Putin kaže da EU treba da zahvali Turskoj

Gasovod, turski tok, cijevi, ventili
25 komentara

Turska je osigurala pouzdano snabdijevanje Evrope ruskim prirodnim gasom, izjavio je u petak ruski predsjednik Vladimir Putin, dodajući da evropski narodi treba da budu zahvalni Ankari na tome.

Tokom sastanka sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom u Sočiju, Putin je nazvao gasovod Turski tok jednom od najvažnijih arterija za isporuku ruskog gasa Evropi.
Ruski predsjednik je pohvalio pouzdanost gasovoda, na čemu bi Evropljani trebali biti zahvalni.

“Turski tok, za razliku od svih drugih pravaca naših isporuka ugljovodonika, radi kako treba, radi nesmetano, bez ikakvih kvarova. Mislim da bi naši evropski partneri trebali biti zahvalni Turskoj što je osigurala nesmetan tranzit našeg gasa na evropsko tržište“, rekao je Putin.

Turski tok se sastoji od dve paralelne linije koje vode ispod Crnog mora iz Rusije i spajaju se na tursku gasnu mrežu i šalje ruski gas dalje u Bugarsku, Srbiju i Mađarsku. Na rutu nisu uticali događaji oko Ukrajine i antiruske sankcije koje je uvela EU, ali ih je Turska odbacila.

Glavni gasovod između Rusije i EU – Sjeverni tok 1, kojim se gas prenosi u Njemačku – nedavno je radio s kapacitetom od 20 posto zbog problema s opremom uzrokovanih sankcijama. U međuvremenu, Kijev je ograničio dodatne rute preko ukrajinske mreže za transport gasa. Isporuke gasovodom Jamal-Evropa se nastavljaju, iako je Gazprom prestao da koristi poljski krak gasovoda u maju zbog sankcija.

erdoganPutinTurski tok
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Hahaha nije li paradoks vrhunac zajebancije 😂….

Roky
1 godina prije

Pa jbte zar niste svjesni vi rusi da ce vam turci zadati bolan udarac jednog dana ali se stalno izvlacite i povlacite . Turci javno salju dronove koji su poubijali na hiljade rusa i ruske tehnike u ukrajini a sada kao oni spasili evropu daj ovo je previse pa nismo mi budale.

gargamel.
1 godina prije

Erdogan nije zaboravio da mu je Putin spasio zivot. Ostalo je promuckaj pa prospi.

C.F.
1 godina prije

He he ovdje ce jos biti svega i svacega Erdo ima izbore pred ljeto 2023 i balansirat ce do tada.

hiber
1 godina prije

Iz ove perspektive Sultan je genijalac. Prvo ga odalamio krošeom kad mu je srusio zrakoplove u Siriji. Zatim mu je dozvolio samo dvije cijevi a ostatak plina uzeo sebi. Pa se diversificirao preko Azarbeđana, potopio Armeniju. A jos ima koncesije u Kazahstanu, Libiji, Siriji…. A Putin trubi o europskim partnerima…

Max
1 godina prije

To je zaista važan uspjeh.

tihobl
1 godina prije

Za vrijeme razgovora o turizmu Erdogan je ponudio da dio plina placa rubljama. A kad bude imao vise turista placace sve u rubljama.
E tako se to radi. A ne kao Montenegro koji je zabranio rusima da dolaze, sad hoce da im plijeni vikendice zbog nekoristenja.

Zoran
1 godina prije

Pizde globalističke.

So baby talk to me
1 godina prije

Ovde u komentarima su neki od silne zlobe i mržnje prema Rusiji izgubili potpuno i smisao za humor

Oki
1 godina prije

…..i spasio Aziju od gladi dogovorom o transportu zita.

zapadni neimac
1 godina prije

Trusted source from SpN community said moment ago that first HIMARS killer will get Hero of Russia titel. Less than 24h ago there was first raid attempt by 50 man strong SpN unit. Unit got hit by ukrainan forces and has returned with heavy casualties.

Alex
1 godina prije

Mala korist Rusiji od navedenih potrošača. Otpali su najveći: Njemačka, Francuska, Italija…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI