionističke sile onda su oni prijetnja novom svjetskom poretku, a ne da su oni tvorci novog poretka koga se EU treba bojati !?

Dakle Putin i Xi su složni u protivljenju zloupotrebi demokratskih vrijednosti koje čini upravo novi poredak kroz globalizaciju i miješanje u suverenost i demokratska prava suverenih država .
Ovdje su opasno zamijenjene teze, pa se borci za prava i suverenitet nacionalnih država (Peking i Moskva) proglašavaju novim svjetskim poretkom koji ugrožava EU …ALO ! koji je ovo Q…?

Ako mi je nešto promaklo molim prosvjetljenje.

Max
2 godine prije

Rusija i Kina hoće bipolarni svijet, Molim vratite minuse.

gigi
2 godine prije

Ja cekam da Putin proglasi nezavisnost Donbasa i Luganska a jos uvijek nema nista.
Sigurno je otisao na veceru.

Maya
2 godine prije

Ja ovdje vidim strahove od NSP/ISTOČNOG VJETRA, ako se nalaze između – u navijačkim strastima. Bitno da je ovdje zavjetrina ~ nije na putu niti posebno zanimljivo, izuzev u kopiranju. Preletjeće preko glave kako god da lete.

Janbo
2 godine prije

Demontaza nato.a je pocela, zivimo u uzbudljivom vremenu. Ko misli da je sve oko ukrajne slucajnost, grdno se vara. Sve je ovo isplanirano do najsitnijeg detalja, samo se film odvija po zadatim kriterijumima. Pogledajte samo logiku, rusija se sprema za ovo preko 20 godina, ona je sa relativno slabom vojskom u 2008 godini razbucala obojenu revoluciju u gruziji, i nisu joj nista mogli a secam se da su danima penili, a kao nije mogla i nije znala za ukrajnu 2014 godine, svog prvog suseda i sa proruskom vladom. Pa majdan je trajao preko mesec dana, za to vreme su priznali krim, i suocili se sa sankcijama a isto tako su mogli razbucati majdan i trpeti iste sankcije. Navukli su nato na tanak led, razbice ih sada, zapadu nije jasno da rusiju za bole dupe za njihove pretnje. Naoruzali su se nenormalno, oni su maheri za naoruzanje. Sada ce priznati oblasti… Čitaj više »

ledeno doba
2 godine prije

“… Borell je upozorio da je sadašnji liberalni multilateralni svjetski poredak ugrožen, jer prijateljstvo između „autoritarnih“ rusko-kineskih vlada prkosi normama postojeće globalne arhitekture…” svakodnevne epizode sitkoma “Trumanov šou” za romantičare geopolitike Na skupu organizacije Minhenska konferencija o sigurnosti” (MSC), sudjelovali su, osim Borrella, lijepo zajedno i; Bill Gates, i kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi, i američka potpredsjednica Kamilla Harris, i ministar VP Blinken, i njemački kancelar Scholz, i njegova ministrica VP Baerbock, i britanski premjer Johnson..itd.. predstavnici Rusije, ovaj put nisu došli na ovaj skup, ali su ranijih godina uvijek lijepo prisustvivali godišnjim skupovima MSC-a, kojega vodi ravnatelj, Wolfang Ischinger, stara Rokefelerova lopina, Trilateralac i Bilderbergovac MSC se sufinancira i od strane Gatesove zaklade… a još jednom: Članovi glavnog odbora organizacije MSC-a: – predsjednik Josef “Joe” Kaeser, – šef koncerna Siemens, ujedno i član Bilderberga, -Alexander Soros, – Sorosev sinek -John Kerry- bivši američki ministar VP -Paul Achleitner, šef… Čitaj više »

preseren3
2 godine prije

Jeste li gledali Putinov govor?
Kako je zgazio te crve, koji se guraju u Ukrajinu?
Ovo je bilo istorijsko obračanje Ruskom i Ukrajinskom narodu!
Više sledečih dana….

Гавран
2 godine prije

Borelj je tvrdio da je “sporazum Pekinga i Moskve da se suprotstave „obojenim revolucijama“ nezakonit, jer bi prekršio prava pojedinaca na samoopredjeljenje”.
Obznanio je upravo gornjim rečima pravo na teror manjine nad većinom, na Lenjinovu proletersku diktaturu. Na rušenje demokratski izabranih pretstavnika i postavljane marionetskih režima. Večnu vladavinu ljudi koje je izabrao i postavio Soroš ili neki drugi veleposednik kapitala.

Osam Šezdeset
2 godine prije

Nepoželjno je danas svako prijateljstvo, pogotovo kad prkosi NWO-u, jel to kaže euROPSKA UNIJA?

Marin
2 godine prije

Apadni djavo je sateran u kos,dosta su vekovima ubijalu i pljackali druge narode i nacije

abc
2 godine prije

Čestitam državnost novim državama Donjeck i Lugansk. E sad da vidimo koliko muda ima zapad protiv ruske armije. Bili su jaki, dok su njihove sluge ukrofašisti pobijali nejako prorusko pučanstvo.
Rusijo, samo gazi tu odvratnu proameričku zapadnu fašističku ološ.

Гавран
2 godine prije

Ruski predsednik Vladimir Putin naložio je oružanim snagama Ruske Federacije da osiguraju mir u Luganskoj i Donjeckoj Narodnoj Republici, navodi se u ukazu koji je ruski lider potpisao.

abc
2 godine prije

A EU se je konačno dokazala kao poslušna američka kolonija, koja nema pravo na svoje neovisne odluke. Svi, koji vode tu jadnu EU, su američki kvizlingi plačenici. To je najgora kriminalna ološ.

Prangijaš
2 godine prije

Cjelokupna takozvana demokracija je u realnosti BIROKRATSKA DIKTATURA KRUPNOG KAPITALA. Osim u Švicarskoj niti u jednoj državi nema demokracije.

Гавран
2 godine prije

Neke diskusije u veću sigurnosti Rusije

Važan argument iznio je ruski ministar obrane Sergej Šojgu, izjavljujući sposobnost Ukrajine da stvori nuklearno oružje. To je posebno istinito nakon rezonantne izjave ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog na Münchenskoj sigurnosnoj konferenciji o njegovoj spremnosti da svoju zemlju vrati u nuklearni status.
Postoji oprema, postoje tehnologije, postoje stručnjaci koji mogu i imaju sposobnosti, po našem mišljenju, puno više od sposobnosti Irana i Sjeverne Koreje

Postavlja se pitanje o granicama DNR i LNR. Iako se u Saboru govori o područjima do linije dodira, međutim, na istoj sjednici Vijeća sigurnosti iznio je prijedlog ministra unutarnjih poslova Vladimira Kolokoltseva o važnosti priznavanja DPR-a i LNR-a unutar bivših administrativnih granica, “u kojem su bili prije okupacije od strane Oružanih snaga Ukrajine”. 

segodnia.ru/content/250943

hiber
2 godine prije

Koji novi svjetski poredak? Prije nastavak Sudetske krize iz 1938. Hitler uskso. I Chembrlaini bojim se. Čehoslovačka je imala samo savezništvo, dok Ukraina ima jamstvo USA i GB koje sada ne znači nista. Uz promjenu doktrine u kojemu nuklearno oružje umjesto odvračanja, sada služi kao poluga napada na drugu zemlju. To znači da je kazaljka Sudnjeg sata ušla u novi dan.

Dabljuhite
2 godine prije

E sad če Plenkovič da zagrmi : miš ciu ciu

Lucija, prva
2 godine prije

Ruska vojska ulazi u Donjeck i Lugansk, Ha. Gotovo. “Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je Ministarstvu odbrane da obezbedi održavanje mira u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici.” U tekstu se navodi da su, između ostalog, došli i AUTOBUSIMA (🙂). Srećom, za neke…i kraj sezone grijanja. Kmeknuše svi: UN, Ursulja, Bidan, BoJo, naravno, 😄Đukanović i Plenković… U vezi s Ursulinim prijetnjama, prenosim jedan komentar: “Rusija bi u načelu bila odsečena od međunarodnih finansijskih tržišta”, rekla je ona za ARD. Sankcije bi bile uvedene na “svu robu koju proizvodimo, a koja je Rusiji potrebna modernizovala i diversifikovala svoju privredu, i gde smo mi globalno dominantni i za koju nemaju zamenu”, rekla je Fon der Lajen. (moja dopuna: a…kome ćete to prodati?) ——- U nacelu? To moze da znaci i da prakticno ne bi. Kamate koje Rusija placa su i do 15 posto i zelenaske su. Zapadne firme placaju nula posto. Od njih… Čitaj više »

gargamel
2 godine prije

Da kažem iskreno, više bi volio da umrem od neke rakete nego od prisilne vakcine.

zvone
2 godine prije

Koja budala

abc
2 godine prije

EU otkriva strahove od novog svjetskog poretka
Pa normalno da EU strahuje, jer u novom svetskom poredku za evropske imperialistične države neče biti mjesta. One postaju nevažne i nejake. A revanš nekad ugnjetavanih država če biti strašan. Treči svet nije zaboravio tisučletnog rasizma, pljački i zločinstva Nizozemaca, Engleza, Španjolaca, Nemaca, Francuza i Belgijanaca. Osveta če biti strašna.

Praetorian
2 godine prije

Pa bolje i slobodnije zive Rusi, nego prosjecni sljaker u zapadnokomunistickom svijetu u nastajanju. Rusi barem ne salju oruzanu silu na ljude i prisiljavaju na trovanje genetskim pripravcima cijele populacije. Oni su svoju igru u pLandemiji odigrali, davali ljudima placebo pod cjepivom i sacuvali zdravlje svoje nacije. Dok npr na zapadu svi koji su dobili mrna otrove su sada u velikim zdravstvenim problemima. Da ne kazemo koliko su psihicki nacije otisle u neku stvar.

Alen
2 godine prije

Hehe jadna EU pa kao nece u NSP,a odavno su vec dio toga,samo gledat siru sliku i kako zapravo funkcionira ovaj lazni sistem.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI